hgs kaç gün içinde / HGS | Diğer | Sıkça Sorulan Sorular | Ziraat Bankası

Hgs Kaç Gün Içinde

hgs kaç gün içinde

HGS olmadan geçiş yapmanın cezası nedir, nereye ödenir? HGS olmadan köprüden geçersem ne olur, etiket olmadan geçiş yapılır mı?

Köprü ve otoyol geçi&#;lerini kolayla&#;t&#;rmak için uzun zamand&#;r H&#;zl&#; Geçi&#; Sistemi (HGS) kullan&#;lmaktad&#;r. Farkl&#; boyutlarda ve türlerde olan araç sahipleri alt&#; farkl&#; s&#;n&#;fland&#;rma dâhilinde HGS ücretlendirilmesi yaparlar. Ancak baz&#; durumlarda bu geçi&#;lere dair kurallar ihlal edilebilir. Geçi&#;in olmamas&#; ya da ceza yemenin sebebi HGS kart&#;nda yeterince bakiye bulunmamas&#; olabilir. Kaçak geçi&#; denemeleri tespit edildi&#;inde ise önceden belirlenmi&#; yasal rakamlarda bir ceza ödenir.

HGS olmadan köprüden geçersem ne olur?

Araç sahipleri H&#;zl&#; Geçi&#; Sistemi (HGS) aboneli&#;i olmadan ya da var olan HGS kart&#;nda yeterli bakiye olmadan köprüden ya da otoyoldan geçmeyi deneyebilir. Bu durumlarda araç sahipleri ceza ödemek durumunda kal&#;r. E&#;er HGS hesab&#; yoksa ve bu &#;ekilde geçi&#; yap&#;ld&#;ysa mutlaka 2 hafta içinde HGS hesab&#; aç&#;lmas&#; gerekir. Peki, HGS olmadan geçi&#; yapman&#;n cezas&#; nedir?

Bir araç sahibi HGS kart&#; olmadan ya da HGS kart&#;n&#;n içinde yeterli bakiye olmadan köprüden ya da otoyoldan geçmeyi denerse ceza ödemek zorunda kal&#;r. Bu ceza y&#;l&#; için normal tek giri&#; ücretinin 5 kat&#; olarak ücretlendirilmi&#;tir. y&#;l&#; için belirlenen HGS olmadan geçme ya da HGS eksik bakiye ile geçme cezas&#; tek giri&#; 15 TL olan HGS geçi&#; bedelinin 5 kat&#; kat&#;d&#;r. Araç sahipleri ceza olarak 90 TL ödeme yapmak durumunda kal&#;rlar.

HGS etiketi olmadan geçi&#; yap&#;l&#;r m&#;?

Otoyollarda ve köprülerde HGS gi&#;eleri bulunur. Bu yoldan geçecek olan araçlar bu gi&#;ede yer alan kameralar ile tespit edilir. E&#;er bu kameralar&#;n belirledi&#;i araç plakas&#;na entegre edilmi&#; olan HGS hesab&#;nda eksik bakiye durumu söz konusu olursa ayn&#; gün geçi&#; ücreti cezas&#; tahsil edilir. Otomatik yap&#;lan ve kameralarla takip edilen bu detayl&#; i&#;lemler sayesinde etiket yap&#;&#;t&#;rma gereklili&#;i ortadan kalkar.

HGS'siz geçi&#; cezas&#; nereye ödenir?

Araç sahipleri HGS geçi&#;i s&#;ras&#;nda eksik bakiye durumu ile kar&#;&#;la&#;abilir. Bu durumlarda geçi&#; yapabilir ancak ayn&#; gün içinde ödemenin al&#;nabilmesi için HGS kart&#;na gerekli ceza bedelini yat&#;rmal&#;d&#;r. Aksi durumlarda cezaya tabi tutulur. Ceza 15 gün içinde ödenmelidir. HGS'siz geçi&#; cezas&#; ilk olarak HGS bakiye yükleme noktalar&#;ndan ödenebilir. Ayn&#; zamanda PTT ödeme noktalar&#;ndan da sorgulama yapabilirsiniz. HGS cezas&#; anla&#;mal&#; bankalardan online olarak ödenebilir.

ANASAYFAYA DÖNMEK &#;Ç&#;N TIKLAYINIZ

Geçiş Ücretini 45 Gün İçerisinde Ödemezsem Ne Olur?

5 Temmuz tarihli sayılı Kanun uyarınca ücretli köprü, tünel ve otoyollardan yapılan ihlalli (ödemesiz) geçişlerde Otoyoldan çıkış yaptığınız tarihi izleyen 45 gün içinde ihlalli geçişe ait ödeme yapılmaması halinde geçiş ücretine ek 4 kat ceza ile birlikte hukuki süreç başlatılacaktır. Bu kapsamda, geçiş ücreti ve 4  kat ceza tutarının, takip ve yargılama masrafları, avukatlık ücreti ve işleyecek yasal faiz ile birlikte ödeme yapmanız gerekecektir.

Kapalı Tip Bariyerli Sistem Ücret Toplama

Kapalı tip bariyerli sistem, tasarlandığı bölge boyunca tüm giriş ve çıkış noktalarında olmak üzere kavşak bağlantı yollarına, kavşak yan yollarına, otoyol gövdesi üzerine (Alın Gişesi) olacak şekilde ücret toplama noktalarının sayesinde tamamen denetimli bir sistem kurulması anlamına gelmektedir. Bu tip gişelerde ücret tahsilatı giriş yapılan istasyondan, çıkış istasyonuna kadar olan mesafe baz alınarak, araç sınıfına göre belirlenir. 

Açık Tip Serbest Geçiş Sistemi Ücret Toplama

Serbest geçiş sistemi kavşak bağlantı yolları yerine ana gövde üzerinde ücret toplama yapılması anlamına gelmektedir. Açık tip sistemler için en uygun yöntem serbest geçiş ile ücret toplamadır. Serbest geçiş sistemlerinde sadece elektronik etiketlerden (HGS) tahsilat yapılabilmektedir. HGS etiket aboneliği olmayan araçların plaka fotoğrafı çekilerek, süresinde ödenmediğinde yasal takip sistemleri vasıtası ile ücret tahsilatı yapılmaktadır. Bu tip ücret toplamada kullanılan mesafe baz alınarak, araç sınıfına göre ücretlendirme yapılmaktadır. 

HGS abonesiyim giriş gişelerinde herhangi bir nedenle bariyer açılmazsa ne yapmalıyım?

Bariyerli giriş gişelerinin hepsinde bilet verme makinesi bulunmaktadır. Bu durumda bilet makinesi üzerinde bulunan butona basıp bilet alarak otoyola giriş yapabilirsiniz. Bu bilet üzerinde aracınızın plakası, giriş yapılan gişe kodu, tarih ve saat gibi bilgiler bulunmaktadır. 

Otoyol Geçiş ücretini Kredi Kartı veya Banka Kartı ile ödeyebilir miyim?

Otoyolumuzun gişeli bölgelerinde, kullandığınız mesafeye göre ücretinizi Kredi Kartınızla, Banka Kartınızla ya da Nakit olarak çıkış gişesinde ödeyebilirsiniz. Serbest geçiş bölgelerini kullandığınız takdirde HGS ile geçiş ücreti ödenemediği durumlarda funduszeue.info -  funduszeue.info web sitemizden kredi kartı ve banka kartı ile ya da anlaşmalı olduğumuz İş Bankası ve QNB Finansbank şubelerinden geçiş ücretinizi ödeyebilirsiniz.

Araç sınıfları Nedir?

Ücretli karayolunu, tünelleri ve köprüleri kullanacak araçlar geçiş ücreti toplamaya esas olarak aşağıdaki 6 (altı) sınıfa ayrılır;

a) 1. Sınıf araç: Aksları arasındaki mesafe 3,20 metreden kısa olan 2 akslı araç.
b) 2. Sınıf araç: Aksları arasındaki mesafe 3,20 metreden uzun veya eşit olan 2 akslı araç.
c) 3. Sınıf araç: 3 akslı araç.
d) 4. Sınıf araç: Dört beş akslı araç.
e) 5.sınıf araç: Altı veya daha fazla akslı araç.
f) 6.sınıf araç: L3, L4, L5, L7 sınıfı motosiklet.

Sınıfların tespitinde çeken ve çekilen araçların yeren değen aksları esas alınır. Geçiş ücreti uygulaması yapılırken bu araçların dolu veya boş olması dikkate alınmaz.
Ücretlendirmede hata olmaması için araçların sınıflarına uygun etiket kullanması gerekmektedir. 

Gideceğim mesafeye göre ödeyeceğim ücreti nasıl öğrenebilirim?

funduszeue.info -  funduszeue.info web sitesinde ana sayfada yer alan Ücret Hesaplama bölümüne tıklayarak ödemeniz gereken güncel ücreti hesaplatabilirsiniz.

Gişelerden veya Serbest Geçiş bölgelerinden geçtiğimde herhangi bir sebepten dolayı ödeme yapamazsam sonrasında ne yapmam gerekir?

 Böyle bir durumda bariyerli gişelerde aracınıza ait bir İhlalli Geçiş Bildirimi (İGB) fişi düzenlenecektir. İhlalli Geçiş yapılması halinde,  geçiş tarihini izleyen ilk 15 gün içerisinde yapılan ödemeler için para cezası uygulanmayacaktır ancak 15 gün içinde ödeme yapılmaması halinde geçiş ücretine 1 kat ceza eklenecektir. Ödemenin 45 gün içerisinde yapılmaması halinde ise geçiş ücretinin 4 katı tutarında para cezası uygulanacaktır web sitemizde ( funduszeue.info -  funduszeue.info ) bulunan İhlalli Geçiş Sorgulama ve Ödeme sayfasından İhlalli Geçişlerinizi sorgulatmayı ve ödemenizi yapmayı unutmayınız.

Ödemelerinizi ayrıca QNB Finansbank Şubeleri, İnternet bankacılığı, ATM ve Türkiye İş Bankası Şubeleri, İnternet bankacılığı, İş Cep, ATM’leri üzerinden yapabilirsiniz.

Konu ile ilgili “ 00 61” numaralı Çağrı Merkezimizden detaylı bilgi alabilirsiniz

Geçiş Ücretini 15 Gün İçerisinde Ödemezsem Ne Olur?

 5 Temmuz tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren sayılı Kanun uyarınca ücretli köprü, tünel ve otoyollardan yapılan ihlalli (ödemesiz) geçişlere uygulanan ceza tutarlarında değişikliğe gidilmiştir. Bu kapsamda, Otoyoldan çıkış yaptığınız tarihi izleyen 15 gün içinde ihlalli geçişe ait ödeme yapılmadığı taktirde geçiş tarihini izleyen ilk 15 gün içerisinde yapılan ödemeler için para cezası uygulanmayacaktır. 15 gün içinde ödeme yapılmaması halinde  geçiş ücretine ek 1 kat ceza eklenerek ödeme yapmanız gerekecektir.

Otoyola girişte ve çıkışta niçin bariyer var?

Otoyolumuzda ücretler kullanılan mesafeye göre hesaplanmaktadır. Nakit ödeme yapacakların otoyol girişinde bilet almasını ve HGS kullanıcılarının etiketlerinde problem olması durumunda bu kişilerin de biletle geçişini sağlamak amacıyla girişlerimizde bariyerler mevcuttur. Çıkışlarda ise özellikle nakit gişelerinde kontrollü geçişi sağlamak, HGS gişelerinde ise etikette problem olması ya da bağlı hesaplarında yeterli bakiye olmaması halinde yolcularımızın cezalı  duruma düşerek mağdur olmalarını engellemek için bariyerler bulunmaktadır.

Gişelerden geçerken hız sınırlaması var mı?

Gişe alanlarında hız sınırı 30 km/saattir. Önünüzdeki aracın herhangi bir nedenle durması ihtimaline karşı takip mesafenizi korumalı ve gerekiyorsa hızınızı azaltmalısınız. 

HGS abonesiyim, otoyol geçiş ücretini HGS ile ödeyebilir miyim?

Otoyolda HGS sistemlerimiz mevcuttur. Bariyerli çıkış gişelerinde ve serbest geçiş bölgelerinde HGS etiketinizi kullanarak ödeme yapabilirsiniz. Bariyerli çıkış gişelerine geldiğinizde HGS hesabınızda yeterli bakiyeniz olup olmadığı sorgulanacak ve ilgili bankadan ödeme provizyonu alınması durumunda otomatik olarak geçiş yapmanıza izin verilecektir. Herhangi bir nedenle geçiş anında provizyon alınamaması (yetersiz bakiye, haberleşmenin aksaması vb. nedenlerle) durumunda, geçiş ücreti ödemenizi Kredi Kartı/Banka Kartı/Nakit olarak gişede ödeme yapabilirsiniz. 

Serbest geçiş bölgesinde ise sadece HGS ile ücret tahsilatı yapılmaktadır. 

Otoyolda bariyerli gişelerde geçiş ücretini nasıl ödeyebilirim?

HGS etiketiniz varsa girişte ve çıkışta etiket tipinize göre HGS gişelerini kullanarak ödeme yapabilirsiniz. HGS etiketiniz bulunmuyorsa, girişte Nakit gişelerinden bilet alıp, çıkış gişelerinde biletinizi gişe görevlisine vererek sistem tarafından hesaplanan ücreti Kredi Kartı/Banka Kartı/Nakit olarak ödeyebilirsiniz.

Gişe Kullanım Kuralları

Gişelerde geri hareket etmek tehlikeli ve yasaktır. Bundan dolayı mükerrer ücret tahsilatı gerçekleşebilir. Otoyol güvenliği ve ücret farklılığı yaratılmaması için, bulunduğunuz gişe kulvarından işlemlerinizi tamamlamanız gerekmektedir. 
Giriş ve çıkış gişelerimizde bariyer bulunduğu için geçiş hızınızı düşürerek bariyerin açılmasını beklemeden geçiş yapmayınız. Aksi durumda araç ve bariyer hasarı oluşabilir.

İhlalli Geçiş Önlenmesi için Alınması Gereken Tedbirler

Araçta HGS bulunduğundan ve hesapta yeterli bakiye olduğundan emin olunmalıdır. Diğer ücretli geçişlerden dolayı bakiyenin yetersiz kalması ihtimaline karşın bakiye tutarı daima yeterli seviyede tutulmalıdır.  Geçiş ücretlerinin sorunsuz ödenebilmesi için etiket sağlayıcınıza otomatik ödeme talimatı vermenizi tavsiye ederiz. 

HGS etiketinin aracın ön camına düzgün bir şekilde yerleştirildiğinden, cihaz veya etiketin okunması için doğru alana takıldığından ve HGS etiketinin aktif olduğundan emin olunmalıdır.

Aracın plakası temiz ve okunabilir olmalıdır.

Farklı bir araç tipine veya plakaya ait HGS kullanılmamalıdır.

İhlalli geçişler funduszeue.info ve funduszeue.info adreslerinden kontrol edilebilir. En doğru sonucu almak için geçişten sonraki 2 gün içerisinde mutlaka kontrol edilmeli, ihlalli geçiş görünmesi durumunda internet sitesinden, QNB Finansbank Şubeleri, İnternet bankacılığı, ATM ve Türkiye İş Bankası Şubeleri, İnternet bankacılığı, İş Cep, ATM’leri üzerinden ya da HGS bakiyesine yükleme yapılarak geçiş ücreti cezaya düşmeden ödenmelidir. İhlalli geçişe ve ihlalli geçiş yaptırımlarına maruz kalmamanız için HGS etiketini, bu hizmeti size sağlayan kuruluşların verdiği bilgi ve kullanım kılavuzlarına uygun kullanmanızı öneririz. 

Otoyolda acil durumda yardıma ihtiyacım olduğunda arayabileceğim bir telefon numarası var mı?

Otoyol güzergahında seyahat ederken kaza, yaralanma, yangın ve benzeri ACİL durumlarla karşılaşılması halinde yardım talep etmek için 7/24 çalışan no’lu Otoyol Acil Yardım hattını ücretsiz arayabilirsiniz. Acil Yardım, Polis ve Jandarma hatlarını da ücretsiz olarak arayabilirsiniz. 

Otoyol Kullanımı Yasak Olan Araçlar

Yayaların, hayvanların, bisikletlerin, motorsuz araçların, lastik tekerlekli traktörlerin, iş makinelerinin tümünün otoyolu kullanması yasaktır.

Tel Çitler veya Duvarlara Müdahale Edilmesi

Otoyol sınır çizgisi boyunca tesis edilmiş olan tel çitler veya duvarlar bu tür çıkışları engellemek maksadıyla tesis edildiğinden bu engellerin açılması, yıkılması, kesilmesi ve herhangi başka bir şekilde tahrip edilmesi yasaktır.

Azami Asgari Hız Sınırı

Otoyol kullanıcıları için KGM (Karayolları Genel Müdürlüğü) kararınca azami asgari hız 40 km/saat olup; azami hız, geometrik standartların müsaade ettiği limitler ve ilgili trafik işaretlerinde belirtilen sınırlar haricinde binek araçlar için km/saattir.

HGS Olmadan Geçiş Yaptığımda Ne Olur? Cezası Ne Kadar?

HGS Olmadan Geçiş Yaptığımda Ne Olur? Cezası Ne Kadar? Yeni HGS geçiş cezaları ne kadar gelin birlikte bakalım. Köprü ve otoyollarda yer alan ücretli geçiş gişelerindeki yoğunluğu azaltmak için devreye alınan hızlı geçiş sistemi, sürücülerin dur kalk yapmasına gerek kalmadan kolay bir şekilde gişelerden geçmesini sağlar. HGS etiketinin araca takılmasıyla birlikte geçiş ücreti, araç sahiplerinin hesaplarındaki bakiyeden düşer. Bu sayede gişe önlerindeki kuyruk da ortadan kalkmış olur. Fakat HGS hesabı olmadan ya da HGS hesabında yeterli bakiyesi olmadan gişelerden geçiş yapan sürücülerin ceza ödememek için bazı hususlara dikkat etmesi gerekir.

HGS Olmadan Geçiş Yaptım, Ne Yapmalıyım?

HGS ya da OGS’den kaçak geçiş yapılması halinde izlenecek yol iki farklı koşula göre belirlenir:

Eğer aracın HGS ya da OGS aboneliği bulunmuyorsa geçiş ihlali yapılan plakaya ilişkin bir OGS ya da HGS aboneliğinin başlatılması gerekir. 15 günlük süre içerisinde aboneliğin başlatılması durumunda HGS aboneliği olmadan yapılan geçişe ilişkin bir yaptırım uygulanmaz. HGS aboneliği olmadan gişeden geçen vatandaştan sadece geçiş ücreti temin edilir.

Diğer taratan HGS aboneliği olan ama aracında HGS etiketi takılı olmayan bir vatandaşın HGS gişesinden geçtiğini düşünelim. Bu durumda da doğrudan bir yaptırım uygulanmaz. Kişinin sahip olduğu HGS etiketindeki bakiyeden geçiş ücreti kadar tutar düşürülür. Bakiyenin yetersiz olması ve belirlenen süre içerisinde yüklemenin yapılmaması halinde ise ceza uygulanır.

HGS bakiyesi nasıl yüklenir? HGS bakiyesi yükleme yöntemleri hakkında bilgi almak için: HGS Bakiye Sorgulama ve Yükleme İşlemi Nereden Yapılır?

Kısaca özetlemek gerekirse HGS olmadan geçiş yaptıysanız 15 gün içerisinde aboneliğinizi başlatmanız gerekir. Bu sayede herhangi bir ceza ödemeden sadece geçiş ücreti ödeyerek kurtulabilirsiniz.

HGS Yoksa Otobandan Nasıl Geçilir?

Yukarıda anlatılanlardan yola çıkarak otobandan HGS aboneliği olmadan geçiş yapmak durumunda kalanların 15 gün içerisinde bir abonelik başlatması ve yaptıkları HGS’siz geçiş işleminin ücretini ödeyecek kadar bakiye yüklemeleri gerektiğini söyleyebiliriz. Bu sayede herhangi bir ceza ödemek durumunda kalmadan yükledikleri bakiyeler üzerinden geçiş ücretleri temin edilecektir. Cezanın ne kadar olduğunun öğrenilmesi için ise internet üzerinden basit bir sorgulama yapmak yeterli olacaktır.

HGS aboneliği nasıl başlatılır? Bilgi edinmek için: HGS Alma ve İptal Ettirme İşlemi Nereden Yapılır?

HGS’siz Geçiş Cezası Nedir?

HGS aboneliği olmadan ya da HGS hesabında yeterli bakiye olmadan yapılan geçişler için uygulanan cezadır. Bu ceza doğrudan vatandaşlardan talep edilmez. 15 günlük süreç içerisinde abonelik başlatılması ve HGS etiketine bakiye yüklenmesi beklenir. Aksi durumda ise gecikme bedeli ve faiz gibi ek yaptırımlarla birlikte kaçak geçiş ücretinin temini sağlanır. 15 gün içerisinde bakiye yüklemesi yapılmazsa ilk etapta geçiş ücretinin 5 katı tutarında ceza uygulanır.

HGS geçiş ücretleri, köprü ve otoyollara göre farklılık gösterebildiği gibi aracın türüne göre de farklılık gösterebilir. Dolayısıyla tam ceza tutarını öğrenmek için internet üzerinden sorgulama yapmak daha doğru olacaktır.

HGS Geçiş İhlali İtiraz İşlemi Nereden Yapılır?

HGS Kaçak Geçiş Sorgulaması Nasıl Yapılır?

HGS geçiş ihlaline ilişkin sorgulamayı e-Devlet sistemi üzerinden gerçekleştirebilirsiniz.

  • PTT Genel Müdürlüğü ile e-Devlet iş birliğinde faaliyetlerini sürdüren HGS ihlalli geçiş bilgileri sorgulama hizmetini açmak için ilk olarak bu bölümün en altında yer alan bağlantıya tıklayın.

  • Giriş işlemlerini gerçekleştirebilmek için öncelikle sayfada yer alan “kimliğimi şimdi doğrula” bağlantısına tıklayın.

funduszeue.info

  • Giriş sayfasındaki uygun boşluklara sırasıyla T.C. kimlik numaranızı ve e-Devlet parolanızı girip daha sonra “sisteme giriş yap” yazısının yer aldığı butona tıklayın.
  • Eğer e-Devlet parolanızı henüz temin etmediyseniz mesai günleri ve saatleri içinde size yakın bir bölgede yer alan herhangi bir PTT ofisine giderek içinde e-Devlet şifrenizin yazılı olduğu zarfı satın alabilirsiniz.
  • Şifrenizi unutmanız halinde ise giriş sayfasında yer alan “şifremi unuttum” butonuna tıklayabilirsiniz. Bu butona tıkladıktan sonra sistemin sizden güvenlik amaçlı istemiş olduğu kimlik bilgilerinizi ve bir yakınınıza ait T.C. kimlik numarasını yazıp sonrasında cep telefonu numaranıza iletilen güvenlik kodunu ilgili boşluğa girerek şifrenizi sıfırlayabilirsiniz. Eğer sistemde kayıtlı bir cep telefonu numaranız bulunmuyorsa, bu durumda yeniden bir PTT ofisine giderek tekrar bir şifre zarfı satın almanız gerekecektir.
  • Ayrıca giriş sayfasındaki diğer opsiyonları kullanarak e-Devlet şifresine ihtiyaç duymadan da HGS cezasına ilişkin sorgulama yapabilirsiniz. Üst menüde yer alan internet bankacılığı, elektronik imza, T.C. kimlik kartı ya da mobil imza opsiyonlarından size uygun olana tıklayıp aşamaları takip ederek sisteme giriş yapabilirsiniz.

  • Sisteme giriş yaptıktan sonra adınıza kayıtlı HGS hesapları listelenir. Bu hesaplar için ihlali geçiş ve ceza bilgilerini sorgulayabilirsiniz.
  • Eğer adınıza kayıtlı bir HGS hesabınız bulunmuyorsa yukarıdaki ekran görüntüsünde yer alan uyarı ile karşılaşırsınız. HGS hesabınız varsa ve bu uyarıyla karşılaşıyorsanız Karayolları Genel Müdürlüğü ile iletişime geçebilirsiniz.

e-Devlet üzerinden HGS geçiş ihlali sorgulamak için TIKLAYINIZ!