dünya kan grubu dağılımı / En Zor Bulunan Kan Grubu Hangisidir? Kan Grupları Ne Sıklıkla Bulunur?

Dünya Kan Grubu Dağılımı

dünya kan grubu dağılımı

kaynağı değiştir]

İnsanlardaki ABO kan grubu sistemlerinin kalıtımsal açıklaması şu şekildedir:

Kan grubu kalıtımı
Kan grubu OABAB
Genotip ii(OO)IAi(AO)IAIA(AA)IBi(BO)IBIB(BB)IAIB(AB)
Oii(OO)O
OO OO OO OO
O ya da A
AO OO AO OO
A
AO AO AO AO
O ya da B
BO OO BO OO
B
BO BO BO BO
A ya da B
AO BO AO BO
AIAi(AO)O ya da A
AO AO OO OO
O ya da A
AA AO AO OO
A
AA AA AO AO
O, A, B ya da AB
AB AO BO OO
B ya da AB
AB AB BO BO
A, B ya da AB
AA AB AO BO
IAIA(AA)A
AO AO AO AO
A
AA AO AA AO
A
AA AA AA AA
A ya da AB
AB AO AB AO
AB
AB AB AB AB
A ya da AB
AA AB AA AB
BIBi(BO)O ya da B
BO BO OO OO
O, A, B ya da AB
AB BO AO OO
A ya da AB
AB AB AO AO
O ya da B
BB BO BO OO
B
BB BB BO BO
A, B ya da AB
AB BB AO BO
IBIB(BB)B
BO BO BO BO
B ya da AB
AB BO AB BO
AB
AB AB AB AB
B
BB BO BB BO
B
BB BB BB BB
B ya da AB
AB BB AB BB
ABIAIB(AB)A ya da B
AO AO BO BO
A, B ya da AB
AA AO AB BO
A ya da AB
AA AA AB AB
A, B ya da AB
AB AO BB BO
B ya da AB
AB AB BB BB
A, B, ya da AB
AA AB AB BB
Yalnızca fenotipe bağlı olarak kan grubu kalıtımı
Kan grubu OABAB
OO O ya da A O ya da B A ya da B
AO ya da A O ya da A O, A, B ya da AB A, B ya da AB
BO ya da B O, A, B ya da AB O ya da B A, B ya da AB
ABA ya da B A, B ya da AB A, B ya da AB A, B ya da AB

Kaynakça[değiştir
Anasayfa > E-Kütüphane > Kan Hakkında Bilinmesi Gerekenler > Kana Yapılan İşlemler

Hastaların ihtiyacı olan kanı sağlayabilmek için, hem hastanın hem de verilecek kan veya kan bileşeninin grubunun ne olduğunu bilmek gerekir. Hastanın kan grubu hastane tarafından belirlenir ve Kan Merkezinden bu şekilde talepte bulunulur.

Kan merkezleri ise, gönüllü olarak kan bağışı yapan kişilerin kan örneklerinden kan gruplarının ne olduğunu tespit eder. Kan merkezlerinde bu araştırmayı yapan laboratuar, "Gruplama Laboratuarı"dır. Gruplama testleri JCI ve ISO akredite olan 4 Bölge Kan Merkezinin (İstanbul, Ankara, İzmir ve Erzurum) gruplama laboratuarında yapılmaktadır.

Laboratuarlarımızda yöntem olarak "Jel Santrifügasyon" yöntemi kullanılmakta ve ABO ile Rh grupları tespit edilmektedir. Ülkemizde en çok rastlanan kan grubu "A Rh Pozitif", en az rastlanan grup ise "AB Rh Negatif" kan grubudur.

Aşağıdaki grafikte kan gruplarının ülkemizdeki dağılımı % oranlar olarak belirtilmiştir.

Bir kan grubuna çok rastlanması, aynı zamanda ihtiyacında aynı oranda çok olacağı anlamına gelmektedir. Her gruptan kana her zaman ihtiyaç olduğunu bilmenizi isteriz.

Dünyanın en nadir kan grubu: Altın Kan

Dünyanın en nadir kan grubu: Altın Kan

Özel İçerik

Kan grubunuzu öğrenmek istediğinizde muhtemelen duyacağınız şey, pozitif ya da negatif A, B ya da 0'ın bir kombiansyonu olacaktır.

Neredeyse hiç kimsenin duymadığı, dünyanın en nadir kan grubu olan ve dünya çapında 50'den az kişide tespit edilen Rh- null'dur.

Kan grupları, kırmızı kan hücrelerine bağlı antijenler tarafından belirlenir. Sekiz temel kan türü A+, A-, B+, B-, AB+, AB-, 0+ ve 0- olup, pozitif veya negatif başka bir antijen olan RhD proteininin varlığı veya yokluğu ile belirlenir. Ve 'ı oldukça yaygın olan farklı antijen mevcuttur. Bu antijenler, en büyüğü 61 antijen içeren Rh sistemi olmak üzere kan grubu sisteminde düzenlenmiştir.

Bağışıklık sistemimizi kapıyı tutan bir güvenlik, antijenleri kapıdan kan dolaşımına geçen maddeler olarak düşünün. Bağışıklık sistemi bir antijeni tanırsa, hücrenin geçmesine izin verir. Bir antijeni tanımazsa, vücudun savunma sistemlerini başlatır ve istilacıyı yok eder. Yani, çok agresif bir güvenlikltir.

Ancak A tipi kanı olan bir kişinin bağışıklık sistemi, B tipi kan alırsa, bağışıklık sistemi bu yeni maddeyi hayat kurtaran bir gereklilik olarak kabul etmez. Bunun yerine, kırmızı kan hücrelerini istilacı ve saldırgan olarak değerlendirir. 0 negatif kanı olan kişilerin "genel verici" olarak görülmesinin nedeni de budur. 0 negatif kan hücrelerinde A, B ve Rh antijenleri bulunmadığından, bağışıklık sistemleri bu hücreleri yabancı olarak tanımaz ve onları rahat bırakır.

Dünyanın en nadir kan grubu: Altın Kan

DÜNYANIN EN NADİR KAN GRUBU

Yaygın antijenlerden birine sahip olmamak, bir kan grubunu nadir yapar. Ancak Rh-null kan, Rh sisteminde hiçbir antijeni içermez. Rh-null  ilk olarak 'de Avustralya'da bir kadında bulunmuştur. Paris’deki Ulusal İmmünohematoloji Laboratuvarı Direktörü Dr. Thierry Peyrard, incelemede bulunduğu bu kan için, “Rh Null’u bir şeye benzetmemiz gerekirse bu altın olacaktır, Bu resmen altın kan’” demiştir.

Ve elbette, bu nadir kanı taşıyanlar, kan bağışına ihtiyaç duymaları durumunda risk altındadır. Antijenlerinden yoksun olan Rh-null, Rh kan sistemlerine sahip olanlar için evrensel bir donör tipidir, yani herkese kan verebilir, ancak sadece kendi kan grubundan kan alabilir ve sadece dokuz aktif kan bağışçısının var olduğu bilinmektedir.

Dünyanın en nadir kan grubu: Altın Kan

KAN GRUPLARI HAKKINDA MERAK EDİLENLER

Kan gruplarıyla ilgili birçok gizem var. Örneğin, insanların neden A ve B antijenlerini geliştirdiğini hala bilmiyoruz. Bazı teoriler, bu antijenlerin, tarih boyunca çeşitli popülasyonların temas ettiği hastalıkların bir yan ürünü olduğuna işaret etmektedir. Ama henüz kesin olarak bilinemiyor.

Bu bilgi yokluğunda, birçok kişi tarafından kan grubu kavramı etrafında çeşitli efsaneler ve sorular ortaya atılmıştır. İşte en yaygın sorular ve cevapları.

- Kan grupları kişiliği etkiler mi?

Japonya'nın kan grubu kişilik teorisine göre, kan grubunuz kişiliğinizi doğrudan etkiler. Bu teoriye göre A tipi kan taşıyıcıları nazik ve titizdir, B tipi taşıyıcılar iyimserdir ve kendi işlerini kenileri halleder Ancak, yılında erkek ve kadından oluşan bir araştırma, kan grubu ile kişilik arasında hiçbir ilişki bulamamıştır. Daha çok senaryolarda mizah amaçlı kullanılan bu teori, henüz gerçekliğini kanıtlayamamıştır.

- Diyetinizi kan grubunuza göre değiştirmeli misiniz?

Kan grubu diyetleri, kişinin diyetinin kişinin kan grubuna uyması gerektiğini savunuyor. A Tipi taşıyıcılar, kepekli tahıllar, baklagiller, meyveler ve sebzelerden oluşan etsiz bir diyet yemelidir; B tipi taşıyıcılar yeşil sebzeleri, belirli etleri ve az yağlı süt ürünlerini yemelidir gibi liste uzayıp gidiyor. Ancak, Kanada'da katılımcı verilerinin analiz edildiği bir araştırmada, bu teoriyi destekleyecek hiçbir kanıt bulamadı. İnsanların  kilo verebilmesi ve diyetle daha sağlıklı hale gelebilmesi, muhtemelen kan grubundan daha çok yedikleriyle ilgilidir.

- Kan grupları ile belirli hastalıklar arasında bağlantı var mı?

Farklı kan türlerinin belirli hastalıkların riskini artırabileceğine dair kanıtlar vardır. Bir analiz , 0 tipi kanın inme veya kalp krizi geçirme riskini azalttığını, AB kanının ise artırdığını göstermektedir. Ancak, örneğin farklı çalışmalara göre 0 tipi taşıyıcıların peptik ülser ve cilt kanseri geliştirme riski daha yüksektir.

Bunların hiçbiri, kan grubunuzun tıbbi geleceğinizi önceden haber vereceği anlamına gelmez. Diyet ve egzersiz gibi birçok faktör sağlığınız üzerinde çok büyük bir etkiye sahiptir ve muhtemelen kan grubundan daha büyük ölçüde etkilidir.

- En yaygın kan grubu nedir?

Türkiye'de en yaygın kan grubu A Rh pozitiftir. En az rastlanan grup ise AB Rh negatif kan grubudur. Kızılay'ın yayınladığı verilere göre halkın yüzde 39'u A Rh pozitif, yüzde 29'u 0 Rh pozitif, yüzde 14'ü B Rh pozitif, yüzde 6'sı A Rh negatif, yüzde 5'i AB Rh pozitif, yüzde 4'ü 0 Rh negatif, yüzde 2'si B Rh negatif, yüzde 1'i de AB Rh negatif kan taşıyor.

- Hayvanların kan grubu var mı?

Kesinlikle var, ama bizimkilerle aynı değil. Kan grupları türler arasında farklılık gösterir ancak, bilim adamları bazen bu farklı türleri tanımlamak için aynı isimlendirmeyi kullanırlar. Örneğin kedilerde A ve B antijenleri bulunur, ancak bunlar insanlarda bulunan aynı A ve B antijenleri değildir.

proteinkanAbAvus­tral­ya­

Google News ile Takip Et

En Zor Bulunan Kan Grubu - Dünyada En Nadir Bulunan Kan Grubu Hangisi, Türkiye'de Kaç Kişide Var?

Kan grupları bireylere ailelerinden kalan bir mirastır. Temel olarak 4 farklı kan grubu vardır. Bu 4 temel grup; A, B, AB ve 0 gruplarıdır. Bu grupların her birinin Rh+ ve Rh- olarak 2 grubu bulunur. Bu gruplarla beraber toplamda 8 kan grubu bulunur. Bu gruplar A Rh+, A Rh-, 0 Rh+, 0 Rh-, B Rh+, B Rh-, AB Rh+ ve son olarak AB Rh- gruplarıdır. Bu grupların dağılım oranları birbirinden farklıdır. Bu nedenle dünya üzerinde en az ve en çok bulunan kan grupları bulunur.

Dünyada En Az Bulunan Kan Grubu Hangisi?

Dünya üzerinde en çok bulunan kan grubu 0 Rh+ olarak karşımıza çıkarken en az bulunan kan grubu AB Rh- olarak karşımıza çıkar. Diğer grupların sıralaması ise şu şekildedir:

  1. 0 Rh+ %40 oranında
  2. A Rh+ %34 oranında
  3. B Rh+ % 8 oranında
  4. 0 Rh- %7 oranında
  5. A Rh- %6 oranında
  6. AB Rh+ %3 oranında
  7. B Rh- %1 oranında
  8. AB Rh- % oranında bulunur.

Türkiye'de En Az Bulunan Kan Grubu Hangisi?

Türkiye sınırları içerisinde yer alan bireylerin kan grupları arasında en çok bulunan kan grubu A Rh+ olarak, en az bulunan kan grubunu ise AB Rh- olarak karşımıza çıkar. Ülkemizde karşılaşılan kan grubu sıralaması ise şu şekildedir:

  1. A Rh+ %37 oranında bulunur.
  2. 0 Rh+ %30 oranında bulunur.
  3. B Rh+ %14 oranında bulunur.
  4. AB Rh+ %7 oranında bulunur.
  5. A Rh- %5 oranında bulunur.
  6. 0 Rh- %4 oranında bulunur.
  7. B Rh- %2 oranında bulunur.
  8. AB Rh- %1 oranında bulunur.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası