nea ne demek / Tarihi Nea Moni Manastırı’nı ziyaret edin , Sakız Adası | ENUYGUN

Nea Ne Demek

nea ne demek

Türkçe - Yunanca çeviri (v yeni)

Türkçe dilinden Yunanca diline (google translate aracılığıyla) hızlı cümle ya da kelime çeviri yapmanıza yardımcı olan bir sözlük sistemidir. Dünya dilleri arasında yapılacak olan cümle ve kelime çevirilerinizi kolaylaştırır. ÇevirSözlüfunduszeue.info Dünya'da en yaygın olarak kullanılan bir çok dili içinde barındırmaktadır. Bu diller arasında herhangi bir ücret ödemeden ve sınırlama olmaksızın istediğiniz cümle ya da kelime çevirilerinizi hızlı bir şekilde yapmanız mümkündür.

Kullanım ve Gizlilik

funduszeue.info aracılığıyla yapılan tüm çeviri verileri toplanmaktadır. Toplanan veriler herkese açık, anonim olarak paylaşılır. Dolayısıyla Çevir Sözlük kullanarak yapacağınız çevirilerde kişisel bilgi ve verilerinizin yer almaması gerektiğini hatırlatırız.

funduszeue.info kullanıcılarının çevirilerinden oluşturulan içerikte argo, küfür vb. uygun olmayan öğeler bulunabilir. Oluşturulan çeviriler her yaş ve kesimden insanlar için uygun olamayabileceğinden dolayı, rahatsızlık duyulan hallerde siteminizin kullanılmamasını öneriyoruz. Kullanıcılarımızın çevirilerle eklediği içeriklerde telif hakkı ya da kişiliğe hakaret vb. öğeler bulunuyorsa site yönetimiyle iletişime geçilmesi halinde gerekli düzenlemeler yapılacaktır.

Sitenize ya da blogunuza Türkçe Yunanca çeviri ekleyin:
l

funduszeue.info anlamını bilmediğiniz kelimelerin Türkçe, İngilizce, Almanca, Fransızca, İspanyolca, İtalyanca, Rusça, Azerice, Hollandaca (Flemenkçe), Yunanca, Japonca, Lehçe, Osmanlıca ve bir çok dilde sözlük anlamı ve çevirilerine pratik bir şekilde cevap veren çok dilli ve kapsamlı bir sözlük ve bilgi kaynağıdır.

"Ne demek?" ve "Nedir?" gibi sorularınıza cevaplar bulabilir ve kelime anlamlarını öğrenebilir, atasözleri, deyimler ve türetilmiş kelimelere bakabilirsiniz.

Türkçe bilim terimleri sözlüğü veritabanında bir çok konuda terimler ve anlamlarına ulaşabilirsiniz. Veritabanında yer alan Türkçe kelimeler TDK - Türk Dil Kurumu - sözlük anlamı referans alınarak eklenmiştir.


funduszeue.info kelime araçları kelime bulucu ve bulmaca sözlüğü kullanımı kolay kelime yardımcılarıdır. Kelime bulucu ve bulmaca sözlüğü kullanmanın kelime hazinenizi geliştirmenize, kelimeleri doğru bir şekilde öğrenmenize ve karışık harflerden oluşan bir kelimeden yeni kelimeler bulmanıza, bulmacalarda takıldığınız kelimeleri bulmanıza yardımcı olduğunu göreceksiniz.

Yanan İzmir’i yeniden yapmak: Nea Smyrni

AT&#;NA - Geçti&#;imiz y&#;l &#;zmir’de pek çok ‘Kurtulu&#;’un Y&#;l&#;’ etkinli&#;i düzenlendi. Mesela 9 Eylül’de Kordon-Gündo&#;du meydan&#;nda yüz y&#;l öncesinin &#;zmir’i canland&#;r&#;ld&#;. Bolca temsili dü&#;man askerlerinin yer ald&#;&#;&#; etkinlikte daha sonra sahneye Tarkan ç&#;kt&#;. Biz etkinli&#;in ard&#;ndan ‘konsere gelen seyirci say&#;s&#;n&#;n dünya s&#;ralamas&#;nda yer al&#;p almad&#;&#;&#;n&#;’ tart&#;&#;&#;rken Ege Denizi’nin kar&#;&#; yakas&#;nda daha farkl&#; bir ‘ Y&#;l’ etkinli&#;i düzenleniyordu.

&#;&#;in tarihsel boyutuna fazla kulak vermedik, Tarkan’&#;n yaratt&#;&#;&#; co&#;kunun önümüzdeki seçimler için ipucu verip vermedi&#;ini tart&#;&#;makla me&#;guldük. Atina’da &#;zmir’den göçen Rumlar&#;n kurduklar&#; yerlerde ayn&#; gün nas&#;l an&#;l&#;yor diye merak etmedik. Hatta orada bir yerlerde zaman&#;nda hem&#;erilerimizin Nea Smyrni (Yeni &#;zmir) diye bir semt in&#;a ettiklerini ve &#;zmir Yang&#;n&#;’nda küle dönen yap&#;lar&#;n replikalar&#;n&#; yeniden in&#;a ettiklerini de belki duyduk, belki duymad&#;k…

Bildi&#;iniz üzere &#;zmir Yang&#;n&#;, Türkiye tarihindeki di&#;er pek çok korkunç olay gibi basit tart&#;&#;malara indirgenen, resmi tarih anlat&#;s&#;n&#;n tabu olarak gördü&#;ü olaylardan biridir. Ancak bugün biz “&#;zmir’i kim yakt&#;?” sorusuna cevap aramayaca&#;&#;z, “Atina’daki Yeni &#;zmir’i kim, nas&#;l yapt&#;?” diyerek kar&#;&#; yakaya seyahat edip oradaki hisleri anlamaya çal&#;&#;aca&#;&#;z.

**

&#;zmir’deki özellikle Rum ve Ermeni mahallelerinin zarar gördü&#;ü yang&#;n ve ard&#;ndan mübadele ile birlikte kentteki Rumlar çe&#;itli bölgelere göçer. Atina’ya s&#;&#;&#;nanlar&#;n bir k&#;sm&#; da Nea Smyrni ismiyle bir semt yarat&#;r.

Elbette zamanla dengeler de&#;i&#;se de Anadolu’dan göçen Rumlar&#;n o dönem Yunanistan’da pek de cömert bir &#;ekilde kar&#;&#;lanmad&#;&#;&#; bilinen bir gerçektir. Çekilen ac&#;lar&#;, hor görülmeyi rebetiko müzi&#;inden biliyoruz. Ancak bugün 70 bini a&#;k&#;n nüfusu bulunan ve ço&#;unlukla orta s&#;n&#;f&#;n ya&#;ad&#;&#;&#; bir mahalle olan Nea Smyrni de bize bir &#;eyler söyleyebilir.

Ülkedeki her mülteci mahallesi bugün farkl&#; sosyo-ekonomik yüzlerle kar&#;&#;m&#;za ç&#;k&#;yor. Kimisi hâlâ yoksul, kimisinin ise art&#;k bamba&#;ka bir hikâyesi var. Ya da örne&#;in kimisine &#;zmir’in yoksullar&#;, kimisine &#;zmir’in varl&#;kl&#; s&#;n&#;flar&#; ta&#;&#;nm&#;&#;. Köprünün alt&#;ndan belki çok sular akm&#;&#; ancak bir semt hâlâ yüz y&#;l öncenin ac&#;lar&#;yla birbirine tutuluyorsa, dinlemeye de&#;er bir hikâyeyle kar&#;&#; kar&#;&#;yay&#;z demek.

**

Atina’n&#;n merkezine çok da uzak olmayan Nea Smyrni semtine girdi&#;inizde ilk dikkatinizi çeken sokak isimleri oluyor: Adramittiou (Edremit), Dikeli, Fokaeos, Kassaba, Sipilou, Pergamou, Kordeliou (Kar&#;&#;yaka), Menemenis, Mersinis, Efessou, Agiou Polikarpou (Saint Polikarp) Sanki &#;zmir’in tüm sokak isimleri al&#;n&#;p buraya getirilmi&#;, geriye bo&#; tabelalara i&#;lenen baz&#; numaralar b&#;rak&#;lm&#;&#;.

Ard&#;ndan ilk dikkat çeken yap&#; ise ku&#;kusuz Estia isimli müze. Rum mültecilerin haf&#;za merkezi diyebilece&#;imiz bu görkemli yap&#;, Anadolu’dan getirilen pek çok hat&#;raya ev sahipli&#;i yap&#;yor. Müzenin d&#;&#;&#; ise en az içerisi kadar dikkat çekici. Büyük sütunlar&#;n ard&#;nda bir film &#;eridi gibi uzun bir mozaik duruyor. Bu mozai&#;in son &#;eridinde Anadolu’dan göç edenler ve &#;zmir Yang&#;n&#;’n&#; gözya&#;lar&#;yla izleyenler yer al&#;yor. Mozaikte daha gerilere do&#;ru bakt&#;&#;&#;m&#;zda ise Do&#;u Roma &#;mparatorlu&#;u ve Antik Yunan’a kadar giden bir anlat&#;yla kar&#;&#;la&#;&#;yoruz. O dönem Yunanistan’a gelen Rumlar&#;n yerli nüfus taraf&#;ndan hor görüldü&#;ünü ve ‘Türk’ dendi&#;ini dü&#;ünecek olursak bu mozai&#;in ayr&#; bir önemi oldu&#;unu söyleyebiliriz. Eser ayn&#; zamanda Rum mültecilerin de di&#;er yurtta&#;lar kadar ‘Helen’ oldu&#;unu kan&#;tlama kayg&#;s&#; ta&#;&#;yor.

**

Asl&#;nda geçen hafta Aras&#; &#;zmir'de Faaliyet Gösteren Rum Spor Kulüpleri kitab&#;n&#;n yazar&#; Andreas Baltas ile yapt&#;&#;&#;m&#;z röportajda k&#;smen bu konudan bahsetmi&#;tik. “&#;lk y&#;llarda yerel nüfus, mültecilere kar&#;&#; önyarg&#;l&#; ve dü&#;manca bir tutum sergiledi. Onlar&#;n ‘Yunanl&#;klar&#;n&#;’ sorgulayarak mültecileri ‘Türk’ olarak nitelediler” ifadelerini kullanan Baltas, rekabetin spor salonlar&#;na da yans&#;d&#;&#;&#;n&#; söylüyordu.

Nea Smyrni’de semt ruhunun en büyük ta&#;&#;y&#;c&#;s&#; ’da &#;zmir’de kurulan ve daha sonra Atina’ya ta&#;&#;nan Panionios Spor Kulübü. Öyle ki Panionios’un, geçmi&#;in hat&#;ras&#;n&#; ta&#;&#;mada Estia’dan arda kal&#;r bir yan&#; yok.

Kötü bir gidi&#;at&#;n ard&#;ndan üçüncü lige kadar dü&#;en Panionios’un stad&#; her detay&#;yla sizi geçmi&#;e götürüyor. Kapal&#; tribünün alt&#;nda, soyunma odalar&#;n&#;n hemen kar&#;&#;s&#;nda yer alan müzenin giri&#;inde sizi devasa bir &#;zmir Yang&#;n&#; resmi kar&#;&#;l&#;yor. Duvarlarda ise kulübün &#;zmir’de maçlar&#;n&#; oynad&#;&#;&#; Alsancak Stad&#;. &#;zmir Yang&#;n&#;’n&#; konu alan ve Panionios taraflar&#;nca yap&#;lm&#;&#; duvar resimlerine semtin her yerinde rastlamak mümkün.

Baltas da söyle&#;imizde bu durumu &#;u sözlerle aç&#;kl&#;yordu: “Bu kurulu&#;lar, Küçük Asya’n&#;n haf&#;zas&#;n&#; isimlerinde, kulland&#;klar&#; sembollerde, renklerinde ve mar&#;lar&#;nda korudular. Ayn&#; zamanda stadyumlar&#;n&#; eski memleketlerinin kavramsal uzant&#;lar&#; olarak kulland&#;lar. Maçlar&#;n oynand&#;&#;&#; yap&#;lar bir nevi ‘Haf&#;za Yerleri’ olarak i&#;lev gördü.”

Bu ruhu daha yak&#;ndan tan&#;mak için Panionios’un bir maç&#;n&#;, tribünden takip ediyoruz. Stadyum, belki tesadüf eseri, belki de kasti olarak Alsancak Stad&#;’n&#;n eski halini and&#;r&#;yor. Maraton tribünü ve Kapal&#; tribünden ibaret. Bir kale arkas&#;nda da c&#;l&#;z bir misafir tribünü bulunuyor. Kulüp taraftarlar&#;n&#;n ise Atina’da ‘anti fa&#;ist’ bir nam&#; var. Holigan grubu Panterler, bugün az say&#;da ‘müdavime’ sahip olsa da maç&#;n ba&#;&#;ndan sonuna kadar me&#;alelerle ve konfetilerle tak&#;mlar&#;n&#; destekliyor. Söylenilen mar&#;larda ise s&#;kça &#;zmir’e rastlamak mümkün. Hatta kulübe dair sevginin anlat&#;ld&#;&#;&#; bir mar&#;ta ‘Panionios’ yerine ‘&#;zmir’im benim’ ifadesi yer al&#;yor…

Asl&#;nda buradaki taraftarlar&#;n &#;zmir’e futbol ile çok daha yak&#;nla&#;t&#;&#;&#;n&#; söylemek mümkün. Maç&#; takip ederken tan&#;&#;t&#;&#;&#;m&#;z bir Panionios taraftar&#; &#;zmir’den oldu&#;umuzu ö&#;renince telefonunu aç&#;p “Bak bugün arkada&#;&#;m payla&#;t&#; &#;zmir’den” diyerek ayn&#; gün Alsancak Stad&#; önünde atk&#; ile çekilmi&#; bir payla&#;&#;m gösterdi. Bir ba&#;ka taraftar ise yine &#;zmir’den oldu&#;umuzu ö&#;renince “Geçen hafta &#;zmir’deki derbide neler oldu öyle?” diye önce kentten son haberleri ald&#;. Göztepe-Altay aras&#;ndaki olayl&#; maç hakk&#;nda hemen hemen tüm bilgilere hâkim olan taraftar, daha sonra ‘tribünlerinden ki&#;inin derbiyi Altayl&#;larla birlikte takip etmek için &#;zmir’e gitti&#;ini’ söyledi.

**

Gelelim semtin en dikkat çekici yap&#;s&#;na: Aya Fotini Kilisesi ve çan kulesine… Asl&#;nda bu yap&#; kompleksi pek ‘orijinal’ say&#;lmaz. Ayn&#; isimi ta&#;&#;yan Kilise ve 33 metre uzunlu&#;undaki çan kulesi ’deki yang&#;nda y&#;k&#;lmadan önce &#;zmir’in en görkemli yap&#;lar&#;ndan biridir. yüzy&#;l sonlar&#;nda in&#;a edilen kule yüzy&#;l sonlar&#;nda saat ile süslenir. Yang&#;nla birlikte yerle bir edilir. Kulenin bulundu&#;u yer, bugün Gazi Bulvar&#; civar&#;ndaki Kayahan &#;&#; Merkezi’dir.

Kule birebir ölçülerle Nea Smyrni’de yeniden in&#;a edilir. Kentinden kopart&#;lm&#;&#;, üstelik replika olan bir yap&#; art&#;k etraf&#;na görkem de&#;il, hüzün saçmaktad&#;r. &#;&#;te buradan semte yay&#;lan havay&#; solumak çok zor de&#;il. Bazen bir soka&#;&#;n ismi, bazen duvarlarda solmu&#; &#;zmir Yang&#;n&#;’n&#; anan posterler, bazen ise bir dükkân&#;n tabelas&#;nda kendine yer bulan eski &#;zmir foto&#;raflar&#;…

**

Tarih san&#;lan&#;n aksine sabit de&#;ildir. Her an, her anlat&#;da, her tarihçinin eli ve gözü ile de&#;i&#;ir, dinamiktir. Elimizdeki en iyi ihtimal gerçe&#;i bulmak de&#;il, gerçe&#;e yakla&#;makt&#;r. &#;&#;te bu yüzden resmi tarih denilen fani anlat&#;, sizi tam tersi istikamete götürecek berbat bir pusulad&#;r.

Örne&#;in &#;zmir Yang&#;n&#; dedi&#;imizde yapmam&#;z gereken herhangi bir resmi tarih anlay&#;&#;&#;n&#; sürdürebilmek için geçmi&#;ten yak&#;t aramak m&#;d&#;r? Yoksa bir bütün olarak toplumsal ç&#;kar&#; ön plana koyup insanlar&#;, tepkileri, olaylar&#; bir bütün olarak anlamaya çal&#;&#;mak ve resmi tarih anlay&#;&#;&#;n&#; if&#;a etmek midir?

Eskiden daha s&#;k i&#;itti&#;imiz bir fiil vard&#;: Tarihle yüzle&#;mek. Ne zamand&#;r duymuyoruz bu kavram&#;. Hatta ak&#;nt&#;n&#;n tersi yönde kuvvetlendi&#;ini hissedebiliyoruz. Ek&#;i elmay&#; &#;s&#;rmak istiyoruz ancak tad&#; her gün daha da keskinle&#;iyor sanki…

Ancak ad&#; üzerinde, yüzle&#;mek cesaret isteyen bir eylem. Elbette bir resmi tarih anlat&#;s&#;ndan kaçarken ba&#;ka bir resmi tarih anlat&#;s&#;ndan etkilenme tehlikesi her zaman olacak. Türkiye ve Yunanistan resmi tarih yaz&#;m&#; konusunda paradoksal bir &#;ekilde birbirine benzeyen iki ülke. O nedenle tüm taraflar&#;n ulusal anlat&#;lar&#;ndan s&#;yr&#;larak bir gerçe&#;e ula&#;maya çal&#;&#;mam&#;z gerekiyor.

Bu noktada herkesin çuvald&#;z&#; önce de&#;il, sadece kendisine bat&#;rmas&#; gerekiyor. Çünkü denizin kar&#;&#; taraf&#;ndaki ba&#;kalar&#; da sizinle ayn&#; aray&#;&#;la, denizin di&#;er yakas&#;nda kendi tarihinin karanl&#;k kö&#;eleriyle yüzle&#;iyor. Bundan &#;üphesi olanlar varsa elindeki Hayat Bilgisi kitab&#;n&#; b&#;rak&#;p ’de &#;zmir, &#;nciralt&#;’nda kimlerin kur&#;una dizildi&#;ine baks&#;nlar: Tarihin o sayfas&#;nda Yunanistan Krall&#;&#;&#;’n&#;n Anadolu seferinde yer alan ve “Karde&#;lerimize kar&#;&#; emperyalistlerin sava&#;&#;nda sava&#;mayaca&#;&#;z” dedikleri için kur&#;una dizilen Yunanistanl&#; komünist askerin cesaretine rastlayacaklar


Kavel Alpaslan Kimdir?

&#;te İzmir&#;de doğdu. İzmir Saint Joseph Fransız Lisesi&#;nden mezun oldu. İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi, Gazetecilik Bölümü&#;nde eğitim gördü. Gazeteciliğe yılında Agos’ta başladı. Gelecek/Umut Gazetesi’nde çalıştı. 1+1 Express Dergisi’nde yazıyor. yılından bu yana Gazete Duvar’da yazı ve haberleri yayınlanıyor. "Aynı Öfkenin Çocukları: Dünyadan Devrimci Portreleri" kitabı yılında Sel Yayıncılık tarafından yayınlanmıştır.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası