kist kasıkta ağrı yaparmı / Çikolata kistinin 8 belirtisi - Son dakika sağlık haberleri – Sözcü

Kist Kasıkta Ağrı Yaparmı

kist kasıkta ağrı yaparmı

Yumurtalık kistleri nedir?

Kadınları tedirgin eden kistler yumurtalık, rahim ve memede daha çok görülür. Kistler kimi zaman zararsızken kimi zaman kanserin işareti olabilir. Yumurtalık kistleri yumurtalık içinde oluşan ve sıvı dolu yapıları ile bilinirler. En sık görülen yumurtalık kistleri şunlardır:

  • Çatlamamış yumurtadan kaynaklanan folikül kisti (Basit kisttir. Çoğu zaman sadece adet görülen yaşlarda olur, ergenlik öncesi ve menopoz sonrası görülmez.)
  • Çatlamış yumurtanın dış kabuğundan kaynaklanan luteal kist (Kimi zaman içine kanaması nedeniyle hemorajik kist adını alır)
  • İçe doğru kanama olmasından kaynaklanan hemorajik kist
  • Dermoid kist
  • Çikolata kisti
  • Diğer hücrelerden kaynaklanan tümöral kistler (Her yaşta görülebilir)

Folikül yumurtalık kisti neden oluşur?

Folikül kistleri yumurtlama olmadığı durumlarda görülür. Yumurtlamayı bozan ağır stres, ağır hastalık, kilo değişimi, ilaç kullanımı gibi çeşitli nedenlerle oluşabilir. Folikül kistler, çoğu zaman bir belirti vermez ve bir adet kanaması sonrasında kaybolabilir. İçine kanama olan hemorajik kistlerde şiddetli ağrı olabilir. Folikül kistlerini takip etmek gerekebilir. Bu kistler, adet kanaması ile birlikte kendiliğinden geçebildiği gibi doğum kontrol hapları ile ay tedavi de gerektirebilir. Kanama ve şiddetli ağrıya neden olursa laparoskopi ile alınmaları gerekebilir.

Dermoid kistler gençlerde görülüyor

Vücuttaki iyi huylu yumurtalık kistlerinin çoğunluğu yumurtalığın dış yüzeyini kapsayan hücreler ile çevrili içi sıvı dolu kistlerdir. Matür kistik teratoma da denen dermoid kistler, ergenlik döneminde ve genç yaştaki kadınlarda görülür. Bu kistlerin hücre içindeki genetik yapı bozukluğundan kaynaklandığı ve daha anne karnında iken oluşmaya başladığı kabul edilir. Kistlerin içinde normalde yumurtalık dokusunda bulunmayan kıl, kemik, diş ve yağ dokusu bulunabilir. Çok büyük boyutlara dek büyüyebilir ve yumurtalığı tahrip edebilirler. Karın ağrısı, şişkinlik, bağırsak şikayetleri, adet kanaması düzensizliği ile belirti verebilir.

Çikolata kisti belirtileri

Çikolata kisti ya da endometrioma, yumurtalıkta içi kanla dolu yuvarlak/oval bir yapıdır. Rahim içini döşeyen hücre katmanına “endometrium” denilir. Bu hücrelerin rahim içinden başka yerlerde bulunması endometriozis ismi verilen hastalık durumudur. Yumurtalık dokusunda bulunması ve adet kanamaları sırasında burada da kanama olup kistleşmesi durumuna ise çikolata kisti denir. Üreme çağındaki kadınlarda görülür. Kronik kasık ve bel ağrısı, ağrılı adet görme, ağrılı cinsel ilişki ve hatta ağrılı tuvalete çıkma çikolata kistinin belirtileri arasındadır.

Çikolata kisti tedavisi

Endometriomalar 4 cm'den küçük olup belirgin bir şikayete neden olmuyorsa sadece takip edilir. Daha büyükleri ve şikayete neden olanları operasyon ile çıkarılır. Burada seçkin tedavi laparoskopi ya da robotik cerrahidir. Çikolata kistleri çıkarılır ve varsa başka endometriozis odakları da lazer ya da koterle yakılarak yok edilir. Endometriozis nüks etmeye çok eğilimli bir hastalıktır, tekrar tekrar yapılacak operasyonlar yumurtalığın zarar görme olasılığını artırır. Bu durumdaki genç ve doğum yapmamış kadınlara hemen gebelik ya da yumurta dondurulması önerilir.

Overtorsiyonu (yumurtalık dönmesi) nedir?

Yumurtalıklar karnın içinde alt tarafta bulunan, hafif çukurumsu yerlerinde çok az hareket edebilecek yapıya sahiptirler. Badem şeklindeki bu yapıların her iki uç tarafından giren/çıkan atar damarlar ve toplardamarlar vardır. Kist veya tümör nedeniyle ya da tüp bebek gibi tedavilerde fazla ilaç uygulaması ile yumurta fazla geliştiğinde yumurtalık kendi ekseni etrafında dönebilir, buna torsiyon denir.

Ani gelişen ağrı ve tansiyon düşüklüğüne dikkat

Over torsiyon, damarların burulmasına ve kan akımının durmasına neden olur. Bu durumda beslenemeyen yumurtalık dokusu, çürümeye ve yumurtalar ölmeye başlar. Olay daha da gecikirse bu kez kişinin hayatını da tehdit edebilecek pıhtılaşma problemi ortaya çıkabilir. Kisti olduğu bilinen ya da kısırlık tedavisi için ilaç alan bir kişide ani gelişen ağrı, bayılma, tansiyon düşüklüğü, soğuk terleme gibi bulgular torsiyonu düşündürmelidir. Laparoskopi ile dönmüş olan yumurtalık geri turla normal duruma getirilerek beklenir. Ameliyat sırasında tekrar pembeleşerek beslenmeye başladığı görülen yumurtalık, kist alındıktan sonra yerinde bırakılır. Ancak beslenmeye başlamaz ve dokuların bozulduğu düşünülürse yumurtalık alınmak zorunda kalınır. Böyle bir durum henüz çocuğu olmamış bir kadın için rezervlerinin yarısının kaybı anlamına gelir.

*Bu içeriğin geliştirilmesinde Tıbbi Direktörlük katkı sağlamıştır.
*Web sitemizdeki bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız. İçeriklerde Acıbadem Sağlık Grubu'nun tedavi edici sağlık hizmetlerine yönelik bilgiler yer almamaktadır.

RANDEVU AL  

Karın Ve Kasık Ağrısı Yumurtalık Kisti Belirtisi Olabilir

Kadın Hastalıkları ve Doğum

Kadınların korkulu rüyası yumurtalık kistleri miyomlardan sonra en sık saptanan jinekolojik problemlerdir. Şiddetli kasık ağrısı, karında şişlik ve ele kitle gelmesi gibi belirtilerle kendini gösterebilen bu kistler bazen ilaç tedavisi ile kontrol altına alınmakla birlikte modern cerrahi yöntemlerle de tedavi edilebilir. Memorial Hizmet Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü’nden Op. Dr. Hüseyin Mutlu, yumurtalık kistlerinin tedavisi hakkında bilgi verdi.

Her adet başında yumurtalıkların birinde follikül adı verilen yumurta gelişmektedir. Bu aslında içi su dolu balona benzeyen küçük bir kisttir. Yumurtlama ile bu yumurta kisti içine kan dolar ve yumurtlama kisti (Korpus Luteum) adını alır. Gebelik oluşursa bu yumurtlama kisti gebeliği koruyan progesteron hormonunu üretir. Gebelik olmamışsa adet kanaması ile beraber bu kist de kaybolur. Adet ile kaybolmayan ve yumurta büyüklüğünden, portakal büyüklüğüne kadar olan bu tür kistlere “yumurta kisti” veya “fizyolojik kist” adı verilir.

Bazı kistler operasyon gerektiriyor

Yumurtalık kistlerinden bir kısmı ilaç tedavisine cevap vermezler ve mutlaka saptandıklarında operasyon ile çıkarılmaları gerekmektedir. En sık rastlananları basit kistler, çiukoulata kistleri(endometriosis kistleri), dermoid kistler, fibromlar ve kanser şüphesi olan kistlerdir.

Çikolata Kistleri (Endometriosis Kistleri)

İçi erimiş çukulatayı andıran koyu kıvamlı bir sıvı ile doludur. Ayrıca sıklıkla karın içinde yapışıklıklar ile beraberdir. Karın içinde endometriosis odakları da bulunur. Bu kistlerin küçük boyutlarda iken özel ilaçlar ile tedavisi mümkün olsa da kesin tedavi yöntemi cerrahidir. Ayrıca karın içindeki yapışıklıklar ve endometriosis odaklarının tedavisi yapılması gerekir.

Dermoid Kistler

Doğuştan anne karnında iken yumurtalıklarda bazı kalıntılardan ortaya çıkar. Genelde kistin içinde koyu yağ kıvamında sıvı, saç ve bazen diş gibi oluşumlar göze çarpar. Saptandığında yumurtalık kanseri ile karıştığından mutlaka operasyon gerektirirler.

Fibromlar

Rahimdeki miyomlara benzeyen bilardo topu gibi içi dolu ve sert olan kitlelerdir. Ultrasonografi ve operasyonda kanser ile benzerliğinden dolayı operasyon gerektirir.

Kanser şüphesi olan kistler

Ultrasonografi bulguları nedeniyle sert kısımları sıvı kısmından çok olan bu kistlerde kötü huylu hastalık olasılığı yüksek olduğundan, operasyon gerektirir. Hatta operasyon esnasında patolog çıkan parçayı değerlendirip iyi huylu ise operasyon rutin şekilde tamamlanır. Kötü karakterde ise kanser operasyonuna geçilir.

Vakit kaybetmeden doktora başvurulmalı

Yumurtalık kisti ile ilgili belirtiler görüldüğünde kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurulmalıdır. Çeşitli testler ve ultrasonografi yöntemi kistin büyüklüğü ve karakteri hakkında bilgi verir. En sık kullanılan ilaçlar doğum kontrol haplarıdır. İlaca cevap vermeyen kistlerde operasyon düşünülebilir. Operasyonun açık ya da laparoskopik olarak yapılmasına tetkikler sonucunda karar verilir. Burada yaş, doğurganlık ve kistin büyüklüğü ile karakteri tedavi yöntemi hakkında rol oynar.

Yumurtalık Kisti Bacakta Ve Belde Ağrı Yapar Mı?

 Yumurtalık kistleri genellikle kendini belli etmez. Çoğu zaman kadınlar rutin kontrollerinde bu kistlerden haberdar olmaktadır. Bu nedenle kadınların belli aralıklar ile doktora gitmesi bu kistlerin erken dönemde tedavi edilmesi için son derece önemlidir.

Yumurtalık Kisti Ağrısı İçin Hangi Doktora Gidilir?

  Yumurtalık kistleri çoğunlukla belirti göstermez. Ancak rutin yapılan jinokolojik muayene sonrasında öğrenilmektedir. Bu kistler sadece bir yumurtalıkta olabileceği gibi ikisinde birden de olabilmektedir. 

 Kistler genellikle içi sıvı dolu olan kesecikler gibi görünmektedir. Bazen kistlerin içi kan veya daha yoğun bir sıvı ile de dolu olabilmektedir. Yumurtalık kistleri farklı büyüklüklerde olabilmektedir. Yumurtalık kisti olan kişilerde genellikle herhangi bir belirti görülmez. Muayene ve ultrason sırasında ortaya çıkmaktadır. Hastalarda bazen kasık ile ilgili şikayetler de bulunabilmektedir. 

Yumurtalık Kistleri Ağrı Yapar mı?

 Yumurtalık kistleri genellikle çok şiddetli ağrılara neden olmaz. Otururken ya da dizler karna doğru çekildiği zaman ani kasık ağrıları meydana gelebilmektedir. Kistte bir yırtılma oluşursa ya da kist kendi etrafında dönerse o zaman şiddetli kasık ve karın ağrıları meydana gelebilir. Bunun yanında bulantı ve kusma gibi yan şikayetler de olabilmektedir. 

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası