omuz ağrısı kalbe vurur mu / Kol Ağrısının Neden Olur Ve Tipleri Nelerdir?

Omuz Ağrısı Kalbe Vurur Mu

omuz ağrısı kalbe vurur mu

Omuz ağrılarının sebepleri nelerdir? Nasıl tedavi edilir?

Omuz ağrısı nedenleri

  • Kol yukarı kaldırıldığında bıçak saplanır tarzda bir ağrı hissediliyorsa, çaydanlık gibi mutfak malzemelerini kaldırmada zorluk yaşanıyorsa, saç tararken omuzda yanma his varsa, geceleri yön değiştirirken uyandıracak kadar kesin bir ağrı söz konuysa omuzda kas yırtılması vardır.
  • Giyinirken ve soyunurken omuz hareketlerinde yaşanan kısıtlanma ve eli sırta götürmede zorlanmaya eşlik eden omuz ağrıları omuz donmasına işaret eder.
  • Omuz çevresindeki kaslarda görülen sinir hasarına bağlı olarak oluşan omuz ağrılarına kas gücünde zayıflama eşlik eder.
  • İç organlarda görülen hastalıklara bağlı olarak da omuz ağrısı gelişebilir. Göğüs hastalıkları, akciğer ve safra kesesi hastalıkları omuz ağrısına neden olabilir.
  • Omuz sıkışma sendromu, tendonlarda kireç birikimi olarak tanımlanan kalsifik tendinitler, omuz gevşekliği, omuzun yarı çıkıkları, omuz çevresindeki kaslara bağlı olarak gelişen zorlanma ağrıları miyofasyal ağrı sendromu ve omuzda kireçlenme gibi omuz hastalıkları ağrılara yol açar.

Sol omuz ağrısı nedenleri

Hayati öneme sahip kalbin olduğu tarafta yer alan sol omuz ağrıları ciddi bir hastalığın habercisi olabilir.  Uzun süreli yatak istirahatı yapan hastalarda ve hareketsiz yaşam tarzına sahip olan kişilerde görülen donuk omuz sendromu sol omuzda ağrılara neden olabilir. Dolaşım bozukluğu hastalıkları ve eklem kireçlenmesi gibi rahatsızlıklara ek olarak kalp problemleri de sol omuz ağrısına neden olabilir. Omuz sinirlerinde yaşanan iltihaplanma ve sinir sıkışması gibi nedenler sol omuzda keskin ağrılara ve uyuşmalara yol açabilir. Bunlara ek olarak boyun fıtığı da omuz ağrısının en sık rastlanılan nedenlerinden biridir.

Sağ omuz ağrısı nedenleri

Sağ omuz ekleminin çalışma ya da egzersiz nedeniyle zorlanması sonucu meydana gelebilen sağ omuz ağrısı kasların aşırı çalıştırılması durumunda da görülebilir. Sağ omuzun eklemden çıkması nedeniyle oluşan sağ omuz ağrıları en yaygın görülen ağrı çeşididir. Genel olarak ani omuz hareketi sonucu oluşur. Sağ omuz üzerine uyunması sonucu oluşan ağrı oldukça şiddetlidir. Bazen ise daha önceden sağ omuza alınan darbeler yıllar sonra omuz ağrısı olarak ortaya çıkabilir. Omuz eklemlerinde yaşanan iltihaplanmalar ile başlayan sağ omuz ağrısına mide bulantısı ve ateş eşlik ederse en yanın sağlık kuruluşuna gidilmesi önerilir.

Omuz ağrısı tedavisi

Omuz ağrısı tedavisi nedene yönelik yapılmalıdır. Omuz ağrısını tetikleyen nedenler gözden geçirilmeli ve neden olan etmenler ortadan kaldırılmalıdır. Ağır bir egzersiz sonrası oluşan omuz ağrısının tedavisinde soğuk ya da sıcak kompresler uygulanabilir. Masa başında çalışanlarda görülen omuz ağrıları için gün içinde uzmanlar tarafından önerilen boyun ve omuz egzersizleri yapılabilir. Yaralanma sonucu oluşan ağrılar için kortizon iğnelerinden, fizik tedavi uygulamalarına hatta cerrahi mücadeleye kadar birçok yönteme başvurulabilir.

Omuz Ağrısı

Kas-iskelet problemleri günlük hayatta sık karşılaşılan sağlık sorunları arasında yer alır. Özellikle günlük hayatta sık kullanılan eklem ve uzuvlarda meydana gelen problemler yaşam kalitesini ciddi anlamda olumsuz etkileyebilir. Kas-iskelet sistemini ilgilendiren bu rahatsızlıklardan biri de omuz ekleminde görülen ağrıdır.

Omuz Ağrısı Nedir?

Sağlıklı bir kişide omuz eklemi; temelde üç kemik yapısının bir araya gelmesiyle oluşan bir eklemdir. kol kemiği, köprücük kemiği ve kürek kemiğinin birbirleriyle eklemleşerek oluşturduğu ve çevresinde önemli sinir ve damar yapılarının yer aldığı omuz ekleminde çok çeşitli rahatsızlıkların etkisiyle ağrı şikayeti meydana gelebilir. Bu anlamda, eklem içinde yer alan kemik, kıkırdak, kas, sinir ve damar yapılarına ait çeşitli sağlık sorunlarının seyrinde omuz ağrısı şikayeti ortaya çıkabilir.

Omuz ekleminin merkezinde yer alan kürek kemiği, köprücük kemiği ile gövdeye bağlanırken; kol kemiği de kol ve omuz arasındaki bağlantıyı sağlar. Dolayısıyla, omuz ekleminin vücuttaki en geniş hareket imkanına sahip eklem olduğu söylenebilir. Bu anlamda, omuz eklemi kola tam daire çizebilecek şekilde hareket imkanı verirken, gövde üzerinde ileri-geri ve yukarı-aşağı hareketi de sağlar. Günlük hayatta yapılan fiziksel aktiviteler esnasında veya egzersiz yaparken, omuz eklemine ilişkin yapıların zedelenmesi sonucu omuz ağrısı görülebilir.

Son olarak, omuz eklemi yaygın bir sinir ağına sahip olduğundan, göğüs kafesi veya karın boşluğunda yer alan organları ilgilendiren çeşitli hastalıklara bağlı gelişen ağrı şikayeti; omuz eklemini de etkileyerek bölgede ağrıya neden olabilir.

Omuz Ağrısı Nedenleri Nelerdir?

Omuz ağrısı, omuz ekleminde yer alan her türlü yapının iltihaplanması ve zedelenmesi sonucu ortaya çıkabilir. Yine çeşitli iç hastalıklarının seyrinde, omuza yansıyan ağrı şikayeti görülebilir. Bu anlamda aşağıdaki durumlarda hastalarda omuz ağrısı gözlenebilir:

Tendinit: “Rotator kılıf” da denilen omuz manşet kaslarında omuz eklemini çepeçevre saran dört adet kas grubu bulunur. Bu kaslar, omuz ekleminin temel hareketlerinin gerçekleştirilmesinde görev alır. Bu kaslara ait tendonların omuz ekleminin sık kullanılmasına veya zorlanmasına bağlı iltihaplanması durumuna ise rotator kılıf tendiniti denir. Omuz ağrısının en sık görülen sebepleri arasındadır.

Sıkışma sendromu: Rotator kılıf kaslarının tendonları omuz eklemi içinde sıkıştığında impingement (omuz sıkışma) sendromu ile beraber eklemde ağrı da hissedilebilir. Yine sinir ve kas yapılarının eklem içinde sıkışmaya maruz kaldığı durumlarda, benzer şekilde ciddi ağrı meydana gelebilir.

Travma: Omuz eklemine dışarıdan gelen fiziksel travmalar dokularda zedelenme yaparak ağrıya neden olabilir.

Artrit: Eklem kireçlenmesi (osteoartrit) veya eklem romatizması (romatoid artrit) gibi eklemde iltihaplanmayla sonuçlanan hastalıklarda omuz ağrısı görülebilir.

Tendon veya kas yırtıkları: Rotator kılıf gibi omuz ekleminde yer alan kasların tendon veya dokularında oluşan yırtılmalar sonucu ciddi omuz ağrısı ile birlikte hareket kaybı ortaya çıkar.

Bursit: Omuz eklemi içinde bursa adı verilen ve kas tendonlarının hareketini kolaylaştırarak yastıkçık işlevi gören bağ dokuları bulunur. Omuz ekleminin sık kullanılması sonucu bu bağ dokularının zedelenerek iltihaplanmasına bursit adı verilir. Bursit, ciddi omuz ağrısı yapabilir.

Kemik çıkıntısı: Omuz eklemini oluşturan kemiklerde görülen çeşitli çıkıntılar, omuz eklemindeki yapılara zarar vererek harekete bağlı omuz ağrısına neden olabilir.

Dislokasyon veya kırık: Omuz ekleminin çıkması (dislokasyon) veya omuz eklemini oluşturan kemiklerin kırılması durumunda ciddi omuz ağrısı görülebilir.

Kalp krizi: Kalbe ulaşan sinir yapılarının özellikle sol omuz eklemi altından kola geçen yapılarla ortak olması nedeniyle, kalp krizi esnasında sol omuz ağrısı izlenebilir.

Karaciğer ve safra kesesi hastalıkları: Yine karaciğer ve safra kesesine ulaşan sinir yapıları sağ omuz eklemindeki yapılarla ortak olduğundan, karaciğer ve safra kesesi hastalıklarında sağ omuza yansıyan ağrı şikayeti görülebilir.

Boyun problemleri: Boyun ve ensede görülen çeşitli rahatsızlıklarda sinir yapılarının hasar almasına bağlı olarak omuz eklemine geçiş yapan sinirler nedeniyle omuz ağrısı ortaya çıkabilir.

Omuz Ağrısına Hangi Belirtiler Eşlik Eder?

Omuz ağrısına yol açan sağlık sorunları omuz ekleminde farklı problemlere neden olabilir. Bu anlamda aşağıdaki klinik belirtiler omuz ağrısına sıklıkla eşlik eden belirtiler arasında yer alır:

• Omuz eklem hareketlerinde kısıtlılık veya hareket sırasında ağrı

• Omuz bölgesinde şişlik veya ödem

• Omuz ekleminde hassasiyet

• Omuz ekleminde sıcaklık artışı ve ciltte kızarıklık

•Kol, ön kol veya elde uyuşma, karıncalanma ya da elektriklenme hissi

•Omuz şeklinde bozulma, omzun arkası veya önünde çıkıntı ortaya çıkması

Omuz Ağrısı Tedavisinde Hangi Yöntemler Kullanılır?

Omuz ağrısının tedavisinde öncelikli olarak altta yatan sağlık sorununun doğru tespit edilmesi kritik önem taşır. Bu doğrultuda, uzman bir doktor tarafından ayrıntılı hastalık öyküsünün alınması ve detaylı fizik muayene yapılması gerekir. Doktorun gerekli gördüğü durumlarda, direkt röntgen grafisi veya manyetik rezonans (MR) görüntüleme gibi çeşitli görüntüleme yöntemlerine başvurulabilir. Tüm bu incelemelerden elde edilen veriler sayesinde, omuz ağrısına yol açan asıl neden tespit edilir ve buna uygun bir tedavi planı oluşturulur.

Tedavi; omuz ağrısının şiddeti ve altta yatan nedene göre farklılık gösterebilir. Buna göre, omuz ağrısı tedavisinde kullanılan yöntemler şu şekildedir:

Omuz ortezleri: Omuz eklemindeki bağ ve tendon yaralanmalarında omuz ekleminin desteklenmesi ve ödem gibi durumların kontrol altına alınması amacıyla elastik bandaj, ortez veya omuz askısı kullanılabilir.

İlaç tedavisi: Anti-inflamatuar ilaçlar, ağrı kesici jeller veya kortikosteroidler omuz eklemi üzerine sürülmek veya ağızdan kullanılmak üzere reçete edilebilir. Bazı durumlarda, doktor; kortikosteroid ilacı eklem içine enjekte ederek uygulayabilir.

Fizik tedavi: Fiziksel tıp ve rehabilitasyon uygulamaları arasında yer alan ısı uygulaması, eklem traksiyonu, manuel terapiler ve egzersizler hem omuz kaslarını güçlendirerek artırır, hem de zedelenen dokuların daha hızlı iyileşmesini sağlar.

• Omuz yaralanmalarında erken dönemde soğuk kompres uygulama, ileri dönemde ise sıcak kompres uygulama eklemde gelişen inflamasyonun kontrol altına alınmasına yardımcı olur.

• Eklem yaralanması veya zedelenmesi durumunda, eklemi zorlayacak hareketlerden kaçınılması ve hayat tarzında birtakım değişikliklere gidilmesi de oldukça faydalıdır.

Cerrahi yöntemler: Fizyoterapi ve ilaç tedavisine yanıt vermeyen vakalar ya da kırık, kas-tendon yırtığı gibi problemlerin varlığında cerrahi yöntemler gündeme gelebilir. Cerrahi işlem; artroskopi adı verilen ve eklem içine kamera gönderilerek yapılan kapalı yöntemle uygulanabileceği gibi, açık ameliyat şeklinde de gerçekleştirilebilir.

Omuz Ağrısının Önüne Geçmek İçin Neler Yapılabilir?

Omuz ekleminde yaralanma veya ağrıya yol açabilecek rahatsızlıkların önlenmesi adına bazı tedbirler alınabilir. Omuz ağrısının önlenmesinde faydalı olabilecek yöntemler şu şekildedir:

• Omuz eklemini oluşturan kasların güçlendirilmesi, ekleme destek ve dayanıklılık sağlayarak eklemi hasarlara karşı korur. Bu anlamda, omuz kaslarının egzersizle güçlendirilmesi oldukça yararlıdır. Bununla birlikte, egzersizlerin yanlış uygulanması veya ters hareketlerin yapılması omuz eklemine zarar vererek ağrı yapabileceğinden, bir uzmandan tavsiye alınarak egzersizlerin doğru uygulanması oldukça önemlidir.

• Egzersizler; kişinin kişisel özellikleri, yaşı ve kas yapısına uygun olmalıdır.

• Eklemin sık kullanılmasına bağlı gelişen zedelenmelerde eklemin zorlanmaması ve erken dönemde soğuk kompres uygulanması ilerleyen dönemde benzer şikayetlerin yeniden ortaya çıkmasını önler.

• Tüm bunların yanı sıra, yeterli ve dengeli beslenmek kas ve kemik sağlığının güçlendirilmesi adına oldukça önemlidir.

Omuz ağrısı kalp deliği çıktı

Omuz ağrısı kalp deliği çıktı

Omuz ağrısı kalp deliği çıktı

Antalya’da omuz ağrısı şikayetiyle hastaneye başvuran 34 yaşındaki Ahmet İlhan, kalbinde delik olduğunu öğrendi. İlhan, Memorial Antalya Hastanesi Kardiyoloji Bölümü’nden Uz. Dr. Nuri Cömert’in koyduğu tanının ardından Kalp ve Damar Cerrahisi Bölümü’nden Op. Dr. Ahmet Taner Çetintaş’ın gerçekleştirdiği mikrocerrahi operasyonu ile yeniden sağlığına kavuştu.

34 yaşına kadar kalbiyle ilgili hiçbir sorun yaşamayan, sürekli spor yapan ve futbol oynayan Ahmet İlhan geçtiğimiz Ocak ayında aniden omuz ve sırt bölgesinde htiği ağrılar nedeniyle hareket edemez hale geldi. İşinden dolayı sürekli arabayla seyahat etmesi gereken İlhan, zaman zaman koluna da vuran ağrılar nedeniyle araba kullanırken zorlanmaya başladı. Ağrı yeri omuz olduğu için ortopedi ve travmatoloji bölümüne muayene oldu. Ağrıların kaynağının bu olmadığı anlaşıldı ve Ahmet İlhan’a bir de kardiyoloji doktoruna başvurması söylendi. Memorial Antalya Hastanesi’ne başvuran İlhan, transözefagiyalekokardiografi cihazı ile muayene edildi. Sonrasında kalbinde doğuştan olan bir delik olduğu, yeri, boyutu ve büyüklüğü açısından vakit kaybetmeden ameliyat edilmesi gerektiği söylendi.

İyileşme dönemimde sigara kullanmıyor olmamın çok faydasını gördüm

  Kalbindeki 2 santim büyüklüğündeki delikle 34 yaşına kadar yaşayan İlhan, “Kalbimdeki delik doğuştanmış ama kapanmamış. Şu ana kadar yaptığım hiçbir aktivitede bir sıkıntı yaşamamıştım. Fazla koştuğum zaman nefes alırken zorlandığım oluyordu ama hiçbir zaman kalbimde bir sorun olduğunu düşünmedim ve kontrole gitmedim. Doktorum özel bir yöntemle çok başarılı bir ameliyat yaptı. Göğüs bölgemde 5 santimlik keşiden girerek kalbimdeki deliği onardılar hatta ameliyat esnasında sağ kalp kapakçığımda da büyüme gördükleri için ona da müdahale etmişler. Ayrıca bu yaşıma kadar hiç sigara kullanmadım. İyileşme sürecinde sigara kullanmıyor olmamın faydasını gördüm. Bu benim için çok avantaj oldu.”

  Eşim vücudunda iz bile kalmadan kısa sürede iyileşti

  33 yaşındaki eşi Fatma İlhan eşinin kalbinde delik olduğunu duyduğunda çok üzüldüğünü belirterek sözlerine şunları ekledi; “Çevremizde veya ailemizde kimsede bir kalp rahatsızlığı yoktu. Bu yüzden duyduğumuz anda çok şaşırdık. Ameliyatın açık cerrahi olacağını öğrendiğimizde de gözümüzde daha farklı bir tablo canlandı. Bu kadar küçük bir kesiden böyle bir ameliyat yapılacağını ve hiçbir iz kalmayacağını bilemezdik. Şimdi eşim eski haliyle aynı, hatta belki daha bile iyi. Ameliyattan sonra birçok şey yasaklanır diye düşünmüştüm ama istediğim zaman spor yapabileceği ve günlük yaşantısına kaldığı yerden devam edebileceği söylendi. Çok mutluyum.”

  Ufak bir kesi ile kalbe ulaşabiliyoruz

  Bu modern yöntemle son derece başarılı ameliyatlar gerçekleştirdiklerini belirten Op. Dr. Ahmet Taner Çetintaş, “Hastamızda secundum ASD ve triküsbid kapakta sağ kalbin büyümesi sonucu oluşan kapak yetmezliği vardı. Son zamanlarda gelişen teknolojinin kalp cerrahisinde yer almasıyla artık bu tür hastalıkları göğüs kafesini tam açmadan sadece çok ufak bir kesi ile kalbe ulaşarak yapabiliyoruz. Yaklaşık 5 santimlik ufak bir kesiden planlanan operasyon başarı ile tamamlandı. Bu tür ameliyatlar sonrası iyileşme, normal hayata dönüş gibi durumlar klasik yaklaşımlara nazaran çok daha hızlı olmaktadır. Bu tür ufak kesi ameliyatları her kalp hastalığı için uygun olmayabilir fakat kapak hastalıkları ve kalpte olan doğumsal bozukluklar büyük çoğunluğu bu yöntemle tedavi edilebilmektedir” diye konuştu.

Omuz Ağrısı Ciddi Hastalıkların Habercisi Olabilir!

omuz ağrısı

Omuz eklem ağrısı

Omuz eklemi de diz eklemi gibi vücuttaki en büyük ve karmaşık eklemlerden biridir. Omuz eklemi, üst kol kemiğinin kürek kemiğiyle birleştiği yerde oluşur. Tıpkı bir topun yuvaya oturmasına benzeyen eklem yapısı olmasına karşın, yuva bölümü yeterince derin değil sığdır. Omuz ekleminde oluşan bir hasar özgürce hareket etme yeteneğinizi engelleyerek, ağrı ve rahatsızlığa neden olabilir. Omuz ağrısı, erişkinlerde sık rastlanan bir problemdir. Bununla birlikte, kişilerin yaşadığı ağrı türü ve şiddeti her zaman aynı olmamaktadır. Farklı omuz yaralanmaları, farklı ağrılı durumlara neden olur. Bir kas, bağ veya tendonların aşırı gerilmesi sonucu birden gelişen ağrı yani ani-akut omuz ağrısı oluşabilir. Akut ağrı tedavi edilemez veya uzun süre devam ederse süregen-kronik ağrıya dönüşür. Omuz sorunlarında omuzda oluşan ağrı ile birlikte; kol, dirsek, boyun ve sırt gibi diğer bölgelerde de ağrı hissedilebilir.

Omuz hastalıklarındaki yakınmalar nelerdir?

Omuz ağrısının farklı türleri ve şiddeti olabilir. Bu durum, omuz ağrısına neden olan duruma da bağlıdır. Omuz ağrısı, boyuna ve kolla kadar yayılabilir. Yayılan ağrı genellikle kollar hareket ettirilirken veya dinlenme halindeyken hissedilir. İltihaplı romatizmal hastalığı olan kişiler, özellikle ağır egzersiz yaptıklarında veya kollarını aşırı kullandıklarında genellikle sırtlarında rahatsızlık hissi veren bir ağrı yaşarlar. Ayrıca eklem bölgesindeki şişlik, kaslarda gerginliğe veya spazmlara neden olabilir.

Düşme, omuza darbe veya spor yaralanmaları sancılı omuz ağrısına neden olabilir. Sancılı omuz ağrısı genellikle; kas, tendon veya yumuşak dokulardaki zedelenmeler nedeniyle oluşur. Bu zedelenmeler omuza alınan darbeler, yapılan ters hareketler veya omuzu aşırı zorlayan hareketler nedeniyle meydana gelebilir. Tüm kronik omuz ağrılarında olduğu gibi, doktorunuzun belirtileri doğru bir şekilde teşhis edip tedavi edebilmesi için tıbbi yardım istemek önemlidir.

Omuz ağrısı nedenleri nelerdir?

tt

Omuz ağrısı, sık görülen eklem ağrılarındandır. Özellikle kollarını yoğun kullanarak çalışan kişilerde ve omuzu zorlayan sporlar ile uğraşan kişilerde daha da sık görülür. Omuz ağrısı ve beraberindeki hareket kısıtlılığı kişilerin yaşam kalitesini olumsuz etkiler. Omuz ağrısına pek çok durum neden olabilir. Omuz ağrısı, omuz eklemine ait sorunlardan kaynaklanabileceği gibi diğer pek çok rahatsızlığın bir belirtisi olarak da meydana gelebilir.

Omuz ağrısı nedenleri:

  • Omuz sıkışma sendromu
  • Omuzun tendon bozuklukları
  • Omuzun bursitleri
  • Donuk omuz sendromu
  • Tekrarlayan omuz çıkıkları
  • Omuz ekleminin kemik kırıkları
  • Omuz eklem kireçlenmesi
  • İltihaplı romatizmal hastalıklar
  • Boyundan omuza yayılan ağrılar
  • Diğer nedenler; nörit, tümör, enfeksiyon, iç organlardan yansıyan ağrılar

Omuz sıkışma sendromu

Omuz eklemi günlük yaşam sırasında aktif olarak yoğun şekilde kullanılır. Kolun öne, arkaya ve yana hareketlerini sağlayan kasların kemikler ve bağlar arasında sıkışması sonucu omuzsıkışma sendromu meydana gelir. En sık görülen omuz ağrısı nedeni sıkışma sendromudur. Ağrılar sıklıkla omuzun ve kolun sık kullanılması sonucu ortaya çıkar. Zamanla ağrı devamlı olmaya başlar. Özellikle geceleri hastayı uyutmayan omuz ağrıları meydana gelebilir.

Omuz tendon bozuklukları

omuz tendon bozuklukları

Tendinopati: Tendon-kiriş, güçlü halat gibi kasları kemiğe bağlayan yapılardır. Tendonlardaki bozukluklar genel olarak tendinopati olarak isimlendirilir.

Tendondaki sorun aniden-akut gelişebilir; iş veya spor sırasında aşırı top atma veya diğer baş üstü aktiviteler akut tendinite neden olabilir.

Tendondaki sorun süregen-kronik olabilir; kireçlenme gibi dejeneratif hastalıklar veya yaşa bağlı tekrarlayan yıpranma ve aşınma kronik tendinozise neden olabilir.

 

Omuzda en sık ağrılı duruma neden olan tendonlar; rotator manşet tendonu ve biseps tendonudur. Hastalar genellikle tendiniti ilk başta fark etmeyebilirler. Başlangıçta küçük bir ağrı ve adalelerde hafif bir güç kaybı ile kendini gösterir. İlerleyen zamanlarda, omuzda hareket kısıtlılığı meydana gelebilir.

Rotator manşet yırtığı: Omuz eklemini sabit tutmak ve hareket ettirmek için beraber çalışan kas ve tendon grubuna rotator manşet denir. Omuz ağrılarına birçok neden yol açabilir, ancak rotator manşeti oluşturan kas ve tendon grubundaki yaralanmalar akla ilk gelen nedenler arasındadır. Rotator manşet bozuklukları, 30 yaşın üzerindeki kişilerde omuz ağrısının en yaygın nedenidir. Rotator manşetten kaynaklanan ağrı genellikle zorlanmaya bağlı olarak gelişen tendinit ya da rotator manşet yırtığı nedeniyle görülür. Tendonların ayrılması ve yırtılması, ilerleyen yaş, uzun süreli aşırı kullanım ve yıpranma veya ani bir yaralanma nedeniyle akut yaralanma veya tendonlardaki dejeneratif değişikliklerden kaynaklanabilir. Bu yırtıklar kısmi olabilir veya tendonu kemiğe yapışmasından tamamen ayırabilir.

Omuzun bursitleri

Bursa kesesi, omuz da dahil olmak üzere vücuttaki eklemlerde bulunan küçük, sıvı dolu yapılardır. Kemikler ve yumuşak dokular arasında yastık görevi gören bu keseler kaslar ile kemik arasındaki sürtünmeyi azaltmaya yardımcı olur. Bazen omuzların aşırı kullanımı, rotator manşet ile kemik arasında bursa kesesinin iltihaplanmasına yol açar. Böylece kesenin içindeki sıvının artıp şişmesi sonucu bursit denilen durum ortaya çıkar. Omuzda meydana gelen bursitler, özellikle kol hareketleriyle şiddetlenen çok ağrılı bir tablo oluşmasına neden olurlar.

omuz çıkığı

Omuz eklemi, hareket kabiliyeti oldukça fazla olan bir eklemdir. Birçok yöne geniş açılarla hareket edebilmesi nedeniyle omuz eklemi çıkığı diğer eklemlere oranla daha kolay meydana gelebilir. Travma veya kaza sonrası omuz çıkıkları öne ve arkaya doğru olabilir. Tekrarlayan omuz çıkıkları ise genellikle öne doğru olmakla birlikte, çok yönlü de olabilir. Tekrarlayan omuz çıkığı önceleri omuzu zorlayan hareketler sonucunda meydana gelir. Ancak zamanla herhangi bir zorlanma olmadan kendiliğinden, gece yatakta yatarken bile omuz çıkığı olmaya başlayabilir. Tekrarlayan omuz çıkıklarında, omuz eklemini destekleyen çevredeki diğer yumuşak dokular, hatta omuz başındaki kıkırdak ve kemik de zarar görebilir.

Donuk omuz sendromu

Donuk omuz sendromu, omuz eklemini saran bir kılıf olan omuz kapsülünün daralması ve omuzdaki hareketlerin belirgin kısıtlanması ile oluşur. Donuk omuz sendromu, omuz ekleminde meydana gelen tutukluk, katılık ve ağrı ile kendini gösterir. Donuk omuz sendromu, özellikle erken dönemde oldukça ağrılı ve hareket kaybına neden olan bir problemdir. Donuk omuz sendromu daha çok tek omuzda görülse de bazen, her iki omuzda da ağrı ve hareket kısıtlılığı oluşabilir. Donuk omuz sendromu kadınlarda ve şeker hastalığı olanlarda daha sık rastlanılan bir sorundur. Donuk omuz kendiliğinden gelişen bir durum olabileceği gibi omuz kireçlenmesi, omuz sıkışma sendromu, rotator manşet yırtıkları gibi problemler nedeniyle oluşabilir. Bazı nörolojik hastalıklarda da donuk omuz gelişebilir.

İltihaplı romatizmal hastalıklar

Romatoid artrit: Eklemleri, tendon, bağ, kemik ve kasları etkileyen yangılı romatizmal hastalıklardır. En yaygını eklem ağrısı, şişlik ve tutukluk olmakla birlikte romatizmal hastalıkların birçok belirtisi vardır. Romatoid artrit, eklemlerin içindeki zarda veya diğer iç organlarda yangıya yol açar ve yorgunluk, halsizlik, ateş gibi belirtilerle birlikte eklemlerde ağrı, şişlik ve sertliğe neden olur. Romatoid artrit ağrısı, sıklıkla el ve ayak eklemlerini tutmakla birlikte diz, dirsek ve omuz gibi diğer eklemleri de etkileyen romatizmal bir hastalıktır.

Omuz eklem kireçlenmesi

omuz eklemleri

Diz ve kalça eklemlerinden sonra kireçlenme görülebilen diğer bir büyük eklem omuz eklemidir. Omuz kireçlenmesi yaygın omuz ağrısı nedenlerinden biridir. Omuz kireçlenmesi, eklem yüzeyini kaplayan kıkırdağın aşınmasından kaynaklanan bir sorundur. Omuz kireçlenmesi ile birlikte aktivite ile artan şiddetli ağrılar meydana gelebilir. Omuz eklem kireçlenmesi ilerlediğinde sürekli ağrı ve hareket zorluğuna yol açar. Bu durumda omuz protez ameliyatı yapılması gerekir.

Omuz eklemini oluşturan kemiklerdeki kırıklar

Omuz kırıkları genellikle köprücük kemiği (klavikula), üst kol kemiği başı (humerus başı) ve kürek kemiğinde meydana gelir. Omuz kırıkları genellikle yüksekten düşme gibi bir yaralanmanın sonucu oluşur veya trafik kazası ve spor yaralanması gibi travmalardan kaynaklanabilir. Kırıklar şiddetli ağrıya, şişliğe ve omuz çevresinde morarmaya neden olur. Acil bir durum olan omuz kırıklarında, hastanın durumuna ve kırık tipine göre müdahale edilir.

Boyundan omuza yayılan ağrılar

Omzunuzda hissettiğiniz ağrının, vücudunuzun başka bir yerindeki sorundan kaynaklanması da mümkündür. Boynunuzdaki sorunlar kürek kemiğinizi veya üst kolunuzu ağrılı hale getirebilir. Elinizde veya kolunuzda bir karıncalanma hissinin yanı sıra omzunuzda bir ağrı hissediyorsanız, bunun nedeni boynunuzdaki bir sorundur. Boyun kireçlenmesi, ve boyun fıtıkları omuza ve kola giden sinirlerin kök bölümünü etkileyerek omuz ve kola ağrısına yol açabilirler.

Omuz ağrısına yol açan diğer nedenler nelerdir?

omuz ağrısına yol açan nedenler

Kalp krizi: Sol omuzda ani gelişen bir ağrı (eğer bir yaralanma veya zedelenme ile ilgili değilse) durumunda hemen acile başvurulması gerekir. Ani sol omuz ağrıları, kalp krizi belirtisi olabilir. Kalp krizinin bazı diğer belirtileri şunlardır: nefes almada zorluk, göğüste sıkışma hissi, boyun veya çenede ağrı, sol omuz-kol ağrısı, baş dönmesi, aşırı terleme.

Sol omuzda ani ağrı ile birlikte, nefes almakta güçlük çekiyorsanız ve göğsünüz sıkışıyorsa, kalp krizi riski nedeniyle acil bir tıbbi yardıma ihtiyacınız olabilir. Hiçbir ağrı hafife alınmamalıdır ve gerekli tedavi hemen yapılmalıdır.

Boyun  kireçlenmesi ve fıtıkları sonucu sinir köklerinin sıkışmasının yol açtığı omuz ağrıları dışında, bölgesel sinir uçlarını etkileyen nörit gibi çeşitli rahatsızlıklar da omuz ağrısına neden olabilir.

Bazen omuzda fiziksel olarak belli bir sorun olmadığı halde omuz ağrınız olabilir. Bu tip omuz ağrıları akciğerde, karaciğerde, safra kesesinde veya başka bir organdaki bir soruna işaret edebilir. Başta akciğer kanserleri olmak üzere bazı organ tümörlerinde omuz ağrısı ilk hissedilen yakınma olabilir. Hafif de olsa günden fazla süren, geçmeyen omuz ağrılarında doktora başvurulması önemlidir.

Ne zaman bir doktora görünmeliyim?

Ciddi bir yaralanma yaşamadıysanız veya ani, sürekli bir ağrı hissetmiyorsanız, omuz ağrısı genellikle kısa süre içinde geçebilir. Ateş, omzunuzu hareket ettirememe, eklem çevresinde morarma, ısı ve hassasiyet veya birkaç haftalık evde tedaviden sonra devam eden omuz ağrısı hissederseniz, doktorunuzla iletişime geçmeyi ihmal etmeyin. Sağlıklı bir yaşam için, vücudunuzda fark ettiğiniz herhangi bir ağrı belirtisini doktorunuzla paylaşın.

Kemik kas eklem sorunlarınız ile ilgili daha fazla bilgi almak için bizimle iletişime geçebilir, kemik sağlığınızı korumada ilk adımı atabilirsiniz. İletişim için bize ulaşabilirsiniz.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası