maddeler kuvvetin etkisi ortadan kalkınca eski haline döner / Esnek Maddeler Nelerdir? Esnek Madde Örnekleri ve Özellikleri - Son Dakika Eğitim Haberleri

Maddeler Kuvvetin Etkisi Ortadan Kalkınca Eski Haline Döner

maddeler kuvvetin etkisi ortadan kalkınca eski haline döner

kaynağı değiştir]

Her katının bir erime noktası bulunur. Bir katıya ısı verildiğinde katının yapısındaki atomlar, iyonlar ya da moleküller daha şiddetli titreşirler. Sonunda bu titreşimlerin kristal yapısını bozacağı bir sıcaklığa ulaşılır; atomlar, iyonlar ya da moleküller birbirinin üzerinden kayar; katı, belli biçimini kaybeder ve sıvıya dönüşür. Bu olaya erime ve bu olayın gerçekleştiği noktadaki sıcaklığa erime noktası denir. Erime noktası ile madde miktarının bir ilgisi yoktur.[2]

"X" katısının erimesi ve donması için gereken sıcaklık aynıdır. Su 0 °C'de donup, 0 °C'de erir.

Erime ve donma noktası üzerine basıncın etkisi vardır. Normal erime noktasından söz edilirken, basınç Atmosfer olarak kabul edilir. Erime noktası, saf maddeler için karakteristik fiziksel bir sabittir.

Bazı hallerde erimiş madde, donma noktasına kadar soğuduğu halde donmaz. İşte bu duruma aşırı soğuma ve donmada gecikme denir. Bu haldeki sıvıya kendi cinsinden küçük bir katı billur atılırsa sıvı maddenin birdenbire donduğu görülür. Buna aşı billuru (kristali) denir. Erime noktası en düşük olan metal -38,83 °C ile Cıva (Hg)'dır. En yüksek erime noktasına sahip metal ise de Tungsten veya diğer adıyla Volfram (W)'dır. Erime noktası 3412 °C'dir. Dayanıklı olmasından dolayı ampullerde kullanılır.[3]

Katı halden gaz hale geçiş[değiştir

Katı

Katı, maddeninatomları arasındaki boşluğun en az olduğu halidir. "Katı" olarak adlandırılan bu haldeki maddelerin kütlesi, hacmi ve şekli belirlidir. Bir dış etkiye maruz kalmadıkça değişmez. Sıvıların aksine katılar akışkan değildir. Fiziksel yollarla, diğer üç hal olan sıvı, gaz ve plazmaya dönüştürülebilirler. Altın demir gibi madenler katı maddelere örnektir. Ayrıca katı maddeler atomlarının en yavaş hareket edebildiği haldir. Doğa'da amorf veya kristal yapıda bulunurlar. Amorf katılar maddenin taneciklerinin düzensiz olma durumudur. Kristal katılar ise de maddenin taneciklerinin düzenli olma durumudur. Kristal katılar da aralarında 4'e ayrılır.

Maddenin dört temel hâlinden biridir. Gaz ya da sıvı hâldeki madde katı hâle dönüşürken maddeyi oluşturan atomlar daha düzenli bir üç boyutlu yapıya geçer ve atomların enerjisi azalır. Katı durumdaki bir maddenin atomları arasındaki boşluk azalır. Bu nedenle aralarındaki çekim kuvveti de artar. Katı maddelerin biçim değiştirebilmesi için dışarıdan bir kuvvetin etki etmesi gerekir. Maddenin bu kuvvete göstereceği direniş, onun dayanıklılığını gösterir. Her maddeye göre değişen bu dayanıklılık belli katsayılarla gösterilir. Maddenin dayanıklılık özelliklerini mekanik bilimi inceler. Katıdan sıvıya, sıvıdan gaza dönüşürken ısı alır (enerji alır), tam tersi gazdan sıvıya, sıvıdan katıya dönüşürken ısı verir (enerji verir). Sıvıların sert bir görünüm almasına donma denir. Ayrıca tanecikleri sıkıştırılamaz katı cisimlerin hepsi belli bir kuvvete kadar dayanabilir esnekliğini kaybetmez yani onlara uygulanan kuvvet esnekligini sınırlayıp aşmıyorsa kuvvet kalkınca cisim eski haline geri döner.

Katıların Genel Özellikleri[değiştir

Esnek Maddeler Nelerdir? Esnek Madde Örnekleri ve Özellikleri

Madde özelliklerine göre iki gruba ayrılır. Bunlardan biri esnek maddelerdir. Bu özellik Esnek Maddeler nelerdir, sorusunu akıllara getirir. Esnek Maddelere örnekler, günlük yaşantımızda çokça bulunur. Esnek maddeler sıkıştırılabilir mi, sorusunu etrafımızdaki esnek maddeleri düşününce sıkıştırılabildikleri yanıtına ulaşırız. Esnek olan şeyler nelerdir, sorusuna günlük hayatta kullandığımız yay, paket lastiği, araba tekerleği gibi maddeler örnek olarak verilebilir.

Esnek Maddeler Nelerdir?

Esnek maddeler, uygulanan kuvvetin etkisi ortadan kaldırıldığında eski haline dönebilen maddelerdir. Bu yüzden oyun hamuru ve sakız gibi maddeler kuvvetin etkisi ortadan kaldırıldığında eski haline dönemediğinden esnek madde sınıfında yer almazlar. Günlük hayatımızda birçok yerde kullandığımız, üzerine kuvvet uygulandığında şekli değişen, kuvvet kaldırıldığında tekrar eski haline dönebilen maddelere esnek madde ya da esnek cisim adı verilir.

Esnek Madde Örnekleri

Günlük hayatta en çok gördüğümüz esnek maddelere yay, paket lastiği, çorap, balon, plastik top, kauçuk, saat zembereği, stres topu, trambolin, tramplen tahtası, plates topu, çelik şerit, sünger, kolonya şişesi, sapan lastikleri, yapay çiçekler, silgi gibi maddeler örnek verilebilir.

Esnek Madde Özellikleri

Esnek maddelerin en önemli özelliği kuvvet uygulandığında şekli değişir. Fakat kuvvet ortadan kalktığı takdir de tekrar eski haline kendiliğinden dönebilen maddeler olmasıdır. Bazı maddelerin esnek maddeler gibi kuvvet uygulandıklarında şekilleri değişir. Fakat kuvvet ortadan kalktığında tekrar eski haline dönemezler. Bu maddeler esnek madde değildir. Örneğin: sakız, hamur, oyun hamuru, cam macunu, diş macunu, çamur, kâğıt esnek gibi görünse de esnek olmayan maddelerdendir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası

© 2024 Toko Cleax. Seluruh hak cipta.