mıknatısın iki ucuna ne denir / Sesli Sözlük - bir mıknatıs demirinin iki ucundan her biri

Mıknatısın Iki Ucuna Ne Denir

mıknatısın iki ucuna ne denir

MIKNATIS VE MIKNATISIN KUTUPLARI


Demir ve çelik parçalrını çeken, serbest olarak asıldığı zaman da belli bir doğrultuyu alan cisimlere mıknatıs adı verilir. fizik biliminini en önemli kollarından biri olan manyetizma, mıknatıs cisimler yardımı ile incelenir.
Mıknatıs doğada bulunduğu için çok eski çağlardan beri bilinmektedir. eski çağlarda yaşamış olan insanlar, mıknatıs taşı ya da manyetit adı verilen bir maden filizinin mıknatısın özelliklerine sahip olduğunu biliyorlardı. manyetit adı o çağ insanları için önemli bir yerleşim merkezi olan Manisa'dan gelir, manyetit filizinin en çok çıktığı yer Manisa ve çevresidir.
Aslında manyetit, demir oksitten başka bir şey değildir.



Çelik bir çubuğu manyetit filizinin yanına koyarsak, çelik çubuk da bir zaman sonra mıknatıslık özellikleri kazanır, bir başka deyişle mıknatısaşır. Bu durumda mıknatısları ikiye ayırabiliriz. Bunlardan birincisi "doğal mıknatıs" ikincisi ise "yapay mıknatıs" tır. Gellikle yapay mıknatıslar daha çok kullanılır.

Mıknatısın Kutupları:
Bir mıknatıs çubuğu demir tozlarının arasında gezdirdikten sonra kaldıracak olursak demir tozlarının mıknatısın uçlarında daha yoğun bir şekilde toplandığını görürüz. Bu küçük deney bize mıknatısın uçlarındaki çekim özelliğinin diğer yerlerine göre daha çok olduğunu gösterir. Mıknatısın çekim özelliğinin daha çok olduğu bu bölgelere kutup adı verilir. Her mıknatısın mutlaka iki kutbu vardır. Hiçbir zaman tek kutuplu mıknatıs elde edilemez. Uzun bir mıknatıs çubuğunu ikiye bölsek bile yine ikişer kutuplu iki mıknatıs elde ederiz. Bu parçalama işini ne kadar da sürdürsek, sonuç yine değişmez. Ancak bu yaptığımız işin tersini yapıp parçaladığımız mıknatısları birleştirmeye kalksak, oluşan kutupların ok olduğunu ve yalnız iki kutbun kaldığını görürüz.
Çubuk şeklinde küçük bir mıknatısı tam ortasından bir iple asarsak dengeye geldikten sonra mıknatısın bir ucunun kuzeyi bir ucunu da güneyi gösterdiğini görürüz. İşte mıknatısın kuzeyi gösteren ucuna “mıknatısın kuzey kutbu” denir “N” sembolü ile gösterilir. Güneyi gösteren ucuna ise “mıknatısın güney kutbu” denir “S” sembolü ile gösterilir.

Etiketler: Fizik, Temel-Bilgiler

kaynağı değiştir]

Elektrik motorları

DA motorlar
AC SCmekanik komütatör
AC elektronik komütatör
AC eşzamansız indiksiyon
AC dinamosu
Özel manyetikli makineler
Manyetikler olmayan makineler
Muhafaza tipleri
Bileşenler ve ekipmanlar
SI elektromanyetizma birimleri
  • C - Kapasitans (F)
  • Q - Şarj (C)
  • G , B , Y - İletkenlik, yatkınlık, admittans (S)
  • κ , γ , σ - İletkenlik (S/m)
  • I - Akım (A)
  • 'D' - Elektrikli yer değiştirme alanı (C/m2)
  • 'E' - Elektrik alanı (V/m)
  • Φ E - Elektrik akısı (V·m)
  • χ e - Elektriksel duyarlılık
  • U , ΔV , Δφ ; E - Emf (V)
  • L , M - Endüktans (H)
  • 'H' - Manyetik alan (A/m) mukavemet
  • Φ - Manyetik akı (Wb)
  • 'B' - Manyetik akı yoğunluğu (T)
  • χ - Manyetik alınganlık
  • μ - Geçirgenlik (H/m)
  • ε - Geçirgenlik (F/m)
  • P - Güç (W)
  • R , X , Z - Direnç, reaktans, empedans (Ω)
  • ρ - Özdirenç ()·m)
Motor kontrolörleri
Tarihsel
Deneysel, fütüristik
İlgili konular
İnsanlar
Ayrıca bakınız
kaynağı değiştir]

En basit haliyle bir elektromıknatıs sarmal şekil verilmiş bir telin iki ucuna gerilim uygulanarak elde edilir. Sarmalın ortasına ferromanyetik bir cisim koyularak mıknatıslık özelliği yüzlerce kat arttırılabilir. Elektromıknatıslar, mıknatıslık özelliğini sadece telden akım geçtiği sürece korur. Oluşan manyetik alanın kuzey kutbunun yönü sağ el kuralı ile tespit edilebilir.

Elektromıknatıslar, elektrik motorları, parçacık hızlandırıcılar, röleler gibi cihazlarda, yüklü parçacıkları saptırmak veya elektrik enerjisini hareket enerjisine çevirmek gibi birçok amaç için kullanılırlar.

Mıknatısın Demanyetize Edilmesi[2][değiştir kaynağı değiştir]

  1. Feldspat temizleme (Mika ve oksitli mineral ayrımı.)
  2. Kil temizleme (Demirli minerallerin ayrımı.)
  3. Cam kumu temizleme (Demir minerallerinin ayrımı.)
  4. Yüksek kaliteli kuvars temizleme
  5. Manyezit zenginleştirme (Serpatin ve demirli bileşiklerin ayrımı)
  6. Artıklardan metal kazanımı
  7. Sahil ve Mineral kumlarının değerlendirilmesi (İlmenit ve manyetik mineral ayrımı)
  8. Kireç taşı ve dolamit temizleme
  9. Döküm kumlarının temizlenmesi
  10. Refrakter hammaddelerin işlenmesinde
  11. Refrakter kalsine malzemelerinin temizlenmesi (Tenör yükseltme)
  12. Bor zenginleştirme (Demirli içerikler, kil, arsenik ve mika uzaklaştırılması)
  13. Kromit zenginleştirme
  14. Boksit (Tenör yükseltme)
  15. Magnetik zenginleştirme
  16. Atıklardan metal ayrımı
  17. Ahşap, plastik, gıda vb. sektörlerde istenmeyen metallerin ayrılmasında
  18. Sıvılar içindeki demir bileşiklerinin ayrılmasında
  19. Ağır ortamlarda oluşturulan ağır ortamın geri kazanılmasında
  20. Dökümden gelen metalin ayrımında
  21. Seramik ve Cam sektöründe hammadde ve ara ürünlerde demir ve bileşiklerinin ayrılmasında
  22. Öğütülmüş endüstriyel hammaddelerin ve gıda ürünlerinin prosess sırasında demir kirliliklerinin ayrımında kullanılır.
  23. Yüksek alan şiddetli magnetik çubuklar, seramik, cam, gıda, plastik, madeni yağ, boyalar, kuru ve sıvı ortamlarda demir ve diğer magnetik metallerin tutulmasını sağlar
  24. Denizciler pusula ile yönlerini bulurlar.
  25. Hurda yığınları arasındaki demir parçalarının ayıklanmasında
  26. Vinçler de ağır yükleri kaldırmak için elektro mıknatıs kullanılır.
  27. Elektrik motorlarında,kapı zillerinde,telgraf ve telefon gibi araçlarda
  28. Elektrik santrallerinde jeneratörlerde elektrik elde etmek için kullanılır
  29. Hızlı trende raylarda ve treninde sürtünmeyi azaltmak için kullanılır.
  30. Asansör sistemlerinde sayısal kat bilgisi oluşturmak için raylar üzerine yerleştirilir.

Manyetik Kuvvet[değiştir

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası