arabadan lastik kokusu gelmesi / Araçtan Gelen Yanık Kokusunun Kaynağı Ne Olabilir?

Arabadan Lastik Kokusu Gelmesi

arabadan lastik kokusu gelmesi

arabayla giderken gelen yanık kokusu

  • (bkz: frene az bas panpa)

    bu ne lan, gene başıma kalmış başlık.

  • yokuş aşağı vitesi boşa alıp fren pedalıyla bir süre gidilmesi sonucu gelmesi normal olan kokudur.

    debriyaj baskı balatasından geldiyse hemen bir tamirciye çekip değiştirmeniz, aksi takdirde yolda bırakabilecek nitelikte bir koku da olabilir.

  • el freninin indirilmemiş olması yüksek ihtimaldir. tecrübeyle sabittir. sen o kadar yol boyu git, o kokuyu al, içinden 'nerden geliyor ki bu koku' de, gideceğin yere vardıktan sonra da bu fren niye çekilmiyor diye hayıflandıktan sonra farket durumu işte bunlar hep dalgınlıktan oluyor.. neyse ki uzun süre önce bıraktım araba sürmeyi(evet katılıyorum isabet oldu) artık servis şöförümüz düşünsün.

  • benim de sık sık hissettiğim koku. öndeki arabanın egzoz dumanı da o kokusu gelen yangının dumanı zaten.

  • balatalarin yandigina delalet eder.

  • altıma sıçmama neden olan kokudur hayır o değil kırk yılda bir arabayı zorla alıyorum aha diyom şimdi sıştık

  • usta diliyle, motor terlemesi kaynaklı olabilendir.

  • öndeki kamyondan geliyordur.

  • (bkz: ıste geldim burdayim)

  • (bkz: el freni elinde mi dolasiyorsun genc delikanli)

    • Yanık Lastik Kokusu

      Yanık Lastik Kokusu

      Arabanızın yayabileceği belki de en kötü kokudur. Camları kapadığınız zaman sizi çok fazla etkilemese bile çevredekileri fazlasıyla etkileyecektir. Tekerler çoğunlukla çok fazla ısınırsa yanmaktadır. Modern fren teknolojileri patinajı önlemeye yardımcı olur fakat yine de tam anlamıyla yok ettiklerinden bahsetmek mümkün değildir. Mıcırlı veya  yeterince düz olmayan asfalt ve mevsime uygun olamayan lastikler ise bu sorunun temel kaynağıdır. Lastiklere dikkatlice bakıldığında  girinti ve çıkıntılar fark edilecektir. Girinti ve çıkıntılar sadece görünüm için değil aynı zamanda yol tutuşu için gereklidir. Kış ve yaz gibi sınıflara ayrılan lastiklerin girinti ve çıkıntıları birbirinden farklıdır ve özel kimyasallar ile üretildikleri için ısınması ya da soğuması farklıdır. Kış lastikleri ile yaz aylarında kullanırsanız çok çabuk bir şekilde yanar ve erirler. Tabii yalnızca hatalı lastik seçimi bu iç açıcı olmayan duruma neden olmuyor. İkinci hata ise arabadan daha hızlı ya da yavaş hareket etmesini beklemektir. Araç hızlanmaya çalışırken ani bir şekilde yavaşlamak ya da durmaya çalışırken ani bir hızlanmaya sebep olmak lastiğinizin yanmasına neden olur.

       

    Scroll

    Yolculuk sırasından araçtan gelen yanık kokusu, sürücülerin hızla paniğe kapılmasına sebep olabiliyor. Bir anda ortaya çıkan bu koku, aracınızla ilgili ciddi sorunların habercisi olabilir. Bu tür durumlarda endişelenmeniz son derece normal. Ancak paniğe kapılmak yerine aracınızın durumunu tespit etmeye çalışarak süreci doğru bir şekilde yönetebilirsiniz. İşte tam da böyle anlar için araçta yanık kokusunun oluşmasına neden olan durumları sizin için araştırdık. Bir araya getirdiğimiz başlıklara gelin daha yakından bakalım.

    Yaz Aylarında Aracın Fazla Isınması

    Hava sıcaklıklarının yükseldiği yaz aylarında, trafikte geçirilen uzun saatler araç için sorun yaratabiliyor. Dışarıdan gelen sıcaklık, motorun çok fazla ısınmasına sebep olurken soğutma sistemine binen yükü de artırıyor. Hava sıcaklığına eklenen dur-kalk sıklığı, motoru zorladığı için yanık kokusu ortaya çıkabiliyor. Bu gibi bir durumda gelen kokunun kaynağı direkt olarak araç değil. Egzoz yoluyla yayılan kokunun temel kaynağı, aşırı ısınan motorun içerisindeki yağın yanması. Sıcak havalarda bu gibi bir durumla karşılaşırsanız şu kontrollerin yapılması gerekiyor:

    • Motor yağı seviyesi kontrol edilmeli
    • Motorun soğutma sistemi kontrol edilmeli
    • Motor yağının kalitesi kontrol edilmeli
    • Gerekli görüldüğü takdirde motor yağı değiştirilmeli

    Fakat aşırı ısınmalarda kokunun tek çıkış noktası egzoz olmayabilir. Eğer araç içinde yanık kokusu alıyorsanız arabanızın elektrik aksamının da kontrol edilmesi gerekiyor. Sıcaklığın artmasıyla birlikte kablo ve elektrik devrelerinde oluşan yanık kokusu, yolculuk esnasında sürücülerin paniğe kapılmasına sebep olabiliyor. Bu gibi durumlarda aracınızın performansında düşüş yaşanmasını engellemek için hemen bir oto tamirciye giderek elektrik sisteminin kontrol edilmesini sağlayabilirsiniz.

    debriyaj balatasından yanık kokusu

    Debriyaj Balatasından Kaynaklanan Yanık Kokusu

    Manuel araçlarda sıkça görülen bu sorun, özellikle dik yokuşlu yollarda sürüş yaparken yaşanabiliyor. Debriyaj sisteminde sürtünmenin artmasıyla ağır bir koku ortaya çıkıyor. Bu durumda yapılması gereken aracı biraz dinlendirmek ve debriyaj balatasının soğumasını beklemek. Sonrasında tekrar debriyaj balatasında yanık kokusu oluşmasını engellemek için ilgili parçaların kontrol edilmesi ve gerekli onarımların yapılması gerekiyor. Aşırı ısınma sorunun oluşmasını engellemek içinse debriyaj pedalına fazla yüklenmemenizde ve yokuş yukarı sürüşlerde ani kalkışlardan kaçınmanızda fayda var. Ayrıca, debriyaj balatasını periyodik olarak kontrol edip gerekli bakım ve onarımlarını yaptırmalısınız.

    fren balatasından yanık kokusu

    Fren Balatasından Gelen Yanık Kokusu

    Tıpkı yokuş yukarı çıkarken debriyaj balatasından yanık kokusu gelmesi gibi fren balatasından da koku gelebiliyor. Ancak senaryo tam tersi yönde işliyor. Frenler, yokuş aşağı inerken daha yoğun çalıştığı için dik yokuşlarda aşağı yönde bu durumla karşılaşılıyor. Balata, aracın hızını yavaşlatmak için fren pabucu veya fren diskiyle temas ederek sürtünme yoluyla aracın kinetik enerjisini ısıya dönüştürüyor. Aşırı ısınma durumları yaşandığında, balatanın yüzeyindeki kaplamada erime olabilir ve hatta bu malzeme yanabilir.

    Fren balatasından yanık kokusu gelmesini engellemek için yokuş aşağı inerken motor freni kullanmak oldukça önemli. Motor freni, rampa aşağı vites düşürülerek yapılıyor. Bu da sürüş sırasında olabildiğince az fren kullanmanıza yardımcı oluyor. Eğer motor freni yapmadan direkt frenle inerseniz balatalarınız ısınıp yanabilir ve ortaya kötü bir koku yayılabilir. Bu durum genellikle fren performansının da düşmesine sebep oluyor. Balatalarınızın soğumasını beklerseniz fren performansı iyileşecektir. Ancak sonrasında aracı bir servise götürüp kontrol ettirmeniz faydalı olacaktır.

    araç lastiklerinden yanık kokusu

    Lastiklerden Gelen Yanık Kokusu

    Sıcak havalarda, ısısı artan asfalt zemine temas eden lastikler sürtünme ile çalışıyor. Bazen hava durumu bazen de aşırı yükleme ve sert sürüşler sebebiyle lastiklerde erimeler olabiliyor. Eğer araç lastiklerinden yanık kokusu geliyorsa aracı durdurup lastiklerin soğumasını beklemelisiniz. Sonrasında lastikleri kontrol edip aşınma gördüğünüz durumda değişimini gerçekleştirmelisiniz.

    Kayış Sıyırması Sebebiyle Oluşan Yanık Kokusu

    Araçlarda triger kayışı sebebiyle yanık kokusu oluşabiliyor. Ancak böyle bir durumda siz kokuyu almadan önce genellikle araç stop ediyor. Diğer yandan v kayışı, klima kompresörü arızası gibi sebeplerden sıyırıp yanık kokusu oluşturabiliyor. Kayışın düzensiz ve yetersiz gerilmesi, yüzeyindeki hasar ve aşınmalar bu durumun ortaya çıkmasında etken. Yanık kokusunun beraberinde kayışta oluşan aşınma, kopma ve arızalanma durumunu da ortaya çıkarabiliyor. Siz de düzenli kontrollerle bu tür durumların önüne geçebilir ve arıza durumlarının erken tespit edilmesini sağlayabilirsiniz.

    Yazımızın faydalı olduğunu düşünüyorsanız debriyaj pedalının kullanımı hakkında merak edilen konu başlıklarının yer aldığı bu içeriğimiz de ilginiz çekebilir.

    Şeyda Çınar

    Kocaeli Üniversitesi Gazetecilik bölümü mezunuyum. Küçük yaşlarda başlayan yazma merakım, bugün mesleğim haline geldi. Otomotiv dünyasına dair tüm bildiklerimi, yeni öğrendiklerimi ve yaşanan gelişmeleri Arabam Blog'da sizlere aktarmaya çalışıyorum.

    nest...

    çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası