kediler ne kadar sürede çiftleşir / Kedilerde Kur Yapma Ve Çiftleşme - Kedi Blog

Kediler Ne Kadar Sürede Çiftleşir

kediler ne kadar sürede çiftleşir

Baba kedi kendi yavrusu ile çiftleşirse sorun olur mu?

Kedilerde çiftleşme sanıldığının aksine daha fazla anlam içerir. Bu fizyolojik olay, kedilerin belli dönemlerde çiftleştiği ve bu süreçte yüksek ses çıkardıkları ile sınırlı değildir. Ayrıca çiftleşme hakkında da söylenilen bilgiler yeterli olmayabilir ve her zaman gerçeği yansıtmayabilir. Öncelikle kedilerde çiftleşme hakkında bilgi verim:

Kediler Çiftleşmeye Ne Zaman Hazır Olur?

Dişi kedilerin cinsel olgunluğa erişmesi yaşam koşullarına, ırklarına, yaşadıkları bölgenin iklim özelliklerine, genel sağlık durumlarına ve nasıl beslendiklerine göre değişmektedir. Ancak dişi kediler genel olarak 6 – 12 aylık gibi bir süreç sonrasında cinsel olgunluğa ulaşırlar. Öte yandan serbest yaşayan kedilerin, saf ırklara nazaran cinsel olgunluğa daha erken ulaştıkları bilinir.

Erkek kediler dişi kedilere göre daha geç olgunlaşsa da, genellikle erkek ve dişi kediler 1 yaşına gelmeden üreyebilecek cinsel olgunluğa erişirler. Erkek kediler cinsel olgunluğa eriştikten sonra her zaman çiftleşmeye hazır olurken, dişi kediler ise östrus dönemi olarak da bilinen kızgınlık sürecinin herhangi bir gününde çiftleşmeye hazırdırlar.

Dişi kedilerde kızgınlık döneminin ortalama 7 gün sürdüğünü, yine bu zaman aralığının kediden kediye göre değişmekte olduğunu ve genellikle 1 – 21 gün arasında sürdüğünü söyleyebiliriz. Kızgınlığa girdiklerinde ise dişi kedilerin davranışları büyük ölçüde değişir ve kendine eş bulmaya çalışır. Bu konuda oldukça seçici olan dişi kediler, kızgınlık döneminde olsalar bile erkek kedi ile çiftleşmek istemedikleri sürece çiftleşmezler.

Erkek Kedilerde Çiftleşme:

Kedilerde çiftleşme konusunu biraz daha detaylandıralım. Erkek kedilerin kızgınlık dönemleri, dişi kedilere nazaran daha hafif ve daha geç başlar. Aynı zamanda şunu da belirtmeliyiz ki erkek kediler, dişi kedilere göre çiftleşmeyi daha çok isteyen taraftır. Erkek bir kedi doğduktan tam 7 ay sonra kızgınlık dönemine girer. 7 ayını doldurmuş ve hormonları gelişmiş bir erkek kedi ise, çiftleşmek için hazırdır. Eylül ayın sonlarına doğru erkek kedilerin çiftleşme hormonu yani libidoları azalır ve bu libidoların azaldığı dönemlerde erkek kediler kızgın ve kaba davranışlarda bulunurlar. Eğer kediniz evde yaşıyorsa, bu dönemlerde kum kabını kullanmadıklarını söylemeliyiz. Bunun dışında ise evin her yerine fazlasıyla ağır kokan cinsel kokularını bırakırlar. Bu koku ile dişi kedilerin çiftleşme hormonlarını uyarmak amaçlanır.

Dişi Kedilerde Çiftleşme:

Dişi kedilerde çiftleşme belirtileri, erkek kedilere göre daha erken başlar. Erkek kediler çiftleşme dönemine 7. aydan sonra girerken, dişi kediler ise 6. ayda girerler. Dişi kedilerde kızgınlık dönemi olarak adlandırılan bu süreçte, dişi kedilerin hareketleri ve karakterleri ters yönde değişir. Sahiplerine sürtünme, sıkıntılı tavırlar, garip hareketler ve miyavlamalarında değişiklik ve ağırlık gibi bazı belirtiler buna işarettir. Aynı zamanda dişi kedilerin bu dönemlerde acı çekiyormuş gibi miyavladığını unutmayın ve böyle zamanlarda sakin olmanız gerektiğini hatırlayın!

Sorunuza dönecek olursak biz insanlar tarafından garip görülse de kediler kendi yavrularıyla çiftleşebilir. Yavru kediler sütten kesilip ergenlik çağına girdiklerinde çiftleşmeye hazır olduklarından dolayı birbirlerine eş gözüyle bakma potansiyeline sahiptirler. Ayrıca anne kedilerin, yavru kedileri ile çiftleşmeleri de çok muhtemeldir. Faydalı olduysa ne mutlu bana[1]

1, görüntülenme

Kaynaklar

  1. Özkan. Kedilerde Çiftleşme Hakkında Bilinmesi Gerekenler. (13 Haziran ). Alındığı Tarih: 26 Mart Alındığı Yer: Petibom

    Kedilerde Kur Yapma Ve Çiftleşme

    Kediler kur yapma ve çiftleşme konusunda gürültücü ve heyecanlıdır, rastgele ilişki kurarlar. Dişi sadece duygusal ve biyolojik olarak hazır olduğunda erkeğe çiftleşme izni vererek çiftleşme eyleminin zamanlamasını belirler.

    Gün boyunca çiftleşme devam eder, bu tekrar yumurtaların dişinin yumurtalıklarından inmesi için gereklidir. Sık çiftleşme olmaksızın yumurtalar inmez ama birkaç hafta içinde başka bir kızışma dönemi gelir.

    ►Dişi Kedilerde Kızgınlık Dönemi

    kedilerde kur yapma ve çiftleşme

    Kedilerde Kur Yapma ve Çiftleşme

    Dişinin kızışmaya yaklaştığının ilk işaretleri artan huzursuzluğu ve bedenini erotik bir şekilde nesnelere, hatta hayvanlara sürtme arzusunun artışıdır. Sık idrar yapmaya başlar ve idrarın, yaklaşan durumunu etraftaki erkek kedilere belli etmek için koku işaretleyicisi olarak kullanır.

    Kısa süre sonra, hazır olduğunu belirtir şekilde erkek kedilere hazin ve içgüdüsel cinsel çağrılarına başlar. Deneyimsiz insanlar onun bu çağrısını ve kendisini acıyla sürümesini yanlış anlarlar. Bu sırada dişinin kuyruk dibine koku bırakmaya çalışırlar.

    ►Kedilerle Birlikte Yaşamak ve Faydaları Nelerdir?

    kedilerde çiftleşme ve kur

    Erkek kedi kulaklarının arkasını yaladığında dişi çoğunlukla kabul ettiğini gösterir. Uzanacak ve erkeğin kendisini koklamasına, vomeronazal organına koku salgılamasına izin verecektir.

    Erkek üstüne çıktığında çenesiyle dişinin boyun derisini kavrayarak onun denetimi altında kalmasını sağlar.

    Çiftleşme saniyeler içinde biter ama erkek dişi kedi kendisine doğru denemesin diye onu bırakmaz. Arka kısmını kaldırarak ve kuyruğunu yana çevirerek çiftleşmeye hazır çömelir. Sıklıkla mırlar, ön patileriyle yeri yoğurur ve vücudunu gerer.

    kedilerde çiftleşme

    Erkek kedi bir cinsel fırsatçıdır. Bir sürü hormonu uyaracak tekrarlanan çiftleşmeler olmaksızın dişi kedi yumurtaları bırakmaz. Hormonlar yumurtanın salınmasını sağlar ve döllenme 24 saat sonra gerçekleşir.

    Kedilerin çiftleşme zamanı geldiğinde durduramazsınız. Kendini dışarı atar ve iç güdülerinin tetiklediği şeyleri yaparlar. Kediniz erkekse bu sorun değil. Kediniz dişiyse yakında bir çok yavru kedi sahibi olacağınız anlamına geliyor. Kedilerin çiftleşmesine şahit olmadıysanız bu konu hakkında bilgi sahibi olmanız gerekiyor. 

    Bu ya fiziksel olarak diğer erkeklerin üstesinden gelmiş erkeği, akıllıca kur yaparak dişinin dikkatini çeken hiyerarşide alt sıralarda olan bir erkeği veya baskın erkek yorulduktan sonra yerini alan sebatkâr bir erkeği ödüllendirir.

    kedilerde çiftleşme dönemi

    Bu durumlardan herhangi birinde, dişi yavruları için en iyi kaliteyi seçer. Diğer ve bir dişinin ona hazır olduğunu belirten kokularına ve çağrılarına karşılık verir.

    Yalnız sıklıkla dişi kedinin eylemlerinden dolayı alarma geçen tek erkek kedi o değildir. Dominant erkek kediler çiftleşme hakkı için sindirme taktikleri ya da hayvani güçlerini kullanırlar. Kedilerde kur yapışı formalite gereğidir.

    kedilerde kur yapma ve çiftleşme

    Kedilerde çiftleşme nasıl olur ?

    Kedi kendine uygun biri bulduğu zaman kedi dişinin arka tarafından üzerine çıkar ve boynunun arkasını dişleri ile tutar bu biraz ısırma gibi de dursa endişe edecek bir durum yoktur. 

    Gebelik çiftleşmeden sonra ne zaman belli olur ?

    Yumurtlama birleşmeden itibaren 20 ya da 50 saat içinde gerçekleşir.

    kedilerfe çiftleşme

    Kedi emzirme döneminde hamile kalabilir mi ?

    Malesef ki kalabilir. O yüzden dişi kedileri çiftleşme döneminde  gözden uzak tutmak önemli. 

    Kediler kaç yaşında hamile kalmaya başlar ?

    Genelde kediler cinsel olgunluğa   ay arasında ulaşsa da 4 aya düşebiliyor. Eğer bu yaşta hamile kalınmasına izin verilirse bu anne içinde yavrusu içinde tehlikedir.  Çoğu veteriner bu tür şeyleri önlemek için erken yaşta kısırlaştırmadan yanadır.

    ►Kedilerde Doğum ve Belirtileri

    kedilerde çiftleşme ve gebelik

    Erkek Kedilerde Çiftleşme

    Kedilerde çiftleşme de biraz daha detaya inmek gerekirse; erkek kediler, dişi kedilere göre çiftleşmeyi daha çok isteyen taraftır. Erkek kedilerde gözlemlenen kızgınlık dönemi, dişi kedilere göre daha hafif ve geç başlamaktadır.

    Bir erkek kedi doğduktan 7 ay sonra tam anlamıyla kızgınlık dönemine girmektedir.

    7 ayını doldurmuş ve hormonları gelişmiş her erkek kedi çiftleşmesi için hazırdır ve uygun durumda çiftleşebilir.

    erkek kedilerde çiftleşme

    Özellikle eylül aylarının sonlarında doğru erkek kedilerin çiftleşme hormonu olan &#; libidolar &#; azalmaya başlamaktadır. Libidoların azaldığı dönemlerde; erkek kedilerde kızgınlık ve kaba tavırlar boy göstermektedir.

    Kediniz evde yaşıyorsa bu dönemlerde kum kaplarını kullanmamaktadır. Kum kabını kullanmamakla birlikte evin hemen hemen her noktasına çok ağır kokan cinsel kokular bırakmaktadır. Bu kokuların özelliğiyse dişi kedilerin çiftleşme hormonlarını uyarmaktır.

    erkek kedilerde çiftleşme dönemi

    Dişi Kedilerde Çiftleşme

    Dişi kedilerde çiftleşme belirtileri; erkek kedilere göre daha erken gözlemlenmektedir. Erkek kedilerde 7. aydan sonra başlayan çiftleşme dönemi , dişi kedilerde 6. ayda başlamaktadır. Bu döneme dişi kedilerde kızgınlık dönemi denir. Bu dönemde dişi kedilerin hareketleri ve karakterleri eksi yönde değişmektedir.

    Sahiplerine sürekli sürtünme , garip hareketler , sıkıntılı tavırlar ve miyavlamalarında değişiklik ve ağırlık gözlemlenmektedir. Dişi kediler bu dönemlerde sanki acı çekiyorlarmış gibi miyavlarlar ; bu durumlarda sakin olup süreci olması gerektiği gibi sürdürmelisiniz.

    dişi kedilerde çiftleşme

    Dişi kedinin çiftleşmeye hazır olduğunu nasıl anlarız ?

    Dişi kedi çiftleşmeye hazır olduğunu hissettiği zaman farklı hareketlerle belli eder. Kafa aşağıda, kuyruk dikilmiş ve dizler bükülmüş şekli erkeklerin ilgisini çekmek için yaptığı hareketlerdir.

    Sokak Kedilerinde Çiftleşme

    Sokakta yaşayan kedilerin çiftleşme dönemleri; evden çok farklı vahşi doğanın kurallarının geçerli olduğu dönemlerdir. Kızgınlık dönemindeki dişi kedi , sokağın her köşesine salgı bırakarak bölgede yaşayan tüm kedilerin haberdar olmasını sağlamaktadır.

    sokak kedilerinde çiftleşme

    Kedilerde Cinsel Hayat

    Diğer memelilerle karşılaştırıldığında, kediler çok daha yüksek oranda rastgele cinsel ilişki kurarlar, ama bu davranışlarında biyolojik bir mantık vardır. Dişi kedinin çiftleşmeden yumurtası düşmez.

    Daha sosyal türlerin, -insanlar, köpekler ya da evcil çiftlik hayvanların yumurtalarını koruma gereksinimleri yoktur çünkü etrafta her zaman erkek vardır. Kediler ise yalnız avcılar olarak evrim geçirmişlerdir. Bir dişi, mevsimine girdiğinde etrafta erkek kedi olmama olasılığı vardır.

    kedilerde-cinsellik

    Yumurtaları çiftleşmeye kadar korumak kuşkusuz bağımsız bir davranıştır. Bu yüzden de dişi kedi kokudan daha uzaklara ulaşan ve çiftleşmeye hazır olduğunu belirten hüzün dolu bir sesle çağrıda bulunur.

    Tek bir çiftleşmeden sonra yumurtaların salınması fırsatçı erkeği ödüllendirirse de bu en iyi baba olacak anlamına gelmez.

    • Çok özür diliyorum kedim ve dişi 2 gündür ciflesiyor erkek kizginliktan çıktı gibi ama dışı sürekli birliktelik istiyor hamile kalmış mıdır kizginligi daha sirermi defalarca ciflestiklerine sahit oldum

      0

      yorum beğen

      Cevapla

    • Kedim dişi ve 4 aylık ama normalde yapmadığı şeyleri yapıyo çok saldırganlaştı akşamları odanın kapısının önüne geçerek acı avı miyavlıyo ve garip sesler çıkarıyor ne yapmam lazım

      2

      yorum beğen

      Cevapla

    • Onun da canı var

      2 sene önce

      Yanlız kaldığı için olabilir ona bir erkek kedi bulun çiftleşme donemide gelmis olabilir

      0

      yorum beğen

      Cevapla

    • Kedim 4 aylik ve kızgınlık dönemine girdi ve evden kaçtı annem erkek kediyle ciftlestigini görmüş bikere çiftleşmeyle hamile kalmaz dedi veteriner bu konuda tecrübeli olanlar yazabilirmi

      0

      yorum beğen

      Cevapla

    • Merhaba dişi kedim ve erkek kedi kez çiftleştiler 24 saat oldu erkek kedinin geleli fakat dişi kedim çok tedirgin sürekli tıslıyor ve çiftleşme sonrası bir kaç kez balgam şeklinde kustu nu neden kaynaklanıyor olabilir ne yapmalıyım 🥺

      0

      yorum beğen

      Cevapla

    Kediler Hangi Ayda Çiftleşir?

    Kedilerin çiftleştikleri zaman genel olarak şubat ayı ile eylül ayı arasına denk gelmektedir. Kediler hangi ayda çiftleşir sorusuna yanıt verir iken içinde bulunulan yarım küreye göre yorum yapılabilmektedir.

    Kediler yanlış bilinen bir bilgiye göre sadece mart ayında çiftleşmektedir. Ancak bu durum ısı ve güç ışığına bağlı olarak değişmektedir. Gün ışığının yer yüzü ile temas saati arttığında kedilerde bir çiftleşme isteği oluşmaktadır. Bunun nedeni kedilerin poliöstrik canlılar olmasıdır. Yani kediler yılda bir kez değil birden fazla kez çiftleşerek hamile kalabilmektedir. Bu da kedilerin yalnızca bir ayda çiftleşmediğinin kanıtıdır.

    Çiftleşen Kedilerin Genel Özellikleri

    • Çiftleşen Kedilerin Genel Özellikleri

    Çiftleşen kedilerde karakter özellikleri aşağıda yer almaktadır:

    • Erkek kedilerde ayrı dişi kedilerde ayrı çiftleşme istekleri meydana gelebilmektedir. Çiftleşmenin oluşabilmesi için ilk etapta dişi kedilerin arzu duyması gerekmektedir. Yalnızca erkek kedilerin bu isteği duyması kavga meydana getirecektir.
    • Çiftleşme dönemleri kedilerin yaşlarına bağlı değişkenlik gösterebilmektedir. Genç kediler için bu süre yılın dört ayıdır.
    • Her kedi kendi ırkına, boyuna ve yapısına göre farklı çiftleşme özellikleri gösterebilmektedir. Bu nedenle bu süreçte farklı ırklar ile kıyaslanması iyi olmayacaktır.
    • Çiftleşme dönemi yaklaşan kediler kendilerine özgü işaretler belirleyebilmektedir.
    • Kediler altı ay ile sekiz ay arasında bir yaşa sahip olduklarında çiftleşme özelliklerini gösterebilmektedir. Dişi kediler için en uygun çiftleşme yaşı ise birdir.
    • Kedilerin ilk doğumdan sonra kısırlaştırılması sık yapılan bir işlemdir.
    • Kedilerin çiftleşmesi kızgınlık olarak adlandırılmaktadır. Doğallığın bozulmaması için bu süreçte kedilere destek olunmalıdır.

    Erkek Kedilerde Çiftleşme Dönemi

    Erkek kedilerin çiftleşmesi genel olarak eylül ayına rastlamaktadır. Kediler hangi ayda çiftleşir sorusunun erkek kedilerdeki cevabı eylül ayıdır. Erkek kedilerin libidosu en yüksek bu ayda görülmektedir. Dişi kedilerde ise bu ay farklıdır. Erkek kedilerde yaygın görülen çiftleşme özellikleri aşağıda yer almaktadır:

    • Saldırganlık, sinirlilik ve aşırı hareketlilik erkek kedilerde yaygındır.
    • Erkek kediler bu dönemlerde miyavlama ve ses tonu değişimleri gösterebilmektedir.
    • İdrar kokusu bu dönemde yükseleceği için kedi sahiplerinin dikkatli olmasında yarar vardır.
    • Erkek kediler kızgınlık döneminde olduklarında kum kabı kullanımını reddetmektedir. Dışkılarını evin kenar ve köşelerine yaptığı görülmektedir.
    • Erkek kedilerin bunu yapmalarındaki en temel neden karşı cinsin ilgisini kokusu sayesinde çekebileceğini düşünmesidir.

    Dişi Kedilerde Çiftleşme Dönemi

    Dişi kedilerin çiftleşmesi genel olarak sekizinci aydan sonra oluşmaktadır. Ancak dişi kedilerin hamile kalarak sağlıklı yavrular dünyaya getirebilmesi için ilk bir yılını tamamlamış olması önerilmektedir. Dişi kediler erkek kedilere göre şu farklı kızgınlık belirtilerini sergilemektedir:

    • Dişi kedilerde çiftleşme isteği belirtileri sahip oldukları evin ısısına ve ışığın geliş açısına bağlı şekilde değişmektedir.
    • Ortamın aşırı sıcak olması durumunda kedilerde çiftleşme isteği artmaktadır.
    • Dişi kedilerin çiftleşme istekleri kesintisiz olarak bir yıla kadar sürebilmektedir. Bu süre içerisinde kediler devamlı olarak miyavlayabilmektedir.
    • Dişi kedilerde acı çekme anlamında miyavlama ve yüksek hareketlilik görülmesi normaldir.
    • Dişi kediler çiftleşme konusunda hassas canlılardır. Bu nedenle kucağınızdan inmek istemeleri normal karşılanmalıdır.

    Kedilerin Çiftleşme Belirtileri

    • Kedilerin Çiftleşme Belirtileri

    Kedilerin çiftleşmesinde spesifik özellikler aşağıda yer almaktadır. Hem erkek hem de dişi kediler bu ortak özellikleri sergileyerek kızgınlık dönemine girdiklerini gösterebilmektedir:

    • Erkek kedilerde tırmalama davranışları oldukça yaygındır. Normalde sahiplerini üzmeyen uysal kediler bile bu süreçte garip davranışlar gösterecektir.
    • Erkek kedilerde kumun dış kısmına tuvalet yapma davranışı yaygındır.
    • Kediler bu dönemde yüksek sesler çıkararak karşısındakinin ilgisini çekmeye çalışmaktadır.
    • Kedilerde ani zıplama, sürtünme gibi davranışlar sık görülmeye başlanacaktır.
    • Çiftleşme arzusu taşıyan kedilerde miyavlama sıklığı artabilmektedir.
    • Acı çeker gibi davranmak kedilerin davranış bozukluklarını gösterebilmektedir.
    • Huzursuz tavır ve davranışlar, mamaların reddedilmesi, yeni gelen kişiye karşı gösterilen aşırı tepki kedilerin kızgınlık dönemi belirtilerindedir.
    • Dişi kedilerin vajina bölgelerinde az az da olsa bir akıntı meydana gelecektir.

    Ev Kedilerinin Çiftleşme Dönemi

    Ev kedilerinde çiftleşme belirtileri ve dönemi evin şartlarına bağlı değişmektedir. Ev kedileri çiftleşme isteklerinde sokak kedileri gibi değildir, seçicidir. Bu nedenle çiftleşmeye başlamadan önce uzun süre karşı cins kediyi incelemektedir. Kedilerin birbirini beğenmesi ve kokusunu sevmesi çiftleşme için uygun ortamın alışmasını sağlayacaktır. İlk defa karşılaşan ev kedileri genellikle birbirini sevmemektedir. Özellikle çiftleşme ortamında fazla gürültü ve kalabalık olması çiftleşmenin başarı ihtimalini düşürmektedir.

    Ev kedilerinde dişi kedilerin doğum yapmasından sonra kızgınlık dönem belirtileri belirli bir süre ortadan kalkmaktadır. Bunun nedeni dişi kedilerin süt verme dönemlerinde prolaktin adlı hormonu bol miktarda salgılamasıdır. Bu hormon kızgınlık belirtilerini yok ederek kedilerin yalnızca yavruları ile ilgilenmesine neden olmaktadır. Süt verme döneminin bitmesinin ardından kedilerin tekrar çiftleşme istekleri oluşmaya başlayacaktır.

    Kediler hangi ayda çiftleşir sorusu kadar kedilerin çiftleşmesi için gereken ortam nedir sorusu da önem taşımaktadır. Kediler genel olarak sakin ve sessiz bir ortamda çiftleşmektedir. Karşı cins kedinin koklanması ve kokusunu beğenmesi durumunda çiftleşme meydana gelecektir. Dişi kedinin tırnaklarını karşı cinse çıkarması ya da erkek kedilerin tüy kabartması çiftleşmenin olmayacağı anlamına gelmektedir. Eğer bir kedi kızgınlık dönemine geldi ise ancak diğer kedi henüz yavru ise bu işlem gerçekleşmeyecektir. Kızgınlık kokusunu her iki kedinin de alması ve her iki kedinin de çiftleşme için hazır olması, sürecin sağlıklı bir şekilde tamamlanmasını sağlayacaktır.

    Ayrıca Bakınız: Kediler Depresyona Girince Ne Yapılmalı?

    Etiketler: dişi kedilerde çiftleşme dönemi • erkek kedilerde çiftleşme dönemi • kedi çiftleşme • kedi çiftleşme dönemi

    nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir

© 2024 Toko Cleax. Seluruh hak cipta.