kısa süreli hac fiyatları / 7 bin dolara VİP hac - Son Dakika Haberler

Kısa Süreli Hac Fiyatları

kısa süreli hac fiyatları

Milyonların beklediği rakamlar açıklandı: Diyanet umre fiyatlarını duyurdu

1. DÖNEM UMRE TURLARI

A- BAŞVURU VE KAYIT İŞLEMLERİ:

1. Umreye gitmek isteyenler ilan edilen umre turuna ait banka kodu ile Hac ve Umre Muhasebe Koordinatörlüğünce anlaşmalı bankalara açtırılan umre kurumsal tahsilat hesabına ücretini peşin olarak yatıracaklardır.

2. Ücretler Vakıf Katılım Bankası, Ziraat Bankası, Ziraat Katılım Bankası, Albaraka Türk Katılım Bankası, Kuveyt Türk Katılım Bankası, Emlak Katılım Bankası, Türkiye Finans Katılım Bankası Şubelerinden yatırılabilecektir.

3. Ücretini yatıran umre yolcuları İl/ilçe müftülüğüne müracaat ederek veya elektronik ortamda e-devlet üzerinden kayıtlarını yapabileceklerdir.

4. Umre yolcusu umre kayıt form dilekçesini 2 nüsha halinde doldurarak ilgili müftülüğe teslim edecektir.

5. Müftülüğe geçerlilik süresi en az bir (1) yıl olan pasaport teslim edilecektir.

6. Umre yolcusu banka dekontu ile birlikte il sağlık müdürlüklerince belirlenen sağlık merkezlerinden birine giderek, Konjuge Meningokoksit Menenjit aşısını yaptıracak ve aşı kartını umre süresi boyunca yanında bulunduracaktır.

7. Umre yolcusu, Covid salgın hastalığı ile mücadele kapsamında; Ülkemiz ve Suudi Arabistan makamlarınca alınan/alınacak tüm tedbir ve kurallara (aşı, pcr testi, karantina uygulaması, maske, mesafe, temizlik) uyacaktır.

8. Covid salgın hastalığı ile mücadele kapsamında; Ülkemiz ve Suudi Arabistan makamlarınca istenen/istenecek aşı, Pcr test ücretleri yolcu tarafından karşılanacaktır.

HAC

'de HACCA GİDİYORUZ. 

 

 

Hac ve Hac Turları Fiyatları

Hac ve Hac Turları fiyatları, her bütçeye uygun seviyelerde bulabilirsiniz. Elçi Tur bünyesindeki otelleri inceleyebilir ve Hac Turlarından faydalanabilirsiniz. Elçfunduszeue.info ile uygun fiyatlı son dakika Tur fırsatlarından yararlanabilirsiniz. funduszeue.info üzerinden Hac otelleri için uygun fiyatlarla konaklayabilmenizi sağlayacak erken rezervasyon indirimleri yakalayabilirsiniz. Tur fırsatlarını funduszeue.info ile takip edebilir, uygun fiyatlı otel fırsatlarını yakalayabilirsiniz.

 

Hac ve Hac Turları Herşey Dahil Konsepti

funduszeue.info üzerinden Hac ve Hac Turları arasında her şey dahil konsepti ile hizmet veren birçok otel bulabilirsiniz. Bu oteller de sabah kahvaltısı, öğle yemeği, ara öğünler ve akşam yemekleri ücretsiz ve açık büfe olarak servis hizmetleri verilmektedir. Hac otel konseptine uygun olarak Ultra Herşey Dahil, Herşey Dahil, Tam Pansiyon, Yarım Pansiyon konseptlerinin keyfini çıkarmayı unutmayın.

 

Hac Nedir?

 

Hac Nedir?; Hac, konusunda çok şey söylemek mümkün, ama öncelikle İslam'ın 5 şartından biri olduğunu vurgulamak lazım. İslam’ın şartları arasında yer alan Hac ibadeti, bütün Müslüman dünyası bakımından önemli sayılmaktadır. Dini anlamda; Müslümanların, manevi açıdan kutsal sayılan toprak ve yerleri yılın belli zamanlarında, belli kurallarla ziyaret etmesine Hac denilmektedir.

 

Öte yandan fıkhi açıdan bakıldığında ise: maddi olanağı olan her Müslümanın Kâbe, Arafat, Müzdelife ve Mina'yı ibadet amaçlı ziyaretini tanımlar. Hac, vecibesini yerine getirenlere Arapça'da, Hacı kelimesinin çoğulu olan Huccac dilimizde ise Hacı denilmektedir. Bu anlamda hac farz ayeti  Allah'ü teala Hac ibadeti konusunda: “Şüphesiz, alemlere bereket ve hidayet kaynağı olarak insanlar için kurulan ilk ev, Mekke’deki (Kabe)dir. Orada apaçık nişaneler, İbrahim’in makamı vardır. Oraya giren emniyette olur. Yoluna gücü yetenlerin o evi haccetmesi, Allah’ın insanlar üzerinde bir hakkıdır. Kim inkar ederse bilmelidir ki, Allah bütün alemlerden müstağnidir." buyurmuştur. (Al-i İmran )

 

Hac’ı genel ifade ile Müslümanlar tarafından kutsal olarak kabul edilen mekanları dini amaçla ziyaret etmek olarak da tanımlayabiliriz. Müslümanlar açısından kutsal sayılan dini mekanları, Kabe-i muazzama ve etrafında yer alan diğer manevi açıdan mukaddes sayılan mekanların ziyareti. Temel olarak; farklı ülke, farklı ten rengi ve farklı ekonomik koşullara sahip birçok Müslümanın Allah’a hep birlikte dua etmeleri, yakarışları dır.

 

HAC Ne Zaman Yapılır?

hac dönemi ne zaman, hac farizası hac ayları olarak kabul edilen; şevval, zilkade ve zilhiccede döneminde yapılmaktadır. Bu kapsamda kişinin  hac yılına ait hac programları ile ekonomik hac, normal tip hac ve kudüs bağlantılı hac konusunda bilgilenmesi önemli. hac dönemi, hacı adayı bütçesi açısından uygun bulduğu 5 yıldız otellerde hac, 5 yıldız hac veya ucuz hac fiyatları seçmektedir.

 

HAC Nasıl Yapılır?

Haccın fiiliyatı ise; yani Hac menasiki: haccın farzları, vacipleri ve sünnetleri gözetilerek kutsal topraklara ve manevi mekanlara yapılan ziyaretleri kapsar. Hac’a gitmek aynı zamanda yeniden dirilişin yani mahşerinde provası olarak nitelendirilmekte. O nedenle, özel bir çağrı olan Hac’ın hazırlığı insanlar açısında hem bedenen hem de manen büyük önem taşıdığından, bu ibadete özenle hazırlanılması gerekiyor.

 

HAC'ın şartları

Kutsal toprak ve mekanlara yapılacak olan Hac ziyareti, uzun bir yolculuk sonrası başlar. Bu kutlu ziyaret öncesi ve sonrasında Hacı adayının çok iyi hazırlanmasın lazım. Hac ibadetinin tarihsel sürecine bakıldığında ise, hicretin 9. Yılında Hac farz kılınmıştır. İslam’ın 5 temel şartından biri olan Hac, maddi olanağı ve gücü yeten her Müslüman’a farz olunmuş bir dini ibadettir.

 

Hacca Gitmeden Önce Yapılacak Hazırlıklar

Kutsal beldelere gidecek hacı adayları, Allah ve Resulü’nün misafiri olacakları ziyaret öncesi maddi ve manevi yönden hazırlık yapmalı. Peki, bu kadar önemli olan dini ibadet öncesi yapılması gereken önemli hazırlıklar neler olmalı. Hac’a gidecek olan bir kişi en doğru biçimde nasıl hazırlanmalı. Öncelikle manevi açıdan hazır olmalı. Bu anlamda hacı adayı manevi açıdan hazırlanırken nelere dikkat etmeli.

 

1- Manevi Hazırlıklar

  1. Hac edecek kişinin her daim, ’Hac meşakkattir’’ Hadisi şerifini hatırlamasında yarara var.
  2. Hac yolculuğuna çıkacak kimse, yola çıkmadan önce yakınları ile dargın veya kırgın olmamaya özen göstermeli ve onlarla helalleşmelidir.
  3. Hac yolculuğuna çıkmadan önce kişi Peygamber efendimize, hediye olarak çok sayıda Salavat-ı Şerif okumak isabetli olur.
  4. Kul hakkı da Hac'ı açısından önemli bir konu ve mutlaka hassasiyetle davranılması gerekir.
  5. Günahlardan arınmak için bolca İstiğfar-ı Şerif okumak elzemdir.
  6. Hac yolculuğuna çıkmadan; Yasin-i Şerif, İhlas-ı Şerif ve benzer dualar da çokça okunmalı.
  7. Hac'a gidecek kişi “Allah’ım senin rızan için Haccımı yerine getirmeye gidiyorum" şeklindeki niyetini, yolculuk boyunca sürdürmeli. Unutmamak gerekir ki, bütün ibadetlerin kabulü niyetlere göredir.
  8. Hacca giden kişi bakmakla yükümlü olduğu kişilere yetecek kadar nafaka bırakmalı ve maddi olarak onları mağdur etmemelidir.
  9. Hac yolculuğuna çıkmadan önce tesbih namazı, Duha, Evvabin ve Teheccüd namazı gibi nafile namazları kılmanın önemini de unutmamak gerekir.
  10. Hac'a giden için anne, baba ve diğer aile büyüklerinin hayır duası çok önemli. Aynı zamanda hac'a gidenin de, geride kalanlar için dua etmesi de elzemdir.

 

2 - Maddi Hazırlıklar

Meşakkatli yolculuk öncesi Hac’a gidecek kişinin mutlaka bir sağlık kontrolünden geçmesi şart. Kişinin önemli tetkiklerini yaptırması ile gerekli aşıları olması gerekir. Ayrıca kişinin kullandığı ilaçlar varsa, yanına almayı unutmaması gerekir.

  1. Yolculuk sırasında kullanacağınız çanta ve valizlere, herhangi bir karışıklık olmaması için mutlaka isim, adres ve telefon numarası yazmanız gerekir.
  2. Öte yandan, bagaj ağırlığınız da önemli bir konu ve bagajın, en fazla 30 kg., el çantasının ise, 8 kg. Geçmemesi gerekli.
  3. Yola çıkan Hacı adayının mutlaka oradaki şahsi ihtiyaçlarına yetecek kadar Türk Lirasını yanına alması gerekir. Gidilecek yerde, TL geçerli olacağından bir sıkıntı yaşanmaz.
  4. Bu arada hacı adayının, daha önce kendisine belirtilen saatte havalimanında bulunması, olası denetim sorunlarını önler.
  5. Hacı adayının, nüfus cüzdanını yanında bulundurması ile pasaport ve hac kartını daı valize koymaması ile havaalanında resmi evrakları görevlilerden alması gerekir.
  6. Yanınızda götürdüğünüz valizi, size söylenen yerden bagaja vermeyi unutmayın. Daha sonra ise, size verilen bagaj fişi ile uçuş kartını el çantanızda bulundurmalısınız.
  7. Bu arada Suudi Arabistan havaalanından, gideceğiniz otele kadar bütün kontrol sorumluluğu Suudi Arabistan hükümetinde olacak.
  8. Öte yandan kafile ile gittiğinizde ise; grup hocanızın talimatlarına uymanız ve gruptan ayrılmamanız gerekir.
  9. Havalimanlarında giriş ve çıkışlarda Suudi kanunlarından kaynaklanan sıkıntılar olabilir bu sebeple beklemeler olabilir. Sabırlı olmaya gayret gösterin.

 

Hac evrakları

Hac farizası için kutsal topraklara gidecek olan hacı adaylarına, yolculuğa çıkarken bazı resmi belgeler gerekiyor. Söz konusu belgelerin hacılar tarafından mutlaka eksiksiz hazırlanması çok önemli. Bu evraklar arasında öncelikle;

 

  1. Nüfus kayıt örneği,
  2. Arka zemini beyaz renkli, 4 adet biometrik fotoğraf,
  3. Çipli ve en az bir yıl geçerliliği olan pasaport,
  4. Hac’a çocukları ile giden ailelerden her bir çocuk için nüfus müdürlüğünden nüfus kayıt örneği,
  5. Hacı adayının, 65 yaş üstünde olması durumunda Sağlık Kurulu Raporu ile muvafakat name ve Taahhütname,
  6. TC kimlik numaralı, önlü arkalı 2 adet nüfus cüzdanı fotokopisi elzemdir.
  7. Menenjit Aşı Kartı; hacı adayları Menenjit Aşısını, her ilin Merkez Sağlık Ocakları veya hastanelerinde yaptırabilir. Hac ziyareti sırasında Arabistan Konsolosluğu, hac aşısı olarak Menenjit Aşı Kartı olmayanlara yönelik sınırdan geçiş izni vermemekte.
  8. Hacca, 18 Yaşının altında ve anne- babası olmadan gidecek olan çocuklar yanlarında birinci dereceden erkek akrabası olmadan Suudi Arabistan’a giremez. Ayrıca, söz konusu çocukların yanında birinci dereceden akrabasının olması da vize garantisi anlamına gelmiyor. Suudi Arabistan Kanunları, bu uygulama konusunda çok net.
  9. Suudi Arabistan Kanunlarına göre, 45 yaşının altında olan kadınlar yanlarında birinci dereceden akrabası olmadan Hacca gidemez. Bu yaş altında olan kadınların Hacca gitmesine Babası, Kayınpederi, 18 yaşın üstünde erkek kardeşi, öz amcası veya öz dayısı eşlik etmek zorunda.
  10. Kadın hacı adayları 45 yaş altı ise, hacca gideceklerinde eşlerinden, evli değillerse de babalarından muvafakatname alma zorunlulukları var. Ancak, Hacca eşi ile birlikte gidecekse muvafakatname almasına gerek bulunmamaktadır.

 

Haccın Hikmet ve Fazileti

Haccın, hikmet ve faziletleri saymakla bitmez. Öyle ki, Allah'u teala “Gitmeye gücü yetenlerin Beytullah’ı hac etmesi, Allah’ın insanlar üzerindeki bir hakkıdır.” Şeklinde buyurmaktadır. (Âl-i İmrân, 97) Bu kapsamda Hac, ekonomik ve sağlık açısından gücü yeten Müslümanlara, yılın belli zamanlarında kutsal toprakları bir kez ziyaret etmesi İslam’ın şartlarındandır. 

 

Haccın Hikmeti

Hac sırasında, hacı adaylarının Kâbe ve diğer manevi değere sahip kutsal mekanları ziyaret ve dini koşulları yerine getirilmesi gerekir. Hac süresince paylaşılan İslami bilinç, toplu olarak ibadet heyecanı ve beraberlik duygusunu da haccın hikmet ve faziletlerinden saymak mümkün. Hacı adayları, hac kayıtları, hac kaydı ve hac kuraları konusunda çok detaylı araştırma sonrasında bütçelerine uygun hac programı ile kutsal toprakların manevi iklimini yaşamaktadır.

 

Haccın Fazileti

Hac farizasını yerine getiren hacı adayları, kutsal topraklarda manevi iklim sayesinde dolu dolu bir ibadet dönemi yaşar. Aynı zamanda bulundukları beldelerde yaşam sürmüş Peygamber ve sıdıkları, şehit ve Salihleri hatırlayarak tefekkür ederler. Böylece, hac farizası için kutsal topraklara giden hacılar, bu sayede mukaddes mekanlardan aldıkları feyzle ibadetlerini huşu içinde yaparlar. Hac sırasında insanlar; ölüme ve kıyamete hazırlık, teslimiyet, yardımlaşma, ihlas, tevazu, hiçlik duygusu, sabır, hiç bir bitki veya canlıya zarar vermeme konusunda daha hassas olurlar.

 

Hac ile Alakalı Bazı Tabirler

Hac ile alakalı bazı tabirler, kısmen aşina olmakla beraber hac döneminde daha çok duyulmaktadır.

 

Örneğin;

Beyt-i Mâmûr, Mescid-i Harâm, Hac, Hacc-ı İfrâd, Hacc-ı Temettû, Hacc-ı Kırân, Menâsik-i Hac, Hacc-ı gibi ifadeler hac ile alakalı terimlerden bazılarıdır. Bu kapsamda Mebrûr, Hacer-i Esved, Mültezem, Makâm-ı, İbrâhîm, Mîzâbü’r-rahme, Zemzem, Şavt, Tavâf, Umre, İhram, Ridâ, Telbiye, Tehlîl, Temcid, Hatîm ve Tavâf-ı Kudûm (Kudûm Tavâfı) sayılabilir. Öte yandan; Hervele, Vakfe, Arafât, Müzdelife, Tavâf-ı ifâza (Ziyâret Tavâfı), Izdıbâ, İstilâm, Remel, Safâ ve Merve, Meş’ar-i Harâm, Minâ, Cemre ve Udhiyye’yi de unutmamak lazım. Cinâyet, Hıll, Mikât, Mekkî, Âfâkî, Eyyâm-ı Teşrîk, Cemre-i Ulâ, Cemre-i Vustâ, Dem, Bedene, Harem, Remy-i Cimâr ve Hedy de aynı kapsamda yer alan tabirlerdendir.

 

İhram Nedir ?

Hac elbisesi  ya da ihram tanım olarak; Hac veya Umre niyeti ile erkeklerin üzerine giydiği-sarındığı ve Rida ile İzar adı verilen aynı zamanda 2 parçadan oluşan örtüye- hac elbisesi ’ne verilen ad.

 

İhrama Nasıl Girilir?

İhrama girmeden önce kişi önce tırnaklarını keser ve kişisel temizliğini yapar. Kişinin, ihrama girmeden gusletmesi (maddi temizlik içindir) bu olanağının olmaması halinde abdest alması ile saç ve sakal tıraşı olması uygundur. Hacı adayı veya Umre ‘ye giden kişi İzar ve ridaya sarınmayı müteakip, iki rekât namaz kılarak ihrama girmeyi fiilen tamamlamış olur. Akabinde ise, ihrama giren kişi kutsal yol boyunca Peygamber Efendimize bol bol salavatlar getirir, telbiye, zikir, tesbih, dua ve tehlilde bulunur.

 

İhramdan Nasıl Çıkılır?

Hac veya Umre sırasında İhramdan çıkacaklardan erkekler, saçlarını tıraş ettirir veya dörtte birini kestirir. Aynı şekilde ihramdan çıkacak olan kadınlar ise, saçlarının uçlarından santim kestirir. Bu koşulun yerine getirilmesi sonrasında ihramdan çıkılmış sayılırlar.

 

İhrama Nerede Girilir?

Hac veya Umre yolculuğu sırasında İhrama girmek için uygun olan yerler, Mikat Mahalli olarak adlandırılmaktadır. İnsanlar Mikat konusunda 3'e ayrılmaktadır.

 

Bunlar şöyle sıralanmaktadır:

 

  1. Mikat mahalleri dışından gelenler; Afaki olanlar.
  2. Mikat mahalleri ile harem arasında yaşayanlar; Hill ehli.
  3. Mekke ve civarında yaşayanlar ise, Harem ehli sayılmaktadır.

 

İhramın Şartları

Kişinin hastalık sırasında kan aldırması, iğne vurulmak, başa dokunmamak koşuluyla gölgede oturması veya şemsiye kullanması. Kişinin emir vermediği ve ihramsız olan kişi tarafından avlanan kara avının etini yemek. Vücudunu veya başını kaşımak, kokusuz sabunla banyo yapmak, vücuttan kıl koparmadan kaşınmak, göze giren kılı çıkarmak. Güzel koku satın almak veya sürmek, göze kokusuz sürme çekmek, oluşan yara üzerine sargı sarmak, yüz ve baş hariç, örtünmek. Kişi tarafından para kesesi, palto veya ceket gibi dikilmiş bir elbiseyi omuza almak. Öte yandan; yüzük, bele kuşak ve kemer bağlamak, omuza çanta, kol saati takmak, giyilen ihramı değiştirmek, diş çektirmek, kırılmış tırnağı koparmak ve diş fırçalamak.

İnsanların dikip yetiştirdiği sebze ve ağaçlarını koparmak, terlik gibi üstü açık ayakkabı giymek. Kafada, bitin olması halinde saç dökülmemesi ve bitin ölmemesi kaydı ile kaşımak, düşman ile dövüşmek. Karga, pire, arı, kelebek, kaplumbağa, çaylak, yılan, kene, akrep, fare, sinek, karınca gibi haşereleri. Ayrıca, av hayvanı olmayan kuduz ve saldırgan köpek, kurt ve kaplan gibi yırtıcı hayvanları öldürmek. Kadınların ise, yüzlerini örtmeleri ve dikilmiş elbise, örtü altına ziynet eşyası takmaları, mest, çorap giymeleri, renkli ihram giymeleri ile gusletmek caizdir.

 

İhramın Yasakları

Hac veya Umre sırasında özellikle, ihram yasaklarının iyi bilinmesi gerekir. Aksi takdirde basit hatalardan dolayı Hac veya Umre'niz, yasaklı maddelerden dolayı tehlikeye girebilir. Kutsal topraklarda Hac veya Umre farizasını yapacak olan erkekler, genelde havluya benzeyen ve alt- üst 2 ayrı parçadan oluşan ihram kıyafetini giyer. Erkekler, Hac ve Umre sırasında başkaca bir kıyafet giyemezler. İhram yasakları arasında; erkeklerin dikişli- nakışlı şeyler giymesi, başlarını takke veya sarıkla örtmeleri ile ihram kıyafeti içine herhangi bir iç çamaşırı giymemeleri gerekiyor.

 

Erkek veya kadının biriyle kavga etmesi, sözlü münakaşada bulunması, küfür etmesi ile tahrik edici şeyler söylemesi ihram yasakları arasındadır. Bir kılın kesilmesi veya koparılması ile saç, sakal, bıyık ve tırnakların kesilmesi, etek ve koltuk altı traşı, oje ve ruj sürülmesi ihramın yasaklarındandır. Deodorant, herhangi bir koku sürülmesi, parfüm veya kokulu sabunla banyo ya da el yüz yıkanması da yasaklar arasındadır. İhramlı iken, bir bitkiyi koparmak veya zarar vermek, cinsel münasebet veya öpme, hayvan avlamak, öldürmek veya zarar vermekte yasaklar arasında. İhram yasaklarının biri veya daha fazlasına uyulmadığında ise, sadaka vermekten kurban kesmeye kadar giden cezalar var.

 

Hanımların İhramı

Öte yanda, kadınlarda belli bir hac elbisesi yani ihram kıyafeti yoktur. Bunun yerine tesettüre uygun herhangi bir temiz giysi giyinebiliyorlar. Öte yandan çorap veya eldiven ile ayakları kapatacak şekilde ayakkabı giyilmesi erkekler açısından yasak olup, bu yasaklar kadınları kapsamamaktadır.

 

Tavaf Nedir?

Tavaf Ne Demektir sorusuna anlam olarak kısaca; bir şeyin etrafında dönmek olarak ifade edilir. İslam, Hac veya Umre sırasında kutsal topraklarda Kabe’nin etrafının, 7 kez dönülme ile yapılan önemli bir ibadet. Öte yandan, Tavaf’ın kabulü için uygulaması gereken önemli kurallar var. Tavaf, Hac ve Umre sırasında Müslümanların en önem verdiği ve saatin tersi yönünde 7 defa Kâbe'nin etrafında dönmeleridir. Tavaf sırasında Hac ve Umre yapan kişiler öncelikle, ilk 3 turda mevcut kalabalığın dış kısmında acele ve hızla, daha sonra ise, son 4 turda Kâbe’ye daha yakın ve yavaş koşarlar.

 

Tavafın Nevileri

Tavaf, kendi için uygulanma biçim ve şekline göre; beş ayrı gruba ayrılır.

Kudüm Tavafı: Bu tavaf türü sünnet hükmündedir ve Mekke-i Mükerrem’i ziyaret eden ilk Müslümanlarca yapılan tavaf olma özelliğindedir.

Umre Tavafı: Bu Tavaf'da Umre'nin rükünü olarak kabul edilir. Ve mutemir adayı tarafından yapılması gereken bir tavaf çeşididir.

Nafile Tavaf: Taşralılar ve yerli halkın, Mekke-i Mükerrem’de istedikleri zaman yapabilecekleri tavaf türüdür.

Ziyaret Tavafı: Bu tavafı türü ise, Hac ibadetinin farzları arasında bulunur. Bu tavaf, Arafat’tan Mina’ya gidilip, şeytan taşlandıktan ve kurban kesildikten sonra yapılır.

Veda Tavafı: Müslümanların, Hac'dan sonra Mina’dan Mekke’ye giderken dönüş yolculuğa çıkmadan önce yaptıkları tavaf verilen addır. Aynı zamanda, Tavaf-ı Sader diye adlandırılan bu tavaf çeşidi, vaciptir de.

 

Tavafın Vacibleri

Tavaf yapacak kişinin mutlaka uyması gereken hükümlere, Tavaf’ın vacipleri denir. Öyle ki; Tavaf esnasında abdestli olmak gerektiğinden, Tavaf'tan önce abdest almak gerekir. Tavaf yaparken abdesti bozulan kişi, yeniden abdest alıp kaldığı yerden tavafa devam eder. Tavaf sırasında ayrıca; avret yerlerinin örtülü olması gerekir. Bir diğer hüküm ise, Teyamün'dür. Bunun anlamı ise, Kabe'nin tavafı sırasında Hacer’i Esved sınırından kişinin sol omzunun Kabe’ye dönük olarak tavafa başlanmasıdır. Öte yandan, Tavafın ilk şavtına Hacer’i Esved sınırını geçmeden başlamış ve Tavafı yürüyerek yapmak önemlidir. Aynı zamanda Tavafı, dış kısmından yapmak ve tavafın 7 şavtını da tamamlamak ve yapılan tavafın ardında 2 rekat tavaf namazı kılmak gerekiyor.

 

Tavafın Sünnetleri

Tavaf’ın sünnetleri kendi içinde toplam 7 adettir. Öncelikle, Tavaf esnasında temiz olmak önemli bir koşul. Tavaf sırasında, ihram kıyafetlerinde ve bedende pislik olmaması. Tavafa başlanacağında, Hacerül Esved hizasından başlamak. Tavaf sırasında her şavtın sonunda ve tavafa başlarken; Hacerül Esved’i istilam etmek gerekir. Hac ve umre tavaflarında, Sa’y yapılacak tavaflarda ise, yalnızca erkeklerin ilk 3 şavtında remel ve remel esnasında ıztıba yapmaları önemlidir. Bu arada önemli bir ayrıntı ise, Tavaf yaparken bütün şavtların ara vermeden peş peşe yapılması gerekiyor. Tavaf esnasında, olabildiğince Kabe’ye yakın olmak. Ancak, kadınların uzak mesafeden tavaf yapmaları önerilir.

 

Tavafın Yapılışı

Öncelikle Tavaf çeşidine göre niyet edilip, tavafa başlanır. Kişi tavafa niyet ettikten sonra Hacer-ül Esved’in olduğu yere giderek, Hacer-ül Esved’e elini sürüp öper ve tekbir, salavat ile tahmid getirilir. Sonrasında ise kişi istilam eder ve istilam duası okur. Daha sonra Hacer-ül Esved sol tarafta olacak şekilde ilk şavta başlanır. Tavaf sırasında erkeklerin sağ omuzlarını açmalarına remel, çalımlı yürümelerine ıztıba adı verilir. Tavaf'ın ilk 3 şavtında erkekler, remel ve ıztıba yapar. Aynı zamanda, rükun adlı Kabe’nin dört ayrı köşesinde dua edilir.

 

Tavaf sırasında Hacer-ül Esved’e her ulaşıldığında el sürülür veya Hacer-ül Esved öpülür. Tavaf'ta, 7 şavttan sonra Hacer-ül Esved’e ulaşılarak tavaf tamamlanır. Bunu müteakiben, yer varsa Makam-ı İbrahim’de yoksa Mescid-i Haram sınırlarında 2 rekat tavaf namazı eda edilir. Tavaf namazında, Fatiha ve Kafirün sureleri 1. rekata, Fatiha ve ihlas sureleri ise namazın 2. rekatında okunur. Kişi namazdan sonra Kabe-i Muazzama’ya dönerek ihlas duasını okur ve dua eder.

 

Sa'y Nedir?

Sa’y, Safa ve Merve arasında 7 kez yapılan şavta denir. Ayrıca Sa'y anlam olarak; Hac ve Umre sırasında kişinin koşma veya hızlı yürümesini ifade eder.

 

Sa'yın Vacibleri

Sa’yı toplam 7 şavta bitirmek ve Sa'yı yürüyerek gerçekleştirmek.

 

Sa'yın Sünnetleri

Sa’y sırasında kişinin tekbir, tehlil ve dua etmesi; Tavaf tamamlanınca hemen ardından ve ara vermeden sa’ya başlamak. Tamamlanan her şavtta Safa ve Merve tepelerinde, Kabe’ye hakim yere çıkmak.

 

Sa'yın Yapılışı

Sa’ye gidecek kişinin Hacer-i Esved’i istilam etmesi, Hadesten taharet ve Necasetten taharet. Safa ve Merve’de Kabe’ye dönerek tekbir, tehlil ve dua etmek. Erkekler iki yeşil direk arasında hervele yapıp, kalan bölümde yavaş yürümesi.

 

7 bin dolara VİP hac

Haberin Devamı

Seyahat acenteleri, bazı gazetelere ilan vererek, hacı adayları aramaya başladı. Şirketlerin ilanlarında, Başbakanlık, Diyanet İşleri Başkanlığı ve Turizm Bakanlığı'nın verdiği yetkiyle ''Mukaddes topraklara seçkin din görevlileri refaketinde'' hacı adaylarının götürüleceği bildirildi.

Organizasyonlar hakkında bilgi verilen ilanlara göre, şirketler hacı adaylarından havayolu ile normal hac için dolar, karayolu ile hac için dolar tahsil edecekler.
Standart 3. tipi tercih eden hacı adayları, iki kişilik odalar için 2 bin dolar, üç kişilik odalar için de 2 bin dolar ödeyecekler.

Müstakil hac tipini seçenler ise 15 günlük hac için 3 bin dolar, 21 günlük hac için 3 bin dolar, 5 yıldızlı hac organizasyonu için iki kişilik odalar için 5 bin dolar, üç kişilik odalar için 4 bin dolar ödeyecekler.

Haberin Devamı

VİP HACILARINA ÖZEL HİZMET

Özel hizmet verilecek VİP hacı adaylarının ise iki kişilik odalar için kişi başına 7 bin dolar, üç kişilik odalarda kişi başına 6 bin dolar ödemeleri gerekiyor.

VİP hacı adayı olmak isteyenler, Mekke ve Medine'de Hilton Otel'dekonaklayacaklar. Lüks hacı olmayı seçenler, diğer hacı adayları gibi şemsiyelerle uzun süre yürümeyecek veya servislerle Kabe'ye taşınmayacaklar, aksine Kabe ile otel arasındaki sadece 50 metrelik mesafeyi yürüyecekler.

Mekke ve Medine'de, toplam 10 gün kalacak olan lüks hacı adayları televizyon, klima ve telefonlu odalarda kalacaklar. VİP hacılar, normal hacılar gibi yemek yapmakla da uğraşmayacak, oteldeki açık büfeden yemeklerini yiyecekler. Öte yandan, Diyanet İşleri Başkanlığı da 5 çeşit hac organizasyonu düzenlemişti.

Diyanet'in organizasyonuyla, normal tip karayolunu tercih eden hacı adayları milyon lira artı dolar, normal tip havayolunu tercih edenler milyon lira artı bin dolar, kişilik odalı otelde hac yapmak isteyenler milyon lira artı 2 bin dolar, kısa süreli 1. tipi tercih edenler milyon lira artı 5 bin dolar, kısa süreli 2. tipi seçenler ise milyon lira artı 4 bin dolar ödeyecekler. 

Hacı adayları Berlin (Tegel), Düsseldorf, Frankfurt, Hamburg, Hannover, Köln, Münih, Nürnberg, Stuttgart, İstanbul Atatürk, Sabiha Gökcen veya Türkiye’deki herhangi bir havalimanından uçacaklardır.

Uçuşlar gerekli hallerde Kayıt Kontrol Formu’nda belirtilen havalimanı dışındaki havalimanlarına da planlanabilecektir. Suudi Arabistan’a gidişler hac öncesi Mekke’ye, dönüşler ise hac sonrası Medine’den olacaktır. Hacı adayları Medine’de 3 ila 5 gün arası konaklayacaklardır.

Binadaki ikamet durumu genelde oda sistemine uygun olup, asansör sayısı ve ortak kullanım mekanları hacı sayısına göre yeterlidir. Mekke’de Hareme en fazla 7 km, Medine’de ise Merkeziye’de veya Büyük Harem’e en fazla metre mesafede yer alan binalarda, uçak programına uygun olarak konaklama sağlanacaktır. Sabah kahvaltısı, akşam yemeği ve öğle kumanyası olmak üzere 3 öğün yemek tabldot usulüyle ikram edilecektir.

UÇUŞ ŞEKİLLERİ

1. Direkt Uçuşlar

Uçağa gidişte sadece Almanya’dan binecek ve dönüşte yine sadece Almanya’da inecek hacı adayları bu uçuş şeklini seçeceklerdir. Ancak, IATA (uluslararası sivil havacılık kurumu) kuralları gereğince bulunduğumuz ülke Almanya’dan Suud Havayolları ve Alman Havayolları dışındaki uçak şirketleri (Türk Hava Yolları gibi), Almanya’dan direkt uçuş yapamadıkları için bu şirketler ikinci bir ülkeye iniş-kalkış yapmak zorunda olduklarından dolayı uçuşlar aktarmalı olacaktır.

2. Bağlantılı Direkt Uçuşlar

Bu uçuş şekli Almanya oturumu olan ve Türkiye’de bulunan akrabaları ile birlikte gitmek isteyen hacı adayları içindir. Hacı adaylarının güzergahları;
Gidiş: Almanya – Türkiye (İstanbul Atatürk veya Sabiha Gökçen Havalimanı) – Suudi Arabistan
Dönüş:Suudi Arabistan – Türkiye (İstanbul Atatürk veya Sabiha Gökçen Havalimanı) – Almanya

3. Müddetli/ Süreli Uçuşlar (Yeni Uçuş Şekli!)

Gidişte uçağa Almanya’dan binip Hac ibadetini yerine getirdikten sonra dönüşte Türkiye’de kalmak isteyen hacı adayları, kayıt esnasında Almanya’ya kesin dönüş tarihini bildirmek şartıyla bu uçuş şeklini tercih edebileceklerdir. Kayıt esnasında dönüş tarihini bildirmeyen hacı adaylarının biletleri Almanya dönüşlü olarak kesileceği için, Suudi Arabistan dönüşü Türkiye’de kalan hacı adaylarının Almanya dönüş bileti olmayacaktır. Kayıt esnasında Almanya’ya dönüş tarihini bildiren hacı adaylarının Suudi Arabistan dönüşü Türkiye’de kalacakları süre 6 ayı geçmeyecektir. 6 ay içerisinde kullanılmayan biletler geçerliliğini yitirecek ve herhangi bir iade yapılmayacaktır.

4. Bağlantılı İstanbul Uçuşları

Almanya’dan yakını (anne, baba, eş ve çocuklar gibi) ile hacca gitmek isteyen vatandaşlar, uçağa sadece İstanbul Havalimanından binip dönüşte yine sadece İstanbul Havalimanında ineceklerdir. Bu uçuş tipini seçen hacı adaylarının gidişte veya dönüşte Almanya bağlantıları (yakını) bulunmaktadır.

5. Bağlantısız İstanbul Uçuşları

Türkiye‘de ikamet eden vatandaşlar, uçağa sadece İstanbul Havalimanından binip dönüşte yine sadece İstanbul Havalimanında ineceklerdir. Bu uçuş tipini seçen hacı adaylarının gidişte veya dönüşte Almanya bağlantıları (yakını) bulunmamaktadır.

6. Kısa Süreli Uçuşlar

Bu uçuş şeklini tercih eden hacı adayları sadece Frankfurt havalimanından uçacaklar ve yine sadece Frankfurt havalimanına döneceklerdir. Hacı adaylarımız, diğer havalimanlarına olduğu gibi bu havalimanına da ulaşımı kendi imkanlarıyla sağlamaları gerekmektedir. Bu uçuş tipinde kontenjan sınırlı olduğundan müracaat tarihi sırasına göre kayıt yaptıran kişiler sıra ile kabul edilecek yedekte kalanlar ise, yer açılması durumunda kesin kayıt yaptırabileceklerdir.

Not:

Hacı adayları hangi havalimanından Suudi Arabistan’a intikal ederlerse, dönüşte yine aynı havalimanına inmek zorundadır. Aynı dernekten kayıt olup birlikte gitmek isteyen hacı adayları aynı uçuş tipini seçmek zorundadırlar. Farklı uçuş şekli seçen hacı adayları aynı uçakta yer almaları mümkün olmayacaktır.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası