emzirme ödeneği nereden alınır / Sosyal Güvenlik Kurumu

Emzirme Ödeneği Nereden Alınır

emzirme ödeneği nereden alınır

2023 Süt parası ne kadar? Süt parası alma şartları nelerdir? Emzirme parası nasıl alınır?

2023 Süt parası ne kadar? Süt parası alma şartları nelerdir? Emzirme parası nasıl alınır?

Doğum yapan anneye yapılan yardımlar arasında süt parası yer alıyor. Devlet ister çalışsın ister çalışmasın doğum yapan her anneye iki önemli ödeme yapıyor. Devletin yaptığı bu doğum yardımları, süt ve emzirme parası olarak da adlandırılıyor. Herkes tarafından bu yardımların ne kadar olduğu merak ediliyor. Peki 2023 alınacak süt parası ne kadar? Süt parası alma şartları nelerdir? İşte cevaplar:

Süt yardımı, ülkemizde 2015 yılından sonra doğum yapan anneler adına verilen maddi destek yardımıdır. Süt parası halk arasında emzirme ödeneği olarak da biliniyor. Bütün annelere yapılan süt yardımının çerçevesi ilgili kurum ve bakanlık tarafından çerçevelen bir şekilde uygulanıyor. Devlet tarafından; çalışan annelere veya eşi sigortalı olmayan çalışan babalara ödenen süt parası yardımı, tek defaya mahsus olmak üzere doğum yaptıktan sonra veriliyor. Halk arasında süt parası olarak bilinen emzirme ödeneği genellikle başvuru yapan kişiler tarafından PTT şubelerine gidilerek çekiliyor. 2023 yılı içinde belirlenen asgari ücret baz alınarak süt parası hesaplanıp annelere veriliyor. Peki, 2023 alınacak süt parası ne kadar? Süt parası alma şartları nelerdir? Süt parası kimlere verilir? Süt parası hakkında tüm merak edilenler:

Süt parası ne kadar 2023

Süt parası ne kadar 2023

SÜT PARASI KİMLERE ÖDENİR?

4A (SSK) ve 4B (BAĞ-KUR) sigorta kollarına mensup olarak hizmet akdine bağlı ya da kendi adına ve hesabına yaptıkları çalışmalardan dolayı aylık alan anneler ve babalar emzirme ödeneği desteğinden yararlanabiliyor.

Süt parasından bütün anneler yararlanamaz.

Sadece SSK'lı olarak çalışan annelere yada SSK'lı olarak çalışan babaların çalışmayan eşlerine yapılır. 

Çeyiz parası ne kadar, şartları neler? SGK çeyiz parası! SGK çeyiz parası nasıl alınır 2023İLİŞKİLİ HABERÇeyiz parası ne kadar, şartları neler? SGK çeyiz parası! SGK çeyiz parası nasıl alınır 2023

Süt parası kimlere ödenir

Süt parası kimlere ödenir

SÜT PARASI NASIL ALINIR?

Süt yardımının bazı özellikleri bulunuyor:

Annelere yapılan süt parası ödemeleri, sadece bir defaya mahsus bir şeklide veriliyor.

SSK’lı olarak çalışan kadınlar ya da SSK’lı erkeklerin çalışmayan eşleri adına, emzirme ödeneği hazırlanıyor.

4A ve 4B sigortalılar ya da sigortalıların eşleri, emzirme ödeneğinden yararlanabilir.

2015 yılından itibaren verilmeye başlanan süt parası 2015 yılından sonra doğan çocukların her biri için ayrı olacak şeklide ödemesi yapılır.

Süt parası alma şartları

Süt parası alma şartları

SÜT PARASI DESTEĞİ ALABİLMEK İÇİN GEREKLİ OLAN ŞARTLAR NELERDİR?

Süt parası başvurusu yapmak için gerekli görülen şartlar şu şekilde:

  • Süt parası ödemeleri, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan tüm annelere verilir.
  • Süt parası almak için kadınların sigortalı olarak çalışması ya da eşlerinin sigortalı olması gerekir.
  • Süt parası ödemesi, 4C yani emekli sandığına bağlı sigortalılar adına gerçekleştirilmez.
  • Sigortalıların süt parasından faydalanabilmeleri için çocukların 2015 tarihinden sonra dünyaya gelmesi gerekir.
  • 5 yaşını tamamlamayan çocuklar için süt parası ödeneği hazırlanır.
  • Emzirme ödeneğinden faydalanabilmek için doğumun gerçekleşmesi ve doğan çocukların hayatta olması kuralı bulunuyor.
  • Emzirme ödeneği başvurusundan önce, çocukların kimlik belgesinin çıkarılması gerekir.
  • Süt parası ödemeleri, sadece annelere yapılıyor. Babaların süt ödeneğini çekmesine izin verilmez.
  • SSK’lı olarak çalışan kadınların eşleri için de süt parası ödeneği çıkarılmaz.

Doğum parası ne kadar ve nasıl alınır? 2023 doğum parası hesaplama! PTT doğum parası sorgulamaİLİŞKİLİ HABERDoğum parası ne kadar ve nasıl alınır? 2023 doğum parası hesaplama! PTT doğum parası sorgulama

Süt parası 2023 ne kadar

Süt parası 2023 ne kadar

SÜT PARASI DESTEK BAŞVURUSU NEREYE YAPILIR?

Anne doğum yaptıktan hemen sonra yani sisteme düşer düşmez, anneye süt parası verilmesi kararı alınır.  Daha sonra anneye verilecek süt parası için banka hesabına bakılır. Annenin ilgili bankalarda hesabı varsa, para direkt olarak bu hesaplara yatırılır. Ama anne veya babanın Bağ-Kur’lu olması durumunda başvuru alınabilir. Süt parası ödeneği başvuruları ikamet edilen il ya da ilçedeki Sosyal Güvenlik Kurumu’na bizzat gidilerek yapılır. Kimlik belgesi ile doğuma ait evrakların kullanılması ile yapılacak başvuru, 15 gün içinde sonuçlanır.

Süt parası başvurusu için kullanılması gereken evraklar şu şekilde: 

- Süt parası müracaat talep dilekçesi

- Doğum raporu

- Doğum raporu

Kimlik belgesi

Süt parası desteği nereye yatar

Süt parası desteği nereye yatar

SÜT PARASI DESTEĞİ NEREYE YATIRILIR?

Süt parası, Ziraat Bankası veya PTT şubelerinden yatırılır. Eğer annenin Ziraat Bankası’nda hesabı varsa, süt parası direkt olarak bu hesaba yatırılır. Annenin hesabı yoksa, isim üzerine annenin ikamet adresine en yakın PTT şubesine paranın yatırılması gerçekleştirilir. Anne, PTT şubelerine yatırılmış parayı e- devlet sisteminden takip edebilir ve kimlik belgesi ile veznelerden alabilir. 

Süt parası desteği ne zaman yatırılır

Süt parası desteği ne zaman yatırılır

SÜT PARASI NE KADAR?

2023 yılında süt parası 315 TL olarak ödeniyor. Ancak 2023 süt parası zammı henüz kesinleşmedi. Sadece 1 ay (tek sefere mahsus ödenir. Süt parasını almaya hak kazandığınız andan itibaren 5 yıl içinde bu parayı PTT'den almanız gereklidir. 

SÜT PARASI DESTEĞİ NE ZAMAN YATIRILIR?

Süt parası desteği her ayın 8-14 günleri arasında ödemesi yapılır. Doğumun meydana geldiği ayda yapılan başvurularda, bir sonraki ayın 8’i ile 14’ü arasında süt parasının alınması sağlanır.

Mert Ramazan Demir'i ilk kez gören Semiha Yankı'dan dikkat çeken benzetme! "Sokağa çıksanız..."

İLİŞKİLİ HABER

Mert Ramazan Demir'i ilk kez gören Semiha Yankı'dan dikkat çeken benzetme! "Sokağa çıksanız..."

2023 Doğum parası, emzirme ödeneği, çocuk yardımı ne kadar? Çalışan kadın rapor, iş görmezlik ödemesi hesaplama!

Yeni doğum yapan anneler için devlet tarafından ödenen doğum parası hesaplama araştırmaları 2023 asgari ücretin açıklanmasıyla birlikte hız kazandı. Kadınlar doğum yaptıklarında üç, bazı durumlarda ise dört ayrı ödenek alıyorlar. Öncelikle doğum izninde oldukları dönemde maaşlarını devletten iş görmezlik ödeneği ile alan annelere ayrıca doğum parası, emzirme ve yaparlarsa yarı çalışma ödeneği de veriliyor.

ANNELERE YAPILAN DOĞUM ÖDEMELERİ

RAPOR, İŞ GÖRMEZLİK PARASI; doğum öncesi ve sonrası toplam kullanılan 112 günlük (16 hafta) izin süresi üzerinden hesaplanıyor. İkiz ve üçüz olunca bu süreye 2 hafta daha katılıyor. Paranın yatıp yatmadığı ‘turkiye.gov.tr’ den kontrol edilebiliyor. Para, annenin adına açılan Ziraat Bankası hesabına doğum izni bittikten sonra yatıyor. Ya da başvuru yapan kişiler tarafından PTT şubelerine gidilerek çekiliyor.

DOĞUM YARDIMI: Annelere çalışıp çalışmadığına bakılmaksızın doğum parası da veriliyor. İlk çocuk için 300, ikinci için 400, üçüncü ve sonrakilere de 600 lira ödeniyor. Bunun için en yakın kaymakamlığa başvurmak yeterli, Çocuğun doğum belgelerini de yanınızda götürmeyi unutmayın.

EMZİRME ÖDENEĞİ: Emzirme ödeneği almak için de kadının çalışıyor olması ya da kendi işini yapması veya eşinin kendi işini yapıyor ya da bir yerde çalışıyor olması yeterli oluyor. Her yıl bu ödenek yeniden belirleniyor. 2022'de tutar 316 liraydı, bu yıl için henüz rakam belli değil. Kadın çalışmıyorsa sigortalı eşine bu para ödeniyor.

ÇOKLU DOĞUM YARDIMI: En fazla 24 ay verilen ‘Çoklu Doğum Yardım Programı’ ile ikiz, üçüz gibi çoklu doğum yaşayan ihtiyaç sahibi ailelere, 0-2 yaş aralığında çocuk başına 2 yıl boyunca aylık 150 lira ödeme yapılıyor. Hanedeki kişi başına gelir şartı, 2022 yılı için 1.416 lira oldu.

2023 Doğum parası, emzirme ödeneği, çocuk yardımı ne kadar Çalışan kadın rapor, iş görmezlik ödemesi hesaplamaRAPOR, İZ GÖRMEZLİK ÖDENEĞİ PARASI HESAPLAMA 2023

Doğum izin gün sayısı, doğumdan önce 8 hafta yani 56 gün, doğumdan sonra da 56 olmak üzere 112 gündür. Çoğul gebelik (ikiz, üçüz vs.) durumu varsa doğum incesi izne fazladan 2 hafta (14 gün) olmak üzere en fazla 126 gün olmaktadır. 126 günden fazla girerseniz sistemimiz 126 gün üzerinden hesap yapacaktır.

2023 Asgari ücretli bir annenin ödeneği şöyle hesaplanıyor:

Aylık brüt ücret: 10 bin 8 TL

Günlük brüt ücret: 10 bin 8 TL/ 30 = 333,60 TL

16 Haftalık (112 gün) rapor parası: 333,60X 112= 37.363,2 TL

Anneye ödenecek miktar: 37.363,2 X 2/ 3= 24.57 TL

*Brüt ücrete göre örnek bir doğum parası hesaplamasıdır.

2023 Doğum parası, emzirme ödeneği, çocuk yardımı ne kadar Çalışan kadın rapor, iş görmezlik ödemesi hesaplama

DOĞUM (RAPOR) PARASI İÇİN ARANAN ŞARTLAR

SSK'lı çalışan kadınlara doğum yardımı adı altında izin döneminde iş görmezlik ödemesi yapılıyor. Yeni annenin doğum parasını alabilmesi için bazı şartları taşıması gerekiyor. Bunlar şöyle:

-Doğumdan önceki 1 yıl içinde en az 90 gün sigorta primi yatırılmış olmalı. Doğum izni başlamadan önce işten ayrılanlar bu ödeneği alamıyor.

-Kadının işyerindeki sigortalılık halinin devam etmesi gerekiyor. Rapor süresince yani 112 gün içinde işyerinde çalışmamak şart.

-Kadın çalışan, doktordan alacağı raporu işyerine teslim etmeli. Diğer işlemler işyeri tarafından yapılıyor.

Emzirme Ödeneği Nasıl Alınır (Süt Parası) SGK? Emzirme Ödeneği Başvurusu (SGK, PTT) Nasıl Yapılır? Emzirme Ödeneği Başvuru Ekranı!

Kanuna göre belirli şartları haiz kişilerin almaya hak kazandığı emzirme ödeneği başvurusu ilgili kurumlar tarafından alınır. Sisteme göre memurların kurumların tarafından, 4A ve 4B kategorilerindeki işçiler için ise SGK tarafından ödemeler yapılır. Emzirme ödeneğinin tutarı her yıl belirli oranda artırılır. Söz konusu yardımdan faydalanmak için doğumun canlı gerçekleşmiş olma şartı da bulunur. Peki, emzirme ödeneği başvurusu nasıl yapılır, emzirme ödeneği başvurusu nereye yapılır? Süt parası başvurusuna ilişkin bütün detaylar haberimizin devamında…

EMZİRME ÖDENEĞİ NEDİR, KİMLER ALABİLİR?

Emzirme ödeneği, canlı doğum yapan sigortalı anne ya da canlı doğum yapan sigortasız annenin sigortalı eşinin hesabına yapılan maddi yardımdır. Öte yandan hizmet akdine tabi ya da kendi adına ve hesabına yaptıkları çalışmalarından dolayı gelir veya aylık alan kadına ya da gelir veya aylık alan erkeğin sigortalı olmayan eşine emzirme ödeneği ödemesi yapılır.

4A ve 4B’li hizmet akdine tabi çalışanlara ödemeler SGK tarafından yapılırken 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’na (DMK) tabii olanların ödemeleri kurumları tarafından yapılır.

EMZİRME ÖDENEĞİ BAŞVURU EKRANI İÇİN (TIKLAYINIZ)

EMZİRME ÖDENEĞİ ŞARTLARI NELER?

Emzirme ödeneği yani süt parası yardımından faydalanmak için sağlanması gereken şartlar şöyle:

  • 4A sigortalı çalışan için doğumdan önceki bir yıl içinde en az 120 gün kısa vadeli sigorta primi ödenmiş olmalı.
  • 4B sigortalılar için ise doğumdan önceki bir yıl içinde en az 120 gün kısa vadeli sigorta primi ödenmiş olmalı.
  • Doğum canlı gerçekleşmiş olmalı.

EMZİRME ÖDENEĞİ NE KADAR, KAÇ LİRA 2023?

Her bir çocuk için ayrı ayrı ödenen emzirme ödeneği 2022 yılında canlı doğan çocuklar için 2022 TL iken, 2023 yılında gerçekleşen doğumlarda bu tutar 520 lira olarak ödenir.

SÜT PARASI BAŞVURUSU NASIL YAPILIR (2023)?

Canlı gerçekleşen doğumun ardından alınan doğum raporu ile birlikte doğumun gerçekleştiği hastaneye müracaat edilir. Burada ilgili personelin gerekli işlemleri tamamlamasının ardından 15 iş günü içerisinde sistemde kayıtlı banka hesaplarından birine emzirme ödeneği tutarı aktarılır.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir