emeklilik dilekçesi ne zaman verilmeli / Dilekçe'nin son tarihi ne zaman? EYT'liler refah zammını ne zaman alabilecek? - İstanbul Gazetesi

Emeklilik Dilekçesi Ne Zaman Verilmeli

emeklilik dilekçesi ne zaman verilmeli

Nisan&#;da maaş almak isteyen EYT&#;liler dikkat: Yol haritası belli oldu

Türkiye Büyük Millet Meclisi, deprem nedeniyle ara verdi&#;i çal&#;&#;malar&#;na yar&#;n ba&#;layacak. TBMM Genel Kurulu’nun gündemindeki ilk konu, emeklilikte ya&#;a tak&#;lanlar (EYT) ile ilgili yasa teklifi olacak. Genel Kurul yar&#;n teklifin görü&#;melerine ba&#;layacak. Görü&#;melerin bir günde tamamlanmas&#; bekleniyor.

Habertürk’ten Ahmet K&#;vanç’&#;n haberine göre EYT yasas&#; bu hafta TBMM’de kabul edilirse, Resmi Gazete’de yay&#;mland&#;&#;&#; günden itibaren, ko&#;ullar&#; yerine getirmi&#; olan ki&#;iler emeklilik dilekçesi verebilecekler.

Say&#;l&#; Kanun’a göre, 4A (SSK) ve 4B (BA&#;-KUR) kapsam&#;ndaki ki&#;ilerden emekli ayl&#;&#;&#; almaya hak kazananlara, emeklilik dilekçesi verdikleri tarihten sonraki ay ba&#;&#;ndan itibaren ayl&#;k ba&#;lan&#;r.

4C (Emekli Sand&#;&#;&#;) kapsam&#;ndaki ki&#;ilerden hala görevde olanlar&#;n ayl&#;klar&#;, yetkili makamdan al&#;nan emekliye sevk onay&#; üzerine görevleriyle ili&#;i&#;i kesildi&#;i tarihi takip eden ay ba&#;&#;ndan ba&#;lat&#;l&#;r.

Memuriyetten istifa, ihraç vs gibi her ne &#;ekilde olursa olsun ayr&#;lm&#;&#; ve daha sonra SSK ya da BA&#;-KUR gibi ba&#;ka bir statüde çal&#;&#;mam&#;&#; olanlardan emeklilik ko&#;ullar&#;n&#; yerine getirmi&#; olanlara, emeklilik dilekçesi verdikleri tarihi izleyen ay ba&#;&#;ndan itibaren ayl&#;klar&#; ba&#;lan&#;yor.

Buna göre, mart ay&#; içinde emeklilik dilekçesi verenlerin ayl&#;klar&#; 1 Nisan tarihinden geçerli olmak üzere ba&#;lanacak.

Ko&#;ullar&#; henüz yerine getirmemi&#; olan ki&#;iler ise ko&#;ullar&#; tamamlad&#;klar&#; tarihten itibaren emeklilik dilekçesi verdiklerinde, dilekçeyi izleyen ay ba&#;&#;ndan itibaren ayl&#;klar&#; ba&#;lanacak.

&#;lk ödeme ne zaman yap&#;lacak?

Mart ay&#;nda dilekçe verenler için ayl&#;k ba&#;lang&#;c&#;n&#;n 1 Nisan olmas&#;, ilk emekli ayl&#;&#;&#; ödemesinin nisan ay&#;nda yap&#;laca&#;&#; anlam&#;na gelmiyor.

Sosyal Güvenlik Kurumu, normalde emeklilik ba&#;vurular&#;n&#; iki hafta içinde sonuçland&#;r&#;yor. Örne&#;in, y&#;l&#;nda ortalama ayl&#;k ba&#;lama süresi SSK’da gün, BA&#;-KUR’da gün, Emekli Sand&#;&#;&#;’nda gün olarak gerçekle&#;ti. Ancak, SGK taraf&#;ndan y&#;l&#;nda bin ki&#;iye ya&#;l&#;l&#;k, 7 bin ki&#;iye malullük ayl&#;&#;&#; ba&#;land&#;.

EYT teklifinin TBMM Plan Bütçe Komisyonu’ndaki görü&#;meleri s&#;ras&#;nda verilen bilgiye göre SSK’dan 1 milyon bin, BA&#;-KUR’dan 88 bin , Emekli Sand&#;&#;&#;’ndan ise bin ki&#;i emeklilik ko&#;ullar&#;n&#; yerine getirmi&#; bulunuyor. Bunlardan SSK ve BA&#;-KUR’lular&#;n tamam&#;na yak&#;n&#;n&#;n, Emekli Sand&#;&#;&#;’na tabi olanlar&#;n ise yüzde 25’inin hemen emekli olaca&#;&#; tahmin ediliyor.

1 Nisan’dan geçerli olmak üzere ayl&#;klar ödenir

Mart ay&#;nda ayn&#; anda yüz binlerce ki&#;inin emeklilik dilekçesi vermesi durumunda, ayl&#;k ba&#;lama i&#;lemlerinin uzamas&#; bekleniyor. Çünkü her ne kadar otomasyona geçilmi&#; olsa da emeklilik dilekçesi veren vatanda&#;lar&#;n ayl&#;klar&#;, dosyalar&#; fiziksel olarak incelendikten sonra ba&#;lan&#;yor. Ancak, ayl&#;k ba&#;lama i&#;lemi ne zaman tamamlan&#;rsa tamamlans&#;n, 1 Nisan’dan geçerli olmak üzere ayl&#;klar&#; ödenir.

Kanuna göre, emeklilere Ramazan Bayram&#; ve Kurban Bayram&#;’nda ’er lira tutar&#;nda bayram ikramiyesi ödeniyor. Bu y&#;l Ramazan Bayram&#; 21 Nisan’a rastlad&#;&#;&#;ndan, mart ay&#;nda emeklilik dilekçesi verenler, nisan ay&#;nda lira bayram ikramiyesi de alacaklar.

EYT emeklilik dilekçesi nasıl yazılır? EYT emeklilik dilekçesi ne zaman verilmeli? 4A,4B,4C EYT emeklilik dilekçesi örneği…

EYT emeklilik dilekçesi nasıl yazılır? EYT Emeklilikte Yaşa Takılanlar düzenlemesi, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzasıyla Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Resmen kanunlaşan EYT yasası ile emeklilik başvuruları da e-Devlet’ten ve SGK kurumlarından başladı. SGK’ya gidip ‘emekli olabilir’ yazısını almaya gerek kalmadı. e-Devlet kapısı üzerinden alınan bilgi ve belgeler bu yazı yerine geçiyor. İş yerinden çıkışları yapıp emeklilik başvurusunu SGK'dan yapaln vatandaşlardan, EYT Emeklilik dilekçesi isteniyor. Bu dilekçe elden ya da e-posta yoluyla da verilebiliyor. Peki, EYT emeklilik dilekçesi ne zaman verilmeli? 4A,4B,4C EYT emeklilik dilekçesi örneği…

 

 

EYT EMEKLİLİK DİLEKÇESİ NASIL YAZILIR?

İş yerlerinden çıkışını yaptıranlar EYT emeklilik dilekçesini doldurarak SGK’ya emeklilik başvurusu yapmaya başladı. Bu kapsamda EYT emeklilik dilekçesinin nasıl ve nereden yazıldığı sorgulanıyor.  Emeklilik nedeniyle işten ayrılma dilekçesi, e-Devlet yerine emeklilik başvurusu için SGK merkezlerine gidenlerden isteniyor. Başvurunuzu SGK yerine emeklilik başvurunuzu e-Devlet kapısından da yapabilirsiniz.

İşten çıkış işlemi yapılanlar, emeklilik için bağlı oldukları İl, İlçe Sosyal Güvenlik Kurumu’na emeklilik başvurusu yapabiliyor. Başvurular e-devlet’ten ya da taahhütlü posta yoluyla emeklilik tahsis formu doldurularak yapılabiliyor.

EYT GEREKÇESİZ İSTİFA DİLEKÇESİ ÖRNEĞİ İÇİN TIKLAYIN

Çalışanlar ve işverenler e-Devlet kapısından ‘SGK Tescil ve Hizmet Dökümü’, ‘Normal Şartlarda Ne Zaman Emekli Olurum’ ve ‘Çalışma Hayatım’ uygulamalarından sorgulama yaparak emeklilik koşullarının oluşup oluşmadığını kontrol edebiliyor. ‘Emekli olabilir’ yazısına gerek kalmadan ise söz konusu uygulamalar üzerinden alınan belgeler bu yazı yerine geçiyor.

EYT EMEKLİLİK DİLEKÇESİ NE ZAMAN VERİLİR?

EYT ile emekli olabilmek için önce işten çıkış yapılıp ardından emeklilik dilekçesi verilmesi gerekiyor. Emekli aylığı ise dilekçe verilen tarihi izleyen ayın 1. gününden itibaren yatmaya başlıyor. Koşulları sağlayanlar EYT emeklilik dilekçesini Mart ayının herhangi bir gününde verirse, emekli aylığı 1 Nisan’dan itibaren geçerli olmak üzere bağlanacak. Dilekçenin ayın hangi gününde verildiğinin önemi yok.

Burada dikkat edilmesi gereken nokta; bir emeklinin ayın ilk günlerinde işten çıkışını yapıp emeklilik dilekçesini verdikten birkaç gün sonra işe başlayamaması. Aynı ay içinde tekrar işe başlanması durumunda emekli aylığı bağlanmamaktadır.

4A,4B,4C EYT EMEKLİLİK DİLEKÇESİ ÖRNEĞİ

……………………….MÜDÜRLÜĞÜNE/BAŞKANLIĞINA (Personel Müdürlüğüne/Personel Genel Müdürlüğüne sunulmak üzere)

…………..

Bakanlığımız ………….………………..……………………….…..… MÜDÜRLÜĞÜNDE/BAŞKANLIĞINDA …………………………………..…………. olarak çalışmaktayım. Kanunun öngördüğü hizmet yılımı doldurdum. …./…./….. tarihinde emekliye ayrılmak istiyorum. Adıma bağlanacak olan emekli aylık ve emekli ikramiyesi ödemelerimi aşağıda belirttiğim ve adresime en yakın banka/PTT şubesi aracılığıyla ödenmesini talep ediyorum.

Gereğini arz ederim.

T.C. Kimlik No : Adı :

Kurum Sicil No : Soyadı :

Emekli Sicil No : Tarih :

Cep Tel : İmza :

EYT EMEKLİLİK BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

  • e-Devlet hesabınıza giriş yapın.
  • Arama kısmına “aylık”,”emekli” ya da “gelir” kelimelerinden birini yazın ve ardından “Gelir, Aylık, Ödenek Talep Belgesinin Verilmesi” butonuna tıklayın.
  • “Yeni Başvuru” seçeneğini tıklayın.
  • Tahsis talep türünü, “Yaşlılık Aylığı” seçin.
  • SSK kapsamında aylık talep ediyorsanız, 4/A SSK; Bağ-Kur kapsamında aylık talep ediyorsanız 4/B BAĞKUR seçin.
  • “BAŞVUR” butonuna tıklayın.
  • Kimlik Numarası ve ad-soyad bilgileri ekrana otomatik olarak gelecektir.
  • Maaş ödemesinin yapılacağı bankayı seçin ve açıklama kısmına bankanın talep edilen şubesini yazın.
  • İletişim bilgilerinizi girin ya da e-Posta adresinizi ekleyin.
  • Adres bölümünde, ikametgâh bilgisi ekrana otomatik olarak gelecektir.
  • Tebliğin farklı bir adrese gönderilmesini talep ediyorsanız,” farklı adres” kısmına “yeni adres” yazmalısınız.
  • Yazılmış olan yeni adresin il ve ilçe kısımlarını doldurun.
  • BAĞ-KUR, Emekli Sandığı, Banka Sandığı veya yurtdışından aylık alınması durumunda, “Aylık alıyor mu?” Kutucuğunda yer alan “Evet” ya da “Hayır” seçeneklerinden herhangi birini işaretleyin.
  • “İleri” butonuna tıklayın.
  • “BAŞVUR” kutucuğuna tıklayın.
  • Başvurunuz, Sosyal Güvenlik Kurumu’na gönderilecek.

Emeklilik dilekçesi temmuzdan önce mi sonra mı verilmeli?

DİLEKÇEYİ TEMMUZ AYINDAN ÖNCE VEYA SONRA VERMEK EMEKLİ AYLIĞINI ETKİLER Mİ?

EYT'liyim ve henüz emeklilik dilekçesi vermedim. SGK'nın emekli maaşı hesaplama programında yılından beri her ay “emekli olsam ne kadar maaş alırım” diye bakıyorum. Yeni yılda emekli maaşlarına yüzde 30 zam yapıldı ama SGK uygulamasındaki hesaplamaya yüzde 17 artış geldi. Ocak 'te Aralık 'ye göre yüzde 17 artış gerçekleşti. Yılın ikinci yarısında, yani Temmuz 'te emeklilik dilekçesi versem emekli maaşı nasıl hesaplanır? Ocak ayında formüle yansımayan yüzde 13'lük kısmı da alabilir miyim? (İdris C.)

Temmuz ya da haziran ayında SGK’ya emeklilik dilekçesini vermenin emekli maaş zammı açısından bir fark yaratmayacağını defalarca yazdınız. Fakat mevcut hükümetin açıklamalarında temmuz ayında emekli maaşlarına enflasyon + refah payı verileceği belirtiliyor. Muhalefet de seçimi kazanırsa temmuz ayında emekli maaşlarına yüzde 50 zam yapacağını vaat ediyor. Bu durumda temmuz ayında ya da ağustos ayında emekli olmak için dilekçe verirsem refah payı ve diğer vaatler açısından emekli maaş zammında bir kaybım olur mu?

Bu soru benim gibi birçok kişinin aklını karıştırıyor. Emekli maaş zammından kayıp yaşamamak için SGK’ya mayıs ayı sonuna kadar dilekçe vermemiz gerekiyor mu? (Metin Ö.)

EYT’liyim, prim günüm var. Temmuzda emekli olursam (kıdem tazminatı zammından yararlanmak için) mayıs veya haziranda emekli olmuş gibi bütün verilen zamlar refah payı vs bana yansır mı? Haziranda çalışmam, artışlardan yararlanmamı engeller mi? (Kadir B.)

Bir kez daha vurgulamak gerekirse, emeklilik dilekçesini mayıs haziran aylarında vermekle temmuz ağustos aylarında vermek arasında bir fark bulunmamaktadır. Fark daha çok, aşağıda detaylıca anlatacağım sebeplerden dolayı, bazı yıllarda dilekçeyi aralık veya ocakta vermek bakımından yaşanmaktadır.

Emekli aylığı, çalışma yaşamı boyunca Sosyal Güvenlik Kurumu’na bildirilen prime esas kazanç tutarı, prim gün sayısı ve aylık bağlama oranına göre belirlenir. Prime esas kazancı, yani brüt kazanç tutarı ile prim gün sayısı yüksek olanların emekli aylığı da daha yüksek olur. Enflasyonun ve milli gelirdeki büyümenin yıldan yıla çok fark ettiği yıllarda ilk emekli aylığının ne olacağını, yukarıdaki unsurların yanı sıra emeklilik dilekçesi verilen tarih de önemli ölçüde etkiler.

Emekli aylığı, çalışma yaşamı boyunca SGK’ya bildirilen prime esas kazançların güncellenmesi suretiyle hesaplanan tutar ve aylık bağlama oranına (ABO) göre belirlenir. Emeklilik dilekçesini bu yıl içinde verenlerin ilk emekli aylığı hesaplanırken, aylık ortalama kazançları evvela yılındaki TÜFE artışının yüzde ’ü ile gayri safi yurtiçi hasıla (GSYH) artışının yüzde 30’u dikkate alınarak güncellenecek. Bu tutara yılı ocak ve temmuz aylarında emekli aylıklarına yapılan artışlar uygulanacak. Emeklilik dilekçesini yıl içinde herhangi bir ayda vermek emekli aylığı tutarı bakımından fark yaratmaz.

Emeklilik dilekçesini geçen yılın aralık ayında verenler ile ocak ayından sonra verenler arasında yüzde 10’u aşan fark oluştu. Aralıkta emeklilik başvurusu yapanlar emeklilik yaşamlarına daha yüksek aylık ile başladılar. Bu yıl içinde dilekçe veren herkesin aylığı aynı şekilde hesaplanacak. Aralık ayına göre ortaya çıkan farkın telafisi mümkün olmayacak.

Türkiye yarın seçime gidiyor. Gerek Cumhur İttifakı, gerekse Millet İttifakı emekli aylıklarına enflasyonun üzerinde refah artışı sağlayacak şekilde zam vaadinde bulundular. Temmuz ayında yapılacak bu artıştan, bu yıl içinde emeklilik dilekçesi veren herkes yararlanacak. Dilekçeyi temmuz ayından önce veya sonra vermek aylık tutarını etkilemeyecek.

Emeklilik dilekçesinin yıl içerisinde verilme tarihi sadece kıdem tazminatı açısından önem taşıyacak. Kıdem tazminatı, brüt ücret üzerinden ödeniyor. Ancak, tazminat tutarı her yıl ocak ve temmuz aylarında belirlenen kıdem tazminatı tavanını aşamıyor. ’ün ilk yarısı için kıdem tazminatı tavanı 19 bin TL olarak uygulanıyor. Aylık brüt ücreti bu tutarı aşanlar, daha yüksek kıdem tazminatı alabilmek için temmuz ayını bekleyebilir. Ücret tutarı tavanın altında kalanlar tavan artışından etkilenmezler.

Sonuç olarak, emeklilik dilekçesinin temmuz ayından önce veya sonra verilmesi sadece brüt ücreti 20 bin liranın üzerinde olanların kıdem tazminatını etkiler, emekli aylığına etki etmez. Ocak ve temmuz aylarında emeklilere yapılan her türlü artıştan yıl içinde dilekçe veren herkes yararlanır.

EMEKLİ AYLIĞI NEDEN TL’DEN AZ GÖRÜNÜYOR?

En düşük emekli aylığını TL olarak açıkladıkları halde, e-Devlet üzerinden kontrol ettiğimde emekli aylığım TL görünüyor. Bu normal mi? Emekli aylığına gelecek zamlar TL üzerinden mi hesaplanacak? (Vedat A.)

Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun ek 19’uncu maddesine göre, SSK, BAĞ-KUR veya Emekli Sandığı’ndan yapılan emekli aylığı ödemeleri toplamı, ek ödeme dahil TL’den az olamıyor. Kanunen hesaplanmış aylıklar bu tutardan düşükse aradaki fark Hazine tarafından karşılanıyor.

Sosyal Güvenlik Kurumu’nda emekli aylığınızın TL olarak görünmesi normal. Her yıl ocak ve temmuz aylarında emekli aylığına yapılan zam önce TL + aylıkla birlikte verilen ek ödemeden oluşan tutara uygulanacak. Bu şekilde hesaplanan aylık, şu an için TL olarak belirlenmiş olan limitin altında kalırsa emekli aylığınız TL olarak ödenmeye devam edecek. Normal aylığınız ocak ve temmuz aylarındaki zamlarla TL’yi aşarsa, hesaplanan yeni tutar üzerinden aylık alacaksınız.

EMEKLİLİĞİ HAK ETTİKTEN SONRA ÇALIŞMAK AVANTAJ SAĞLAR MI?

Sigorta başlangıcım Kamuda çalışıyorum. gün primim var. İkramiyelerle beraber aylık TL kazancım var. SGK emekli maaşı hesaplama robotunda TL emekli aylığı görünüyor. Daha fazla çalışmam avantaj sağlar mı, yoksa emekli olmam benim için daha avantajlı mı olur? (Harun Aydoğan)

Ekim ayından önce kamuda çalışmaya başlamış olup 4C’den (Emekli Sandığı) emekli olanların aylıkları, ocak ve temmuz aylarında memur maaşlarına yapılan zam oranında artırılır. Hizmet yılı arttıkça ek gösterge ve diğer unsurlara bağlı olarak aylıkta da artış olur. 4A (SSK) statüsünde emekli olanların aylıkları ise çalıştıkları her yıl için aylık ortalama prime esas kazançlarının yüzde 2’si oranında artar.

Kamuda çalışanların daha fazla çalışmasının emekli aylığı bakımından avantaj sağlayıp sağlamayacağı daha çok emekli olduktan sonra kamu dışında bir yerde çalışmaya devam edip etmeyeceklerine bağlıdır. Örneğin, emekli olduktan sonra özel sektörde bir işte çalışacaksanız emekli olmak daha avantajlıdır.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası