elektro gitar teli takma / Adım Adım Gitar Telleri Değiştirme ve Akort Etme

Elektro Gitar Teli Takma

elektro gitar teli takma

Elektro gitarının bakımını yapmak isteyenler için en iyi elektro gitar teli önerileri

Gitar telleri, yapıları gereği zamanla paslanır ve kullanılamaz hâle gelir. Dolayısıyla elektro gitarınızın bakımını yaparken en önemli adımlardan biri, ihtiyaç varsa, telleri değiştirmek. Vakti geldiğinde gitarın tellerini değiştirerek doğru tınıyı yakalayabilir ve müzik keyfinize kaldığınız yerden devam edebilirsiniz. Eğer siz de "Evet, vakti geldi!" diyorsanız en iyi elektro gitar teli markalarını burada bulabilirsiniz.

1. Kaliteli elektro gitar teli arayanlara: Ernie Ball Super Slinky Nickel Elektro Gitar Teli


Elektro gitarının tel bakımlarını yapmak isteyenler için en iyi elektro gitar teli önerileri

Sepette %10'a varan indirimler kazanmak için tıklayın!

En iyi elektro gitar teli seçenekleri arasında yer alan Ernie Ball Super Slinky Nickel Elektro Gitar Teli, kaliteli malzemeler kullanılarak üretiliyor. Dünyanın her köşesindeki efsane gitaristler tarafından tercih edilen ürün, element shield kaplama teknolojisi sayesinde uzun ömürlü bir yapı sergiliyor. Kalaylı altıgen çelik katmanın etrafına sarılmış nikel kaplama çelik telden imal ediliyor. Ernie Ball, geliştirdiği özel formüller sayesinde en iyi teli üretiyor ve ürünü en gelişmiş test cihazlarıyla kontrollerden geçiriyor. Size de sadece eğlencenin keyfini sürmek kalıyor.

Ürünü İncele

2. Yüksek kalite arayanlara: Daddario ExlBt Elektro Gitar Tel Seti


Elektro gitarının tel bakımlarını yapmak isteyenler için en iyi elektro gitar teli önerileri

Elektro gitar teli seçiminizi nasıl yapacağınızı merak ediyor olabilirsiniz. Doğru ürünü tercih etmek için dikkat etmeniz gereken birkaç nokta bulunuyor. Öncelikle telin göstergesine karar vermeniz gerekiyor. Daha sonra telin ana yapım malzemesi ve sargı ipi önem kazanıyor. Şimdi sıra ürünü seçmeye geldi! Daddario ExlBt Elektro Gitar Tel Seti, en kaliteli gitar teli seçenekleri arasında yer alıyor. Altı köşeli özel teknolojisi ve dışına sarılmış özel malzemesiyle ekstra dayanıklılık ve uzun ömürlü bir yapı sunuyor. Daha ne olsun?

Ürünü İncele

3. En iyi elektro gitar teli önerisi: Pitbull Gold Seri Elektro Gitar Teli SET


Elektro gitarının tel bakımlarını yapmak isteyenler için en iyi elektro gitar teli önerileri

Elektro gitar telleri, metal oldukları için korozyona açık ürünler arasında yer alıyor. Bunu önlemek ve telin ömrünü uzatmak için gitar tellerinin etkili şekilde korunması önemli. Pitbull Gold Seri Elektro Gitar Teli, SET VCI anti-korozyon paketi ile ambalajlanıyor. Dünya standartlarında kalite sunan teller, dengeli ses karakteri ve çalma hissiyatı oluşturuyor. Üstelik en yüksek sarım teknolojisi ile üretiliyor. Pürüzsüz bir ses sunan bu telleri kullandıktan sonra gitarda aradığınız o harika tınıları tekrar yakalayabilir ve çalışmalarınıza keyifle devam edebilirsiniz.

Ürünü İncele

4. Uygun fiyatlı elektro gitar teli arayanlara: Karin K Elektro Gitar Teli Takım


Elektro gitarının tel bakımlarını yapmak isteyenler için en iyi elektro gitar teli önerileri

"Elektro gitar teli nasıl seçilir?" diye uzun uzun düşünmek istemiyorsanız size harika bir önerimiz var: Karin K Elektro Gitar Teli Takım'ı gönül rahatlığıyla tercih edebilirsiniz. kalınlık aralığında bulunan ürün, üç adet alt çelik tel ve üç adet üst nikel kaplama telden oluşuyor. Bu tellerin nereye takılması gerektiğine ilişkin bilgiler, ürünün ambalajında yer alıyor. Uluslararası standartlara uygun olarak imal edilen ürün, uygun fiyatı sayesinde de sık sık tercih ediliyor. Siz de uzun süre kullanabileceğiniz dayanıklı bir ürün arıyorsanız tercihinizi Karin markalı gitar telinden yana kullanabilirsiniz.

Ürünü İncele

5. En kaliteli elektro gitar teli tavsiyesi arayanlara: Orphee RX17 Elektro Gitar Teli


Elektro gitarının tel bakımlarını yapmak isteyenler için en iyi elektro gitar teli önerileriPrime üyesi olup bedava kargo ve daha birçok avantajdan yararlanmak için tıklayın!

Orphee RX17 Elektro Gitar Teli, kalitesiyle ön plana çıkan ürünler arasında yer alıyor. Ürünün sekizgen şekilli ve yüksek karbon içerikli iç malzemesi dayanıklı bir yapı oluşturuyor. Paslanmaya karşı koyması için özel işlemden geçirilerek daha uzun süre dayanması sağlanıyor. Ekstra light gerilime sahip ürün, zengin ve dolgun tonlar sunuyor. Özlediğiniz kaliteli müziği ortaya çıkarmak ve doyasıya elektro gitar çalmak istiyorsanız ürünü tercih edebilirsiniz. Elektro gitar telini, müzikle uğraşmayı seven arkadaşlarınıza hediye etmek için de değerlendirebilirsiniz.

Ürünü İncele

6. Gitarınıza yeniden hayat verin: Daddario Nyxl Elektro Gitar Tel Seti


Adsız tasarım (38)

Elektro gitar tel yüksekliği, tel değişimi esnasında önem kazanan konular arasında yer alıyor. Teller doğal bir ağaçtan oluşan gitarın üstüne ciddi şekilde baskı oluşturuyor. Bu sebeple gitarın sap kısmında esnemeler olabilir. Neyse ki Daddario Nyxl Elektro Gitar Tel Seti takıldıktan sonra öncelikle gitarın sap ayarı yapılıyor. Tel yüksekliği ideal seviyede ayarlandığında entonasyon kalitesinin arttığı görülüyor. Bu aşamadan sonra size de zengin seslerin keyfini çıkarmak düşüyor.

Ürünü İncele

7. En iyi tonları yeniden yakalamaya hazır olun: Elixir Nanoweb Heavy Elektro Gitar Teli ()


Adsız tasarım (47)

Gitarınızın tellerini değiştirmek istiyorsanız tercih edebileceğiniz ürünlerden biri de Elixir Nanoweb Heavy Elektro Gitar Teli (). Bu noktada "Elixir Nanoweb Heavy Elektro Gitar Teli nasıl takılır?" sorusu aklınıza gelebilir. Neyse ki tel değişikliği bu üründe de aynı. Eski telleri çıkardıktan sonra telleri numarasına göre sıralayın. Daha sonra uygun deliklerine takıp köprü üzerinden geçirerek en uçtan bağlayabilirsiniz. Gitarın tellerini dıştan içe doğru sırayla sıkın. Tellerin gerginlik seviyesinden emin olduğunuz anda telleri akort edebilirsiniz. Bu noktada küçük bir hatırlatma yapalım: Yeni takılan teller sık sık kendini saldığı için yeniden akort isteyebilir.

Ürünü İncele

8. Avantajlı fiyata satılan elektro gitar teli: Pitbull Silver Seri Elektro Gitar Teli SEG SL(Super Light)


Adsız tasarım (51)

Elektro gitar teli değiştirme, daha önce de belirttiğimiz gibi düzenli olarak yapılması gereken uygulamalar arasında yer alıyor. Elektro gitarınızın telini değiştirmek için öncelikle gitarın tellerini gevşetmeniz ve bir keski yardımıyla keserek tamamen gitardan çıkarmanız gerekiyor. Daha sonra yeni ürünün paketini açarak yeni telleri numarasına göre gitarın köprü kısmına yerleştirebilir, telleri içeriden dışarıya gelecek şekilde sırasıyla sıkabilirsiniz. Tel değişimi esnasında güvenilir bir ürünle klavye temizliği de yapabilirsiniz. Siz de eskiyen elektro gitar tellerini değiştirmek istiyorsanız Pitbull Silver Seri Elektro Gitar Teli SEG SL(Super Light)'ı tercih edebilirsiniz.

Ürünü İncele

9. Uzun ömürlü tel arayanlara: Fender L Original Pure Nickel - Light Takım Tel Elektro Gitar Teli


Adsız tasarım (53)

Gitarı uzun zamandır elinize almadıysanız veya gitarın ses tonu sizi rahatsız ediyorsa "Elektro gitar teli ne sıklıkla değiştirilir?" sorusu aklınıza gelebilir. Hiç kullanılmayan gitarların telleri yılda bir, günlük olarak kullanılan gitarların telleri ise altı ayda bir değiştirilir. Bunlara ek olarak tel ve klavye üzerinde oluşan birikintiler görüyorsanız tellerin değişim vakti gelmiş olabilir. Ömrü dolan teller akort tutmayacağı gibi sizi rahatsız eden sesler çıkarır. Eğer değişimin geldiğine karar verdiyseniz Fender L Original Pure Nickel - Light Elektro Gitar Teli'ne göz atmanızda fayda var.

Ürünü İncele

Uzun ömürlü bir seçenek: Jim Dunlop Den Nickel Light Elektro Gitar Teli ()


Adsız tasarım (54)

Gitar telleriniz ömrünü doldurduysa onları yenilemeniz gerekir. Bu noktada elektro gitar teli takma işini kendiniz yapabileceğiniz gibi uzman birinden yardım da alabilirsiniz. Jim Dunlop Den Nickel Light Elektro Gitar Teli (), set hâlinde kullanıcıya ulaşan ürünler arasında yer alır. Seti satın aldıktan sonra eski tellerinizi uygun bir şekilde gitardan çıkarabilirsiniz. Jim Dunlop tellerini paketinden çıkarabilir ve boyutuna uygun olarak sırayla gitara bağlayabilirsiniz. Ardından yeni taktığınız tellerin yüksekliğini ayarlayıp akordunu yapabilirsiniz. Daha sonra gitarın ve müziğin tadını çıkarmaktan başka yapacak bir şey kalmıyor.

Ürünü İncele

Umarız önerdiğimiz ürünleri beğenirsiniz. Bu içerikten alışveriş yapmaya karar verirseniz, Mynet bağlantılardan gelir/komisyon elde edebilir. Satın alım sonrasında satıcılardan kaynaklanan sorunlardan Mynet sorumlu değildir.

ANASAYFAYA DÖNMEK İÇİN TIKLAYINIZ

Gitar teli nasıl takılır ?

Bu videomuzda gitar tellerinin nasıl takıldıgını detaylı bir şekilde göreceğiz

Klasik gitar

Elektro gitar

 

Tel Kopma Şekilleri, Kopma Noktaları ve Sıklıkları, Gitarın Tellerinin Değiştirilmesi ve Tel Seçimi

Günlük kullanım esnasında bir gitarın başına gelebilecek en kötü şey, herhangi bir telinin kopmasıdır. Bir telin kopması, 6 telin 5 tele düşmesine neden olur ve dolayısıyla gitarın farklılığını sağlayan çok seslilik konusunda kayıp yaşanır. Solo çalışlarda bir telin eksikliği kabul edilemeyecek bir durum teşkil ederken, akor ve ritim tarzındaki çalışlarda bu durum pek de önemli değildir. Yine de eksik telin tamamlanması gerekir.

Gitarın telleri genellikle belirli noktalardan kopar. En sık kopmanın rastlandığı iki nokta alt eşik ve 2. perde hizalarıdır. Alt eşikteki kopmanın önemli bir nedeni, telin takılması esnasında meydana gelen küçük çaplı açılmadır. Bu açılmanın sebebi çoğu zaman şanssızlıktır. 2. perde hizasındaki kopma ise en doğal kopma biçimi olup, bu kopmanın sebebi telin çalış esnasında yıpranmasıdır. Şu iyi bilinmelidir ki &#;gitarın teli kopmayacak&#; gibi bir şartlanma içinde bulunmak son derece yersizdir.

En sık kopan tel RE telidir (4. tel, çelik sarımlı tellerin en incesi). RE telinin bu kadar sık kopmasındaki en önemli gerekçelerden biri, çalış esnasında en büyük güce maruz kalması ve 2. perdesinin tırnaklar tarafından zamanla tahriş edilmesidir. Diğer bir sebep ise telin inceliğidir. RE telinden sonraki ikinci en sık kopmayı ise LA ve Kalın Mİ telleri paylaşır. Ancak bu sıklıklar arasında birkaç kat fark vardır. Bu üç telin kopma sıklığındaki bir diğer nedeni de fiziksel yapılarıdır. Bu teller, çok ince naylon iplikler demeti üzerine çok sıkı biçimde ince çelik tel sarılarak yapılır. Çelik sarımlar zaman içinde açıldığında naylon iplik doğrudan müdahaleye maruz kalmakta ve teker teker açılmaya başlamaktadır. Gitarın naylon telleri olan SOL, Sİ ve İnce Mİ telleri ise neredeyse hiç kopmazlar. Öyle ki, bu tellere sert veya kesici cisimler ile müdahale edilmediği sürece kopmaları doğal değildir.

Gitarın tellerinin değiştirilmesi dikkat gerektiren zahmetli bir iştir. Yeni alınan bir telin gitara takılmasında izlenecek aşamalar aşağıdaki gibidir:

  1. Gitarda bulunan eski veya değiştirilecek tel, önce bağlı olduğu kulak gevşetilmek suretiyle baş kısmından ayrılır, daha sonra alt eşikte bağlı olduğu delikten dikkatlice çıkarılır. İsteğe bağlı olarak çöpe atılabilir veya acil durum yedeği olarak bekletilebilir.
  2. Yeni tel, muhafazasından dikkatlice çıkarılır ve yuvarlanmış olan yapısı zorlanmadan düz hale getirilir.
  3. Yeni telin her iki ucu da yan yana getirilir ve hangi uçta iç iplik kısmının daha fazla dışarıda olduğu tespit edilir. İpliği daha dışarıda olan kısım kulak tarafına bağlanacaktır.
  4. Önce alt eşiğe bağlanacak olan tel ucu, gitarın başından gövdeye doğru olacak istikamette kendi sırasına ait delikten geçirilir. Deliğin alt tarafından çıkan uç yeniden alınır ve yukarı doğru yönlendirilir.
    KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

    funduszeue.infoı yönlenmiş uç, soldaki resimde görüldüğü şekilde geri uzantısının altından geçirilmek suretiyle düğüm oluşturulur. Bu uç uzantısı, sağdaki resimde olduğu biçimde kendi geri uzantısı ile sıkıştırılır ve telin yukarı kısmının gerginleştirilmesi ile düğüm iyice sağlamlaşır.

  5. KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA
    KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

    Telin öteki ucu da kendisine ait kulağın deliğinden geçirilir ve kulak çevrilerek tel gerginleştirilir.

     

Gitara yeni takılan bir tel, yaklaşık 1 hafta süre boyunca hep gevşemek ister. Dolayısıyla telin akorunun, günde en az 2 defa orjinal sesine uygun olarak yapılması gerekir. Aksi takdirde tel yanlış bir sese alışır ve doğru sese alıştırma süreci yeniden yaşanmak zorunda kalır. Telin kendi sesine çabuk alışmasında uygulanabilecek pratik bir yöntem, telin orjinal sese akort edilmesinin ardından, orta bölümünden el ile çekilerek gerilmesi ve yeniden akort edilmesidir. Bu işlemin birkaç kere tekrarlanması neticesinde telin gerginliği daha homojen hale gelir.

Kimi zaman, kopan bir gitar telinin uzantısı arttırılmak koşuluyla yeniden takılması mümkün olmaktadır. Örneğin alt eşik hizasından kopan bir telin, kulak bölgesindeki sarımın biraz açılması suretiyle aşağıya doğru bolluk verilmesi ve yeniden takılması mümkündür. Bu takma işlemi esnasında alt bağlantı şekli, yukarıda anlatılanla tamamen aynıdır.

Gitarlar için tel seçiminde çok özel kriterler olmamakla birlikte, piyasada markalı olarak satılan tellerin paketlerinde çeşitli teknik açıklamalar vardır. Bunlardan en önemlisi, tel sertliğini belirten &#;Tension&#; ibaresidir. 4 tür sertlik vardır: Light, Normal, Hard ve Extra Hard. Bu sıralama yumuşaktan serte doğru yapılmıştır. Sert teller, genellikle sert çalışlar için kullanılır ve gitara yeni başlayanlara asla önerilmez. Çünkü kişinin ham ellerini oldukça acıtırlar. Herhangi özel bir amaç olmadığı sürece normal sertlikteki tellerin kullanılmasını öneririm.

Tek tel kopması durumunda ise, piyasada satılmakta olan tekil tellerin üzerinde sertlik açıklaması bulunmadığı için, varolan tellerle aynı markada bir ürün almaktan başka önlem söz konusu değildir. Görsel açıdan da aynı renkte olması iyidir.

 

kaynak: cihanatilnamli

Yorumlar

Yorumlar

gitar teli nasıl takılırgitar teli takımıgitar tellerigitarda tel sorunu

Gitar Ogreniyorum

Gitar çalmak en çok tercih edilen müzik aletlerinden birisidir. Günümüzde her yaştan kişi piyano çalmakta ve çok sevmektedir.

Gitar kullanımında gitar teli değiştirme önemli aşamalardan birisidir. Sizler de evde kendi kendinize gitar telini değiştirmeyi öğrenebilir ve bunu evde kendiniz yapabilirsiniz. Gitar telinde çeşitli nedenlerden bozulmalar ya da kopmalar meydana gelebilir. Bu durumda değiştirilmesi gerekir. Doğru adımlar ile bu işlemi evde kendiniz kolaylıkla yapabilirsiniz.

Adım Adım Gitar Teli Değiştirme Nasıl Yapılır?

Gitar teli değişimini kendiniz yapabilirsiniz. Evde gitar değişimi için şu aşamaları uygulamalısınız:

  • Gitarınızın telini değiştirmek için temiz ve sessiz bir yer bulmalısınız.
  • Sonrasında gerekli ekipmanlarınızı toplamalısınız. Bunun için bir akort aygıtı, yeni teller, tel kesici ve tel sarıcı gerekmektedir. Bu ürünleri tedarik ederek evde gitar teli takma işlemine başlayabilirsiniz.
  • Gitarın sapını dengeleyin. Bir parça köpük kullanımı ile gitar telini sabitleyebilirsiniz.
  • Sonra akort burgusu ile bütün telleri gevşetin ve sökün.
  • Köprü pinlerini de köprüden çıkarın. Pin çıktıktan sonra teli köprüden de kolayca çıkartabilirsiniz.
  • Daha sonraki aşamada teli ve köprü pinini kalın Mi telinin köprü deliğine yerleştirin.
  • Teli burgudan geçirip çekin. Teli burgudan çektikten sonra burguyu döndürmeyi başlayın ve
  • Teli tel sarıcıya sarın.
  • Sonra geriye kalan telleri de sıkılaştırın.
  • Sonraki aşamada gitar teli akordu yapmalısınız.
  • Telin artan kısmını da tel kesici ile kesin.

Gitar Teli Değiştirdikten Sonra Akord Etme

Gitar teli değişimin sonrasında gitarı akort etmek gerekir. Böylece ses yine düzenli hale gelecektir. Gitar teli değiştirme aparatı ile kullanım yaptıktan sonra gitarı evde kendiniz akort edebilirsiniz. Bu konuda işlem yapabilmek için bir akort aygıtı kullanımı yeterli olacaktır. Bununla birkaç kez akordun kontrol edilmesi gerekir. Eğer bu işlemi evde kendiniz yapamıyorsanız bir müzik mağazasına gidebilir ve yardım talep edebilirsiniz.

Gitar Teli Sarma Aparatı Olmadan Gitar Teli Değiştirilir Mi?

Gitar teli sarma aparatı olmadan gitar teli değiştirilir mi merak edilen sorulardan birisidir. Gitar teli takma işlemi için gitar teli sarma aparatı olması gereken aletlerden birisidir ve işlem öncesi temin edilmesi gerekir. Satın almak için müzik aleti satan mağazaları tercih edebilirsiniz.

Gitar Teli Koparmadan Değiştirme

Gitar telini koparmadan değiştirmek gerekir. Böylece yeni bir tel almaktan kurtulursunuz. Bunun için tellerin önce sökülmesi sonrasında ise takılma aşamasında gerginleştirerek takılması gerekir. Bu işlem akustik gitar teli değiştirme esnasında önemli konulardan birisidir ve mutlaka özenli biçimde işlem yapılması gerekir.

Gitar Teli Tansiyonu Nedir?

Gitar teli tansiyonu gitardan elde etmek istediğiniz ses tonudur. Bu ses tonları arasında canlı, parlak ve pastel tonlar bulunur. Gitar telini iyi tanıyarak bu tonları kolayca ortaya çıkartabilirsiniz.

Gitar Teli Nasıl Seçilir?

Elektro gitar tel değişimi esnasında iyi bir tel seçimi yapılmasına önem verilmelidir. Her gitar türünün farklı teli olabilir. Kesinlikle gitarın türüne uygun bir tel seçimi yapılmasına önem verilmelidir. Satın alma işlemlerinde gitar teli tansiyonu da mutlaka dikkate alınmalıdır. Farklı telleri deneyerek de en iyi sonuca kısa sürede ulaşabilirsiniz.

Akustik Gitar Teli Numaraları

Akustik gitar teli numaraları arasında 80/20 bronz ürünü yer alır. Bunlar telin üretim hammaddesine göre seçilmiş isimlerdir. Burada %80 bakır, %20 ise çinko kullanıldığı anlamına gelir. Buna uygun olacak biçimde gitar teli numarası seçimi yapabilirsiniz.

Elektro gitar tel değiştirme süresi ise kişiden kişiye değişen bir konudur. Birkaç saatte genellikle işlemleri bitirmek mümkündür.

Gitar Teli Nasıl Değiştirilir?

  • 1

    Akort burgusuyla her teli gevşetip sök. Akort burgusunu çevir ve her telin bollaştığını hisset. Teli gevşeyince burgudan çıkar ve gitardan sök.[4]

  • 2

    Köprü pinlerini köprüden çıkar.Tel sarıcının üstündeki çentiği kullanarak pinleri çıkar. Pin çıkınca teli, gitarın köprüsünden de çıkartabilirsin.
    • Telin yuvarlak ucunu köprünün alt kısmına sıkıca sabitleyerek tınının daha uzun sürmesini sağlayabilirsin. Yuvarlak ucun pinin ucunda durmasına izin verme yoksa tel kendiliğinden gevşeyecektir.
  • 3

    Teli ve köprü pinini, 6E (kalın Mi) telinin köprü deliğine yerleştir. Köprü pinindeki oluğu gitarın ses deliğine doğru döndür ve pini telle birlikte deliğe sok. Pini deliğe iterken aynı anda diğer elinle teli geri çek ve yerine oturt.

  • 4

    Teli, burgudan geçirip çek.Teli burgudan 7,5 santimetre kadar iterken burguyu döndürmeye başla. Telin köprüye doğru çekiliyor olması lazım.[5]
    • Teli o tele karşılık gelen akort burgusunu 5 santimetre kadar geçecek biçimde kes ki onu akort burgusunun şaftından geçirebilesin.
  • 5

    Teli bir tel sarıcı kullanarak sar. Teli ilgili akort burgusunu tel sarıcıyla döndürerek ger ama akort etme. Sadece teli, yerine düzgün oturduğundan emin olacak kadar gerginleştir.[6]

  • 6

    Geri kalan telleri de sıkılaştır. En iyisi telleri şu sırayla sıkılaştırmaktır: 5A, 4D, 3G, 2B, 1E.[7] Yerlerine iyice oturduğundan emin olmak için tellerini ger.

  • 7

    Gitarını akort et. Yeni başlayan çoğu kişinin tellerini bir akort aygıtıyla birkaç kez akort etmesi gerekecektir. Eğer akort aygıtı kullanmakta güçlük çekiyorsan yakınlarındaki bir müzik mağazasına başvur.[8]

  • 8

    Telin artan kısmını tel kesiciyle kes. Boştaki tel tehlikeli olabilir ve gitar çalmanı zorlaştırabilir. Elini kolayca hareket ettirebilmen için, fazla teli kes.

    Reklam

  • nest...

    çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası