köftelik bulgurla kısır tarifi / Hatay Usulü Kısır Tarifi, Nasıl Yapılır? (Resimli) | Yemek Tarifleri

Köftelik Bulgurla Kısır Tarifi

köftelik bulgurla kısır tarifi

Kısır: bulgur salatası, çok sağlıklı ve çok hızlı tarif

 

Kolay Kısır tarifi

 

Süre:         hazırlama 10 dak.
                  (bulguru ıslatma süresi)
Zorluğu:    kolay
Porsiyon:  2 kişilik
Maliyeti:   düşük

 

Bulgur yazılır ama dünyanın her yerinde hala “o kuskusa benzeyen ama kuskus olmayan şey” diye okunur. Aslında onları karıştırmak bilmeyen biri için çok kolay, çünkü ortak yönleri bir hayli fazla: renk, büyüklük, ağızda hissedilen dokusu&#; ama gözle görülmeyen tek farkları onları, adeta iki ayrı dünyanın gıdası haline getiriyor: yapılış biçimleri. Kuskus bir çeşit makarna iken, bulgur tam anlamıyla bir başyapıttır.

Yüksek kaliteli durum buğdayından üretilen bulgurun üretim aşamaları, buharla pişirme, kurutma, kabuk soyulması ve en sonunda öğütme şeklinde özetlenebilir. Üretim aşamalarından da görüldüğü üzere bulgurun da kabuğu, diğer tüm tahıllar gibi soyuluyor, ancak soyulan kısım çok ince olduğundan, bu işlem önemli besin bileşenlerini oluşturan kepek kısmını etkilemiyor, bu durum da bulguru “doğuştan kepekli” olarak tanımlanabilecek bir “kutsal” seviyeye getiriyor. Mineral içeriği (potasyum, demir ve çinko) ve diyet lifleri açısından (ki 3 kez daha fazla), rakibi olan kuskustan çok daha zengin bir gıda maddesi. Glisemik indeksi de daha düşük olan bulgur, bu sebeple, metabolik rahatsızlıkları ve diyabeti olan kişiler tarafından tercih ediliyor. Bulgurla hazırlanan yemekler çok çeşitlilik gösterirken, yarı pişmiş bir besin olduğundan mutfakta pratik ve hızlı çözümler elde edilmesini mümkün kılıyor. Öğütme aşamasında elde edilen farklı dane büyüklüğü, bizlere köftelik ve pilavlık diye nitelendirilen iki farklı sınıf bulgur kazandırıyor. Pilavlık olan büyük daneli bulgurla adı üstünde pilav veya dolma yapılırken, köftelik olarak nitelendirilen küçük daneli bulgur ise son derece karakteristik yöresel yemeklerin, yeri doldurulamaz bileşeni oluyor: çiğ köfte, mercimek köftesi, içli köfte gibi sükseli yemekler; analı kızlı, yuvalama gibi çorbalar ve bugün tarifini vereceğim kısır gibi zengin salatalar.

Dünya onu tabule olarak tanısa da, bizim kısırımız renk ve bazı anahtar malzemeler açısından arapçasından kolaylıkla ayırt edilebiliyor. Nar ekşisi ve domates ile biber salçalarının eklenmesiyle, daha tatlı-ekşi bir tat ile yoğun kırmızı bir renkle bizleri büyülüyor. Malzemelerin büyük çoğunluğunun asıl yetişme mevsimi yaz ayları olduğundan, onu sıcak aylarda tüketmek en etiği ve en lezzetlisi. Şimdi ihtiyacınız olanlara bir göz atalım:

Malzemeler

1 büyük çay fincanı köftelik esmer bulgur
1 büyük çay fincanı sıcak su
domates olgun ve küp küp kesilmiş
2 yemek kaşığı domates salçası
½ yemek kaşığı biber salçası (acı veya tatlı, size kalmış)
taze soğan, yıkanmış ve ince dilimlenmiş
1 büyük salatalık küp küp kesilmiş
1/2 demet maydanoz, incecik kesilmiş
yemek kaşığı sızma zeytinyağı
yemek kaşığı nar ekşisi
½ limon suyu
tuz, karabiber, kırmızı biber
lokmalarınıza eşlik etmesi için bir baş yıkanmış, suyu alınmış marul

Tam &#;l&#;&#;l&#; Kısır

Tam &#;l&#;&#;l&#; Kısır

30 Nisan

Ana malzemesi bulgur ve salça olan kısır, Türk ve Arap mutfağında farklı tekniklerle sunulan bir yemektir. Ülkemizde en çok Güneydoğu ve İç Anadolu'da tüketilir. İçeriğinde salata malzemeleri kullanıldığı için, tokluk hissi ve enerji verir. Günlerde, toplantılarda ya da özel günlerde sofralardan eksik olmayan bir lezzettir. Diyet listelerinde yer verilen bu besin, magnezyum ve B vitamini bakımından zengindir. Bağışıklık sistemini güçlendirmede önemli bir rol oynayan kısırın haftada bir kez tüketilmesi önerilir. Malzemeler hazırsa; lezzetli ve kolay kısır nasıl yapılır birlikte görelim.

1 Porsiyon Kısır Kaç Kaloridir?

  • Evdeki malzemelerle 20 dakika da hazırlanan sıcak kısırın bir porsiyonu, yaklaşık kaloridir. İçerisine konulan sebzeleri çeşitlendirerek diyet listelerine ekleyebilirsiniz.

Hazırlanma Süresi : 15 dakika

Pişirme Süresi : 5 dakika

Kaç Kişilik: 6 Kişilik

Bu Tarifi Ne Kadar Beğendiniz?

Bu Tarifi 4 Kişi Kaydetti

Tam &#;l&#;&#;l&#; Kısır için

  • 2 su bardağı köftelik bulgur
  • 1 su bardağı su
  • Yarım su bardağı zeytinyağı
  • 2 soğan
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 yemek kaşığı tatlı biber salçası
  • 1 demet maydanoz
  • 5 dal taze soğan
  • 1 demet taze nane
  • 4 yemek kaşığı nar ekşisi
  • 2 çay kaşığı tuz
  • 2 çay kaşığı pul biber
  • 2 çay kaşığı karabiber
  • 1 yemek kaşığı kuru nane
  • 1 tatlı kaşığı kimyon

Tam &#;l&#;&#;l&#; Kısır

  1. İlk olarak ince köftelik bulguru bir kaba koyun, üzerine ılık su ekleyin ve üzerini kapatın. Bulgurun yumuşaması için 10 dakika kenarda bekletin.
  2. O esnada zeytinyağını ısıtıp üzerine ince doğranmış kuru soğanı ekleyin. Tahta kaşıkla karıştırarak 5 dakika kavurun.
  3. Domates ve biber salçasını da karışıma ilave ettikten sonra 5 dakika daha kavurun.
  4. Yumuşamış bulguru tencereye aktarın ve birkaç dakika pişirin. Bulguru ocaktan aldığınızda üzerine nar ekşisini ilave edip karıştırın.
  5. Başka bir kapta taze soğanları ve maydanozu ince ince kıyıp, sıcak bulgurun üzerine ekleyin. Tuzu ve diğer baharatları ekleyip iyice karıştırın. Naneyi de ince ince kıyıp kısırın üzerine serpin. Şimdiden afiyet olsun. 

Püf Noktası

  • Bulguru beklemeye almadan önce içerisine limon suyu ekleyip karıştırın. Böylece ekşiliğinin kalıcı olmasını sağlayabilirsiniz.
  • Bulgura ekleyeceğiniz suyun sıcaklığı oldukça önemlidir. Soğuk su bulgurun yeterince şişmemesine, sıcak su ise kısırın cıvık olmasına neden olur. Bu nedenle ılık su tercih edin.
  • Su ve bulgur buluştuktan sonra üzerine kapak kapamayı unutmayın.
  • Bulgura çok yakışan nar ekşisini, servis etmeden önce dökün. Bu sayede aromasını daha iyi bir şekilde alabilirsiniz.
  • Dilerseniz sıcak olarak servis edebilirsiniz. 
  • Damak tadınıza göre dereotu ya da farklı taze otlar ekleyebilirsiniz.

Merhabalar Sevgili Dostlar,

Elimde bolca doğranmış yeşillik olunca, bunu değerlendirmenin en güzel yollarından birinin kısır yapmak olacağını düşündüm. Evde bir çok malzemem tamamdı ama ince bulgurumuz yoktu. Bende bu sefer de pilavlık bulgurla deneyelim dedim. Sonuç gerçekten nefis oldu :)

Bu arada süt arttırmada inanılmaz faydalı bir bakliyat olan bulguru sevmeyenlerinde deneyip seveceğine inanıyorum. İsteğe göre içine domates ilavesi yapabilirsiniz ama bence nar ekşisi ile gerek kalmıyor.

Tarifimi denediğinizde benimle instagram da paylaşmayı unutmayın :)

Sizin uyguladığınız tariflerimi hikayemde sizin fotoğraflarınızla paylaşmayı çok isterim :) Instagram hesabım: @mutfaksirlari 

Sevgiler…

Pilavlık Bulgurdan Kısır Nasıl Yapılır? Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 su bardağı pilavlık bulgur
  • 4 su bardağı sıcak su
  • 1 büyük boy kuru soğan
  • 1 iri diş sarımsak
  • 2 adet yeşil biber
  • 3 yemek kaşığı domates biber karışık salça (tepeleme)
  • yarım çay bardağı zeytinyağı + yarım çay bardağı sıvıyağ (yarısı soğanları kavururken)
  • adet orta boy domates (isteğe göre)
  • 2 su bardağı ince kıyılmış (maydanoz,dereotu,taze nane,taze soğan karışımı)
  • nar ekşisi (isteğe göre)
  • tuz

Pilavlık Bulgurdan Kısır Nasıl Yapılır? Tarifi Nasıl Yapılır?

  1. Bulguru orta boy bir tencereye alın, üstüne suyu ilave edin ve suyunu çekinceye kadar kapağı kapalı olarak haşlayın. Haşlanan bulguru ocaktan alın ve dinlenmeye bırakın.
  2. Kuru soğanı yemeklik doğrayın ve pembeleşene kadar sıvı yağda kavurun, üzerine salçayı ekleyerek kavurmaya devam edin. İnce kıyılmış 1 diş sarımsak ve biberi ekleyerek 1 dakika daha kavurun ve ocaktan alın.
  3. Soğanlı karışımı bulgurların içine ilave ederek karıştırın.
  4. Kıyılmış taze soğan, maydanoz, dereotu, taze naneye ince kıyılmış 1 biberi ekleyerek tencere ilave edin ve karıştırın.
  5. Zeytinyağı, tuz ve nar ekşisi ile birlikte karıştırın.
  6. İsteğe göre minik domatesler , zeytin ve maydanoz ile servis yapın.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası