hamilelikte yuvarlak bağ ağrısı / Hamilelik döneminde yaşanan bu ağrıları hafife almayın

Hamilelikte Yuvarlak Bağ Ağrısı

hamilelikte yuvarlak bağ ağrısı

Hamilelik d&#;neminde yaşanan bu ağrıları hafife almayın

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Eyl&#;l 20,

LinkedinFlipboardE-postaLinki KopyalaYazı Tipi

Gebelikte görülen hangi ağrılar tehlikeli hangileri tehlikesiz? Kadın Hastalıkları Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Betül Görgen, anlatıyor.

1/8Hamilelik döneminde yaşanan bu ağrıları hafife almayın
2/8GEBELİKTE KESKİN BİR AĞRI OLMASI NORMAL Mİ
3/8İLK GEBELİKLERDE AĞRIYI AYIRT ETMEK ZOR
4/8BIÇAK SAPLANMIŞ GİBİ
5/8BAZI YAYGIN SEBEPLER
6/8DÜŞÜK VE DIŞ GEBELİK HABERCİSİ OLABİLİR
7/8TEHLİKELİ AĞRILAR
8/8AĞRIYI GİDERMEK İÇİN BUNLARI YAPIN

Hamilelikte Kasık Ağrısı Neden Olur?

Hamilelikte annelere eşlik eden ve endişe yaratan semptomlardan biri olan gebelikte kasık ağrısının nedenleri ve türlerinden, ne zaman doktora başvurmanız gerektiğine kadar hamilelikte kasık ağrısı hakkında merak ettiklerinizi, Budizzz ailesi olarak açıklıyoruz.

Hamilelikte Kasık Ağrısı Olması Normal Mi?

Önce en çok merak edilen soruyla başlamak istedik. Hamilelikte kasık ağrısı yaşamak birçok anneyi endişelendirse dahi;

  • Hamileliğin 4. ve 5. haftasında kasık ağrısı yaşanmasının en yaygın nedeni, embriyonun rahim içine yerleşmekte olmasıdır.
  • Bebeğin büyüme hızı arttıkça annenin vücudundaki değişimler ve ağrılar da artar.
  • Özellikle, rahmin genişlemesi ve kan akışının hızlanması ile kasık ağrısının da artması oldukça normaldir çünkü bebeğe yer açmak için büyüyen rahim, diğer organlara ve kaslara baskı yapar.
  • Ayrıca, hamileliğin 3. trimester’ında Braxton Hicks kasılmalarının da artmasıyla birlikte, kasıklara vuran sancı da daha fazla hissedilir; hatta zaman zaman doğum sancısı ile de karışabilir.
  • Özetle, doğuma yaklaştıkça ve erken gebelikte kasık ağrısı yaşamak oldukça normaldir; hamileliğin 2. trimester’ında ise muhtemelen bu ağrılardan bir süreliğine kurtulacaksınız.

Hamileliğinizin son dönemlerinde artan kasık ağrılarınız ile Braxton Hicks kasılmalarını birbirinden ayırt edebilmek için Yalancı Sancı ve Gerçek Doğum Sancısı Farkları yazımıza da göz atmanızı tavsiye ederiz.

indirim

Hamilelikte Kasık Ağrısı Ne Zaman Olur?

“Hamilelikte kasık ağrısı ne zaman başlar?” sorusu ise gebeliğinin erken dönemlerinde olan anneler için merak konularından biridir. Özellikle, hamilelik belirtilerinden biri sayılan kasılmaların başlamaması anne adaylarını korkutabilmektedir. Ancak belirtmek isteriz ki her hamilelik başlangıcında kasık ağrısı olmak zorunda değildir ve hamileliğin en kesin belirtisi Beta-hcg değerlerindeki yükseliştir.

  • Hamileliğin 2. ayında kasık ağrılarının başlaması beklenir çünkü bu dönem embriyonun rahme yerleştiği dönemdir (4. ve 5. hafta) ve kaslarda baskı artar.
  • Gebeliğin 7. ayından doğuma kadar ise daha yoğun kasık ağrıları karşımıza çıkar çünkü rahmin büyümesi iç organlarda ve kaslarda baskı yaratır ve vücudumuzun kendini doğuma hazırlama biçimi olan yalancı sancılar da artar.

Hamilelikte Kasık Ağrısı Ne Zaman Biter?

Eğer hamileliğinizde size eşlik eden düzenli kasık ağrılarınız varsa ve doktor muayeneniz sonucunda bu ağrılarının doğal olduğunu karar verildiyse, maalesef kasık ağrınız ancak doğum ile geçecektir; ama gebeliğin 5 ilâ 7. ayları arasında kasık ağrınızda hafifleme olabilir.

Gebeliğinizi yakından takip edebilmek ve sizi bekleyen semptomları, kontrolleri ve bebeğinizin anne karnındaki gelişimini takip edebilmek için, Hafta Hafta Gebelik Rehberimizi takip edebilirsiniz.

Hamilelikte Kasık Ağrısı Nedenleri

Hamilelikte kasık ve karın ağrısına neden olan normal durumlar;

  • İlk hamilelik
  • Bebeğin büyüyerek rahimdeki yerinin daralması
  • Rahmin büyüyerek kaslara ve organlara baskı yapması
  • Sindirim sorunu
  • Gaz sancısı
  • Hormonal dalgalanmalar
  • Yuvarlak bağ ağrıları
  • Doğum sancılarının başlaması

Hamilelikte artan kasık ağrısının altında bazı ciddi nedenler de yatıyor olabilir. Örneğin;

Gebeliğin rahim içi yerine tüpte ilerlemesi durumudur. Kan ve idrar testi ile hamilelik tespit edilse ve hamilelik hormonlarında artış olsa dahi ultrasonda kese görülmeyebilir. Süreç normal hamileliğe çok benze de yoğun kasık ağrısı ayırt edici özelliklerinden biridir.

Düşüğün belirtilerinden biri de şiddetli kasık ağrısıdır; ancak günlük seyreden kasık ağrılarınız ağır dahi olsa endişelenip düşükten endişelenmeniz gerekmez çünkü düşükte günlük seyrin dışında belirtiler vardır.

  • İdrar yolları enfeksiyonu

Gebelikte idrar yolu enfeksiyonu kendini kasık ve karın ağrısı olarak belli eder; ancak idrar testi ile kolayca teşhis edilebilir ve tedavisi kolaydır.

Hamilelikte Kasık Ağrısı Nasıl Geçer?

Hamilelik süresince yaşadığınız yoğun kasık ağrılarını tamamen ortadan kaldırmak mümkün olmasa dahi aşağıdaki önerileri uygulayarak kasık ağrısı hafifletilebilir.

  • Yeterli su tüketimi (Anne sütünü arttırma yollarının da başında gelir.)
  • Yeterli uyku ve dinlenme
  • Düzenli egzersiz
  • Dar kıyafetler yerine hamile ürünlerini tercih etmek (Özellikle pantolon ve iç çamaşırı)
  • Otururken sırt desteği kullanmak
  • Ilık duş

Karna sıcak su torbası koymak, sıcak tutacak kuşaklarla karın bölgesini sarmak ya da doktorunuza başvurmadan bitkisel çaylar içmek ise asla önerilmeyen ve gebeliğinizi tehdit edebilecek yöntemlerdir.

Hamilelik döneminde yaşayabileceğiniz sorunlar hakkında kısaca bilgi amak için Hacettepe Üniversitesi'nin Doğum Öncesi Bakım Kavramı ve Uygulamaları içeriğine de göz atabilirsiniz.

Sıkça Sorulan Sorular

Hamilelikte kasık ağrısı sağlıklı mıdır?

Evet, bebeğin büyümesi, rahmin genişlemesi ve kan akışının hızlanması sonucunda kasık ağrısı yaşamanız oldukça normal bir gebelik semptomudur.

Hamilelikte sol kasık ağrısı hangi cinsiyet?

Hamilelikte kasık ağrısının hangi tarafta olduğu bebeğin cinsiyeti üzerine herhangi bir ipucu vermemektedir. Her iki durumda da bebeğinizin kız ya da erkek olma ihtimali %50'dir.

Hamileliğin ilk haftalarında kasık ağrısı normal midir?

Hamileliğin 4. ve 5. haftalarında yaşanan kasık ağrısı oldukça doğaldır ve sebebi bebeğin rahme yerleşiyor olmasıdır.

Kasık ağrısı düşük belirtisi midir?

Kasık ağrısı düşük belirtisi olmasına rağmen, eğer hamileliğinizin erken dönemlerinde size eşlik eden günlük bir kasık ağrınız varsa ve şiddetinde ciddi bir artış yok ise düşükten şüphelenmenize de gerek olmayabilir.

Bahçeci Sağlık Grubu

Gebelikte (Hamilelikte) Hangi Ağrılar Tehlikelidir?

Gebelikte (Hamilelikte) Hangi Ağrılar Tehlikelidir? Hayatın en özel ve güzel duygularından bir tanesi olan annelik, gebelik döneminde gelen ağrılar ile birlikte kimi zaman zorlayıcı olabilir. Gebelikte hissedilen ağrıların birçok sebebi olmakla birlikte bu ağrıların büyük bir bölümü sürecin doğal akışından kaynaklanır.

Vücudun pelvis bölgesinde yer alan ve içerisindeki bebeğe alan yaratmak için her geçen gün büyüyen ve genişleyen rahim, diğer organlar ve kaslar üzerinde baskı oluşturarak ağrılara neden olur. Bu ağrıların şiddeti anne adayları arasında farklılık gösterse de genel olarak ilk gebelikteki ağrılar sonrakilere göre daha etkilidir.

Anne adaylarının hamilelik süresince belirli aralıklarla hissettiği ağrılar, kişinin fiziksel özelliklerine ve herhangi bir hastalığa yakalanıp yakalanmadığına da bağlıdır.

Bu süreçte yaşanan anatomik ve fizyolojik değişimler vücudun farklı yerlerinde ağrılara neden olurken, yaşanan ağrıların şiddetine ve nedenine uygun olan tedavi ve rahatlama yöntemleri de mevcuttur.

Anne adayının vücudundaki her değişim ve etkileşimden bebeğin de etkilenmesi nedeniyle ağrının nedeni için bir uzmanla görüşülmeli ve bu görüşmeye bağlı olarak ilerlenmelidir.

Gebelik dönemindeki ağrıların büyük bir bölümü sürecin doğal bir parçası olduğundan herhangi bir tehlike arz etmese de, bazı ağrılar tehlikeli sınıfta yer alabilir.

Gebelikte (Hamilelikte) Ağrı Neden Olur?

Anne adaylarının sıklıkla sordukları “Hamilelikte ağrılar normal mi?” sorusunun yanıtı genel olarak olumludur. Bununla birlikte ağrının türü, yeri ve şiddeti incelenerek bu duruma kesin cevap verilebilir. Peki gebelikte ağrı neden oluşur?

Genel olarak hamileliğin doğal bir sonucu olarak meydana gelen ağrıların farklı nedenleri de olabilir. Gebelik nedeniyle hassasiyeti artan vücut yapısı ve genişleyen rahmin yaptığı baskı, ağrıların şiddetli bir şekilde hissedilmesine neden olur.

Oluşan ağrıların nedenleri ve şiddetleri hamileliğin süresine bağlı olarak da değişebilir. Örneğin 3 aylık gebelikte sancı neden olur ve 6 aylık hamilelikte neden ağrı olur sorusunun yanıtı farklılık gösterir.

Gebelikte görülen ağrıların nedenlerinden biri olan preeklampsi, sadece hamilelik döneminde görülen, anne ve bebeğe zarar veren bir rahatsızlıktır. Hamilelik döneminde görülen ağrıların bir diğer nedeni ise düşük riski yaşanmasıdır.

Sıradan kasılma ve ağrılardan çok daha şiddetli bir şekilde duyulan kasık ağrıları, düşük tehlikesine işaret edebilir. Bu tarz bir durumda direkt olarak hekimle görüşülmelidir. Gebelikteki ağrılara neden olan bir diğer durum ise idrar yolunun enfeksiyon kapmasıdır. Bu enfeksiyon kaynaklı ağrılar idrar testi ile kolay bir şekilde anlaşılabilir.

Hamilelikte Nerelerde Ağrılar Olur?

Annelerin kafalarını kurcalayan sorulardan bir diğeri olan “Hamilelikte nerelerde ağrı olur?” için birçok farklı bölge, yanıt olarak verilebilir. Gebelikte en sık görülen ağrılar karın ve kasık ağrılarıdır.

Hamilelik ilerledikçe sıklaşan ve şiddeti de artan karın ve kasık ağrılarının büyük bir bölümü ile doğal yollarla baş etmek mümkündür. Gebeliğin doğal bir sonucu olan bu ağrıların geçmemesi ya da çok şiddetli olması durumunda uzmana danışılmalıdır.

Gebelikte görülen ağrılardan bir diğeri de baş ağrısıdır. Birçok farklı nedenden dolayı oluşabilen baş ağrıları bir hastalıktan veya bedenin ihtiyaçlarının yeterli derecede karşılanmamasından dolayı oluşabilir.

Hamilelikte oluşan ağrıların belirli bir bölümü ise bel bölgesinde meydana gelir. Gebelik haftaları ilerledikçe bebeğin ağırlaşması, vücudun ağırlık merkezinin değişmesine neden olur. Daha çok ayaktayken etkili olan bu ağrılar, sırt bölgesine de ulaşabilir.

Gebelik döneminde ilaç kullanımının genel olarak önerilmemesi nedeniyle diş ile alakalı sorunların bu dönem öncesinde giderilmesi önerilir. Dönemsel olarak etki eden bu ağrıların gebelik sırasında ortaya çıkması durumunda uzman hekim kontrolünde ağrı kesici kullanılabilir.

Gebelikte (Hamilelikte) Hangi Ağrılar Tehlikelidir?

Gebelikte meydana gelen ağrıların büyük bir bölümü doğal ve tehlikesiz olsa da aralarından bazıları tehlikeli olabilir. Tehlike durumu bu ağrıların neden ve nerede olduğuna, şiddetine bağlı olarak belirlenir.

Doğal olarak meydana gelen ağrıların tehlikeli olup olmadığını anlamak için diğer belirtiler incelenebilir. Kramp ve ağrıların yanı sıra bulantı ve kusma meydana geldiğinde bu ağrı için bir uzmana gidilmelidir. Aynı zamanda ağrılarla birlikte kanama, ateş ve titreme de görülürse bu tehlikeli bir duruma işaret ediyor olabilir.

Hamilelikteki tehlikeli ağrılardan bir diğeri de uzun süre boyunca devam edenlerdir. İstirahate rağmen şiddetini yitirmeden devam eden ağrılar, doğal süreçten farklı bir durum olduğuna işaret edebilir. Bununla birlikte meydana gelen ağrıların hareket ve konuşma kabiliyetini sınırlaması da olumsuz bir durumu gösterir.

Soluk almanın güçleşmesi, yürüme ve konuşmada zorlanmaya neden olan ağrılarda en kısa sürede bir doktora başvurulmalıdır. Bu ağrılara ek olarak erken gebelik döneminde kasık bölgesinde yoğunlaşan ağrılar ve uzun süren şiddetli ağrılar düşük tehlikesi için gösterge olabilir.

Hamilelikte Tehlikeli ve Tehlikesiz Ağrılar

Hamilelik döneminin doğal seyrinde meydana gelen ve bu ağrıların dışında kalan tehlikeli ağrıların birçok nedeni olabileceği gibi en kısa sürede müdahale edilmesi de oldukça önemlidir. Anne adaylarının sıklıkla akıllarına takılan yuvarlak bağ ağrısı nedir sorusunun yanıtı, rahmin yerinde kalmasını sağlayan bağın gerilmesi sonucu meydana gelen kasılmadır.

Karnın tek veya iki yanında hissedilen bu ağrı, gebeliğin ikinci ve üçüncü aylarında meydana gelir. Yuvarlak bağ ağrısı uzun sürmediği ve şiddetinin normal düzeyde olduğu sürece doğal sürecin bir parçası olarak tehlikesizdir. “4 aylık gebelikte kasık ağrısı normal mi?” sorusunun yanıtı, ağrının şiddeti ve sıklığına bağlı olarak değişir.

Hamileliğin neredeyse her döneminde görülen ve vücudun pek çok farklı noktasına etki eden ağrıların tehlikeli veya tehlikesi olduğuna, ağrının şiddeti ve süresine bakarak karar verilebilir. Hassaslaşan vücudun farklı noktalarında oluşan kasılma ve ağrıların ne kadar sıklıkla meydana geldiği de önemlidir.

Sırt, diş, mide, karın, kasık, ayak, göğüs gibi noktalarda görülen ağrılarda özellikle ilk gebelikte dikkat edilmeli ve sıradan olmayan durumlarda en kısa sürede uzman fikri alınmalıdır.

Gebelikte A’dan Z’ye Vücut Ağrıları ve Sancıları

En sorunsuz hamilelikte bile gebeliğin getirdiği vücut ağrıları ve sancılı durumlar olur. Neyse ki bu rahatsızlıklardan bazıları hamileliğiniz ilerledikçe kaybolurken, diğer ağrı ve sancılar rahatlıkla giderilebilir. Sırt ağrısından varise kadar, gebelik boyunca yaşayabileceğiniz sık rastlanan ağrı ve şikayetler hakkında hem daha fazlasını öğrenmek hem de daha rahat ve ağrısız bir gebelik için neler yapabileceğinizi bilmek için, okumaya devam edin.

Sırt Ağrısı

Gebelik Sırasında Kramplar

Diş Ağrı ve Hassasiyeti

Baş Ağrıları

Mide Yanması ve Hazımsızlık

Bacak Krampları

Karnın Alt Kısmında Ağrı

Sinir Sıkışması

Bilekler ve Ayaklarda Şişme

Göğüslerde Şişme ve Hassasiye

Varis ve Hemoroid

Doktora Ne Zaman Gitmek Gerekir: Normal Olmayan Ağrı ve Sancılar

Sırt Ağrısı

Sırt ağrısının en yaygın nedeni, bebeğiniz ağırlaştıkça sırt kaslarınızın zorlanmasıdır. Ağırlığınız vücudunuzun ön kısmına doğru kaydıkça, dengenizi arkaya doğru eğilerek sağlamaya çalışabilirsiniz. Bu da sırt kaslarınıza fazladan baskı yaparak ağrı, gerilme ve sancıya neden olabilir. Gebelik süresince karın kaslarınız da esneyip zayıflayabilir, böylece beliniz ve omurganız, ihtiyacı olan desteği alamayabilir. Gebelik hormonları da vücudu doğuma hazırlarken kemiklerinizi bir arada tutan bağ dokularını, özellikle de pelvis eklemlerindeki bağ dokularını gevşeterek gebelik bağlantılı sırt ağrılarını artırır.

Ama üzülmeyin, çünkü ayakta durur, oturur ya da hareket ederken vücudunuzun duruşunu doğru ayarlayarak ağrınızı azaltmak için önlem alabilirsiniz. Ayrıca:

  • Tabanı sağlam, alçak topuklu ayakkabılar giyin.

  • Sırtınızı desteklemek için iyi bir yatak edinin.

  • Eğilmek yerine dizlerinizi bükün.

  • Yan yatın, bacaklarınızın arasına ve karnınızın altına ekstra destek için yastık yerleştirin.

Düzenli egzersiz size anında ağrı kesici etki yapmayabilir, ancak sırt kaslarınızı güçlendirmek sırt ve bacaklarınızı destekleyerek uzun vadede bel ağrınızı hafifletir. Hamileyken yapabileceğiniz en doğru egzersizleri bulmak için doktorunuzla konuşun. Ayrıca fikir vermesi için gebelik sırasında egzersiz ipuçları yazımıza göz atabilirsiniz. Unutmayın, küçüğünüz doğduğunda sırtınıza artık eskisi kadar yük binmeyecek ve kendinizi çok daha iyi hissetmeye başlayacaksınız.

Gebelik Sırasında Kramplar

Hamilelik sırasında kramplarınız olabilir. Gebeliğin sonlarına doğru alıştırma sancıları ya da ilk ayınızda hafif kramplar yaşayabilirsiniz.

Bebeğin ana rahmine düşmesinden yaklaşık iki hafta sonra, döllenmiş yumurta rahim içerisine yerleşirken hafif bir kanamayla birlikte hafif bir kramp hissedebilirsiniz. Bu, “yerleşme kanaması” olarak bilinir. Ayrıca, rahim çevresindeki gerilmiş bağlar nedeniyle pelvisinizde keskin ya da kas spazmı gibi bir ağrı hissedebilirsiniz. Yuvarlak bağ ağrısı hakkında daha fazlasını bu yazıda okuyabilirsiniz.

İkinci üç ayın sonlarına doğru ve üçüncü üç ayda Braxton Hicks kasılmaları olarak bilinen ve doğuma yaklaştıkça şiddetlenebilen alıştırma kasılmaları yaşayabilirsiniz. Braxton Hicks kasılmaları genellikle yürüyüş yaptığınızda ya da dinlenmek için uzandığınızda kesilir, ama kasılmalar güçlenip sıklığı artarsa, başka bir doğum belirtisi olup olmadığına dikkat edin ve endişe duyuyorsanız doktorunuzla iletişime geçin. Braxton Hicks kasılmaları canınızı biraz yakabilir, ama tamamen normaldir. Bunları sadece büyük gün için alıştırma yapmak gibi düşünebilirsiniz.

Diş Ağrı ve Hassasiyeti

İkinci üç ay civarında dişlerinizi fırçalarken diş etlerinizde hassasiyet hissedebilirsiniz, hatta bir miktar kanama da yapabilir. Hamilelik, hafif bir diş eti hastalığı olan diş eti iltihabı gibi sorunlara neden olabilir. İltihabın yanı sıra şişme, kızarıklık ve dişlerinizi fırçalarken kanama da yaşayabilirsiniz. Ayrıca gebeliğinizin ilk dönemlerindeki kusmalarınızın neden olduğu, dişleri destekleyen, yumuşak dokuyla kemiklere zarar veren, dişlerin aşınması ve çürümesine neden olan diş eti enfeksiyonu periodontite de dikkat etmelisiniz.

Diş etlerinizde hassasiyet olsa bile, dişlerinizi günde iki kez fırçalamanız ve diş ipiyle temizlemeniz önemlidir. Son altı aydır bir dişçiye görünmediyseniz ya da diş etlerinizde hassasiyet ya da ağrı gibi bir sorun yaşıyorsanız, dişçinizden randevu alın. Bu arada dişlerinizi tuzlu suyla çalkalayarak ve diş fırçanızı daha yumuşak bir fırçayla değiştirerek rahatsızlığınızı bir nebze azaltabilirsiniz.

Baş Ağrıları

Gebelik hormonlarının artışıyla östrojen ve progesteron, beyindeki baş ağrısına neden olan kimyasalları tetikleyebilir. Hemen bir ağrı kesici içerek çözme fikri çekici olsa da, doktorunuza mutlaka danışmalısınız. Gebelik sırasında aspirin genellikle önerilmemektedir, ancak doktorunuz ağrıyı hafifletmeye yardımcı olacak bazı parasetamoller ya da başka bir ilaç önerebilir. Ayrıca ağrıyla baş etmek için aşağıdaki seçenekleri de deneyebilirsiniz:

  • Soğuk kompres yapın

  • Gevşemeye çalışın

  • Geçmişte de baş ağrınızı tetikleyen yiyecek ya da koku gibi şeylerden kaçının

  • Daha fazla uyuyun

  • Hafif egzersizler yapın

  • Stresten uzak durun

  • Düzenli beslenin

Mide Yanması ve Hazımsızlık

Özellikle ilk ve üçüncü üç ayınızda gebelik hormonlarınız, yemek borunuzla mideniz arasındaki kapakçığı gevşeterek, mide asidinizin geri kaçmasına ve böylece mide yanmasına neden olur. Mide yanmasının önüne geçmek için, yemek yedikten sonra ideal olarak üç saat boyunca, uzanmaktan kaçının. Bu yüzden akşam yemeğinizi yatmadan önce değil, akşam erken saatte yemek iyi bir fikirdir. Yine de gece mide yanması yaşıyorsanız, düz yatmamak için yatağınızla bazanız arasına baş kısmı yükseltecek bir destek koyabilirsiniz; tek başına yastık etkili olmayacaktır.

Mide yanmasının önüne geçmek için ayrıca kızarmış, baharatlı yiyecekler, asitli meyveler, çikolata gibi belli bazı gıdalardan uzak durabilir, az az ve sık yiyebilirsiniz.

Bacak Krampları

Bacak krampları, gebeliğin ikinci üç ayı ve üçüncü üç ayında en sık rastlanan ağrılardan biridir. Bu baldır ve ayaklardaki kas kasılmaları genellikle geceleri gelir ve sebebi de belirsizdir.

Gece yatmadan önce birkaç esneme hareketi yaparak, fiziksel aktivitelerinizi ihmal etmeyerek ve gün boyunca bol sıvı alarak gebelikte krampların önüne geçebilirsiniz. Destekli rahat ayakkabıların da yardımı dokunacaktır. Bacaklarınızda krampla uyanırsanız, ayaklarınızı bir yukarı bir aşağı, bükerek kaslarınızı esnetebilir, ağrıyı hafifletebilirsiniz. Ayrıca ılık bir duş almak ya da kaslara masaj yapmak da kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlayabilir.

Karnın Alt Kısmında Ağrı

Gebelik sırasında rahminiz büyüdüğü için, onu tutan bağlar da gerilir. Bu bağlar, yuvarlak bağlar olarak bilinir ve gerildikçe karnın alt bölgesinde kas spazmı gibi keskin, kısa sancılara neden olabilir. Bazen ağrı kolayca geçmeyebilir ve her iki tarafta da ortaya çıkabilir. Bu ağrı endişelenecek bir şey değil, bebeğiniz geliştikçe hissedeceğiniz bir tür “büyüme ağrısı”dır. Sadece bebeğinizin büyüdüğü anlamına gelir.

Her zaman olduğundan biraz daha yavaş hareket ederek, yatak ya da sandalyeden ani kalkmayarak bu gebelik ağrılarının önüne geçebilir, onları hafifletebilirsiniz. Ani hareketlerden kaçınmaya çalışın. Rahminize binen yükü biraz olsun hafifletmek de ağrıyı ve rahatsızlığı azaltabilir, o yüzden ılık bir küvete uzanmayı ya da biraz yüzmeyi deneyin. Bunun için hamile kemeri ya da bel destek bandı da kullanabilirsiniz.

Sinir Sıkışması

Bebeğiniz büyüdükçe kilo artışı ve vücudunuzun su tutması, sinir yollarının şişmesi ve sinirlere baskı yapmasına neden olabilir. Bu da kemikler, tendonlar, kaslar ve kıkırdak gibi çevre dokular sinire baskı uyguladığında, sinir sıkışmasıyla sonuçlanır. Sinir sıkışması, vücudun farklı bölgelerinde gerçekleşebilir ve bulunduğu bölgeye bağlı olarak farklı hissettirir. Örneğin el bileğinizdeki sinirin sıkışmasıyla oluşan karpal tünel sendromu, el ve bileğinizi hissizleştirirken, omurganızdaki bir sinirin sıkışması, bel fıtığında olduğu gibi, keskin bir ağrı hissetmenize neden olur. Dinlenmek dışında yapabileceğiniz çok fazla bir şey yoktur. Ağrınız geçmezse doktorunuzla görüşebilirsiniz.

Bilekler ve Ayaklarda Şişme

Bilekler ve ayaklarda şişmeye gebeliğin son aylarında çok sık rastlanır. Bunun nedeni vücudunuzun daha fazla su tutması ve büyüyen rahminizin damarlara baskı yapmasıdır. Böylece sıvı kanı terk edip çevre dokulara doğru hareket eder ve şişmeye neden olur. Buna gebelik hormonlarını da eklerseniz, kendinizi ayaklarınız ve bilekleriniz şişmiş halde bulursunuz. Şişmeler doğum sonrasında geçecektir, o zamana kadar daha rahat etmek için şunları yapabilirsiniz:

  • Ayakta kalmayın ve bacaklarınızı yüksekte tutun.

  • Kanı kalbe geri getiren toplardamarlar üzerindeki baskıyı almak için, sol tarafınıza dönerek uyumaya çalışın.

  • Varis çorabı giyin.

  • Fiziksel olarak aktif olun.

  • Geniş kıyafetler giyin.

  • Ayaklarınızı soğuk suya batırın.

  • Bacaklarınızdaki dokuları sıkıştırmak için ayakta durun ya da bir havuzda yürüyün.

Göğüslerde Şişme ve Hassasiyet

İlk üç ayınızda hormon değişiklikleri göğüslerinizin ağrıması, hassaslaşması ve şişmesine neden olabilir. Neyse ki bu rahatsızlık muhtemelen vücudunuz gebelik hormonlarının artışına uyum sağladıktan sonra birkaç hafta içinde geçecektir.

Varis ve Hemoroid

Bazı kadınlarda gebelikte varis görülebilir. Gebelik sırasında bacaklarınızdan pelvis bölgenize kan akışı azalırken, genel kan hacminiz artar, bu da damarlarınıza baskı yapar. Progesteron da ayrıca damarların genişleyip açılmasına neden olarak varis oluşumunu destekler..

Vajinada da görülebilen varisli damarlar, sızı ve şişme yapar. Veya anüs çevresi ve rektumun alt kısmında, bilinen adıyla hemoroid olarak görülürler. Hamilelik sırasında hormonlarınızı ya da dolaşımınızı kontrol edemeseniz de varisli damarların etkilerini aşağıdakileri uygulayarak azaltabilirsiniz:

  • Bulduğunuz her fırsatta oturup ayaklarınızı yukarı kaldırın.

  • Ayaktayken sık sık pozisyon değiştirin.

  • Gebelik kilonuza dikkat edin - gebelikte kilo kontrolü hakkında daha fazlasını burada okuyabilirsiniz.

  • Dizlerinizi ya da bacaklarınızı sıkıştırmayan varis çorapları giyin.

  • Hemoroidden kaçınmak için bol sıvı alın ve öğünlerinize lifli gıdalar ekleyin.

Doktora Ne Zaman Gitmek Gerekir: Normal Olmayan Ağrı ve Sancılar

Gebelikte yaşayacağınız vücut ağrıları ve sancılarının çoğu tamamen normaldir, ancak daha ciddi bir duruma işaret eden başka birkaç belirti de bulunmaktadır. Örneğin, baş ağrısının eşlik ettiği üst karın bölgesi ya da omuz ağrısı hissediyorsanız, preeklampsi olmadığından emin olmak için doktorunuzu görmeniz gerekebilir. Ya da ilk üç ayınızda vajinal kanamanın eşlik ettiği şiddetli karın veya pelvis ağrısı çekiyorsanız, dış gebelik belirtisi olabilir. Herhangi bir sorundan şüphe duyuyorsanız, doğru tavsiye için doktorunuza danışmalısınız.

Gebeliğinizin bir döneminde, muhtemelen birden fazla kere ağrı ya da sancı çekebilirsiniz, ama bunlar genellikle tamamen normaldir ve bebeğiniz doğar doğmaz tamamen yok olurlar. Gebelik, küçük bebeğinizle inişli çıkışlı geçecek maceranızın ilk adımıdır.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir