kredi kartı borcunu zamanında ödenmezse ne olur / Kredi Kartı Borcu Hakkında Bilmeniz Gerekenler | funduszeue.info

Kredi Kartı Borcunu Zamanında Ödenmezse Ne Olur

kredi kartı borcunu zamanında ödenmezse ne olur

Kredi kartı borcu &#;denmezse ne olur?

Kredi kartı bor&#;ları &#;denmediği durumda izlenecek adımlar Banka ve Kredi Kartları Kanunu ve T&#;ketici Kredisi S&#;zleşmesi Y&#;netmeliği ile d&#;zenlenmektedir.

Kanun ve yönetmeliğe göre kredi kartı borcu ödenmediği durumlarda bankaların yapabilecekleri yaptırımlar şöyle:

KREDİ KARTI BORCU GEÇ ÖDENDİĞİNDE FAİZ İŞLER

Borcun geç ödenmesi durumunda, yılının son çeyreği itibari ile dönem borcunun asgari ödeme tutarına kadar olan kısmına, aylık en fazla %2,52 gecikme faizi, dönem borcunun asgari ödeme tutarı dışında kalan kısmına ise aylık en fazla %2,02 akdi faiz uygulanabiliyor. Aynı zamanda akdi faiz, kredi kartları nakit çekimlerinde uygulanabilecek en yüksek faiz oranı olarak da kanunda belirtiliyor.

AKDİ VE GECİKME FAİZ ORANLARINI TCMB BELİRLER

Gecikme ve akdi faiz oranları piyasa faiz oranlarına istinaden, 3 ayda bir belirleniyor. İlgili kanunda bu konu, "Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, azami akdi ve gecikme faiz oranlarını tespit etmeye yetkilidir ve belirlediği bu oranları 3 ayda bir açıklar." şekilde tanımlanıyor. Tüketicilerin internette çeşitli sitelerde gecikme faizi hesaplama araçlarına ulaşarak ödeyecekleri faiz tutarını hesaplamaları mümkün.

ÖDEME GECİKTİĞİNDE KREDİ KARTI NAKİT ÇEKİME KAPATILIR

İlgili kanuna istinaden çıkarılan yönetmeliğe göre bir takvim yılı içinde asgari ödeme tutarı üç kere geç ödenirse kredi kartı bir sonraki yıla kadar nakit kullanıma kapatılır.

KREDİ KARTI BORCUNDAN DOLAYI YASAL İŞLEM BAŞLATILABİLİR

Tüketici Kredisi Sözleşmesi Yönetmeliği’ne göre banka birbirini izleyen iki asgari ödeme tutarını ödemeyen kullanıcıdan tüm alacaklarını 30 gün içerisinde ödemesini talep edebilir. Bu da kart kullanıcısına son ödediği borçtan itibaren takip sürecinin başlatılmasına kadar yaklaşık 90 gün yasal süre veriyor.

Burada kredi kartı kullanıcılarının dikkat etmesi gereken iki taksit ödemesidir. Üst üste iki taksit ödemesi yapılmazsa bütün inisiyatif bankanın elinde olmaktadır.

KREDİ KARTI ASGARİ ÖDEME TUTARI HESAPLAMA

Aşağıda yer alan tablo kredi kartlarının limitine göre "dönem borcu" üzerinden alınabilecek olan en düşük asgari ödeme tutarlarını göstermektedir.

ASGARİ ÖDEMENİZİ AKSATMADAN YAPMALISINIZ

funduszeue.info’un  değerlendirmelerine göre, tüketici kredi talebinin önemli bir kısmı bir kaç kredi kartında borçları birikmiş ve bunları ödemekte zorlanan kişilerden geliyor. Bu kişilerin tüm kredi ve kart borçlarını tek bir kredide birleştirerek uzun vadeye yaymak, böylece aylık ödeme yükünü rahatlatmak mümkün. Bu şekilde Borç Birleştirme Kredisi teklifleri online olarak da karşılaştırılabiliyor. Bu üründen faydalanmak isteyen kişilerin en azından asgari ödemelerini aksatmadan yapmış olmaları gerekiyor. Asgari ödemelerini kaçırdığı için takip sürecine giren tüketicilere çözüm sunmak maalesef çok zorlaşıyor.

 


Etiketler

Kredi Kartının Kullanıma Kapatılması

Kredi Kartı Yönetmeliği'nde "Bir takvim yılı içinde asgari ödeme tutarı; toplam üç kez ödenmeyen kredi kartları nakit kullanımına, üst üste üç kez ödenmeyen kredi kartları nakit kullanımı ile mal ve hizmet alımına kapatılır." ifadesi yer alıyor. Yani bir takvim yılı (1'inci aydan 12'inci aya kadar olan dönem) içerisinde üç kez asgari ödemesi geciktirilen kredi kartı nakit kullanımına, üst üste üç kez asgari ödemesi yapılmayan kredi kartı ise tamamen kullanıma kapatılır. Kredi kartının kullanıma kapatılmasından sonra ise kullanıcı açısından yasal takip süreci başlamış olur. Takip süreci ile alakalı detaylı bilgi için ise yasal takip süreci yazımızı inceleyin. Kapatılan kredi kartı yeniden açılır mı öğrenmek için kullanıma kapatılan kredi kartı tekrar açılır mı sayfamızı inceleyin.

Kredi Kartı Borcundan Dolayı Maaşa Haciz Gelir mi?

Yasal takip sürecinin başlamasından sonra kredi kartı veya kredi borcu yüzünden en fazla maaşın 1/4'üne yani %25'ine haciz getirilebilir. Maaşın tamamına haciz getirilmesi durumunda ise ilgili İcra Müdürlüğüne itiraz ederek haciz kaldırılabiliyor. Maaş haczi yargıtay kararına ulaşmak için tıklayın.

Kredi Kartı Borcundan Dolayı Taşınmaz veya Banka Hesaplarına Haciz Gelir mi?

Kredi kartı sahibi veya kefilinin taşınmaz ve banka hesaplarına alacaklı banka tarafından haciz işlemi başlatılabilir. Ayrıca bu süreçte borcun ufak olması da genel olarak haciz işlemin başlatılmasına engel olmaz. Kredi kartı ödeme yollarını kredi kartı borcu ödeme yolları sayfamızdan öğrenin.

Kredi Kartı Borcu İçin Aile Bireylerine Haciz Gelir mi?

Kredi sözleşmesinde kefillik için imzaları olmadığı sürece aile bireylerinin mallarına veya maaşlarına haciz gelemez. Yani kişi ailesinin konutunda dahi otursa herhangi bir şekilde aile konutuna veya aile mallarına haciz işlemi başlatılamaz. Aynı şekilde bir eşin kredi kartı veya kredi borcu yüzünden diğer eşe de haciz gelemez. Kredi kartı borcu ailenize gidiyorsa detaylı bilgi almak için kredi kartı ekstresi ailem gidiyor ne yapmalıyım yazımızı ziyaret edin. 

Yasal Takip Başlatılması Durumunda Ek Masraflar Çıkıyor mu?

Yasal takip süreci başlaması durumunda, avukat ve icra masrafları da mevcut kredi kartı borcuna ekleniyor. Bu süreçte masraflarda pazarlık imkânı olmakla birlikte, genel olarak gecikmeden dolayı işleyen faizden daha yüksek bir ek masraf borçluya yansıtılıyor. Ters ibraz chargeback hakkında detaylı bilgiyi chargeback sayfamızı ziyaret edin.

Kredi Kartı Borcu Varlık Yönetim Şirketine Devrediliyor mu?

Bankalar kredi veya kredi kartı alacaklarını varlık yönetim şirketlerine belirli bir tutar karşılığında devir edebiliyor. Tüm bankalar varlık yönetim şirketine devir işlemi yapmasa da bazı bankalar alacakların tahsili ile uğraşmamak için yasal takip sürecinin başlamasından sonra ortalama 1 yıl içerisinde devir işlemini gerçekleştiriyor. Devir işleminde sonra alacaklı banka değil, varlık yönetim şirketi oluyor.

Bu konuda daha detaylı bilgi almak için varlık yönetim şirketleri yazımızı inceleyin.

Borçtan Dolayı Kapatılan Kredi Kartı Ne Zaman Açılır?

Kredi kartının ödenmeyen borçlarından dolayı kullanıma veya nakit kullanımına kapatılması durumunda ilgili yönetmelik kapsamında "tüm dönem borcu" ödenmediği sürece tekrardan kullanıma veya nakit kullanımına banka tarafından açılamıyor. Öte yandan dönem borcunun tamamı ödense bile banka kendi inisiyatifinde kredi kartını kullanıma açmayıp iptal de edebilir. Bu değerlendirme kredi kartını istediği kullanıcıya vermek gibi tamamen bankanın inisiyatifindedir. 

Kredi Kartı Alışveriş ve Gecikme Faizinin Belirlenmesi

Gecikme ve akdi (alışveriş, nakit çekim) faiz oranları piyasa faiz oranlarına istinaden, her ayın sondan beşinci günü belirleniyor. Kredi kartlarına uygulanacak olan faiz oranı ilgili kanunda şu ifade ile yer almaktadır: “Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, gün vadeli olarak açılan Türk lirası cinsi tüm mevduat türlerine bankaların uyguladıkları ağırlıklı ortalama akım faiz oranı üzerinden hesaplanan, en son ilan edilen referans orandan aşağı ya da yukarı yönde yüzde beşten fazla değişmesi halinde hesaplanan oranlar her ayın sondan beşinci iş günü TCMB resmi internet sitesinde İstatistikler/Bankacılık Verileri/Kredi Kartı İşlemlerinde Uygulanacak Azami Faiz Oranları bölümünde ilan edilecek ve takip eden ayın ilk gününden itibaren geçerli olacaktır.” 

En Uygun İhtiyaç Kredisi Faiz Oranları:

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası