src belgesi 1 2 3 4 nedir / Psikoteknik Belgesi Beylikdüzü

Src Belgesi 1 2 3 4 Nedir

src belgesi 1 2 3 4 nedir

sayılı Karayolu Taşıma Kanunu ve Karayolu Taşıma Yönetmeliği kapsamında faaliyet gösteren tüm ticari sürücülerin alması zorunlu olan belgedir. Sürücü ister kendi aracı ile yük veya yolcu taşısın ister başkasının adına yük veya yolcu taşısın SRC belgesi almak zorundadır. Denetimlerde yük veya yolcu taşıdığınız baz alınmaz şirket adına kayıtlı veya ticari bir araç kullanıyorsanız SRC Belgesi ibraz zorunluluğunuz vardır.

SRC belgeleri 5 çeşit olarak nitelendirebiliriz.

SRC 1 Belgesi : Uluslar arası Yolcu Taşımacılığı

SRC 2 Belgesi : yurt içi yolcu Taşımacılığı

SRC 3 Belgesi : Uluslar arası yük taşımacılığı

SRC 4 Belgesi : Yurt içi yük taşımacılığı

SRC 5 Belgesi: Tehlikeli Madde taşımacılığı

Olmak üzere yapılan işin niteliği gereği değişik özellikteki ticari araç sürücüleri için farklı SRC belgeleri öngörülmüştür. 66 yaşından gün alanlar SRC belgesi alamaz, yani ticari araç kullanamazlar.

 

SRC BELGESİNİ NASIL ALIRIM?

 

Eğer ehliyetiniz tarihinden önce alınmış ise muafiyetten yararlanarak kursa gitmeden ve sınava girmeden SRC belgelerinizi funduszeue.info durumda kursa devam etmek ve sınava girerek başarılı olduktan sonra SRC belgenizi alabilirsiniz.

 

KURSLAR KAÇ GÜNDÜR?

 

SRC Eğitimleri gün sürmektedir.

 

SRC KURSLARINA DEVAM ETMEK ZORUNLUMUDUR?

 

SRC eğitimlerine eksiksiz devam etmek zorunludur.1 saat dahi devamsızlık yapan sürücülerin kursları iptal edilmektedir.

 

SRC SINAVLARININ ZOR OLDUĞU SÖfunduszeue.info DOĞRUMUDUR?

 

Hayır bu doğru değildir.Eğitimlere düzenli olarak devam edenler ve biraz olsun sınava hazırlananlar rahatlıkla sınavda başarılı olurlar.

 

TOPLAM KAÇ SINAVA GİRME HAKKIMIZ VARDIR?

 

Eğitimini tamamlayan sürücülerin 2 yıl içerisinde toplam 4 sınava girme hakları vardır.Sınav haklarının yada 2 yıl süresinin dolması durumunda sürücülerin yeniden SRC kurslarına kayıt olut eğitim almaları gerekir.

 

SINAVDA KAÇ SORU SORULUYOR VE BAŞARILI OLMAK İÇİN EN AZ KAÇ PUAN ALMAK GEREKİR?

 

SRC sınavlarında toplam 50 test sorusu sorulmaktadıfunduszeue.info sorulardan en az 30 tanesine  doğru cevap vererek en az 60 puan alan sürücüler sınavda başarılı olmuş sayılırlar.

 

SRC KURS  BİTİRME SERTİFİKASI SRC YERİNE GEÇERMİ?

 

SRC kurs bitirme sertifikası SRC belgesi yerine geçfunduszeue.info Ulaştırma Bakanlığının sertifikaların ilk sınava kadar SRC belgesi yerine geçmesi konusunda bir çalışması olsada henüz remi olarak doğrulanmamıştır.

 

SRC BELGESİ OLMADAN ARAÇ KULLANMANIN CEZASI NEDİR?

 

KANUN HÜKMÜ

sayılı Karayolu Taşıma Kanunu gereğince hazırlanan “karayolu Taşımacılık Faaliyetleri Yeterlilik  Eğitimi Yönetmeliği” yürürlüğe girdiğinden “Araç sahibi olsun veya olmasın, ticari taşıt kullanma belgesi sahibi olan bütün şoförlerin SRC belgesi alma zorunluluğu vardır. SRC belgesi olarak nitelendirilen yeni ticari araç sürücü belgesi olmayan ticari araç sürücülerinin araçlarını kullanamayacakları Ulaştırma Bakanlığı tarafından açıkça belirtilmiştir. Bu nedenle Ulaştırma Bakanlığının SRC BELGESİ olmadan trafiğe çıkmaları halinde yılı için uyguladığı idari para ceza oranı aracın sürücüsüne ,00 TL, yetki belgesi sahibine ise ,00 TL olarak belirlenmiştir.

 

SRC ALMA SÜRECİ

SRC Belgelerinden herhangi birini almak için başvuru yapmak isteyen sürücülerin SRC eğitimine katılmaları gerekmektedir. Bu eğitime katılan sürücüler eğitimlerini tamamladıktan sonra Milli Eğitim Bakanlığının yapacak olduğu sınava girilir. Ortalama ayda 1 sınav yapılır. Sınavda başarılı olan kursiyerlerin ulaştırma bakanlığından gelecek olan sms’ ten sonra Halk Banka 20 TL yatırı ve bundan sonra SRC Belgeleri e-devlet sisteminde görülmeye başlar. Daha önceki gibi SRC kartları gelmemektedir. Yapılan sorgulama da SRC belgenizin olup olmadığı görünüyor. SRC sınavında baraj puan üzerinden 70 puandır. Toplam 40 sorudan 28 doğru yapmak geçmek için yeterlidir.

 

ARANAN ŞARTLAR VE EĞİTİM

SRC belgeleri için öngörülen eğitim programları ve aranılan şartlar da farklılık arz etmektedir. 

SRC 5 belgesi almak için de en az ilkokul funduszeue.info mezunu olma şartı aranmaktadır. Ayrıca tehlikeli madde taşırken kullanılacak aracın niteliğine göre sürücü belgesine sahip olma şartı vardır. Tehlikeli madde taşımacılı yapacak sürücülerin, ilgili mevzuatın sürücüler için zorunlu kıldığı eğitimi aldığını gösteren belgeye sahip olmaları da gerekmektedir.

 

 

Src Belgesi Çeşitleri

Kara yolları taşımacılığı için ticari araçların alması zorunlu tutulan Src belgesi ehliyetten farklı bir belgedir ve sürücüler ticari bir taşımacılık faaliyetinde bulunacaksa bu belgeyi almak zorundadır. Src belgesi çeşitlerine göre kategorilenmiştir ve bunların faaliyet alanları da farklıdır.

Sürücü kelimesinin kısaltmasıyla oluşturulan src belgesi Ulaştırma Bakanlığı tarafından verilir. Sınavla verilebildiği gibi bu belgeyi sınavsız alan da vardır. Sınavsız almak için ehliyet tarihiniz baz alınır ve dilekçe yazmanız gereklidir. Sınav tarihleri ve gereken diğer tüm bilgileri de Ulaştırma Bakanlığı sayfasında kolaylıkla bulabilirsiniz.

Telefon: 0 13 13 HEMEN ARAYIN

Src Belgesi Kategorileri Nelerdir?

Belgenin faaliyet alanlarına göre ayrıldığını söylemiştik. Muafiyetle ya da sınava girerek alacaklar da hangi src belgesini alacaklarını muhakkak  bildirirler. Src belgesi çeşitleri şunlardır:

  • Src1 belgesi: uluslararası alanda taşımacılık faaliyetleri yürüten ticari araçların almak zorunda olduğu belgedir. Aynı zamanda yurtiçinde de taşımacılık yapabilirler.
  • Src2 belgesi: sadece yurtiçinde taşımacılık yapacak olan ticari araçların alması gereken belgedir.
  • Src3 belgesi: yurtdışında kargo ve eşya taşıamacılığı yapacak olan ticari araçların alması gereken belgedir. Aynı zamanda yurtiçinde de eşya ve kargo taşımacılığı yapabilirler.
  • Src4 belgesi: sadece yurtiçinde eşya ve kargo taşımacılığı yapacak olanların kullandığı belgedir.
  • Src 5 belgesi: zararlı madde taşımacılığı yapan ticari araçlar için zorunlu tutulan belgedir. Src belgesi çeşitleri gördüğünüz gibi 5’e ayrılmıştır.

Src Belgesi Sınavı Nasıl Yapılır?

Bu belgeyi almak için sınavsız da bir yol olduğunu söylemiştik. Fakat ehliyeti yeni olan sürücülerin çoğu bu belgeyi sınava girerek elde etmektedir. Bunun için girilen sınavı geçmek önemlidir. Hatta bununla ilgili eğitim veren kurumlar vardır ve kişileri Src sınavına hazırlamaktadır.

Sınavda toplam 50 soru karşınıza çıkar. Bu sorular src 5 hariç diğer src bölümlerinden karışık olarak gelir. Geçmek için almanız gereken not 60’tır. Yani 30 soruyu en azından doğru şekilde cevaplandırmış olmanız şarttır.  Src 5 için ayrı olarak 40 soru daha sorulur. Sınav 11 il merkezinde yapılır. Sınav sonuçlarını e devlet üzerinden öğrenebilir ya da yetkili olan eğitim kurumunuzdan bilgi alabilirsiniz.

Src Belgesi İle Hangi Araçlar Kullanılır?

Nasıl bir ehliyet ile tüm araçların kullanılamayacağı gibi bir src ile de tüm araçlar kullanılmaz. Bunların ayrımı sayılı kanun ile standartları belirlenerek sınıflara ayrılmıştır. Aşağıda hangi src nin hangi aracı kullanacağını detaylıca anlatacağız.

Src1 hangi araçları kullanır?

Src1 hangi araçları kullanır?

Src1 hangi araçları kullanır?

Src1 belgesi uluslararası yolcu taşımacılığı yapacak olan sürücülerin aldığı bir belge türüdür. Bu belgeyi alan sürücüler sadece yolcu taşıyabilir. Bu belge ile hem ülke için hem de uluslararası taşımacılık yapabilir.

Src1 belgesi ile aşağıdaki araçları kullanabilir;

Src 2 hangi araçları kullanır?

Src 2 hangi araçları kullanır?

Src 2 hangi araçları kullanır?

Src 2 belgesi de tıpkı SRC 1 belgesi gibi yolcu taşımacılığı yapmak amacıyla alınır. Ancak aralarında tek bir fark vardır. Bu fark Src 2 ile ülke sınırları dışına çıkamamasıdır. Zira src 2 belgesi yalnızca yurt içinde yolcu taşımaya müsaade ediyor.

Src 2 belgesi ile aşağıdaki araçları kullanabilir;

Src 3 hangi araçları kullanır?

Src 3 hangi araçları kullanır?

Src 3 hangi araçları kullanır?

Bu belge türü ticari amaçlar kargo, yük ve eşya taşıyanlar tarafından alınır. Src1 belgesinde olduğu gibi Src3 belgesi de uluslararası taşımacılık yapmaya yetkilidir. Bu belgeye sahip olan kişiler ayrıca yurt içerisinde de bu faaliyeti gerçekleştirebilirler. Src3 hangi aracı kullanır şeklinde gelen sorulara yanıt olarak aşağıda belirttik.

Src 3 belgesi ile aşağıdaki araçları kullanabilir;

  • Kamyonet,
  • Pikap,
  • Kamyon,
  • Çekici (TIR)
Src4 hangi araçları kullanır?

Src4 hangi araçları kullanır?

Src4 hangi araçları kullanır?

Yurt içinde kargo ve eşya taşımacılığı yapan sürücüler src4 belgesi almaları gerekir. Ancak src 4 belgesi alanlar yurt dışına çıkamazlar. Bu mesleği sadece ülke sınırları içinde icra edebilirler.

Src 4 belgesi ile aşağıdaki araçları kullanabilir;

  • Kamyonet,
  • Pikap,
  • Kamyon,
  • Çekici (TIR)

 

İsmini sıklıkla duyduğunuz SRC belgesi hakkında ne kadar bilgiye sahipsiniz. SRC Belgesi nedir? SRC belgesi almak zorunlu mudur? Çeşitleri nelerdir? bu bilgilerin cevaplarını merak ediyorsanız ve SRC belgesine ihtiyacınız var ise yazımızı okuyabilirsiniz. SRC belgesi yolcu ve yük taşımacılığı yapmak isteyen tüm ticari araç şoförlerinin almak durumunda oldukları bir belge türüdür. Karayolu üzerinde yolcu ve yük taşımacılığı yapılıyor ise ve SRC belgesi yok ise, yasal cezalarla ve yaptırımlarla karşı karşıya kalınır. Belgeyi otobüs, çekici, panelvan, minibüs gibi ticari araç kullanan şöförlerin mutlaka alması şarttır.

Karayolunda ticari araç kullanan şöförün hangi belgeleri taşıması gereklidir? sorusunu soracak olursak. Belgelerden ilki her şoför gibi olması ve taşınması gereken sürücü belgesi yani diğer adıyla ehliyet. Diğer taşınacak belgelerden ikincisi, mesleki yeterlilik belgesi yani diğer adıyla SRC, üçüncüsü ise Psikoteknik rapordur. Bu belgeleri tam olan sürücüler, kendilerine ait kanunen ibraz edilen belgeleri tamamlamış olurlar. Kanunen tüm evrakları tam olan ve düzenli araç kullanan sürücüler, kesinlikle sorun yaşamazlar. Src   belgesini hak edebilmek için, eğitimini almak ve Milli Eğitim Bakanlığı’nın düzenlediği sınava girerek kazanmak gerekiyor.

SRC belgesinin ülkelere göre ismi değişebilmekte. Kısa olarak bakacak olursak kaç src belgesi vardır? Src belgelerinin açılımları nelerdir. Birlikte bakabiliriz. SRC belgeleri; SRC1, SRC2, SRC3, SRC4 ve SRC5 olmak üzere 5 türden oluşmaktadır. Yapılan işin türü ve niteliğine göre tüm src belgeler birbirinden farklı türde işler için alınıyor.

ticari

Src1 Belgesi: Uluslararası taşımacılık yapan firmaların şoförlerinin mutlaka almaları gerektiği bir belge türüdür. Bu belge olmadığı durumlarda sınırlardan kesinlikle geçilemeyecektir.

Src 2 Belgesi: Yurt içinde yolcu taşımacılığı yapan firmaların şoförlerinin almaları gereken bir belge türüdür. Otobüsler, servis taşımacılığı yapanlar ve buna benzer kişiler mutlaka bu belgeyi almalıdırlar. Src1 belgesi almış bir sürücü, aynı zamanda src2 belgesini de almış sayılıyor. Bu sürücüler hem yurt içinde hem de yurt dışında rahatlıkla ticari araç kullanabilirler. Bu belgeyi alan kişilerin tekrar src 2 belgesi almalarına gerek yoktur.

Src 3 Belgesi: Uluslararası yük, eşya ve kargo taşımacılığı yapan firmaların şoförlerinin de mutlaka almaları gerekmekte olan bir belge türüdür.

Src4 Belgesi: Yurt içinde yük, eşya ve kargo taşınacak ise, bu belgeye sahip olmak gerekiyor. SRC1 ve SRC 2 belgeleri için geçerli olan durum, SRC3 ve SRC4 belgeleri içinde geçerlidir. Yani SRC3 belgesine sahip olan bir sürücü aynı zamanda SRC4 belgesini almasına gerek yoktur. SRC3 belgesine sahip olan bir şoför, hem yurt içinde hem de yurt dışında eşya ve kargo taşımacılığı yapabilir.

Src5 Belgesi: SRC5 belgesi tehlikeli madde taşımacılığı yapan tüm sürücülerin ayrıca almaları gereken bir belge türüdür.

SRC belgesi ile ilgili bir konuya açıklık getirelim. Sürücü araç sahibi olsun ya da olmasın, ticari bir araç kullanıyor ise mutlaka ilgili çalıştığı sınıfa göre SRC belgesi bulundurmakla zorunludur. Bazı şirketler toplu olarak sürücülerine SRC belgesi aldırırken, bazen de kişiler bireysel olarak SRC belgesi almak isteyebilir. SRC belgesi olmayan ticari araç sahipleri ve sürücüleri, yasal olarak kesinlikle bu araçları kullanamazlar. Ticari araç şöförlüğü yapmak isteyenler ve ileride lazım olacağını düşünenler, mutlaka bu belgelerden kendilerine uygun olanını almalıdırlar. SRC belgesi olmayan ve bu şekilde ticari araç kullananların kendileri ceza yedikleri gibi, birde çalıştıkları firmanın yani aracın sahip olduğu şirketinde ceza yemelerini sağlarlar. Aynı zamanda SRC belgesi olmayan şöförler ilgili şirket aracı ile kaza yaptığında ise, sigorta şirketleri araç sigortalı dahi olsa kesinlikle zararı ödemez.

Ticari araç sahibi olan şirketlerin, kesinlikle SRC belgesi olmayan şöförleri çalıştırmaması ve personellerinden bu belgeye sahip olmayan var ise mutlaka belgenin alınması için gerekli girişimleri başlatması gerekiyor. SRC belgesi taşımacılık yapan firmalar için çok önemli bir belgedir. Bu belgeyi kaliteli, iyi eğitim veren ve alanında uzman, eğitim kurumlarından almakta yarar vardır.

 

SRC Eğitimi Hakkında Detaylı Bilgi Al!SRC Eğitimine Hemen Başvur!

Önceki MakaleTehlikeli Madde Güvenlik Danışmanı (TMGD) Olmak İçin 6 Geçerli Sebep (Infografik)

Next ArticleTehlikeli Madde Faaliyet Belgesi Almayan Firmaları Bekleyen 10 Önemli Tehlike (Infografik)

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası