bankacılıkta ilginç fikirler / İyi Fikirler Nasıl Ortaya Çıkar ve Nasıl Gerçekleşir? | Kuveyt Türk Katılım Bankası

Bankacılıkta Ilginç Fikirler

bankacılıkta ilginç fikirler

Çok kanallı bankacılık pazarlama stratejisiyle yeni kitlelere nasıl ulaşacağınızı öğrenin

Araştırmaya göre devamlı Amazon müşterilerinin banka hesaplarını çevrim içi medya kanalları üzerinden öğrenmiş olma olasılığı daha yüksektir.8

Anket sonuçları, medya kanalları söz konusu olduğunda banka hesabı kitlelerinin çevrim içi reklamları hatırlama olasılığının çevrim dışı reklamlara göre %25 daha fazla olduğunu gösterdi. Anket katılımcıları öncelikle banner reklamlar ve web sitesi reklamları (%62) gibi dijital reklam içerikleri aracılığıyla bankaları öğreniyor. Ek bilinirlik kaynakları üçüncü taraf arama (arama motorları aracılığıyla) (%41) ve uzmanlar ile tüketicilerin önerileri (%34) gibi çevrim içi incelemelerdi.9

Araştırmaya göre banka seçerken hesap sahipleri için en önemli etken kolaylık (%67), ardından banka ile mevcut bir ilişki (%40), daha sonra ise ücretler veya oranlar (%36) geliyor.10 Kolaylık hem sık hem de ara sıra alışveriş yapan müşteriler için önemli olsa da ilişkileri, teklifleri ve çevrim içi erişimi dikkate almak da önemlidir.

Amazon Ads, bankacılık ve finansal hizmet pazarlamacılarının kendilerine sunulan yeni finansal ürün ve hizmetleri keşfetmek ve öğrenmek isteyen kitlelerle bağlantı kurmasına yardımcı olabilir. Amazon Ads, markanızın Amazon, Twitch veya IMDb'de, tüm kitlelerle etkileşim kurmasına yardımcı olabilir.

'Girişim bankacılığı' fikirleri 'iş'e dönüştürüyor

Mustafa Gündoğdu / [email protected]

Bankacılık, artık yalnızca mevduat toplama, topladığı bu mevduatı da kredi olarak müşterilerine sunmanın çok ötesinde bir ekonomi yaratıyor. Finansal bir organizma olmanın yanı sıra bankalar, son yıllarda girişimcilik alanında attığı adımlarla kendisine yeni bir segment yaratmış durumda. Girişim bankacılığı kavramıyla yepyeni bir ekosistem sunan bu kurumlar, kuluçka ve hızlandırma merkezleri kurarken, kendilerine gelen fikirleri değerlendirip, bunun yanında kurum içinde çıkardığı girişimleri de desteklemesiyle farklılık yaratıyor. 

Türkiye’de son dönemde yalnızca özel sektörün değil, devlet desteğinin de gitgide daha çok arttığı ve stratejik bir hal aldığı girişimcilik konusunda bankaların da önemli adımlar atması, Türkiye’deki girişimcilik iklimini güçlendiriyor. Bankaların son yıllarda girişimcilere ayrı bir ilgisinin olması paralelinde sayısız girişimin de proje halinden çıkıp ekonomiye kazandırıldığına şahit oluyoruz. Bankaların girişim politikası şöyle sıralanıyor:

AKBANK’TAN GİRİŞİMCİLERE DESTEK

Akbank, girişimcilere özel finansal iş birliklerinin yanı sıra Endeavor Derneği ile birlikte girişimcilere destek sunmak üzere toplantılar gerçekleştiriyor. İlki 2011’de yapılan İyi Girişim Zirvesi’nde özel sektör, risk sermayesi ve yatırım firmalarının temsilcileri, iş liderleri ve akademisyenlerden oluşan seçkin konuşmacılar ile yüksek büyüme potansiyeli olan girişimciler bir araya geliyor. Liderlik, yönetim, girişimci finansmanı gibi konularda konferanslar, söyleşiler veya atölye çalışmaları yapılıyor. 

Endeavor Türkiye iş birliği ile hayata geçirilen CaseCampus Programı; en deneyimli akademisyenleri, en meraklı öğrencileri ve en güncel girişimci hikayelerini Türkçe içerikle ülkemizde ilk defa sınıf ortamından bağımsız bir şekilde bir araya getiriyor. Program, girişimciliği bir kariyer seçeneği olarak düşünen, 30 yaşını aşmamış üniversite lisans üç ve dört sınıf öğrencileri ile lisans üstü öğrencilerini, başarılı Endeavor Girişimcileri’yle yepyeni ve inovatif, uygulamalı öğrenim ve networking ortamında buluşturuyor.

Bu yıl ayrıca Türkiye’nin ev sahipliğinde düzenlenen Global Girişimcilik Kongresi’ne (Global Entrepreneurship Congress-GEC) Akbank’ın desteği de söz konusu. Türkiye’nin istikrarlı ve yüksek oranlı büyümesini desteklemeye odaklanan Akbank, dünyanın en kapsamlı girişimcilik ekosistemi paydaş toplantısında yerini aldı. 

İŞ BANKASI’NA 6 BİN BAŞVURU

İş Bankası da Türk girişimcileri desteklemek misyonu ile kurulduğu ilk günden bu yana girişimlere piston oluyor. Yıllar içerisinde yapılan çeşitli iş birliklerine ek olarak banka, start-up’ları da odağına almış durumda. 2016’da Kolektif House bünyesinde başlattığı girişimcilik ekosistemine yönelik yatırımlarını 2017’de Workup girişimcilik programının hayata geçmesine destek vererek bir üst seviyeye taşıyan İş Bankası, o zamandan bu yana da çok sayıda girişimle çeşitli iş birlikleri kurmaya devam ediyor.

Kolektif House bünyesinde Mayıs 2017’de başlattığı Workup Girişimcilik Programı’na şimdiye kadar toplam 6 bine yakın başvuru alan İş Bankası, mezun olanlarla birlikte 26 girişimi kabul ederken, şu anda 13 girişim de programa devam ediyor.

İş Bankası yetkilileri şu bilgileri veriyor: “Hızlı büyüme potansiyeli olan, teknoloji odaklı, erken aşamada yer almasına rağmen en azından bir prototipi ya da demosu olan tüm girişimlere kapımız açık. İlk bir ayı deneme, toplamda altı ay süren programda girişimler alanında uzman kişiler ve banka yöneticilerinden düzenli şekilde mentorluk desteği alma imkanına sahip olup iş fikri geliştirme, yalın girişimcilik metotları, araştırma ve müşteri geliştirme, ekip kurma ve yönetme, hukuk, finans ve muhasebe, sunum teknikleri, satış ve pazarlama, devlet hibeleri ve teknik konularda ücretsiz danışmanlık hizmetine erişebiliyor.”

ALBARAKA GARAJ, 7 PROJEYLE ÇALIŞIYOR

Albaraka Türk de son dönemde Albaraka Garaj platformuyla dikkatleri üzerine çekmeye başladı. Bir kuluçka ve hızlandırma merkezi olan Albaraka Garaj, 2017 yılında 400’e yakın bir başvuru aldı. Albaraka Türk Genel Müdürü Melikşah Utku, banka olarak ikinci tura başlamak üzere olduklarını dile getiriyor. “İlk turda dokuz tane prototipleşmiş fikri içeriye aldık. Banka olarak bu dokuz projenin yedisiyle de çalışmaya başladık. Geri kalan ikisini de bir danışmanlık hizmeti ve ağımızdaki müşterilerle bağlantı kurarak geliştiriyoruz. Bu yıl da yine bir 10 tane projeyi içeriye almayı hedefliyoruz. Buradaki profil, tabii ki 25 ila 35 yaş arasında değişen gençlerden oluşuyor” diyen Melikşah Utku, Albaraka Keşfet platformuyla da kendi personellerine yönelik bir girişimcilik merkezleri de olduğunu ifade ediyor. “Burada da içerideki girişimcilerimizi ve fikirleri ön plana çıkaracak bir mekanizma oluşturduk. Bu platformumuzdan çıkmış olan Fenomanya adındaki uygulamayla, bankamızın kendi sosyal medyasını oluşturduk” diyen Utku, bununla beraber API’lerini de kendileriyle çalışmak isteyen iş ortaklarına açacaklarını söylüyor.

Haberin devamı Platin'de...

“İŞ AYNI, YAPILIŞ ŞEKLİ DEĞİŞTİ”
Bankacılığa ilk başladığım yıllar ile bugünkü bankacılık dünyası arasında ana ürünler olarak çok büyük farklılıklar yok. Ancak, Türkiye’nin o günküyle bugünkü durumu arasında bankacılığın yapılabilirliği açısından farklılıklar var. O zamanlar konut kredisi diye bir şey konuşamazdık bile. KOBİ’lerin krediye ulaşımı diye bir şey çok zordu. Ana hizmetleri bir kenara bırakırsak, ön tarafta dijital olan sadece ATM makineleri vardı. İnternet bankacılığı ve mobil yoktu.

Yazı: Hande Yavuz Çalık

Şubeler bugünkünden çok farklıydı. Aslında ana iş değişmedi, yine mevduat topluyor, kredi veriyoruz. Ama işin yapılış şekli dediğimiz, arka tarafta, analitik sistemlerin kullanımında çok büyük değişimler var. Örneğin, eskiden müşteri kredi taleplerinin her biri elle değerlendirilirken, şimdi biz günde 10 binlere, bazen 100 binlere varan kredi değerlendirmelerini makinelere yaptırıyoruz.

İŞİN KABASINI DİJİTALLEŞME ALIYOR
Bugün tüm kredi değerlendirmesini elle yapan yok ama yine de bu iş için bizde 40-50 kişi çalışıyor. Örneğin biz günde yaklaşık 20 bin tüketici kredisi değerlendirmesi yapıyoruz. Makineler bunların 19 bin tanesini hiçbir şey sormadan “evet, hayır” diye değerlendiriyor. Geriye istihbarat yapılması gereken bin adet başvuru kalıyor. Çünkü makine, “Ben onay vermiyorum ama istersen sen bir bak” diyor. Şimdi makinelerin yanı sıra “İstersen bir bak” uyarıları için çalışan arkadaşlarımız var.

Herkes dijitalleşme ile işinden olacağı korkusu yaşıyor. Oysa öyle bir şey olmayacak. İşler çoğalıyor, dijitalleşme işin kabasını alıyor. Artık eskiden zaman ayrılamayacak, çok ilgilenilemeyecek konulara insanlar bakmaya başlıyor. Aslında bu çok radikal bir değişim. Artık insanlar eskiden olduğu gibi kredinin her bir tarafıyla ilgilenmiyorlar. Bankalar daha net değerlendirmek adına müşterilerini arıyorlar, soruyorlar, uzun görüşmeler yapabiliyorlar. Dijitalleşme işin büyük kısmını aldığı için, çalışanlar zamanlarını daha değerli konulara ayırıyorlar. Özetle hep sorulan bir soruya cevap şeklinde söyleyeyim dijitalleşme sebebiyle şubelerin tamamı kapanmaz, çalışanların pek çoğu işini kaybetmez. Şubeler ve genel müdürlük banka çalışanları daha yüksek katma değerli işler yapmaya yönelir.

BANKAYA GİTMEDEN HESAP AÇILMALI
Ben Türk bankacılık sisteminin diğer ülkelerdeki bankacılık sistemlerine göre çok ilerde başladığını düşünüyorum. Ancak, diğer ülkeler bizi yakalamak üzere. Özellikle Avrupa’da açık bankacılık, PSD2 (Payment Systems Directive) dediğimiz yeni bir düzenleme yapıldı. Bu düzenleme ile bankaların hepsinin API’larını açması zorunlu hale getirildi. Böylece AB’de bir fintech baharı yaşandı. Çünkü, bankalar API’larını açtığı zaman ana servislerini, bunları kullanmak isteyen herkese açmış oluyor. Bu düzenlemenin de yarattığı ortam ile kurulan yeni nesil şirketler sayesinde Avrupa ve Amerika bankacılık sistemi Türk bankacılık sistemini yakaladı ve hatta geçmeye başladı. Bizim de bankacılıkta dijitalleşmeyi daha ileriye götürmek için düzenlemeler tarafında birkaç atılım yapmamız lazım. Fintech ekosisteminin gelişebilmesi için mutlaka bankacılık sisteminde, açık bankacılığa yakın sistemlerin getiriliyor olması gerekiyor.

Genelde bankacıların fintech ekosistemine karşı olduğuna dair bir algı vardır. Ancak biz karşı değiliz. Türkiye’de fintech ekosisteminin gelişmesi ve bankalarla birlikte finansal hizmetler pastasını büyütmesi gerektiğini düşünüyoruz. Düzenlemelerin bunu sağlayacak açıklıkta olması ve bankaları zorlaması gerekiyor. Çünkü, tek başımıza kaldığımız zaman pastayı paylaşmakla uğraşıyoruz.

Bu tarz gelişmeler olursa, biz dijitalleşmede Avrupa ve Amerika bankalarının önüne geçeriz. Çünkü, Türkiye’de finansal hizmetler sektöründe, o ülkelerdekinden çok daha yetkin bir yetenek deposu var

Diğer taraftan müşterilerin bankalara dijital yollarla müşteri olabilme sürecine mutlaka ve mutlaka geçmemiz lazım. Avrupa’da ve Amerika’da bankacılık müşterisi olmak için kanunen şubeye gitmeye veya bir bankacı önünde ıslak imza atmaya gerek yok. İnternet üzerinden videochat ya da selfie çekip göndererek hesap açılabiliyor. Türkiye’de biz hâlâ bu noktaya gelemedik.

İNTERNET BANKACILIĞININ SONU
Eskiden ATM’ler vardı, sonra internet bankacılığı ve 2010’lu yıllarda mobil bankacılık geldi, hayatımız değişti. Şimdi “internet bankacılığını kapatalım mı?” tartışması yapılıyor. Bireysel müşteri neredeyse kullanmıyor. Sadece KOBİ kullanıyor. Fonksiyon seti olarak mobil bankacılık, yakın zamanda internet bankacılığını geçecek. Artık internet bankacılığına yeni fonksiyon eklemeyi de düşünmüyoruz.

Mobil, toplam kanal kullanımları içinde bireyselde yüzde 90’lara gelmiş durumda. İnternet yüzde 10’larda. Genelde internet kullananların tamamı mobili de kullanıyor. Bugün “interneti kapatıyoruz” desek hiçbir şey kaybedeceğimizi sanmıyorum. Ama kurumlarda hâlâ internet bankacılığının yeri var. Tüm tüzel müşterilerimizde dijital kullanım oranı yüzde 50 dolayında. Özellikle büyük şirketlerde oranın yüzde 70’in üzerine çıktığını görüyoruz. Banka olarak inandığımız birkaç konu var. Bunlardan birincisi, bankacılığın arka tarafında yapılan işlerin tamamı kağıtsız olmalı. Her doküman bankaya gelir, taranır, tarandıktan sonra tamamen görseller üzerinden çalışılır.

Bankanın ön tarafını da ikiye ayırıyorum. Bir, müşteriyle banka çalışanının birlikte çalıştığı konular… İki, müşterinin kendi kendine yaptığı işler. Şubede kağıtla işimiz yok. Her şey tabletlerde yapılıyor. Çoğu zaman da onay anında veriliyor. Müşterinin kendi kendine yaptığı işleri Enpara’daki gibi tamamen dijitale kaydırmaya çalışıyoruz. Mümkünse müşterilerin işini hiç bankaya gelmeden kendi kendine bitirebileceği kanallar vermeye çalışıyoruz. Eğer bir gün bankacılık komple dijital olacaksa bunu biz yapacağız diyoruz.

Bütün bunları desteklemek için de bankanın genel müdürlük çalışanlarının artık çok büyük bir kısmı mühendislerden, analistlerden, programcılardan oluşuyor. Bankada bugün dijital bağlantılı çalışanlar toplamda bin 200 kişi civarında.

ÜÇÜNCÜ ŞİRKETLERİ YANIMIZA ALACAĞIZ
Daha ağırlıklı KOBİ’lere, kurumsala yönelik stratejimizin başlangıç noktası ise artık sadece bankacılık yaparak bir yere gitmenin mümkün olmadığını düşünmemiz. Bankacılığın diğer sektörlerde olduğu gibi farklı alanlarda da bağlantılarının olması lazım. Hatta o alanlar içinde büyümesi lazım. Buna yönelik de aksiyonlar alıp sadece bankacı gibi düşünmemeye çalışıyoruz. Bunu yapabilmenin anahtarı olarak da bankacılık işimizin yanına üçüncü şirketleri de almamız gerektiğini düşünüyoruz. Bu şirketlere örnekler İK yönetimi şirketleri, muhasebe, CRM, stok yönetimi yazılımı şirketleri olabilir. Bu çerçevede de çok yakın zamanda Dijital Köprü atılımını yaptık. KOBİ’lere bankacılık dışında e-dönüşüm, İK yönetimi, muhasebe, CRM veya satış temsilcilerinin takibi gibi yönetim işlerinde hizmet verecek bir platform sunmak istiyoruz. E-devlet kapsamı altında e-fatura, e-arşiv, e-irsaliye, e-defter gibi sistemlere geçiliyor. İlk olarak bu konuları platforma ekleyerek başladık. Diğer yönetim araçları da ekleniyor, eklenmeye devam edecek.

KOBİ’lere, İK yönetimi yazılımı, stok yönetimi yazılımı, CRM yazılımı, masraf yönetimi yazılımı gibi hizmetler için “Gelin bunları bizden temin edin, üstelik öngörülebilir süre içinde bir şey ödemeyin” diyoruz. Bugüne kadar 25 bine yakın müşteri Dijital Köprü kampanyasından faydalandı. Önümüzdeki yıl da artarak devam edecek.

QNBEYOND’DAN STARTUP YAKLAŞIMI
Startup’ların, bankacılık ekosisteminin gelişmesi için çok önemli olduğunu düşünüyoruz. Kendi API’larımızı fintech’lere açıyoruz. Qnbeyond olarak startup’lara yatırım yapıyoruz. Qnbeyond, Silikon Vadisi havasında bir alan. İlk çalışmada içeri 8 startup girdi. O 8 startup’ın bizimle geçirdiği dönem sona erdi. Şimdi ikinci döneme başlıyoruz.

Aslında Qnbeyond çatısı altında 4 tane inisiyatifimiz var. Birincisi, burayı biz iç inovasyon ya da başka bir deyişle Ar-Ge laboratuvarı olarak kullanıyoruz.

İkinci fonksiyonu iç inovasyon hunisi. Banka içinden “Benim böyle yeni bir fikrim var” diyen her çalışanın fikri Qnbeyond’da kaydediliyor. Bunların bir kısmı Qnbeyond uzmanları tarafından destekleniyor. En son aşamada bankanın üst yönetiminin jüri olarak yer aldığı bir düzende fikirler seçiliyor. Buradan ilk turumuzda 4 fikir seçtik. Şimdi onları destekliyoruz, hayata geçiriyoruz.

Üçüncüsü startup’lar. Dışarıdan 100-150 startup inceleniyor ve içeriye 8-10 startup giriyor. Bunların mutlaka fintech olması da gerekmiyor. Mesela, bu seferki startup’lardan biri enerji sektöründe çalışıyor. Biz o şirketi aldık, işlerini geliştirdiler, birkaç farklı alana daha yayılmaları gerektiği konusunda akıllarını çeldik.

Dördüncü olarak Qnbeyond şemsiyesi altında bir kurumsal girişim sermayesi fonu kurduk. Yaklaşık 15 milyon dolar civarı bir bütçe koyuyoruz ve yatırımlarımızı gerçekleştiriyoruz. Qnbeyond bu dört misyonu yerine getirmeye çalışan bir oluşum. Özetle Türkiye ve yakın coğrafyasındaki startup’ları destekliyor, büyümelerine yardımcı oluyor. Diğer taraftan da bankamızın stratejik hedeflerine ulaşması için bir fikir, inovasyon laboratuvarı olarak çalışıyor.

“Q İLE HAYATI KOLAYLAŞTIRIYORUZ”
Qnbeyond Ar-Ge bölümünden çıkan “Q” adlı bir meyvemiz var. Bizim mobil bankacılığımıza girdiğinizde, “Merhaba ben Q” diyor ve siz sormadan “Senin şu şu ihtiyacın var” diyor. Bir örnekle anlatayım. 2017’nin Mart ayında yazlık evimin yönetiminden bir telefon aldım. “Temel Bey 3 aydır aidatınızı ödemiyorsunuz” dedi. Ben de ısrarla ödediğimi söyleyince, 3 aydır ödenmediği bilgisini aldım. Durum şuydu: Ben bankaya 12 aylık ödeme talimatı vermiştim. 12 ayın sonunda da ödeme durmuş. Bankanın talimat bittiğinde bana hatırlatmamasından kaynaklanmıştı bu durum. Bunu hatırlatan banka da yok. Sonra düşündüm, “Biz neden hatırlatmıyoruz?” dedim. Arkadaşlarımla konuştum, bugün Q bunları ve hatta daha ötesini yapıyor. Sizin müşteri olarak daha önce yaptıklarınıza bakarak sizin ne yapabileceğinizi tahmin ediyor. “Merhaba ben Q, bence siz bunları yapacaksınız” ya da “bunları yapmanız lazım”. “Yapacaksanız hemen yapalım” diyor. Örneğin bana, “Aidatınızın zamlanmış olması lazım, yeni zamlı aidatınızı girerseniz size 12 aylık düzenli talimat yapalım” diyebiliyor. Bizim yapmamız gereken gerçekten müşterilerin hayatını kolaylaştırmak. Biz Q ile bunu yapmaya çalışıyoruz.

5 YILLIK DİJİTAL YOL HARİTAMIZ
Dijital Köprü’ye çok inanıyoruz. 5 yıllık dönemde bu konuda sadece bizde değil, sektörde önemli bir hareket olacak.

Bankalar bu süreçte birtakım fonksiyonlarını kaybedecek, yeni fonksiyonlar elde edecekler. Büyük bir dönüşüm gerçekleşecek.

Müşteri ile ilişkiler ve bazı işlerin yönetilmesinde değişim yaşanacak. Arka tarafta yaptığımız dijitalleşme hareketi giderek artacak ve bir kartopu haline gelecek.

Müşteriyle konuşan çağrı merkezlerinin yerini, chat yapan çağrı merkezleri alacak ve bunların büyük bir kısmı robotlardan oluşacak. Tüm verimsiz işler robotlar tarafından yapılacak.

Enpara’nın Türkiye’nin en büyük bireysel bankacılık platformlarından birisi olacağına inanıyoruz. Enpara’nın büyüme hızı bizim hiçbir yerde alıştığımız hıza benzemiyor.”

Enpara çok hızlı büyüyor. Bugün 2 milyon müşterisi var. Haftada yaklaşık 10 bin müşteri ekliyor. Bu deneyimimizi QNB’nin başka ülkelerine aktarmaya çalışıyoruz. Mesela Mısır’da Enpara benzeri iş yapmaya çalışıyoruz.”

5 yıl için iki kritik hedef
Operasyonel süreçlerde verimlilik %100
Bankada dijital kullanım oranı %90

Önümüzdeki 5 yıl içinde bankacılığın ne yönde değişeceğine dair 171 katılımcıyla yapılan araştırmada, sektörün geleceği hakkında 10 farklı yanıt öne çıktı.

Teknolojinin dahil olduğu tüm sektörler gibi bankacılık sektörü de hızlı bir değişim içerisinde. Peki bu değişimin hızı ve yönü konusunda neler biliyoruz? Önümüzdeki 5 yıl içinde bankacılık nasıl değişecek? Bank Innovation tarafından gerçekleştirilen Bankacılık Yeniliklerinde Son Durum araştırmasında, çoğu bankacı 171 katılımcıya 2020 yılında bankacılığın nasıl değişeceği soruldu. Araştırmada 10 farklı yanıt öne çıktı.

1. Aynı eski bankacılık ama her şey mobil

Araştırmaya katılan pek çok bankacı mobil uygulamalar üzerinden tüm bankacılık işlemlerinin yapılabileceğini hatta mobil cüzdanların gerçek paranın yerini alabileceğini belirtti. Hizmet almak ve etkileşim kurmak amacıyla akıllı telefonların kullanılacağını düşünen bankacılar, robot danışmanların müşterilerin mali işlerini yönetme konusunda standart hale gelebileceğini söylüyor.

2. Bankalar finans teknolojileri girişimlerini satın alacak

Günümüzdeki girişim (startup) kültürünün gelecekte devam etmeyeceğini düşünen bazı bankacılar, büyük finans şirketlerinin bu girişimleri kendi bünyesine dahil edeceğini düşünüyor. Bunun sebebi yatırımların azalması, düzenlemelerin artması ya da bankalar ve girişimler arasındaki ilişkinin kuvvetlenmesi olabilir.

3. Tüm süreçler dijitalleşecek

Mobil bankacılığın ön plana çıkması için öncelikle kağıt işlerinden tamamen kurtulmak gerekiyor. Bazı bankacılar bunun 2020’ye kadar gerçekleşeceğini düşünüyor. Bu dönüşümle birlikte bankaların başka sektörlerden ortaklarla iş birliği içinde çalışmaya başlayacağını düşünenler de var. Böylece banka şubesi yerine anlaşmalı bir kahve dükkanına gidip finans işlerinizi halledebileceksiniz.

4. Bankalar ortadan kalkacak

Bazı bankacılar, içinde bulundukları sektörün geleceğini çok parlak görmüyor. Bir bankacılık kriziyle birlikte eski bankacılık sisteminin köklü bir değişime uğrayacağını düşünen bankacıların yanı sıra, küçük bankaların büyük şirketlerin himayesine girmek zorunda kalacağını ifade edenler de bulunuyor. Ayrıca otomasyon ve yapay zekanın yaygınlaşmasıyla bankacıların işsiz kalacağı düşüncesi de dile getiriliyor.

5. Topluluklar kendi bankacılık sistemlerini devam ettirecek

Büyük şehirlerde sanal bankacılığa doğru bir dönüşüm olurken daha küçük topluluklarda, o topluluk tarafından kurulmuş geleneksel bankaların çalışmaya devam edeceği düşünülüyor. Bankacılık modellerinin coğrafyaya göre değişiklik gösterebileceği ifade ediliyor.

6. Tabii eğer düzenlemeciler küçük bankaları ortadan kaldırmazsa

Bazı katılımcılar küçük bankaların geleceği konusunda tamamen zıt fikirde. Her geçen gün katlanarak gelişen teknoloji karşısında küçük bankaların çok geride kalacağı ve bu konuda bir düzenleme yapılmazsa küçük bankaların bu değişime ayak uyduramayıp yok olacağı düşünülüyor. Küçük girişimlerin de benzer sebeplerle büyük şirketlerin gölgesinde kalacağı ifade ediliyor.

7. Çalışan sayısı azalacak, daha fazla bilişimci işe alınacak

Teknolojinin yükselişi finans alanında daha az elemana ihtiyaç duyulmasına sebep olacak. Bir katılımcı “Şimdiki çalışan sayısının sadece yüzde 20’si kadar elemana ihtiyaç duyulacak. Bilişim alanında ise belirli özelliklere sahip kişiler işe alınarak çalışan sayısı iki katına çıkarılacak” diyor.

8. Giyilebilir teknoloji ve şeylerin interneti

Mobil bankacılığın tam anlamıyla mobil olabilmesi için giyilebilir teknolojinin de bankacılığa dahil edileceğini düşünen bankacılar, şeylerin interneti (IoT) ile bankacılık alanında yeni imkanlar açılacağını düşünüyor. Ancak henüz güvenliği konusunda detaylı düzenlemeler yapılmayan IoT cihazlarının bankacılık gibi güvenliğin ön planda olduğu bir alanda nasıl kullanılacağı sorusu kafaları kurcalıyor.

9. Robotların ve API’ların yükselişi

Otomasyon ile birlikte kişiselleşmenin yaygınlaşması, müşterilerin kendilerini tanıyan sistemlerle daha fazla muhatap olması anlamına gelecek. Başka sistemlerin içine dahil edilen bankacılık uygulamaları ve müşterilerin ihtiyaçları ile ilgilenen chat botları dijital bankacılığın geleceğini oluşturacak.

10. Daha düşük maliyet ve daha az para kullanımı

Gelecekte finans hizmetleri için git gide daha az para harcanacak. Teknolojiyle birlikte gelecek şeffaflık bankaların sundukları hizmetlerden daha az para almasına neden olacak. Bazı yatırımcılar bu endüstrinin küçüldüğü düşüncesiyle yatırımlarını çekme kararı alacak. Ücretler düşüp finans hizmetleri de hızlanınca müşteriler için perakende alışveriş çok daha kolay ve ucuz olacak. Bu dönemde gerileyecek bankacılık sektörü için yeni düzenlemeler yapılabilir.

Kaynak: Bank Innovation

İlgili Haberler

Bank Innovation tarafından gerçekleştirilen Bankacılık Yeniliklerinde Son Durum araştırmasında, çoğu bankacı 171 katılımcıya 2020 yılında bankacılığın nasıl değişeceği soruldu. Araştırmada 10 farklı yanıt öne çıktı.

  1. Aynı eski bankacılık ama her şey mobil
  2. Bankalar finans teknolojileri girişimlerini satın alacak
  3. Tüm süreçler dijitalleşecek
  4. Bankalar ortadan kalkacak
  5. Topluluklar kendi bankacılık sistemlerini devam ettirecek
  6. Düzenlemeciler küçük bankaları ortadan kaldırabilir
  7. Çalışan sayısı azalacak, daha fazla bilişimci işe alınacak
  8. Giyilebilir teknoloji ve şeylerin interneti
  9. Robotların ve API'ların yükselişi
  10. Daha düşük maliyet ve daha az para kullanımı

Etiketler: APIbankacılıkchat robotudijitaldüzenlemelergirişimgiyilebilir teknolojiiotmobilSundance Film Festivalitopluluk bankaları

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası