doğum kontrol hapı kullanılırken hamile kalınır mı / Doğum Kontrol Hapları Kullanılırken Hamile Kalmak

Doğum Kontrol Hapı Kullanılırken Hamile Kalınır Mı

doğum kontrol hapı kullanılırken hamile kalınır mı

Doğum kontrol hapı hamileliği engeller mi? Doğum kontrol hapı kullanırken hamile kalma

Doğum kontrol hapı hamileliği engeller mi? Doğum kontrol hapı kullanırken hamile kalma

Hamile kalmamak için tercih edilen en etkili korunma yöntemlerinden olan doğum kontrol hapını hem kullanıp hem de hamile kalmak mümkün mü? Doğum kontrol hapının hamilelik oluşumundaki etkisini sizlere araştırdık. Doğum kontrol hapı hamileliği engeller mi?

Günümüzde uygulanan çeşitli korunma yöntemleri arasında en popüler olanı doğum kontrol haplarıdır. Pek çoğumuzun gündelik yaşantı içerisinde olumsuz anlamda duyduğu doğum kontrol hapları kesinlikle doktor onayı almadan kullanılmamalıdır. 35 yaş üzeri kan pıhtılaşması sorunu yaşayan ya da sigara içen bir hamileye çocuk doğursa dahi doğum sonrasında asla önerilmeyen doğum kontrol hapları sadece korunmak için değil çeşitli hastalıkların tedavisinde de kullanılmaktadır. Doğum kontrol hapının vücutta ters etki gösterebileceği kimselerin dışında düzenli kullanılmasına karşı pozitif etkileri de bulunmaktadır. İçerisinde oldukça düşük dozda kadınlık hormonu bulunduran doğum kontrol hapları, hormon salınımının kontrolüne imkan verdiği için kadının yumurtlamasını önler. Böylelikle de sperm hücresi yumurta oluşturamayacağı için hamileliğe sebebiyet vermez.

En iyi korunma yöntemi: Doğum kontrol hapı nedir, nasıl kullanılır?İLİŞKİLİ HABEREn iyi korunma yöntemi: Doğum kontrol hapı nedir, nasıl kullanılır?

DOĞUM KONTROL HAPI NEDİR, NE İŞE YARAR?

İçerisinde östrojen ve progesteron isimleri verilen kadınlık hormonları, yumurtlamanın gerçekleşmesini engelleyerek olası hamileliklerin önüne geçilmesine yardımcı olur. Düşük de olsa bazı olumsuz etkilere neden olabilen doğum kontrol haplarının gebeliği engelleme olasılığı neredeyse  %'e yakındır. İlaç kullanımı bittiğinde çocuk sahibi olabilmek için gerekli olan sağlıklı yumurtlama yeniden başlar. 

Doktorların bu ilacı kullanmalarını uygun görmediği kişilerin dışında bütün kadınların kullanabileceği doğum kontrol hapı, anne-baba olmak istemeyen, regl düzensizliği veya  sancılı regl dönemi gören kimseler tarafından da kullanılabilir.

DOĞUM KONTROL HAPI KULLANIRKEN HAMİLE KALINIR MI?

doğum kontrol hapı kullanırken hamile kalmak

doğum kontrol hapı kullanırken hamile kalmak

Düzenli kullanımında %99’a kadar etkili olan hamilelikten korunmada her ne kadar kusursuz kullanılsa da istisnai olarak hatalı kullanımlarında % 8 başarısızlık ihtimaline sahiptir. Yani bu ilaçlar düzenli kullanılsa da her yöntem gibi başarısızlık (gebe kalma ihtimali) riski mevcuttur. Çocuk sahibi olmak isteyen çiftlerde doğum kontrol hap kullanımı bırakılmalıdır.

Hapların hamileliği engellemesiyle beraber; regl düzenleme ve yumurtalık kistlerinin tedavisinde etkin olabileceği tespit edilmiştir.

Doğum kontrol hapının riskleri! Doğum kontrol hapını kimler kullanmamalı? İLİŞKİLİ HABERDoğum kontrol hapının riskleri! Doğum kontrol hapını kimler kullanmamalı?

DOĞUM KONTROL HAPINI KİMLER KULLANMAMALI?

  • yaşın üzerinde bir kadın eğer günlük hayatında sigara da içiyorsa kesinlikle doğum kontrol hapı kullanmamalıdır!
  • -Pıhtılaşma bozukluğu olan hamile kadın eğer sigara içmişse de yine çok tehlikelidir.
  • -Hamileliğinde pıhtı bozukluğu görülen anne adaylarında doktor sıkıntı tespit etmişse hamileliği bittikten sonra da doğum kontrol hapının kullanılmasını uygun görmeyebilir.

Doğum kontrol hapı kullanırken bu hataları yapıyor olabilir misiniz?

Gebelik ihtimalini azaltmak için kullanılan yöntemlerin tamamı olarak tanımlayabileceğimiz doğum kontrolü; kadınlar ve erkeklerin kullanabileceği yöntemler olarak ikiye ayrılıyor. Prezervatif kullanımı ve doğum kontrol hapları günümüzde en yaygın kullanılan seçenekler olarak karşımıza çıkarken; doğum kontrol hapı, şimdiye kadarki en iyi tıbbi buluşlardan biri olarak görülmeye devam ediyor.

Oldukça küçük bir hap olmasına rağmen boyutuyla ters orantılı faydalar sağlayan doğum kontrol hapları; gebelik ihtimalini büyük oranda ortadan kaldırıyor olmasının yanı sıra menstruasyon döngüsünü düzene sokup adet sancılarını azaltmak konusunda da oldukça etkili. Yapılan araştırmalara göre gebelik önleme konusunda %99 oranında etkili olduğu ortaya koyulan doğum kontrol haplarının tüm bu faydalarından yararlanabilmek için, düzenli olarak kullanmanız şart.

Peki doğum kontrol hapı kullanırken dikkat etmeniz gereken konular ve bu konuda en sık yapılan yanlışlar neler?

Doğum kontrol hapını her gün almamak.

Doğum kontrol hapını günü gününe kullanmamak bir sonraki korunmasız cinsel ilişkinizde hamile kalacağınız anlamına gelmiyor olsa da; bu yöntemin etkisini azaltan en önemli faktörlerden biri. Doğum kontrol hapı kullanırken gün atlamayı çok büyük bir sorun olarak görmüyor olsanız da, bu durum hamile kalma riskinizi arttırıyor.

Hapınızı almayı unuttuğunuzda ne yapacağınızı bilmiyor olmak.

Günlük olarak alınması gereken bir doğum kontrol hapı kullanıyorsanız ve bir günlüğüne hapınızı almayı unuttuysanız, yapmanız gereken hatırlar hatırlamaz hapınızı, o gün almanız gereken hapla beraber almak. Eğer birden fazla kez unuttuysanız, hamilelik riskini ortadan kaldırmak adına cinsel ilişki sırasında prezervatif kullanmak gibi diğer yöntemlere başvurabilirsiniz.

dogum kontrol hapları ile ilgili yanlislar

Haplarınızı yanlış zamanda almak.

Eğer kullandığınız doğum kontrol hapı projestin, yani gebelik hormonu haplarından biriyse; dikkat etmeniz gereken konulardan biri de hapınızı her gün aynı 3 saatlik dilim içerisinde almak. Böylelikle gebelik riskini azaltmak konusunda daha etkili bir adım atabilirsiniz.

Hap kullanımına rağmen sancılı adet dönemleri geçiriyorsanız, bunun sebebi de düzensiz olarak kullandığınız haplarınız olabilir.

Geciktirici hap kullanımında aşırıya kaçmak.

Aylar öncesinden planladığınız tatil regl döneminizle çakışıyorsa, geciktirici bir hap kullanımı tek çareniz olabilir. Ne var ki, geciktirici hap kullanarak adet döneminizi erteledikten sonra,  hafta arası aralıksız doğum kontrol hapı kullanmaya devam etmek, döngünüzü bozabilir ve ani kanamalarla sonuçlanabilir. Bu durum kulağa geldiği kadar zararlı olmasa da, beklenmedik bir anda gelen kanama canınızı sıkabilir.

Doğum kontrol hapı seçimi konusunda doktorunuza danışmamak.

Doğum kontrol hapı kullanımı oldukça pratik olsa da, her kadın vücudu için uygun bir yöntem olmayabiliyor. Örneğin kanınızın pıhtılaşmasıyla ilgili bir probleminiz varsa, size en uygun hapı bulabilmek ve felç gibi tehlikeli riskleri ortadan kaldırmak adına mutlaka bir doktora danışmanız gerekiyor. Diğer yandan 35 yaş üstü sigara içen kadınlarda yanlış doğum kontrol hapı kullanımı auralı migrenle sonuçlanabiliyor.

Doğum kontrol hapının faydalarının ve zararlarının bilincinde olmamak.

Doğum kontrol haplarıyla ilgili en yaygın düşüncelerden biri de, önceden doğum kontrol hapı kullanmış olmanın hamile kalmak istediğiniz dönemde de bu ihtimali düşürüyor olması. Ne var ki, hap aldığınız dönemde hamile kalsanız dahi, bu durumun fetüsü olumsuz etkilemesi için herhangi bir sebep bulunmuyor.

Doğum kontrol haplarının gebeliği sonuçlandırabileceği düşüncesi de konuyla ilgili yanlış düşüncelerden biri olarak karşımıza çıkıyor. Doğum kontrol hapının gebelik sonlandırmak gibi bir etkisi bulunmamakla birlikte; kullanım amacınızın gebeliği önlemek ve menstrual döngünüzü düzene sokmak olması gerekiyor.

 

İlginizi çekebilir:

Doğum kontrolüyle ilgili okudukça şaşıracağınız ilginç bilgiler

Doğum kontrol yöntemlerinin tarihsel serüveni ve gelecekte beklenen şaşırtıcı yenilikler

Geleneksel doğum kontrol yöntemlerine teknolojik alternatifler: NaturalCycles

 

Kaynak:

seafoodplus.info

seafoodplus.info

Doğum kontrol hapı

Yüksek sesle oku Listen

Doğum kontrol hapı nasıl alınır

21 adet hap içeren bir kutu aşağıdaki şekilde kullanılmalıdır:

  • Her gün aynı saatte 1 hap alın. Haftanın günleri genellikle ambalajın arka yüzünde işaretlidir. Bir hapı almayı unutup unutmadığınızı kontrol edebilirsiniz.
  • 21 gün (3 hafta) sonra kutu biter.
  • Sonraki 7 gün (1 hafta) boyunca hap almayın. O hafta vajinanızdan kan gelmeye başlayacak (adet dönemi). O hafta içinde de korunmuş olacaksınız.
  • 7 gün (1 hafta) sonrasında kanamanız devam etse dahi yeni bir kutuya başlayın.
  • Önceki adımları takip ederek devam edin.

21 gün (3 hafta) sonra kutu biter. Adet dönemi bu haftada başlar. 7 gün (1 hafta) sonrasında kanamanız devam etse dahi yeni bir kutuya başlayın.

Yüksek sesle oku Listen

21 gün (3 hafta) sonra kutu biter. Adet dönemi bu haftada başlar. 7 gün (1 hafta) sonrasında kanamanız devam etse dahi yeni bir kutuya başlayın.

21 gün (3 hafta) sonra kutu biter. Adet dönemi bu haftada başlar. 7 gün (1 hafta) sonrasında kanamanız devam etse dahi yeni bir kutuya başlayın.

Güvenilir

Doğum kontrol hapı güvenilirdir. Her kadından yaklaşık 9’u, 1 yıldır doğum kontrol hapı kullanırken hamile kalmaktadır.
Aşağıdaki durumlarda doğum kontrol hapı daha az güvenli olabilir:

  • Her zaman aynı saatte almazsanız (özellikle hapı, genellikle almakta olduğunuz saatten 12 saat sonra veya daha geç alırsanız);
  • Hapı aldığınız 2 saat içerisinde kusarsanız;
  • Sarı kantaron (St John’s Wort) gibi belirli ilaçlar kullanıyorsanız. Doktorunuza doğum kontrol hapı kullandığınızı belirtin. İlaç reçete ederken bunu göz önünde bulunduracaktır.
  • Hapı almayı unutmayın.

Doğum kontrol hapının daha az güvenli olduğu bir zamanda cinsel ilişki yaşarsanız prezervatif kullanın.

Yalnızca cinsel ilişkiye girdiğiniz günlerde doğum kontrol hapı kullanmak hiç güvenli değildir.

1 hapı almayı unutursanız ne olur?

Doğum kontrol hapını, bu 1 günde 2 hap almanız anlamına gelse dahi mümkün olan en kısa süre içerisinde alın.

Yüksek sesle oku Listen

Doğum kontrol hapını, bu 1 günde 2 hap almanız anlamına gelse dahi mümkün olan en kısa süre içerisinde alın.

Doğum kontrol hapını, bu 1 günde 2 hap almanız anlamına gelse dahi mümkün olan en kısa süre içerisinde alın.

Kutuda kalan hapları normal olarak almaya devam edin.

Yüksek sesle oku Listen

Kutuda kalan hapları normal olarak almaya devam edin.

Kutuda kalan hapları normal olarak almaya devam edin.

2 veya daha fazla hapı almayı unutursanız ne olur? - Kutunun ilk haftasında (1 ila 7. gün arası)

2 veya daha fazla hapı almayı unutursanız ne olur? - Kutunun ilk haftasında (1 ila 7. gün arası)

Yüksek sesle oku Listen

2 veya daha fazla hapı almayı unutursanız ne olur? - Kutunun ilk haftasında (1 ila 7. gün arası)

Doğum kontrol hapını, aynı günde 2 hap almanız anlamına gelse dahi mümkün olan en kısa süre içerisinde alın.

Yüksek sesle oku Listen

Doğum kontrol hapını, aynı günde 2 hap almanız anlamına gelse dahi mümkün olan en kısa süre içerisinde alın.

Doğum kontrol hapını, aynı günde 2 hap almanız anlamına gelse dahi mümkün olan en kısa süre içerisinde alın.

Kutuda kalan hapları normal olarak almaya devam edin.

Yüksek sesle oku Listen

Kutuda kalan hapları normal olarak almaya devam edin.

Kutuda kalan hapları normal olarak almaya devam edin.

Aynı zamanda sonraki 7 gün içerisinde cinsel ilişki yaşarken bir prezervatif kullanın.

Yüksek sesle oku Listen

Aynı zamanda sonraki 7 gün içerisinde cinsel ilişki yaşarken bir prezervatif kullanın.

Aynı zamanda sonraki 7 gün içerisinde cinsel ilişki yaşarken bir prezervatif kullanın.

Eğer son 5 gün içerisinde korunmasız seks yaptıysanız ve hamile kalmak istemiyorsanız

Yüksek sesle oku Listen

Eğer son 5 gün içerisinde korunmasız seks yaptıysanız ve hamile kalmak istemiyorsanız

Eğer son 5 gün içerisinde korunmasız seks yaptıysanız ve hamile kalmak istemiyorsanız

Mümkün olan en yakın zamanda acil gebelik önleme hapı alın.

Yüksek sesle oku Listen

Mümkün olan en yakın zamanda acil gebelik önleme hapı alın.

Mümkün olan en yakın zamanda acil gebelik önleme hapı alın.

2 veya daha fazla hapı almayı unutursanız ne olur? - Kutunun ikinci haftasında (8 ila gün arası)

  • Doğum kontrol hapını, aynı günde 2 hap almanız anlamına gelse dahi mümkün olan en kısa süre içerisinde alın.
  • Kutuda kalan hapları normal olarak almaya devam edin.
  • Aynı zamanda sonraki 7 gün içerisinde cinsel ilişki yaşarken bir prezervatif kullanın.
  • Son bir kaç gün içerisinde korunmasız seks yaptıysanız, acil gebelik önlemeye gerek yoktur.

2 veya daha fazla hapı almayı unutursanız ne olur? - Kutunun ikinci haftasında (8 ila gün arası)

Yüksek sesle oku Listen

2 veya daha fazla hapı almayı unutursanız ne olur? - Kutunun ikinci haftasında (8 ila gün arası)

Doğum kontrol hapını, aynı günde 2 hap almanız anlamına gelse dahi mümkün olan en kısa süre içerisinde alın.

Yüksek sesle oku Listen

Doğum kontrol hapını, aynı günde 2 hap almanız anlamına gelse dahi mümkün olan en kısa süre içerisinde alın.

Doğum kontrol hapını, aynı günde 2 hap almanız anlamına gelse dahi mümkün olan en kısa süre içerisinde alın.

Kutuda kalan hapları normal olarak almaya devam edin.

Yüksek sesle oku Listen

Kutuda kalan hapları normal olarak almaya devam edin.

Kutuda kalan hapları normal olarak almaya devam edin.

Aynı zamanda sonraki 7 gün içerisinde cinsel ilişki yaşarken bir prezervatif kullanın.

Yüksek sesle oku Listen

Aynı zamanda sonraki 7 gün içerisinde cinsel ilişki yaşarken bir prezervatif kullanın.

Aynı zamanda sonraki 7 gün içerisinde cinsel ilişki yaşarken bir prezervatif kullanın.

2 veya daha fazla hapı almayı unutursanız ne olur? - Kutunun üçüncü haftasında (15 ila gün arası)

  • Doğum kontrol hapını, aynı günde 2 hap almanız anlamına gelse dahi mümkün olan en kısa süre içerisinde alın.
  • Kutuda kalan hapları normal olarak almaya devam edin.
  • Paketiniz bittiyse, sonraki gün hemen yeni paketi kullanmaya başlayın. 7 günlük bir ara vermeyin.
  • Aynı zamanda sonraki 7 gün içerisinde cinsel ilişki yaşarken bir prezervatif kullanın.
  • Son bir kaç gün içerisinde korunmasız seks yaptıysanız, acil gebelik önlemeye gerek yoktur.

2 veya daha fazla hapı almayı unutursanız ne olur? - Kutunun üçüncü haftasında (15 ila gün arası)

Yüksek sesle oku Listen

2 veya daha fazla hapı almayı unutursanız ne olur? - Kutunun üçüncü haftasında (15 ila gün arası)

Doğum kontrol hapını, aynı günde 2 hap almanız anlamına gelse dahi mümkün olan en kısa süre içerisinde alın.

Yüksek sesle oku Listen

Doğum kontrol hapını, aynı günde 2 hap almanız anlamına gelse dahi mümkün olan en kısa süre içerisinde alın.

Doğum kontrol hapını, aynı günde 2 hap almanız anlamına gelse dahi mümkün olan en kısa süre içerisinde alın.

Kutuda kalan hapları normal olarak almaya devam edin.

Yüksek sesle oku Listen

Kutuda kalan hapları normal olarak almaya devam edin.

Kutuda kalan hapları normal olarak almaya devam edin.

Paketiniz bittiyse, sonraki gün hemen yeni paketi kullanmaya başlayın. 7 günlük bir ara vermeyin.

Yüksek sesle oku Listen

Paketiniz bittiyse, sonraki gün hemen yeni paketi kullanmaya başlayın. 7 günlük bir ara vermeyin.

Paketiniz bittiyse, sonraki gün hemen yeni paketi kullanmaya başlayın. 7 günlük bir ara vermeyin.

Aynı zamanda sonraki 7 gün içerisinde cinsel ilişki yaşarken bir prezervatif kullanın.

Yüksek sesle oku Listen

Aynı zamanda sonraki 7 gün içerisinde cinsel ilişki yaşarken bir prezervatif kullanın.

Aynı zamanda sonraki 7 gün içerisinde cinsel ilişki yaşarken bir prezervatif kullanın.

Kutunun farklı haftalarında 2 veya daha fazla hapı almayı unutursanız, yardım için bir sağlık uzmanına danışın.

Eğer hapı almayı sıklıkla unutuyorsanız, hatırlamanıza yardımcı olacak bir yöntem kullanabilir veya diğer gebelik önleme yöntemleri konusunda bir doktorla konuşabilirsiniz.

Sağlığınızı etkilemez

Hormon içerir. Bu hormonlar genellikle sağlığınızı etkilemez. Fakat bazı durumlarda, başka bir gebelik önleme yöntemi seçmeniz daha iyi olur. Tavsiye için bir doktora danışın.

Gebelik önleme hapı sizi daha az fertil yapmaz. Gebe kalmak istiyorsanız, hapı almayı bırakın.

Haplar kilo almanıza neden olmaz.

Haplar vücut tüylerinizde artışa neden olmaz.

Doğum kontrol hapının kullanıldığı ilk aylarda hassas göğüsler, 2 adet dönemi arasında hafif kanama, baş ağrısı ve bulantı gibi yan etkiler görülebilir. Bu etkiler genellikle kendiliğinden geçerler. Bu etkiler ortadan kalkmadığı takdirde bir doktora danışın. Farklı türde doğum kontrol hapları bulunmaktadır. Bir doktorla birlikte size en uygun doğum kontrol hapını bulabilirsiniz.

Adet döneminiz daha hafif ve az ağrılı geçebilir.

HIV ve STI’lere karşı koruması yoktur

Mini hap

Aynı zamanda mini hap da kullanabilirsiniz. Mini hap normal doğum kontrol hapına benzer, ancak kutu 21 hap yerine 28 hap içerir.

Mini hap 1 hormon içerir. Hormon, sperm hücrelerinin rahme girip yumurta hücresine erişmesini zorlaştırır.

Emziriyorsanız mini-hap kullanabilirsiniz.

Mini hapların en yaygın yan etkileri düzensiz adet dönemleri ve 2 adet dönemi arası kanamadır.

Mini hap nasıl alınır

Mini hapı aşağıdaki şekilde alın:

  • Her gün aynı saatte 1 hap alın;
  • 28 gün (4 hafta) sonra ilk kutuyu bitirdiğinizde ertesi gün yeni bir tane alın. Mini hapı adet döneminiz boyunca almaya devam edin.

Mini hapın güvenliği normal zamandan 12 saatten daha geç bir süre boyunca almayı unutursanız azalır.

28 gün (4 hafta) sonra ilk kutuyu bitirdiğinizde ertesi gün yeni bir tane alın. Mini hapı adet döneminiz boyunca almaya devam edin.

Yüksek sesle oku Listen

28 gün (4 hafta) sonra ilk kutuyu bitirdiğinizde ertesi gün yeni bir tane alın. Mini hapı adet döneminiz boyunca almaya devam edin.

28 gün (4 hafta) sonra ilk kutuyu bitirdiğinizde ertesi gün yeni bir tane alın. Mini hapı adet döneminiz boyunca almaya devam edin.

Doğum kontrol hapı satın almak

Doğum kontrol hapını satın almak için bir doktordanreçete almanız gerekir. Doğum kontrol hapını reçetesiz alamazsınız. Doğum kontrol hapını sadece bir eczaneden alabilirsiniz.

Belçika’da çeşitli doğum kontrol hapı türleri ve markaları mevcuttur. Bunlar fiyat olarak oldukça çeşitlidir. Daha fazla bilgi için bir sağlık uzmanına danışın.

Mini-hapın fiyatını söylemek zor. Çok sayıda marka var ve fiyatları da birbirinden oldukça farklı. Daha fazla bilgi için bir sağlık uzmanına danışın.

Bazı sağlık sigortası fonları gebelik önleyiciler için yapılan harcamaları kısmen karşılar. Bilgi için sağlık sigorta fonuna danışın.

Ancak doktor muayenesi için hasta katılım payı ödemeniz gerekir. Bazı kişilerin artan geri ödeme ya da acil sağlık hizmetindenyararlanma hakkı bulunmaktadır. Aşağıda ücretsiz muayene olabileceğiniz doktorların adresleri bulunmaktadır.

Doğum Kontrol Hapı Kullanırken Hamile Kalmak

Her kadın belli bir yaştan ve sosyo- ekonomik düzeye eriştikten sonra bir çocuk sahibi olabilmek ister. Evlendikten sonra ise bu istek çok daha artar. Çünkü bir bebek dünyaya getirerek evliliği ve aile kavramını çok daha iyi pekiştirmek söz konusudur. Ancak kişi henüz gebeliğe hazır olmadığı ya da yeterli sayıda çocuk sahibi olduğunu düşündüğü durumlarda kesinlikle bir gebelikten korunmalıdır. İstenmeyen bir gebelik hem kişi için hem de aile için pek çok sorun ortaya çıkarabileceğinden gebelik istemeyen kadınların mutlaka bundan korunması gerekir. Bu amaçla da günümüzde kullanılabilecek pek çok farklı gebelikten koruyucu yöntem bulunmaktadır. Bunlar içinde de en pratik ve etkili olanlardan birisi de doğum kontrol haplarıdır. 

Doğum kontrol hapı nedir?

Doğum kontrol hapları, yani “oral kontraseptif haplar” gebelik oluşmasını engellemeye yönelik hormon içerikli ilaçlardır. Bu haplar kadının yumurtalıklarında yumurtlamayı durdurarak ve rahim ağzından rahim içine sperm geçişini önleyerek gebelik oluşmasını engellemektedir. Doğum kontrol hapları, doğal kadınlık hormonları olan östrojen ve progesteronun sentetik halini içerirler. Doğum kontrol haplarının çoğu bu iki hormonu da içerir ve “kombine oral kontraseptif” olarak adlandırılır. Sadece progesteron hormonu içeren doğum kontrol hapları ise “mini pill” olarak adlandırılır.

Doğum kontrol hapı nasıl kullanılır?

Doğum kontrol hapı kutularında çoğu zaman 21 tane hap bulunmakla birlikte, 28 tane içerenler de bulunmaktadır. Hapı kullanmaya adetin ilk günü başlanır, kimi zaman da ilk günü içinde başlanabilir. Bu haplardan istenen etkinin alınabilmesi için her gün aynı saatlerde bir tane hap alınarak kutudakiler bitene kadar devam edilir. 1 kutu hap bittikten sonra veya bazen bitmeye yakın zamanda adet kanaması başlayacaktır. Bu bağlamda kutu bittikten sonra 7 gün ara verilir. Adet kanaması az miktarda devam etse bile 7 gün aradan sonra yeni kutuya başlanır. Gebelikten korunmak istenen süre boyunca bu sistem hiç bozmadan sürdürülür. Yani 21 gün hap, 7 gün ara, 21 gün hap, 7 gün ara şeklinde devam edilmelidir.

Doğum kontrol hapları düzenli kullanılmalımı?

Doğum kontrol hapları ve diğer doğum kontrolü amacı ile kullanılan yöntemlerin hiçbirinin % gebelikten koruma garantisi yoktur. Hatta kadının cerrahi müdahale ile tüplerini bağlatması durumunda bile çok az da olsa hamilelik riski vardır. Ancak doğum kontrol hapının kullanımına bağlı olarak hamilelik riski artmaktadır. Genellikle doğum kontrol hapı kullanımının unutulması, başka ilaçlarla birlikte alınması ve düzensiz kullanımı sonucunda hapların koruyuculuk özelliği zayıflamaktadır. Bu nedenle doğum kontrol hapını kullanırken hamilelik riskinin mevcut olduğu akıldan çıkarılmamalıdır. Ayrıca haplar, düzenli olarak her gün ve aynı saatte alınması durumunda kullanım amacına tam olarak hizmet etmektedir. Bu bakımdan doğum kontrol haplarının günlük alımının unutulması ve ertesi gün alınması koruyuculuk özelliğinin kaybolmasına ve hamileliğin oluşmasına neden olabilir.

Doğum kontrol hapı düzenli kullanılsa bile hamilelik riski var mıdır?

Doğum kontrol hapları düzenli bir şekilde, günlük olarak, aynı saatte kullanıldığı takdirde oldukça başarılı bir doğum kontrol yöntemidir. Ancak doğum kontrol hapının düzenli olarak aksatılmadan her gün aynı saatte alınmasına rağmen, bazı kadınlarda gebeliğin meydana gelebildiği gözlemlenmiştir. Çünkü hiçbir doğum kontrol yöntemi % koruma sağlayamaz.

Bu nedenle doğum kontrol hapı kullanırken, adet kanaması için verilen ara dönemlerde adet kanaması gerçekleşmiyorsa, mutlaka gerekli inceleme için doktora başvurmak önerilir. Bu gibi durumlarda gebelik söz konusu olabilirken, ikinci kutuya başlamadan önce gebelik durumunun incelenmesi, tespit edilmesi gerekir. Ancak doğum kontrol hapı kullanırken, hamile kalan kadınların gebelik sürecinde ve bebeğin sağlığı açısından herhangi bir sorun da tespit edilmemiştir. Fakat bu konuda doğru bilgi için doktora danışmak, bu tür bir durum olursa gerekli tetkikleri yaptırmak önerilir.

Doğum kontrol hapı kullanırken adet kanamasının gecikmesi hamilelik belirtisi midir?

Doğum kontrol hapını kullanırken adetin gecikmiş olması, hamilelik olduğuna dair bir şüphe uyandırırken, her zaman da hamilelik göstergesi değildir. Adet gecikmesi bazı durumlarda hapların kullanımına bağlı olarak da yaşanabilir. Bu nedenle her ihtimale karşı gebelik testinin yapılması gerekir. Test sonucunun negatif çıkması halinde, doğum kontrol hapı kullanımına devam edilebilir. Ancak gebelik testinin pozitif çıkması durumunda doğum kontrol hapı kullanımı bırakılmalı ve vakit kaybetmeden doktora başvurulmalıdır. 

Doğum kontrol hapı kullanırken hamile kalma riski nedir?

Doğum kontrol hapları; eğer doğru bir şekilde kullanılırsa, haplar kişiye uygun ise ve aksatılmadan kullanılırsa oldukça etkili ve güvenilir bir doğum kontrol yöntemi aracıdır. Ama bunun için hapları kullanmaya başlamadan önce kadının mutlaka doktor kontrolünden geçmesi ve doğrum kontrol haplarını doktor önerisiyle alması doğru olur. Bu konuda yapılan araştırmalara göre doğum kontrol hapını düzenli bir şekilde kullanan tane kadından yalnızca birinde hamilelik gözlenmiştir. Kısacası doğum kontrol hapını kullanırken hamile kalma riski % 6- 8 oranındadır. Doğum kontrol hapının düzensiz kullanılması durumunda ise bu risk artmaktadır. Bu nedenle de istenen etkiyi alabilmek için doğum kontrol haplarını düzenli bir şekilde aksatmadan, her gün aynı saatte kullanmak gerekir.

Doğum kontrol hapı kullanırken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

  • Doğum kontrol haplarının etkili ve güvenilir bir şekilde kullanılması için mutlaka öncesinde jinekolojik muayenenin yapılması ve kişiye uygun hapların kullanılması gerekir. Çünkü içeriği dolayısıyla her hap her kadın için uygun olamayabiliyor.
  • Haplar rutin olarak günün aynı saatlerinde, doktor önerisi ile kullanılmalıdır. Özellikle aynı saatlerde alınmasına dikkat edilmelidir.
  • Doğum kontrol hapları genellikle 21 tabletten oluşurken, bazı kutularda 28 tablet vardır. İlaçlara ara verilmeden, bir kutu bitinceye kadar kullanılması gerekir. Kutu bitiminden sonra adet kanamalarının gerçekleşmesi için 1 hafta ara verildikten sonra, ikinci kutuya başlanır.
  • Kutu bittikten sonra kadın adet görmezse, mutlaka gebelik testi yaptırılması gerekir.
  • Doğum kontrol haplarının penisilin gibi bazı antibiyotik çeşitleri ile beraber kullanılması halinde, koruyuculuk özelliği azalmaktadır. Bu nedenle ilaç kullanılan dönemlerde ek koruma olarak prezervatif de kullanılması önerilir.
  • Doğum kontrol hapının günlük olarak kullanımın unutulması halinde, akla gelir gelmez kullanılması gerekir. İlacın üç günden daha uzun süre unutulması halinde, gebelik test yapılması ve gebelik yoksa düzenli olarak kullanılmaya devam edilmesi ve gebelik riskine karşılık prezervatif kullanılması önerilir.
  • Doğum kontrol haplarının kullanımına düşükle sonuçlanan gebeliklerde ve kürtaj operasyonlarının hemen ardından başlanmasında herhangi bir sakınca yoktur. Fakat emzirme döneminde kullanılması önerilmez.
  • Emzirmeyen anneler doğumdan 6 hafta sonra kombine doğum kontrol haplarına başlayabilir. Ancak bu hapların lohusalık döneminde kullanılması tavsiye edilmez.

Doğum kontrol hapının kullanılmaması gereken durumlar nelerdir?

  • 35 yaş ve üzeri kadınlar,
  • Sigara kullanan kadınlar,
  • Gebe olan veya gebelik şüphesi olan kadınlar,
  • Meme kanseri riski olanlar,
  • Damar içi iltihap sorunu olanlar,
  • Şeker hastalığı olanlar,
  • Epilepsi olanlar,
  • Hipertansiyon sorunu yaşayanlar,
  • Migreni olanlar,
  • Adet düzensizliği yaşayanlar,
  • Orak hücreli anemi sorunu olanlar,
  • Trigliserid yüksekliği sorunu olanlar,
  • Karaciğer hastalıkları yaşayanlar,
  • Safra kesesi hastalığı olan kadınlar doğum kontrol hapları kullanmamalıdır. 

Categories: Gebelik ve Doğum, Jinekoloji Comments

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir