opel corsa hız göstergesi çalışmıyor / Opel Corsa Hız Gösterge Problemi | DonanımHaber Forum

Opel Corsa Hız Göstergesi Çalışmıyor

opel corsa hız göstergesi çalışmıyor

ABS fren sisteminin çalışabilmesi için, her bir tekerleğin dönüş hızının anlık olarak takip edilmesi gerekir. Böylece kayma yapan tekerlek belirlenebilir ve o tekerleğe aktarılan frenleme kuvveti azaltılarak, o tekerleğin kayması önlenmiş olur. Her bir tekerlekte buluna ve tekerleğin dönüş hızını ABS ECU'süne ileten sensörlere, abs tekerlek hız sensörleri denir. Bu sensörlerin sinyallerine göre tekerlek hızı, araç hızı, aracın yaptığı kilometre bilgisi hesaplanır. ABS tekerlek hız sensörü, her bir tekerlekte ayrı ayrı, ucu poyranın arka kısmında bulunan sensör sinyal dişlisine bakacak şekilde bulunur.


Çalışma Prensibi:Merkezde bir sabit (doğal) mıknatıs ve demir çekirdeğin üzerine bakır tel sargılar sarılmıştır. Mıknatısın etrafında sabit manyetik alan vardır. Fakat mıknatısın önünden sinyal dişlisi dönerek geçerken, bu sabit manyetik alanı bozar ve değiştirir. Bunun sonucunda değişken manyetik alan oluşur. Faraday kanunu der ki, değişken bir manyetik alan içinde bulunan iletken telde gerilim (voltaj) oluşur. Buna göre sinyal dişlisi döndüğünde, değişken manyetik alanın içinde kalan sensör sargılarında voltaj oluşur. Daha hızlı dönüş, daha yüksek voltaj üretir ve sinyalin frekansı da o oranda artar, bu frekanstan (tekrarlanma hızından), tekerleğin dönüş hızı hesaplanır. 

  
Aracın hızının tespit edilmesi için iki yöntem vardır ve bunlardan biri tercih edilir:

*Araç Hız Sensörü (Vites kutusunun çıkış milinde bulunur)

*ABS tekerlek hız sensörleri (aracın 4 tekerinde bulunur.

Yeni nesil araçlarda, araç hızının tespit edilmesi için tekerlek hız sensörleri kullanılır. Bu kısımda tekerlek hız sensörü anlatılmıştır.

Abs tekerlek hız sensörleri iki çeşittir:

*İndüktif tip tekerlek hız sensörü. (Bu yazıda anlatılan)

*Hall etkili tip tekerlek hız sensörü.

Hall Etkili tip tekerlek hız sensörü, hall prensibiyle çalışır ve kare dalga (dijital) sinyal üreterek ABS kontrol ünitesine iletilir. Sinyal dijital olduğundan, tekrar dijitale dönüştürülmesine gerek yoktur. (Bkz: Hall Etkili Tekerlek Hız Sensörü)

Aracın hızının bilinmesi, yakıt enjeksiyonu, otomatik şanzımanlı araçlarda vites geçişleri, ABS ve ESP sisteminin çalışması gibi bir çok sistemde kullanılmaktadır. Tekerlek hız bilgisi, sensörlerden direkt ABS ECU&#;süne gelir. ABS ECU&#;sü, bu bilgiyi diğer  kontrol ünitelerine (ECU&#;lere) CAN-BUS hattıyla iletir.



Tekerlek hız sensörleriyle araç hızının tespit edilmesinde, ön iki tekerleğin sensörlerinden gelen hız değerlerinin ortalaması alınarak, aracın hızı hesaplanır. Bu iki sensör arızalanırsa, arka iki tekerin ortalama hızı referans alınır. 
ABS tekerlek hız sensörü manyetik tip ise (bu yazının konusu), sensörden ABS ECU'süne analog voltaj sinyali gönderilir, gönderilen analog sinyalin frekansı, tekerleğin dönüş hızını bildirir. 
Eğer sensör hall etkili bir sensörse (Bkz: Hall Etkili ABS Tekerlek Hız Sensörü), sensörün sinyal kare dalgalı dijital sinyal olacaktır ve bu sinyal ABS ECU'süne iletilir. Hall etkili sensör, tekerleğin her bir turu için, bir dizi dijital sinyal üretir, bu sinyalin tekrarlanma hızı (frekansı) tekerleğin dönüş hızını verir.
Tekerleğin dönüş hızından, aracın hızı ve km bilgisi matematiksel formülle ECU tarafından hesaplanır ve diğer ECU'lerle bu bilgi CAN BUS hattıyla paylaşılır. Araç hızının hesaplanmasında tekerlek çapı ve dönüş hızı gibi veriler hesaba katılır. Aracın hızını hesaplayan ECU motor ECU'sü veya ABS ECU'sü olabilir(?).

Araç Hız Sensörü Arızası (Tekerlek Hız Sensörü Arızası)

Araç hızı bilgisi alınamadığında aşağıdaki durumlar ortaya çıkar:


*OBD sisteminde hafızaya arıza kodu kaydedilir.

*ABS lambası yanar.

*Motor rölanti devri yükselir.

*Püskürtülen yakıt miktarı azaltılır.

*Gösterge panelinde hız göstergesi çalışması. Kilometre sayası (odometre) çalışmaz.

*Fren ABS ve sürüş kontrol ESP sistemleri gibi sistemler çalışmaz.

*Hız sabitleme sistemi (cruise control) çalışmaz.

*Vites geçişleri  sarsıntılı şekilde gerçekleşir.
* Panik fren destek sistemi çalışmaz.
İlgili OBD Arıza Kodları:
P Araç Hız Sensörü Arızası 
P Araç Hız Sensörü Hatalı Sinyal Aralığı/Çalışma Arızası 
P Araç Hız Sensörü Düşük Sinyal 
P Araç Hız Sensörü Kesintili/Dengesiz/Yüksek Sinyal

Devam eden konu: (Bkz: Hall Etkili ABS Tekerlek Hız Sensörü)  
(Bkz: Tüm Sensörler)

Otomobiller birçok kişinin günlük olarak kullandığı ulaşım araçlarıdır. Otomobillerin üretim aşamasındaki temel prensip, yolcuları a noktasından b noktasına minimum yakıt tüketimi ve maksimum konfor ile taşımaktır. Otomobili kullanan kişi, otomobilin anlık verilerini gösterge panelinde görebilir. Gösterge panelinde; motor sıcaklığı, yağ basıncı, motor devri ve hız göstergesi bulunur. Ancak bazı durumlarda; hız göstergesi çalışmayabilir. Bu yazımızda sizlere; hız göstergesi çalışmama sebepleri ve çözümlerinden bahsedeceğiz.

Hız Göstergesi

Otomobillerin gösterge panelinde km/h cinsinden aracın hızı anlık olarak gözükür. Hız göstergesi eski model araçlarda; şanzımanda bulunan kilometre dişlisinden alınan hareketin tamamen mekanik bir şekilde kilometre halatı ile gösterge paneline aktarılması ile çalışır. Yeni nesil araçlarda ise tekerleklerde bulunan hız sensörleri anlık olarak abs beynine veri gönderir. Abs beyni gelen veriyi işleyerek gösterge paneline gönderir. Gösterge panelinde anlık hız sürücüye bildirilir.

hız göstergesi çalışmama

Hız Göstergesi Çalışmama Sebepleri ve Çözümleri

Hız göstergesinin çalışmasına engel olan birçok sebep vardır. Sık karşılaşılan arızalar;

Kilometre Teli Arızası: Kilometre teli eski model araçlarda bulunur. Zamanla eskir çürür ve hatta kopabilir. Bu durumda hız göstergeniz çalışmayacaktır. Sorunun çözümü için kilometre telinin değişimi gerekir. Kilometre teli pahalı bir ürün değildir.

Kilometre Dişlisi Arızası: Kilometre dişlisi de yine eski model araçlarda bulunur. Şanzımanın dönmesi ile dönerek takılı olduğu kilometre telini değiştirir. Zamanla bu dişli deformasyona uğrar ve görevini yerine getiremez. Ne yazık ki bu sorunun onarımı bir hayli zor ve masraflıdır. Şanzımanın sökülüp dişlinin değiştirilmesi gerekir.

Gösterge Paneli Arızası: Gösterge paneli aracın hızının anlık olarak sürücüye aktarıldığı bölümdür. Zamanla eskiyerek arıza yapabilir. Arıza yapan göstergenin tamiri genellikle mümkündür. Bu işlemin maliyeti, arızaya göre aracın marka modeline göre değişiklik gösterebilir.

hız göstergesi çalışmama

Tekerlek Hız Sensörü Arızası: Yeni model otomobillerde hız göstergesi verileri abs beyninden alır. Abs beyni ise aracın hızını tekerlek hız sensörlerinden alır. Tekerlek hız sensörünün arızalanması, verinin aktarılmamasına sebep olur. Bu sebeple sürücü, gösterge panelinde aracının anlık hızını göremez. Sorunun çözümü için arızalı hız sensörünün değişimi gerekir.

funduszeue.info Otomobil İlanları

Araç hız sensörü birkaç çeşit tasarıma sahip olduğundan, çalışma prensipleri farklılık göstermektedir.

Hız gösterge sensörü, vites kutusu üzerindeki yuvasında bulunmaktadır.

Kilometre dişli tip araç hız sensörü, önden çekişli araçların vites kutusunda, diferansiyelin olduğu bölümde bulunur. Önden çekişli motorlarda kullanılan transaks vites kutusunda, bilindiği gibi vites kutusu ve diferansiyel tek bir gövde içerisinde bulunmaktadır. Arkadan itişli araçlardaysa, araç hız sensörü, vites kutusu çıkış milinde bulunmaktadır.

Arkadan itişli araçlardaysa, vites kutusunun çıkış mili üzerinde bulunmaktadır. 

(Vites kutusu çıkış miline bağlanan kilometre-hız sensörü)


Dişli Tip Hız Sensörü (Kilometre Dişlisi - Kilometre Sensörü)

Dişli Tip Hız-Kilometre Sensörü Nasıl Çalışır?

Sensörde ve şanzıman çıkış milinde plastik sonsuz vida dişler bulunmaktadır, böylece şanzıman çıkış milinin dönüş hareketi, hız sensörüne iletilmekte, hız sensörüyse bu dönüş hareketini elektrik siyallerine dönüştürerek elektronik kontrol ünitesine göndermektedir.  Dönüş hızına bağlı olarak voltaj veya voltaj frekansı değişmekte ve hız hesaplanmaktadır. Şanzıman çıkış milinin dönüş hareketin aracın hızı ve yaptığı kilometre hesaplanarak sürücü gösterge panelinde de gösterilmektedir.

Manyetik Tip Hız Sensörü (Bobinli - Hall Effect) 

Manyetik tip hız hız sensörü en geliştirilen ve günümüz araçlarında kullanılan hız sensörü tipidir. Vites kutusu çıkış miliyle herhangi bir temas yoktur, tamamen manyetik alan etkisiyle çalışan elektronik bir hız sensörü tipidir, daha hassas ölçüm yapar ve sıcaklıktan etkilenmez. 

(Manyetik tip (hall etkili) hız-kilometre sensörü)

Çalışma prensibi olarak hall effect prensibine göre çalışır. Sensörün içerisinde bir sabit mıknatıs ve bakır tellerden oluşan bir bobin bulunmaktadır. Sensörün hemen önünden, sensör için özel olarak takılmış olan sensör sinyal dişlileri geçmektedir. Çıkış miliyle beraber, sensör dişlisinin dişleri, sensörün önünden geçerken bir manyetik alan değişimi oluştururlar, bu manyetik alan değişimiyle bir voltaj sinyali oluşur. Oluşan voltaj sinyali kare dalga (dijital) yapıdadır ve bu sinyal elektronik kontrol ünitesine gönderilerek, aracın o anki hızı hesaplanır. Ayrıca aracın kilometre bilgisi de bu sensörün sinyalleriyle hesaplanır.

Bazı araçlarda vites kutusunda bulunan hız sensörünün yaptığı işler ABS tekerlek hız sensörleri vasıtasıyla yapılır. Abs tekerlek hız sensörleri, her bir tekerlekte ayrı ayrı bulunur ve her tekerlekte, poryanın arkasında aks milinde bir sensör sinyal dişlisi bulunur. Böylece tekerleğin dönüş hızı anlık olarak elektronik kontrol ünitesine gönderilir.

 (Abs tekerlek hız sensörü)

Hız sensörünün gönderdiği sinayaller,  elektronik kontrol ünitesi (ECU) tarafından alınarak şu işler gerçekleştirilir;

* Aracın km bilgisini tutmak,

* Hız göstergesinde araç hızını göstermek,

* Cut-off (yakıt kesme) stratejilerini uygulamak,

* Hız sabitleyiciyi kontrol etmek,

* Motor yönetiminde kullanmak,

*Ateşleme sisteminde ateşleme zamanlamasını ayarlamak,

*Yakıt enjeksiyon sisteminde hava-yakıt karışımını ayarlamak,

*Vites kutusu kontrol ünitesiyle (otomatiklerde), vites kutusu geçiş noktalarını (vites değiştirme anlarını) ayarlamak,

* ABS fren sisteminin çalışmasında,

* ESP&#;nin (elektronik stabilite programı) devreye girmesinde ve yönetilmesinde.

Hız sensörü arızası ve belirtileri

Hız sensörü arızalandığında, arıza lambası yanacaktır ve hız göstergesi çalışmayacaktır. Hız sensörünün muhtemel arıza sebepleri; sensör bozulmuştur, bağlantı kablolarında veya bağlantı soketinde kopma-gevşeme-korozyon-kirlenme yağlanma-kısa devre gibi bağlantı problemleri olmuştur.
İlgili OBD Arıza Kodları:
P Araç Hız Sensörü Arızası 
P Araç Hız Sensörü Hatalı Sinyal Aralığı/Çalışma Arızası 
P Araç Hız Sensörü Düşük Sinyal 
P Araç Hız Sensörü Kesintili/Dengesiz/Yüksek Sinyal

Devamı eden: (Bkz: ABS Tekerlek Hız Sensörü) 

Hız Göstergesi Neden Çalışmaz

Araçlarda bulunan hız göstergeleri kullanım kolaylığı sağlayan ve kullanıcının her daim o ekranı takip edebileceği şekilde tasarlanır.  Otomobilin sürücüsü, kullanırken araç ile ilgili tüm olan biteni, anlık olarak görebilir. Bunun için bir panel bulunur. 

Buradan kaç kilometre gidildiği, yakıtın son durumu, motor devri ve hız göstergesi gibi bilgileri görmek mümkündür. Hız göstergesi sürücüler için oldukça önemlidir. Bazen çalışmama durumu söz konusu olabilir. Bunun nedenleri çoğu kişi tarafından merak edilir.

Hız Göstergesi Ne İşe Yarar?

Otomobil kullanan herkes bilir ki direksiyonun ön kısmında arabanın o anki hızını gösteren bir gösterge bulunur. Bu eski ve yeni tip araçlarda farklılık gösterir. Aracın modeline göre paneller olabilir. Şanzıman da yer alan kilometre dişlisinin hareketine bağlı olarak, gösterge paneline hız aktarılır.

Çalışma düzeneği bu şekildedir. Son model araçlarda daha çok tekerleklerde ki kilometre halatı ile göstergeye aktarılır. Yani anlık ve hızlı bir şekilde ABS’nin beynine veri gider. Veri işlenir ve ekrana yansır. Sürücü her an hızını takip edebilir.

Hız Göstergesi Neden Çalışmaz? Çalıştırma Çözümleri Nelerdir?

Hız göstergesinin çalışmasının bazı sebepleri vardır. En çok şu sebeplerden dolayı çalışmaz;

• Kilometre Dişlisinin Arızası: Çoğunlukla eski model araçlarda karşılaşılan bir arıza türüdür. Şanzımanların dönmesi sonucu takılı bulunduğu kilometre teli değişir. Yıllar geçtikçe de deforme olur. Tam olarak düzenli çalışmaz. Çözüm için telin değişmesi gerekir. Oldukça ekonomik fiyatlıdır.

Kilometre Teli Arızası: Tıpkı dişli gibi eski araçlarda bulunan bir malzemedir. Uzun süre kullanım sonucu, eskir ve bu da çürümesine neden olur. Böyle bir sorun yaşandığında hız göstergesi çalışmaz. Telin değişimi gerekir.

Gösterge Paneli Arızası: Gösterge paneli sayesinde hız bildirimi anlık olarak sürücüye iletilir. Zamanın getirdiği yıpranma sonucu arıza yapar. Tamiri mümkün ve kolaydır. Fiyatı aracın modeline ve markasına göre, farklılık gösterir.

Tekerlek Hız Sensöründe Arıza: Yeni tip araçlarda ABS ile hız göstergesi gerçekleşir. Bu bilgiyi tekerlek sensörlerinden alır. Tekerlek sensöründe meydana gelen bir arıza sonucu, hız göstergesi bozulabilir. Bunun için hız sensörünün değişimi gerekir.

Oksijen sensörü bozuk olduğu nasıl anlaşılır?

Oksijen sensörünün çeşitli şekillerde arızalandığı bilinmektedir, ancak bunların tümü genellikle aracınızın emisyon sisteminde bir sorun olduğunu gösterir. Bu genellikle, aracınızın daha az verimli çalışmasına ve daha fazla atık gaz üretmesine neden olabilecek bir oksijen sensörü arızasından kaynaklanır.  Arabanızın eskisi kadar düzgün çalışmadığını fark ederseniz, oksijen sensörlerinizle ilgili bir sorununuz olabilir. Gerekirse değiştirilmeleri için bir tamirciye kontrol ettirmeniz önemlidir. Oksijen sensörü, aracınızın motorunun en önemli parçalarından biridir. Dolayısıyla aşağıda sıraladığımız durumlar mevcutsa Oksijen sensörünün bozuk olma olasılığı oldukça fazladır;

  • Aracınızda yakıt tüketimi normalden fazlaysa
  • Aracınızın motoru rölantideyken çok gürültülüyse
  • Performans ve hızlanma konusunda fark edilir bir azalma varsa

Hız göstergesi nereye bağlı?

Hız göstergesi, gösterge panosuna bir sinyal gönderen şanzımana veya aktarma organlarına bağlıdır. Sinyal daha sonra kontrol panelinde bir sayı olarak görüntülenir. Hız göstergesi şanzımana iki kabloyla bağlıdır: biri tekerleklerin ne kadar hızlı döndüğünü ölçer ve diğeri hız göstergesine güç sağlar. Bu teller genellikle iletim tüneli içindeki tek bir konektörden birlikte yönlendirilir. Böylece servis veya değişime ihtiyaç duymaları halinde bir kerede kolayca çıkarılabilirler. Sonuç olarak aracınızın hız göstergesi her zaman kritik bir öneme sahiptir. Dolayısıyla bu parçada herhangi bir sorun yaşamanız durumda bir an önce tamirciye gitmeniz önerilmektedir.

Hız göstergesinin çalışmamasının en yaygın nedeni, gösterge paneliniz ile şanzıman sisteminiz arasındaki hatalı kablo bağlantısıdır. Bu kablo, aracınızın ne kadar hızlı gittiğiyle ilgili bilgileri iletir, böylece gösterge panelinizin dijital ekranında ve ayrıca yakıt seviyesi göstergeleri gibi diğer göstergelerde görüntülenebilir. Bu kablo hasar gördüğünde veya koptuğunda, tüm diğer göstergelerin de düzgün çalışmasını engelleyecektir. Çünkü tüm veri girişi ihtiyaçları için bu tek merkezi merkeze güvenirler. Hız göstergeniz bozulmuşsa gösterge kablosu rayından çıkmış veya tamamen kopmuş olabilir. Yine hız göstergesinin gösterge sisteminin içindeki dişliler hasarlı veya eksik olabilir. Bir de motorun bilgisayar sisteminde bir sorun varsa, hız göstergesi de çalışmayabilir. Böyle bir zamanda hızlı bir şekilde tamircinize gitmeniz gereklidir.

Hız göstergesi nereye bağlı?

Hız göstergesi, tekerleği döndüren bir dişli kutusuna bağlıdır. Şanzıman sistemi aracılığıyla motora bağlıdır. Arabanın hızı, tekerleğin ne kadar hızlı döndüğü ile belirlenir. Arabada otomatik şanzıman varsa, bu sürece dahil olan herhangi bir vites yoktur. Bununla birlikte, manuel şanzımanlarda, birkaç vites söz konusudur. Bu, hız göstergenizin neden düzgün çalışmadığını tam olarak belirlemenizi zorlaştırır. Araba hız göstergesi, aracın hızını ölçen bir arabanın parçasıdır. Genellikle sürücünün önüne monte edilir ve şanzımana giden bir kabloya bağlanan bir dizi dönen dişli ve tekerlekten oluşur. Kablo, arabanın ne kadar hızlı geri gittiğiyle ilgili bilgileri kontrol panelinizdeki göstergeye gönderir. Böylece hızınızı her zaman görebilirsiniz.

Araba hız göstergesi nasıl çalışır?

Bir arabanın hız göstergesi, araçtaki en hayati göstergelerden biridir. Aracınızı ne kadar hızlı sürdüğünüzü ve hız sınırını aşıp aşmadığınızı takip etmenize yardımcı olur. Hız göstergesi, mevcut hızınızı göstermenin yanı sıra, arabanızı en son sıfırladığınızdan bu yana ne kadar hızlı gittiğini de gösterir. Temelde 2 farklı tipte hız göstergesi vardır. Bunlar mekanik ve elektronik hız göstergeleridir. Mekanik hız göstergesi, doğrudan iletime bağlanan bir kablo kullanır. Bu kablo, aracınız daha hızlı giderken hareket eder. Bu da bir kadrandaki ibrenin kalibre edilmiş bir ölçekte hareket etmesine ve aracınızın mevcut hızını saatte km cinsinden göstermesine neden olur. Elektronik hız göstergesi; arabanızın ne kadar hızlı hareket ettiğini belirlemek için elektronik sensörler kullanır. Sensör, okumalarıyla ilgili verileri, o sırada hangi ülkede sürdüğünüze bağlı olarak saatte kilometre olarak gösterdiği gösterge panelinize monte edilmiş bir ekrana gönderir.

Km sensörü arızası nasıl anlaşılır?

Eğer hız göstergeniz çalışmıyorsa kilometre sensöründe bir arızanın yaşanıldığını ifade edebiliriz. Km sensörünüz bozulmuşsa ilk olarak aracınızda bu alanla ilgili olan arıza lambası da yanacaktır. Bu da km sensörünün bozulduğunu anlamanızı kolaylaştıracaktır. Hız göstergesi, araç hızını ölçen bir göstergedir. İçten yanmalı motorlar genellikle, motor devrini dakikadaki devir cinsinden gösteren bir takometre ile donatılmıştır. Hız göstergesi, gidilen kilometre başına gereken vites değiştirme sayısını hesaplamak için kullanılır. Sonuç olarak bu parçada yaşadığınız herhangi bir sorun sürüş güvenliğinizi doğrudan etkilediğinden hızlı bir şekilde tamircinize gitmenizde fayda vardır.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası