redoks çıkmış sorular / Sınıf Kimya Soruları | OGM Materyal

Redoks Çıkmış Sorular

redoks çıkmış sorular

Uzmanlar AYT sonrası soruları değerlendirdi: 'Matematik soruları, geçen yıla göre daha kolay algılandı'

Bu yıl AYT'ye (Alan Yeterlilik Testi)  2 milyon 56 bin aday girdi. sorudan oluşan AYT için dakika süre tanındı. AYT'nin Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) puanındaki ağırlığı ise yüzde 0 olarak belirlendi.

Yapılan değişiklikle AYT baraj puanı uygulaması kaldırıldı buna göre; puan türüne göre ağırlıklı 2 testin herhangi birinden en az 0,5 net yapan bir öğrencinin AYT puanı hesaplanacak ve lisans tercihi yapabilecek.

"TOPLAM KATKI ORANI GEÇEN SENEYE GÖRE AZALACAK"

Sonuçları ÖSYM tarafından 20 Temmuz'da açıklanacak YKS'yi eğitimciler yorumladı.

Testlerin getireceği puan, testin o seneki Türkiye soru çözüm ortalaması ve standart sapma değerlerine göre oluştuğuna dikkati çeken eğitimci Sibel Durak, "Fen Bilimleri ve Türk Dili ve Edebiyatı sorularının zorluk derecesi geçen sene ile paralellik göstermektedir. Dolayısıyla ortalama ve puan değerlerinde belirgin farklılıklar olmayabilir. Ancak Matematik testi soruları geçen yıla göre daha kolay algılanmıştır. Bu durum Matematik Türkiye soru çözüm ortalamasının artmasına, soruların puan değerinin ise geçen yıla göre düşmesine sebep olabilir. Bunun sonucunda Matematik testinin YKS-SAY ve YKS-EA puanlarının oluşumundaki toplam katkı oranı geçen seneye göre azalacaktır" dedi.

'DÜZENLİ ÇALIŞIP TEKRAR YAPAN ÖĞRENCİLERİN GÜZEL SONUÇ ALACAĞI BİR SINAV'

Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni Tuğba Aktaş da, sınav sorularını yorumladı. Türk Dili ve Edebiyatı Testi’nin zorluk seviyesinin geçen seneki sorularla paralel olduğunu belirten Aktaş, "Bununla birlikte düzenli çalışıp tekrar yapan öğrencilerin güzel sonuç alacağı bir sınavdır. Soru dağılımının geçen seneki gibi 6 adet anlama ve yorumlama, 18 adet edebiyat sorusu şeklinde olduğu görülmüştür. Ağırlıklı konu yine şiir bilgisi ile divan edebiyatıyken her sınıf düzeyinde soru gelmiştir. Testin geneline baktığımızda zorlayıcı bir paragraf sorusunun dışında yeterli alan bilgisi olan, öğrencilerin yapabileceği bir sınav olduğu görülmektedir" diye konuştu,

'GEÇEN SENE İLE KARŞILAŞTIRILDIĞINDA SORULARIN DAHA KOLAY OLDUĞU SÖYLENEBİLİR'

Matematik öğretmeni Taner Kayış ise AYT matematik sorularının orta güçlükte ve kazanımlara uygun bir şekilde hazırlanmış olduğunu söyledi. Sorularda ifadeler oldukça açık ve anlaşılır olduğuna dikkati çeken Kayış, uzun metinli karmaşık sorulara yer verilmediğini ifade etti.

Geçen sene ile karşılaştırıldığında soruların daha kolay olduğunun söylenebileceğini ifade eden Kayış, "Düzenli bir şekilde derslerini takip ederek test çözen ve soruları dikkatlice okuyan her öğrencinin başarılı olacağı bir sınav olmuştur. Matematik soruları ağırlıklı olarak 11 ve 12'nci sınıfa ait öğretim programlarına uygun bir şekilde hazırlanmıştır. Sınavda 27 matematik sorusu ve 13 geometri sorusu yer almıştır" dedi.

'SORULAR, GÜNCEL HAYAT PROBLEMLERİ İLE İLİŞKİLENDİRİLMİŞ'

Geometri öğretmeni Ömer Arat ise sorularla ilgili şunları söyledi:

" AYT Geometri sorularının 4 tanesi trigonometri konusundan sorulmuştur. 11 ve 12’nci Sınıf Öğretim Programı çerçevesinde hazırlanan soruların 3'ü analitik geometri ve 2'si geometrik cisimler konularını içermektedir. Trigonometri sorusunun dışında sınavın kalan sorularında üçgenle ilgili soru sorulmamıştır. Sorular, güncel hayat problemleri ile ilişkilendirilmiş olup yeterli düzeyde çalışan öğrencilerin zorlanmadan yapabileceği niteliktedir."

'ORTA GÜÇLÜKTE SORULARDA OLUŞAN BİR SINAV'

Fizik öğretmeni Rafet Sayar ise fizik soruları, matematiksel işlem gerektirmeyen, kazanımların günlük hayatla ilişkilendirildiği, öğrencilerin kazanımlara dair hakimiyetini ölçen ve bilginin yorumlanmasını gerektiren nitelikte olduğunu kaydetti.

Soruların tamamı bilgiyi yorumlama ve bilgiyi günlük hayattan verilen örnek içinde muhakeme etmeye zorlayan şekilde sorulmuş olduğunun altını çizen Sayar, "Hikayeleştirilmiş yeni nesil sorulara da yer verilmiştir. Orta güçlükte sorulardan oluşan sınavda, beklenildiği üzere 11 ve 12'nci Sınıf Fizik Öğretim Programları’nda yer alan konuların kazanımlarını içeren sorular sorulmuştur. Geçen yıl her iki sınıf seviyesine ait konulardan 7'şer soru çıkmış iken bu yıl 12'nci sınıf konularından 8 soru ve 11'inci sınıf konularından 6 soru sorulduğu görülmüştür. Sınavda öğretim programı dışı veya belirtilen kapsam dışında soru bulunmamaktadır. Sonuç olarak 11 ve 12'nci sınıf konularına hakim, kazanımları tam olarak özümsemiş, konuya dair günlük hayatla ilgili yaşamsal örnekleri anlamış, düzenli ve yeterli sayıda soru çözen öğrencilerin yapabileceği güzel bir sınav olmuştur" dedi.

'GEÇEN YILLARA KIYASLA SORULARIN ÜNİTELERDEKİ KONULARA DAĞILIMLARINDA FARKLILIKLAR YER ALIYOR'

Kimya öğretmeni Yasemin Keskin Çinkaya da geçen yıllara kıyasla soruların ünitelerdeki konulara dağılımlarında farklılıklar yer aldığı kaydetti. Çinkaya, şöyle devam etti:

"Fen Bilimleri testinin 13 kimya sorusunun 8'i 11'inci sınıf, kalan 5'i ise 12'nci Sınıf Kimya Dersi Öğretim Programı kazanımlarıyla uyumludur. Sınavda 9 ünitenin tümünden en az 1'er soru yer almasına karşın geçen yıllardan farklı olarak soruların ünitelerdeki konulara dağılımlarında farklılaşmalar göze çarpmaktadır. Elektrokimya ünitesinden eski yıllarda olduğu gibi yine 2 soru gelmiştir ancak her iki sorunun da 'elektrokimyasallar piller' konusundan ve benzer nitelikte sorular olduğu görülmüştür. Aynı ünite kapsamında hemen her yıl soru gelen 'elektroliz ve redoks' konularına da yer verilmemiştir. Benzer bir durum da 'kimyasal denge' ünitesinde göze çarpmaktadır, her yıl AYT kimya testinde yer alan 'asit-baz' konusuna bu yıl yer verilmemiştir. Ayrıca 'organik bileşikler' ünitesi kapsamındaki 2 sorunun da eski yıllardan farklı olarak 'hidrokarbonlar 'yerine 'fonksiyonel gruplar' ünitesinden sorulması tercih edilmiştir."

"KAPSAM VE ZORLUK DÜZEYİ BAKIMINDAN BÜYÜK ÖLÇÜDE BENZERLİK GÖSTERİYOR"

"Sınavın 11'inci sınıf düzeyindeki 8 sorusu, kolay ve orta düzey zorluktadır buna karşın konuyu iyi kavramış öğrencilerin yapabileceği detayları ve formülleri de içermektedir" diyen Çinkaya, "Tüm soruların yaklaşık yarısı işlem becerisi gerektiren sorulardır. 12’nci sınıf düzeyinde sorulmuş 2 soru oldukça belirleyici niteliktedir ve birden çok kazanım hedefi aynı soruda ölçülmektedir. Nernst Eşitliği kullanılarak çözülmesi beklenen ilk soruda öğrencilerin ayrıca logaritmik işlem becerisi de önem arz etmedir. Diğer belirleyici soruda ise Aldehitlerin belirteç tepkimesi sorgulanırken, uzun yıllardır sınavlarda sık görmediğimiz mol-hesaplama ve yapı izomerliği de aynı soruda sorgulanmıştır" dedi.

Çinkaya, şöyle konuştu:

"Kimya testine genel olarak bakıldığında yeni nesil soru içermeyen, klasik tipte sorulardan oluşan, doğrudan bilgiyi ölçen, tahminlerimiz doğrultusunda öngördüğümüz ve sınavlarımızda da sıklıkla sorguladığımız kazanımları ölçen sorularımızla da yüksek oranda benzerlik gösterdiği görülmektedir. Sınavda yer alan kimya sorularının YKS’nin AYT kimya sorularıyla karşılaştırıldığında kısmen farklılıkları olsa da kapsam ve zorluk düzeyi bakımından büyük ölçüde benzerlik gösteriyor. Ayrıca YKS hazırlık sürecinde düzenli ve planlı çalışan sayısal alan öğrencilerinin de çok da zorlanmadan çözebileceği nitelikte, temel bilgi ve beceri düzeyine hitap eden, açık, anlaşılır olduğu söylenebilir."

'DİKKAT İSTEYEN VE YORUM GEREKTİREN NİTELİKTE SORULAR DA VARDI'

Biyoloji öğretmeni Melike Kılıç ise biyoloji sorularının MEB Biyoloji Dersi Öğretim Programı’na uygun olduğunu ve 11 ve 12'nci Sınıf müfredatına ait kazanımların dengeli şekilde yer aldığını kaydetti.

Kılıç, biyoloji testi, öğrencilerin temel bilgilerini sorgulayan, kolaylıkla yapabilecekleri sorular içermesinin yanı sıra kavrama düzeyinde bilgilerin sorgulandığı, dikkat isteyen ve yorum yapmalarını gerektiren nitelikte sorular da içerdiğine dikkati çekti.  Kılıç, şöyle devam etti:

"Komünite Ekolojisi, konusuna ait sorudaki 'avcılık baskısı' ifadesi yapılacak farklı yorumlarla hatalı cevaba yönelmeye neden olabilir. Ayrıca, 'Enzim olarak görev yapan RNA molekülleri bulunmaktadır' bilgisi bu yıl ilk kez sorgulanmıştır. Zorluk düzeyi bakımından sınava iyi hazırlanan öğrencilerin rahatlıkla çözebileceği kolay ve orta düzey soruların yanı sıra 'kan pH değerinin düşmesine bağlı hemoglobinin oksijen doygunluğu' ile ilgili soruda olduğu gibi doğru yorumlanması gereken ve dikkat isteyen sorular eleyici olabilir."


YKSYKS YKS ilk oturumTYTAYTsınavSınav sonucuYükseköğretim Kurumları Sınavıüniversite sınavı

GENEL KİMYA II - &#;nite 6: Y&#;kseltgenme-İndirgenme ve Elektrokimya &#;zeti :

Ünite 6: Yükseltgenme-İndirgenme ve Elektrokimya

Yükseltgenme-İndirgenme Tepkimeleri

Yükseltgenme-indirgenme (redoks) tepkimeleri; kısmen veya tamamen elektron aktarımı içeren tepkimeler olarak adlandırılır.

Yükseltgenme : bir redoks tepkimesinde elektron veren madde yükseltgenmiş olur. Aynı zamanda karşısındaki maddeyi indirgemiş olduğu için indirgen madde olarak adlandırılır.

İndirgenme : bir redoks tepkimesinde elektron alan madde indirgenmiş olur. Aynı zamanda karşısındaki maddeyi yükseltgemiş olduğu için yükseltgen madde olarak adlandırılır.

Yükseltgenme sayısı (yükseltgenme basamağı) ; atomdaki negatif ve pozitif yüklerin toplamı olarak tanımlanabilir.

Yükseltgenme Sayılarının Belirlenmesi

  • Bir elementin atomunun yükseltgenme sayısı sıfırdır.
  • Tek atomlu iyonlarda yükseltgenme sayısı iyonun yüküne eşittir.
  • Çok atomlu iyonlarda iyonun yükseltgenme sayısı formüldeki her bir atomun yükseltgenme sayılarının toplamı olarak iyonun yüküne eşittir.
  • Bir bileşikteki atomların yükseltgenme sayılarının toplamı sıfırdır.
  • Hidrojenin yükseltgenme sayısı metal hidrürlerinde -1 ve diğer bütün bileşiklerinde +1’dir.
  • Oksijenin yükseltgenme sayısı peroksit bileşiklerinde (O 2 2- ) -1, süper oksit bileşiklerinde (O 2 - ) -1/2, OF 2 ’de +2, diğer bütün bileşiklerinde ise -2’dir.
  • Alkali metallerin (Li, Na, K, Rb, Cs ve K) yükseltgenme sayıları +1 ve toprakalkali metallerin (Be, Mg, Ca, Sr, Ba ve Ra) yükseltgenme sayıları +2’dir

Yükseltgenme-İndirgenme Tepkimelerinin Denkleştirilmesi

Yükseltgenme-indirgenme tepkime denkleminin denkleştirilmesinde sırasıyla aşağıdaki basamaklar uygulanır:

  • Tepkime denkleminden indirgenme ve yükseltgenme yarı tepkimeleri belirlenerek yazılır.
  • Bu yarı tepkimeler ayrı ayrı denkleştirilir.
  • Denkleştirilmiş her iki yarı tepkime elektron sayıları aynı olacak şekle getirilerek tekrar yazılır.
  • Her iki yarı tepkime toplanarak toplam tepkime denklemi elde edilir.
  • Toplam denklemin denk olup olmadığı kontrol edilir.

Elektrokimyasal Hücreler

Elektrokimyasal hücre : Yükselgenme-indirgenme tepkimelerinin gerçekleştirildiği düzeneklere verilen addır. Piller, akümülatörler vb. bu düzeneklere örnek olarak verilebilir.

Hücre içinde kendiliğinden yürüyen tepkimeyle kimyasal enerjiyi elektrik enerjisine çeviren elektrokimyasal hücre galvanik hücre , voltaik hücre veya pil olarak adlandırılır.

Hücreden elektrik akımı geçirilerek kendiliğinden gerçekleşmeyen bir kimyasal tepkimenin gerçekleştirildiği elektrokimyasal hücre ise elektrolitik hücre olarak adlandırılır.

Elektrolit çözelti , yüklü iyonların hareketiyle elektrik akımını ileten çözeltidir.

Hücrede yükseltgenmenin meydana geldiği elektroda anot , indirgenmenin meydana geldiği elektroda katot denir.

İki farklı çözelti arasındaki difüzyon potansiyelini düşürmek için kullanılan, iki çözelti arasındaki elektrik akımının geçişini sağlayan ve içinde elektrolit bulunduran köprü şeklinde cam boruya tuz köprüsü denir.

Galvanik hücre : Galvanik hücrede oluşan yükseltgenme ve indirgenme yarı tepkimeleri sonucunda hücrenin pozitif ve negatif kutupları arasında potansiyel farkı oluşur. Hücrenin iki ucu arasında bir potansiyel farkı yoksa, pil tükenmiş olur, yani daha fazla akım üretemez.

Hücre potansiyeli : Bir hücreden akım geçmediği durumdaki hücrenin iki ucu arasında ölçülen potansiyel farkına hücre potansiyeli veya elektromotor kuvveti (emk) denir ve E ile gösterilir. Hücrenin 25 °C ve 1 atm basınçta yani standart koşullardaki hücre potansiyeline standart hücre potansiyeli denir ve ile gösterilir.

25 °C’de, aktişiği 1 olan H+ iyonları içeren çözeltiye daldırılan platinle kaplanmış platin elektrot üzerine 1 atm basınçta hidrojen gazı gönderilerek hazırlanan elektroda Standart hidrojen elektrodu denir.

Redoks Tepkimelerinin İstemliliği

Bir galvanik hücrede yürüyen redoks tepkimesiyle kimyasal enerji, elektrik enerjisine dönüşür. Standart koşullarda yürüyen hücre tepkimesi için standart serbest enerji değişimi de (?G°) aşağıdaki gibi yazılır.

?G°=-nFE°

Kendiliğinden yürüyen bir tepkime için ?G negatiftir. Bu eşitliğe göre de ?G°’nin negatif olması için E° pozitif olmalıdır.

Nernst Eşitliği

Hücre potansiyelinin derişim ve basınçla değişimine ait formül Nernst Eşitliğini verir.

Bu eşitlikte K için RT/F değeri 0, V olduğundan;

olarak bulunur.

Derişim hücreleri : Farklı derişimlerde çözelti içeren aynı yarı hücrelerin uygun şekilde bağlanmasıyla oluşturulan hücreye verilen addır.

Piller

Elektrik kaynağı olarak kullanılabilen elektrokimyasal hücrelere pil denir. Piller seri bağlanarak daha yüksek potansiyele sahip bir elektrokimyasal hücre elde edilir.

Birincil piller , yaklaşık 1,5 V’luk bir potansiyel sağlarlar

İkincil piller kullanılmadan önce kendiliğinden oluşan tepkimenin yönü dış elektrik kaynağıyla tersine çevrilir ve tepkimeye girenlerin dengede olmayan karışımları oluşturulur.

Yakıt pilleri , hidrojen veya metan gibi yakıtların yanma enerjilerinin elektrik enerjisine dönüştürülmesini sağlayan pillere verilen addır.

Korozyon

Metal veya metal alaşımlarının yükseltgenmesi sonucu aşınması olarak tanımlanan olaya korozyon denir. Demirin paslanması, gümüşün karaması vb. olaylar korozyona örnektir.

Metallerin korozyondan korunması için çeşitli yöntemler bulunmaktadır. Bunlar arasındaki en basit yol, metal yüzeyini bir başka madde ile kaplayarak hava ve su ile temasını engellemektir. Bunun için metal yüzeyi boyanabilir veya bir başka metalle kaplanabilir.

Elektroliz

Elektroliz ; Kendiliğinden yürümeyen bir kimyasal tepkimenin elektrik akımı uygulanarak yürümesinin sağlandığı olaya verilen addır. Elektrolizde kullanılan hücre elektroliz hücresi veya elektrolitik hücre olarak adlandırılır.

Faraday Yasası : Elektrik akımıyla oluşan ürünün mol sayısı stokiyometrik olarak gerekli olan elektronların mol sayısıyla orantılıdır.


sinif Ki̇mya 1.dönem funduszeue.info Sorular Ve Cevap Anahtari (funduszeue.infȯk Doküman)

Sınıfı, numarası:

Eğitim Öğretim Yılı …………………………………… Anadolu Lisesi Sınıf Seçmeli İleri Kimya
1.Dönem funduszeue.infoılı (funduszeue.info DOKÜMAN)

Başarılar…

Sınav yeri ve tarihi:


Sınav saati ve süresi: ….. .ders saati, 40 dakika
Puan dağılımı: 8, 9,12 ve sorular 10’ar, diğer sorular 5’er puandır.

1. Bir elektroliz kabında erimiş AlF3 sıvısı 9,65 amperlik akımla saniye süreyle elektroliz ediliyor. Katotta
toplanan Al kaç gramdır? (Al)
1 mol elektronun yükü = 1 F ( C) = 1 eş değer kütle madde

A. 2,7
B. 5,4
C. 0,9
D. 0,54
E. 0,27

2. Aşağıda verilen redoks tepkimesi denkleştirildiğinde nitrat (NO3–) iyonunun kat sayısı kaç olur?


S + NO3 + H+ → SO2 + NO + H2O

A. 1
B. 2
C. 3
D. 4
E. 5

3. Aşağıdaki redoks tepkimesi denkleştirildiğinde suyun kat sayısı kaç olur?

Cr2O7 –2 + I– + H+ → Cr+3 + I2 + H2 O

A. 5
B. 2
C. 10
D. 7
E. 1

4. En küçük tam sayılarla denkleştirildiğinde aşağıdaki redoks tepkimesinde ürünlerin kat sayıları toplamı kaçtır?

NaClO3 + SO2 + H2O → NaCl + H2SO4

A. 2
B. 3
C. 4
D. 7
E. 12
5. Aşağıdakilerin hangisi yanlıştır?
A. Galvanik pillerde yükseltgenme pozitif elektrotta olur.
B. Pozitif pil potansiyeli tepkimenin yazıldığı yönde kendiliğinden olacağını ifade eder.
C. 2 Faraday miktarındaki eksi yük Avogadro sayısı kadar Ni2+ iyonunu Ni metaline indirger.
D. Pil potansiyelleri hesaplanırken standart sıcaklık 25°C’tır.
E. Bir pil potansiyelinin sıfır olduğu an pil tepkimesi dengeye ulaşır.

6. Aşağıda verilen düzenekle ilgili standart şartlarda çalışan bir pil için aşağıda verilen yargılardan hangisi veya
hangileri doğrudur?

A. Yalnız I
B. Yalnız II
C. I ve II
D. I ve III
E. I, II ve III

7. Standart şartlarda bir Cu/Ag pilinin (galvanik hücresinin) gerilimi 0,46 volttur ve Ag elektrot katottur. Bakırın
standart indirgenme yarı pil potansiyeli; Cu2+ + 2e–  Cu Eo = + 0,34 volt olduğuna göre gümüşün standart
yükseltgenme yarı pil potansiyeli (Ag/Ag+) kaç volttur?

A. + 0,80 volt
B. + 0,12 volt
C. – 0,80 volt
D. – 0,12 volt
E. – 1,20 volt

8. X3+ iyonlarını içeren bir çözelti 0,50 amperlik bir akımla 8 saat elektrolizi yapıldığında, katotta 1,34 g X elementi
açığa çıkmaktadır. Bu elementin atom ağırlığını hesaplayınız. D

A. 81,0
B. 68,5
C. 55,8
D. 27,0
E. 9,01
9. Seri bağlı elektroliz kapların birinde erimiş CaF2 diğerinde erimiş AlF3 tuzu vardır. Bu tuzlar aynı miktar elektrik
akımı ile aynı süre elektroliz edildiğinde kaplardan birinde 12 gram Ca biriktiğinde diğerinde kaç gram Al birikir?
(Al, Ca)

Aşağıdaki redoks reaksiyon denklemini en küçük tam sayılarla denkleştiriniz.

Cu + HNO3 → Cu(NO3)2 + NO + H2O

Zn elementinin metalik aktifliği daha fazla olduğuna göre Zn-Cu pilinin şematik gösterimini (pil şeması) yazınız.

3

4

5
CEVAP ANAHTARI

Eğitim Öğretim Yılı ………………………………….. Anadolu Lisesi Sınıf Seçmeli İleri Kimya
1.Dönem funduszeue.infoılı
Sınav yeri ve tarihi:
Sınav saati ve süresi: …. .ders saati, 40 dakika
Puan dağılımı: 8, 9,12 ve sorular 10’ar, diğer sorular 5’er puandır.

1. Bir elektroliz kabında erimiş AlF3 sıvısı 9,65 amperlik akımla saniye süreyle elektroliz ediliyor. Katotta
toplanan Al kaç gramdır? (Al) C
1 mol elektronun yükü = 1 F ( C) = 1 eş değer kütle madde

A. 2,7
B. 5,4
C. 0,9
D. 0,54
E. 0,27

2. Aşağıda verilen redoks tepkimesi denkleştirildiğinde nitrat (NO3–) iyonunun kat sayısı kaç olur? D


S + NO3 + H+ → SO2 + NO + H2O

A. 1
B. 2
C. 3
D. 4
E. 5

3. Aşağıdaki redoks tepkimesi denkleştirildiğinde suyun kat sayısı kaç olur? D

Cr2O7 –2 + I– + H+ → Cr+3 + I2 + H2O

A. 5
B. 2
C. 10
D. 7
E. 1

4. Aşağıdaki redoks tepkimesi en küçük tam sayılarla denkleştirildiğinde ürünlerin kat sayıları toplamı kaçtır? C

NaClO3 + SO2 + H2O → NaCl + H2SO4

A. 2
B. 3
C. 4
D. 7
E. 12

6
5. Aşağıdakilerin hangisi yanlıştır? A
A. Galvanik pillerde yükseltgenme pozitif elektrotta olur.
B. Pozitif pil potansiyeli tepkimenin yazıldığı yönde kendiliğinden olacağını ifade eder.
C. 2 Faraday miktarındaki eksi yük Avogadro sayısı kadar Ni2+ iyonunu Ni metaline indirger.
D. Pil potansiyelleri hesaplanırken standart sıcaklık 25°C’tır.
E. Bir pil potansiyelinin sıfır olduğu an pil tepkimesi dengeye ulaşır.

6. Aşağıda verilen düzenekle ilgili standart şartlarda çalışan bir pil için aşağıda verilen yargılardan hangisi veya
hangileri doğrudur? C

A. Yalnız I
B. Yalnız II
C. I ve II
D. I ve III
E. I, II ve III

7. Standart şartlarda bir Cu/Ag pilinin (galvanik hücresinin) gerilimi 0,46 volttur ve Ag elektrot katottur. Bakırın
standart indirgenme yarı pil potansiyeli; Cu2+ + 2e–  Cu Eo = + 0,34 volt olduğuna göre gümüşün standart
yükseltgenme yarı pil potansiyeli (Ag/Ag+) kaç volttur? C

A. + 0,80 volt
B. + 0,12 volt
C. – 0,80 volt
D. – 0,12 volt
E. – 1,20 volt

8. X3+ iyonlarını içeren bir çözelti 0,50 amperlik bir akımla 8 saat elektrolizi yapıldığında, katotta 1,34 g X elementi
açığa çıkmaktadır. Bu elementin atom ağırlığını hesaplayınız. D

A. 81,0
B. 68,5
C. 55,8
D. 27,0
E. 9,01

7
9. Seri bağlı elektroliz kapların birinde erimiş CaF2 diğerinde erimiş AlF3 tuzu vardır. Bu tuzlar aynı miktar elektrik
akımı ile aynı süre elektroliz edildiğinde kaplardan birinde 12 gram Ca biriktiğinde diğerinde kaç gram Al birikir?
(Al, Ca)

funduszeue.info

nCa=12/40=0,3 mol Ca (1 puan)

Ca+2 + 2e–  Ca (1 puan)


Al+3 + 3e–  Al (1 puan)

2 mol e– 1 mol Ca 3 mol e– 27 g Al


X mol e– 0,3 mol Ca 0,6 mol e– X g Al

x=0,6 mol e– (1 puan) x=5,4 g Al (6 puan)

funduszeue.info

27/3=9 g Al (1 eş değer kütle Al) (3 puan)

40/2=20 g Ca (1 eş değer kütle Ca) (3 puan)

Eşit eş değer kütle madde toplanır (1 puan).

20 g Ca 9 g Al
12 g Ca x g Al

x=5,4 g Al (3 puan)

*Sonuç doğruysa basamak atlansa da puan kırılmayacak.

Aşağıdaki redoks reaksiyon denklemini en küçük tam sayılarla denkleştiriniz.

Cu + HNO3 → Cu(NO3)2 + NO + H2O

3/Cu0 - 2e– → Cu+2 (0,5 puan)

2/N+5 +3e– → N+2 (0,5 puan)

3Cu + 8HNO3 →3Cu(NO3)2 + 2NO + 4H2O

(0,5 puan) (1,5 puan) (0,5 puan) (0,5 puan) (1 puan)

*Sonuç doğruysa basamak atlansa da puan kırılmayacak.

Zn’nun metalik aktifliği daha fazla olduğuna göre Zn-Cu pilinin şematik gösterimini (pil şeması) yazınız.

8

6 şıkta 5’i doğru ise 10 puan verilecek (5 şıkkın doğru cevabı tam puan içi yeterlidir.) (2x5=10 puan)

9

Yalnız n sayısı yanlış ise 4 puan verildi. Formülde -2, yerine +2, yazandan 1 puan kırıldı. Logaritmadan
sonraki kısmı yanlış yazandan 2 puan kırıldı.

QC’yi yanlış yazandan 5 puan kırıldı, ondan önceki kısma 5 puan verildi.

10

a)H2SO4
b)KI
c)KI
d) H2SO4

I ve III kaplarında reaksiyon gözlenir.

11

Footer menu

Redoks Tepkimeleri Test Çöz

ÜniRehberi ekibi olarak sizler için YKS &#; TYT &#; AYT sınavlarına özel Redoks Tepkimeleri Test Çöz başlığı altında sorular hazırladık. Testte toplam 14 Adet Redoks Tepkimeleri sorusu bulunmakta. Sınava başlamadan önce mutlaka süre tutmayı unutmayınız. Haydi Teste Başla! – ÜniRehberi ailesi olarak başarılar dileriz. 


Redoks Tepkimeleri Test Çöz

Tebrikler - Redoks Tepkimeleri Test Çöz adlı sınavı başarıyla tamamladınız. Sizin aldığınız skor %%SCORE%% en yüksek skor %%TOTAL%%. Hakkınızdaki düşüncemiz %%RATING%%
Yanıtlarınız aşağıdaki gibidir.

Sınavı bitirdikten sonra mutlaka bizim için yorum kısmından geri bildirim yapmayı unutmayınız. Sorular nasıldı, kaç doğru yaptınız, hatalı soru var mıydı, test seviyesi nasıldı? yorum kısmından bizlere bildirmeyi unutmayınız.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası