mütevazi ne demek / Mütevazi Ne Demek? Mütevazilik Tdk'ya Göre Ne Anlama Gelir? - En Son Haberler - Milliyet

Mütevazi Ne Demek

mütevazi ne demek

Mütevazı nasıl yazılır, mütevazı yazımı nasıl olmalıdır? Mütevazı mı mütevazi mi, TDK&#;ye gör doğru yazılışı nedir?

Tevazu sahibi ki&#;ilere mütevaz&#; denir. Tevazu, ki&#;inin alçakgönüllü olmas&#; ve kibirli davran&#;&#;lardan kaç&#;nmas&#; anlam&#;na gelir. Mütevaz&#;, dilimize farkl&#; bir kökenden gelmi&#;tir. Türkçede farkl&#; kökenlerden gelen pek çok kelime vard&#;r. Bu kelimenin kökeni de Arapçad&#;r. Yaz&#;m&#; s&#;kça mütevazi &#;ekliyle kar&#;&#;t&#;r&#;lan sözcü&#;ün hangi kullan&#;m&#;n&#;n do&#;ru oldu&#;u merak konusudur. Ak&#;c&#; cümleler kurmak, dili do&#;ru kullanmak ve yaz&#;m yanl&#;&#;&#; yapmamak için kelimelerin do&#;ru yaz&#;l&#;&#;lar&#;n&#; bilmek gerekir.

Mütevaz&#; nas&#;l yaz&#;l&#;r?

"Mütevaz&#; ne demek?" pek çok ki&#;i taraf&#;ndan merak edilir. Mütevaz&#; kelimesi ki&#;inin alçak gönüllü, tevazu sahibi ve gösteri&#;siz olmas&#; anlam&#;na gelir. Ki&#;i kendini küçük görür, ba&#;kalar&#;n&#;n fikir ve dü&#;üncelerine sayg&#; duyar, kendini abartmaz ve sade bir ya&#;am tarz&#; benimser. Mütevaz&#; kelimesi abart&#;s&#;z ve sade e&#;yalar ve durumlar için de kullan&#;l&#;r. Bu anlamda kullan&#;lan mütevaz&#; yaz&#;m&#; s&#;ras&#;nda farkl&#; yaz&#;l&#;&#;lar oldu&#;u görülür. Mütevazi, mutavaz&#; gibi kullan&#;mlara s&#;k s&#;k rastlan&#;r. Bu durum mütevaz&#; do&#;ru yaz&#;l&#;&#;&#; hakk&#;nda çeli&#;ki ya&#;at&#;r.

Mütevaz&#; m&#; mütevazi mi?

Kelimeler do&#;ru &#;ekilleri ile yaz&#;lmad&#;&#;&#; taktirde anlam bozulmalar&#; ve cümle dü&#;üklükleri olur. Dilimizde yaz&#;m&#; yanl&#;&#; bilinen pek çok kelime vard&#;r. Bu kelimelerden biri de mütevaz&#; kelimesidir. Alçak gönüllü anlam&#;nda kullan&#;lan kelimenin do&#;ru yaz&#;m&#; "mütevaz&#;"d&#;r. "Mütevazi" yanl&#;&#; bir yaz&#;m &#;eklidir. Mutavaz&#;, mütavaz&#; gibi yaz&#;l&#;&#; &#;ekilleri de hatal&#;d&#;r. Alçak gönüllü anlam&#;na gelen mütevaz&#; TDK kaynaklar&#;nda sonunda &#; harfi ile yaz&#;l&#;r.

Mütevazi ne demek?

Davran&#;&#;lar ve hareketler farkl&#; &#;ekillerde adland&#;r&#;l&#;r. Mütevaz&#; sözcü&#;ü de ki&#;inin alçak gönüllü, anlay&#;&#;l&#; ve tevazu sahibi oldu&#;unu anlatan kelimelerden biridir. Ayn&#; zamanda "mütevazi" &#;eklinde de kullan&#;lan bir kelime vard&#;r ve bu kelime de farkl&#; bir anlama gelir. Mütevazi anlam&#; "birbirine paralel olan" ya da "paralel" &#;eklindedir. Mütevazi kelimesi eskimi&#; bir ifadedir. Paralel ya da birbirine paralel olan anlam&#; için "mütevazi" kelimesi kullan&#;l&#;rken alçak gönüllü anlam&#; için "mütevaz&#;" kelimesi kullan&#;l&#;r.


ANASAYFAYA DÖNMEK &#;Ç&#;N TIKLAYINIZ

Mütevazi Ne Demek? - Anlamı ve Önemi

Mütevazi Ne Demek?

Mütevazi, kişinin alçakgönüllü ve kendini övmekten kaçınan bir tavır sergilemesini ifade eder. Mütevazi bir insan, başkalarıyla kıyaslandığında kendi yeteneklerini veya başarılarını abartmaz. Aynı zamanda, sahip olduğu maddi değerleri veya sosyal statüyü diğer insanlara karşı gösteriş yapmak için kullanmaz. Mütevazi olmak, insanın içinde bulunduğu durumu ve başarılarına rağmen, alçakgönüllü bir tutum sergilemesini gerektirir.

Mütevazi Olmanın Özellikleri

Mütevazi insanların bazı ortak özellikleri vardır. İşte mütevazi olmanın önemli özellikleri:

1. Alçakgönüllülük

Mütevazi insanlar alçakgönüllüdür. Kendi başarılarını abartmadan, diğer insanları önemserler ve onlara saygı gösterirler. Kendi hatalarını kabul edebilir ve gelişime açık olurlar.

2. Empati

Mütevazi insanlar, başkalarının duygularını anlama ve anlayış gösterme yeteneğine sahiptirler. Empati kurarak, başkalarının ihtiyaçlarını ve isteklerini anlamaya çalışırlar.

3. Tevazu

Tevazu, mütevazi insanların öne çıkmaktan kaçınmasını ifade eder. Mütevazi insanlar, başkalarının da aynı şekilde önemli olduğunu ve herkesin değerli olduğunu kabul ederler.

4. Özdeğerlendirme

Mütevazi insanlar, kendi yeteneklerini gerçekçi bir şekilde değerlendirebilirler. Kendilerini abartılı bir şekilde tanımlamazlar ve mütevazi bir şekilde davranırlar.

Mütevaziliğin Önemi

Mütevazilik, bireyler ve toplumlar için önemli bir değerdir. İşte mütevaziliğin önemini anlatan bazı noktalar:

1. İlişkileri Geliştirir

Mütevazi bir tavır, insanlar arasındaki ilişkileri geliştirmeye yardımcı olur. Diğer insanlarla empati kurmak ve onlara saygı göstermek, daha sağlıklı ve sürdürülebilir ilişkilerin oluşmasını sağlar.

2. Toplumsal Uyum

Mütevazi olmak, toplumsal uyumun bir göstergesidir. Mütevazi insanlar, toplumun bir parçası olarak diğer insanları önemser ve onlara yardımcı olma eğilimindedir.

3. Liderlik Nitelikleri

Mütevazi insanlar, liderlik nitelikleri sergileyebilirler. Diğer insanlara örnek olurlar ve takım çalışmasını teşvik ederler. Mütevazi liderler, başarılarını paylaşırken diğerlerini destekler ve onların katkılarını takdir eder.

4. Daha İyi Bir İletişim

Mütevazi bir tutum, iletişimde olumlu bir etkiye sahiptir. Kendini övmek yerine dinlemeyi tercih etmek, diğer insanlarla daha iyi iletişim kurmanıza yardımcı olur.

Mütevazi Olmanın Faydaları

Mütevazi olmanın birçok faydası vardır. İşte mütevazi olmanın bazı faydaları:

1. İtibar ve Saygı

Mütevazi insanlar genellikle saygı ve itibar kazanır. Diğer insanlar, mütevazi kişilere güven duyar ve onlarla daha iyi ilişkiler kurar.

2. Daha İyi İşbirliği

Mütevazi insanlar, işbirliği ve takım çalışmasına daha yatkındır. Diğer insanlarla uyumlu bir şekilde çalışarak, daha iyi sonuçlar elde etme şansını artırırlar.

3. Öğrenme ve Gelişme

Mütevazi insanlar, sürekli öğrenmeye ve gelişmeye açıktırlar. Kendi hatalarını kabul ederler ve başkalarından öğrenebilecekleri farklı bakış açılarına değer verirler.

4. Daha İyi İlişkiler

Mütevazi insanlar, diğer insanlarla daha sağlıklı ilişkiler kurarlar. Kendilerini övmek yerine, başkalarına destek olurlar ve onların başarılarını takdir ederler. Bu da daha sıcak ve samimi ilişkilerin oluşmasını sağlar.

Mütevazı ne demek? Mütevazı ne demektir? Mütevazı ne anlama gelir? Mütevazının TDK'ya göre anlamı nedir?

Mütevazı kelimesi cümle içinde genelde alçak gönüllü, gösterişsiz anlamına kullanılır. Bazı insanlar yaptıkları işler ile övünmeyi sevmez yapıp sadece sunarlar. Bununla övünmez ben yaptım diye bağırmazlar. İşte bu insanlar için genelde alçak gönüllü ve mütevazı kelimesi oldukça sıklıkla kullanılır.

Mütevazı ne demek? Mütevazı ne demektir? Mütevazı ne anlama gelir? Mütevazının TDK'ya göre anlamı nedir?

Mütevazi kelimesi TDK'da daha farklı anlamlara geliyor. Birbirine paralel olan ve matematikte de paralel olan şeklinde açıklanan mütevazı, günlük hayatta temel anlamından biraz daha farklı kullanılıyor.

(müteva:zi:), Arapça mutevazi

1. sıfat, eskimiş Birbirine paralel olan.

2. sıfat, eskimiş, matematik Paralel.

Mütevazı ne demek? Mütevazı ne demektir? Mütevazı ne anlama gelir? Mütevazının TDK'ya göre anlamı nedir?

Mütevazı kelimesi görüldüğü gibi karakter ile alakalı olan bir durumdur. Özellikle edebi metinlerde cümle daha ağır olması için mütevazı kelimesi kullanılır ki.

*Mütevazı olmak er kişinin işidir.

*Öğrencilerimize mütevazı olunması gerektiğini anlatmalıyız.

*Sanırım mütevazı insanlar çoğu zaman kaybediyor.

AskerGündemGüncelHaberler

Kültür Sanat Edebiyat Şiir

Mete Esin -

Alçak gönüllü olmak

Sözün aslı Arapça’dır ki, tevâzu sâhibi demektir. Halk ağzındaysa yanlış ve yaygın (galat-ı meşhûr) olarak “mütevâzî” diye söylenir. (Mütevâzî, burada başkalarınca da açıklandığı üzere paralellik anlatır.) Mütevâzının Türkçesi “alçak gönüllü”dür.
Sözü açarsak… Kişinin, olduğundan daha aşağıda görünmek istemesidir. Bu ise, atıp-tutmak ve kibirli olmanın tam karşısıdır. Alçak gönüllü kişi, böylece tepeden bakmamış, çevresini küçük görmemiş olacaktır. Tevâzu, eğer abartılmamışsa doğru, asil ve pek güzel bir davranış biçimidir. Erdemdir ve takdîre şâyândır. İllâ… Bu davranışı herkese göstermek de yanlış olacaktır! Yâni, karşıdaki kişi de bu davranışı doğru anlamalıdır. Gene anlamalıdır ki, mütevâzı kişi aslında daha üstteki bir değerdir. Alçak gönüllü davranış bire-bir doğru kabûl edilirse, yâni o kişi kendini indirdiği yerde görülürse… İşte o zaman, bu erdemli davranışın da bir anlamı kalmayacaktır!
Mütevâzı olmaya basit bir örnek vermek gerekirse… Çevremizdekilere yakın ve samîmî olmadığımız resmî mekân ve ortamlarda (meselâ bu Site’de!) birilerine hitâp ederken, “ben” yerine “biz” demek de “alçak gönüllü” bir davranış olacaktır.

Mete Esin

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası