motor yağ yakma nasıl anlaşılır / Motor Neden Yağ Yakar? Nasıl Tamir Edilir? - Toyota Türkiye Blog

Motor Yağ Yakma Nasıl Anlaşılır

motor yağ yakma nasıl anlaşılır

Araç Neden Yağ Eksiltir

Günümüz teknolojisinde gelinen son duruma göre motorlu taşıtlarda yağ israfı en az seviyeye getirilmiştir. Taşıtlarda yağ tüketiminin artması o taşıtın motorunda bir arıza veya problem olduğunu söyler. Motor yağı azalması taşıt için önemli bir sorun olup zamanında fark edilmemesi halinde "motorun yatak sarması" şeklinde sonuçlanabilir. Ki bu da önemli bir problemdir. Aynı zamanda motor yağı eksilmesi çekişin düşmesine de neden olacaktır.

Motorun Yağ Yaktığı Nasıl Anlaşılır?

Eğer motorda yağ yakma problemi varsa araç egzozundan mavi duman çıkacaktır. Aynı zamanda motor kapağı açıldığında motordan hava üflemesi şeklinde bir durum oluşacaktır. Eğer motor yağ yakıyorsa motorun önemli parçaları olan piston ve segman aşınmış olacaktır. Bu parçalar daha büyük sorunlara sebebiyet vermeden araba değiştirilmelidir.

Yağ Eksilmesinin Başlıca Sebepleri

Genelde her aracın bir miktar yağ eksiltmesi normal olarak kabul edilebilir. Uzmanlar tarafından bin kilometrede 1 litre veya daha fazla yağ eksilmesinin normal değerlerin üzerinde olduğu şeklinde yorum birliğine varılmıştır. Bunun yanı sıra 10 bin kilometrede gr yağ azalması normal görülebilir. Ancak bahse konu miktardan fazla azalma varsa araçta yağ yakılmasından şüphelenilir.

Motor Yağı Azalmaları

Motorun en önemli parçaları olan segman, ana ve supap yataklarında ya da pistonunda oluşan aşınmalar, motorun yanma odasında yağın yanmasına ve dolayısıyla motorda yağ eksilmesine neden olur.

Araçlarda kullanılan motor yağının o araç için uygun motor yağı olmaması da motorun yağ yakmasına neden olur.

Motorda bulunan emme supap yataklarının aşınması nedeniyle karbüratör yağ emecek ve yağın yanmasına neden olacaktır.

Motorda bulunan yağ segmanlarının yanmadan dolayı ortaya çıkan kurum veya karbon parçacıklarını tutması motorun yağ eksiltmesine neden olacaktır.

Aracın sürekli yüksek devirlerde kullanılması motorun yağ yakmasına neden olur.

Motorun içinde yüksek miktarda yağ bulunması motorun yağ yakmasına neden olacaktır.

Silindirlerin iç yüzlerinin veya motor gömleğinin çizilmiş veya aşınmış olması motorun yağ yakmasına neden olur.

Yağ karterinin boşalma tapası gevşek veya tapa contası bozuk ise motorda yağ eksilmesine neden olur.

Motordaki keçelerin sızdırması da yağ yakılmasına neden olur. Bu şartlarda keçeyi değiştirmek sorunu çözmeyebilir. Çünkü bu duruma aşınmış yataklar, dağılmış rulmanlar ve kalite seviyesi düşük malzeme kullanımı nedeniyle kirlenmiş keçeler neden oluş olabilir.

Araçtaki yağ pompasında herhangi bir arıza olması halinde motorda yağ eksilmesi sorunu yaşanabilir. Bu sorun şiddetli yağ debisine sebep olacağından hızlı debiye sahip yağ yanma odasına sızarak burada yanabilir.

Yağ Yakma ve Yatak Hasarı

 

İçten yanmalı motorlarda, motor yağ yakmaya başlamış ve yağ eksiltiyor ise, bu motorda önemli hareketli parçalar arasında aşınmaların olduğunun bize işareti olacaktır. Yağ, yanma odasına ulaşmış ve yanma sırasında yakılmaktadır. Bu durumda ideal yağ eksiltme koşullarından çıkılıp, anormal yağ tüketimi olmakta, yağ basıncı ideal değerlerin dışına çıkmakta ve yağın ulaşıp sürtünmeyi engellediği, soğutmayı sağladığı parçalarda problemler başlamış olacaktır. Özellikle doğru motor yatak fonksiyonlarının oluşması için gereken yağ kaması oluşturulamaz hale gelecektir. Böylesi bir durumda Yatak ve Krank arasında metalik temas meydana gelerek, yatağın erken hasar görmesine sebebiyet verecektir. Bu tür bir problem metalik temas ile başlar ve giderek sürtme kaynaklı aşırı ısı açığa çıkartarak, kaynama-sarma hasarına kadar gider. Bu noktada yatağın sarması, hareketi durdurarak motorun çok daha ciddi hasar almasını engeller. Motorun neden yağ yaktığının ana sebebi bulunmaz ise tekrardan bu problemin yaşanması kaçınılmazdır. Bu derecede ciddi hasarlara sebebiyet veren yağ yakma-eksiltme problemleri motorlarda neden meydana gelebilir? Bu sorunun ana sebepleri ve dikkat edilmesi gereken noktalar şöyledir:

  • Uygunsuz Hava Filtresi olması durumu: Bu durumda Hava filtresi görevini yapamaz ve yanma odasına filtre edilmemiş hava girişi olursa, çalışan segmanlarda, Piston ve silindir yüzeylerinde aşınmalar meydana gelerek, yağın yanma odasına ulaşması meydana gelir.

  • Supap Yağ keçelerinde aşınma veya hasar meydana gelmesi.

  • Turbonun problemli çalışması: Karbonize olmuş, tıkalı turbo yağ yolları, sızdırmazlık elemanlarının hasar görmesi, Blok iç basıncının aşınan segmanlar veya blok havalandırma hatası nedeni ile artması. Bu durumlarda yağ, egzoz veya hava girişlerinden yanma odasına ulaşmaktadır.

  • Yanma Hatalarının (supap zamanlama hataları, Elektronik kontrol ünitesi hataları, Enjektör Hataları, Yakıt Pompası hataları, Turbo hataları, kötü yakıt kullanılması vb.) olması: Bu durumda yanmamış yakıt yağa ulaşarak, yağın özelliklerinin bozulmasını sağlar ve taşıyıcılığını zayıflatır. Yağ viskozitesi düşer ve incelir, kolayca yanma odasına ulaşır.

  • Piston taşma seviyesinin, çıkıntısının fazla verilmesi: Piston taşma seviyesi ideal değerlerin dışında olduğunda, piston silindir kapağına çarpar ve titreşimler meydana gelir. Bu titreşimler enjektörlerin tutarsız ve dengesiz açılmasına sebebiyet verebilir. Böylece yanmamış yakıt, yağa ulaşarak özelliklerini bozar ve yağ yanma odasına girer.

  • Araç üreticisinin önerdiği bakım periyotlarının dışına çıkılması, uyulmaması.

  • Araç üreticisinin önerdiği yağın kalitesi dışında yağ kullanılması.

  • Silindirlerde distorsiyon-bozulmaların meydana gelmesi: Uygun olmayan silindir kapak contası yüzeyi, yanlış kapak cıvata torklaması, yüzeylerde korozyon olması, silindir yüzeylerinin hatalı işlenmesi.

  • Gözle fark edilmeyen eğilmiş Biyel Kolu kullanımı: Motorda hasar meydana geldiğinde biyel kolları hasar görebilir. Biyel kolu büyük ve küçük göz merkezleri hizalama açısından kontrol edilmelidir. Böylesi bir durumda piston düzgün hizada çalışamaz ve yağ yanma odasına gider.

  • Yanlış segman montajı veya segman yüzey kaplamalarının hasar görmesi.

  • Yanlış sızdırmazlık elemanı kullanımı: Motorda Metalik, elastomer esaslı conta kullanılan yerlerde, yenileme sırasında sıvı conta tercih edilmesi. Conta kullanılan yüzeylerin çok iyi temizlenmemesi.

 

Motorlarda yukarıda bahsedilen konular nedeni ile yağ yakma problemleri meydana gelebilir. Motorun neden yağ yaktığı tespit edilmeden tekrar toplanıldığında aynı problemlerin meydana gelebileceği unutulmamalıdır. Yağ yakan motorlarda yağlama sistemi düzgün çalışmaz ve yağ görevini yapamaz. Bu sebeple, yağın ilk ulaştığı yerlerden olan ve motorda sürekli düzgün yağlamanın en önemli olduğu noktalardan birisi olan Krank – Yatak çiftinin çalışmasında problemler oluşmaya başlar ve motor bu şartlarda çalışmaya devam ederse, kaynama – sarma hasarları meydana gelir.

Motorun yağ yaktığı nasıl anlaşılır? Motorun yağ yakma sebebi nedir?

Motorun içerisinde bulunan birden fazla hareketli aksam nedeniyle zaman zaman yüksek sürtünmeler meydana gelebilir. İşte böyle durumların önüne geçebilmek için araç motorlarında yağ kullanılır. Yağ sayesinde motor parçaları birbirine sürtünme yapmaz. Böylece motor korunmuş olur. Fakat kullanılan yağın kalitesine ve verimine bağlı olarak zaman zaman motorun yağ yakması sorunu oluşabilir. Bu durum karşısında araçta çeşitli belirtiler baş göstermeye başlar.

sistem-nasrettin-hoca-turbesi-gibijpg

MOTORUN YAĞ YAKTIĞINI NASIL ANLARIZ?
Motor yağının eksilmesi ya da yağ yakmasını anlamanın en basit yolu egzozdan çıkan dumanın rengidir. Eğer mavi ya da gri renk bir duman söz konusuysa motorda yağ yakımı olduğu anlamına gelir.

Bir başka belirti ise motor kapağının açılması durumunda hava üfleme durumunun oluşmasıdır.

Kontak kapalıyken yağ çubuğu ile yağ seviyesini ölçebilirsiniz. Her yağ çubuğunda belirli bir seviyeyi gösteren işaretler bulunur. Yağ izleri bu işaretin altında kalıyorsa motorda yağ eksilmesi olduğunu söyleyebiliriz.

MOTORDA YAĞ YAKMA NEDEN OLUR?
Motorda bulunan pistonların sürtünmesini azaltmak için yağ kullanılır. Pistonların üst kısmında ise hava ve yakıt karışımı bulunur. Zaman içinde altta bulunan yağ üst kısma gelerek hava ve yakıta dahil olur. Bu durumda da motor yağ yakmaya başlar. Motorun yağ yakmasının bazı nedenleri vardır.

-Motorun yağ seviyesi azalmış olabilir. Bu nedenle sürtünme kaynaklı aşınma hızlanır. Ardından yağ eklense dahi aynı verimlilik alınmayabilir.

-Motor çok uzun süre yüksek devirde çalıştırılırsa pistonların performansı etkilenebilir. Bu durumda da yağ sızdırma sorunu oluşur. Yağ sızarsa da motorun yağ yakma ihtimali artar.

-Emme supapları ya da diğer parçalarda oluşan arıza da motorun yağ yakmasına neden olur.

-Motorun yağ yakma olasılığı çok yüksek olan bir diğer sebep ise araçların bin kilometreyi ve 20 yaşı geçmesidir.

KAYNAK: Haberciniz

Motorun yağ yaktığı nasıl anlaşılır?

Motorun ya&#; yakt&#;&#;&#; nas&#;l anla&#;&#;l&#;r? Araban&#;n motoru ya&#; m&#; yak&#;yor? Araban&#;n motorunun ya&#; yakt&#;&#;&#;n&#; nas&#;l anlar&#;mAraba motorunun ya&#; yakt&#;&#;&#;n&#; anlaman&#;n kolay yolu var m&#;Bu sorular genellikle motorda bir s&#;k&#;nt&#; oldu&#;unu hisseden araç kullan&#;c&#;s&#;n&#;n yan&#;t&#;n&#; arad&#;&#;&#; sorulard&#;r. Motorun ya&#; yakmas&#; durumu, büyük bir problemdir ve hemen çözülmelidir. Sorun ve sorunun yol açaca&#;&#; di&#;er sorunlar motor gibi pahal&#; ve komplike üstelik de araç için en öncelikli olan parçada meydana gelince verilecek bilgiler de çok detayl&#; oluyor. Ancak mühendislik bilgileri ile kafa kar&#;&#;t&#;rmadan basit bir &#;ekilde motorun ya&#; yakmas&#; nas&#;l anla&#;&#;l&#;r sorusuna yan&#;t verelim istedik.

MOTORUN YA&#; YAKTI&#;I NASIL ANLA&#;ILIR?

Motorun ya&#; yakmas&#; endi&#;esini ta&#;&#;yanlar için öncelikle motorun ya&#; yakmas&#; ne demek ve motor ya&#; yakarsa ne olur sorular&#;n&#; yan&#;tlayal&#;m

MOTURUN YA&#; YAKMASI NE DEMEK?

Motorun pistonlar&#;n&#;n alt&#;nda motor ya&#;&#; üstünde yak&#;t ve hava kar&#;&#;&#;m&#; bulunur. Bazen motor ya&#;&#;, yukar&#;daki kar&#;&#;&#;ma dahil olur. O zaman motor, ya&#; yakar.

MOTOR YA&#; YAKARSA NE OLUR?

Motorun ya&#; yak&#;yor olmas&#; büyük bir sorundur. Çünkü bu ya&#;, motor parçalar&#;n&#; korumak ve i&#;leyi&#;i sa&#;l&#;kl&#; k&#;lmak için devir daim yapmak zorundad&#;r. Ancak devir daim yapan motor ya&#;&#;n&#;n yak&#;ta kar&#;&#;mas&#; onun eksilmesi ve bitmesi sonucunda motor parçalar&#; mekanik olarak ciddi ölçüde zarar görür. Bu zarara ek olarak performans dü&#;er, h&#;zlanma azal&#;r, yak&#;t tüketimi artar. Di&#;er yandan motor, ya&#; ile de&#;il yak&#;tla çal&#;&#;an daha do&#;rusu yak&#;t - hava kar&#;&#;&#;m&#; ile çal&#;&#;an bir mekanizmaya sahiptir. Onun enerji için ihtiyaç duydu&#;u madde kar&#;&#;&#;m&#; bellidir. Motor ya&#;&#; ise yak&#;t olarak kullanmaya uygun de&#;ildir. Bu da yine motora ciddi &#;ekilde zarar verebilir.

MOTORUN YA&#; YAKTI&#;INI NASIL ANLARIZ?

Motorun ya&#; yakt&#;&#;&#;n&#; anlaman&#;n bir kaç yolu var. Ba&#;ka bir deyi&#;le motor ya&#; yak&#;yor mu sorusuna motorun ya&#; yakt&#;&#;&#;n&#; anlaman&#;n ipuçlar&#; ile yakla&#;abiliriz. Motorun ya&#; yakt&#;&#;&#;n&#; gösteren ipuçlar&#; &#;öyle:

ÜÇ MADDEDE MOTORUN YA&#; YAKTI&#;INI ANLAMA REHBER&#;

Arabam&#;n motoru ya&#; yak&#;yor mu diyenler için çok basit üç madde payla&#;&#;yoruz. Bu üçünü kontrol edip motorun ya&#; yak&#;p yakmad&#;&#;&#;n&#; anlayabilirsiniz.

1. EGZOZ DUMANI RENG&#; MAV&#; M&#;?

Egzoz duman&#;n rengi mavi ise motor ya&#; yak&#;yordur. Motor ya&#;&#;n&#;n yanma odalar&#;na gitmesini sa&#;layan segmanlar ya da supap contalar&#; a&#;&#;n&#;nca ya&#;, silindirlerin içine kaçarak yanar ve d&#;&#;ar&#; at&#;lmaya çal&#;&#;&#;l&#;r. Bu da mavi egzoz duman&#; ile kendini belli eder. Araban&#;z&#;n egzoz ç&#;k&#;&#;&#;nda mavi renkte duman ç&#;k&#;yorsa motor büyük ihtimalle ya&#; yak&#;yor olmal&#;.

2. MOTOR HAVA ÜFLÜYOR MU?

Motor kapa&#;&#; aç&#;ld&#;&#;&#;nda hava üflüyorsa yine bir ya&#; yakma sorunu söz konusu olabilir. Bu durum, servislerde motor üflemesi olarak bilinir. E&#;er motor ya&#; yak&#;yorsa araç s&#;cakken motor kapa&#;&#; aç&#;l&#;nca hava üflemesi olur.

3. MOTOR YA&#;I AZALMI&#; MI?

Kontak kapal&#;yken ya&#; çubu&#;u ile ya&#; seviyesi ölçülmelidir. Her ya&#; çubu&#;unda ideal seviyeyi belirten bir i&#;aret vard&#;r. E&#;er çubuktaki ya&#; izleri bu i&#;aretin alt&#;nda kal&#;yorsa yani zaman&#;nda önce azalma varsa motorun ya&#;&#; eksiliyor demektir. Motor ya&#;&#; zamanla eksilebilir ama bunun belirli bir oran&#; vard&#;r ve oldukça yava&#;t&#;r. E&#;er daha h&#;zl&#; bir azalma varsa kesinlikle bir motor ya&#; kaç&#;rma durumu vard&#;r ya da motor ya&#; yak&#;yor olabilir.

ANASAYFAYA DÖNMEK &#;Ç&#;N TIKLAYINIZ

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası