prostata ne iyi gelmez / Prostatı Küçülten 8 Sağlıklı Yiyecek - Nefis Yemek Tarifleri

Prostata Ne Iyi Gelmez

prostata ne iyi gelmez

Erkeklerin 40 yaş sonrası korkulu rüyası olan prostat büyümesi, hayat kalitesini düşüren bir hastalık. Oysa günlük beslenmeye eklenen bir takım besinler sayesinde, prostat büyümesi ve iltihaplanmasına karşı vücudun koruma kalkanı en üst düzeyde tutulabilir. Bağışıklık sistemini güçlendiren besinler ile desteklenen beslenme programı, prostat büyümesi ve iltihabının önüne geçiyor.

Prostat sağlığını koruyacak 10 öneri


1- Tabağınızı renkli sebzelerle canlandırın: Sebzelerin yararları saymakla bitmez. Sebzelerin içeriğinde bulunan antioksidanlar prostat sağlığını koruyarak, prostat büyümesi sonrası oluşabilecek iltihabın önüne geçer. Günde en  az 4 porsiyon çiğ ya da az haşlanmış sebze yemeye özen gösterin. Sebze tüketiminde mutlaka, mevsim sebzelerini tercih edin. 1 kaşık elma sirkesinde iyice yıkarak çiğ ve az haşlanmış sebzeleri yemeye özen gösterin.

2- Doğal baş ucu ilacı: Her soğuk algınlığı ya da grip olduğumuzda başvurduğumuz C vitamini, prostat hastalığının önlenmesinde de büyük önem taşıyor.  Prostat büyümesine karşı çalışan en önemli destek elemanlarından bir tanesi. Günde 1 adet taze kırmızı kapya biber veya yeşil biber, 1 porsiyon koyu yeşil yapraklı sebzeler, 1 fincan kuşburnu çayı, mevsiminde kâse turuncu kırmızı meyvelerin yenilmesi sizi prostat hastalıklarına karşı koruyacaktır.

3- Hayvansal gıdalar yerine bitkisel gıdalara ağırlık verin: Hayvansal yağ içeriği düşük bir beslenme programının prostat büyümesini önlenmesine yardımcı olduğu görülmüştür. Bu nedenle hayvansal kaynaklı besinlere kıyasla daha çok bitkisel kaynaklı besinleri tercih edin. Günde 2 – 3 porsiyondan fazla tam yağlı süt ve süt ürünleri ve haftada 5 porsiyondan fazla kırmızı et tüketiminden kaçının.

4- Mineraller ile korunun: Beslenmenizi planlarken mutlaka çinkodan zengin nohut, yeşil mercimek, kabak çekirdeği ay çekirdeği, ıspanak, mantar ve selenyumdan zengin brezilya cevizi, kabak çekirdeği, yumurta, yulaf kepeği, ıspanak, yeşil mercimek gibi besinleri ekleyin.

5- Antioksidanların gücünden faydalanın: Kabuğuyla rendelenmiş yeşil elma veya domates suyu sağlığınıza sağlık katar. Özellikle domatesin içinde bulunan likopenin prostat kanserini önleyici özelliği de vardır. Bu nedenle günlük hayatınızda bu iki besine de bol bol yer verin. Günde en az bir orta boy kabuklu elma yemeye ve1 bardak taze domates suyu içmeye özen gösterin.

6- Prostata karşı önce bağışıklık: Hastalıklara karşı alınabilecek en önemli önlemlerden biri de bağışıklık sistemini güçlü tutmaktan geçiyor. Bağışıklık sisteminiz ne kadar güçlü olursa hastalıkların oluşma ihtimali o kadar azalır. Siyah turp ve karahindiba otunu, meryem ana dikenini (milk thistle) ve 1 çay kaşığı toz zerdeçalı salata veya yoğurdunuza ekleyip prostatit ve prostat kanserine karşı bağışıklığınızı güçlendirin.

7- Kokusu bol faydası çok: Soğan ve sarımsağı sofranızdan eksik etmeyin.

8- Balık yoksa omega-3 desteği: Haftada 2 kez mümkünse birer orta boy buğulama/ızgara veya fırında mevsim balığı yiyin. Mümkün değilse doktor ve diyetisyeninizin önerdiği günlük mg’lık omega-3 yağı takviyesini alıp, günde bir tatlı kaşığı yemekle beraber içmeye özen gösterin. Omega-3 yağı takviyesinin kapsül formu yerine sıvı formunu tercih edin.

9- Rafine edilmiş tahıllardan kaçının: Rafine edilmiş yani lifli ve besleyici kısımları çıkarılmış tahıllardan beyaz un, pirinç, makarna hamur işlerinden mümkün olduğunca kaçının. bunların besleyici değeri yüksek karabuğday, buğday ruşeymi ve bulguru tercih edin.

 Koenzim takviyesi şart: Günlük mg koenzim q10, prostat kanseri ve prostatit oluşum riskini azaltır. vücut koenzim q10’u kendisi üretir ancak 50 yaş üzerinde vücuttaki koenzim q10 üretimi azalacağından dolayı, 50 yaş ve üzerindeki kişiler diyetisyen ve doktorun önerdiği takdirde günlük mg koenzim q10 alabilir.

Prostata Ne İyi Gelir? Prostat Sağlığı İ&#;in T&#;ketilmesi Gerekenler Nelerdir?

 Erkeklerin prostat büyümesinin semptomlarını azaltmak ve sorunun daha da kötüye gitmesini önlemek için alabileceği birçok strateji vardır. Birincisi, belirli besin gruplarının faydalarını gösteren araştırma sonuçlarına göre diyetinizi değiştirmektir.

Prostata Ne İyi Gelir?

 Çok az erkek bu konuyu doktorlarıyla açıkça tartışmaya cesaret edebilir. Ancak prostatlarını düzenli olarak kontrol ettirerek ve birkaç diyet kuralı benimseyerek kansere karşı daha iyi koruma sağlamak mümkündür.

 Diyet her şey olmasa da prostat kanseri gibi belirli hastalıklara karşı korunmaya yardımcı olabilir. Peki hangi yiyecekler tercih edilir?

 Brokoli ve daha genel olarak turpgiller familyasından sebzeler, prostat kanseri de dahil olmak üzere bazı kanserlerin ortaya çıkmasını önlemeye yardımcı olacaktır.

 Günlük yeşil çay içilmesi tavsiye edilir. Onun yararları çok çeşitlidir. Tümörlerin gelişimini sınırlamaya yardımcı olduğu söylenen bir antioksidan madde olan kateşin içerir.

 Nar daha az biliniyor, ancak nar suyu prostatının sağlığı için gerçek bir müttefik. Her gün bir bardak içebilirsiniz. Nar meyvesinde bulunan antioksidanların bu faydalardan sorumlu olduğu söyleniyor.

Prostat Sağlığı İçin Tüketilmesi Gerekenler Nelerdir?

 Pirinç, buğday ve cevizde bulunan selenyum koruyucu bir etki sağlayacaktır. Ancak özellikle kanında düşük miktarda selenyum bulunan erkeklerde etkisi görülür.

 Badem, keten tohumu, fındık, aspir, mısır ve soya fasulyesi yağında bulunan E vitamini de önlemede faydalı olacaktır. Rolü özellikle sigara içenlerde ve kanda düşük miktarda E vitamini bulunanlarda etkili olacaktır.

 Çok fazla alınan selenyum ve E vitamininin sağlık üzerinde zararlı etkileri olması muhtemeldir. Bu nedenle, bunları içeren yiyecekleri takviye şeklinde tüketmek yerine diyetinize dahil etmeniz tercih edilir. Aslında, takviyelerin prostat kanserini önlemeye yardımcı olduğu gösterilmemiştir.

 Sebzeler kanserin önlenmesinde önemli bir rol oynuyor. Faydalarından yararlanmak için tabağınızın yarısını sebzelerle doldurun. Sundukları farklı bileşiklerden yararlanmak için renkleri değiştirin.

 Ek olarak, hepsi çok renkli olmasalar da, turpgiller familyasına ait karnabahar, brokoli, Çin lahanası ve Brüksel lahanası gibi sebzeler de kanser önleyici özelliklere sahiptir. Haftada en az 5 kez tüketmek prostat kanseri gelişme riskini azaltabilir.

 Yağ oranı yüksek, özellikle hayvansal yağ içeren bir diyet, prostat kanseri gelişme riskini artıracaktır. Ayrıca diyetteki fazla yağ fazla kiloya neden olabilir. Aşırı kalori tüketimi ve obezite, daha büyük prostat kanseri riskiyle bağlantılı iki faktör olduğundan, enerji ihtiyaçlarınızı aşmadan karşıladığınızdan emin olmak en iyisidir.

 Kalsiyum, kemik sağlığının gelişimi ve sürdürülmesi için kesinlikle gerekli bir besin maddesi olmasına rağmen, aşırı tüketimin prostat kanseri gelişme riskinin daha yüksek olmasıyla bağlantılı olabileceği görülmektedir. Kalsiyumun dezavantajlarını da riske atmadan faydalarından yararlanmak için mg'dan fazla sağlayan kalsiyum takviyesi almamanız önerilir.

Prostata Zararlı Yiyecekler Nelerdir?

 Araştırmalar, sosis, hamburger, soğuk etler ve jambon gibi kırmızı veya işlenmiş et tüketmenin prostat kanseri riskinizi artırabileceğini göstermiştir.

 Hayvansal yağlar açısından zengin bir diyetin vücutta aşırı kirletici (serbest radikaller) üretimine neden olabileceğine, vücudun dokularına ve hücrelerine saldırarak yaşlanmalarını ve hatta yok olmalarını hızlandırabileceğine inanılmaktadır. Diyetinizdeki kırmızı ve işlenmiş et miktarını azaltmak istiyorsanız, bunun yerine tavuk, hindi veya balık yemeyi deneyebilirsiniz.

 Bazı araştırmalar, süt veya peynir gibi çok sayıda süt ürünü yemenin veya içmenin prostat kanseri riskinizi artırabileceğini göstermiştir.

 Aslında, kalsiyum açısından zengin süt ürünlerini tüketmek, kandaki D vitamini seviyelerini düşürmenin yanı sıra, prostat kanseri riskinin artmasıyla ilişkilendirilmiştir. Riski artıracak olan fazla kalsiyum ve D vitamini eksikliğidir. Daha az kalsiyum veya daha az süt tüketmenin prostat kanserini önlemeye yardımcı olup olmadığını anlamak için daha fazla araştırmaya ihtiyacımız var.

 Fazla selenyum ve E vitaminine dikkat edin! E vitamini ve selenyumun uzun süredir prostat kanserine karşı koruyucu bir etkiye sahip olduğuna inanılıyor. Çok büyük miktarlarda tüketilen selenyum ve E vitamininin, bu besin takviyelerinin kanıtlanmış bir eksiklik olmadan alınması durumunda sağlığa zararlı etkileri olması muhtemeldir.

Prostat sağlığı genel sağlık durumunu ve hayat kalitesini doğrudan etkileyen bir durumdur. Prostatın yaş ilerledikçe büyümesi veya sağlıksız bir yaşam tarzı nedeniyle prostatın hastalanması çoğu zaman rastlanan durumlardır. Prostatta iyi huylu yada kötü huylu tümör oluşumları görülebilir. Kötü huylu tümörlere prostat kanseri diyoruz. Prostat sağlığını bazı besinler ile desteklemek mümkündür. 

Prostat sağlığını korumanıza yardımcı olmak amacıyla prostata iyi gelen besinler listesi hazırladık.

Prostata İyi Gelen Besinler

Su: Aslında her şeyin başı sudur. Günde ya da 2 litre su tüketimine özen gösterilmelidir.

Isırgan Otu: Prostat bezi büyümesinin semptomlarını azalmaya götürür. Hatta doğal idrar söktürücüdür. Bir bardak sıcak suya 1 çay kaşığı kurutulmuş ısırgan yaprağı katın. 10 dakika boyunca demlenmesini bekleyin ve süzün. Bu yaptığınız çaydan günde iki ya da üç defa için. Isırgan otu takviyesi alabilirsiniz. Isırgan takviyesinin uygun dozu mg’dır. Fakat size en doğru dozu belirlemek için doktorunuza danışmanız gerekir.

Mısır Püskülü: Tıpkı ısırgan otu gibi doğal bir idrar söktürücüdür. Prostat büyümesinin belirtilerini yok eder. 4 bardak suyun içerisine 6 adet taze mısır püskülü koyabilirsiniz. Yaptığınız bu karışımı on dakika boyunca ısıtıp günde 3 öğün içebilirsiniz. Bir başka seçenek ise 1 bardak suya 15 damla mısır püskülü suyu damlatmak. Bu suyu günlük olarak içebilirsiniz.

Elma Sirkesi: Elma sirkesi şişmiş prostat bezlerini küçültmeye ve sıkılaştırmaya hizmet eder. İdrar yolu enfeksiyonu gibi hastalıkların önüne geçmeyi sağlar. Ayrıca kilo vermeyi de hızlandırır. Bir bardak ılık suya 1 çorba kaşığı elma sirkesi ve bir çorba kaşığı da bal katıp bu sudan günde 2 defa içebilir ya da küvetinizi sıcak su ile doldurduktan sonra içerisine bir fincan elma sirkesi katabilirsiniz. Haftada birkaç kez 15 dakika kadar o suyun içerisinde dinlenebilirsiniz.

Kabak Çekirdeği: Kabak çekirdeği prostatın boyutunu küçülterek büyümeyi engeller. Günde 1 avuç kabak çekirdeği tüketerek bu hastalıktan korunabilirsiniz. Başka bir seçenek olarak büyük bir fincana bir avuç ezilmiş taze kabak çekirdeği koyun. Ardından üzerine kaynamış su dökün. Karışım soğuduktan sonra süzün. Bu çayı haftada bir kez içebilirsiniz.

Prostat Savaşçısı Besinler

Havuç, Domates ve Greyfurt: Bu besinlerin kanserli hücreleri, yüzde 18 oranında azalttığı gözlemlenmiştir. Ayrıca domateste bolca bulunan likopen kanseri önleyici özelliği ile bilinir.

Tam Tahıllar: Protein içeren kepekli tahıllar prostat kanserine yakalanmış hastalarda tümörün büyümesine etki ediyor. Tahıllı besinler hastayı kabızlıktan da korur. Kabızlık özellikle bu dönemde korunulması gereken bir durumdur. Çünkü idrar çıkışını zorlar.

Selenyum: Meyve, sebze, yumurta, sarımsak ve deniz ürünleri gibi besinlerde selenyum düzeyi yüksektir. Bir araştırmanın sonucuna göre bu besinler prostat kanserini yüzde 50 oranında azaltmaktadır.

Fındık, Badem ve Ceviz Gibi Yağlı Tohumlar: Günlük beslenme sürecinde bu tohumların yaklaşık 30 gram kadar tüketilmesinde fayda vardır.

Meyveler: Antioksidanlar açısından zengin meyveler prostat kanseri için önemlidir. Bu meyveler; çilek, kiraz, portakal, greyfurt, mango, papaya, kavun, kivi, erik, üzüm ve karpuzdur.

Prostat Tedavisinde Bitkisel Destekleyiciler

Bunların yanı sıra dengeli ve düzenli beslenme de önemlidir. Dengeli ve düzenli beslenen bireyin bağışıklık sistemi de güçlü olur. Prostat kanseri hastanın vücudu idrar yolları enfeksiyonu gibi birçok hastalığa daha meyillidir. Bağışıklık sistemi kuvvetlendikçe bu risk azalır.

Bunlara ek olarak prostat kanseri hastalarının şunlara da dikkat etmesi gerekir;

  • İdrarınız geldiği zaman hemen tuvalete gidin.
  • Düzenli tuvalete gitmeyi bir alışkanlık haline getirin.
  • Tek seferde çok fazla sıvı tüketmeyin.
  • Doktorunuza danışmadan reçetesiz ilaç kullanmayın.
  • Soğuk havalarda kendinize dikkat edin. Sizi sıcak tutacak kıyafetler tercih edin.

Prostata İyi Gelen Yiyecekler Nelerdir? Prostata İyi Gelen Meyveler, Sebzeler Ve Besinler Listesi

Haberin Devamı

Geleneksel olarak oluşan iltihap, astım ve soğuk algınlığı ile mücadele için kullanılan zerdeçalın, prostat kanseri de dahil olmak üzere kanser önleyen bazı özellikler bilimsel araştırmalar sonucunda da ortaya konulmuştur. Prostat kanserinin önlenmesi için tedavisinde etkili olmasının yanında tümör büyümesinin de önemli ölçüde azaltabildiği görülüyor. Zerdeçal ise, prostat kanserinin kemik yayılımını da önleyen bir özelliğe sahip olan bir besindir.

Prostata İyi Gelen Meyveler, Sebzeler ve Besinler Listesi

“Ellagitannin” ve “antioksidanlar” ismi verilen bitkisel besinler açısından zengin olan nar, prostat sağlığı ise üzerine çok yararlı etkilere sahiptir. Yapılan çalışmalar ise, nar özlerinin prostat kanser hücrelerinin saha çok çoğalmasını yavaşlattığını ve apopitozis ismi verilen programlı olan hücre ölümünü hızlandırdığını gösterir. Nar suyu içinde yer alan ellagitanninlerin prostat kanseri hücrelerini besleyen yeni damar oluşumu durdurduğu da tespit edildi.

Omega-3 yağ asitleri, prostat sağlığını önemli ölçüde destekleyen önemli bir besin maddesidir. Omega-3'ü yağını vücuda almanın en besleyici ve lezzetli yolu ise somon balığı tüketmekten geçer. Somonda bulunan omega-3 yağ asitlerinin prostat kanser gelişimini önleme konusunda, prostat kanserinin ilerlemesini ve büyümesini yavaşlatma konusunda önemli bir rolü vardır. Klinik kanser araştırması raporunda ise, haftada 1 defa somon gibi balıkları tüketmek, genetik olarak yatkınlığı olan erkeklerde ileri evre kanser gelişim riskini önemli ölçüde azalttığı belirtilir.

Haberin Devamı

Yeşil çay, bazı virüs ve bakterileri yok eder. Aynı zamanda bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olur. Bunun yanında prostat kanseri de başta olmak üzere çeşitli kanser türleri ile mücadele eden oldukça güçlü bir antioksidandır. Yeşil çayın içinde bulunan polifenoller, PSA düzeylerini de çok önemli ölçüde azaltır. Günde yaklaşık 3 fincan yeşil çay tüketen erkeklerde prostat kanseri riski önemli ölçüde azalır. Yapılan araştırmalar sonucunda ise; yeşil çayın prostat kanserini tetikleyen enzimleri baskıladığı ve apopitozis ismi verilen programlı hücre ölümünü de tetiklediği biliniyor.

Kabak çekirdeğinin, iyi huylu bir Prostat büyümesi başta olmak üzere, prostat sağlına olan faydaları bilinir. Kabak çekirdeğinin içinde bulunan yağ, hormonların prostat hücrelerinin çoğalmasını tetiklemesine engel olur. Kabak çekirdeği ise, aynı zamanda karotenoidler ve omega-3 yağ asitlerini de içerir. Yapılan araştırmalar, diyetlerinde daha fazla karotenoid olan erkeklerin iyi huylu prostat büyümesi riskinde önemli ölçüde azalma olduğuna da işaret eder. Kabak çekirdeğinde yer alan başka bir besin ise, çinkodur. Çinkonun da prostat sağlığını destekleyen bir etkisi vardır. Bunun yanında prostat kanseri gelişimine karşı koruyucu etkisi de vardır.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası