ayak tendon kopması ne kadar sürede iyileşir / Aşil Tendonu Tedavisi

Ayak Tendon Kopması Ne Kadar Sürede Iyileşir

ayak tendon kopması ne kadar sürede iyileşir

Aşil tendonu kopması nedir, nasıl tedavi edilir, kaç ayda iyileşir?

Gündemde oldukça fazla yer eden ve vatandaşların merak ettiği " Aşil tendon kopması" ile ilgili oldukça merak söz konusu. Topukta yer alan kemiği baldıra bağlayan Aşil tendonunun zedelenmesi veya kopması nelere sebep olur? Peki, Aşil tendonu nedir? Aşil kopması ne demek? Aşil tendon kopması kaç ayda iyileşir? Aşil tendonu kopması nasıl olur? Aşil tendonu neden kopar? İşte haberin detayları

  • Kasları kemiklere bağlayan lifli bağ dokuları olan tendonlar, büyük gerilmelere dayanıklı, oldukça güçlü yapılardır. Kas ve kemiklerden oluşan, vücudun taşıyıcı sistemini sabit tutma görevi gören tendonlar, zorlanma ve aşırı kullanım sonucu zarar görebilen ya da kopabilen dokulardır. Bu dokuların en büyüğü ise topuk kemiğini baldıra bağlayan aşil tendonu isimli tendondur. Bu tendon ismini vücudundaki tek zayıf noktası topuğunun arkası olan ve efsanelerde anlatılan Aşil isimli Yunan Tanrısından almıştır. Aşil tendonunun temel işlevi ayağın aşağı doğru bükülmesidir. Bu tendon, yürüme esnasında gerçekleşen ayağın itme hareketini ve parmak ucunda yükselme hareketini kontrol eder. Tüm ayak ve ayak bileği hareketleri, yürüme fonksiyonunun ayrılmaz bir parçası olan aşil tendonu tarafından kontrol edilir.

Aşil tendonu nasıl kopar?

Aşil tendonu kopması bacağın arkasında yer alan baldır kasını topuk kemiğine bağlayan tendonun kısmen ya da tamamen yırtılması sonucu görülen bir durumdur. Çoğunlukla sporcularda görüldüğü düşünülse de ani bir zorlanma ya da aşırı esneme sonucu yaş ve cinsiyet fark etmeksizin her bireyin başına gelebilir. Aşil tendonunun koptuğu durumlarda kişi, ayak bileği arkasında şiddetli bir ses duyabilir, aynı zamanda ani ve şiddetli bir acı hisseder. Bu kopma sonrasında kişi yürüme ve bileğini hareket ettirmede güçlük çeker. Kopmanın türüne bağlı olarak cerrahi müdahale gerekebilir. Kopmalar çoğunlukla topuk kemiğinin 6 cm üzerindeki bölgede görülür. Tendon kanlanmasının bu bölgede nispeten daha az olması sonucu bu bölgede daha fazla kopma görülür ve iyileşme süresi daha uzundur. Kopmaların başlıca nedenleri şu şekildedir:

Yürürken ayağın çukura girmesi
Yoğun ve zıplama hareketleri içeren antrenmanlar sırasında aşil tendonunu aşırı ya da sürekli zorlama

Aşil tendonu zedelenme belirtileri nelerdir?

  • Aşil tendonu kopmalarında baldır bölgesinde ağrı, bilekte ağrı ve şişkinlik, bileği bükmede güçlük ve yürümede zorluk, aşil tendonu zarar gören ayağın üzerinde duramama gibi belirtiler görülür. Çok nadiren de olsa aşil tendonu yaralanmaları belirti vermeyebilir. Spor sırasında tendon zedelenmesi ya da ayak burkulması görülen durumlarda, acı ve ağrı hissinin zaman içerisinde hafiflemesi, bölgede şişkinlik ve yürümede güçlük gibi belirtilerin eşlik etmesi halinde vakit kaybetmeden doktora başvurulmalıdır.

Aşil tendonu ne kadar sürede, kaç ayda iyileşir?

Pek çok yaralanmada olduğu gibi, tedavi ve iyileşme süreci kişinin yaşı, aktivite durumu ve kilosuna göre farklılık gösterebilir. Gençler ve profesyonel sporcularda tendonun eski haline getirilmesi için operasyon önerilirken, ileri yaştaki kişilerde veya ameliyat için ciddi riskleri olan hastalarda tendonun kendiliğinden iyileşmesi için konservatif tedavi uygulanabilir. Bacak kasları ve aşil tendonunun çalıştırılması için bir uzman gözetiminde yapılan bu egzersizler, hastaların ay içerisinde eski formuna kavuşmasını sağlar.

Tendom nedir? El ve ayak tendon kopması ne kadar s&#;rede iyileşir, tedavi edilmezse ne olur?

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Kasım 17,

LinkedinFlipboardE-postaLinki KopyalaYazı Tipi

İnsan vücudunu meydana getiren kas sistemini iskelete bağlayan bağlara tendonumu verilir. Tendon ağrıları, en çok bacak bölgesinde hissedilir. Bu tendomlar, eklem hareketini ve kas hareketini ve sağlar. Tendom nedir sizler için tüm detayları ile derledik.

Haberin Devamı

Tendom ağrısı, sıkışma, yırtılma ya da kopma gibi durumlarda gelişir. Daha çok sporcularda meydana gelen tendom ağrısı, kasların gereğinden çok çalışmasından kaynaklanır.

Tendom Nedir?

 Tendom, kas iskeletini birbirine bağlayan bağlara denir. İki çeşit tendom vardır. Bunlar ise, eklemleri açan tendon, Extansor ve eklemleri kapatan tendon Fleksor olarak bilinir. Genellikle de bacak bölgesinde ortaya çıkan bu ağrılar, bacak arka kasların ve bacak ön kasların kütleme, kopma ya da ani bir şekilde ağrıması ile ortaya çıkar. Tendon yırtığı, hasarlı olan bölgede şu etkileri ortaya çıkartır;

Tendomlarda yırtık olduğu zaman bölgede morarma meydana gelir.

Tendom yırtığı olan bölgede kuvvet kaybı da en önemli belirtiler arasında yer alır.

Ağır bir cisim kaldırırken bölgede ağrı başlar.

Haberin Devamı

Bacağınızda bu durumlardan herhangi biri meydana geldiyse, büyük ihtimalle bölgede tendom yırtığı olduğunu gösterir. Aynı zamanda tendon yırtığı, spora ve maça ısınmadan başlayanlarda sıkça meydana gelen bir hastalıktır. Ani hareket, ani koşu ve ani zıplama, tendomların hasara uğramasına yol açar. Tendom zayıflaması, kan dolaşımı bozukluğu, yaşlılık ve sürekli antibiyotik kullanımı gibi durumlarda da ortaya çıkar.

El ve Ayak Tendon Kopması Ne Kadar Sürede İyileşir?

 El ve ayak tendon kopması, farklı özelliklere sahiptir. PRP tedavi yöntemi, özellikle de yırtık vakalarında tercih edilir. Bu yöntemde ise, vücudun başka bir bölgesinden pıhtılaşmış olan kan alınır. Bu pıhtılaşmış kan, şırınga aracılığı ile yırtığın bulunduğu bölgeye enjekte edilir.

Tendom yırtık vakalarında dikkat edilmesi gereken en önemli konu ise, 36 saat içinde cerrahi müdahalenin yapılması gerektiğidir. PRP ise, sadece tedavi sürecini hızlandırır. Otuz altı saat içinde tendon tedavisi ameliyatının gerçekleşmesi gerekir. Ameliyattan sonra ise, hastanın mutlaka istirahat etmesi gerekir. Yırtılan bölgenin yavaş yavaş hareket ettirilmesi gerekir. Hastaların tamamen iyileşmeden normal hayatına dönmemesi gerekir.

Tendon Yırtığı Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Haberin Devamı

 Tendon sıkışması vakalarında, ortopedik tedavi sürecinin kesinlikle ihmal edilmemesi gerekir. Sıkışma, kendisini şiddetli ağrı ve sancılarla gösterir. Tendon sıkışması olduğu zaman, sinirlere baskı yapar ve acıyı da artırır. Bu gibi durumlarda zaman kaybetmeden ortopedik tedaviye başlanması gerekir. Eğer ortopedik tedavi ihmal edilirse, cerrahi müdahale de kaçınılmaz bir hale gelir. Bu ilk aşamada bölgeye soğuk tedavisi uygulanması gerekir. Hassasiyet, şişlik ve kızarıklık gibi sorunlar da kendini göstermeye başlar. Ortopedi doktoru, bu duruma uygun ilaçları reçeteye edebilir.

 Tendonda kopma meydana geldiğinde ise, kopma olan bölgede laflar ve eklemler hareket edemez. Bu tedavi de yırtıkta olduğu gibi 36 saat içinde cerrahi müdahale yapılması gerekir. Bu müdahalede işleminde, kopan yerler dikilir ve hastaya bir süre istirahat etmesi tavsiye edilir. Yırtık vakalarına göre kopma vakaları, hareket kısıtlılığı açısından ciddi sonuçlara neden olur. Hasta ise, hasarın meydana geldiği bölgeyi kullanamaz.

Haberin Devamı

 Alevlenme sorunu için uzman doktor, alevlenmeyi giderici bir ilaç ve ağrı kesici yazabilir. Tendon tedavisinde istirahat konusunda sabırlı olunması çok önemlidir. Bu konuda sabırlı olunamadığı zaman ciddi sonuçlar ortaya çıkabilir. Masa başı işlerde uygun pozisyonu oluşturmak, spor yaparken hafif egzersizlerle öncelikle ısınmak ve uzun süre hareketsiz bir şekilde bilgisayar kullanmamak tendonlarınızın korunmasını sağlar. Ters bir hareket sonucunda bacaklarda ve kollarda ağrı yaşanması durumunda zaman kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna başvurmak gerekir.

Aşil tendonu yaralanmasında 6 ay sonra spora d&#;n&#;ş m&#;mk&#;n olabilir

Ortopedi Uzmanı Dr. Numan Duman, aşil tendonu yaralanmalarına ilişkin değerlendirmede bulundu.

Aşil tendonu, en kuvvetli tendon

Dr. Numan Duman, “Aşil tendonu ayak bileği arkasında bulup baldır arkasındaki kasların birleşerek topuk kemiğine yapışırken oluşturduğu tendondur. Vücudun en kuvvetli tendonudur. Fonksiyonu baldır kaslarının kasılmasıyla ayak bileğini ayak tabanına doğru bükmektir.” dedi.

En sık yaralanan tendon: Aşil tendonu

Aşil tendonu yaralanmalarına değinen Dr. Numan Duman, “Aşil tendonu ayak bileği çevresinde en sık yaralanan tendondur. Kesici alet ile doğrudan temas ile yaralanabildiği gibi amatör spor esnasında ayak bileğinde meydana gelen ani gerilme sonrasında da yırtılabilir”diye konuştu.

Parmak ucunda yükselme hareketi yapılamaz

Aşil tendon yaralanması sonrasında hastanın ayak bileği arkasında yanıcı ani gelişen ağrı hissettiğini belirten Dr. Numan Duman, “Bu ağrıya yırtılma sesi de ya da düşük düzeyli patlama sesi de eşlik edebilir. Takibinde hasta ayak bileğini plantar fleksiyona getiremez yani parmak ucunda yükselme ya da gaza basma hareketini yapamaz.” uyarısında bulundu.
Dr. Numan Duman, aşil tendon yırtığı tanısının ortopedi uzmanı tarafından muayene edilerek tanı konulabildiğini belirterek tanının MR görüntülemesi ya da USG ile kesinleştirildiğini kaydetti.

Ameliyatla ya da alçı ile tedavi edilebiliyor

Aşil tendon yırtığının tedavi yöntemlerine değinen Dr. Numan Duman, “Aşil tendon yırtığı genç aktif ve sporcularda ameliyatla uç uca tendon tamir şeklinde yapılabilir. Ameliyat edilen hastalar egzersiz ve sportif aktiviteye daha erken dönmektedir. Tendon uç uca dikildiği için kısalık meydana gelmez, ayak bileğinde güç kaybı oluşmaz. Hasta ameliyat tedavisini kabul etmez ya da ek hastalıklarından dolayı ameliyat edilemezse ayak bileği plantar fleksiyon pozisyonunda alçı uygulanır. Alçı tedavisinden sonra açı ayarlı ayak bilekliği ile hastanın takip ve tedavisi devam eder.” diye konuştu.

6 ayda iyileşebilir

Aşil tendon yırtığı sonrasında mutlaka fizik tedavi yapılması gerektiğini kaydeden Dr. Numan Duman, “Ameliyatlı ya da ameliyatsız tedavi sonrası mutlaka fizik tedavi ile baldır arkasındaki kaslar güçlendirilir. Takibinde altıncı ve yedinci aylarda spora dönüş mümkün olur.” dedi.

Tedavide alçı ve ayak bilekliği kullanılmalı

Aşil tendonu yaralanması tanısı konulan hastaların en azından alçı ya da ayak bilekliği ile tedavi edilmesi gerektiğini vurgulayan Dr. Numan Duman, “Aksi takdirde yırtılmış olan tendon uçları arasında işlev görmeyen fibrotik doku meydana gelir. Bu doku ayak bileğinde güç kaybı ve hareket kısıtlanması meydana getirir. Kişinin uzun mesafe yürümesi ya da sportif faaliyetlere katılması mümkün olmayacaktır. Gecikmiş aşil tendon yırtıklarının ameliyatının erken dönemde yapılacak olan ameliyata oranla daha zorlu ve daha az başarılı olduğu bilinmektedir.” dedi.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir