karın bölgesinde çatlakları neden olur / Karın Çatlakları Nasıl Geçer? - Dr. Mustafa Karataş

Karın Bölgesinde Çatlakları Neden Olur

karın bölgesinde çatlakları neden olur

Vücut Çatlaklarının Nedenleri Nelerdir?

 
Vücut çatlakları ile mücadelenizde kendinizi yalnız hissediyorsanız yanılıyor olabilirsiniz. Yaygın bir sorun olan çatlakların görünümünü azaltmak mümkün.

Gelin, çoğu zaman utanç ile üstünü örtmeye çalıştığımız, bedenimizden yok etmek için çok uğraştığımız ama bir türlü kurtulamadığımız çatlaklardan söz edelim… Vücut çatlakları cildin hızlı ve ani geriliminden sonra deri yüzeyinde oluşan ince, dalgalı ve yara izlerini andıran çizgilerdir. Bu durum herhangi bir sağlık riski taşımasa da, çoğu kişinin estetik açıdan olumsuz değerlendirdiği bir cilt yüzeyine neden olabilir. ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi verilerine göre kadınların %70’i, erkeklerin ise %40’ı, bedeninde bu tip çatlak izlerini taşımaktadır. Tek bir tedavi yönteminin herkeste işe yaramadığını ve birçok ürünün mevcut soruna farklı etki ettiğinin bilinmesi, çözüm beklentilerini doğru ayarlamaya yardımcıdır.

Peki vücut çatlaklarını önleyebilir miyiz? Çatlak türleri arasındaki fark nedir? Vücut çatlakları için doğal yöntemler ve alternatif tedavi yolları nelerdir? Bu soruların her birine cevap verebilmek mümkün.

Vücut Çatlakları Neden Oluşur?

Vücut çatlakları, genellikle cildin gerilimi ile dermiste veya daha derin deri katmanında gerçekleşen bir yırtılmadan kaynaklanır.Kolajen ve elastin yapısında gelişen bu kopma durumu, iyileşse dahi kalıcı bir iz bırakır. Deri yüzeyinde gözle görülebilen bu izler, çatlak olarak adlandırılır. İzler ilk ortaya çıktıklarında koyu renkli, mor veya kırmızı olma eğilimindedir. Cildin üzerinde kabarıklık oluşturabilir veya kaşıntıya neden olabilir. Aylar içerisinde kırmızıdan soluk bir renge dönüşen bu izler düzleşir ve çevresinde bulunan cilt seviyesinin altında yer almaya başlar. Ani kilo alma, hamilelik, Kortikosteroidler, yüksek kortizon seviyeleri, adölesan dönemi çatlakların başlıca sebepleridir.

1) Ani Kilo Alımı:

Normal gelişim süreci içerisinde cilt yavaşça gerilir. Ancak kilo alımında, büyüme sürecinden farklı olarak ani bir değişim geçiren cilt, bağ dokularındaki değişime ayak uyduramaz. Bu nedenle dermis adı verilen orta tabakada dalgalanma benzeri yırtıklar oluşturur. Özellikle obezite rahatsızlığına sahip kişilerde, cinsiyetten bağımsız olarak çatlak oluşumuna sık rastlanır. Kilo, artan kas kütlesine bağlı olarak değişse dahi çatlaklar gelişebilir. Spor ile desteklenen kilo verme süreci ile kas kütlenizi korurken çatlak oluşumunun önüne geçebilirsiniz.

2) Hamilelik:

Kadınların pek çoğunda, hamilelik sırasında veya sonrasında çatlak görülür. Bebek gelişimine bağlı olarak cilt hızla genişlediği için çatlak oluşabilir ancak hormonal değişiklikler de bu sürecin bir parçasıdır. Değişken hormon seviyeleri, cilt dokusunda bulunan lifleri zayıflatır. Bu nedenle cilt, kilo alımında yırtılmaya daha yatkın hale gelir.

3) Kortikosteroidler:

Astım, cilt hastalıkları, otoimmün hastalıklar dahil olmak üzere birçok hastalığın tedavisinde kullanılan kortikosteroidler, uzun süre kullanıldığında çatlak oluşumuna neden olabilir. İltihaplanmalar için başvurulan tedavi yöntemleri ile birlikte etkili olan kortikosteroidleri uzun süre kullanmak, kolajen seviyesinin azalmasına neden olur. Kolajen, cildi güçlü ve elastik tutan destekleyici bir proteindir. Düşük kolajen seviyeleri cildinizin elastikiyetini kaybetmesine neden olduğu için çatlaklara neden olabilir.

4) Yüksek Kortizon Seviyeleri:

Vücut adrenal bezlerden doğal olarak kortizon üretir. Stres hormonu olarak bilinen kortizol, kortizona dönüşür ve yüksek kortizon seviyeleri çatlak oluşma olasılığını artırabilir. Özellikle “Cushing Sendromu” olarak bilinen ve böbrek üstü bezlerini etkileyen hastalık, vücudun fazla kortizon salgılamasına neden olur. Kilo alımı sonucu cilt elastikiyeti kaybolur ve çatlaklar meydana gelebilir.

5) Adölesan Dönemi:

Çatlaklar özellikle ergenlik döneminde, boy ve kilodaki hızlı değişim nedeniyle sık görülür. Kalça, göğüs gibi bölgelerde daha çok görülen çatlak oluşumu, cinsiyete göre sırt ve karın bölgesinde yoğunlaşabilir.

Vücut Çatlakları Sporla Geçer Mi?

Çatlaklar, kolajen ve elastin olarak bilinen cildin yapısal bileşenlerinin yırtılmasına neden olacak şekilde gelişen doku geriliminden kaynaklanır. Bedeninizde bir tür yara izi olmaya aday olan çatlaklar, düzenli fiziksel aktivite, yağ yakma ve kas oluşturma çabalarıyla belirli bir düzeye kadar hafifletilebilir. Hatta yapılan aktiviteye ve sıklığına bağlı olarak, cilt yüzeyinde gözle görülen sonuçlar elde edebilirsiniz.

Egzersiz ve düzenli yapılan spor aynı zamanda dolaşımı artırarak ödemi azaltır. Böylelikle cilt görünümü ve bir bütün olarak fiziğin görünümü iyileşir. Bacaklarınızı çalıştıracak hareketler, kasları harekete geçiren egzersizler, çatlaklar üzerinde hafifletici bir etkiye sahip olabilir. Özellikle hamilelikte dokuz ay boyunca hareket ve egzersizden eksik kalan vücut, kas tonunu kaybeder ve daha gevşek bir görünüme sahip olur. Bu dönemde yoga, yüzme, yürüyüş gibi hafif aktiviteler, çatlaklara karşı önlem almanıza yardımcı olabilir.

Çatlakları giderilmesi süreç isteyen ve önemli bir iştir. Birçok egzersiz planı pürüzsüz bir cilt elde etmenize yardımcı olmayı vaat eder. Ancak çatlaklar spor ve egzersizi fazla ciddiye almıyor olabilir.

Çoğu uzman, çatlakları gidermek için egzersiz ve diyet değişikliği önerir. Yapılan araştırmalar bu tip stratejilerin kilo kaybına neden olsa da çatlaklar üzerinden sınırlı etkiye sahip olduğuna işaret eder.

Vücut Çatlakları İçin Doğal Yöntemler

Vücut çatlaklarını yönetmenin anahtarı, cildin elastikiyetini artırmaktan geçer. Bu noktada beslenme, fiziksel aktivite ve cilt nemlendirme yöntemleri çatlakları azaltmada tedaviyi destekleyici rol oynar. Özellikle fiziksel aktivite ve doğru bir egzersiz programı cilt elastikiyetini artırmanın yanı sıra kilo yönetimini de ele almanızı sağlar. Masaj uygulamaları, egzersizi içeren bir tedavinin parçası olarak uygulanabilir. Kakao, Hint ve tatlı badem yağı gibi bitkisel yağlarla yapılan ve kan dolaşımı artıran masajlar, vücut çatlakları için önerilen doğal yöntemler arasında yer alır.

Vücut çatlakları konusunda tedavi seçenekleri için Çatlak Tedavisi sayfamızı ziyaret ediniz.

Elbette cildin en önemli ihtiyacı olan su bolca tüketilmelidir. Keten tohumu kolajen desteği için beslenme programına eklenebilir. Günlük olarak kullanacağınız nemlendirici krem ve losyonlar da çatlak görünümünü hafifletmenin yanı sıra olası kaşıntıları önlemede oldukça etkilidir.

Vücut Çatlakları Nasıl Geçer? 

Çatlaklar genellikle kırmızı ve mor izler olarak kendini gösterirken zamanla beyaz renge döner. Renk farkı, çatlakların ne kadar süredir orada olduğunu gösterir. Tamamen kaybolmasalar da doğru tedavi yöntemleri ile çatlakların rengini değiştirmek ve onları küçültmek mümkündür. Kırmızı renkteki çatlakların tedavisi daha kolay iken beyaz çatlaklar, daha uzun bir tedavi süreci gerektirebilir. Çatlakların iyileşme süresini bazı yöntemler yardımıyla hızlandırmak mümkündür. Bunlar başlıca; ölü deriyi arındırmak, topikal krem ve merhemler, aplikatör ile cilt yüzeyini soyma, mikro iğneleme yöntemi ve lazer tedavisidir.

  • Beyaz çatlakları tedavi etmenin basit bir yolu cildin pul pul dökülmesini sağlamaktır. Bu yöntem, vücuttaki çatlak bölgelerden ölü deriyi arındırmanın bir yoludur. Peeling yöntemleri de aynı etkiyi gösterebilir. Ölü deriyi uzaklaştırmak, uygulanan cilt tedavilerinin daha derine nüfuz etmesini sağlar, tedavinin etkisini güçlendirir.
  • Topikal kremler ve merhemler, beyaz çatlakların görünümünü azaltmak için hem hesaplı hem etkili yöntemlerden biridir. Düzenli olarak uygulandığında topikal kremler, çatlak tonunu hafifletmeye yardımcıdır. Reçetesiz kremler mevcut olsa da etkili bir tedavi için ilacı ve merhemi, doktorunuzun önerdiği prosedür üzerinden kullanmanızı öneriyoruz.
  • Aplikatör yardımıyla cilt yüzeyini nazikçe soyan uygulamalar, çatlak tedavisine bir diğer alternatifi sunar. Özellikle beyaz çatlakların görünümünü azaltmak için uygulanan ağrısız soyma tedavisi ile kolajen ve elastin liflerinin uyarılarak sıkılaştırılması hedeflenir.
  • Mikro iğneleme yöntemleri, çatlakların oluştuğu dermis tabakasını hedef alır. Bu tedavide kolajen üretimini tetiklemek için cilde küçük iğneler batırılır. Artan kolajen ve elastin, cildin görünümünü iyileştiren ve çatlakları azaltan bir yenilenme sürecini başlatır.
  • Lazer tedavisi, beyaz çatlakları gidermek için yaygın olarak kullanılan bir başka yöntemdir. İşlem, cilde nüfuz ederek yenilenmeyi tetikler. Bölgede melanin üretimi uyarılır ve ciltteki pigment hücreleri aktive edilmiş olur. Bunun sonucunda çatlaklar, normal cilt tonuna yaklaşır. Birçok farklı lazer tedavisi arasından hangisinin sizin için etkili sonuçlar vereceğini öğrenmek için bir uzmana danışabilirsiniz.

Deri Çatlağı Nedir? Nasıl Geçer?

Deri çatlağı, kadın, erkek fark etmeksizin her insanda görülebilen ve vücudun birçok bölgesinde farklı nedenlere bağlı olarak gelişebilen deformasyondur. Tıbbi adı ‘stria’ olarak bilinen derinin dermis tabakasının fazla gerilmesi sonucu ortaya çıkar. Cilt, çok fazla incelir ve yırtıklar oluşmaya başlar. Sık karşılaşılan bir problem olan bu durum, dış görünüşü etkilemesi nedeniyle tedavisi çok fazla merak edilmektedir.

Tedavi olarak kesin bir çözümü olmamakla birlikte çatlakların derinliği ve renginin hafiflemesi için birçok yöntem bulunmaktadır. Bu yöntemler arasında; franksiyonel lazer, radyofrekans, dermaterapi, PRP gibi yöntemler kullanılarak hafifletilebilir. Bazı alternatif tedavi uygulamalar içerisinde yer alan bitkisel yağ, krem gibi yöntemler çatlakların kaybolmasında etkili değildir.

Deri Çatlakları Neden Olur?

Çoğunlukla hamilelikte ve ergenlik dönemlerinde görülen deri çatlağının ortaya çıkmasındaki ilk neden çok fazla kilo alıp vermedir. Ayrıca hormonların ve genetik yatkınlığın etkisi de fazladır. Hamilelik döneminde gebe çatlaklarının oluşması karın bölgesinin çok fazla gerilmesi nedeniyle meydana gelmektedir. Ergenlik dönemlerinde hormonların değişmesi, büyüme, boy uzaması, kasların gelişmesi de çatlakların oluşmasına neden olabilmektedir. 
Vücut geliştirme ile ilgilenen kişiler çok fazla ağır kaldırdıklarında deri üzerinde çatlak görülebilir. Birçok inceleme ve araştırmalar sonucu kilo problemi yani obezite sorunu olan kişilerin vücutlarında çatlak oluşması ihtimali sağlıklı ve normal denilebilen kişilere oranla yüzde 45’lere kadar artabilir. Farklı hastalıklarda ve kullanılan ilaçlarda bu duruma neden olabilir. Kortizonlu ilaç kullanan hastalarda elastin ve kolajen lifler zedelenir. Bu durumda farklı bölgelerde çatlaklar görülebilir.

Deri Çatlağı Belirtileri Nelerdir?

Genellikle bel, kalça kollarda, karında, meme bölgesinde oluşan çatlakların, başlangıç aşamasında rengi kırmızı veya mor renktedir. Sonrasında derinin rengine yakın bir renk alır. Kilo alıp vermenin etkisinin büyük olduğu bu durum genellikle erkeklerde; kollarda, sırt bölgesinde ya da kalçada görülür. Kadınlarda ise daha çok kalça ve bacaklarda, göğüs kısmında görülmektedir. Çatlaklar oluşurken görünmesi dışında farklı bir belirti göstermezler. Bazı durumlarda çok büyük çatlakların oluşması kişide kaşıntıya neden olabilir.

Çatlağın Çeşitleri ve Evreleri Nelerdir?

Deri çatlakları, ilk olarak cildin rengine oranla kırmızımsı ya da mor arası bir renktir. Bu döneme "stria rubra" adı verilmektedir. Zaman içerisinde renginde soluklaşma olur ve derinin kendi rengine yakın tonlara dönüşür. Bu döneme de stria alba" adı verilmektedir.
İlk olarak ortaya çıkmaları durumunda çevre dokular üzerinde farklı değişiklikler oluşmaktadır. İlk evrede damarlarda genişleme ve lenf hücrelerinde artış görülmektedir. Sonraki aşamada ise kolajen liflerinde azalma görülmektedir.

Deri Çatlakları Nasıl Tedavi Edilir

Deri çatlağı, dış görünüşü etkilemesi dışında farklı bir sağlık sorunu oluşturmaz. Bu nedenle tedavisinin yapılması şart değildir. Estetiğe ve dış görünüşe önem veren kişilerde kaygılara yol açabileceğinden tedavi edilmesi istenebilir. Çatlakların oluşumu gerçekleştikten sonra tedavisi yüzde yüz sonuç vermemektedir. Ancak görünüm bakımından iyileşme sağlanabilir. Önemli olan tedaviye erken başlamaktır. Çatlakların oluşması fark edildiğinde vakit kaybetmeden tedaviye başlanırsa sonuçlar da o kadar etkili olmaktadır. Uygulanan tedavide amaç, cildi eski rengine döndürmek ve derinliği azaltmaktır. Deri çatlağı tedavisi için uygulanan yöntemler şu şekildedir:

  • Franksiyonel lazer
  • Radyofrekans
  • Dermabrazyon
  • Dermaterapi
  • PRP
  • Mezoterapi

Deri Çatlakları İçin Bitkisel Çözümler Var mıdır?

Kakao, zeytin ve badem yağı gibi farklı bitkisel yağlar ve deri çatlaklarını gidermede kullanılan alternatif yöntemler bulunmaktadır. Ancak bunlar bilimsel yönden yeterli sonuçlar göstermemektedir.

Deri Çatlağının Oluşması Nasıl Önlenir?

Bu sorunun ortaya çıkmasını önlemek için deri altı kolajen ve elastin lifleri güçlendirilmelidir. Bu durum düzenli olarak nemlendirici kullanmak ile mümkün olabilir. Ayrıca çok fazla ve hızlı bir şekilde kilo alıp vermek çatlak durumuna neden olacağından bu duruma dikkat etmek önemlidir.

Çocuklarda Deri Çatlağı Oluşur mu?

Genellikle ergenlik dönemlerinde, hormonal değişikliklerin; büyüme, boy uzaması, kas yapısının değişmesi ve kilo alma gibi nedenler çatlak oluşmasını etkiler.

Güncelleme Tarihi: 14 Ekim

Yayınlama Tarihi: 07 Ekim

Sayfa içeriğinde yer alan bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. İlgili sayfada tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren öğeler yer almamaktadır. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Vücut Çatlaklarının Nedenleri Nelerdir?

Vücut çatlakları, yoğun ve hızlı bir şekilde gelişim ya da değişim geçiren vücutlarda görülmektedir: ani kilo kaybı ya da alınması, hamilelik ve evet, ergenlik döneminde. Cildinde olan şey, vücut şeklinin değişimlerine cildin yeterince çabuk ayak uyduramaması ve çok hızlı bir şekilde gerilmeye zorlanmasıdır. Cildin de hafifçe ayrılmakta ve “vücut çatlakları” ya da bir yara dokusu bırakmaktadır. Pembemsi, gümüşümsü ya da kahverengi çizgiler ya da şeritler şeklinde, genellikle küçük gruplar halinde görülür.

Bu Çatlaklar Kaybolur mu?

Sana çok fark edilebilir, göze görünür gelmesine rağmen, vücut çatlakları zamanla kaybolmaktadır. Genellikle pembe ya da mor şeritler halinde başlamakta, fakat sonunda gümüşi bir renkte örümcek ağı şeklini almaktadır. Bronzlaştığında bazen daha görülebilir olabilirler çünkü cildin karardığında onlar da aynı şekilde yanmakta ya da aynı solgunluğuyla kalmaktadırlar.

Bazı insanlar vücut çatlaklarının görülmesini azaltmak için kakao yağı ya da E vitamini kullanmaktalar ancak bu çözümlerin gerçekten işe yarayıp yaramadığına dair henüz bir kanıt yok.

Vücut çatlaklarının pek görülmeyen biçimde arttığını düşünüyorsan, doktorunla görüşmende fayda var. Eğer böyle bir durum yoksa, unutma ki sen bundan muzdarip olan tek kadın değilsin ve bu çatlaklar çok geçmeden azalacaklar.

Bir de iyi tarafından bak. Artık senin de kaplan çizgilerin var! Vücut çatlakları güçlü, bağımsız bir kadın olma yolunda olduğunun başka bir göstergesidir. Şimdi git ve sorumluluklarını yerine getir!

Vücut çatlaklarını ilk ne zaman fark ettin? Bizimle paylaş!

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır