tuzlu su burun spreyi / Burun Tıkanıklığını Geçiren 6 Öneri - Yemek Tarifleri | Güzellik Bakım | Sağlık ve Yaşam

Tuzlu Su Burun Spreyi

tuzlu su burun spreyi

kasa fişi

TUZLU SUYA GAZEL

Çinlilerden virüsü aldık mı, aldık
Test kitlerini aldık mı, aldık
İlaçları, aşıları aldık mı, aldık
Maskeyi aldık mı, aldık
Her şeyi aldık da en önemli şeyi almadık:
Tuzlu su ile burun yıkama!
Kayseri&#; de&#;.&#;Eşeğin büyüğünü ahırda unuttuk&#; derler, o hesap!

***

TUZLU SU İLE BURUN YIKAMANIN BİRÇOK FAYDASI VAR

Solunum yolları enfeksiyonlarının en çok görüleceği günlere giriyoruz.

Çoğu virüs olan bu etkenler soğuk algınlığı, sinüzit, farenjit, larenjit, trakeit, bronşit ve bronşiolit gibi klinik tablolara yol açarlar.

Bu virüslerin başlıcaları rinovirüs, parainfluenza, koronavirüs, adenovirüs, RSV, metapnömovirüs, bokavirüstür.

İnfluenza virüslerinin sebep olduğu bir solunum yolları enfeksiyonu olan gribi ayrı bir bahiste değerlendirmek gerekir.

Bu virüslerin hiçbirine karşı etkili bir ilaç veya aşı yoktur ve sebep oldukları hastalıklar sağlıklı vücut savunması sayesinde kendi kendine iyileşmektedir.

Halk arasında soğuk algınlığı veya üşütme gibi isimlerle bilinen nezle tedavisinde kullanılan sayısız ilaç olmakla beraber hiçbirinin ispatlanmış etkinlikleri olmadığı gibi ölüme kadar da gidebilen birçok ciddi yan tesirleri de görülebilir.

Bu ilaçlar halk arasında nezle ilacı, soğuk algınlığı ilacı, grip ilacı, öksürük ilacı, balgam söktürücü gibi isimlerle bilinir.

Bunların hap veya şurup formları olduğu gibi buruna damlatılarak veya püskürtülerek kullanılan formları da vardır (1, 2, 3, 4, 5, 6).

En etkili tedavi burnun tuzlu su ile yıkanmasıdır

Nezlede burun tıkanmasına karşı en etkili en zararsız ve üstelik de bedava olan tedavi burnun tuzlu su ile yıkanmasıdır.

Bu amaçla eczanelerde şık ambalajlı deniz suları, okyanus suları ve steril burun suları gibi havalı isimleri olan ve “eşek yükü paraya satılan” ürünler olmakla beraber burun yıkamak için gerekli olan tuzlu su evde herkes tarafından kolaylıkla hazırlanabilir.

Burun gibi bir “mikrop yuvasına” steril burun damlası damlatmak gübre atılmış tarlaya sabunlu su dökmek gibidir.

40 senedir solunum yolları hastalarına bakan bir hekim olarak tuzlu su ile burun yıkamanın hem virüslere bağlı nezlede hem de alerjik nezlede çok etkili olduğuna bizzat şahidim.

Sole Himalayan Salt Drinking Therapy - Indigo Integrative Health Clinic

Evde izotonik yani binde 9 oranında tuzlu su nasıl hazırlanır?

&#; Önce ellerinizi güzelce yıkayın

&#; Musluk suyunu kaynatın

&#; 1 büyük su bardağına boşaltın

&#; İçine bir çay kaşığı tuz koyup eriyene kadar iyice karıştırın

&#; Soğuduktan sonra kullanıma hazırdır.

NOT: Bu karışıma yarım çay kaşığı karbonat da eklenebilir.

Bu tuzlu su bir damlalık, bir enjektör veya bitmiş bir burun spreyi vasıtasıyla kullanılabilir.

Abdest alıyor gibi avuç içine dökülerek de buruna çekilebilir.

Aynı tuzlu su ile ağız gargarası da yapılabilir.

Deniz suları ortalama olarak yüzde 2 tuz ihtiva eder.

Yüzde 3 hipertonik tuzlu hazırlamak için bir su bardağına 3 çay kaşığı tuz konmalıdır.

Burnun tuzlu su ile yıkanması asırlardır uygulanıyor

Gelin, şimdi literatürde burnu tuzlu su ile yıkama ile alakalı araştırmalara bir göz atalım.

Hindistan’ da soğuk algınlığına karşı burnun tuzlu su ile yıkanması (jala neti) yüzyıllardır uygulanıyor.

Tuzlu su ile burun yıkama burun ve sinüslerle ilgili alerjilerde ve enfeksiyonlarda ödemi azaltarak, iltihabı baskılayarak “mukosiliyer klirensi” (burunu döşeyen hücrelerin titrek tüyleri ve üzerindeki mukusun temizliği) artırır ve mekanik temizlik sağlar (7, 8, 9, 10).

sinusitis in children Archives - The New York Sinus Center

Bir araştırmaya göre, deniz suyu spreyleri (günde altı kez) üst solunum yolları enfeksiyonu olan çocuklarda boğaz ağrısı, burun salgıları, dekonjestan / mukolitik kullanımı önemli ölçüde azaltmaktadır (11).

Bir Cochrane meta-analizinde varılan sonuç da şudur: Tuzlu su ile burun yıkama üst solunum yolları enfeksiyonu belirtilerini hafifletmede muhtemelen faydalıdır. Bununla beraber, dahil edilen katılımcılar genellikle çok azdı ve yüksek önyargı riskine sahipti, bu da bunu destekleyen kanıtlara olan güveni azaltıyor. Gelecekteki çalışmalar daha fazla sayıda katılımcıyı ihtiva etmeli ve standartlaştırılmış ve klinik olarak anlamlı sonuç ölçümlerini rapor etmelidir (12).

Ülkemizde yapılan bir araştırmada da soğuk algınlığı olan çocuklarda burun tıkanıklığı, hâlsizlik, uyku kalitesi ve beslenmede hem tuzlu su hem de deniz suyu kullanımı ile rahatlama olduğu gösterilmiştir. Araştırmacılar, standart tedavi protokollerine deniz suyu veya tuzlu suyun da eklenmesini tavsiye ediyor (13).

Hipertonik sıvıların P maddesi ve histamin salgısını artırarak burunda konjesyon, burun akıntısı ve ağrıya yol açabilecekleri ve bunun da sıvıdaki tuzun miktarının artmasıyla alâkalı olduğu bildirilmiştir (14, 15).

Buna karşılık bir başka çalışmada hipertonik tuzlu suyun alerjik nezleli çocuklarda herhangi bir yan etkiye yol açmadığı gösterilmiştir (16).

Mukusu birikintilerinin aspire edilmesi veya birkaç damla tuzlu su ile mukosiliyer klirens düzelir.

Birçok araştırmada tuzlu suyla yıkamanın alerjik nezle, akut ve kronik sinüzitte faydalı olduğu ortaya konmuştur (17, 18, 19).

Bir çalışmada da tuzlu su ve kortizonlu damlaların beraber kullanılmasının bunların her birinin tek başına kullanılmasından daha faydalı olduğu neticesi çıkmıştır (20).

Gelelim neticeye

Tuzlu su ile burun yıkama hem virüslere bağlı enfeksiyonlarda hem alerjik hastalıklarda asırlardır uygulanan etkili ve emniyetli bir tedavi yöntemidir ve maliyeti sıfırdır.

Bu tedavi sayesinde başta antibiyotikler olmak üzere birçok işe yaramayan ilacın kullanımına da gerek kalmaz.

Kaynaklar:

1. funduszeue.info

2. funduszeue.info

3. funduszeue.info

4. funduszeue.info

5. funduszeue.info

6. funduszeue.info

7. funduszeue.info

8. funduszeue.info

9. funduszeue.info

funduszeue.info

funduszeue.info

funduszeue.info

funduszeue.info

funduszeue.info

funduszeue.info

funduszeue.info

funduszeue.info?via%3Dihub

funduszeue.info

funduszeue.info

funduszeue.info?via%3Dihub

Siz de yorumunuzu paylaşın:

Tuzlu su ile burun yıkama: Nelere dikkat edilmeli?

Tuzlu su ile burun yıkama: Nelere dikkat edilmeli?

Özel İçerik

Tuzlu su ile burun yıkamanın faydası, mukusu uzaklaştırması ve burun spreyi kullanmaya gerek kalmadan burun açıklığını iyileştirmesidir. Yine de bir iltihap önleyici sprey kullanmak gerekiyorsa, temiz mukoza zarından çok daha iyi emilir, böylece etkisini daha iyi gösterebilir.

Saman nezlesi, viral rinit, sinüzit durumunda oldukça iyi bir yöntemdir ve ayrıca şikayet olmasa bile uygun burun hijyeninin sağlanması için de uygundur.

Solunum alerjilerinde günde kez düzenli durulamanın avantajı, tuzlu suyun alerjen maddeleri (toz, polen) ve alerjenler tarafından üretilen iltihaplı maddeleri mukoza zarının yüzeyinden yıkaması ve böylece iltihap belirtilerini azaltmasıdır.

Üst solunum yolu enfeksiyonlarında burnu durulayarak biriken mukusları dışarı atar ve bu da hastalığın gidişatını iyileştirir. Soğuk algınlığı veya sinüzit durumunda, çıkarılan mukus hastalıktan iyileşmeyi hızlandırabilecek patojenler ve enflamatuar maddeler içerir. Koruma derecesi, durulama için kullanılan solüsyonunun miktarına ve durulama sıklığına bağlıdır.

Tuzlu su ile burun yıkama: Nelere dikkat edilmeli?

Hangi solüsyonun kullanılmalı?

Burun boşluğunun günde iki veya üç kez durulanması fizyolojik tuzlu su solüsyonu ile yapılır. Buradaki tuzun (saf sodyum klorür) konsantrasyonu vücut sıvılarınınkiyle aynıdır, yani yüzde 0,9 ( ml kaynatılmış ve soğutulmuş musluk suyunda çözülmüş gram tuz.

Burun durulama ürünleri satan firmalar bir torbada doğru miktarda tuz içerir, böylece sayma ve ölçümde hata yapmamak için gerekli miktarda kaynamış ve soğutulmuş suya ekleyebilirsiniz.

İzotonik salin solüsyonu eczaneden de satın alınabilir. Avantajı, tuzun damıtılmış suda çözülmesidir, hazır bir çözelti alabilirsiniz ve kullanmadan önce sadece doğru sıcaklığa ısıtmanız yeterlidir. Deniz tuzu durulamaları çok popülerdir, ancak normal tuzdan yapılan bir çözelti de aynı şekilde işe yarayacaktır.

Himalaya tuzu gibi özel tuzlardan kaçınılmalıdır, çünkü sodyum klorüre ek olarak, bazen çözünmeyen parçacıklar gibi başka maddeler de içerirler.

Tuzlu su ile burun yıkama: Nelere dikkat edilmeli?

Burnunuzu düzgün bir şekilde yıkamak için ipuçları

Burnunuzu düzgün bir şekilde yıkamak için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz.

Uygulama: Durulama sırasında ağızdan nefes almanız, tedavinin herhangi bir rahatsızlığa neden olmaması açısından önemlidir.

Sıcaklık: Çözeltinin vücut sıcaklığında olması da önemlidir, çünkü farklı bir sıcaklık-soğukluk hoş değildir ve çok sıcak bir çözelti kan akışını ve tıkanıklığı artırır, durumu daha da kötüleştirir.

Miktar: Soğuk algınlığı veya başka bir virüs tarafından üretilen mukusu yıkamak için birkaç püskürtme yeterli değildir. Burun boşluğunu durulamak için yaklaşık ml kullanılır.

Yoğunluk: Hem çok seyreltik hem de çok yoğun çözeltiler nazal mukozayı tahriş edebilir, bu nedenle üreticiler tarafından verilen talimatlara uyulmalıdır. Hipertonik (en fazla yüzde 3 tuz içeren izotonikten daha konsantre) bir solüsyon kullanmak gün etkili olabilir. Ancak burun ve sinüslerin mukoza zarını kalıcı olarak kurutur. Çözeltinin yutulması yüksek sodyum seviyesi nedeniyle zararlı olabilir.

Burun deliklerine ek olarak, bazı durumlarda gargara yapmak için de tuzlu su solüsyonu kullanabilirsiniz. Kuru öksürük durumunda izotonik solüsyonla gargara yapmak boğaz ve yutak kuruluğunu azaltır, böylece öksürüğü de yatıştırabilir.

Google News ile Takip Et

Burun Spreyi Nasıl Kullanılır?

Burun tıkanıklığı, burun akıntısı ve burun kaşıntısı gibi şikayetlerin görüldüğü alerjik rinit ve üst solunum yolu enfeksiyonlarında çeşitli burun spreyleri kullanılmaktadır. Piyasada farklı içeriklerde burun spreyleri bulunmaktadır.

Deniz/okyanus suyu olarak bilinen serum fizyolojik içerikli yani tuzlu su içeren spreyler, kortizon, antihistaminik ve psödoefedrin içeren burun spreyleri örnek olarak sayılabilir.

Burun spreylerini kullanarak burun içinde oluşan iltihaplanmayı ve ödemi azaltmaya çalışırız; böylece burun tıkanıklığı ve burun akıntısı azalır. Burun spreyleri diğer tüm ilaçlarda olduğu gibi doktorunuzun kontrolünde yani doktorunuzun önerdiği süre ve dozlarda kullanılmalıdır. Özellikle psödoefedrin içeren burun spreylerinin uzun süre kullanımları sakıncaları nedeniyle çoğu kez kısıtlandırılmaktadır.

Burun spreylerinin kullanımında;

Öncelikle bir mendil ile burnunuzu temizleyin, ellerinizi su ve sabunla yıkayın. Burun spreyini nazikçe çalkalayın ve kapağını çıkartın. Sprey şişesini işaret ve orta parmağınız ile püskürtme aparatının alt kısımlarından, baş parmağınızla da şişenin altından destekleyerek dik olacak şekilde tutun. Spreyi ilk kez kullanacaksanız ya da uzun bir süre ara verdiyseniz öncelikle birkaç kez dışarıya püskürtüp düzgün çalıştığından emin olun. Dik durun, başınızı hafifçe öne eğin ve burun deliklerinizden birini kapatabilmek için parmağınızla dış kanadından bastırın. Spreyin ucunu burun deliğinize yerleştirin. İşaret ve orta parmağınızı aşağıya doğru bastırdığınız sprey ilacı burun deliğinize püskürtmüş olacaktır. Püskürtmeyi yaptığınızda burnunuzdan soluk alın ve ağızdan soluğunuzu bırakın. Aynı işlemi diğer burun deliğiniz için tekrarlayın. Spreyi kullandıktan sonra dakika kadar bir süre burnunuzu sümkürtmeyin. Doktorunuzun önerdiği dozlarda bu işlemleri tekrarlayabilirsiniz. Kortizon içerikli spreylerin burun kanaması, kıkırdak haraplanması gibi yan etkilerini azaltmak için spreyi sağ el ile sol burun deliğine, sol el ile sağ burun deliğine uygulamaya özen gösterin.

Alerjik burun tıkanıklığı nasıl geçer? Burun eti şişmesi ve tıkanıklığı tuzlu su ile nasıl giderilir?

Burun tıkanıklığına sebep olan bir diğer olay ise tıp dilinde nazal septum deviasyonu olarak adlandırılmaktadır. Nazal septum burun içindeki yapıyı ikiye bölen kıkırdak ve kemikten oluşan set şeklindeki yapıya denir. Eğer nazal septum eğri olursa burun tıkanıklığına yol açar. Tek tedavisi ameliyattır. Günümüzde de sıkça görülen sorunlardan bir tanesidir. Burun tıkanmasına neden olan bir başka sebep ise sinüzittir. Burundaki bulunan sinüslerin iltihaplanarak solunum yollarını kapatmasıyla burun tıkanıklığı meydana gelir. Böyle durumlarda burun tıkanıklığı uyku düzenini ve yaşam kalitesini olumsuz etkiler. Görüldüğü üzere eğer problem kronik bir hal almış, soğuk algınlığı vb. dönemsel bir sağlık sorunu dolayısıyla ortaya çıkmamış ise burun tıkanıklığı nasıl geçer sorusunu yanıtlamak için sorunun kaynağına gidilmelidir. Burun tıkanıklığına ne iyi gelir araştırması yapmadan önce mutlaka uzman görüşü alınmalıdır.

BURUN TIKANIKLIĞI NASIL GEÇER?

Burun tıkanıklığına çözüm için önce burun tıkanıklığına neden olan sebep araştırılmalıdır. Etken bulunduktan sonra tedavi yöntemi belirlenir ve uygulanır. Burnunuzda eğrilikten kaynaklı bir tıkanıklık oluyorsa söz konusu ameliyat olmanız gerekir. Eğer burun etinizde büyüme durumu varsa ilaç ve spreyler kullanabilirsiniz. Bunlar çözüm olmazsa yine ameliyat olma ihtimali vardır. Burun eti ve geniz eti farklı kavramlar olduğu için karıştırmamakta fayda vardır.

BURUN TIKANIKLIĞINA NE İYİ GELİR?

Burunda kuruluk, kaşıntı ve hapşırma gibi etkenler burun tıkanıklığında sıklıkla yaşanan sıkıntılardır. Böyle durumlar çoğu zaman hafife alınmayarak evde doğal yöntemlerle tedavi uygulanmakta. Evde burun tıkanıklığını açan şeyler listesini hazırladık. Listede yer alan yöntemlerden birini evde uygulayabilirsiniz.

  • Okaliptus yağı içeren ürünler
  • İçinde E vitamini bulunan nemlendirici kremler burun kuruluğuna ve tahrişe iyi gelir
  • Alerjik durumlardan kaçınmak (toz, duman, parfüm vb.)
  • Sıcak su buharı ile burnu açmak
  • Lavanta çiçeği yağı
  • Tuzlu su ile burun temizleme
  • Günde iki fincan zencefil çayı
  • Nane limon çayı
  • Ihlamur çayı

BEBEKLERDE BURUN TIKANIKLIĞINA NE İYİ GELİR?

Bebekler burundan nefes almayı daha çok tercih ederler. Burunları ve burun delikleri küçük olduğu için burun tıkanıklığı sorunu sıklıkla yaşanmaktadır. Bebekler burunları tıkandığı anda huzursuz olurlar ve ağlamaya başlarlar. Bebeğin nefes alıp vermesini engelleyen nedenleri ortadan kaldırmak oldukça önemlidir. Bebekler için burun tıkanıklığında serum fizyolojik tedavisi uygulanmaktadır. Ya da burun pomadları, burun aspiratörleri kullanabilirsiniz. Bu iki yöntemi de evde rahatlıkla uygulayabilirsiniz.

Bebeklerde ve çocuklarda en sık görülen rahatsızlık geniz eti büyümesidir. Geniz eti burun kanallarını tıkayarak nefes almayı oldukça zorlaştırır. Bu durumda küçük bir ameliyat olmak şarttır. Bu ameliyat bebeklerde ve çocuklarda başarılı ve rahat bir şekilde nefes almayı sağlar.

HAMİLELİKTE BURUN TIKANIKLIĞINA NE İYİ GELİR?

Hamilelik döneminde genelde burun tıkanıklığı problemi yaşanabilmektedir. Soğuk algınlığı dışında hamilelik nezlesi denilen tıkanıklar medyana gelebilir. Genellikle hamileliğin son iki ayında ortaya çıkar. Kişiden kişiye değişerek hamilelik boyunca da görüldüğü tespit edilmiştir. Şu önerileri uygulayarak burun tıkanıklığını giderebilirsiniz:

  • C vitamini tüketin
  • Buhar makinesi kullanın
  • Yaşadığınız ortamda nemlendirici cihazı kullanın
  • Deniz suyunu burnunuza çekin
  • Zencefil, ıhlamur ve nane limon gibi çaylar tüketin
  • Süt tüketimini azaltın
  • Sigara içiyorsanız bırakın ya da sigara dumanı olan ortamlardan uzaklaşın

BURUN TIKANIKLIĞI NASIL AÇILIR?

Günümüzde en sık rastlanan burun tıkanıklığı problemi soğuk algınlığı hastalıklarından kaynaklanmaktadır. Grip, nezle gibi durumlarda burun tıkanarak nefes alıp vermek oldukça zorlaşır. Burun tıkanıklığına ilk çözüm ilaçlarla mümkün. İlaçların yanında buhar makineleri, sıcak kompresler, burun damlaları gibi yöntemlerde kullanılabilir. Soğuk algınlığa bağlı kullandığınız ilaçları sonuna kadar kullanmaya devam ederseniz burun tıkanıklığınızda zamanla geçecektir. Alerjiye bağlı burun tıkanıklığı varsa spreyler yardımı ile burun açılabilir. Cerrahi açıdan burun tıkanıklığı için ameliyatlar da mevcuttur. Bunlar daha çok burnun yapısal bozukluklarından kaynaklanan ameliyatlardır.

BURUN TIKANIKLIĞINA TUZLU SU İYİ GELİR Mİ?

Halk arasında en çok uygulanan yöntemlerden biri de tuzlu su karışımıdır. Bir çay kaşığı tuzu yarım çay bardağı su ile karıştırın. Suyun derecesi ılık olması gerekir. Daha sonra bu karışımı burnunuzun içine dökerek temizleme işlemi yapın. Burnunuza çektiğiniz suyu yutmayın. Gargara yapar gibi geri dışarı atın. Bu yöntem tıbbi açıdan zararı görülmemiştir. Uzmanlara göre burundan su kaçırmamak şartıyla uygulanabilir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası