eldelı toplama / 2. Sınıf Matematik Toplama İşlemi

Eldelı Toplama

eldelı toplama

2. Sınıf Matematik Eldeli Ve Eldesiz Toplama İşlemi konu anlatımı

Haberin Devamı

Özellikle çift rakamlı sayılarda toplama yaparken eldeli ya da eldesiz şekilde işlem gerçekleştirilir. Bu işlemlerin kendi özellikleri vardır ve toplama yapmak için bu özellikleri Bilmemiz gerekiyor. Şimdi sırasıyla beraber eldeli ve eldesiz toplama işlemlerini yapmaya çalışalım.

Eldeli ve Eldesiz Toplama İşlemi

 Toplama işlemi gerçekleştirirken çok dikkat etmemiz gerekiyor. Çünkü bazı işlemler eldesiz biçimde yapılabilir bazıları ise eldeli biçimde yapılır. Peki bunlar nelerdir? Öncelikle eldesiz işlemi ele alalım ve öğrenmeye başlayalım.

Eldesiz Toplama

 Birler ve onlar basamağının toplamının çift rakamı geçmediği durumları eldesiz toplama denmektedir. Burada toplama işlemi yaparken önce birlikleri topluyoruz ve sonra da onlukları topluyoruz. Şimdi bunu nasıl yaptığımızı beraber öğrenirim.

 14

 12

 26

Haberin Devamı

 Yukarıdaki toplama işlemine baktığımız zaman önce birler basamağındaki 4 ve 2 rakamlarını topladık. Daha sonra 6 rakamını alt tarafa birler basamağına yazdık. Hemen arkasından onlar basamağındaki 1 ve yine 1 rakamların topladık ve 2 bulduk. Bunu da onlar basamağına yazarak 26 sayısını bulduk. Şimdi bu konuda arka arkaya bazı farklı örnekler yapalım.

 24 35 18 42

 12 22 21 53

 36 37 39 95

 Gördüğümüz gibi bu şekilde birçok farklı örnek verebiliriz.

Not: Toplama işlemi yaparken mutlaka birler basamağından başlamamız gerektiğini unutmamalıyız. O bizim için en önemli kuraldır. Önce birler basamağından başlayarak toplama işlemini yapacağız. Daha sonra onlar basamağındaki işlemi yapacağız ve yine aşağı kısma yazacağız.

 Yukarıda yazılmış örneklere bakarak siz de başka örnekler yapın ve defterinize yazın. Böylece konuyu çok daha iyi bir şekilde anlama şansını elde edebilirsiniz.

Eldeli Toplama

 Eldeli toplama yukarıda yaptığımız eldesiz toplamaya göre biraz farklıdır. Burada yine aynı şekilde önce birler basamağını ve sonra onlar basamağını toplayacağız. Ancak hem birler basamağı hem de onlar basamağında toplama işlemi yaparken bu defa elimizde bir sayı olacak. Eğer birler ve onlar basamağında toplam sayı çift rakam çıkıyor ise buna eldeli toplama denir. Şimdi bu konu hakkında bazı örnekler ele alalım ve eldeli toplama işlemi nasıl yapılıyor beraber öğrenelim.

 34 3 onluk + 4 birlik

 27 2 onluk + 7 birlik

 61 5 onluk + 11 birlik

Haberin Devamı

 Şimdi yukarıdaki örneği beraber inceleyelim. Her zaman olduğu gibi yine öncelikle birler basamağını topluyoruz. Ama burada toplama işlemi yaparken gördüğümüz gibi önce 7 ve 4'ü topladık. Daha sonra elimizde 11 sayısı oldu. 11 sayısının birler basamağındaki 1 sayısını aşağı yazıyoruz. Daha sonra elimizde bir 10'luk kalmış oluyor. Bu onu onlar basamağına devrediyoruz. Daha sonra onlar basamağındaki 3 ve 2 rakamını toplayarak 5 sayısını buluruz. Ancak bize bir onluk daha geldiği için bu sefer 5 rakamı 6 rakamı oluyor.

 26 2 onluk + 6 birlik

 38 3 onluk + 8 birlik

 64 5 onluk + 14 birlik

 Bu defa yukarıdaki işlemde birler basamağında olan 6 ve 8 rakamlarını topladık. Daha sonra 14 bulduk ve 14 rakamının 4 sayısını birlik kısma yazdık. Ardından 2 ve 3 rakamını topladık ve 5 onluk bulduk. Ancak elimizde bir 10'luk olduğu için onu da ekliyoruz ve 6 onluk oluyor. Böylece sonuç olarak 64 sayısını buluyoruz.

Haberin Devamı

 Bu şekilde hem eldeli hem de eldesiz farklı toplama işlemleri yaparak konuyu daha iyi anlayabilirsiniz.

2. Sınıf Eldeli Toplama İşlemi &#; 1

2. sınıf eldeli toplama işlemi etkinlikleri, konu anlatımı, eldeli toplama işlemi çalışma kağıdı, toplama işlemi alıştırmaları. Sayfamıza hoş geldiniz. Yoğun emek harcayarak hazırladığımız özgün çalışmalarımızı beğeneceğinizi umuyoruz. Çalışma kağıdımıza konu anlatımı ile başlıyoruz. Eldeli toplama: Eldeli bir toplama işleminde birler basamağında en fazla 9 rakamı bulunur. Birliklerin toplamı iki basamaklı bir sayı olursa elde edilen sayının birlikleri birler basamağına yazılır. Elde edilen onluk ise onlar basamağına eklenir. Eklenen bu onluğa “elde” adı seafoodplus.info ve birliklerle toplama işlemini onluk taban bloklarıyla anlatma. Onluk taban bloklarıyla eldeli toplama işlemi etkinlikleri. Bu sayfamızda İlkokul Matematik dersi, yenilenen güncel müfredata uygun Eldeli Toplama İşlemi Etkinlikleri Çalışma Sayfası bulabilir ve indirebilirsiniz. İster sınıfta etkinlik veya değerlendirme olarak kullanın ister ödev olarak eve verin.

2. Sınıf Eldeli Toplama İşlemi Etkinlikleri

2. sınıf eldeli toplama işlemi etkinlikleri ile öğrenmeyi keyifli hale getiriyoruz. Hazırladığımız etkinlikler kolaydan zora doğru ayarlanmış olup sistematik bir sıra izlemiştir. Eldeli toplama nasıl yapılır konularına cevap vermeye ve bu konuyu çok kalıcı hale getirecek etkinlikler, çalışmalar , problemler ve mini testler yer alıyor. Onluk ve birliklere ayrılmış eldeli toplama işlemi etkinlikleri. Onluk kısma eldeyi ekleyerek yapılan toplama işlemleri çalışma kağıdı.

2. sınıf matematik dersi konu anlatımı, etkinlik ve çalışma kağıtlarına buradan ulaşabilirsiniz.

2. Sınıf Eldeli Toplama İşlemi Çalışma Kağıdı

2. sınıf eldeli toplama işlemi ve alıştırmaları beş sayfadan oluşmakta olup öğrenilenlerin pekişmesini sağlar ve eksik öğrenmeleri giderir. zengin içerikli görsellerle sunulan toplama işlemi soruları.

Sosyal medya hesaplarımızdan bizleri takip ederek güncel paylaşımlarımızdan haberdar olabilirsiniz.

Facebook Adresimiz seafoodplus.info

İnstagram adresimiz seafoodplus.info

Pinterest adresimiz seafoodplus.info

sınıf-eldeli-toplamaİndir

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir