can 26 gübre içeriği / İGSAŞ - İstanbul Gübre Sanayii A.Ş.

Can 26 Gübre Içeriği

can 26 gübre içeriği

Can Gübre (Kalsiyum Amonyum Nitrat) Nedir?

Eğer bölge sulama bakımından sıkıntılı veya fazla yağış almayan kurak bir bölge ise; amonyum nitrat (AN33) tercih edilmelidir.

Çeltik haricinde bütün hububatlarda , sebzede, meyve ağaçlarında, zeytinde, bağda, pamuk, mısır, ayçiçeğinde ve tüm bitkilerde üst gübre olarak kullanılan amonyum nitrat (Can) gübre, çapada ve sulamadan önce her mevsimde kullanılabilir.

Nötr özelliği ile her türlü toprak yaprak yapısında kullanılabilen can gübre, bitkinin azot ihtiyacı ve sulama sayısına göre bitkiye farklı zamanlarda defada serpme usulü verilmelidir.

Suda hızlı ve kalıntısız bir şekilde çözülme özelliği ile, can gübre damla sulama sistemiylede uygulanabilir.

Zeytin ağaçları.

Can Gübre (Kalsiyum Amonyum Nitrat) Dekara Ne Kadar Atılır?

Gübre kullanım miktarına, yapılacak olan toprak analizi sonuçlarına göre karar vermenizi hatırlatmak isteriz.

Yapılacak olan toprak analizi sonrasında çıkacak olan sonuçlara göre, aşağıdaki formüle göre kalsiyum amonyum nitrat (Can) gübre kullanım miktarını hesaplayabilirsiniz.

Kalsiyum amonyum nitrat (Can) gübre için; toprak analizi sonucunda çıkan saf madde miktarı, 4 sayısıyla çarpılır.

Örnek olarak, yapılan toprak analizi sonucu gerekli azot miktarı saf madde olarak 5 kg ise, kullanılacak kalsiyum amonyum nitrat (Can) gübre miktarı 5 x 4 = 20 kg /dekardır.

Yani dekara 20 kg, kalsiyum amonyum nitrat (Can) gübre atılmalıdır.

Gübre uygulama.
Kaynaklar

Bu içerik için kaynak belirtilmemiş.

Nitrat Gübre

Nitrat

Nitrat, NO3&#; formülüyle gösterilen bir iyondur ve yalnız başına bir gübre olarak bulunmaz ancak toprakta iyon olarak çözündüğünde bitki tarafından azot kaynağı olarak alınabilir hale gelir. Suda çözünen nitrat suyunun hareketi ile toprakta hareket eder ve yağışlarla bahçenin dışına ve aşağı doğru yıkanır. Buna ‘leaching’ denir ve geçirgen/kumlu topraklardan azot kaybının başlıca nedenidir. Nitrat bir kez kök bölgesinin altına süzüldükten sonra ağaç tarafından alınmaz ve bu nedenle bitki için kaybolmuş olarak kabul edilir. Killi ve az geçirgen topraklarda ise toprak suya doyduğunda, topraktaki organizmaları ihtiyaç duydukları oksijeni nitratlardan alır ve azotu havaya gaz halinde verir. Buna denitrifikasyon denir ve ince dokulu killi topraklarda azot kaybının en yaygın nedenidir.

Nitrat gübre çeşitleri

Nitratlar birçok yapıda karşımıza çıkar: amonyum, kalsiyum sodyum, potasyum ve magnezyumla bileşik oluşurabilir. Piyasada 26 nitrat veya 33 nitrat gübrelerini bulmak mümkündür. Azot yazısında değinildiği gibi nitratlı gübreler ceviz yetiştiriciliğinde ağaçların dişi organları uyandıktan sonra verilebilir. Bu sürecin öncesinde verilen nitrat ağaç kökü tarafından alınamayacağından nitrat yıkanarak kaybolur.

Kalsiyum Amonyum Nitrat (CAN) / 26 nitrat

26 nitrat gübresinin asıl ismi Kalsiyum Amonyum Nitrat (CAN)’tır ve %26 oranında azotu %13 nitrat ve %13 amonyum olarak içerir. Oldukça iyi bir azot kaynağıdır ve pH değişimine yol açmaz. Azotun yanında toprağa kalsiyum iyonları da verir.

Amonyum Nitrat / 33 nitrat

33 nitrat gübresi %33 oranında Azotu % Amonyum ve % Nitrat olarak içerir. Normalde patlayıcı olmayan amonyum nitrat yanıcı maddelerle karıştığında patlayıcı hale gelebilir.

Potasyum Nitrat

Potasyum nitrat, yalnızca %13 Nitrat içeren, hiç amonyum içermeyen iyi bir azot kaynağıdır. Diğer nitratlı gübrelere göre sulama suyunda daha yavaş ve az çözünür ancak az dozda haftalık uygulamalar için oldukça uygundur.

Sodyum Nitrat

16 nitrat azotu içeren sodyum nitrat Türkiye&#;deki tarım uygulamalarında pek popüler değildir. Sodyum nitrat dünyadaki ilk fenni nitrojen gübrelerinden birisidir.

Tehlikeleri

Nitratın buhar yoluyla solunması, yutulması veya teması ciltte ve gözlerde ciddi yaralanmalara, yanıklara veya çok ileri seviyede ölüme neden olabilir. Bunun yanında nitrat aşındırıcı ve zehirli gazlar üretebilir. Nitratın su kaynaklarına karışması doğal hayatı bozabilir ve çevre kirliliğe neden olabilir. Bu sebeplerden dolayı aşırı gübre kullanımı hem çiftçi hem de doğa için oldukça zararlıdır.

  1. Toprakta kolayca çözünerek bitkiye hızlı nüfus eder.
  2. Bitkilerin, Nitratı ve Amonyumu bünyesine kolay alabilmesi sayesinde toprakta artık madde bırakmaz.
  3. Toprağın fiziksel, kimyasal, biyolojik özellikleri üzerinde olumlu etki eder.
  4. Toprakta hızlı PH değişimine sebep olmaz, Azot yitmesi oluşturmaz.
  5. Üretim aşamasında kireç taşı, çöktürülmüş kalsiyum karbonat, dolomit, kil gibi katkı maddeleri ilave edilerek patlayıcı özelliği giderilmiştir.(Dolomitin topraktaki tepkimesi öteki metaryallere oranla çok çok yavaştır. Bu nedenle kireçtaşı kullanımı gübrenin toprağa daha çabuk nüfus ederek daha etkili bir sonuç elde edilmesini sağlar.)
  6. Yağışlı yörelerde nem alma özelliğini azaltmak, yanma ve patlama riskini en aza indirgemek amacıyla gübre tanecikleri prill formunda sunulmuştur.
  7. Tarlada çalışmanın olanaklığı olduğu her mevsimde uygulanabilir.

İÇERİĞİNDEKİ AZOT ;

  1. Bitkilere, bitki besin maddesi kaynağı olarak doğrudan etki gösterip nitelikli ve bol ürün alınmasını sağlar.
  2. Çeşitli bitki besin elementlerinin topraktaki yarayışlılığını arttırır.
  3. Bitkilerin beslenme ve gelişmelerinde yararlı etkileri olan mikroorganizmaların etkinliğini artırır.
  4. Organik ve inorganik özellikteki toksik birleşiklerin nötürleşmesini ve topraktan uzaklaşmasını sağlar.
  5. Asit tepkimeli topraklarda biryandan toprağın asitliğini giderirken öte yandan kalsiyum ihtiyacını karşılar.
  6. Azot eksikliğinde bitkiler sarı bir renk olur ve bodur bir gelişme gösterirler.
  7. Bitkilerin önce alttaki yaşlı yapraklarında sararma görülür. Aşırı azot noksanlığı halinde ise yapraklar kahverengi olur ve sonunda ölür.
  8. Kalsiyum bitkinin çiçek oluşumunda birebir rol oynar. Bitkide kalsiyum noksanlığında genç yapraklar önce sararmaya başlar, daha sonra yaprak uçlarının kenarları yukarıya ve aşağıya doğru kıvrılır, bunun sonucu olarak yapraklar düzgünlüklerini yitirirler. Bitkinin büyüme yerleri çoğunlukla öldüğünden yeni sürgünler meydana gelmezken bitkinin kök sistemi de zarar görür.

DEPOLAMA

  1. Isı ve yangın kaynaklarından uzak tutun.
  2. Paketlenmiş gübreleri kümeler halinde istifleyin. İstiflerken sıra yüksekliğinin en fazla 15 çuval olmasına, çuvalların zeminle temasını kesecek ızgaralar kullanmaya özen gösterin ve aralarda en az 1 metre mesafe bırakın.
  3. Kuru ve iyi havalanmış depolarda saklayın.
  4. Depo bölgesinde sigara içmeyin, ateş kullanmayın.
  5. Isı ile fiziksel bozulmaları önlemek için gübreyi direk gün ışığından uzak tutun.
  6. Gübreyi nemli ortamda bulundurmayın.
  7. Özellikle gece ve gündüz sıcaklıklarının farklı olduğunu ve nem oranının fazla olduğu bölgeler de, gübrelerin depolandığı yerlerin kapılarının kapalı olmasına özen gösterin.
  8. Uzun süre kullanımlarda eldiven kullanın.
  9. Üre gübresi ile aynı kapalı ortamda kesinlikle stoklamayın.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası