windows 10 hızlandırma 2021 / Windows 10 Hızlandırma | Hızlı Çözüm (2023) - Webhakim.com

Windows 10 Hızlandırma 2021

windows 10 hızlandırma 2021

Windows 10 Hızlandırma 2022

Windows 10 hızlandırma 2022 yılında da daha önceki dönemlerde olduğu gibi en çok çabalanan konular arasında yer alıyor. Genel olarak zaten Windows 10’a alışmak zor olmuşken, bir de bilgisayarının yavaşladığını düşünen ve bu duruma müdahale edemeyen bir kullanıcı oldukça zor durumlarla karşılaşabiliyor. Peki Windows 10 nasıl hızlandırılır? Windows 10 hızlandırma yöntemlerini uygulamak aslında alışılması zor olan bu işletim sisteminde sanıldığı kadar zor değil.

Bu arada Bir Bilgisayarda Olması Gereken Programlar yazısına da göz atmanızı öneririz.

İşte Windows 10 hızlandırma rehberi ve bilmeniz gerekenler.

Windows 10 Hızlandırma 2022’de de Gündemde

Windows 10 nasıl hızlandırılır sorusunun ilk yanıtı, aslında tüm eski bilgisayar kullanıcılarının bildiği bir yöntemle disk birleştirme ve onarma. Windows XP’den itibaren tüm bilgisayarların performanslarının hızlandırılmasında kullanılan bu yöntem Windows 10 hızlandırma yolları arasında da yer alıyor ancak bunun için Windows 10 kullanıcılarına Microsoft Disk İyileştirici aracı sunuluyor.

Windows 10 Hızlandırma: Disk Birleştirme
  • İlk olarak bilgisayarınızın görev çubuğunda bulunan arama kutusuna “birleştir” yazın.
  • Karşınıza çıkan “Sürücüleri Birleştir Ve İyileştir” seçeneğini açın.
  • Uygulamayı açtığınızda, bilgisayarınız içerisinde yer alan tüm sürücüleri görebileceksiniz. Yapmanız gereken işlem, birleştirip iyileştirmek istediğiniz sürücüleri seçmek.
  • Bu aşamanın sonrasında önce Çözümle; sonra da En İyi Duruma Getir fonksiyonlarını kullanarak bilgisayarınızın disklerini birleştirin ve iyileştirin.

Windows 10 bilgisayar hızlandırma yöntemleri arasında yer alan bu işlem aslında işletim sistemi tarafından, ayarlar değiştirilmediği sürece, varsayılan olarak çalışır ve haftada bir kere uygulanır. Böylece dağınık olarak konumlanmış verilerin bir araya toplanması ve dolayısı ile de bilgisayarın daha hızlı çalışması olanaklı hale gelmiş olur.

Windows 10 hızlandırma yöntemlerinden bir diğeri de bilgisayarın performans seçeneklerini kontrol etmektir. Bunun için yapılması gereken işlemler adım adım şu şekilde sıralanmaktadır:

  • Bilgisayarınızın masaüstü ekranında bulunan Bilgisayarım simgesinin üzerinde sağ tık yapın.
  • Karşınıza gelen seçenekler arasından Özellikler’i tıklayın.
  • Bu alanda Gelişmiş Sistem Ayarları’nı seçin.
  • Karşınıza Performans bölüm çıktığında Ayarlar’a tıklayın.
  • Bilgisayarınız eski değilse ya da donanım bakımından cihazınıza güveniyorsanız, Bilgisayarım İçin En İyi Olanı Windows Seçsin alanının aktif olmasına dikkat edin.
  • Bilgisayarınızın donanımının iyi olmaması ya da eski olması durumunda, En İyi Performans İçin Ayarla’ya tıklayın. Bu sayede, Windows 10 hızlandırma 2021 için bilgisayarınızın görselliğinden feragat edip hızının artmasını sağlamış olursunuz. Eğer isterseniz Özel sekmesine tıklayarak kısıtlanmasını istediğiniz görsel öğeleri kendiniz de belirleyebilirsiniz. Ancak şunu unutmamalısınız ki, bilgisayarınızın hızlanması için yapılan görsellik kısıtlamaları çok da gerekli şeyler değildir ve hız için değer.

Windows 10 Hızlandırma Yöntemleri 2022

Windows 10 nasıl hızlandırılır sorusunun en önemli yanıtlarından bir diğeri de sıradan hard disklerden yüksek hızlı SSD’lere geçmek. Bu diskler ilk çıktıklarında haklarında çok şey söylendi ve yazıldı. Herkes kullanmak istese de fiyatları oldukça yüksekti. Ancak sonrasında fiyatları daha uygun hale gelen SSD’lerin bilgisayarlara uyumlu hale getirilmeleri, takılmaları ve kullanımları da oldukça kolay.

Biraz becerikliyseniz almış olduğunuz SSD’yi bilgisayarınıza kendiniz takabilirsiniz. Bazı SSD’lerin içerisinde CD’leri de bulunmakta ve bilgisayar içerisinde yer alan hard diskte bulunan veri ve ayarları yeni SSD’ye kaydedebilmektedirler. Böylece disk geçişi sırasında hiç bir veri ya da ayar kaybı yaşanmaz. SSD kullanımı Windows 10 hızlandırma yöntemlerinin en etkilileri arasında yer almaktadır.

Bir diğer seçenek ise RAM kapasitesini arttırmaktır. Windows 10, Microsoft tarafından sürekli gönderilen güncellemelerle zenginleştirilir; ancak bu durumun RAM üzerinde önemli bir etkisi vardır ki o da, işletim sistemi güncellendikçe, çalışırken daha fazla geçici belleğe gereksinim duyduğudur. Kullanılan program sayılarının artması da cihaz RAM’inden yedikçe, daha yüksek kapasiteli bir RAM’e gereksinim duyulur.

Satın alacağınız RAM’in bilgisayarınızla uyum içerisinde olması gerektiğini unutmayın. Her RAM, sizin bilgisayarınız için uygun değildir. Ancak RAM artışı sağladığınızda, bilgisayarınızın performansında önemli bir artış olduğuna kısa süre içerisinde şahit olursunuz.

Basit Yöntemlerle Windows 10 Pc Hızlandırma

Windows 10 hızlandırma yöntemlerinden bir diğeri de Güç Seçeneği içerisinden Yüksek Performans‘ı seçmektir. Bu durumda bilgisayarınız daha fazla enerji tüketir; ancak ulaşabileceği en üst hız sınırına da ulaşmış olur. Eğer dizüstü bir bilgisayar kullanıyorsanız, bu ayarın, pil ömrünüzü kısaltabileceğini unutmamalısınız.

  • Denetim Masasına gelin.
  • Güç Seçeneklerine tıklayın.
  • Varsayılanı Dengeli olarak ayarlanmış olan alanı Yüksek Performans’a getirin.
  • Windows 10 hızlandırma 2021 için yapmış olduğunuz bu işlemi onaylayın.

Akıllı Depolama, Windows 10 hızlandırma yöntemleri arasında yer alan en önemli alternatiflerden bir tanesi. Bu özelliğin kullanılması durumunda, bilgisayarın geri dönüşüm kutusunda ve kullanılmayan dosyalar arasında bir sıralamaya gidiliyor. Kullanılan sabit sürücünün depolama alanı azaldığında, kullanılmayan dosyalar ve geri dönüşüm kutusu içerisinde yer alan veriler silinerek sabit sürücüde kullanıcıya yer açılmış oluyor.

  • Windows 10 Ayarları’na gidin.
  • Burada bulunan arama kutucuğuna Depolama yazın.
  • Karşınıza gelen seçenekler arasında yer alan Akıllı Depolamayı Aç butonuna tıklayın. Karşınıza gelecek olan ekranda, bilgisayarınızda yer alan videolar, geçici dosyalar, belgeler ve uygulamaların ne kadar yer kapladığını görebileceksiniz. İlgili bölümlere tıklayarak, işinize yaramayan ve bilgisayarınızda çok yer kaplayan verilerin temizliğini gerçekleştirebilirsiniz.
  • Akıllı Depolamayı Yapılandır Ve Şimdi Çalıştır butonuna tıklayarak, neler yapabileceğinizi görebilir ve var olan ayarları tercihlerinize göre yapılandırabilirsiniz.

Yardımcı Programlarla Hızlandırma Yöntemleri

Bilgisayarlar kullanılmaya başladıkları günden itibaren, sürekli olarak; çalışmaları sırasında başlatılan bazı uygulamalar dolayısı ile performans azlığı sorunu ile karşı karşıya kalırlar. Bilgisayar açılırken, kullanıcı onayını almadan, otomatik olarak başlatılan uygulamalar arasında, üretici firma yazılımlarının yanı sıra, sonradan kullanıcılar tarafından yüklenen ama az kullanılan uygulama ve eklentiler de yer almaktadır. Bu durum bilgisayarın performansının yavaşlamasının en önemli nedenleri arasında yer almaktadır.

  • Ctrl + Shift + Esc tuşlarına klavyenizde aynı anda basarak Görev Yöneticisi’ni çalıştırın.
  • Başlangıç sekmesine tıklayın. Burada karşınıza, bilgisayarınızı açtığınızda otomatik olarak başlatılan uygulamaların listesi çıkacaktır.
  • Bilgisayarınızın açılması sırasında çalışmasını istemediğiniz uygulamaların isimlerine tıklayın.
  • Devre Dışı Bırak butonuna basarak, o uygulamaların, bilgisayar başlatıldığında otomatik olarak çalışmalarına engel olabilirsiniz.

Windows 10 hızlandırma 2021 yöntemlerinden bir diğeri de arama özelliğini denetlemektir. Çünkü Windows 10 işletim sistemi, bilgisayarda bulunan tüm dosyaları, kullanıcıların onlara kolay erişebilmeleri adına indexler. Ve bu durum, özellikle eski ya da donanım bakımından zayıf bilgisayarların performanslarının azalmasına neden olmaktadır. Bu nedenle, Windows 10 hızlandırma yöntemleri arasında indexlemenin kapatılması ya da arama kriterlerinin daraltılması da yer almaktadır. Örneğin belirli klasörlerin indexlenmesine izin verebilirsiniz.

  • Windows Ayarları’nı açın.
  • Windows Arama bölümünü bulun.
  • Karşınıza, Klasik ve Gelişmiş olmak üzere iki farklı seçenek çıkacaktır.
  • Klasik Arama’yı seçmeniz halinde, Windows 10 nasıl hızlandırılır sorunuza önemli bir yanıt bulmuş olursunuz ve arama sırasında daha az klasörle işlem yapan bilgisayarınız daha hızlı çalışmaya başlar.

Windows 10 hızlandırma 2021 yöntemlerinin, geçmiş yöntemlerle değişmeyen bir diğer alternatifi de CCleaner isimli, ücretsiz sürümü de bulunan yazılımdır. Bu yazılım hem kullanıcıların gizliliğini tehdit eden zararlıları bulma; hem de bilgisayarda köklü bir temizlik yapma işine yarar. CCleaner uygulamasını çalıştırıp kullanmak için şu adımları takip edebilirsiniz:

CCleaner ile Windows Hızlandırma
  • CCleaner yazılımını bilgisayarınıza indirin.
  • Ayarlar altında yer alan program dilini Türkçe olarak değiştirin.
  • Bilgisayarınızı analiz edebilir ve temizlenecek öğelerin listesini karşınızda görebilirsiniz.

Windows 10 Bilgisayar Hızlandırma Ayarları 2021

Windows 10 Hızlandırma Ayarları Nasıl Yapılır? Windows 10 Bilgisayar Hızlandırma Ayarları, Bilgisayar Performansını Arttırma Yolları, Bilgisayar Fps Arttırma Ayarları Nasıl Yapılır? Windows 10 Yavaşlamış Bilgisayarı Hızlandırma Ayarları

Bilgisayarlarımız zamanla kullanıma bağlı olarak yavaşlar ve yorgunluk belirtileri gösterir. Eskisi gibi hızlı açılmamaya ve donmaya başlar. Buna hem donanımın yıpranması hem de bilgisayarlarımızdaki işlemcilerin yüklediğimiz programlarla aşırı meşgul olması en etkili sebeplerdir. Metnin devamında verilen bilgilerle bilgisayarları biraz olsun rahatlatacak ve eski günlerine geri döndürecek bir kaç püf noktası paylaşacağız. Bunları uyguladığınız takdirde bilgisayarlarda gözle görülür bir hızlanma ve oyunlarda fps artışı yaşayacaksınız.

İçeriktekiler

Windows 10 Bilgisayar Hızlandırma Ayarları

Bilgisayarları yavaşlatan ana sebeplerden birisi de başımızın belası olan virüslerdir. Gizli saklı arka planda çalışırlar ve ramlerimize aşırı derecede yük bindirirler. Zaten bilgilerin gizliliği ve güvenliği açısından onlardan kurtulmamız şart. Şuanda hazır kurulu sistemdeki ayarları yapmaktansa sıfırdan bir kurulum üzerine gidersek hem zamandan hem de verdiğimiz emekten fayda görebiliriz.

Windows 10 Bilgisayar Hızlandırma İçin Format Atmak

Sıfırdan tertemiz bir kurulum ve varsa zararlı yazılımlardan kurtulmak için bilgisayarımıza format atmalıyız. Format atmayı bilmeyenler için Bkz: https://windowsyardim.com/windows-10-format-atma-resimli-anlatim-2021/ Eğer Format sonrası windows 10 lisans kodunuz yoksa buradan windowsu programsız aktifleştirebilirsiniz Bkz: https://windowsyardim.com/windows-10-programsiz-orjinal-nasil-yapilir/

Windows 10 Format Dosyalarının Yüklenmesi

Bilgisayar Hızlandırmak için Güncelleştirmeleri Kapatma

Evet yanlış duymadınız. Bilgisayarlarımıza gelen güncelleştirmeler her zaman iyi görünse de aslında bilmediğimiz bir özellik sebebiyle donanımda uyuşmazlık ve kasmalara sebep olur. Çok önemli bir güncelleştirme değilse yüklemenizi tavsiye etmiyoruz. Özellikle otomatik güncelleştirmeler hem internet hızınızda düşüşe sebep olur hem de bilgisayarda yavaşlama yaşatır. Ayrıca zamansız gelen güncelleştirmeler daha sonra yapacağımızı hızlandırma ayarlarının sıfırlanmasına sebebiyet verir.

Windows 10 Güncelleştirme Kapatma

Masaüstü Görünümü Temizleme

Bilgisayar açılışlarda sürekli orada lüzumsuz duran dosyaları ve boyut olarak büyük olan duvar kağıdını her seferinde açmaya uğraşacak. Bu yüzden düz renk duvar kağıdı kullanın, dosya ve klasörleri olabildiğince azaltın.

Windows Masaüstü Sade Görünümü

Başlangıçta Otomatik Açılan Programları Kapatma

Bilgisayarımızın her açıldığında aynı zamanda bir sürü kullanmadığımız programı da aktif eder. Oysaki bu kendiliğinden açılan programlar bilgisayarı yavaşlatıyor olabilir. Görev yöneticisine gelerek başlangıç sekmesinden kullanmadığımız programları devre dışı bırakmak.

Görev Yöneticisi Açma

Daha sonra istediğiniz programın üstüne sağ tıklayıp devre dışı bırak demeniz yeterli. Böylece bilgisayar bir yükten daha kurtulmuş olacaktır. Özellikle Skype, OneDrive ve Defender varsa muhakkak kapalı konuma getirin. Windows Defender kapatmada zorluk çekabilirsiniz çünkü bir süre sonra kendiliğinden aktif olan bir servistir. Kalıcı olarak kapatmak için Bkz: https://windowsyardim.com/windows-defender-kapatma-ve-acma-2021/

Programları Devre Dışı Bırakma

Bilgisayardaki Gereksiz Programları Silme

Fuzuli olarak kurulmuş ve kullanılmayan programları denetim masasından kaldırmanız gerekiyor. Özellikle crackli program kullanımından kaçının çünkü bilgisayarınıza trojan tarzı virüsler bulaşabilir ve güvenlik açısından zaafiyete uğratabilir. Bunun yanında aşırı ram ve cpu kullanımına yol açtığından bilgisayar hızınızı ciddi miktarda düşürür. Denetim Masası > Programlar ve Özellikler yolunu takip ederek gereksiz programları silin.

Gereksiz Programları Sime

Bilgisayardaki Diskleri Temizleme İşlemi

Bilgisayardaki diskleri temizleme ve birleştirme işlemi ile bad sector hatalarının önüne geçilebilir ve bir nebze olsun dinamikliği arttırılabilir. Alt resimde olduğu gibi Diski Temizle seçeneğini seçeceğiz. Bunu yapmak bu diskteki her şeyi sil anlamında değil diskin içindeki hataları düzelt anlamında temizleme işlemidir. Kaç disk bölümü kullanıyorsak hepsine yapılması gereken bir işlemdir. Önümüze küçük bir liste çıkacaktır burada hepsini seçin ve temizle deyin. Genel Sekmesinin hemen yanındaki Araçlar sekmesinden de En iyi duruma getir butonuna basın

Diski Temizleme Ve Onarma

Hızlı Bilgisayar için Güç Seçenekleri Ayarlama

Bilgisayarlar fabrika ayarı olarak önümüze dengeli modda gelir. Özellikle laptop kullananlar için pil performansı açısından tercih edilse de bizim için öncelikli olması gereken yüksek performanslı kullanmak. Bunun için Denetim Masası>Donanım ve Ses>Güç Seçenekleri yollarını takip ederek yüksek performansı seçelim. Denetim masasını küçük simgeler modunda kullanıyorsanız çıkan listeden direkt olarak Güç Seçeneklerini tıklayın.

Güç Seçenekleri Yüksek Performans

Windows 10 Oyun Modu Ayarları

Bu başlıkta windows 10’da bizlere sunulan performans ayarlarından oyun moduna geçiyoruz. Oyun modu demek bilgisayarı hızlandır demektir özellikle oyun oynarken ekstra hızlanma sağlayan bir moddur.

Oyun Modu Ayarları

Bilgisayarın arama kısmına oyun modu yazıp üst resimdeki gibi çıkan sonuca tıklıyoruz ve oyun modu seçeneğini açık yapıyoruz. Hemen sol listede görülen Xbox Game Bar ayarlarının tamamını kapalı konuma getiriyoruz. Arama kısmına oyun çubuğu yazarsanız yine Xbox Game Bar çıkar kapalı konuma getirelim.

Odaklanma Yardımı Kapatma

Bilgisayarımızda yine arama kısmına odaklanma yardımı yazıyoruz ve gelen ekranda kapalı seçeneğini seçiyoruz.

Odaklanma Yardımı Kapatma

Gizlilik Ayarları Kapatma

Bilgisayarın arama kısmına gizlilik ayarları yazarak çıkan sonuca tıklıyoruz. Ve önümüze gelen ne varsa her şeyi kapatıyoruz. Alt resimde kırmızı kutu içine alınmış sekmelere de tek tek girerek gelen konum, kamera, mikrofon vs bütün bölümleri kapalı konuma getiriyoruz. Bizim haberimiz olmadan windows’un kendi hizmetleri olan bir yığın uygulama gereksiz yere çalışıyor. Bunları da kapatalım ve bilgisayarımıza oksijen vermeyen onu canlandırmaya devam edelim.

Gizlilik Ayarları

Windows 10 Görsel Efektleri Kapatma Ayarları

Bilgisayarı hızlandırmak için en çok tercih edilen yollardan birisi de açılış efektleri kapatmaktır. Bilgisayar açılırken değil kullanırken daha seri bir şekilde çalışacağı için bu ayarı da es geçmeden yapalım. Bilgisayarım’a girip beyaz boşluğa sağ tık>özellikler diyoruz ve açılan ekranda gelişmiş sistem ayarlarına tıklıyoruz.

Gelişmiş Sistem Ayarları

Yukarıda kırmızı kutu içine alınmış bölümlere sırasıyla tıklayarak bilgisayarı hızlandırma ve performansını arttırmak için sıradaki yöntemimiz olan gelişmiş sistem ayarlarından efektleri kapatıyoruz. Alt resimdeki gibi sadece iki seçenek işaretli olacak şekilde ayar yapabilirsiniz.

Gelişmiş Sistem Ayarlarından Görsel Efektleri Kapatma

Windows 10 Arama Dizinlerini Kapatma

Bütün windows yazılımlarında olduğu gibi windows 10’da hızlı arama yapabilmek için arama indexleme servisi kullanılıyor. Düşünce olarak güzel ama yavaşlamış bilgisayarlarda aşırı yıpranmaya sebebiyet veren bir servis. Bu servisi de bilgisayarı hızlandırmak adına kapatıyoruz. Bunun için klavyeden Win+R kombinasyonunu yaparak Çalıştır uygulamasını açıyoruz veya bilgisayarın arama kısmına Services.msc yazıp enterlıyoruz.

Dizin oluşturmayı kapatmak

Devamında karşımıza Hizmetler isminde bir program çıkacak. Biraz aşağılara inerek Windows Search seçeğini bulup çift tıklıyoruz ve ardından alt resimdeki gibi durdur deyip kapatıyoruz. Başlangıç türü Devre dışı olacak halde uygula ve tamam deyip çıkıyoruz. Buradan yine gerekli gördüğünüz kısımları kapatabilirsiniz mesela Xbox ile ilgili olanları buradan da devre dışı bırakabilirsiniz.

Windows Search Kapatma

Windows 10 Sistem Yapılandırma Ayarları

Bir önceki başlıktaki Hizmetler servisinin küçük bir versiyonu daha var ve işlevsellik açısından buradan farklı. Bilgisayarımızın başlat menüsünün yanındaki arama kısmına Sistem Yapılandırması yazalım ve çıkan sonuca tıklayalım.

Windows 10 Sistem Yapılandırma Ayarları

Burada dikkat etmemiz gereken kırmızı kutucuk içine alınmış olan Tüm Microsoft hizmetlerini gizle seçeneği işaretli olacak şekilde kalan ve kullanılmayan programları devre dışı bırakmak. Üst resimde Google Chrome’un arkaplanda çalışan güncelleme servisini kapattık. Diğerleri çalışıyor çünkü sistem için gerekli.

Geçici Dosyaları Tamamen Silme Ayarları

Windows her halükarda bizim dosyalarımızı geçici olarak saklıyor. Hatta Geri Dönüşüm kutusuna gönderdiğimiz ve oradan sildiğimiz dosyaları bile bir yerlerde saklıyor. İşte bu adımda onları silerek windows’umuzun beynini temizleyip bize hizmet etmesine katkı sağlayalım. Bilgisayarımızın yine arama kısmına geliyoruz ve geçici dosyalar yazıp çıkan sonuca tıklıyoruz.

Geçici Dosyaları Tamamen Silme Ayarları

Resimde görüldüğü gibi geçici dosyalar yazan yere tıklayıp gelen ekranda bütün seçenekleri seçin ve kaldırın. Bu işlem birikmiş çöp dosyalara göre biraz zaman alabilir.

Geçici Dosyaları Tamamen Silme İşlemi

Konu geçici dosyalara gelmişken Başlat>Çalıştır’a gelelim ve sırayla teker teker “Temp” “%Temp%”“Prefetch” yazıp çıkan çöp dosyaları silelim. Böylece bir tık daha bilgisayarımızın omuzlarındaki yükü azaltmış olacağız.

Geçici Dosyaları Silme İşlemi

İşlemci Bakımı ve Kasa Temizliği

Bilgisayarlarımızın gerek masaüstü gerekse dizüstü olsun işlemcilerimiz vardır ve bu işlemcilerin ısınma problemini çözmek için termal macun çekilir. Termal macunların 6-8 ay ömrü vardır bu süreyi aştıkça geçen sürece bilgisayarların performansında düşüş yaşanıyor. İşlemci macunu yenilendiğinde özellikle yaz aylarında soğutucu görevini daha iyi yapacağından bilgisayar hızı artar.

Bilgisayarlar zamanla tozlanır ve fanların hava sirkülasyonunu kapatır. Bu da verimin düşmesine ve bilgisayarın yavaşlamasına sebep olur. Macun yenilenmesi esnasında bir hava üfleyici vasıtasıyla bilgisayar kasasındaki tozları da temizletmeniz gerekir.

Bilgisayar Hızlandırmak İçin Overclock Yapma

Sadece üst düzey kullanıcıların yapabileceği bir işlem olduğundan bunu bilgisayardan iyi anlayan birinin veya bilgisayarcıların yapabileceği bir işlemdir. Sadece bu işlemle bile bilgisayar 2 kat hızlanması muhtemeldir. Overclock biostan işlemcinin hız aşırtma işlemidir. Her işlemciye overclock yapılmaz ve işlemcinin yanmasına sebeb olabilir. Bu şekilde alacağınız bir arıza ile garanti dışı kalırsınız.

Kayıt Defteri (Regedit) Düzenleyerek Pc Hızlandırma

Bilgisayarda sistem eniyileme, kayıt defteri düzenleme, yazılım ve donanım sağlığı ve interneti hızlandırma ayarları için Advanced SystemCare programını kullanabilirsiniz. Resmi sitesinden indirip kurabilirsiniz. Google’da çokça lisans kodu paylaşımı yapılmakta olduğundan pro hale getirdiğinizde alt resimdeki gibi bütün özellikleri kullanabilirsiniz.

Advandes SystemCare Lisans Kodu:CDD6D-D0774-F23C0-7EB3N

Kayıt Defteri Onarma

Doğru Sürücüleri Yükleyerek Sistem Hızlandırma

Yanlış veya eksik yüklenmiş driverlar ile de aksak bir windows kullanımı söz konusu olabilir. Sürücüsü olmayan donanım görevini tam anlamıyla yapamaz. Bunun için Driver Booster programını kullanarak eksik kalan sürücüleri ve daha fazlasını yükleyerek bilgisayarımızı hızlandırabiliriz. Advanced SystemCare gibi Driver Booster programınında Google’da lisans kodları mevcut. Bir kaç deneme ile pro verisyonu kullanabilirsiniz.

Driver Booster Lisans Kodu:FF9F8-BE53E-5F963-A4948

Windows 10 Sürücü Güncelleme

Windows 10 Hızlandırma İçin Ek Bilgiler

Ana kart modeline ve ram belleğine göre ek olarak bir kaç hızlandırma ayarı daha yapılabilir. Örneğin bios’unuzun sürümünü takip ederek güncel kalması ve yine bios’tan ram ayarlarını doğru bir şekilde yaptığınızda bilgisayarınıza ufakta olsa katkı sağlayacaktır. Çoğu bios’ta hızlı başlangıç için ayarlar mevcuttur bilgisayarınızın açılış hızı bir kaç saniye daha hızlanacaktır. Gigabyte marka anakartlar için bios güncellemelerini buradan takip edebilirsiniz. Liste sürekli olarak güncellenecektir.

Bkz: https://www.gigabyte.com/Motherboard/B450M-S2H-rev-10/support#support-dl-utility

Bunun yanında en büyük hızlandırma ve performans katkısı sağlaması açısından bilgisayarlarınızda SSD diskler kullanmalısınız. Yazma ve okuma hızları HDD sabit disklere göre çok hızlı olduğundan aradaki farkı rahatlıkla görebilirsiniz. Şuana kadar yazılan maddelerin en etkilisi SSD disk kullanımıdır. Ciddi oranda farkı hissettir bilgisayarınızın eskisinden kat ve kat daha hızlı çalışmasını ve oyunlarda yüksek fps’ler almanızı sağlar.

Ekran kartına da değinecek olursak ekran kartı ayarlarınızı da araştırıp en iyi hale getirerek bilgisayarınıza can suyu vermiş olursunuz. Radeon ekran kartlarından özellikle en iyi mod E-spor modudur. E-spor modunda herşey daha akıcı ve görüntü kalitesi daha yüksektir.

Bilgisayarın sağlığı ve elektriksel açıdan uyku modunu kullanmayın çünkü her uyku modundan uyanışta voltaj dengesiz olarak ve ani dağılım yapar bu yüzden kondansatörler üzerinde bozucu etkisi olur. Uyku modunda açılan bilgisayarlar için;
BKZ: https://windowsyardim.com/uyku-modundaki-bilgisayar-yeniden-aciliyor-sorunu-2021/ 

Windows 10 Hızlandırmak İçin 10 İpucu - OppoTr.Com

Gelişmelerden haberdar olmak için Takip edin!

Oppo Google News

Windows 10 Hızlandırmak İçin 10 İpucu! Windows 10 Microsoft’un önceki işletim sistemlerinden daha hızlıdır. Ancak bazı ipuçları ile daha da hızlı kullanılabilir. Windows 10 hızlandırma yollarını bu makalemizden öğrenebilirsiniz.

Oppo Tema Ara...

Bilgisayar donanımları daha da hızlanmaya ve gelişmeye devam ederken yazılımlar da bu hızı yakalamaya çabalıyorlar. Windows 10 da donanımların hızına yetişmeye çalışan önemli yazılımların başında geliyor. Özellikle başlangıç ​​zamanı için büyük çaba sarfediliyor. Windows 7 veya daha önceki bir sürümden yükselttiyseniz bilgisayarınızın ne kadar hızlı hazır hale geldiğine şaşıracaksınız. Ancak çalıştırdıktan sonra düşünülmesi gereken diğer performans faktörleri de vardır.

Windows 10 Hızlandırmak İçin 10 İpucu

Pek çok Windows hızlandırma taktiğinde ana sorun olarak işletim sistemindeki gereksiz görsel animasyonlar olduğu söylenmektedir. Bu ipuçlarının birçoğu görünümünüzü ve sistemin işlevselliğini tehlikeye atmadan Windows 10 sisteminizi hızlandıracak yolları gösterir. Çoğu ücretsiz olan bu taktiklerden bazıları için yazılım veya donanım üzerinde biraz para harcamak gerekebilir. Hız artırmak isteyen ancak ekstra görselliği umursamayan daha eski ve daha düşük bütçeli olan makineler sistem performansını artırabilir.

1- Gereksiz Programları (Crapware) Kaldırın

Bilgisayar üreticileri tarafından yüklenen bu ekstra programlar önceden kurulmuş yazılımlar ile gelen ek yazılımlardır. Yeni bilgisayarlar için büyük bir sorun olmaya devam ediyorlar.

Başlat düğmesine ve ardından en alttaki Tüm Uygulamalar’a tıklayın. Daha sonra gereksiz gördüğünüz programa sağ tıklayın ve ardından Kaldır’ı seçin. Hemen kaldırılacaktır çünkü bu tip programlar çok küçük boyutludurlar.

Şunun farkında olun ki Windows 10’da iki tür uygulama tipi vardır. İlki geleneksel masaüstünde bulunanlardır. İkincisi ise Windows Mağaza uygulamalarıdır. Bunları kaldırmak için Ayarlar’dan Uygulamalar ve Özellikler sayfasına gidin. Oradan da aynı şekilde gereksiz ve kullanmadığınız uygulamaları kaldırarak bilgisayarınızı hafifletebilirsiniz.

Bunun Windows 10 hızlandırma ya yardımcı olmasının ana sebebi birçok programın bilgisayar açılışı sırasında bu gereksiz ek programları da çalıştırıp RAM ve CPU harcamasıdır. Windows 10 açılış hızlandırması yapabilmek için gereksiz programları kaldırın.

Ayrıca Kontrol yani Denetim Masası’nın Programlar ve Özellikler bölümündeyken, Windows Özelliklerini Aç veya Kapat bölümünden de bilgisayarınızı hızlandırabilirsiniz. Gereksiz olduğunu düşündüğünüz hizmetleri buradan kapatın.

Program yardımıyla bunları yapmak isterseniz PCDecrapifier ve Revo Uninstaller gibi yazılımları deneyebilirsiniz.

2- Başlangıçta Daha Az Program

Birçok program bilgisayarınızı her başlattığınızda çalıştırılan birkaç yan işlem yükler. Bazıları daima sisteminizde çalıştırmanız gereken şeyler değillerdir. Windows 7 ile karşılaştırıldığında Windows 10 güncellenmiş olan Görev Yöneticisi’nden sınırlama işlemlerinin yeni ve kolay bir yolunu sunar.

Görev Yöneticisi’ni açmanın en kolay yolu Ctrl+Shift+Esc tuşlarına basmaktır. Başlangıç ​​sekmesine geçtiğinizde Windows başlangıçta yüklenen tüm programları görürsünüz. Diyalog kutusunda ise her biri için başlangıçtaki etkisini gösteren bir sütun bulunur. Durum sütunu o programın başlangıçta çalışıp çalışmayacağını gösterir. Bu durumu değiştirmek için herhangi bir girdiye sağ tıklayabilirsiniz. Örneğin, iTunes’i hiç kullanmadıysanız muhtemelen her zaman çalışacak şekilde iTunesHelper’a da ihtiyacınız yoktur.

3- Disk Temizleme

Başlat menüsüne Disk Temizleme yazın ve Windows ile gelen bu programı açın. Windows’un birkaç nesildir adeta bir parçası olan güvenilir Disk Temizleme yardımcı programı gerçekten çok yararlıdır. Disk Temizleme; PC’nizdeki geçici dosyaları, çevrimdışı Web sayfalarını ve yükleyici dosyaları gibi istenmeyen önemsiz dosyaları bulur ve hepsini siler. Geri Dönüşüm Kutusu’nun ne kadar dolu olduğunu pek bilmezsiniz. Geri Dönüşüm Kutusu’ndaki öğelerin dahi bilgisayarınızı ağırlaştırdığını söylesek? Evet bu Disk Temizleme ile onlardan da kurtulacaksınız.

Bununla birlikte düzenli olarak disk birleştirme planlamadıysanız, Başlat düğmesinin yanındaki arama kutusuna Diskleri Eniyileştir yazarak bu araca da ulaşabilirsiniz.

Windows 10 Hızlandırmak İçin 10 İpucu - OppoTr.Com

4- Daha Fazla RAM Ekleyin

Bir atasözü der ki: Atı yem koşturur, bilgisayarı ram coşturur. Windows 10 OS’un önceki sürümleri kadar yavaş değildir demiştik. Ancak daha fazla bellek her zaman PC işlemlerini hızlandırmanın en iyi yoludur. Tabi tabletler gibi bugünün aygıtlarının birçoğu için RAM ekleme seçeneği mümkün değildir. Siz hâlâ bir masaüstü bilgisayar kullanıyorsanız, bu makale RAM ekleme şansına en kolay sahip olanlardansınız demektir. Büyük RAM üreticilerinin (Crucial, Kingston, Corsair) web sitelerinin hepsinde bilgisayarınızın hangi RAM türünü desteklediğini gösteren filtreler bulunmaktadır. Daha fazla RAM eklemek Windows 10 hızlandırma ipuçlarından biridir.

5- Windows’u SSD Sürücüye Kurun

Geçen yıl evdeki masaüstü bilgisayarıma bir SSD sürücü satın aldık ve kurduk. Windows sürümünü de bu sürücü içine yükledik. Bunların sonucunda olağanüstü bir hızlanma ile karşılaştık. Sadece Windows başlangıç ​​için değil, Adobe Photoshop gibi zorlu uygulamaları yüklemek ve kullanmak da çok hızlı bir hal aldı. Sistem hızlandırması için Windows kurulu olan ​​sabit diskinizi değiştirmeniz mantıklıdır. Ancak bunun yerine bir USB 3.0 bağlantısına sahip harici bir SSD de yüksek miktarda depolama alanı kullanan uygulamalarda hızlı bir artış sağlayabilir. Dahili veya harici seçim sizin. Bizim tavsiyemiz dahili bir SSD üzerinde Windows sürümünüzü kullanmanız. Kesinlikle hızı farkedeceksiniz.

6- Virüsler ve Casus Yazılımları Denetleyin

Bunu yapmak için Windows 10 ile gelen Windows Defender’ı kullanmanız yeterlidir. Yok ben buna güvenmem diyorsanız 3. parti bir program kullanabilirsiniz. Birçok program olsa da bizim tavsiyemiz en iyisi olacak. PCMag güvenlik uzmanı Neil Rubenking’in yapımında rol aldığı Malwarebytes Anti-Malware programı oldukça iyi bir koruma sağlar. Üstelik tamamen bedavadır.

Ancak bu tip 3. parti programların anlık koruma sağlayayım derken bilgisayarınızı virüslerden daha da fazla yavaşlatabileceğini unutmayın. En başta dediğimiz gibi sisteminizde varolan Windows Defender size yeter de artar.

7- Güç Ayarlarını Maksimum Performans’a Ayarla

Elbette elektrikten tasarruf etmek istiyorsanız bu iyi bir seçim değildir. Ancak bilgisayarınızı gözle görülür derecede hızlandırabilir.

Sırasıyla;

Kontrol Paneli / Sistem ve Güvenlik / Güç Seçeneklerine gidin. Sırasıyla sağ taraftaki açılır oku tıklayın ve Yüksek Performans’ı seçin. Windows 10 hızlandırma ayarlarının en önemli olanlarından biridir.

8- Performans Sorun Gidericisini Kullan

Başlat düğmesinin yanındaki arama kutusuna Sorun Giderme yazın ve uygulamayı açın. Sistem ve Güvenlik sekmesinin altında Performans sorunlarını kontrol et seçimini göreceksiniz. Bu sorun gidericiyi çalıştırın ve bilgisayarınızın yavaşlamasının temel sebebini bulmasını sağlayın.

9- Daha İyi Performans İçin Görsellerden Fedakarlık Yapın

Başlat menüsüne “görünüm performansı” yazın ve bu uygulamayı çalıştırın. Gelen penceredeki seçeneklerden en iyi performans için ayarla yazan düğmeyi seçerek bilgisayarınızı gayet iyi hızlandırabilirsiniz. Ancak bu seçeneği seçtiğinizde bilgisayarınızda görsel anlamda hiç hoş bir görüntü elde etmezsiniz. Tüm pencere animasyonları ve geçiş efektleri yok olurlar. Sizin için görsellik önemli değil ise sorun yok. Bazı efektler dursun derseniz de sevdiğiniz efektlerin diyalog kutusunu seçili bırakabilirsiniz.

10- Arama Dizini Oluşturma Özelliğini Kapatma

Özellikle düşük seviyedeki bilgisayarlar için arama indekslemesi geçici olarak sistem kaynaklarını tüketecektir. Yaptığınız aramalar eğer çok fazla olmuşsa bilgisayarınızı çok yavaşlatacağından dolayı bu özellik sizin için pek cazip olmayacaktır.

Bunu nasıl kapatabilirim? sorusunu duyar gibiyiz. Gelin basitçe anlatalım;

Sırasıyla Başlat > Denetim Masası > Dizin Oluşturma Seçenekleri yolunu takip ederek ayarları yapacağımız kısma geliyoruz.

Daha sonra “Değiştir” tuşuna basarak arama yaptığınız zaman hızlı sonuçlara ulaşmak istediğiniz klasörleri özel olarak seçiyoruz. Bilgisayarınız gerçekten düşük seviyedeyse tüm kutuları kaldırmanız sizin yararınıza olacaktır. Gereksiz yere diskinizi kullanmasın. Arama sonuçları birkaç saniye kadar geç gelsin çok da eksiklik hissetmezsiniz.

Ayrıca Windows 10’un RAMDisk özelliğini kullanarakta uygulamalarınızı hızlandırabilirsiniz. RAM’inizin bir kısmını uygulamalarınıza ayırarak, uygulamanın bu bölümü sabit disk gibi kullanmasını sağlayabilirsiniz. Bu sayede yüksek oranda okuma-yazma hızına sahip olan uygulamanın performansında artış olacaktır.

Ardından Google Chrome’un masaüstündeki kısayoluna sağ tıklayıp özelliklerine giriyoruz. Daha sonra, kısayol sekmesine geçiş yaparak Uygulamanın hedef yolunun sonuna oluşturduğumuz RAMDiskin yolunu girmemiz gerekiyor. Aşağıdaki örnekte olduğu gibi. Hepsi bu kadar.
“C:\Program Files (x86)\Google\Chrome\Application\chrome.exe” –disk-cache-dir=R:\



Oppo Forum Google News

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır