ayvaini mağarası bursa / AYVAİNİ MAĞARASI | Kültür Portalı

Ayvaini Mağarası Bursa

ayvaini mağarası bursa

Ayvaini Mağarası - Aykut Güngör

Bursa Ayvaini Mağarası; Türkiye’nin 7., Güney Marmara Bölgesi’nin ise keşfi yapılan en uzun mağarası…. Hidrolojik açıdan etkin bir yapıya sahip olan bu mağara dört bir yanı doğal güzelliklerle bezeli Bursa’nın gizli kalmış hazinelerinden sadece bir tanesi…

Uluabat Gölü’nün güney bölümünde, Söğütalan Platosu’nun kuzey kenarında yer alan Ayvaini Mağarası’nın ilk girişi Nilüfer ilçesine bağlı Ayvaköy’de bulunuyor. Ayva Köyü Nilüfer’e bağlı 30 hanelik bir köy. Rakımı 135. Köyün bulunduğu yer çukurda kalıyor. Arazisi ise Uluabat Gölü manzaralı ve iyi bir piknik alanı. Eskiden batısında yer alan Mustafa Kemal Paşa İlçesi’ne bağlı olan köy, 1967 yılında merkeze bağlanmış. Diğer girişi ise Mustafakemalpaşa ilçesine bağlı Kazanpınar Köyü mevkiinde. İki girişi arasında 4 bin 8 yüz metre mesafe bulunuyor. Bursa’yı Mustafakemalpaşa’ya bağlayan 82 km’lik eski yol mağaranın yakınından geçiyor. Ayvaini’ne bu yoldan gidilebildiği gibi, gölün kuzeyinden geçen Bursa-Balıkesir-İzmir yolundan da gidilebiliyor.

Ayvaini Mağarası - Aykut Güngör

Ayvaini Mağarası - Aykut Güngör
Ayvaini Mağarası - Aykut Güngör

Eski adı Kirmasti olan mağaranın girişleri oldukça sarp bir parkurdan oluşuyor. Bu sebeple mağaraya ancak profesyonel dağcı ve mağaracılar girebiliyor. Henüz halkın ziyaretine açılmamış durumda. Giriş kısmı hariç yatay gelişen bir düzlemde olan mağara büyük bir kaya bloğunun özenle oyulduğu hissiyatını veriyor. Mağarada bulunan sarkıtlar ve dikitler ise hassas bir heykeltıraşın elinden çıkmışçasına görenleri büyülüyor. Mağara tavanlarından damlayan sulardan, kalsiyum karbonatın ayrışarak milyonlarca yılda oluşturduğu bu doğa harikaları, mağara aksı boyunca ziyaretçilerine eşlik ediyor.

Ayvaini Mağarası - Aykut Güngör
Ayvaini Mağarası - Aykut Güngör

Damlataş havuzları, dikitler,  duvar damlataşları, sarkıt ve irili ufaklı 60 civarında gölle kaplı olan Ayvaini Mağarası’nın neredeyse 2 bin 500 metresi sular altında ve ancak profesyoneller tarafından botlarla ulaşılabiliyor. Turizm potansiyeli bakımından birçok mağara araştırmacısını kendine çeken bu saklı cennetin, çok yakında turizm için hazır hale getirilmesi amaçlanıyor.

Ayvaini Mağarası - Aykut Güngör

Aks boyunca hiçbir yerinden ışık sızmayan mağara, canlı türleri bakımından da son derece zengin. En çok yarasa kolonilerinin dikkat çektiği mağarada; suyılanı, çiyan, tatlı su yengeci ve kurbağa türleri bulunuyor. Mağara içinden akan ve Ayva Köyü çıkışında şelale şeklinde dışarı dökülen Karadonlu Deresi mağara içerisindeki büyüleyici atmosferin baş aktörüdür. Karadonlu Deresi’nde yaşayan ve varlığı çağlar öncesine dayanan tatlı su karidesinin Uluabat Gölü’nde bulunan kerevitin atası olduğuna ilişkin çalışmalar akademik çevrelerce yürütülüyor.

Ayvaini Mağarası - Aykut Güngör
Ayvaini Mağarası - Aykut Güngör
Ayvaini Mağarası - Aykut Güngör

Ayvaini Mağarası - Aykut Güngör

Yazı: Engin Çakır Fotoğraflar: Aykut Güngör

 

Ayvaini Mağarası / Bursa

Türkiye’deki en uzun 6. mağarası olan bu mağara Bursa’nın Nilüfer ilçesinde, Uluabat Gölü etrafındaki Ayva Köyü’ndedir. Aralarında 5.5 km bulunan 2 giriş vardır. Girmek için tavsiye edileni Ayva Köy’de olmakla beraber diğeri ise Doğanalan Köyü’ndedir. Mağara’ya giden yolun muhteşem bir bitki örtüsüyle kaplı olması siz daha mağaraya girmeden sizi etkisi altına bırakmaya başlıyor.

Mezozoik Zaman’da oluşmaya başlayıp günümüze kadar gelen bu mağarayı 1970 yılında 3 İspanyol keşfetmiştir. Mağaranın içerisinde bulunan sarkıt, dikit, duvar damlataşları, travertenler ve derinliği zaman zaman 3-4 metreyi bulan 60 adet gölcük ise sizi adeta büyülemekte. Ayrıca ilkbahar mevsiminde karların erimesi nedeniyle mağara içerisindeki gölcüklerin su seviyesi yükselmekte ve sizin mağarayı  gezme imkanınızı engellemekte.

Girişlerinin elverişsiz olması sebebiyle turizme kapalı olan bu yer, genelde heyecan arayan mağaracıların uğrak yeri olmakla birlikte Güney Marmara’daki en uzun mağara olma özelliğini de taşıyor.

DipNot: Buraya gitmeden önce mutlaka muhtarlıktan bilgi alınız, Nilüfer İlçesine ait iletişim bilgilerini de aşağıda paylaşıyoruz, bu yerlerden bilgi almadan yola çıkmayınız.

Ayva köyü’ girişinde 15 metre yüksekte kapıya benzer bir yapı sizleri karşılamaktadır. Biraz ileride sol tarafta kapıya doğru bir çıkış vardır ve buradan su akmaz. Hemen ileride ise bir baca denen kısım karşınıza çıkar ve burası yürüyerek gelebileceğiniz son noktadır. Ancak özel ekipmanlar ile diğer ucuna kadar gidebilirsiniz. Mağara içerisinde bulunan su özel kıyafetleriniz olmadan yüzülemeyecek kadar soğuk ve içi tamamen gözükecek düzeyde berraktır. Mağaradaki hava ise tahmin edeceğiniz üzere nemli ve ılıktır. Daha sonra göreceğiniz dere ise Doğanalan Köyü’nden başlayan Karadonlu deresidir.

Ayvaini Mağarası Etraflarında Ne Yenir ?

Kemalpaşa tatlısının ana mekanı Mustafa Kemal Paşa. Buraya yolunuz düşer de bu tatlıdan yemezseniz ederseniz olur mu hiç ? Yolu tarif ederken bahsettiğim o köprünün yakınlarında bulunan Dondurmacı Ahmet’ ten dondurma yemenizi de tavsiye ederim. Ayrıca Bursa’nın eşsiz lezzetlerinden (iskender ve kestane şekeri) uzun uzun bahsetmeme gerek bile yok. :)

Ayvaini Mağarası Etrafındaki Konaklama Yerleri ?

Buraya gelenler genelde profesyonel dağcılar veya mağaracılar olduğundan buraya gelip kamp yaparlar. Zaten amatör kişilerin bu mağaraya gelip içinden geçmesi biraz tehlikeli olduğundan turizme yarı kapalı bir mağaradır. Yani mağara ziyaretçileri genelde kamp yapan kişilerden oluşur. Ancak yine de ben buralara kadar geldim, Bursa’da konaklamak isterim derseniz size Bursa / Nilüfer’ de (yani mağara yakınlarında) bulunan bir otel & pansiyon tanıtacağım.

Rıdvan Otel & Pansiyon

Adres: Sakarya Mahallesi Atatürk Caddesi No : 17/C – Nilüfer /  Bursa

Telefon: +90 224 483 32 32

Bursa şehir merkezine 18 km uzaklıktadır. 15’i otel, 35’ i de pansiyon odası olmak üzere 50 odaya sahip olan 4 katlı bu yerde 75 yatak kapasitesi vardır.

Otel Özellikleri: Yangın & Duman Dedektörleri, Kişisel WC / Banyo, LCD Ekran Televizyon, Ücretsiz Kablosuz İnternet, Çalışma Masaları, Merkezi Isıtma, Sıcak Su Makinesi

Pansiyon Özellikleri: Yangın & Duman Dedektörleri, Smart TV, Kişisel WC / Banyo, Uyandırma Servisi, Merkezi Isıtma, Ücretsiz Kablosuz İnternet.

Otele giriş saati: 14:00 , otelden çıkış saati ise 12:00’ dır. (Not : Otele evcil hayvan alınmamaktadır.)

Ödeme: Ödemeler nakit veya kredi kartı ile olmaktadır.

Ayvaini Mağarası, Nerede, Nasıl Gidilir ?

Nilüfer İlçesi İletişim / Telefon: 444 16 03

Bursa merkezine 47 km mesafe uzaklıkta bulunan bu mağaraya nasıl gidebileceğinizi ayrıntılı şekilde öğreneceksiniz.
Güney Batıdan (İzmir) Gelenler İçin: Balıkesir – Bursa istikametine gelip bu yolda devam ederek Susurluk, Mustafa Kemel Paşa ve ardından Karacabey ilçelerinin içinden geçip Karacabey / Bursa yolunun 30. Km’sinden sonra Başköy yoluna sapıp Akçalar ve Fadıllı köylerinden ilerledikten sonra karşınıza bir köprü gelecektir. Bu köprüyü geçtikten sonra sola dönüp yaklaşık 5 km daha gidip tekrar sola döndükten sonra eğimli bir yer gelir. Bu eğimli böle Ayva Köyü’dür. Ayva Köyü’ne geldiğinize göre artık Ayvaini Mağarası’nı bulabilirsiniz.

Güney Batıdan (Ankara) Gelenler için: Eskişehir – Bursa yoluna girip bu yolda ilerleyerek Bozüyük – İnegöl güzergahından Bursa çevreyoluna gelip oradan da Bursa – Karacabey güzergahına çıkmanız gerekiyor. Bu güzergahı takip ederek 20 km ileriden Başköy yoluna sapıp Akçalar ve Fadıllı köylerinden ilerledikten sonra karşınıza bir köprü gelecektir. Bu köprüyü geçtikten sonra sola dönüp yaklaşık 5 km daha gidip tekrar sola döndükten sonra eğimli bir yer gelir. Bu eğimli böle Ayva Köyü’dür. Ayva Köyü’ne geldiğinize göre artık Ayvaini Mağarası’nı bulabilirsiniz.

Ayvaini Mağarası Resimleri

Ayvaini Mağarası Krokisi

Ana Sayfa1 milyon Türkiye fotoğrafı

Giriş Yap

Bursa - Nilüfer - Ayvaini Mağarası
123 ... 91011   sonraki »

ANA SAYFA -> BURSA
cevap yaz

sayfa 1
Özcan

18 yıl önce - Cum 01 Ekm 2004, 16:38

Bursa - Nilüfer - Ayvaini Mağarası



Merhaba,


Marmaris Kızkumu ile ilgili efsaneyi okuyunca,
http://wowturkey.com/forum/viewtopic.php?t=6360
Bursa ile ilgili derlediğim bir gezi yazımı hatırladım. İşte ondan bir bölüm.
Bakalım beğenecek misiniz:  

...
Ayvaini Mağarası
Türkiye’nin en uzun ikinci mağarası. Aralarında 5.5 Km. bulunan iki girişi var. Önerimiz Bursa’ya daha yakın olan ve eski M.K.Paşa yolu yakınındaki Ayvaköy girişine gitmek olacak. Bol yeşili ve tepeden Uluabat Gölü’nü gören manzarasıyla güzel bir piknik yeridir.



Diğer giriş ise M.K.Paşa’ya bağlı Doğanalan Köyü’nde. Yer altı sularının birikerek meydana getirdiği Karadonlu Deresi, mağara içinden akarak 60’tan fazla irili ufaklı göl oluşturmuş. Ayva Köyü çıkışında bu dere ufak bir şelale şeklinde dışarı dökülüyor. Her adımda mağarayı süsleyen sarkıt, dikit ve travertenleri birer doğa harikası.










 mesajı beğendiniz mi?: ★+1

Özcan

 mesajı beğendiniz mi?: ★+2

Özcan

 mesajı beğendiniz mi?

Özcan

 mesajı beğendiniz mi?: ★+2

ozcangurgen

18 yıl önce - Çrş 10 Ksm 2004, 16:26

abi haikaten guzel bi kesif olmusa benziyor da bu magara tam olarak nerde ...



 mesajı beğendiniz mi?

sayfa 1

cevap yaz

123 ... 91011   sonraki »

ANA SAYFA -> BURSA
 

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir