buhar maskesi faydaları / Buhar Maskesi Tarifi: Buhar Maskesi Ne İşe Yarar, Nasıl Yapılır? - Güzellik

Buhar Maskesi Faydaları

buhar maskesi faydaları

Buhar Banyosunun Cilde Faydaları Nelerdir?

Makyaj kalıntıları, ölü deri ve cildin altında biriken toksinler… Tüm bunlar cildin yağ üretmesine, dolayısıyla da gözeneklerin tıkamasına neden oluyor. Oysa buhar banyosu ile cildi kir, makyaj kalıntıları ve ölü deriden arındırmak oldukça kolaydır.

Derinlemesine cilt bakımı denildiğinde akla ilk gelen işlem hiç kuşkusuz buhar banyosudur. Buhar banyosu cildi makyaj kalıntılarından, ölü deriden, gözeneklerde biriken kir ve yağdan arındırmak için en etkili yöntemlerdir biridir. Bu sebeple de haftalık cilt bakımı rutinine mutlaka eklenmelidir.

Buhar banyosu özellikle karma ve yağlı cilt tipine sahip kişilere önerilmektedir. Kuru veya hassas cilt tipine sahip kişilerin ise çok sık olmamak kaydıyla, sadece ihtiyaç duyulması durumunda buhar banyosu yapmaları tavsiye edilir.

Buhar Banyosunun Cilde Faydaları Nelerdir?

  • Vücuttaki toksinlerin atılmasını sağlar.
  • Gözenekleri açar. Ciltteki kir ve makyaj kalıntılarını temizler. Böylelikle sivilce ve akne oluşumunu engeller.
  • Ölü deriyi yumuşatır ve cildin kolayca ovulmasını sağlar. Böylelikle alttan taze ve canlı dokunun oluşmasının önü açılır.
  • Siyah noktaların temizlenmesini kolaylaştırır.
  • Kan dolaşımını hızlandırır.
  • Yüz kaslarının rahatlamasını sağlar. Stresin etkilerini azaltır.
  • Cilde canlı ve parlak bir görüntü kazandırır.
  • Buhar banyosu sırasında kullanılan otların ve yağların içeriğindeki faydalı elementler cilde nüfuz eder.
  • Cilt altında oluşan yağların giderilmesinde etkilidir.
  • Kırışıklıkların azalmasında etkilidir.
  • Doğal ve basit bir cilt temizleme yöntemidir.

Buhar Banyosu Sivilceye İyi Gelir mi?

Evet, buhar banyosu sivilce oluşumunu önlemede etkili bir yöntemdir. Özellikle sivilce oluşumuna meyilli olan yağlı cilt tipine sahip kişilerin düzenli olarak buhar banyosu yapması önerilir. Buhar banyosu cilt altında oluşan yağları giderir, gözenekleri açar, kan dolaşımını hızlandırır ve cildi derinlemesine temizler. Tüm bu faydalar ciltte sivilce oluşumunu önler. Mevcut sivilcelerin ise giderilmesine yardımcı olur.

Buhar Banyosu Nasıl Yapılır?

Buhar banyosu ciltteki gözenekleri açtığı için cilt işlem öncesi mutlaka temizlenmelidir. Aksi takdirde yüzdeki kir ve makyaj gözeneklerin tıkanmasına, dolayısıyla ciltte sivilce veya akne oluşmasına sebep olabilir.

Haftalık cilt bakım rutinlerinde genellikle cilt temizliği sonrasında peeling yapılır. Ancak buhar banyosu öncesinde peeling kesinlikle önerilmez. Peeling işlemi sonrasında buhar banyosu yapılması cilde zarar verir.

Buhar banyosu yapmak için ihtiyacınız olan malzemeler: derin ve geniş bir kap, kaynamış su ve yüz havlusu. Buhar banyosu yapmadan önce yüzünüzü cilt tipinize uygun bir temizleyici ile yıkayın ve kurulayın. Ardından kaynattığınız suyu (kullandığınız kabın derinliğine göre 1 ya da 2 litre su yeterli olacaktır)  önünüze alın ve başınızı kabın üzerine tutarak buharın yüzünüze gelmesini sağlayın. Bu işlemi yaparken başınızın üzerine havlu koyarak buharın daha yoğun bir şekilde cildinize nüfus etmesini sağlayabilirsiniz. Dilerseniz su kaynadıktan sonra içerisine papatya veya lavanta gibi aroması olan yağlardan ekleyerek bu işlemi keyifli bir hale dönüştürebilirsiniz.

Yüze uygulanan buhar banyosunu evde kendiniz yapabileceğiniz gibi güzellik salonlarında da işinin ehli uzmanlara yaptırabilirsiniz. Tüm vücudunuza buhar uygulamak için ise buhar odalarını tercih edebilirsiniz.

Buhar Banyosundan Sonra Yüze Ne Sürülmeli?

Buhar banyosu yaparken gözeneklerinizin açıldığını ve cildinizin adeta nefes almaya başladığını hissedecekseniz. Eğer siyah noktalardan şikayetçiyseniz; buhar banyosu sonrası siyah noktalarınızı temizleyici bantlar ya da klasik, yuvarlak uçlu siyah nokta temizleme aparatları ile rahatlıkla temizleyebilirsiniz. Siyah nokta temizliğinde dikkat edilmesi gereken temel husus: gözeneklerin tırnak ile sıkılmamasıdır. Eğer tırnağınız ile sıkarsanız cildinizi tahriş edebilir ve cildinizde kalıcı izler kalmasına neden olabilirsiniz.

Buhar banyosu sonrası cilt bakımı yapmak da çok önemlidir. Açılan gözenekleri tekrar sıkılaştırmak için cildinizi soğuk su ile yıkayıp ardından tonik sürmelisiniz. Toniğin cildinize etki etmesini bekledikten sonra cilt tipinize uygun bir nemlendiriciyi uygulamalısınız.

Buhar Banyosu Yaparken Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

Buhar banyosu yaparken oldukça dikkatli olmak gerekir.  Kaynamış suya çok yakın durmak ya da cildi uzun süre buhara maruz bırakmak cilde zarar verebilir. Hatta aşırı sıcaktan cilt yanabilir. Buhar banyosu için ideal süre 5 ila 10 dakika arasıdır.

Buhar Banyosunda Hangi Yağlar Kullanılabilir?

Buhar banyosunda kullanılan yağlar, buhar vasıtasıyla cilde derinlemesine işler ve içeriklerindeki faydalı elementler ile cildi canlandırır. İşte cilt tiplerine göre buhar banyosunda kullanılan yağlar…

  • Yağlı cilt tipine sahip olanlar sıcak suya damla ardıç yağı ve/veya damla bergamot yağı,
  • Normal ya da karma cilt tipine sahip olanlar damla mimoza yağı ve/veya damla sardunya yağı,
  • Kuru cilt tipine sahip olanlar ise damla limon yağı ve/veya damla menekşe yağı ilave edebilir.

Buhar Banyosu Ne Sıklıkla Yapılmalıdır?

Normal, karma ve yağlı cilt tipine sahip olan kişiler haftada 1 buhar banyosu yapabilir. Ancak kuru ve hassas cilt tipine sahip kişilerin 15 günde 1 ya da ayda 1 buhar banyosu yapması önerilir.

Buhar Banyosunun Zararları Nelerdir?

Buhar banyosunun bilinen herhangi bir zararı ya da yan etkisi yoktur. Ancak buhar banyosu yaparken yüzü buhara çok yakın ve uzun süreli tutmamaya özen gösterilmelidir. Aksi takdirde buharın yakıcı özelliğiyle birlikte ciltte kızarıklık, tahriş veya yanık meydana gelebilir.

Buhar banyosu, kuru ve hassas cilde sahip kişilerin cildindeki asit ve nem oranını değiştirebilir. Bu da cildin daha fazla kurumasına hatta egzama gibi cilt problemlerine sebep olabilir.

Buhar Odası Nedir, Ne İşe Yarar?

Buhar odası, adından da anlaşılacağı üzere içi buhar dolu bir odadadır. Sadece yüzün değil tüm vücudun buhar banyosu yapmasını sağlar. Buhar odasının faydaları şunlardır:

  • Vücudu toksinlerden arındırır.
  • Ciltteki tüm gözenekleri açar. Buhar odasında milyonlarca ter bezesi sıcaklığın etkisiyle salgılama yapmaya başlar. Bu sayede vücut tüm atıkları dışarıya atar. Yani tüm vücut toksin ve atıklardan temizlenmiş olur. Aynı zamanda cildin ölü hücrelerden arınmasını sağlar. Eğer vücut peelingi yapılacaksa buhar odasından çıktıktan sonra kolaylıkla yapılabilir.
  • Soğuk algınlığı, bronşit, sinüzit ve alerjik hastalıkların tedavisine yardımcıdır.
  • Üst solunum yolu iltihaplanması ve tıkanması gibi rahatsızlıklarda rahatlama sağlar.
  • Ortamı nemlendirdiği için boğaz tahrişini iyileştirir.
  • Kasları gevşetir. Stresin vücuttaki olumsuz etkilerini azaltır.
  • Kan dolaşımını hızlandırır.
  • Dolaşım sistemini hızlandırır ve düzenler. Ayrıca kan proteinlerini arttırır. Böylelikle oksijenin hücrelere daha yoğun gitmesini sağlar.
  • Egzersiz sonrası buhar odasında zaman geçirmek kas ağrılarını azaltır.

Buhar Odasında Ne Kadar Süre Kalınmalı?

İçerisi buharla dolduktan sonra en fazla 15 dakika durulması tavsiye edilir. Buhar odasında uzun süre durmak faydadan çok zarar sağlar.

Buhar Odası ile Sauna Arasındaki Fark Nedir? Buhar Odası mı Sauna mı?

Buhar odası ve sauna dediğimizde hemen hepimizin zihninde aynı görüntü canlanır: sıcak bir ortam ve ter atan insanlar. Peki, buhar odası ve sauna aynı şey mi? Kesinlikle hayır. İkisinin arasında ciddi farklar bulunuyor. İşte sauna ve buhar odası arasındaki farklar…

  • Buhar odasında ortam sürekli olarak buhar etkisi altındadır. Bu nedenle de nem ve rutubet oranı yüksektir. Saunada ise buhar odasına kıyasla daha kuru bir ortam söz konusudur. Buhar odası ve sauna arasındaki en temel fark budur.
  • Buhar banyosu ve sauna arasında yapı malzemeleri bakımından önemli farklılıklar bulunur. Buhar odalarında nem oranı yüksek olduğundan zemin sürekli ıslaktır. Bu nedenle de mekanda suya dayanıklı, kaymayı önleyen, genellikle kanallara sahip olan zeminler tercih edilir. Hem zemin hem de duvarlar seramik kaplıdır. Tüm mekanda kullanılan malzemeler suya dayanıklıdır. Tavanda da rutubete dayanıklı malzemeler kullanılır. Saunada ise nem oranı en fazla yüzde 25’tir. Dolayısıyla da mekanda kullanılan malzemelerin suya dayanıklı olmasına gerek yoktur. Saunada genellikle ahşap malzeme kullanılır. Buhar odasında tavan genellikle eğimli olurken saunada düzdür.
  • Buhar odasının temel sistemi buhar jeneratörüdür. Odanın dışında yer alan buhar jeneratörü kontrol paneli ile yönetilir. Saunanın ısıtma sistemi ise odanın içindedir. Saunada yanan taşların üzerine su serperek odadaki nem oranını ayarlanır. Bu haliyle buhar odasında daha gelişmiş bir sistem olduğunu söylemek mümkündür.
  • Buhar odasında sıcaklık 45, saunada ise 90 dereceye kadar çıkabilir. Ancak saunadaki ortam kuru olduğundan bu sıcaklık kişileri daha az etkiler.
  • Buhar odalarında alan daha genişken saunada daha küçüktür.

Buhar odaları saunalara oranla daha fazla tercih edilmektedir. Sebebi ise vücudu toksinlerden arındırmanın yanı sıra sağlık üzerindeki (özellikle solunum yolu rahatsızlıkları üzerindeki) olumlu etkileridir.

Buhar Odasının Zararları Nelerdir?

Buhar odasının faydaları ile zararları kıyaslandığında, zararlarının oldukça az olduğunu söylemeliyiz. İşte buhar odasının olası zararları ve buhar odasına gidildiğinde dikkat edilmesi gereken hususlar…

  • Öncelikle buhar odası işletmesini seçerken özenli davranılmalıdır. Buhar odalarındaki nem oranı yüzde ’dür. Bu durum ortamda kolaylıkla bakteri ve mikrop üremesine sebep olur. Dolayısıyla buhar odasının temizliği oldukça önemlidir. İyi temizlenmeyen, hijyenik olmayan buhar odalarında kolaylıkla mikrop kapılabilir.
  • Uzun süre buhar odasında kalmak faydadan çok zarar verebilir. Bu nedenle kullanım süresine dikkat etmek gerekir. Buhar odasında en fazla dakika kalınmalıdır. Bu süre aşılır ve uzun süre buhara maruz kalınırsa; solunum sıkıntıları, geçici öksürük krizleri ve ciltte tahriş gibi sıkıntılar doğabilir.
  • İleri derecede astım ve solunum sıkıntısı yaşayan kişilerin astım krizini tetikleme ihtimaline karşı buhar odasına girmemesi önerilir.

İltihaplı romatizma hastalarının atak dönemlerinde buhar odası kullanması tavsiye edilmez.

Görsel kaynak: Livestrong

Buhar Maskesi Tarifi: Buhar Maskesi Ne İşe Yarar, Nasıl Yapılır?


Buhar maskesi aynı hamama veya spa merkezine gitmek gibi cilt gözeneklerini açar. Buhar maskesi ile cilt ferahlar ve siyah nokta gibi biriken kirler daha kolay ciltten temizlenir.

Buhar Maskesi Ne İşe Yarar?

Buhar maskesi oldukça basit ve bir o kadar da etkili bir maskedir. Herkes kolay bir şekilde evinde uygulayabilir. Herhangi bir zahmeti yoktur. Maliyet içermeyen buhar maskesi çoğu kişi tarafından tercih edilen güzel bir maskedir.

Buhar maskesi tarifi:

İlk adım olarak su ısıtıcısında veya herhangi bir tencere yüzümüze yetecek kadar iki veya 3 bardak su ısıtmak olacaktır. Su baya kaynar bir hale gelene kadar ısıtılmalıdır. Fokur fokur edince ocağın altı kapatılır. Su kaynarken yüz güzel bir şekilde temizlenmelidir. Ciltte makyaj var ise çıkartılmalı ve herhangi bir kir kalmamalıdır. Çünkü buhar ile gözenekler iyice açılacaktır ve yüzdeki kirler kötü bir sonuca yol açabilir. Çok sert bir sabun veya herhangi sert bir temizleme ürünü ile yüzü yıkamamalı. Yumuşak ve nazik bir şekilde yüz yıkanmalı ve aynı şekilde narince kurulanmalıdır.

Daha sonra kaynamış olan su cam veya porselen bir kaba dökülür. Ya da ısıtılan kap uygunsa su aynı kabın içinde de kalabilir. Tek dikkat edilmesi gereken plastik bir kap olmamasıdır. Çünkü plastik hem sıcaktan eriyebilir hem de buhar ile birlikte yüzümüze kimyasallar getirebilir.

İsteğe bağlı olarak hazırlamış olduğunuz suya farklı yağlar, esanslar veya bitkiler ekleyebilirsiniz. Bu şekilde aroma terapi uygulaması da yapmış olursunuz. Dilediğiniz şekilde suyunuza aroma ekleyebilirsiniz.

Nasıl Yapılır?

Son adım olarak yüzümüzü hazırladığımız suya doğru emek olacaktır. Temiz bir havlu başın üzerine geçirilir ve baş yüz su buharı ile temas edecek şekilde eğilir. Havlu olmasının amacı dış hava ile bağlantıyı kesmektir. Bu şekilde buhar havlunun kapattığı alanda kalır ve yüzünüze iyice etki eder. Dikkat edilmesi gereken yer ise burada yüzümüzü yakmamaktır. Kendinizi yanmayacak ama etki alacak kadar buhara yaklaştırmalısınız. 10 dakika boyunca hiç havluyu kaldırmadan bu şekilde durulmalıdır.

Buhar Maskesinden Sonra Ne Yapılmalıdır?

En son olarak açılmış olan gözeneklere tonik sürme işlemi yapılır. Minik minik tonik işlemi pamuk ile cilde uygulanır. Buhar maskesi yüzü kurutabileceği için bir nemlendirici uygulanır. Ve buhar maskesi işlemi burada sonlanır.

Yüz İçin Mutlaka Uygulanması Gereken Buhar Banyoları

Yüzde oluşan gerginliklerin yok edilmesinde son derece faydalı bir yöntemdir. Ayrıca zihni açar ve stresin atılmasına da yardımcı olur. Deriyi derinlemesine temizlemek için çok eski çağlardan beri kullanılan yöntemlerin belki de başında buhar banyoları gelir. Yazımızın devamında bu konu ile ilgili geniş bilgileri bulacaksınız.

Faydaları

Buhar banyosu sayesinde ciltte oluşan nem cildin üzerindeki kurumuş tabakaların yumuşamasını sağlar. Bu sayede bu tabakalar kolaylıkla sökülüp _buhar_banyo_mumatılabilir. Alttan taze cildin oluşmasının önü açılmış olur. Yüzdeki kan dolaşımı hızlanır.

Buhar banyoları özellikle bazı cilt tipleri için çok daha faydalıdır. Özellikle akneli ve tıkanmış ciltlerde çok etkilidir. Çok basit ve doğal bir cilt temizleme yöntemidir. Kırışıklıkların azalmasında etkilidir ve yüz daha parlak ve taze bir hal alır.

Buhar banyolarının hangi aralıklarla yapılacağı tamamıyla cilt yapısı ile alakalıdır. Kuru cilt yapısına sahip olanlar 15 günde bir yapmalıdırlar. Aşırı yapılması cildi çok daha kuru hale sokacaktır. Bu bilgi akıldan çıkarılmamalıdır. Normal ve yağlı cilt yapısında olanlar ise haftada bir kez buhar banyosu uygulayabilirler.

Hangi cilt için hangi bitkisel ürünlerin kullanılacağını aşağıda belirttik&#;

Kuru Cilt

Meyankökü, defneyaprağı, karahindiba, sandal ağacı, gül, hatmi çiçeği ve portakal kabuğundan oluşan bir karışım kullanılır. Ayda sadece bir defa uygulanmalıdır. 2 litre sıcak suya bu ürünler atılır ve kompres ya da buhar banyosu şeklinde uygulanabilir.

Normal Cilt

Meyankökü, sandal ağacı, gül, kekik, Hint ginsengi, defneyaprağı, yonca, rezene, karakafes otu, lavanta, aslanpençesi, ve hatmi otundan oluşan kombinasyonuna ıtır ve bergamot esansiyel yağı katarak buhar banyosu veya kompres uygulayabilirsiniz. Esansiyel yağlar 10 damladan fazla kullanılmamalıdır.

Yağlı Cilt

Meyankökü, defneyaprağı, karakafes otu, lavanta, rezene, melisa, limon otu, limon kabuğu, biberiye, gül ve sandal ağacından oluşan karışıma selvi esansiyel yağı katılmalıdır. Kompresten ziyade buhar banyosu uygulanması daha uygundur.

Lekeli Cilt

Meyankökü, defneyaprağı, kuşüzümü yaprağı, Alman papatyası kökü, dulavrat kökü, limon otu ve civanperçemi karışımına limon, gül, lavanta, bergamot, ardıç ve sedir esansiyel yağları damlatılır. Kompres veya buhar banyosu yapılabilir.

Bir buhar banyosunda olmazsa olmaz maddeler, dolaşımı artıran maddeler, kirleri atmaya yarayan maddeler, iyileştiren ve yumuşatan maddeler ve kokusu sayesinde terapi etkisi olan maddeler mutlaka olmalıdır. Yukarıdaki cilt yapılarına uygulanan buhar banyolarının tamamında bu maddeler vardır. Aksi halde çok fazla etkili olmaz. Bazı bitkiler tüm ciltlerde uygulanan banyolarda standart olarak vardır ve olmalıdır. Esansiyel yağlar ise aromayı güçlendirmenin yanında, zihni açar ve beyin merkezini uyarırlar. Ayrıca rahatlatıcı etkileri de vardır. Bir litre su için her esansiyel yağ maksimum 10 damla olarak kullanılmalıdır.

Kompres Uygulaması

Buhar banyosunda çok etkili alternatiftir. Kuru ciltler için özellikle önerilir. Varisler üzerine uygulanması da son derece etkilidir. Karışımı içine attığınız sıcak suya havluyu iyice batırın ve sonra suyunu iyice akıtacak şekilde sıkın ve hemen yüzünüze bastırarak serin. Havlu soğuyunca tekrar aynı işlemi yapın. İki kere yapmanız fazlası ile yeterli olacaktır.

Yukarıda ayrıntısıyla açıklamaya çalıştığımız buhar banyoları son derece faydalı ve uygulama aralıkları göz ardı edilmeden uygulanması halinde faydaları görülecek yöntemlerdir.

Yazar:Ensar Türkoğlu

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası