atatürk evi şişli / Atatürk Müzesi Ve Tarihi, Nerede, Nasıl Gidilir? / İstanbul

Atatürk Evi Şişli

atatürk evi şişli

Atatürk Müzesi &#; Şişli / İstanbul

Atatürk Müzesini, tarihini ve burası nere, nasıl gidilir sizlerle tek, tek paylaşacağız. Şişli Halaskargazi Caddesi&#;nde, İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından müzeye dönüştürülen bu yapı, bir zamanlar Atatürk&#;ün İstanbul’da oturduğu evlerden biriydi.

Bu müzede, Mustafa Kemal Atatürk’ün yaşamı ile ilgili fotoğraflar, kıyafetler, inkılaplarla ilgili belgeler, kullandığı eşyalar, Milli Mücadele ile ilgili tablolar sergilenmektedir. Müzedeki sergileme şekli ise şöyledir:

İnkilap Müzesi - 02

Binanın girişinde, Atatürk&#;ün Gençliğe Hitabesi ile Atatürk&#;ün kaleme aldığı bir yazı bulunmaktadır. Yemek odasına geçtiğinizde sizi milli Mücadele ile ilgili tablolar karşılıyor. Oturma odası duvarlarındaysa, Mustafa Kemal Atatürk&#;ün doğumundan 1. Dünya Savaşına kadar yaşamına ilişkin fotoğraflar var.

Birinci katta bulunan yatak odası, çalışma odası ve diğer odalar, Atatürk&#;ün kullandığı eşyaları, giydiği kıyafetleri, Milli Mücadele yıllarının doğuşuna ait fotoğrafla ve Atatürk’ün gerçekleştirdiği inkılaplarıyla ilgili belgelerleri içerisinde barındırmaktadır.

İkinci kattaki odalardaysa Atatürk&#;ün ölümüne ait fotoğraflar, tablolar, Atatürk&#;le ilgili olan belgeler bulunmaktadır.

Son yani 3. kat ise devrimlerle ilgili fotoğrafları, Atatürk hakkında yazılmış çeşitli kitapları, gazeteleri, ölümüne ait fotoğrafları ve bir kavanozun içinde bulunan Anıtkabir&#;den getirilmiş toprağı sahiplik yapmaktadır.

 

Atatürk Müzesinin Tarihi

İnkilap Müzesi - 04

Mustafa Kemal, 13 Kasım günü I. Dünya Savaşı&#;nın sona ermesi üzerine Suriye cephesinden ayrılıp İstanbul&#;a geldi.  Bir süre Pera Palas&#;ta bulunduktan sonra yakın dostu Salih Fansa&#;nın Beyoğlu&#;ndaki evinde misafir oldu. Daha sonra ise Şişli&#;de, günümüzde Atatürk müzesi olarak bilinen 3 katlı evi kiraladı.

Annesi Zübeyde Hanım ve kız kardeşi Makbule&#;yi de yanına alarak üst kata yerleşen Mustafa Kemal, kendisine de orta katı ayırdı. Yaverine ise alt katı tahsis etti. Samsun&#;a hareket ettiği güne kadar bu evde oturmaya devam eden Mustafa Kemal, bu evde arkadaşlarıyla birçok kez toplantı yapmıştır. Çalışma arkadaşları arasında, İsmet (İnönü) Paşa, Ali Fuat (Cebesoy) Paşa, Kazım (Karabekir) Paşa ve Rauf Orbay gibi önemli isimler de bulunmaktaydı.

Bu ev yılında Erzurum’un eski valisi Tahsin Uzer tarafından satın alınır ve Mustafa Kemal’in oturduğunu gösteren bir tabela evin girişine konur.  Atatürk’ün hatıraları ile dolu olan bu ev yılında Belediye tarafından satın alınır. Ardından Mustafa Kemal’in kullandığı eşyalardan imzasını taşıyan belgelere kadar içerisinde birçok önemli materyal bulunan bir yapıya dönüştürülür. Takvimler 15 Haziran ’yi gösterdiğindeyse Lütfi Kırdar’ın Vali ve Belediye Başkanı olduğu dönemde bu yapı Atatürk İnkılabı Müzesi adıyla ziyaretçilere açılır.

Müze 9 Ocak ’de bir yangın tehlikesi geçirir ve daha sonra onarılıp 4 Mart ’de açılan müze yılında Turing Otomobil Kurumu ve İş Bankası’na restore ettirilir ve ardından 19 Mayıs ’de ziyarete açılır. Bir dahaki onarım işlemi yılında yapılır ve yılındaysa müze yeniden ziyarete açık hale getirilir.

 

Müzeye Giriş

Müzeye girişler ücretizdir. Pazar ve perşembe günleri dışındaki günlerde saatlerinde sizlerin ziyaretine açıktır.

 

Atatürk Müzesi Nerede, Nasıl Gidilir?

Adres: Meşrutiyet Mahallesi Halaskargazi Caddesi No Osmanbey, Şişli / İstanbul

Telefon Numarası: 0 () 47 23

Anadolu Yakasından Araba İle Gidiş: Şile otoyoluna girip bu yolda devam edin. Vecdi Diker Tünelini geçtikten sonra yine dümdüz devam edip FSM (O-1) köprüsünü üzerinden Avrupa Yakası’na geçin. Şişli Büyükdere Caddesi çıkışına girip soldan devam edin ve bu cadde üzerine çıkıp sola dönün. Büyükdere Caddesi üzerinde yavaş şekilde az bir süre ilerledikten sonra Halaskargazi Caddesi yönünde düz devam edin. Son olarak da İzzet Paşa Sokak’ta U dönüşü yapın. Atatürk Müzesi hemen sağınızda kalacaktır.

Atatürk Müzesi ‘ne yakın olan yerler: Şişli Sosyal Güvenlik Merkezi, Bulgar Kilisesi, Saint Michel Fransız Lisesi, Şişli Etfal Hastanesi, Saint Michel Fransız Lisesi.

 

Atatürk Müzesi Resimleri

 

Atatürk Müzesi Krokisi

Şişli Atatürk Evi’nin arazisi ’a kadar boş bir arsa idi. Kasapyan Osep Efendi liraya satın alıp yılında bugünkü binayı yaptırdı. Osep Efendi muhtemelen yaşlı ve bakıma muhtaç biriydi. Ölünceye kadar bakmak şartıyla bina ’de Madam Annik Kasapyan’a ferağ edildi. Osep Efendi ’de öldü. Tapu Annik Kasap­yan üzerine çevrildi.

Mustafa Kemal’in Şişli’deki eve taşındığı tarihi kesin olarak tespit etmek mümkün olmamaktadır. Ancak en yakın ihtimal ile 16 Aralık tarihidir. Bir müddet sonra annesi ile kız kardeşini buraya alıp en üst kata yerleştirdi. Artık toplantılar ve ziyaretler birbirini izliyordu. Farklı siyasî görüş sahipleri Mustafa Kemal’in misafiri oluyordu. Bu bakımdan İttihatçılar ve İtilafçılar, Mustafa Kemal’in düşüncelerini yokladığı siyasilerdi. Toplantılar saatlerce sürüyor, dışarıya bilgi sızmıyordu. Mondros Mütarekesi (30 Ekim )’nden sonra imparatorluğun içine düştüğü durumdan en çok rahatsızlık duyan Mustafa Kemal idi. Bu yüzden gelecek için planlar yapıyordu. Siyasî ve askerî liderlerden önemli dostlar edinmişti. Etrafına güven telkin etmişti. Çanakkale savaşlarındaki kumandanlık başarıları itibarını arttırmıştı. Anadolu’nun önemli liman ve şehirleri işgal altında idi. İstanbul limanında İngiliz, Fransız, İtalyan ve Yunan gemileri demirlemişti. Mustafa Kemal ile görüşenler biraz ferahlamış olarak yanından ayrılıyorlardı. Böylece Şişli’deki evde takriben 5 aylık zaman içinde birçok toplantı ve görüşmeler oldu. Bu evde Mustafa Kemal’i ziyaret eden önemli şahsiyetler şunlardır: Ali Fuat Cebesoy, XX. Kolordu Kumandanı; İsmet İnönü, İstihzarât-ı Sulhiye Komisyonu’nun teşkilinde görevli. Kâzım Karabekir, Erzurum’da XV. kolordu Kumandanı; Rauf Bey, eski Bahriye Nazırı, Prenses Mevhibe Celaleddin, Bahriye Nazırı; Avni Paşa, Dâhiliye Nazırı Mehmed Ali Bey, Avukat Sadeddin Ferit Talay. Mustafa Kemal, Şişli’deki evde iken çeşitli ziyaretlerde de bulundu. Padişah Vahdeddin ile müteaaddid görüşmeleri oldu. Ayrıca devlet erkânı ve askerî kesimden yüksek rütbeli subaylar ile görüştü. Çeşitli ülkelerin temsilcileriyle konuşmalar yaptı. Mustafa Kemal 16 Mayıs ’da annesiyle vedalaştıktan sonra, aynı gün akşama doğru maiyetinde 21 kişi olduğu halde Bandırma Vapuru ile İstanbul’dan ayrıldı. 19 Mayıs’ta Samsun’da Anadolu’ya ayakbastı. Peş peşe Erzurum ve Sivas kongreleri gerçekleşti. Ankara’ya geldi. Anadolu’da istilacılara karşı yoğun bir mücadele başladı. Zaferler kazanılıyor; yeni bir Türk devleti doğuyordu. Mustafa Kemal Paşa’ya, Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından Mareşal ve Gazi unvanı veriliş (20 Eylül ) haberi üzerine annesi Zübeyde Hanım bu evden “Milletin hakkındaki bu teveccüh ve itimadı, benim kadar kimseyi duygulandıramaz. Kız kardeşinle alnından öperek ve bağrımıza basarak seni tebrik ederiz” şeklinde telgraf çekti (27 Eylül ). Zübeyde Hanım ve kız kardeşi Haziran tarihine kadar bu evde kaldılar. Sonra Adapazarı’na giderek 14 Haziran’da buraya gelen Mustafa Kemal ile buluşup 24 Haziran’da Ankara’ya geldiler. Bundan sonra Çankaya’da ikamet ettiler.

Şişli’deki ev ise yılında İzmir eski valilerinden, sonra milletvekili olan Tahsin Uzer’in eşi Hatice Mediha Uzer’in mülkiyetine geçti. Aynı yıl Şehremaneti İnkılâp Müzesi yapılmak istendi ancak hiç ilgilenilmediği için bina harap oldu. yılında basit bir onarım ile ziyarete açıldı. Kısa süre sonra ilgisizlikten kapandı. Bina yılında esaslı bir onarım ile 10 Kasım’da halkın ziyaretine açıldı. Yıllar sonra ilgisizlikten yıkılmaya yüz tutunca ’te tekrar kapandı. yılında onarımın malî yönünü Türkiye İş Bankası, binanın yenileme çalışmalarını düzenlemeyi ve yürütmeyi Türkiye Turing Otomobil Kurumu Genel Müdürü Çelik Gülersoy üstlendi. Mustafa Kemal’in çalışma odası ile diğer odaların tefrişi Makbule Atadan’ın tarifine göre düzenlendi. Desenler Haluk Şehsuvaroğlu tarafından aslına uygun şekilde yapıldı. Bina bugün Atatürk Müzesi olarak halka açıktır.    

Mücteba İLGÜREL

KAYNAKÇA

Sadi Borak, Atatürk’ün İstanbul’daki Çalışmaları ( Mayıs ), İstanbul

Mehmet Önder, Atatürk Evleri Atatürk Müzeleri, Ankara

Haluk Özözlü, Nezihe Araz, Atatürk Evleri, İstanbul

Haluk Şehsuvaroğlu, Tarihî Odalar, İstanbul

25/06/ tarihinde funduszeue.info adresinden erişilmiştir

Görüntülenme Sayısı

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası