kriyoablasyon kanser / Diğer Tedavi Yöntemleri - Türkiye Kanserle Savaş Vakfı

Kriyoablasyon Kanser

kriyoablasyon kanser

Prof. Dr. Aykut Recep Aktaş
GİRİŞİMSEL RADYOLOJİ UZMANI
 

Kriyocerrahi, kriyoablasyon, perkütan kriyoterapi veya hedeflenen kriyoablasyon tedavisi olarak da adlandırılan kriyoterapi, kanser hücreleri de dahil olmak üzere hastalıklı dokuyu dondurmak ve tahrip etmek için aşırı soğuk kullanan minimal bir invaziv tedavidir.

Kriyoterapi topikal olarak (cilt yüzeyinde), perkütan olarak veya cerrahi olarak uygulanabilir. Topikal kriyoterapi tipik olarak cilt ve göz lezyonlarında kullanılır. Lezyon cilt yüzeyinin altına yerleştirildiğinde, iğneye benzer bir terapi probu veya aplikatörün cildin içine yerleştirilmesi gerekir. Bazen, cerrahi bir insizyon gerekir.

Girişimsel radyologlar, kriyoprobların vücut içindeki tedavi alanlarına yönlendirilmesine yardımcı olmak için ultrason, bilgisayarlı tomografi (CT) veya manyetik rezonans (MR) gibi görüntü kılavuzluğu tekniklerini kullanır.

Girişimsel radyolojik tanı ve tedavilerin bazı yaygın kullanımları nelerdir?

Karaciğer, böbrekler, kemikler, akciğerler ve memelerdeki tümörlerin yanı sıra çeşitli vücut bölgelerindeki kitleleri tanımak ve tedavi etmek için kullanılabilir.

Hangi hastalıklar tedavi edilebilir?

Kriyoterapi özellikle cerrahi rezeksiyon mümkün değilse veya ameliyatsız tedavi seçeneği olarak cilt tümörleri, kanserli cilt lekeleri, prostat, karaciğer ve rahim ağzı kanserleri, meme, böbrekler, kemikler (omurga dahil), akciğerler gibi ve vücudun diğer bölümlerindeki tümörleri tedavi etmek için kullanılmaktadır. Uzun dönem etkinliğini belirlemek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulmasına rağmen, kriyoterapinin seçilmiş hastalarda etkili olduğu gösterilmiştir.

Nasıl bir hazırlık gerektirir?

Büyük, cerrahi bir insizyon (kriyocerrahi) kullanılarak yapılan kriyoterapi durumunda kısa bir hastaneye yatış gerekecektir. Perkütan kriyoterapi ayakta tedavi hizmeti olarak uygulanabilir, ancak kısa bir gece hastanede kalmayı gerektirebilir.

Ekipmanlar neye benziyor?

Bu prosedürde ultrason, bilgisayarlı tomografi (CT) veya manyetik rezonans (MR) görüntüleme, kriyoprob kullanılabilir.

Ultrason tarayıcıları, bilgisayar ve elektronik cihazlar içeren bir konsoldan oluşur. Ultrason, vücudun bazı bölgeleri için mükemmel bir yöntemdir, diğer bölgeler, özellikle hava ile doldurulmuş akciğerler, ultrason için yetersizdir. Bunun için tomografi veya tomografi özelliği olan bir anjiografi ünitesine ihtiyaç vardır. Ayrıca tümör yeri ve durumuna göre daha detaylı inceleme ve gerekirse MR ünitesi de kullanılabilir.

Prosedür nasıl çalışır?

Kriyoterapi, hastalıklı dokuyu yok etmek için aşırı soğuk oluşturmak için azot veya argon gazı kullanır. Vücudun dışında bulunan hastalıklı dokuyu yok etmek için, sıvı azot doğrudan bir pamuklu çubuk veya sprey cihazı ile uygulanır. Cilt yüzeyinin altında ve vücudun derinliklerinde bulunan tümörler için, doktor hastalıklı dokunun bulunduğu bölgeye deri yoluyla bir veya daha fazla aplikatör iğne veya kriyoprob yerleştirmek ve daha sonra sıvı azot veya argon gazı iletmek için görüntü rehberliği kullanacaktır.

Sağlıklı veya hastalıklı, canlı doku, aşırı soğuk veya sıcaklık koşullarına dayanamaz ve bunlardan ölür:

Yaklaşık ° C altında hücre içi ölümcül buz kristalleri oluşmaya başlar veya 57 derece üstünde hava kabarcıkları hemen hemen her hücreyi tahrip eder.

Hücreler kanlanmaları küçük tümör kan damarlarında buz veya kabarcık oluşumuyla tıkandığında ölür ve pıhtılaşmaya neden olur. Ortalama kan pıhtılaşma süresi yaklaşık 10 dakika olduğundan aşırı soğuk, ölümcül buz sıcaklığına ulaşıldığından emin olmak için en az dakika süreyle muhafaza edilir. Bu süre Lazer ve Mikrodalga ablasyonda oldukça kısadır. Ablasyon sıcaklığının doğrudan gözlemlenmesi mümkündür.

Kriyoterapi hücre ölümüne yol açan bir dizi adımdan oluştuğu için, tümörler tekrar tekrar dondurulur ve eritilir; tipik olarak, iki veya daha fazla donma-çözülme döngüsü kullanılır.

Hücreler yok edildiğinde, bağışıklık sisteminin beyaz kan hücreleri ölü dokuyu temizlemeye çalışır.

Prosedür nasıl uygulanıyor?

Kriyoterapi gibi perkütan görüntü kılavuzlu prosedürler en çok özel olarak eğitilmiş bir girişimsel radyolog tarafından girişimsel bir radyoloji ünitesinde veya bazen ameliyathanede yapılmaktadır.

Bu prosedür genellikle ayaktan tedavi bazında yapılır. Ancak, bazı hastaların prosedürü takiben hastaneye yatışı gerekebilir.

Vücudun derinliklerine deriden yaklaşılabilen tümörler için perkütan bir prosedür uygulanır ve ince, iğne boyutunda aplikatörler veya kriyoproblar yerleştirir.

İşlem sırasında kalp atış hızınızı, kan basıncınızı ve nabzınızı izleyen monitörlere bağlı olabilirsiniz.

Kolunuzda damar içine yatıştırıcı bir ilaç verilebilir. Orta derecede sedasyon kullanılabilir. Alternatif olarak, genel anestezi alabilirsiniz.

Aplikatörlerin veya kriyoprobun yerleştirileceği alan traş edilecek, sterilize edilecek ve steril bir örtü ile örtülecektir.

Bölgede çok küçük bir cilt insizyonu yapılır. Görüntüleme rehberliğini kullanarak, deri yoluyla hastalıklı doku bölgesine bir veya daha fazla aplikatör veya kriyoprob yerleştirecektir. Aplikatörler veya kriyoproblar yerleştirildiğinde, sıvı azot veya argon gazı verilir. Kriyoprobların yanı sıra, başka hiçbir şey vücuda girmez. Probun ucundaki sıcaklıktaki hızlı bir düşüş ile bir "buz topu" yaratılır. Bu, probun ucundaki alandaki tüm suyun donmasına neden olur. Görüntüleme, aplikatörlerin yerleşimini yönlendirmek ve donma işlemini izlemek için kullanılır. "Buz topu", ultrason, CT veya MRI kullanılarak görüntülenebilir.

Bazı tümörlerin tamamen donması için birden fazla aplikatör gerekir. Prostat kanseri için, ultrason rehberliği kullanılarak perine (rektum ile skrotum ve penis arasındaki doku) içine altı ila sekiz aplikatör yerleştirilir.

İşlemin sonunda aplikatör (ler) çıkarılır ve kanamayı durdurmak için basınç uygulanır. Derideki açıklık bandajla kaplıdır. Genellikle, dikişe gerek yoktur.

Prosedürün tamamı genellikle bir ila üç saat içinde tamamlanır.

İşlem sırasında ve sonrasında neler yaşayacağım?

Kalp atış hızınızı ve kan basıncınızı ölçen cihazlar vücudunuza bağlanacaktır.

Lokal anestezi ile uyuşturulmuş cilt insizyon bölgesindedir. Kateter vene veya artere yerleştirildiğinde baskı hissedebilirsiniz.

İşlem sedasyon ile yapılır, intravenöz (IV) sedatif, işlem için rahat, uykulu ve rahat hissetmenizi sağlar. Ne kadar derinde olduğunuza bağlı olarak uyanık kalabilirsiniz veya olmayabilir.

Perkütan kriyoterapiyi takiben, normal faaliyetlerinize bir ila üç gün içerisinde devam edebilmelisiniz.

Sonuçları kim yorumluyor ve nasıl alabilirim?

Sizi tedavi eden girişimsel radyolog işlemin sonuçlarını belirleyecek ve sonuçları sizinle paylaşacak olan sevk eden doktorunuza bir rapor gönderecektir.

Girişimsel radyoloğunuz işleminiz veya tedaviniz tamamlandıktan sonra bir tekrar ziyaret ziyareti önerebilir.

Ziyaret, fiziksel bir kontrol, görüntüleme prosedürü (ler) ve kan veya başka laboratuar testlerini içerebilir. Takip ziyaretiniz sırasında, işleminizden veya tedavinizden bu yana yaşadığınız değişiklikleri veya yan etkileri doktorunuzla görüşebilirsiniz.

Avantajlar ve riskler nelerdir?

Yararları

Perkütan kriyoterapi için hasta gece boyunca kalabilir veya işlemden birkaç saat sonra bırakılabilir. Ağrı kontrolü için gece konaklamalarına genellikle ihtiyaç duyulmaz.

Perkütan kriyoterapi açık cerrahiden daha az travmatiktir, çünkü probu cildin içinden geçirerek sağlıklı dokuya verilen zararı sınırlamak için sadece küçük bir insizyon gerekir. Sonuç olarak, perkütan kriyoterapi daha az maliyetlidir ve açık ameliyattan daha az yan etki ile sonuçlanır. Bir hasta genellikle işlemden 24 saat sonra, eğer erken değilse, günlük yaşam aktivitelerine devam edebilir. Fibroadenomların tedavisi için kriyoterapi minimal skar dokusuna neden olur ve belirgin tedavi sonrası kalsifikasyonlara neden olmaz.

Riskler

Her perkütan prosedürde olduğu gibi, hem delinme hem de karaciğer, böbrek veya akciğer gibi dokuların donmasından kaynaklanan kanamalara neden olabilir.

Normal yapılarda hasar meydana gelebilir. Karaciğer kriyoterapisi sırasında safra kanalları yaralanabilir. Böbrek kriyoterapisi sırasında üreter veya toplayıcı sistem zarar görebilir. Rektum prostat kriyoterapisi sırasında zarar görebilir.

Diyaframın yakınında donma meydana gelirse, akciğerlerin etrafındaki alanda sıvı birikebilir.

İşlem akciğerin içinde veya yakınındaysa akciğer sönebilir.

Sinir hasarı oluşabilir. Tamamen donmuş sinirler, sinirlerin sağladığı alanda motor zayıflığına veya uyuşmaya neden olabilir.

İşlem sırasında uygulanan anestezi dahil ilaçlar ile ilgili komplikasyonlar ortaya çıkabilir.

Bu prosedür, röntgen ışınlarına maruz kalmayı içerebilir. Ancak, radyasyon riski prosedürün yararları ile karşılaştırıldığında önemli bir endişe değildir.

Prostat kanserinin kriyoterapisine bağlı olarak ortaya çıkabilecek spesifik komplikasyonlar:

Kalıcı iktidarsızlık, cinsel potansiyeli kontrol eden sinirler genellikle donma sürecine katılmaktadır. Bununla birlikte, bazı hastalarda problemi çözerek sinirler yenilenebilir.

Hasta anestezi altındayken, mesane boynunun şişmesi - işlemin bir sonucu olarak - iyileşene kadar idrarı boşaltmak için bir mesane tüpü yerleştirilir.

Kriyoterapinin sınırlılıkları nelerdir?

Kriyoterapi, bir tümörün cerrahi olarak çıkarılması zor olabilir veya bazı hastalar için imkansız olduğunda alternatif bir kanser tedavisidir. Ancak uzun vadeli etkinliği hala incelenmektedir. Halen yayınlanmış az miktarda veri, perkütan kriyoterapinin uzun dönem sonuçlarıyla ilgilidir ancak prostat kanseri için uzun süreli takipler, kanser kontrol oranlarının cerrahi veya radyasyon tedavisine benzer olduğunu göstermektedir.

Kriyoterapi yerelleştirilmiş bir tedavi olarak kabul edilir. Hastalığı sadece tek bir bölgede tedavi edebilir. Vücudun diğer bölgelerine yayılmış kanseri tedavi edemez. Doktorlar radyolojik görüntülerde gördükleri tümörleri tedavi ettikleri için mikroskobik kanser kaçırılabilir.

Kemik, böbrek, karaciğer ve akciğerde kullanımı ümit verici olsa da, daha uzun vadeli klinik sonuçları belirlemek için perkütan kriyoterapi araştırması devam etmektedir.

KANSERDE AMELİYATSIZ TEDAVİ YÖNTEMLERİ

Girişimsel Radyoloji ile bir çok kanser türünde cerrahi müdehalenin mümkün olmadığı veya hastanın ameliyat tercih etmediği durumlarda en etkili seçenekleri sunar, hatta bir çok kanser türünde yapılan uygulamalar hastaları mutlu eden sonuçlar sonuçlar alınmakta.

KRİYOABLASYON "TÜMÖR DONDURMA" CRYOABLATION "TUMORY FREEZE"

Kanser tedavisinde kriyoablasyon, kanser hücrelerini aşırı soğuk uygulama ile ​​yok eden bir tedavi yöntemidir.
Kriyoablasyon sırasında, soğutulmuş, termal olarak iletken sıvıların sirküle edildiği içi boş iğneler olan kriyoproblar kullanılır. Cilt üzerinden ve doğrudan kanserli tümöre uygulama yapıldığı için yakın dokularda hasar riski minimumdur.


Hastanın cerrahi işlem seçeneği olmadığında bu işleme uygun hastalarda, ameliyatsız kanser tedavi seçeceği olarak tercih edilir.
Kriyoablasyon bazen de aşağıdaki kanser türlerinde birincil tedavi olarak kullanılır:
Gerekli şartlar ve tedavinin uygunluğu Girişimsel Radyoloji uzmanı ve onkoloji uzmanın ortak kararına bağlıdır.
-Kemik kanseri
-Rahim ağzı kanseri
-Göz kanseri
-Böbrek kanseri
-Karaciğer kanseri
-Akciğer kanseri
-Prostat kanseri
-Kriyoablasyon ayrıca kemiğe (kemik metastazı) veya diğer organlara yayılan kanserin neden olduğu ağrı ve diğer semptomları hafifletmek için de kullanılır. Kanser için kriyoablasyon, perkütan kriyoablasyon, kriyocerrahi veya kriyoterapi olarak da adlandırılabilinir.

Cryoablation in cancer treatment is a treatment method that destroys cancer cells with the application of extreme cold.
During cryoablation, cryoprobes are used, which are hollow needles through which cooled, thermally conductive fluids are circulated. Since it is applied over the skin and directly to the cancerous tumor, the risk of damage to nearby tissues is minimal.


When the patient does not have a surgical option, non-surgical cancer is preferred as a treatment option in patients who are suitable for this procedure.
Cryoablation is also sometimes used as primary treatment for the following types of cancer:
The necessary conditions and the appropriateness of the treatment depend on the joint decision of the Interventional Radiology specialist and the oncology specialist.
-Bone cancer
-Cervical cancer
-Eye cancer
- Kidney cancer
-Liver cancer
-Lung cancer
-Prostate cancer
-Cryoablation is also used to relieve pain and other symptoms caused by cancer that has spread to the bone (bone metastasis) or other organs. Cryoablation for cancer may also be called percutaneous cryoablation, cryosurgery, or cryotherapy.

MİKRODALGA ABLASYON "TÜMÖR YAKMA"MICROWAVE ABLATION "TUMORS BURN"

Mikrodalga ablasyon (MWA), deri üzerinden karaciğer tümörüne bir iğne yerleştirilir, küçük bir ısı bölgesi oluşturmak için iğneden mikrodalgalar oluşturulur, bu ısı, kanser hücrelerini yok eder.
Mikrodalga ablasyon (MWA), cerrahi müdehalenin mümkün olmadığı durumlarda veya tümörlerin çapı 4 cm küçük olan ve tümör sayısı 5'ten az hastalar için etkili tedavi seçeneğidir.
Kime Başvurmalısınız?
Girişimsel Radyoloji alanında özel ihtisas yapmış ve Mikrodalga ablasyon (MWA) konusunda deneyimli uzmanlarca uygulanan bir yöntemdir. Hamile olma olasılığınız varsa, kronik rahatsızlıklıklarınız, özel tıbbi durumlarınız, alerjileri ve ilaçlar hakkında işlemi yapacak olan Girişimsel Radyoloji uzmanınıza bilgi vermelisiniz.

In microwave ablation (MWA), a needle is inserted through the skin into a liver tumor, microwaves are generated from the needle to create a small heat zone, this heat destroys the cancer cells.
Microwave ablation (MWA) is an effective treatment option when surgery is not possible or for patients with tumors less than 4 cm in diameter and fewer than 5 tumors.
Who Should You Contact?
It is a method applied by experts who have specialized in Interventional Radiology and are experienced in Microwave ablation (MWA). If you are likely to be pregnant, you should inform your Interventional Radiology specialist about your chronic ailments, special medical conditions, allergies and medications.

RADYOEMBOLİZASYON "RADIOEMBOLISATION"

Kanser tedavisinde en önemli tedavi yöntemlerinden biri Radyoterapidir , ancak radyasyon aynı zamanda tümör çevresindeki normal dokuya da zarar verdiğinden kullanımı bazı bölgelerde sınırlıdır. Karaciğerde normal dokunun radyasyona hassas olması ve yakınında bulunan kalp, omurilik gibi organların hasar görme riski nedeniyle, klasik radyoterapide karaciğer tümörleri için gerekli olan yüksek dozlara ulaşmak genellikle zordur. Bu nedenle, radyasyonu tümörü besleyen damarlardan direkt olarak tümöre verme yöntemine Radyoembolizasyon denir. Radyoembolizasyonda belirlenen dozda radyoaktif madde anjiografi yoluyla karaciğerde direkt olarak tümörlere enjekte edilir. Sonuç olarak hem tümöre yüksek dozda radyasyon verilir hem de normal karaciğer dokusu korunmuş olur. diğer sağlıklı dokuları etkilemez.

Radiotherapy is one of the most important treatment methods in cancer treatment, but since radiation also damages the normal tissue around the tumor, its use is limited in some regions. Due to the sensitivity of normal tissue in the liver to radiation and the risk of damage to nearby organs such as the heart and spinal cord, it is often difficult to achieve the high doses required for liver tumors in classical radiotherapy. Therefore, the method of delivering radiation directly to the tumor from the vessels feeding the tumor is called Radioembolization. In radioembolization, the determined dose of radioactive material is injected directly into the tumors in the liver by angiography. As a result, both high-dose radiation is given to the tumor and normal liver tissue is preserved. It does not affect other healthy tissues.

ALKOL ABLASYON

Lokal anestezi altında ultrason ya da tomografi eşliğinde yapılan, tümörün içine ince bir iğne ile saf alkol enjekte edilmesi işlemidir; böylece hücrelere giren alkol, proteinlerin yapısını bozarak oradaki dokunun ölmesi sağlanır.

Alkol ablasyonu tüm organlardaki kistik kitlelerde uygulanan tedavi yöntemidir. Bunun için önce kist içine bir iğne ile girilir içindeki sıvı boşaltılır ardından aynı iğneden kist içine alkol enjekte edilir, kist duvarı büzüştürülerek kistin tekrarlaması önlenir.

It is the process of injecting pure alcohol with a thin needle into the tumor, which is swept under local anesthesia under ultrasound or tomography, so that the alcohol entering the cells disrupts the structure of the proteins and dies of the tissue there.

Alcohol ablation is a treatment method applied to cystic masses in all organs. For this, first, a needle is inserted into the cyst, the liquid inside is drained, then alcohol is injected into the cyst from the same needle, the cyst wall is contracted and the recurrence of the cyst is prevented.

MİYOM EMBOLİZASYONU "FIBROID EMBOLIZATION"

Miyom embolizasyonu histerektomi ve miyomektomi gibi cerrahi tedavilerden farklı olarak cerrahi işlem olmayan, hastane kalış süresi kısa ve daha çabuk iyileşme avantajları sunabilen Girişimsel radyolojik bir işlemdir. Bu işlemde temel yöntem miyoma giden kan akışını ve besinini kesmek, benign tümörlerini besleyen damarlara müdehale ile küçülmelerini sağlamaktır, dolayısıyla hastanın şikayetlerinin ortadan kaldırmak veya önemli ölçüde azaltmak amaçtır. İlgili çalışmalar, bu işlemin uygulandığı hastaların %’ının şikâyetlerinin ortadan kalktığını veya azaldığını göstermektedir.



Lokal anestezi altında, kasıktan ince bir kateterle rahimi besleyen atardamarlara girilir ve bu damarları tıkayıcı tanecikler verilir. Damarları tıkanan miyomlar beslenemezler ve doku ölümü sonucu gittikçe küçülürler, böylece ağrı ve kanama gibi şikâyetler kaybolur ya da belirgin olarak azalır. Normal rahim dokusu ise, karın bölgesindeki diğer damarlardan da beslenmeye devam ettiğinden embolizasyon işleminden etkilenmez.



En önemli avantajları, lokal anestezi yardımıyla bir “anjiografi” işlemiyle yapılması, herhangi bir ameliyat kesisi olmaması ve hastaların çoğunun ertesi gün hastaneden ayrılabilmesidir. Bu yöntemin histerektomiye üstünlüğü, rahimin korunması, myomektomi üstünlüğü de sadece ameliyatla alınan miyomlara değil, rahimdeki tüm miyomlara etkili olmasıdır.

Ancak her yöntem gibi embolizasyon tedavisi de “doğru seçilmiş” hastalara uygulandığı zaman başarılıdır ve bu seçim girişimsel radyologlar ve kadın doğum uzmanları tarafından yapılmalıdır.

Fibroid embolization is an interventional radiological procedure that is non-surgical, has a shorter hospital stay and offers the advantages of faster recovery, unlike surgical treatments such as hysterectomy and myomectomy. The main method in this procedure is to cut off the blood flow and nutrition to the fibroid, to reduce the vessels feeding the benign tumors by intervening, so the aim is to eliminate or significantly reduce the patient's complaints. Related studies show that the complaints of % of the patients who underwent this procedure disappeared or decreased.

​ ​

Under local anesthesia, a thin catheter is inserted through the groin into the arteries feeding the uterus and occluded particles are given. Fibroids with occluded vessels cannot be fed and become smaller as a result of tissue death, so complaints such as pain and bleeding disappear or are significantly reduced. Normal uterine tissue, on the other hand, is not affected by the embolization process as it continues to be fed from other veins in the abdomen.

​ ​

The most important advantages are that it is performed with an “angiography” procedure with the help of local anesthesia, there is no surgical incision and most of the patients can leave the hospital the next day. The superiority of this method over hysterectomy is that it protects the uterus, and its advantage of myomectomy is that it is effective not only for surgically removed fibroids, but also for all uterine fibroids.

However, like all methods, embolization therapy is successful when applied to "correctly selected" patients, and this choice should be made by interventional radiologists and obstetricians.

PROSTAT EMBOLİZASYON "PROSTATE EMBOLIZATION"

PAE, bezi besleyen arterleri tıkayarak ve küçülterek büyümüş ve hastaya sıkıntı veren bir prostatı tedavi etmenin cerrahi olmayan bir yoludur. Cerrah yerine girişimsel radyolog tarafından yapılır ve TURP (trans üretral prostat rezeksiyonu) ameliyatına alternatiftir.

Tedavi sadece semptomlar rahatsız edici hale gelirse gereklidir. PAE prosedürü, TransÜretral Prostat Rezeksiyonu (TURP) gibi daha invaziv cerrahi prosedürlerle karşılaştırıldığında, üriner inkontinans ve cinsel yan etkiler (geriye doğru boşalma veya erektil disfonksiyon) açısından daha düşük bir riske sahiptir.

PAE işlemi, cerrahiye uygun olmayan veya ameliyat tercih etmeyen hastalar içindir. Girişimsel bir radyolog ile yapılan bir muayene, PAE için uygun olup olmadığınızı belirleyebilir. BPH'nin üriner semptomlarına ne sıklıkla sahip olduğunuz, bunların ne kadar şiddetli olduğu ve yaşam kalitenizi ne kadar etkilediği üzerinde konuşularak karar verilir.

Bir Foley kateter (uçta bir balon ile yerinde tutulan ince, içi boş bir tüp) üretranıza yerleştirilebilir ve çevreleyen anatomi için bir referans noktası sağlamak üzere mesanenize yerleştirilebilir. PAE, girişimsel radyoloğunuz tarafından bileğinizdeki veya kasıklarınızdaki artere yerleştirilen küçük bir kateter aracılığıyla gerçekleştirilir. Daha sonra kateter, prostatınıza kan sağlayan damarlara yönlendirilir. Prostatınızı besleyen kan damarlarını haritalamak için bir arteriyogram (kan damarlarına boyanın enjekte edildiği bir röntgen) yapılır. Küçük yuvarlak mikro küreler (partiküller) kateterden ve kan akışını azaltmak için prostatınızı besleyen kan damarlarına enjekte edilir. Prostatınızın diğer tarafını tedavi etmek için kateteri yukarıdaki adımları tekrarlayarak hareket ettirecektir. Bu prosedürü takiben bir kaç gün içinde prostat küçülmeye, semptomları hafifletmeye ve iyileştirmeye başlar.

PAE is a non-surgical way to treat an enlarged and distressing prostate by occlusion and shrinkage of the arteries supplying the gland. It is performed by an interventional radiologist rather than a surgeon and is an alternative to TURP (trans urethral resection of the prostate) surgery.

Treatment is only necessary if symptoms become bothersome. The PAE procedure has a lower risk of urinary incontinence and sexual side effects (reverse ejaculation or erectile dysfunction) compared to more invasive surgical procedures such as Transurethral Resection of the Prostate (TURP).

The PAE procedure is for patients who are not suitable for surgery or do not prefer surgery. An examination with an interventional radiologist can determine whether you are eligible for PAE. It is decided by discussing how often you have urinary symptoms of BPH, how severe they are, and how much they affect your quality of life.

A Foley catheter (a thin, hollow tube held in place by a balloon at the tip) can be inserted into your urethra and placed in your bladder to provide a reference point for the surrounding anatomy. PAE is performed by your interventional radiologist through a small catheter inserted into the artery in your wrist or groin. The catheter is then guided into the veins that supply blood to your prostate. An arteriogram (an X-ray in which dye is injected into the blood vessels) is done to map the blood vessels that feed your prostate. Small round microspheres (particles) are injected through the catheter and into the blood vessels that feed your prostate to reduce blood flow. He will move the catheter by repeating the above steps to treat the other side of your prostate. Within a few days following this procedure, the prostate begins to shrink, relieve symptoms and improve.

TAKE (TACE) TRANSARTERYAL KEMOEMBOLİZASYON "(TACE) TRANSARTERIAL CHEMOEMBOLISATION"

Karaciğer kitlelerinde TAKE yöntemi

Girişimsel Radyoloji'de TAKE karaciğerdeki tümörlere direk kemoterapi verilmesini sağlama ve tümörü besleyen damarı tıkama yöntemidir. Burada kemoterapi ve damar tıkama ilaçları doğrudan tümörü besleyen damara verildiği için tümörün hem yoğun bir şekilde kemoterapi alması hem de kendisini besleyen damarların kapanması sağlanır ayrıca tümör odaklı bir uygulama olduğu için tüm vücudun ağır kemoterapinin etkisi altında kalmaması en büyük avantajıdır.

TAKE, kasık bölgesinden girilerek yapılan ameliyatsız bir işlemdir. Bu yöntem, karaciğerinde kanseri yada kanser sıçramasına bağlı kitlesi bulunan ve sistemik kemoterapiden fayda bulamamış hastalar için uygulanmaktadır.

Mikrodalga ve Kriyoablasyon yöntemleri de kanserde etkili ameliyatsız tedavi yöntemlerindendir.

TAKE method in liver masses

In Interventional Radiology, TACE is a method of providing direct chemotherapy to tumors in the liver and occlusion of the vessel feeding the tumor. Here, since chemotherapy and vaso-occlusion drugs are given directly to the vessel feeding the tumor, it is ensured that the tumor receives intensive chemotherapy and the vessels that feed it are closed. Also, since it is a tumor-focused application, the biggest advantage is that the whole body is not under the influence of heavy chemotherapy.

TAKE is a non-surgical procedure performed by entering from the inguinal region. This method is applied for patients who have liver cancer or a mass due to cancer spread and have not benefited from systemic chemotherapy.

Microwave and cryoablation methods are also effective non-surgical treatment methods in cancer.

Akciğer kanserinin ameliyatsız tedavisi nedir_ yakma veya dondurma ablasyonu nasıl yapılır

Kolon kanseri karaciğer metastazlarına 4 seans DSM TAKE

Akciğerleri söndüren tümörlerin mikrodalga ve stentleme tedavisi nedir_.mp4

TAKE- Karaciğer funduszeue.info4

Yakarak, Dondurarak ya da Elektrik Akımı ile T&#;m&#;r Tedavisi

Gelişmiş toplumlarda 2. en sık ölüm nedeni olan kanserin modern pek çok tedavi yöntemi mevcuttur. Kansere tanısı alan hastaların pek çoğu kanser kadar ameliyat olmaktan korkuyor. Kanser tedavisinin en önemli ayaklarından biri görüntü rehberliğinde tedavi kanserli hücreleri en etkin şekilde yok ederken hasta konforu açısından önemli avantajlar sağlıyor. Karaciğer, böbrek, akciğer bazı kemik tümörleri ablasyon yöntemi ile yok edilerek tedavi ediliyor. 

En çok karaciğer tümörlerinde olmak üzere böbrek, akciğer, yumuşak doku ve bazı kemik tümörlerinde cerrahiye operasyona uygun olmayan veya yapılamayan hastalarda, tümör alanı ısıtılarak, dondurularak veya elektrik akımı verilerek cerrahi kesi olmadan tedavi edilebilir. Bu tedavi sonrası ertesi gün hastalar taburcu olabilir ve birkaç gün içerisinde günlük yaşantısına dönebiliyor.

Girişimsel tedaviye hangi uzmanlar karar veriyor?

Tüm bu tedavilerde sadece girişimsel radyoloji uzmanı değil,  medikal onkoloji, radyasyon onkolojisi, genel cerrahi, nükleer tıp, üroloji, göğüs hastalıkları, gastroentroloji uzmanları gibi hastalığın tanısını koyan ve tedavisini düzenleyen hekim grubuyla multi disipliner yaklaşımla karar veriliyor.

Hangi yöntemler uygulanıyor?

Ablasyon  ve embolizasyon yöntemleri olarak iki ana gruba ayrılabilir. Radyofrekans, kriyo, mikrodalga, elektroporasyon ablasyon yöntemleri arasında sayılabilir. Dijital görüntüleme rehberliğinde, tomografi veya ultrason kullanılarak tümör dokusu içerisine özel iğneler yerleştiriliyor. Radyofrekans, mikrodalga tekniklerinde ısıtılarak, kriyoablasyon tekniğinde dondurularak tümör dokusu tümüyle tahrip ediliyor. Son dönemde kullanıma giren elektroporasyon işleminde ise iğneler yardımıyla tümöre elektrik akımı uygulanıyor. Elektrik akımı hücre zarlarını parçalayarak tümör dokusu tahrip ediyor.  Bu tedavi özellikle hayati dokulara komşu kanserlerde kullanılır. Damar, safra yolları ve idrar kanalları korunurken tümör bütünüyle tahrip edilebilir. Bu ablasyon yöntemleri ABD’ deki önemli kanser merkezlerinde uygulanıyor ve 5 cm çapın altındaki tümörlerde cerrahi operasyon ile benzer sonuçları bulunuyor.

Cerrahi yapılamayan karaciğer kanserleri hastalarda yaşam süresini uzatan ve yaşam kalitesini artıran embolizasyon yöntemleri mevcuttur.  Embolizasyon, tümörün beslendiği damarların tıkanarak tümör büyümesinin yavaşlatılması veya durdurulması işlemidir. Bu yöntem kemoterapi ilaçlarıyla kombine edilebilir ve etkinliği arttırılabilir. Ayrıca bölgesel radyasyon yayan atomlarla kombine edilerek kemoterapiye yanıtsız hasta grubunda yaşam süresi uzatılabilir. Bu yöntem oldukça iyi tolere edilir. Hastanede yatmada ayaktan yapılabilir.  

İşlem nasıl yapılıyor?

Ablasyon işlemi lokal anestezi ve ağrı kesici ilaçlarla deriden tümörün bulunduğu alana tomografi veya ultrason kullanarak iğne yerleştirilir tümör tahrip edilir. Embolizasyon  işlemi anjiyografi odasında kasık atardamarından girilerek ince tüpler yardımıyla karaciğer atardamarı içerisinden tümörü besleyen bölüm bulunuyor. Tıkayıcı özellikteki partiküller, kemoterapi ilaçları veya lokal radyasyon uygulayan atomlar enjekte ediliyor.

İşlem sonrası hastayı nasıl bir süreç bekliyor?

Hasta bir gün hastanede takip ediliyor. Birkaç gün içerisinde de günlük aktivitesine dönebiliyor.

Hangi hastalarda bu yöntemler uygulanabiliyor?

Karaciğer, akciğer, böbrek, yumuşak doku ve bazı iyi huylu kemik tümörlerinde (Osteid osteoma gibi) uygulanıyor.

Tedaviye en uygun hastalar kimler?

Karaciğer kanseri  tanısı konulan hastaların yüzde ’i ameliyat edilebilir.  Bu durum tümör büyüklüğü veya sayısı cerrahi için fazla olmasından veya siroz, akciğer, kalp hastalığı gibi ameliyata engel teşkil eden durumlardan kaynaklanır.  4 cm’in altında 5 adet kadar tümör bulunuyorsa ablasyon yöntemleri uygulanırken daha büyük tümörlerde embolizasyon yöntemleri devreye giriyor. Bu tedavilerin sonucunda tümör yok edilebilir  ya da küçültülerek  cerrahi operasyon için uygun boyutlarar getirilebilir.  

Bu yöntemlerin avantajları neler?

• Hasta narkoz almıyor

• Büyük bir ameliyat kesisi ve yarası olmuyor

• İşlem süresi kısa

• İşlem sonrası hasta günlük yaşamına devam edebiliyor

• Hastanın ciddi bir ağrı-acı hissetmiyor

• Klasik ameliyata göre daha düşük maliyetli

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası