arge nedir / ArGe ne demek ve açılımı nedir? Ar-Ge faaliyetleri nelerdir?

Arge Nedir

arge nedir

kaynağı değiştir]

Türkiye[değiştir

AR-GE (Araştırma Geliştirme) Nedir?

“Araştırma Geliştirme” ifadesinin kısaltmasından oluşan AR-GE, iş dünyasının en önemli alanlarından biridir. Şirketlerin faaliyet gösterdikleri sektöre yenilik getirmek ve daha başarılı sonuçlara imza atmak için gerçekleştirdiği AR-GE çalışmaları inovasyon sürecinin olmazsa olmazları arasında bulunur. Şirket kurarken dikkat edilmesi gerekenler arasında yer alan AR-GE çalışmaları sektörünüzde fark yaratmanızı ve rakiplerinizin arasından sıyrılarak ön plana çıkmanızı sağlar. Eğer siz de “AR-GE nasıl yapılır?” sorusuna yanıt arıyorsanız Ofmark tarafından sizin için hazırlanan bu yazıya göz atabilirsiniz.

AR-GE Nedir?

“Proje yönetim araçları nelerdir?” sorusuna verilebilecek en önemli yanıtlardan biri, AR-GE’dir. “AR-GE nedir?” sorusunun yanıtı ise son derece detaylıdır. AR-GE, çeşitli projeler ve ürünler hayata geçirilmeden önce uygulanan bir inceleme ve test etme sürecidir. AR-GE sürecinde projelerin ve yeni tasarlanan ürünlerin nasıl daha iyi ve işlevsel hâle getirilebileceği, ürün ve projelerin beklenen faydayı sağlayıp sağlamayacağı gibi noktalar incelenir.

AR-GE çalışmaları ağırlıklı olarak üç aşamada gerçekleştirilir. İlk aşama, fizibilite sürecidir. Düşünülen proje ya da ürünün gerçekten uygulanıp uygulanamayacağı, şirket için kâr sağlayıp sağlamayacağı gibi konuların incelendiği fizibilite süreci, temel araştırmalarla ve pazar incelemeleriyle tamamlanır. İkinci safha, uygulamalı araştırma adımıdır. Bu noktada potansiyel müşteri adaylarının düşünülen proje ve ürüne ilgi gösterip göstermeyeceği incelenir. Eğer her iki adımda da olumlu sonuç alınırsa üçüncü adım olan test safhasına geçilir. AR-GE çalışmaları için prototip üretilir ve üzerinde çalışılan ürünün müşterisi olabilecek potansiyel kişilere deneme yaptırılır. Potansiyel müşterilerden test sonucunda alınan geri dönüşler ürünün geliştirilmesinde kullanılır.

AR-GE Projesi Ne Demektir?

AR-GE projesi şirketlerin uzun vadede kâr elde edebilmesi amacıyla hazırlanan projelerdir. Özellikle yüksek oranda yatırım yapan şirketlerin AR-GE projeleri geliştirmesi son derece büyük önem taşır. AR-GE projeleri şirketlerin kendilerine has ürün ve hizmet yöntemlerini belirlemelerini ve ayırt edici yönlerini oluşturmalarını sağlar. Kurumsal şirketler, AR-GE projeleri sayesinde rakipsiz, benzersiz ve son kullanıcıya fayda sağlayacak hizmet ve ürünler geliştirir ve böylece kurumsal karakterlerini ve sektör içindeki pozisyonlarını kalıcı hâle getirir. AR-GE projeleri şirketlerin faaliyet alanlarına göre uygulama ve içerik bakımından farklılık gösterebilir.

Bir projenin araştırma ve geliştirme faaliyetlerini ve birbirleriyle bağlantılı olduklarını anlatan bir görsel

Hangi Alanlarda AR-GE Yapılır?

AR-GE çalışmaları, pek çok farklı alanda yapılabilir. Gıda, teknoloji, endüstriyel tasarım, altyapı, finans, sağlık gibi sektörler AR-GE çalışmalarının büyük önem taşıdığı alanlardır. Bu alanlar haricinde otomotiv, tekstil, kimya, metalurji, mobilya gibi sektörlerde de sıklıkla AR-GE çalışması yapılır. AR-GE çalışmaları hizmet alanında faaliyet gösteren firmalar tarafından da sıklıkla tercih edilir.

AR-GE Çalışanı Ne İş Yapar?

AR-GE çalışanı, ağırlıklı olarak 4 yıllık üniversitelerin makine mühendisliği, kimya mühendisliği ve metalurji bölümlerinden seçilir. AR-GE çalışanlarının temel görevi şirketlerin uzun vadeli hedeflerine ulaşabilmeleri için çeşitli projeler ve ürünler tasarlamak ve şirket yönetiminden izin alan proje ve ürünlerin AR-GE süreçlerini baştan sona kadar takip etmektir. AR-GE fikirlerinin bulunması, projelerin somutlaştırılması, fizibilite çalışmalarının uygulanması ve test aşamalarının gerçekleştirilip şirket yönetimine raporlanması AR-GE çalışanlarının sorumlulukları arasında yer alır.

AR-GE Projelerinde Devlet Desteği

AR-GE projeleri gerekli şartları sağlamaları durumunda devlet desteği de alabilir. Devlet desteği alacak AR-GE projelerinin Türkiye’ye yatırımcı getirmesi ya da yüksek ihracat rakamlarına ulaşacak ürünlerle sonuçlanması beklenir. Ekonominin canlanması ve gelişmesi istenen sektörlerde teşvik amacıyla da destek sağlanabilir. AR-GE devlet desteği kredi ya da hibe yoluyla verilebilir. Şirketlerin, devlet desteği için önceden yapılacak duyuruları takip etmeleri, gerekli zamanlarda devlet tarafından istenen belgelerle birlikte başvuru yapmaları gerekir.

AR-GE süreçleri ve şirket yönetimi hakkında daha fazla bilgi almak için Ofmark Blog’u ziyaret edebilirsiniz.

Ar-Ge nedir?

on muhasebe

Ar-Ge ya da araştırma-geliştirme, OECD tarafından “Bilgi dağarcığını artırmak amacıyla sistematik olarak sürdürülen yaratıcı çalışma” olarak tanımlanır. sayılı kanun ise Ar-Ge’yi, “Araştırma ve geliştirme, kültür, insan ve toplumun bilgisinden oluşan bilgi dağarcığının artırılması ve bunun yeni süreç, sistem ve uygulamalar tasarlamak üzere kullanılması için sistematik bir temelde yürütülen yararlı çalışmalar” olarak ifade eder. Ar-Ge faaliyetleri, günümüzde üç temel başlık altında ele alınmaktadır. Bu başlıklar ve detayları, Ar-Ge aşamaları olarak şöyle sıralanır:


● Temel araştırma: Temel araştırma faaliyetleri, görünürde herhangi bir somut kullanımı ya da uygulaması bulunmayan yaklaşımların, bu zemini oluşturmak için gereken deneysel ve teorik çalışmalarını kapsar.
● Uygulamalı araştırma: Uygulamaları Ar-Ge faaliyetleri, belli bir pratik hedefe yönelik olarak gerçekleştirilen özgün araştırma çalışmalarını kapsar. Uygulamaları araştırmalar, yeni bilgi edinme amacıyla yürütülür.
● Deneysel geliştirme: Deneysel geliştirme, temel araştırma ve uygulamalı araştırmanın ardından bir son basamak olarak, elde edilen teorik bilgilerden ve tüm yaklaşımlardan yola çıkarak, yeni ürünler ve cihazlar üretme amacı taşıyan ve bu doğrultuda gereken sistemleri, tesisleri geliştirmeye dönük sistemli çalışmaları ifade eder.

Araştırma geliştirme faaliyetlerinin amaçları nelerdir?

Bir kurumun ya da bir şirketin, yeni bir ürün, hizmet ya da süreç yaratmak adına yürüttüğü Ar-Ge faaliyetleri başta üniversiteler olmak üzere araştırma kurumları ve özel şirketler tarafından yürütülür. Günümüzde, know-how olarak ifade edilen donanımı ifade eden Ar-Ge çalışmaları, ülkedeki yüksek teknolojili ürünlerin geliştirilmesi noktasında ciddi bir öneme sahiptir. Ar-Ge çalışmalarının amaçları şu şekilde sıralanabilir:
● Şirketler tarafından üretilen teknolojik bilginin ticarileşmesini sağlamak
● Sektörlerin teknolojik değişime adaptasyonunu sağlamak ve kurum içi gelişimlere ivme kazandırmak
● Sanayide maliyetleri düşürmek, maliyetleri düşürürken ürün ve hizmet kalitesi ile verimin artmasını sağlamak
● Teknolojik alt yapıyı güçlendirmek ve gelecek dönem için, yeni teknolojiler üretilmesinin zeminini oluşturacak teorik bilgi birikiminin oluşmasını sağlamak.

Araştırma geliştirme faaliyetlerinin amaçları nelerdir?

İleri teknolojiye sahip ürünlerin üretilmesi, ihraç edilmesi ve ülke ekonomisine bu anlamda katkı sağlanması adına Türkiye’de, şirketlerin Ar-Ge faaliyetlerine daha çok bütçe ayırabilmesi adına birçok teşvik ve destek söz konusudur. Türkiye’de güncel veriler ile, Ar-Ge faaliyetlerinin GSMH’deki oranı binde 40 düzeyindedir. İş gücü içerisinde, Ar-Ge alanında çalışanların oranı ise 10 binde 8 oranındadır ve bu oranlar, dünya ortalamasının oldukça gerisindedir. Türkiye, özel sektörü Ar-Ge konusunda teşvik etmek adına birçok yasal düzenleme sunmuştur. Ar-Ge teşvikleri içinde aşağıdaki düzenlemeler yer alır:

Araştırma geliştirme faaliyetlerinin amaçları nelerdir?

Ar-ge faaliyetlerinde bulunan firmalara verilen teşvikler içinde, vergi ertelemesi ve taksitlendirme teşviği yer alır. Ar-Ge faaliyetlerini sunan şirketlere, kurumsal vergisinde indirim söz konusudur, bu teşvik, yeni teknoloji arayışı içinde olan şirketler için geçerlidir. Vergi muafiyeti de, Ar-Ge alanında çalışan şirketlere sunulmuş bir teşviktir. Bu kapsamda, TÜBİTAK tarafından olumlu görüş verilen ve Yatırım Teşvik ve Yatırım İndirimi Belgesi’ne sahip şirketler, ilgili bakanlık tarafından istenen diğer şartları sağladığı takdirde vergi muafiyeti alabilir.

Araştırma geliştirme faaliyetlerinin amaçları nelerdir?

Araştırma ve geliştirme faaliyetinde bulunan şirketlere bir diğer destek de yatırım destekleridir. Bu kapsamda yatırım indirimi, kredi sağlanması ve dış krediler için teminat desteği yer alır. KOSGEB ve teknopark desteği Ar-Ge faaliyetlerinde bulunan şirketler, KOSGEB tarafından da destek alır. KOSGEB, şirketin segmentine göre ve yapılan faaliyetlerin düzeylerine göre farklı destekler sunar. KOSGEB desteği dışında teknoparklar, araştırma ve geliştirme faaliyetinde bulunan şirketler için önemli merkezlerdir.

Araştırma parkı ya da ileri teknoloji geliştirme merkezleri isimlerini de alan teknoparklar, donanım bakımından şirketlerin Ar-Ge faaliyetlerinde faydalanabileceği özel laboratuvar, makine ve diğer teçhizatların yer aldığı merkezlerdir. Teknopark destekleri içinde ayrıca, şirketlerin vergi muafiyeti ve çalışanları için SGK primi muafiyeti de söz konusu olur. Yeni teknolojik yatırımların, Ar-Ge faaliyetlerinin desteklendiği ülkemizde, etkin bir şekilde desteklenen ve teşvik alan projeler ile siz de, şirket olarak araştırma giderlerinizin kamusal destek ile finanse edilmesini sağlayabilirsiniz.

İhtiyaç duyduğunuz kurumsal bilgi işlem altyapısı ihtiyaçlarınız için, yüzlerce profesyonel çözüm ortağı ile, 30 yıldır hizmet veren Mikro Yazılım çözümleri aradığınız çözüm odaklı yazılımsal ürünleri sunuyor.

Finans yönetim programı, satın alma yönetimi programı ve ithalat-ihracat alanındaki çalışmalarınız için dış ticaret yönetimi programları ile Mikro Yazılım, şirketinizin ihtiyaç duyduğu tüm yazılımsal çözümleri barındırıyor. İşletmenizde sorunları azaltan, verimliliği yükselten bir bakış açısı ile geliştirilmiş ürünleri sunan Mikro Yazılım, on binlerce şirketin tercih ettiği bir çözüm ortağı.

kaynağı değiştir]

Ar-Ge merkezi kurulumu sırasında firmalara sağlanan teşvik ve muafiyetler şu şekildedir; Ar-Ge İndirimi, Gelir Vergisi Stopajı Teşviği, Sigorta Primi Desteği, Gümrük Vergisi Teşviği, Siparişe Dayalı Ar-Ge ve Tasarım Faaliyetleri İstisnası, Temel Bilimler Desteği.[kaynak belirtilmeli]

Kaynakça[değiştir

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası