kaç km seferi / Seferilikte mesafe

Kaç Km Seferi

kaç km seferi

Özet:

Seferilik insanların, hayatın bir döneminde mutlaka karşılaştığı bir durumdur. Bunun varlığı konusunda ittifak olmakla birlikte mahiyeti, İslam Hukuku kaynaklarında tartışmalı bir şekilde ele alınmıştır. Seferilikle ilgili genel bilgilerden ziyade sefer mesafesinin tespitiyle ilgili görüşler önem arz etmektedir. Çünkü yapılacak bu tespitlere bağlı olarak bazı ibadetlerle ilgili hükümlerin değişmesi söz konusu olacaktır. Sefer mesafesiyle ilgili olarak üç görüş öne çıkmaktadır. 1- Zahiri mezhebinin görüşü. Bu görüşe göre sefer müddeti için bir sınır bulunmamaktadır. Seferilik hükümlerinin uygulanabilmesi için belirli bir mesafeye gitmek şart değildir. Uzak olsun yakın olsun her yolculukta hükümler değişir. 2- Şafii, Maliki ve Hanbeli mezheplerine göre seferilik ölçüsü orta yürüyüşle iki günlük yolculuk veya ağır yükle ve yaya olarak iki konaklık mesafedir. 3-Hanefi mezhebine göre ise üç günlük yolculuktur. Buna göre hükümlerin değişmesini gerektiren mesafenin asgari ölçüsü, mutedil bölgelerde yılın en kısa günleri hesabıyla, orta yürüyüş yani normal yaya yürüyüşü veya deve yürüyüşüyle üç gün üç gecelik yoldur. Daha sonraki dönemlerde âlimler üç günlük süreyi saate çevirmişler. Bunun için de yılın kısa günleri dikkate alınarak normal yürüyüşle her gün için ortalama 6 saat olmak üzere, üç gün için toplam 18 saat belirlemişler. Bilahare bazı âlimler de saat hesabını kilometreye çevirmiş ve bir kimsenin 18 saatte, yaya veya deve yürüyüşü ile ancak 90 km lik bir mesafeye gidebileceğine, dolayısıyla bu mesafe miktarınca yolculuk yapanların seferi olabileceğine hükmetmişlerdir. Bu görüşler çerçevesinde kısaca şöyle bir değerlendirme yapılabilir. Seferiliğin tespiti ile ilgili olarak Kur’an-ı Kerim’de ayet bulunmamaktadır. Sünnet olarak Hz. Peygamber’in uygulamaları bulunmakla birlikte mezhep imamlarının hadis kabul kriterlerinin birbirinden farklı olması sebebiyle aynı hadislerden hüküm çıkarma yoluna gidilememiştir. Dolayısıyla yolculuğun tanımıyla ilgili geçmiş dönemlerde yapılan değerlendirmeleri, İslam hukukçularının bulundukları dönem şartlarını dikkate alarak yaptıklarını söylemek mümkündür.

Anahtar Kelimeler:

Seferî Sayılmak İçin Gidilmesi Gereken Mesâfe Ne Kadardır?

İstirahatlarla birlikte orta bir yürüyüşle 3 günlük mesafedir. Orta yürüyüş karada kafilenin ardındaki deve yürüyüşü ile yaya yürüyüşü; denizde ise mutedil havada yelkenli gemi sür`atidir. Bir günlük yürüyüş 6 saat kabul edilmektedir. Yaya yürüyüşü ile ortalama saatte 5 km. yol alındığı göz önüne alınırsa, bu durumda 3 günlük mesafe zaman olarak 6x3 = 18 saat; uzunluk olarak da günde 5x6 = 30, üç günde 30x3 = 90 km. olur. Bu durum kara yolculuğunda böyledir. Deniz yolculuğunda ise mutedil esen bir rüzgârla 3 günde kat`edilen yol 90 mil olarak hesaplanmıştır. Bu müddetten daha az olan yolculuklar sefer hükmüne girmez. Her ne kadar bugün yolculuk vasıtaları değişmiş ise de, asıl olan bu ölçülere riayet etmek lâzımdır. Çünkü nakil vasıtalarının şekil ve sür`atleri devamlı değişiklik arzetmektedir. Her değişiklik için bir usûl konamaz. Bunlar ârızî olan hallerdir. Onun için, asıl olan tabiî yolculuk vasıtalarına itibar edilmelidir. Bu mesafeler serî vasıtalarla çok kısa zamanda alınsa bile, hüküm değişmez. Uçak seferleri, ya kara üzerinden, ya da deniz üzerinden, ya da hem kara, hem de deniz üzerinden olur. Hangisinden olursa olsun, kara ve deniz üzerinden alınacak mesafeler, kara veya deniz için kabûl edilen 3 günlük seferîlik miktarına ulaşınca, seferîlik hâli tahakkuk eder. Meselâ uçakla yapılan bir yolculukla, deniz üzerinden bir günlük, kara üzerinden de iki günlük mesafe yarım saatte alınmış olsa, seferîlik hâli meydana gelir. Yolculuk meşakkat hâlidir. Saatinde ve dakikasında vasıtaya yetişmek, teknik ârızalarla, hava muhalefetleri ile karşılaşmak hep yolculuğun zor olan taraflarıdır. Vasıtaların tekâmül etmesiyle bu gibi zorluklar azalmaz, hattâ artabilir.  Bunun için gidilen mesafeyi değil de, vasıtanın sür`atini seferîlikte esas almak doğru olmaz (*).

Hanefilere göre bir insanın seferi olması için kaç km yol gitmesi gerekir? Yolculukta namazın kısaltılmasına ne denir?

Hanefilere göre bir insanın seferi olması için kaç km yol gitmesi gerekir? Yolculukta namazın kısaltılmasına ne denir?

Kayıtsız Üye
Halifelere göre bir insan seferi olması için kaç km yol gitmesi gerekir?
Yolculukta namazın kısaltılmasına ne denir?
iki namazın bir vakitte kılınmasına ne denir?


Yorum: Hanefilere göre bir insanın seferi olması için kaç km yol gitmesi gerekir? Yolculukta namazın kısaltılmasına ne denir?

arifselim
&#; Hanefi mezhebine göre bir kişinin seferi olabilmesi için gitmesi gereken mesafe 90 km&#;dir. Yolculuğa çıkarken bulunduğu yerleşim yerlerinin bitmesi ile birlikte seferilik başlamış olur.

&#; Seferilikte yani yolculukta namazların kısaltmasına verilen kasr denir.

&#; İki namazın birleştirilmesi ise Cem ve takdim denir.


Yorum: Hanefilere göre bir insanın seferi olması için kaç km yol gitmesi gerekir? Yolculukta namazın kısaltılmasına ne denir?

afsarbeyi
Seferilik: Kişinin herhangi bir nedenden ötürü ikamet ettiği yerden yola çıkarak başka bir yere gitmesi veya gimek üzere yola koyulmasıdır. Bir kimsenin seferi hükmünde olabilmesi ve seferiliğin hükümlerinden faydalanması için kafile düzeni içerisinde üç gün üç gece yolculuğa tekabül eden 90 km&#;lik bir mesafeyi katetmesi gerekir. Bu durumda olan bir kimse seferiliğin hükümlerinden faydalanabileceği için dört rekatlik namazları kısaltarak iki rekât olarak kılabilir; ancak vakti müsait olursa sünnetleri de kılması daha efdaldir.

Hanefilere göre bir kimsenin seferi olabilmesi ve seferiliğin hükümlerinden faydalanabilmesi için gittiği yerde on beş gün ve daha fazla kalmaya niyet etmiş olmaması gerekir. Bu süre, Şafiilerde dört gün ve üstüdür. Yani bir kimse 90 km ve daha uzak bir yerde dört gün ve fazlası (Hanefilere göre on beş gün ve fazlası) bir süre kalmaya niyet ederek yola çıkarsa yolda olduğu müddetçe seferilik hükümlerinden faydalanır. Gideceği yere ulaştığında ise seferiliği sona erer. Çünkü bu kimse seferilik için gerekli süreden daha uzun bir süre kalmaya niyetlendiği için mukim hükmündedir. Ama süre konusunda herhangi bir niyeti söz konusu olmazsa Şafiilere göre ilk dört gün Hanefilere göre ise; ilk on beş gün seferi sayılır.

Seferi hükmünde olan bir kimse namazlarını cemaatle kılarsa namazını kısaltmadan kılar; ancak kendisi imam olursa ilk iki rekattan sonra selam verir; mukim olan cemaat ise selam vermeyip geri kalan rekatleri tamamlarlar.

Yolculukta namazların kısaltılmasına Kasru&#;s-Salâ seferilik sebebiyle iki vaktin birleştirilerek aynı vakitte kılınmasına Cem&#;us-Salâ denir. Şafii mezhebine göre seferi olan bir kimse öğle ve ikindi namazlarını birleştirerek öğle vaktinde kılabileceği gibi (bu cem&#; şekline Cem&#;i takdim denir.) ikindi vaktinde de kılabilir. (bu cem&#; şekline de Cem&#;i tehir denir.) Aynı şekilde seferilik sebebiyle akşam ve yatsı namazları da birleştirilmek suretiyle ya yatsı veya akşam vaktinde kılınabilir. Hanefilere göre ise müzdelife ve minada yapılan cem dışında başka bir yerde cem&#; yoktur.

Yüksekova müftülüğü


seferi kaç km, seferi olmak için kaç km, seferi namazı kaç km

Bu kategoride yer alan Namazda yapılan hareketlerdeki hatalar rekatlardaki hatalar vb Telafileri nasıl olur? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.

Seferilik kaç gün, kaç kilometredir? Seferilikte mesafe ve zaman

Seferilik kaç gün, kaç kilometredir? Seferilikte mesafe ve zaman

seafoodplus.info

Ramazan ayında yolculuğa çıkacak vatandaşlar seferilik hakkında bilgileri araştırıyor.

Seferi, kişinin herhangi bir nedenle ikamet ettiği yerden kalkıp başka bir yere gitmesi veya gitmek için yola koyulması anlamına geliyor.

Evinde olmayan, yolda veya misafirlikte olanlar ibadetlerini her zaman rahat bir şekilde yerine getiremeyebiliyor. Bu durumda İslam dininde seferilik imkanı sunulmuştur.

''Zorlukla beraber kolaylık vardır. Evet, zorlukla beraber kolaylık vardır." (İnşirah, 94/) ayetinden anlaşılacağı gibi Rabbimizkullarının zorlanmaması için onlara bazı ruhsatlar tanımıştır.

Allah Teâlâ şöyle buyurur:

"Eğer kâfirlerin size fitne vermesinden korkarsanız, yeryüzünde sefere çıktığınız zaman namazları kısaltarak kılmanızda bir sakınca yoktur." (Nisa, 4/).

Seferi olmanın şartları belirlenmiş ve seferi namazı ile ibadetin telafisi mümkün kılınmıştır.

Peki seferilik kaç kilometredir? Seferi olma şartları nelerdir? Baba evinde seferi olunur mu? Kimler seferi sayılır? İşte tüm merak edilen sorular

Seferiliğin başlangıcı nasıl belirlenir?

Dinen sefer sayılacak mesafedeki bir yere gitmek üzere yola çıkan kişi, yaşadığı yerleşim yerinin meskûn mahallinden çıkınca misafir hükmünde kabul edilir. Bu kimse yolculuk hüküm ve ruhsatlarından yararlanmaya başlar (Merğînânî, el-Hidâye, II, ). Buna göre, yolculuğa başlayıp şehrin meskûn mahallinden çıkan kimse dört rekâtlı farz namazları iki rekât olarak kılar.

Günümüzde şehirler genişlemiş, İstanbul örneğinde olduğu gibi, iki ucu arasındaki mesafe neredeyse sefer mesafesi olacak kadar uzamıştır. Bu nedenle İstanbul gibi büyükşehirlerde yaşayan kimseler, yolculuğa kendi araçlarıyla çıktıklarında, ikamet ettikleri ilçenin belediye sınırlarını geçtikleri andan itibaren seferî sayılırlar ve haklarında seferîlik hükümleri sabit olur.

Yolculuğa otobüs, tren, uçak ve gemi gibi umumi vasıtalarla çıkılması halinde ise seferiliğin başlangıç noktası olarak otogar, gar, havalimanı ve limanlar esas alınabilir.

Seferilik kaç kilometredir?

İkamet ettiği yerden 90 km. uzağa giden seferi sayılır. Ramazan'da sefer mesafesi (en az 90 km.) bir yere gitmek için yola çıkacak olan kimse, geceden oruca niyet etmeyebilir.

Kişinin çıktığı yolda 90km mesafeye ulaşmadan geri dönmeye niyet etmesi halinde namazlarını tam olarak kılması gerekmektedir.

Seferilik kaç gündür?

Seferi namazında bir yere giderken mesafe durumu sahih olsa dahi orada 15 gün kalma niyeti bulunmaması gerekmektedir. Bir yere giderken 15 gün kalmak icab ediyorsa o halde seferi şekilde namaz kılınması doğru olmamaktadır.

Yazlığa giden seferi sayılır mı?

Fıkıh kaynaklarındaki bir görüşe göre; iki yerde kullandığı evi bulunan bir kimse bunlardan hangisine gitse mukim olur. (bkz. İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtar, II, ; Bilmen, İlmihal, s. ) Buna göre bir beldede kullandığı evi olan kimse oraya gittiğinde seferî sayılmaz.

Günümüzdeki bazı yaklaşımlara göre kişinin yazlığının olduğu yer de aslî vatanı gibidir. Dolayısıyla kişi, kendisine ait yazlık, kışlık evinin veya devre mülkünün bulunduğu yerlerde namazlarını tam kılar.

Baba evine giden seferi sayılır mı?

Bir kimse sürekli yaşamakta olduğu vatanından ayrılıp, ziyaret vb. amaçlarla 90 km. ve daha uzak yerde yerleşik olan anne-babasının yanına giderse, seferîlik hükümlerine tabi olur.

İslamMüslümandinOruç

Google News ile Takip Et

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir