guatr a hangi bölüm bakar / Tiroid için hangi bölüme ve doktora gidilir?

Guatr A Hangi Bölüm Bakar

guatr a hangi bölüm bakar

Guatr için Hangi Bölüme Gidilir?

Guatr için hangi bölüme gidilir konusuna geçmeden önce kısaca bazı bilgiler vermek istiyorum. Boyun bölgesinin alt tarafında dışarıdan bakıldığında kelebek görünümünü andıran tiroid bezleri temelde birçok organ ve dokunun işleyişini sağlayan hormonlardan bazılarının üretimini sağlar. Guatr hastalığı ise tiroid bezinin birçok nedene bağlı olarak normalden çok daha fazla büyümesi sonucunda ortaya çıkan bir durumdur.

guatr icin hangi doktora gidilir

Guatr hastalığı varlığında hasta bireylerde solunum problemleri, terleme bozuklukları, uyku bozuklukları, çarpıntı, yorgunluk ve halsizlik gibi birçok belirti görülebilmektedir. Normalde tiroid bezi iyot adı verilen bir madde yardımıyla tiroid hormonu üretmektedir. İyot maddesinin kan seviyeleri yeterli miktarda olmadığında haliyle tiroid hormonu üretimi aksayacaktır. Şimdi guatr hastalığına hangi bölüm bakar konusuna değinelim.

Guatr Hastalığına Hangi Bölüm Bakar?

Guatr için başta genel dahiliye polikliniğinden randevu alabilirsiniz. Bulunduğunuz bölgede bulunan hastanede endokrinoloji polikliniği varsa doğrudan buradan da randevu alabilirsiniz. Endokrinoloji sadece tiroid gibi salgı salgılayabilen ebzlerin hastalıkları üzerine yoğunlaşmış bir tıp bilimidir. Dilerseniz endokrinoloji konusunda hazırlamış olduğumuz detaylı yazıya buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Endokrinoloji bölümünün olmadığı hastanelerde guatr hastalığına baktırmak için genel dahiliye polikliniklerinde bulunan uzman hekimler size yardımcı olacaklardır. Gerekli görülen durumlarda farklı hastanelerde bulunan endokrinoloji bölümlerine sevk edilebileceğinizi lütfen göz ardı etmeyiniz.

Guatr Ameliyatını Hangi Doktor Yapar?

Guatr ameliyatını kim yapar sorusu mail yoluyla sıkça aldığımız konulardan bir tanesi. Guatr ameliyatı aksi ve özel bir durum olmadığı sürece genel cerrahi bölümü cerrahları tarafından yapılır.Aşağıda paylaşacağım videodan genel cerrahi cerrahları tarafından yapılan bir guatr ameliyatı hakkında fikir edinebilirsiniz.

YouTube video

Guatr hastalığınız için ameliyat olup olmamanıza karar verenler ise çoğu zaman endokrinoloji uzman hekimleridir. Bu gibi hastalıklar için tıp bölümleri iş birliği içinde çalışır.


Sizlerde bu konu hakkında merak ettiklerinizi ve eklemek istediklerinizi konu altındaki yorum bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım.

Bu Başlıklar İlginizi Çekebilir:

Kategoriler Hangi Doktora Gidilir?

Guatr İ&#;in Hangi Doktora Gidilir? Guatr Hastalığına Hangi B&#;l&#;m Bakar?

Guatr İçin Hangi Doktora Gidilir?

Yutkunmada zorluk, ses kısıklığı, öksürük veya nefes almada güçlük yaşayan kişilerin uzman bir hekime görünmesinde yarar vardır. Bazı kişilerde boyun bölgesinde de şişlik fark edilebilmektedir. Bu şişlik ile beraber aşırı uyku durumu, kabızlık, ellerde titreme gibi belirtiler de guatr belirtileri arasında yer almaktadır. 

Guatr hastalığı şüphesi olan kişilerin hastanelerde dahiliye uzmanlarına görünmesi gerekir. Dahiliye uzmanları tarafından yapılan muayene sonucunda guatrın büyüklüğüne göre tedavi süreci başlamaktadır.

Guatr Hastalığına Hangi Bölüm Bakar?

Guatr troid bezlerinin anormal büyümesi sonucu oluşan bir hastalıktır. Troid bezi boynun ön tarafında yer almaktadır. Metabolizma ve beyin fonksiyonları için önemli role sahip troid bezlerinin normal boyuttan büyük olması durumunda guatr hastalığı oluşmaktadır. Guatr hastalığı şüphesi olan kişiler İç hastalıkları bölümüne gitmesi gerekir.

İç hastalıkları uzmanları tarafından bazı testler yapılmaktadır. Bu testlerin sonucuna ve guatr büyüklüğü ile oluşum sebebine göre ise hasta Endokrinoloji bölümüne sevk edilebilmektedir.

Guatr Hastalığında Risk Faktörleri Nelerdir?

Her yaş grubunda görülen guatr hastalığında bazı risk faktörleri mevcuttur Bu faktörler şunlardır:

- Aile öyküsü

 - Yaş

 - İyot eksikliği

 - Hamilelik,

 - Menopoz

 - radyasyona maruz kalma

 - Kadın olmak

Guatr Teşhisi İçin Yapılan Testler Nelerdir?

Doktorlar genellikle elle yapılan muayene ile guatr hastalığını anlayabilmektedir. Fakat bazen tanı testleri de uygulanmaktadır. Tanı testleri şunlardır:

 - Ultrasonografi

 - Biyopsi

 - Hormon testi

 - TroidScan

Guatr Hastalığına Hangi Bölüm Bakar?

Guatr için hangi doktora gitmeliyim?
Hastaneye gitmeden önce Guatr ve Tiroit hastalığı hakkında yazılanları okuyun

Guatr Nedir?

Boynumuzun ön kısmında bulunan tiroid bezinin büyümesine guatr denir. Guatr büyümesi iltihap veya kanser dışında büyümesinde guatr teşhisi koyulur. Bunun kararını verecek olan uzman doktorlardır.

Guatrın Belirtileri Nelerdir?

Fazla hormon üretildiğinde, zehirli guatr da denilir; ellerde titreme ve terleme, kalp çarpıntısı, ishal, iştah artması, kilo alamama, adet düzensizliği görülür.

Hormonların az tüketilmesinde ise hareketlerde uyuşukluk, ellerde ve deride kuruma, saç dökülmeleri görülür.

Guatr Hastalığı Şüphesinde Hangi Testler Yapılır?

Kandaki hormon miktarı ölçülür. Ultrasyon ile tiroit bezi izlenir. Bu iki test sonucunda gerekli görülürse sintigrafi ve iğne biyopsisi yapılabilir. 

Guatr Nasıl Tedavi Edilir

Üç şekilde tedaviye başlanır.

  1. Hormon yetersizliği varsa guatr hastalarına hormon ilaç şeklinde verilir. 
  2. Hormon fazlalığı varsa hormon üretilmesini engelleyen ilaçlar verilir. 
  3. Hormon dengesizliği yoksa tiroitte parçalar nodüller varsa genellikle ameliyat tercih edilir.

Guatr Hastalığına 'Dahiliye' Bölümü Bakıyor!

Tiroit İçin Hangi Bölüme/Doktora Gidilir?

Haberler

Teknoloji

Tiroit İçin Hangi Bölüme/Doktora Gidilir?

Sağlık için oldukça önemli bir yapı olan tiroit bezleri, nefes borusunun ön kısmında, kelebek şekline benzeyen organlardır. Boynun sağ ve sol kısmında bulunurlar. Bu iki ayrı yapıyı isthmus adı verilen bir parça birleştirir. Her birinin uzunluğu ise yaklaşık olarak 5 cm'dir. Bu yapılarda gelişen şişlikler zehirli guatr da denilen hipertiroidizmi meydana getirir. Hipertirodizm, kalp krizi, yüksek tansiyon ve kalp ritim bozukluklarına yol açar. Ayrıca tiroit krizine bağlı ani şok durumları da gelişebilmektedir. Peki, tiroit bezleri için hangi bölüme/hangi doktora gidilir? İşte detaylar

Tiroit bezinden salgılanan tiroit hormonları, beyindeki hipofiz bezinin uyarması ile gerçekleşir. Bu hormon TSH olarak da bilinen Tiroit Uyarıcı Hormon ya da Tiroit Stimule Edici Hormonu'dur. TSH hormonu, kan yoluyla tiroid bezine gelerek T3 ve T4 hormonlarının salgılanmasını sağlar. T3 ve T4 hormonu, metabolizmanın düzenlenmesini sağlarken, bağışıklık sisteminin de çalışmasında rol oynar. Kalp atış hızına ve vücut ısısına etkisi de oldukça fazladır. Anne rahmindeki fetüsün ve yeni doğan bebeklerin beyin ile zeka gelişiminden bu iki hormon sorumludur. Ayrıca çocuğun büyüyüp gelişmesini de T3 ve T4 hormonları yönlendirir. Tiroit bezlerinde gerçekleşen herhangi bir sorun ciddi sağlık problemlerine yol açabilmektedir. Tiroit bezi hakkında merak edilenleri sizler için derledik

Tiroit Bezi Hastalıkları

Tiroit Bezi Hastalıkları

Tiroid Hastalıkları İçin Hangi Bölüme/Doktora Gidilir?

Tiroid Hastalıkları İçin Hangi Bölüme/Doktora Gidilir?

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir