kuru kayısının faydaları ve zararları / Kayısının Faydaları | Resimli ve Videolu Tarifler

Kuru Kayısının Faydaları Ve Zararları

kuru kayısının faydaları ve zararları

Kuru Kayısı mı, Taze Kayısı mı?

Kuru kayısı kahvaltılarda, ara öğünlerde, bazen de tatlılarda tükettiğimiz bir besindir. Kuru kayısı üretiminde dünya lideri konumda olan Türkiye’de özellikle ara öğünlerde veya ağzı tatlandırmak için kuru kayısı çokça tüketilir. Gülgiller ailesinden gelen kayısı, cinsine göre tat, renk ve şekilde açısından minik farklılıklar gösterse de hassas bir sert çekirdekli meyvedir. Hassas olması çürüme süresini kısalttığından dolayı kayısı, hasat edildikten sonra daha çok kurutularak tüketilir.


Kuru Kayısı Besin Değeri

Kuru kayısı aslında taze kayısının suyunu kaybetmesi sonucunda elde edilir. Ancak bu kayısının besin değerini tamamen kaybettiği anlamına gelmez. Sadece taze meyvenin suda çözünen ve ısıya duyarlı vitaminlerini etkiler. İçerdiği diğer besin değerleri konsantre hale gelmiş olur. Su miktarı taze kayısıya kıyasla düşmüş olsa da yine kuru kayısı da taze kayısı gibi A, C vitaminleri ve demir, potasyum, fosfor ve kalsiyum gibi mineralleri içerir. Yaş kayısının faydaları gibi etki gösterir. 4 adet kuru kayısı yaklaşık şu besin değerlerine sahiptir:

  • Karbonhidrat: 5 gram
  • Protein: 1 gram
  • Yağ: 1,30 gram
  • Şeker: 15 gram
  • Lif: 2 gram
  • A vitamini: Yüzde 20
  • C vitamini: Yüzde
  • Kalsiyum: Yüzde
  • Demir: Yüzde

Kuru Kayısının Faydaları

Kuru kayısı taze kayısı gibi sağlığa pek çok katkı sağlar. Kuru kayısının faydaları şöyle detaylandırılabilir:

Kanın Pıhtılaşmasını Sağlamaya Destek

K vitamini aşırı kanamayı durduran bir vitamindir. Kuru kayısıda bol miktarda bulunan K vitamini, kanın pıhtılaşmasına yardımcı olur. Günde 1 adet kuru kayısı tüketerek, vücudunuzda K vitamini depolanmasına destek olabilirsiniz.

Kasları Besler

Kuru kayısı, potasyum açısından en zengin meyvelerden biridir. Bu da kuru kayısıyı, metabolizmayı güçlendirmede, organ ve dokuların iyileştirilmesinde güçlü kılar. Potasyum, kan gelişimi ve büyümede önemli bir rol oynar. Ayrıca protein sentezi için de faydalıdır.

Tansiyon Kontrolü Sağlayabilir

Muzdan 3 kat fazla potasyum içeren bu meyve, kan basıncını düşürmeye yardımcıdır. Ayrıca vücudu kalp damar hastalıklarından korumaya da destek olur.

Cilt Parlaklığı Verir

Kuru kayısı yağı, cilt sağlığı için faydalıdır. Cildin pürüzsüz ve parlak görünmesi için yardımcı olan kuru kayısı, cildi canlandırır. Kuru kayısının cilt üzerindeki etkileri bunlarla sınırlı değildir. Kuru kayısı suyu, egzama, uyuz ve güneş yanığından kaynaklanan kaşıntıyı tedavi etmeye yardımcı olabilir. Cilt problemlerinin tedavisinde destekçidir.

Solunum Yollarını Rahatlatabilir

Solunum sorunları için de kuru kayısının yararları olabilir. Kuru kayısı balgam söktürücü bir özellik gösterebilir. Uyarıcı etki yaratan kuru kayısı, bu sayede solunum yollarındaki baskıyı hafifletmeye yardımcı olur. Astım ataklarını dindirmede de etkili olabilir.

Kan Seviyelerini İyileştirebilir

Kuru kayısıdaki demir ve bakır içeriği, hemoglobin üretiminde yarar sağlar. Bu nedenle anemi hastalığı olanların beslenmesinde kuru kayısı tüketimine yer vermek doğru olacaktır. Bunu doktorunuza danışarak yapmanız gerekir.

Göz Sağlığını Korur

Kuru kayısının içerdiği A vitamini, görme yeteneğini geliştirir. Aynı zamanda güçlü bir antioksidan olan bu vitamin, vücuttan serbest radikallerin uzak durması için bir bariyer görevi görür. Hücre ve dokuların sağlıklı olmasını sağlamaya yardımcıdır. Zeaksantin antioksidanı içeren kuru kayısı, bu sayede göz sağlığını iyileştirir. A vitamini, beta karoten ve E vitamini içeriği ile de yine kuru kayısı yaşa bağlı göz bozukluklarının önlenmesinde veya hafiflemesinde katkı sağlayabilir. Kayısıdaki karotenoidler, retina ve lens üzerindeki oksidatif stresi azaltmada yardımcıdır.

Kalp Ritmini Düzenler

Sıvı dengesini sağlamaya yardımcı olan potasyum, kalp atışını düzenlerken kas fonksiyonlarının korunmasına destek olur.

Hamilelikte Tüketilebilir

Hamilelik sırasında kanama ve kasılmalar olası problemlerdir. Yine vajinal enfeksiyonlar da sorun yaratır. Kuru kayısı tüketmek, tüm bu risklere karşı faydalı olabilir. Yine emziren anneler de kuru kayısıyı beslenmelerine ekleyebilirler.

Sindirim Sistemini Temizler

Kabızlık sorunlarında pektin ve selüloz içeren kuru kayısının tüketilmesi bilinen bir alışkanlıktır. Pektin kabızlık sırasında vücuttaki su seviyelerinin korunmasına yardımcı olurken, selüloz çözünmeyen lif görevi görür. Hem çözünen hem de çözünmeyen diyet lifi zengini kuru kayısı, sindirim sistemi için bir müshil etkisi yaratabilir. İstenmeyen atıkların temizlenmesine yardımcı olur. Kuru kayısı, sindirim sistemi için alkali bir ortam üretir ve asitlerin yok edilmesini sağlar. Yemekten önce kuru kayısı tüketimi, sindirimi hızlandırabilir ve hazmı kolaylaştırabilir.

Kuru Kayısıdaki Minerallerden Faydalanın

Kuru kayısıdaki kalsiyum kemikleri güçlendirerek sinirleri korur. Yine magnezyum içeriği, kuru kayısının tüketilmesi için bir nedendir. Magnezyum, endişeli ve stresi yatıştırıcı bir mineral olarak bilinir. Uykusuzluk ve kas krampları için de faydalı olabilir.

Günde Kaç Kayısı Yenmeli?

Her gramında 48 kalori olan bu meyve ölçülü tüketilmelidir. 1 kase yenen yaş meyvenin kuru halinin tüketilmesi durumunda bu oranın yarım kase olması gerektiği bilinir. Özellikle spor yapanlar için iyi bir enerji kaynağı olabilecek kuru kayısıyı, günde 4 adetten fazla tüketmemek önemlidir. Diyabet hastalarının taze kayısı yemeleri tavsiye edilir. Diyabet hastalığınız varsa doktorunuza danışmadan kayısı yemeyin.

Fazla Kuru Kayısı Yemek Zararlı mıdır?

Kuru kayısının faydaları saymakla bitmez. Ancak kuru kayısının aşırı tüketilmesi sorunlara sebep olabilir. Kayısıdaki diyet lifi, vitamin ve mineraller kuruduğunda konsantre olur. Ancak öte yandan kalorisi artar. Bu da kilo kontrolü konusunda sorun yaratabilir. Sağlıklı olsa da içerdiği şeker nedeniyle dikkatli tüketilmesi gerekir. Kan şekerini yükseltmemesi için kontrollü tüketim sağlanmalıdır.

Ayrıca kayısı çekirdeği faydaları da tartışma konusudur. Kanser tedavisi için kullanılabileceği iddia edilen kayısı çekirdeğindeki amigdalin maddesi (B17 vitamini ve laetril olarak da bilinir) olumsuz sonuçlar doğurabilir. Bu maddenin aşırı tüketimi kusma, baş dönmesi, terleme ve baygınlık gibi semptomlara neden olup ciddi sonuçlar yaratabileceğinden fazla tüketiminden kaçınılmalıdır. Kanser tedavisindeki faydası henüz kanıtlanmamış olan kayısı çekirdeğini tüketmeden doktorunuza danışın.

Kayısı Zayıflatır mı?

Kuru kayısı içerdiği diyet lifi sayesinde beslenmenizde yer verebileceğiniz bir besindir. Ancak “kayısı zayıflatır” gibi bir iddia doğruluğu kanıtlanmamış bir iddiadır. Ayrıca kuru kayısı kalorisi, kilo vermeye çalışıyorsanız sorun teşkil edebilir. Bu noktada taze kayısı tüketmeniz daha doğru olacaktır.

*Bu içeriğin geliştirilmesinde Tıbbi Direktörlük katkı sağlamıştır.
*Web sitemizdeki bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız. İçeriklerde Acıbadem Sağlık Grubu'nun tedavi edici sağlık hizmetlerine yönelik bilgiler yer almamaktadır.

RANDEVU AL  

Kayısı, meyveler arasında en değerli ve faydalı meyvelerden biridir. Hem taze hem de kurutulmuş olarak tüketilebilen kayısı, zengin besin değerleri ile insan sağlığına ciddi oranda fayda sağlamaktadır. Aynı zamanda fazla kilolarından şikayet eden kişilerin bir numaralı ara öğün kaynağıdır. Kayısı, içerisinde barındırdığı A, B, C, ve P vitaminleri ile başta kanser olmak üzere pek çok hastalığın tedavisinde kullanılmaktadır. Peki bu mucizevi besin kayısının faydaları nelerdir? Kayısı hangi hastalıklara iyi gelir?

kay&#x;s&#x;

KAYISI NEDİR?

Gülgiller familyasına dahil olan 2 ila 10 metre yüksekliğinde, dikensiz ve tüysüz bir ağaçta yetişen ceviz büyüklüğünde sarı ve turuncu renklerde içerisinde birçok vitamin ve minerali barındıran mucizevi bir besin kaynağıdır kayısı.

Kayısı, Avrupa, Orta Asya, Amerika ve Afrika kıtalarında yetişir. Ülkemizde kayısının yetiştiği illerin başında Malatya, Elazığ, Erzincan, Kars, Iğdır, Mersin, Antakya gelir. Dünyanın hemen hemen her bölgesinde yetiştirilen kayısı en fazla ülkemizde üretilmektedir. Dünyanın yaş kayısı üretiminin yaklaşık %'lik kısmını Türkiye üretmektedir.

kay&#x;s&#x;

KAYISININ BESİN DEĞERLERİ NELERDİR?

Kayısı,  A, B, C, ve P vitamini, potasyum, demir, magnezyum açısından zengin bir meyvedir. İçeriğindeki lif ile sağlık üzerine olumlu etkisi vardır. gram kayısı kcal kalori civarındadır. gram kayısının içerisinde bulunan besin değerleri aşağıdaki şekildedir;

kay&#x;s&#x;n&#x;n besin değerleri

KAYISININ FAYDALARI NELERDİR?

* Kayısının bir numaralı özelliği kabızlığa iyi gelmesidir.

* Lif açısından zengin olan kayısı, tok tutar ve bu sayede zayıflamayı kolaylaştırır.

* Kemik yapısını güçlendirir.

* Kan yapımını arttırarak kansızlığa iyi gelir.

* Ülser oluşumunu önler.

* Beyin sağlığı için ciddi bir rol oynar.

* İçerisinde bulunan A ve C vitaminleri ile kansere karşı mücadele eder ve kansere yakalanma riskini azaltır.

kay&#x;s&#x;

* C vitamini ve likopen gibi antioksidanlar içeren kayısı kalp sağlığını korur. Kalp krizi riskini azaltır.

* A, C ve E vitaminleri sayesinde göz sağlığını korur, göz problemlerini minimum seviyeye indirir.

* Kayısı astım, tüberküloz ve bronşit semptomlarının hafifletir.

* Ateş düşürücü özelliği vardır.

* Hamile anne adaylarının kayısı tüketimi hem bebek hem anne sağlığı için tavsiye edilir.

* Yorgunluğa iyi gelir stresi azaltır.

* Diş sağlığını korur.

* Sindirim sorunlarına ve hazımsızlığa iyi geliyor.

kay&#x;s&#x;

* Böbreklerde taş oluşumunun önüne geçer.

* A vitamini sayesinde ciltte oluşan egzama gibi deri sorunların karşı iyileştirici özelliği bulunuyor.

* Barındırdığı yüksek oranda magnezyum ve fosfor sayesinde beyin gelişimine katkı sağlar ve hafızayı kuvvetlendirir. Özellikle çocukların zihinsel ve bedensel gelişimine katkısından dolayı öneriliyor.

* Bedensel ve zihinsel yorgunluğu giderir.

* Yaşlanmayı geciktirerek ömrü uzatır.

* Migren ve baş ağrılarına iyi gelir.

* Romatizma, bronşit gibi iltihaplı hastalıkların tedavisine iyi gelir.

* Saç sağlığına iyi gelir.

kay&#x;s&#x;

KAYISI HANGİ HASTALIKLARA İYİ GELİR?

* Ateş düşürür.

* Soğuk algınlığı, grip gibi hastalıklara iyi gelir.

* Eksikliğinde halsizlik, baş ağrısı, baş dönmesi, ağız içi yaraları, saç ve cildin solgunlaşması gibi belirtiler görülen demir minerali kanın tüm dokulara ve organlara oksijen taşımasını sağlayan kırmızı kan hücresi üretiminde kullanılır.

* Romatizma, bronşit gibi iltihaplı hastalıkların tedavisinde kullanılır.

* Sarı nokta hastalığına iyi gelir.

* Astım hastalığına iyi gelir.

* Mide ağrılarına iyi gelir.

* Ülser tedavisinde kullanılır.

* Yüksek tansiyonu düşürür.

* Kanser tedavisinde koruyucu özelliğe sahiptir.

* Böbrek taşı tedavisinde kullanılır.

* Raşitizm gibi gelişme bozukluklarını önler.

* Migrene iyi gelir.

kay&#x;s&#x;

KAYISININ ZARARLARI NELERDİR?

* Ayarında tüketildiği müddetçe kayısının herhangi bir zararı yoktur. Ancak aşırı tüketim sonucunda ishal yapıcı özelliği bulunmaktadır.

* Kuru kayısının üretim sürecinde kullanılan kimyasalların bazı astım hastalarında atakları tetiklediği yönünde araştırma sonuçları bulunuyor bu sebeple astım hastalarının tüketmemeleri tavsiye edilir.

* Alerjik rahatsızlıkları olan kimselerin doktor onayı ile tüketmeleri tavsiye edilir.

Kuru Kayısının Vücuda Yararları Nelerdir? Kuru Kayısının Faydaları ve Zararları

Haberler

Sağlık

Kuru Kayısının Vücuda Yararları Nelerdir? Kuru Kayısının Faydaları ve Zararları

Güneşte kurutuma yöntemi ile elde edilen meyvelerden biri de kuru kayısıdır. Bu meyve, sülfür dioksit ile işlenirse turuncu bir renge sahip olur. Eğer sülfür dioksit ile işlenmez ise daha koyu bir renk ve kaba bir doku haline gelir. Bu besin kurutulmuş olduğu için uzun ömürlüdür ve kolay kolay bozulmaz. Bu nedenle uzak mesafelere kolaylık taşınabilir. Kuru kayısının birçok çeşidi bulunur. Her bir çeşidinin içerisindeki şeker oranı birbirinden farklıdır. Ancak hepsi sağlık açısından oldukça önemlidir. Aşırı tüketildiğinde bazı olumsuz durumlara yol açabilir. Peki kuru kayısının vücuda yararları nelerdir? İşte kuru kayısının faydaları ve zararları

Kuru kayısı, besin değerleri bakımından oldukça önemlidir. İçerisinde A, B, C,  E vitaminleri bulunur. Ayrıca içerisinde demir, kalsiyum, fosfor, magnezyum da bulunur. Kuru kayısı, lif ve antioksidan deposu olarak da bilinir. Bu nedenle tatlı, reçel, komposto ve hoşaf yapımında kullanılır. Kuru kayısı atıştırmalık olarak tüketilen bir besindir. Özellikle diyetlerde başka meyveler veya kuruyemişlerle beraber ara öğün olarak tüketilebilir. Günde 8 adet kuru kayısı yemenin insan sağlığa önemli faydaları bulunur. Ancak bu 8 adet, öğünlere ikişer- üçer olarak bölünmelidir. Kuru kayısının vücuda faydaları ve zararları hakkında merak edilenleri sizler için derledik

Kuru Kayısının Vücuda Yararları Nelerdir? Kuru Kayısının Faydaları ve Zararları

Kuru Kayısının Vücuda Yararları Nelerdir? Kuru Kayısının Faydaları ve Zararları

Aşağıdakiler de İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası