13.9 tansiyon nasıl / Tansiyon nasıl düşürülür?

13.9 Tansiyon Nasıl

13.9 tansiyon nasıl

Hangi değerler y&#;ksektir?

LinkedinFlipboardLinki KopyalaYazı Tipi

Kabaca bir insanın tansiyonu ne kadar düşük olursa kalp damar sistemi o kadar sağlıklı olur diyebiliriz.

Haberin Devamı

Bir çalışmada, her ikisi de normal olmasına rağmen tansiyon ortalaması /70 mm Hg civarında olanların, /80 mm Hg olanlardan daha uzun yaşadığı gösterilmiştir. 

/80 mmHg ve altındaki değerleri ideal tansiyon değerleri olarak kabul ediyoruz. - /85 mmHg’nın altındaki değerleri normal tansiyon olarak kabul ediyoruz. 

Büyük tansiyon , küçük tansiyon mmHg arasında olursa prehipertansiyon yani hipertansiyona yatkınlık olduğunu söyleyebiliriz. 

Büyük tansiyon , küçük tansiyon 90 mmHg üzerinde olan kişilere yüksek tansiyon tanısı koyabiliriz.

Tabii ki bir tek ölçüm yapmak tansiyon hakkında bir fikir edinmek için yeterli değildir.

ÖLÇÜMLERİM NEDEN FARKLI ÇIKIYOR?

Yüksek tansiyonunuz olsun veya olmasın genelde tansiyon ölçümleri küçük değişiklikler gösterir, bir diğer deyimle tansiyonumuz hep sabit bir değerde değildir. Evde ölçtüğünüz tansiyon 10 dakika sonra eczanede ölçtürdüğünüz tansiyonla aynı çıkmayabilir.

Gün içinde; sinirlenmeyle, üzüntüyle, korkuyla, ani bir haberle heyecanlandığımızda veya fiziksel bir eforla; yürümeyle, koşmayla, seks sırasında aynı kalp atışlarımız gibi tansiyon da yükselir ve sonra kendiliğinden düşer.

Geçici tansiyon yükselmeleri aslında vücudumuzun savunma mekanizmalarından biridir. Olağanüstü durumlara karşı “saldır veya kaç tepkisi” veren sinir sistemimiz kaslara gidecek kan miktarını artırmak için kalp hızını ve tansiyonu yükseltir.

İşte bu nedenle hiç kimseye tek bir tansiyon ölçümü ile “yüksek tansiyon” tanısı koymuyor, en az bir hafta süreyle takip yapıyoruz. Bu nedenle arkadaşınız tansiyonunun ölçtürürken “seninkini de bir ölçelim” dediğinde tesadüfen ölçtürdüğünüz tansiyonunuzun yüksek çıkması durumunda telaşlanmayın. “Unutun, görmezden gelin” demiyorum, sadece “tansiyonunuzu takibe alın.”

Haberin Devamı

Tansiyon yüksekliği ne gibi şikâyetlere neden olur?

Hafif tansiyon yükseklikleri hiçbir şikâyet yapmaz. Tansiyonu mm Hg olmasına rağmen yüksek tansiyonu olduğunu fark etmeyen hastalar vardır. ılk aylarda baş ağrısı, basınç hissi, çarpıntı, görme bozuklukları, bulantı gibi şikâyetler yapma ihtimali daha yüksektir.

Zaman geçtikçe tansiyon yüksekliği devam etmesine hatta artmasına rağmen şikâyetler azalabilir. Tabii ki bu tansiyonun vücuda zarar vermediği anlamına gelmiyor.

Yüksek kan basıncı zamanla damar duvarlarında sertleşme ve kalınlaşmaya neden olarak sonuçta göz, kalp, böbrek, beyin gibi hayati organlarımızda geri dönüşü mümkün olmayan hasarlara neden olur.

Haberin Devamı

Tansiyonum neden yüksek çıkıyor?

Tansiyon hastalarının sık sorduğu ancak doğru dürüst cevap alamadıkları bir sorudur. Her tansiyon hastasından 95’inde tansiyonun neden yükseldiğini bulamıyoruz.

Bu grup tansiyon yüksekliğine “Esansiyel tansiyon yüksekliği” adı verilir. Bir kişinin şişman olması, tuzu sevmesi, stresli bir hayatı olması, ailesinde tansiyon yüksekliği olması gibi faktörler o kişide esansiyel tansiyon yüksekliği olma ihtimalini artırır.

Tansiyon nasıl takip edilir?

Tansiyon takibi birkaç şekilde yapılabilir. Kendiniz evde ölçebilir ya da güvendiğiniz bir eczanede günde iki kez 7 gün süreyle takip yaptıra-bilirsiniz. Üçüncü bir yol tansiyon holter dediğimiz kola takılan ve belirli aralıklarla kendisi otomatik olarak ölçüm yapan cihazla 24 saatlik bir tansiyon takibi yaptırmaktır.

Tansiyon takibini kendiniz yapıyorsanız hep aynı saatte değil, günün değişik saatlerinde ölçmeye çalışın. Sadece şikâyetiniz olduğunda değil rastgele saatlerde ölçüm yapmanız önemlidir. Ölçümlerin yemekten önce veya sonra yapılmasının bir önemi yoktur. Eğer çalışıyorsanız, aleti işyerine götürüp işyeri ölçümleri de yapmanızda fayda var.

Haberin Devamı

Tansiyon nasıl ölçülür?

Tansiyon ölçümü yaparken doktorların kullandığı manometreli (kulaktan dinlemeli) cihazları kullanmak en iyisidir. Piyasada satılan elektronik tansiyon aletlerine de güvenebilirsiniz yeter ki ölçüm kurallarına uyun. Pille çalışan bu aletlerin üst kola ve bileğe takılan türleri vardır. Yeni alet alacaksanız üst kola takılanı tercih edin. 

Tansiyon aletinin kutusunda ve içinde yazan şekil ve notları dikkatle okuyun. Cihazı kolunuza doğru yerleştirdiğinizden emin olun. Cihazın üzerinde hangi kola takılacağı yazmıyorsa sağ kolunuzdan ölçüm yapın. 

Elektronik tansiyon cihazların manşonu içinde nabzınızı hisseden kısmın damarın üzerine gelmesi çok önemlidir. Bileğinizde veya pazınızda birkaç santim yukarı veya aşağı takılması yanlış sonuç almanıza neden olabilir.

Tansiyon ölçülürken konuşmayın, hareket etmeyin. 

Bilekten ölçen aletlerde tansiyon aletinin kalbiniz hizasında olması önemlidir, kolunuzu aşağıda veya fazla yukarda tutmayın.

Tansiyon ölçmeden önce en az 10 dakika oturuyor olmasınız. 

Sabah yataktan kalktığınız anda tansiyonunuz yüksek çıkabilir. Bu yüzden ilk ölçümü kahvaltıdan bir saat sonra yapın. 

Tansiyon ölçümlerini yemek yerken veya yemekten hemen sonra yapmayın.

Haberin Devamı

Prehipertansiyon nedir?

Tansiyon hastalarının yüzde 95’inde tansiyon bir günde ortaya çıkmaz. Prehipertansiyon veya “tansiyona yatkınlık” dönemi aylar, hatta birkaç yıl sürebilir. Bu dönemde tansiyon ölçümleri bazen yüksek bazen normal çıkar. Hastanın yaşı ilerledikçe yüksek değerler daha sık görülmeye başlar.
Hasta eve gidip dinlenince tansiyon tekrar normale iner. Ara sıra tansiyon yükselmesi olanlar, “dinlenince tansiyonum düşüyor o halde sorun yok” demek yerine “bende tansiyona yatkınlık var, kilo vereyim, daha çok spor yapayım” derlerse gelecekte damar sistemleri sağlıklı kalır.

LinkedinFlipboardLinki KopyalaYazı Tipi

Yazarın Tüm Yazıları

Y&#;ksek tansiyona ne iyi gelir, tansiyonu ne d&#;ş&#;r&#;r? Tansiyon belirtileri nelerdir?

Hemen hemen her yaşta insanda çeşitli nedenlere bağlı olarak ortaya çıkan tansiyon kalbin pompaladığı kanın damarlara uyguladığı basınç olarak ifade edilebilir. Tıp literatüründe hipertansiyon olarak geçen yüksek tansiyon ise damarlardaki basıncın yüksek olması durumudur. Belirtileri arasında baş ağrısı, halsizlik, çarpıntı, aşırı terleme, kulaklarda uğultu hissi ve çınlama gibi semptomlar yer alır.

İnsanların yaşam kalitesini ciddi anlamda etkileyen tansiyon hastalığı gerekli önlemler alınmadığı taktirde daha büyük hastalıklara neden olabilir. Tansiyonu evde doğal yöntemlerle düşürmek için bazı besinler tüketilebilir. Tansiyona iyi gelen yiyecek ve içecekleri tansiyonu dengelemek mümkün.

Hipertansiyon olarak adlandırılan yüksek tansiyon sorunu, günümüzün en sık rastlanan hastalıklarından birisidir. Stres, üzüntü, yorgunluk, hareketsizlik, genetik faktörler, açlık ve susuzluk gibi birçok etkene bağlı olarak ortaya çıkan bu sağlık sorunu dikkat edilmediği takdirde boyunda kireçlenme, beyindeki kılcal damarların çatlaması vb. sağlık sorunlarına yol açabilmektedir.

Yüksek tansiyona ne iyi gelir, tansiyonu ne düşürür Tansiyon belirtileri nelerdir

Yüksek Tansiyon Belirtileri Nelerdir?

Sinsi bir hastalık olarak anılan yüksek tansiyon hastalığı, sessiz ve fark ettirmeden ilerleyen bir hastalık olduğu için bu isimle anılıyor. Yüksek tansiyon çoğu kişinin fark etmediği ancak çeşitli nedenlerle doktora gittiğinde fark ettiği bir hastalık türüdür. Yüksek tansiyon sorununuz olduğundan şüpheleniyorsanız aşağıda sık görülen belirtilere göz atabilir, bu tarz bir soruna sahip olup olmadığınızı anlayabilirsiniz. İşte yüksek tansiyonun sık görülen belirtileri:

- Kalp atışlarındaki düzensizlik
- Görme bozuklukları
- Göğüs bölgesinde ağrı hissi ve bu ağrı hissi ile birlikte gelişen hassasiyet
- Sık idrara çıkma
- Fiziksel bir sebebe bağlı olmadan ortaya çıkan yorgunluk ve halsizlik problemi
- Ani bir şekilde varlık gösteren ve oldukça rahatsız edici bir boyuta ulaşan şiddetli baş ağrısı
- Burunda sebepsiz yere meydana gelen kanama
- Baş dönmesi
- Nefes darlığı

Yüksek tansiyona ne iyi gelir, tansiyonu ne düşürür Tansiyon belirtileri nelerdir

Tansiyonu Ne Düşürür?

Tansiyon nasıl düşer sorusuna ait birçok farklı yöntemi sizler için özel yazımızda derledik. Buna göre tansiyonunuzun yükseldiğini hissettiğiniz anda yapmanız gereken birçok basit yöntem bulunuyor. Tansiyon yükselmesini önleyecek yöntemler arasında ise şu maddeler yer alıyor:

-Tansiyonunuz yükseldiğinde başınızı soğuk su ile yıkayın. Soğuk su sinirleri uyardığı için tansiyonun düşmesinde etkili bir yöntem olacaktır. Duş alabilecek kadar kendini iyi hissedenlerin ise duş alması çok daha etkili bir sonuç doğuracaktır.

-Tansiyon düşürmek için tercih edebileceğiniz en basit yöntemlerden birisi limonlu su karışımı olacaktır. Bir bardak suyun içine limon sıkarak kullanım yapabilirsiniz.

-Nar yiyerek ya da nar suyu tüketerek tansiyonunuzun düşmesini sağlayabilirsiniz. Bununla birlikte ilaç kullanmayan kişiler için greyfurt suyu tüketimi de tansiyon düşmesinde etkili bir yol olacaktır.

- Tansiyon düşürmede en hızlı yöntemlerin başında sarımsak tüketimi gelmektedir.

-Kekik tüketimi tansiyon üzerinde oldukça etkili bir üründür.

-Tansiyon düşüren diğer ürünler arasında yoğurt ve ayran da gelmektedir. Tercih edilecek ürünün tuzsuz olmasına dikkat edilmelidir.

Tansiyon Düşürmeye Yarayan Yiyecekler Nelerdir?

Tansiyon nasıl düşer sorusuna verilecek diğer bir yanıt ise tüketeceğiniz besinlerde yapacağınız özel tercihler olacaktır. Tansiyon düşürmeye yarayan yiyecekleri sizler için hazırladık, göz atmadan geçmeyin.

Nane çayı

Yüksek tansiyona ne iyi gelir, tansiyonu ne düşürür Tansiyon belirtileri nelerdir

Nane çayı tansiyon üzerinde mucizevi etkilere sahip ürünler arasında yer alıyor. Bir bardak kaynar su içine birkaç dal nane atarak çayı hazırlayabilir ve günlük bardak biçiminde tüketim yapabilirsiniz.

Muz

Yüksek tansiyona ne iyi gelir, tansiyonu ne düşürür Tansiyon belirtileri nelerdir

Yapılan araştırmalara göre yüksek oranda potasyum içeren ürünler tansiyonun düşürülmesinde büyük bir etkiye sahip. Muz yüksek oranda potasyum içeren ürünlerin başında geliyor.

Pancar suyu

Yüksek tansiyona ne iyi gelir, tansiyonu ne düşürür Tansiyon belirtileri nelerdir

Tansiyon nasıl düşer merak ediyorsanız sık sık pancar suyu tüketmeniz tavsiye ediliyor. Pancar suyunun tansiyonu düşürme özelliği ise içeriğinde yer alan nitrat içeriğinden kaynaklanıyor.

Nar

Oldukça leziz olan ve hepimizin çok sevdiği nar, hücre yenileme özelliğine sahipmiş. Bunun yanı sıra C ve K vitamini deposuymuş.

Güçlü bir antioksidan olan nar içeriğinde bol miktarda C vitamini ve polifenoller olması nedeniyle kan dolaşımını rahatlatıyor ve tansiyonun düşmesinde etkili olan bir ürün. Uzmanlar yüksek tansiyon sorunu olan kişilerin günde bir bardak nar suyu içmesini tavsiye ediyor.

Limon

Limon suyu, yüksek C vitamini içeriği nedeniyle öksürükleri bastırmak ve soğuk algınlığı ile savaşmak için faydalıdır. Güçlü bir antioksidan görevi görür ve bağışıklık sistemini güçlendirir. Ayrıca limon, enfeksiyonlarla savaşmak için antiviral ve antibakteriyel özelliklere sahiptir.

Düzenli limon tüketimi yaparak tansiyonunuzun dengede kalmasını ve yükselmesini önleyebilirsiniz. Kullanım için bir bardak suyun içine yarım limon sıkın ve her sabah aç karnına için.

Sarımsak

Yüksek tansiyona ne iyi gelir, tansiyonu ne düşürür Tansiyon belirtileri nelerdir

Tansiyon nasıl düşer sorusunu merak edenler için en etkili yiyecek olarak sarımsak tavsiye edilmektedir. Sarımsak tüketiminin en önemli özelliği ise tansiyonu en hızlı düşüren yöntem olmasıdır.

Yüksek Tansiyonun Riskini Artıran Faktörler?

Yaş: İleri yaş hastalığı olarak bilinen hipertansiyonun görülme yaşı, dünyada ve Türkiye’de giderek düşüyor. Özellikle hareketsiz ve stresli yaşam, alkol ve sigara tüketimi, aşırı kilo özellikle santral obezite denilen göbek yağlanması ve tuz kullanımının çok olması kan basıncı yüksek genç bir grubun oluşmasını sağlamış, hatta yaşlarından itibaren hipertansiyon görülme sıklığı artmıştır.

Cinsiyet: 50 yaşın altındaki grup ele alındığında erkeklerde daha sık görülür. 55 yaşından sonra ise kadınlarda görülme sıklığı daha fazladır.

Kalıtım: Yüksek tansiyonlu kişilerin yaklaşık %60'ında ailede de tansiyon yüksekliği söz konusudur.

Aşırı kilo: Aşırı kilosu olanların yaklaşık %40'ında yüksek tansiyon görülmektedir.

Diyabet yani şeker hastalığı: Şeker hastalarında yüksek tansiyona çok sık rastlanır.

Aşırı tuz tüketimi: Yüksek tansiyona yol açan nedenlerden biridir.

Hareketsiz yaşam: Hareketsizlik yüksek tansiyon görülme olasılığını artırır.

Alkol tüketimi: Sık ve fazla alkol kullananlarda yüksek tansiyon görülme sıklığı artar.

Stres: Yüksek tansiyonun ortaya çıkmasını kolaylaştırabilir.

Tansiyon nasıl düşürülür?

Düşük tansiyon günümüzde sık rastlanan bir sorun tansiyon düşüklüğü olan kişilerde; tansiyon değerleri 90/60 mm Hg’nin altında olmasıyla oluşabilmektedir. Tansiyonun düşük olması, yüksek olmasından daha az tehlike yaratmaktadır. İşte tansiyon hakkında merak edilenler

Tansiyon nasıl düşürülür?

Tansiyon yüksekliği; tansiyonun / mmHg şeklinde görüldüğü durumlardır. Müdahale edilip düşürülmediği takdirde beyin kanaması ve inmelere neden olabilmektedir. Tansiyonun yükselmeye başladığını şu belirtilerden anlayabilmekteyiz; baş ağrısı, ense ağrısı, baş dönmesi, çift veya bulanık görme, kulak çınlaması, burun kanamaları, düzensiz kalp atışları ve nefes darlığı olarak görülebilmektedir.
Yüksek tansiyon için değerlerden birinin yüksek olması tanı konması için yeterli olmaktadır. Uzun süre boyunca devam eden hipertansiyon ilerleyen zamanlarda kişi de kalp- damar rahatsızlıklarını ortaya çıkarabildiği için düzende tutulması sağlanmaktadır.
Tansiyon yükselmesi anında yapılması gerekenler;
▪ Bilinen en eski ve etkili yöntem limonlu su içmektir. Bir bardak suya bir tane limon sıkıp içmeniz, tansiyonunuzu düşürmede etkili olacaktır.
▪ Tansiyonunuz yükseldiğinde başınızı soğuk su ile yıkamanız, sinirleri uyararak tansiyonunuzun düşmesini sağlayacaktır. Buz gibi değil, normal soğuklukta su ile yıkamanız gerekmektedir.
▪ Sarımsak; limona oranla daha kısa sürede tansiyonunuzun düşmesini sağlayacaktır.
▪ Nar ve nar suyu tüketin; yükselen tansiyonunuzun düşmesini ve dengede kalmasını sağlayacaktır.
▪ Kekik; suyunu kaynatarak içebileceğiniz kekikte tansiyonu düşürmektedir.
▪ Greyfurt suyu; limon gibi aynı cinsten olduğundan dolayı tansiyonu düşürmektedir. Fakat tansiyon ilacı kullanmadığınız takdirde içmeniz fayda sağlayacaktır. Çünkü kullandığınız ilaç ile etkileşime geçebilmektedir.
Yüksek tansiyon sorunu yaşayan kişiler; eğer uzun süreli ve devamlı bir durum söz konusu değilse yedikleri besinlere, içeceklerine ve egzersiz yapmaya dikkat ederek kontrol altında tutulmasını sağlayabilmektedirler. Yüksek tansiyon devamlı oluşuyorsa; düzenli yemek ve egzersiz haricinde doktorun önerdiği ilaçlar ile de desteklenmektedir.

Yüksek tansiyon nedir? Yüksek tansiyon nasıl düşürülür?

Baş dönmesi, baş ağrısı, kalp ağrısı, kulak çınlaması, nefes darlığı, çift veya bulanık görme, burun kanamaları ve düzensiz kalp atışı gibi belirtileri olan ve en önemli ölüm nedenleri arasında sayılan yüksek Yüksek tansiyonunun belirtileri? Yüksek tansiyon nasıl düşürülür? İşte haberimiz

Yayınlanma: - 22 Mayıs Güncellenme:

Yüksek tansiyon nedir? Yüksek tansiyon nasıl düşürülür?

“Sessiz katil” olarak adlandırılan, genelde belirtileri fark edilmeyen ancak kalp hastalığı ve inme için büyük bir risk taşıyan yüksek tansiyon nasıl düşürülür? Hepsi ve daha fazlası ile merak edilen yüksek tansiyon…

Kan basıncınız milimetre cinsinden ölçülür ve mm Hg olarak kısaltılmıştır. Ölçüme dahil olan iki sayı vardır:

Sistolik kan basıncı: En yüksek rakam, kalbiniz attığında kan damarlarındaki basıncı gösterir.

Diyastolik kan basıncı: Alt rakam, kalbiniz dinlendiğinde, atımlar arasındaki kan damarlarındaki basıncı gösterir.

Kan basıncınız kalbinizin ne kadar kan pompaladığına ve arterlerinizdeki kan akışına ne kadar dirençli olduğuna bağlıdır. Damarlarınız ne kadar dar olursa, kan basıncınız o kadar yüksek olur.

YÜKSEK TANSİYON DEĞERLERİ NEDİR?

/80 mm Hg’den düşük kan basıncı normal kabul edilir. Kan basıncı /80 mm Hg veya daha yüksek olarak kabul edilir. Rakamlarınız normalin üstünde fakat /80 mm Hg’nin altındaysa, yüksek tansiyona girersiniz. Bu, yüksek tansiyon geliştirme riski taşıdığınız anlamına gelir.

Yüksek tansiyon ile ilgili güzel haber, yaşam tarzının değişmesi ile ilaç kullanımına gerek kalmadan yüksek tansiyon değerlerinin ve riskinin önemli ölçüde azaltılabilir olmasıdır.

YÜKSEK TANSİYONU DÜŞÜRMENİN ETKİLİ YOLLARI

Kan basıncı seviyenizi düşürmek için bazı etkili yollar vardır:

1. Aktiviteyi artırın ve daha çok egzersiz yapın

yılında yapılan bir çalışmada, aerobik egzersiz (koşu-yürüyüş) eğitimine katılan stander (düzenli fiziksel aktivite yapılmaması durumunda ortaya çıkan hareketsiz yaşam) yaşlı erişkinlerin kan basıncını ortalama yüzde 3,9 oranında sistolik ve yüzde 4,5 oranında diastolik olmak üzere azaltmıştır. Bu sonuçlar bazı tansiyon ilaçlarının etkileri kadar iyidir. Bunun için bazı basit aktiviteler önerilmektedir:

– Asansör yerine merdivenleri kullanmak
– Araba kullanmak yerine yürümek
– Ev işi yapmak
– Bahçıvanlık
– Bisiklete binmek
– Takım sporları ile uğraşmak

2. Fazla kilo verin ve belinize dikkat edin

Kan basıncı genellikle kilo arttıkça artar. Aşırı kilolu olmak, uyurken (uyku apnesi) kan basıncınızı daha da arttıran rahatsız edici solunum yollarına da neden olabilir.

Kilo kaybı, kan basıncını kontrol etmek için en etkili yaşam tarzı değişikliklerinden biridir. Aşırı kiloluysanız veya obezseniz bile az miktarda kilo kaybetmek kan basıncınızı düşürmenize yardımcı olabilir. Genel olarak, kan basıncınızı, kaybedeceğiniz her kilogram (yaklaşık pound) kilo ile yaklaşık 1 milimetre civalı (mm Hg) azaltabilirsiniz.
Kilo vermenin yanı sıra, genellikle belinize de dikkat etmelisiniz. Belinizin etrafında çok fazla ağırlık taşımak sizi yüksek tansiyon riskiyle karşı karşıya bırakabilir.

Genel olarak:

– Bel ölçümleri santimetreden daha büyükse erkekler risk altındadır.
– Bel ölçümleri 89 santimetreden daha büyük olduğunda kadınlar risk altındadır.
– Bu sayılar etnik gruplar arasında değişmektedir. Doktorunuza sağlıklı bel ölçümünüz hakkında danışın.

Türkiye'nin tansiyonu yüksekİlginizi ÇekebilirTürkiye'nin tansiyonu yüksek

3. Sağlıklı beslenin

Tam tahıllar, meyveler, sebzeler ve az yağlı süt ürünleri ve doymuş yağ ve kolesterol üzerindeki skimplerden zengin bir diyet yemek, yüksek tansiyonunuz varsa kan basıncınızı 11 mm Hg’ye kadar düşürebilir. Bu beslenme planı, Hipertansiyonu Durdurmak için Diyet Yaklaşımları (DASH) olarak bilinir. Yeme alışkanlıklarınızı değiştirmek kolay değildir, ancak bu ipuçlarıyla sağlıklı bir diyet yapabilirsiniz:

Bir yemek günlüğü tut. Ne yediğinizi yazmanız bile, sadece bir hafta boyunca gerçek yeme alışkanlıklarınıza şaşırtıcı ışık tutabilir. Ne yediğinizi, ne kadar, ne zaman ve neden izleyin.

Potasyum artırma düşünün. Potasyum, sodyumun kan basıncı üzerindeki etkilerini azaltabilir. En iyi potasyum kaynağı, takviyelerden ziyade, meyve ve sebze gibi gıdadır. Doktorunuzla sizin için en uygun olan potasyum seviyesi hakkında konuşun.

Akıllı bir müşteri olun. Yemek yerken de yiyecek etiketlerini okuyup, sağlıklı beslenme planınıza sadık kalın.

4. Sodyum miktarını azaltın

Diyetinizdeki sodyumda küçük bir azalma bile, yüksek tansiyonunuz varsa, kalp sağlığınızı iyileştirebilir ve kan basıncınızı 5 ila 6 mm Hg azaltabilir. Sodyum alımının kan basıncı üzerindeki etkisi, insanlar arasında değişir. Genel olarak, bir gün veya daha az sodyum miktarını miligram (mg) ile sınırlandırın. Bununla birlikte, daha düşük bir sodyum alımı – günde mg veya daha az – çoğu yetişkin için idealdir.

Beslenmenizde sodyum azaltmak için şu ipuçlarını göz önünde bulundurun:

Gıda etiketlerini okuyun: Mümkünse, normalde satın aldığınız yiyecek ve içeceklerin düşük sodyum alternatiflerini seçin.

Daha az işlenmiş gıdalar tüketin: Gıdalarda sadece az miktarda sodyum doğal olarak bulunur. İşlem sırasında çoğuna sodyum eklenir.

Tuz eklemeyin: Sadece 1 çay kaşığı tuz 2, mg sodyum içerir. Yemeğinize lezzet katmak için otlar veya baharatlar kullanın.

Yeme kolaylığı: Eğer hissetmiyorsanız, beslenmenizdeki sodyumu kademeli olarak ya da aniden azaltabilirsiniz. Damak tadınız zamanla değişecektir.

yüksek tansiyon sözcü ile ilgili görsel sonucu

5. İçtiğiniz alkol miktarını sınırlayın

Alkol sağlığınız için hem iyi hem de kötü olabilir. Sadece yeterli şekilde alkol alarak (genellikle kadınlar için günde bir içki – erkekler için iki günde bir içki) kan basıncınızı yaklaşık 4 mm Hg azaltabilirsiniz. Ama çok fazla alkol almanız durumunda bu koruyucu etki kaybolur. Orta derecede alkolden daha fazla içki tansiyon ilaçlarının etkinliğini azaltabilir.

6. Sigarayı bırakmak

Sigara içtikten sonra kan basıncınız artar. Sigarayı bırakmak kan basıncınızın normale dönmesine yardımcı olur. Sigarayı bırakmak kalp hastalığı riskinizi azaltabilir ve genel olarak sağlığınızı düzeltmede olumlu etki yapar. Sigarayı bırakanlar, sigarayı bırakmayan insanlardan daha uzun süre yaşayabilir.

7. Yüksek miktarda kafeini kesin

Kafeinin kan basıncında oynadığı rol hala tartışılıyor. Kafein, nadiren tüketen insanlarda 10 mm Hg’ye kadar kan basıncını yükseltebilir. Ancak düzenli olarak kahve içen insanların tansiyonlarına çok az veya hiç etki edemezler. Kafeinin kan basıncındaki uzun süreli etkileri net olmamakla birlikte, olası kan basıncı biraz artabilir.

Kafeinin kan basıncınızı yükseltip yükseltmediğini görmek için, kafeinli bir içeceği içtikten sonra 30 dakika içinde tansiyonunuzu kontrol edin. Kan basıncınız 5 ila 10 mm Hg artarsa, kafeinin kan basıncınızı arttırıcı etkileri olduğu anlaşılabilir. Tükettiğiniz kafeinin tansiyonunuz üzerindeki etkileri hakkında doktorunuzla konuşun.

8. Stresinizi azaltın

Kronik stres yüksek tansiyona etki edebilir. Kronik stresin yüksek tansiyona etkilerini belirlemek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır. Sağlıksız yiyecekler yiyerek, alkol veya sigara içerek strese tepki verirseniz, ara sıra stres de yüksek tansiyona etki eder.

İş, aile, finans veya hastalık gibi stresli hissetmenize neden olan şeyleri düşünmek için biraz zaman ayırın. Strese neyin sebep olduğunu öğrendikten sonra, stresi nasıl ortadan kaldırabileceğinizi veya azaltabileceğinizi düşünün.

Sizi strese sokan nedenlerin hepsini ortadan kaldıramazsanız bile, en azından onlarla daha sağlıklı bir şekilde baş edebilirsiniz.

9. Evde tansiyonunuzu izleyin ve doktorunuza bildirin

Evde tansiyonunuzu izleme, kan basıncınızdaki değişiklikleri kaydetmenize ve yaşam tarzınızdaki değişikliklerin işe yarayıp yaramadığını anlamanıza yardımcı olabilir ve sizi ve doktorunuzu olası sağlık komplikasyonlarına karşı uyarır. Yüksek tansiyonu kontrol etmek için doktorunuzla düzenli randevular da önemlidir. Tansiyonunuz kontrol altındaysa, ne sıklıkla kontrol etmeniz gerektiğine dair doktorunuza danışın. Doktorunuz bunu günlük olarak veya daha seyrek kontrol etmeyi önerebilir. İlaçlarınızda veya diğer tedavilerinizde herhangi bir değişiklik yapıyorsanız, doktorunuz kan basıncınızı tedavi değişikliklerinden iki hafta sonra ve bir sonraki randevunuzdan bir hafta önce kontrol etmenizi tavsiye edebilir.

Destek alın

Destekleyici aile ve arkadaşlar sağlığınıza kavuşmada etkili argümanlardır. Ailenizin ve arkadaşlarınızın ötesinde desteğe ihtiyacınız olduğunu tespit ederseniz, bir destek grubuna katılmayı düşünün. Moral ve duygusal destek sağlayabilecek insanlarla tanışmanız yüksek tansiyonla baş etmenize katkı sağlayacaktır.


BAYILMA NEDEN OLUR? NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Kardiyolog Prof. Dr. Eralp Tutar cevaplıyor; Bayılma neden olur? Nasıl tedavi edilir? Bayılma kişinin kısa süreli bilinç kaybıyla birlikte ortaya çıkan pozisyonunu kaybetme durumudur. Bilinç kaybının sebebi beyine giden kan akımının kısa sürelide olsa yetersis kalmasıdır. Herhangi bir tıbbi müdahaleye gerek kalmadan kısa sürede kişinin bilinci yerine gelir. Her üç kişiden birinde hayatının herhangi bir döneminde bayılma olmuştur. Bayılma çoğu hastada hayatı tehdit eden bir durum değildir.

aerobikailebaş ağrısıÇaydiyetDünyaEgzersizHaberkahvekalp atışınefes darlığıÖlümSağlıksigarasütTürkiyeyüksek tansiyon

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası