ayakta batın grafisi / Ayakta direkt batın grafisi (Röntgeni) – Uzman Radyoloji

Ayakta Batın Grafisi

ayakta batın grafisi

Ayakta direkt batın grafisi (Röntgeni)

Ayakta direkt batın grafisi (Röntgeni)

Amaç

Özellilkle travmaya bağlı hava sıvı seviyesinin tespiti, bağırsak tıkanmaları, gazların ve yumuşak dokudaki anormal yapıların gözlemlenmesi amacı ile çekilir.

Hazırlık

Bayan hastalar çekim odasına alınmadan önce mutlaka hamile olma ihtimali mutlaka sorgulanmalıdır. Çekim odasına alınan hastanın kimlik bilgileri ve mutlaka şikayeti sorgulanmalıdır. Hastaya tek kullanımlık önlük verilerek kıyafetlerini ve varsa kolyesini çıkarıp verilen önlüğü giymesi istenir.

Nasıl çekilir?

Çekim ayakta ve P-A (Arka-Ön) pozisyonunda yapılmalıdıfunduszeue.infoın karnı statife değmelidir.  Diyafram kubbelerinide kesmeyecek ölçüde kaset  (35X43)  veya dedektör seçimi yapılmalıdır. Tüp kaset mesafesi cm olmalıdır. Santralizasyon iliak kanadın 5 cm üzerine filme dik olacak şekilde yapılmalıdır. Hasta pozisyonu ayarlanıp gerekli ölçülerde kolimasyon yapıldıktan sonra hastaya derin bir nefes alıp tutması (inspiryum) söylenir.  Ortalama bir erişkin için KV ve otomatik MaS ile çekim yapılabilir.

Dikkat edilmesi gerekenler

Hastaların bir çoğu iç çamaşır takı vs çıkarmayı unutmaktadır. Hasta çekim için hazırlandığında tekrar kontrol edilmelidir. Özellikle nefes tutturulan çekimlerde bir çok hasta verilen nefes komutunu yerine getiremez bunun önüne gecmek ve optimum görüntüyü elde edebilmek adına nefes komutu verildiğinde hasta gözlemlenerek nefes alıp tuttuğu kontrol edilmelidir.

Özetlersek

-Hamilelik kimlik bilgileri ve şikayetini sorgula

-Mesafe cm

-KV MaS otomatik

-Derin inspiryum

Örnek bir adbg röntgeni

 

 

Ayakta Batın PA Grafisi Çekim Tekniği

Ayakta Batın PA Grafisi Nasıl Çekilir ?

Pozisyon : Hasta ayaktadır. Karın ön yüzü masa ile temas eder. Konvansiyonel röntgen kullanılıyorsa kasetin, dijital röntgen kullanılıyorsa dedektörün ortası iliak çıkıntının ( krista iliakanın ) 5cm kadar üstüne gelmelidir.

Santralizasyon ve Tüp Açısı : Konvansiyonel röntgen kullanılıyorsa kasetin, dijital röntgen kullanılıyorsa dedektörün ortasına, dik açıyla.

Grafi alınırken hastaya solunumu derin inspiryum sonunda tutturularak diyafragmanın aşağı inmesi sağlanır. Tetkik sırasında ekspojur zamanı kısa tutulmalıdır.

Tüp İle Masa Arasındaki Mesafe : cm

Film Boyutu : 30 X 40 veya 35 X 43


Ayakta Batın PA Grafisi Çekim Tekniği Grafisi

DİĞER RÖNTGEN ÇEKİMLERİ

Oyun OynaFıkra Oku

Mustafa Hasbahçeci, Fatih Başak, Orhan Alimoğlu

Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Genel Cerrahi, İstanbul, Türkiye

Özet

Acil servislerde en sık karşılaşılan durumlardan biri olan akut karın ağrısının ayırıcı tanısında, literatürdeki veriler direkt karın grafisinin etkinliği açısından farklılık göstermektedir. Bir karın grafisinde hastanın aldığı radyasyon dozu ( milisievert), akciğer grafisindeki dozdan (&#; milisievert) daha fazla olduğundan, çocuk yaş grubu ve çoklu grafi gereken hastalarda tetkik istemlerinde radyasyon dozu dikkate alınmalıdır. Acil servislerde direkt grafilerin genellikle radyoloji uzmanları tarafından yorumlanmaması, ilgili klinisyenler tarafından klinik ön tanı öncelenerek grafilerin değerlendirilmesine ve buna bağlı olarak yanlış pozitif ve yanlış negatif değerlendirmelere yol açabilmektedir. Direkt karın grafileri, acil cerrahi hastalıklar arasında en sık intestinal obstrüksiyon ve gastrointestinal perforasyon için yüksek tanısal etkinliğe sahiptir. Bu yüzden klinik ve fizik muayene bulguları intestinal obstrüksiyon ve gastrointestinal perforasyon lehine değerlendirilen hastalarda direkt karın grafisi ilk tetkik olarak istenmelidir. Ancak, akut apandisit dâhil diğer akut karın patolojilerinde direkt karın grafilerinin kullanılması yetersiz tanısal etkinlik ve radyasyon riski açısından uygun gözükmemektedir.

Anahtar Kelimeler: Akut karın ağrısı, akut karın, karın grafisi

Giriş

Akut karın ağrısı, acil servislerde en sık karşılaşılan durumlardan biridir[1]. Hasta hikâyesinin alınması, fizik muayene ve laboratuar tetkikleri sonrasında, tanı amaçlı görüntüleme yöntemlerinden ilk olarak direkt grafiler sıklıkla kullanılmaktadır[1]. Akciğer grafisi ile birlikte ayakta ve yatarak karın grafilerinin akut karın ağrısı tanısal incelemesindeki yeri etkinlik ve maliyet açısından sorgulanmakla birlikte, güncel uygulamalarda en çok kullanılan tetkik grubu olma özellikleri halen devam etmektedir[1&#;3].

Bir tanısal tetkik kullanıldığında, tanı ya da tedaviye yön veren patolojik bulgular ile normal bulgular elde edilmektedir. Dolayısıyla bir tetkikten, yüksek duyarlılık ile doğru tanı konulabilmesine yardımcı olması ya da yüksek özgüllük ile yanlış tanı ihtimalini ortadan kaldırması beklenmelidir. Bu yüzden akut karın sebebinin belirlenmesinde direkt grafilerin sıklıkla duyarlılık ve özgüllük ile ifade edilen istatistiksel etkinliği ve elde edilen bu etkinliğin diğer görüntüleme yöntemleri ile karşılaştırılması hedeflenmelidir. Ayrıca elde edilen bulgularla klinik tanıyı destekleme ve klinik tanıyı değiştirebilme özellikleri de belirlenmelidir[2,4].

RADYASYON MİKTARI
Bir karın grafisinde hastaya verilen radyasyon dozunun ( milisievert), akciğer grafisindeki dozdan (&#; milisievert) çok fazla olduğu dikkate alındığında, özellikle çocuk yaş grubundaki hastalar ve takip amaçlı birden fazla grafi alınması gereken hastalarda, radyasyon miktarı beklenenden fazla olabilecektir[2,5&#;7]. Bazı çalışmalarda, akut karın ağrısının değerlendirilmesinde tek kesit grafi yerine ayakta ve yatarak karın grafisi ile birlikte ayakta akciğer grafisinin üçlü olarak kullanılması da önerilmektedir[2,8]. Obez hastalarda iyi bir görüntü elde edilebilmesi için, daha yüksek miktarda radyasyon gerekmektedir[6]. Dolayısıyla karın grafilerinin kullanımında, hastanın maruz kalacağı radyasyon miktarı muhakkak dikkate alınmalıdır. Ayrıca travma dışı akut karın ağrısı olan hastaların radyolojik olarak değerlendirilmesinde, düşük doz bilgisayarlı tomografi ile direkt grafi kullanılması arasında hastanın aldığı radyasyon miktarı açısından bir fark gösterilmemiştir[9]. Direkt grafilerin duyarlılık ve özgüllüğünün bilgisayarlı tomografiye göre daha az olmasından dolayı, tanı sürecinde birden fazla çok kesitli grafi ihtiyacı oluşmaktadır. Bu durum hastanın direkt grafiler ile aldığı toplam radyasyon miktarını, bilgisayarlı tomografi ile alınan miktara yaklaştırmaktadır[9].

GRAFİLERİN YORUMU
Acil servise başvuran akut karın ağrısı olan hastalara istenen akciğer ve karın grafilerinin değerlendirilmesi, sıklıkla radyoloji uzmanları tarafından yapılmamaktadır[10]. Özellikle acil servislerde görevli doktorların, eğitim süreleri boyunca oldukça sınırlı sürede aldıkları eğitimler ve farklı tecrübe birikimleri nedeniyle, var olan bir patolojinin fark edilememesi, normal bir varyasyonun patoloji olarak tanımlanması ya da radyolojik tanının klinik ön tanıya göre şekillendirilmesinin, tanı ve tedavi açısından yanlış uygulamalara yol açması muhtemeldir. Klinik ön tanıya göre grafilerin değerlendirilmesi, özellikle perforasyonların radyolojik olarak tanımlanmasında yanlış pozitif ve yanlış negatif değerlendirmelere yol açabilmektedir[1]. Ayrıca farklı kolonik gaz paternleri patolojilerin doğru bir şekilde tanınmasına engel teşkil edebilmektedir[3].

GENEL DEĞERLENDİRME
Akut karın ağrısının tanısal incelemesinde akciğer ve karın grafilerinin yeri ile ilgili yapılan yayınlarda, grafilerin tanı konulmasındaki etkinliklerinin ve tedaviyi yönlendirmelerinin oldukça kısıtlı olduğu sonucuna ulaşılmaktadır[1,11&#;16]. İyi bir klinik değerlendirme ile elde edilen ön tanı varlığında, direkt grafilerin kesin tanı üzerinde herhangi bir etkisi çoğunlukla gösterilememektedir. Bu değerlendirmeler neticesinde, acil servise akut karın ağrısı ile başvuran hastaların radyolojik değerlendirme algoritmalarından, direkt grafilerin tamamen çıkartılması gerektiğini ifade eden çalışmalar da bulunmaktadır[1]. Herhangi bir kısıtlama olmaksızın, akut karın ağrısı şikayeti ile acil servise başvuran her hastadan direkt grafi tetkiki istenilmesi halinde, tanıya yardımcı patolojik bulgu elde edilme oranı ortalama %10'dur[1,2].

Kullanılan radyasyon ışınlarının fiziksel özellikleri dikkate alındığında, bazı şartlarda direkt grafilerin kullanılmasının tanısal üstünlüğü belirgin hale gelmektedir[11]. Havanın sıvı ile kontrast olduğu intestinal obstrüksiyon ve pnömoperitoneum ya da radyo-opak kalsifikasyonların olduğu yabancı cisim aspirasyonu, apendikolit, ürolitiazis, kolelitiazis, pankreatik kalsifikasyonlar ve kalsifik aort anevrizması durumlarında, direkt grafilerden tanı açısından daha çok yararlanılmaktadır. Bu yüzden acil cerrahi hastalıklar arasında en sık intestinal obstrüksiyon ve gastrointestinal perforasyon için karın grafilerinin tanısal etkinliği vurgulanmaktadır[1,4,13,17,18]. Elde edilen bu bulgular sonucunda, akut karın ağrısının değerlendirilmesinde direkt grafi kullanımını kısıtlayıcı algoritmalar geliştirilmiştir. Bu algoritmalar sayesinde, direkt grafi kullanımı ortalama %70 gibi büyük bir oranda azalmakla birlikte, pozitif bulgu tespit edilme oranı ise %75'lere kadar çıkabilmektedir. Dolayısıyla, konu ile ilgili yeterli güvenilirlikte kanıt bulunmadığından, direkt grafilerin acil servise akut karın ağrısı ile başvuran her hasta için rutin tetkik olarak istenmesi uygun bir yaklaşım değildir[2].

İNTESTİNAL OBSTRÜKSİYON
Karın grafilerinin intestinal obstrüksiyondaki duyarlılığı ortalama %70&#;% arası değişmektedir[2,4,13,19]. Fakat özgüllük %50 gibi daha düşük oranlarda kalmaktadır. Klinik olarak özellikle 50 yaş ve üzeri hastalarda periton irritasyon bulguları yanında karın distansiyonu, dinlemekle artmış barsak sesleri, konstipasyon öyküsü, geçirilmiş karın cerrahisi ve kusmanın olması, direkt grafilerin duyarlılığını intestinal obstrüksiyon açısından artırmaktadır. Karın grafisi istenirken bu parametrelerin var olmasına dikkat edilmesi, gereksiz tetkik isteminin önüne geçeceği gibi, karın grafilerinin intestinal obstrüksiyon açısından tanısal duyarlılığını da artıracaktır. Bu bulgular ışığında, intestinal obstrüksiyon düşünülen her hastada ilk tetkik olarak karın grafisi istenmeli; klinik olarak obstrüksiyon lehine kuvvetli bulguların olduğu hastalarda ise etyolojik araştırma açısından bilgisayarlı tomografinin daha yüksek duyarlılık ve özgüllüğe sahip olduğu bilinmelidir[2].

GASTROİNTESTİNAL PERFORASYON
Her ne kadar ayakta çekilen akciğer grafisi gastrointestinal perforasyonda ilk tetkik olarak uygulamada yer bulsa da, bu konuda yeterli güvenilirlikte kanıt bulunmamaktadır[2]. Tanı etkinliğini artırmak için yatarak lateral karın, sol lateral dekübitüs, yatarak karın ve ayakta akciğer grafilerinin birlikte istenmesi önerilmektedir. Genel olarak grafilerin gastrointestinal perforasyonlardaki duyarlılığı % 90 oranında değişmektedir[17,20,21]. Ultrasonografi ile akciğer grafisinden daha etkin bir şekilde pnömoperitoneum tespitinin mümkün olduğu da bazı çalışmalarda bildirilmektedir[2,20]. Ultrasonografinin kullanıcıya göre değişen etkinliği ve acil şartlarda uygulanabilirliği, bu sonuçların genel kabul görmesi açısından önemli bir engeldir. Grafiler ile perforasyonun gösterilemediği durumlarda ve klinik şüphe devam ettiği taktirde, olası cerrahi tedaviyi geciktirmemek açısından, en fazla birkaç saat sonra grafi tekrarlanabileceği gibi bilgisayarlı tomografi de istenebilir[1,17]. Son yıllarda gastrointestinal perforasyon tanısında direkt grafiler yerine bilgisayarlı tomografi daha sıklıkla kullanılmaktadır[20,21]. Fakat gerek radyasyon ve gerekse maliyet göz önüne alınarak, gastrointestinal perforasyon düşünüldüğünde öncelikle ayakta akciğer ya da karın grafisinin istenmesi daha uygun bir yöntem olarak gözükmektedir[20].

AKUT APANDİSİT
Karın grafilerinin akut apandisit tanısında herhangi bir yeri olmadığı ve sağ alt kadran ağrısı ile başvuran hastalarda çok kısıtlı oranda ayırıcı tanıya yardımcı olduğu genel kabul görmüş bir bilgidir[2]. Bununla birlikte, karın grafisi ile elde edilen bazı bulguların akut apandisit tanısında değişik oranlarda duyarlılık ve özgüllüğe sahip olduğu çok çalışılmış bir konudur[11,12,22&#;24]. Direkt grafilerde, özellikle sağ alt kadranda lokalize hava-sıvı seviyeleri ile birlikte dilate ince barsak segmentleri (sentinel loop), kolonda cut-off bulgusu, sağ alt kadranda psoas gölgesinin kaybolması ve yumuşak doku dansitesinde artış, properitoneal yağ çizgisinin bulanıklaşması ya da kaybolması, sağa konkav lumbar skolyoz ve çekumda fekal yüklenme akut apandisit hastalarında değişen oranlarda tespit edilebilmektedir. Çekal fekal yüklenmenin duyarlılık, özgüllük, pozitif ve negatif kestirim oranlarının, erken ve ilerlemiş akut apandisit olgularında, sırası ile , , ve olduğu ve postoperatif 1. günde %95 oranında kaybolduğu gösterilmiştir[24]. Fakat karın grafileri ile etkin bir şekilde bu bulguların gösterilebilmesi için, hastanın obez olmaması ve çekim tekniğinin optimum şartlarda gerçekleşmesi gereklidir. Bilgisayarlı tomografi ile verilecek olan radyasyon miktarı göz önüne alındığında, karın grafileri akut apandisit tanısı için özellikle çocuk yaş grubunda kullanılmaktadır[19,22,23]. Özet olarak, çekumda fekal yüklenme, kolonda cut-off bulgusu ile birlikte ince barsak hava-sıvı seviyesi, sentinel loop ya da sağa konkav lumbar skolyozun, birlikte ya da ayrı ayrı, herhangi bir gerekçe ile çekilmiş karın grafilerinde tespit edilmesi akut apandisit tanısına yardımcı olabilir[22&#;24]. Fakat bu bulgulardan akut apandisit tanısında yararlanmak için karın grafisi istenmesi uygun bir yaklaşım değildir. Dolayısıyla, akut apandisit düşünülen bir hastada, tanı ve ayırıcı tanı açısından karın grafisinin yerinin olmadığı düşünülmektedir.

Sonuç

Gerek ayakta akciğer ve karın ve gerekse yatarak karın grafisi şeklinde bir radyolojik değerlendirme, travma dışı akut karın ağrısı ile acil servise başvuran her hastadan istenmemelidir. Klinik ve fizik muayene bulguları intestinal obstrüksiyon lehine değerlendirilen hastalarda, ayakta karın grafisi ilk görüntüleme yöntemi olarak kullanılabilir. Fakat obstrüksiyonun etyolojisinin belirlenmesi daha çok bilgisayarlı tomografi ile yapılmalıdır. Her ne kadar bilgisayarlı tomografi içi boş organ perforasyonunun tanınmasında en etkin yöntem olsa da, iyi bir klinik değerlendirme ile perforasyon düşünülen hastalarda ayakta akciğer ya da karın grafisi ilk görüntüleme yöntemi olarak düşünülebilir. Ancak, akut apandisit dahil diğer akut karın patolojilerinde, direkt grafilerin öncelikle kullanılması, maliyet ve gereksiz radyasyon riski açısından uygun değildir.

Kaynaklar

  1. van Randen A, Laméris W, Luitse JS, et al The role of plain radiographs in patients with acute abdominal pain at the ED. Am J Emerg Med ; &#; doi/funduszeue.info
  2. Smith JE, Hall EJ. The use of plain abdominal X rays in the emergency department. Emerg Med J ; &#; doi/emj
  3. Musson RE, Bickle I, Vijay RK. Gas patterns on plain abdominal radiographs: a pictorial review. Postgrad Med J ; &#; doi/pgmj
  4. Böhner H, Yang Q, Franke C, et al. Simple data from history and physical examination help to exclude bowel obstruction and to avoid radiographic studies in patients with acute abdominal pain. Eur J Surg ; &#; doi/
  5. Veldkamp WJ, Kroft LJ, Geleijns J. Dose and perceived image quality in chest radiography. Eur J Radiol ; &#; doi/funduszeue.info
  6. Yanch JC, Behrman RH, Hendricks MJ, et al. Increased radiation dose to overweight and obese patients from radiographic examinations. Radiology ; &#; doi/radiol
  7. Wall BF, Hart D. Revised radiation doses for typical X-ray examinations. Report on a recent review of doses to patients from medical X-ray examinations in the UK by NRPB. Br J Radiol ; &#;
  8. Ukrisana P, Yenarkarn P. Evaluation of the necessity of the three-film abdominal series in the diagnosis of abdominal pain. J Med Assoc Thai ; &#;
  9. Haller O, Karlsson L, Nyman R. Can lowdose abdominal CT replace abdominal plain film in evaluation of acute abdominal pain? Ups J Med Sci ; &#; doi/
  10. Lim CB, Chen V, Barsam A, et al. Plain abdominal radiographs: can we interpret them? Ann R Coll Surg Engl ; &#; doi/X
  11. Boleslawski E, Panis Y, Benoist S, et al. Plain abdominal radiography as a routine procedure for acute abdominal pain of the right lower quadrant: prospective evaluation. World J Surg ; &#; doi/PL
  12. Oncel M, Degirmenci B, Demirhan N, et al. Is the use of plain abdominal radiographs (PAR) a necessity for all patients with suspected acute appendicitis in emergency services? Curr Surg ; &#; doi/S(02)
  13. Prasannan S, Zhueng TJ, Gul YA. Diagnostic value of plain abdominal radiographs in patients with acute abdominal pain. Asian J Surg ; &#; doi/S(09)
  14. Anyanwu AC, Moalypour SM. Are abdominal radiographs still overutilized in the assessment of acute abdominal pain? A district general hospital audit. J R Coll Surg Edinb ; &#;
  15. Grassi R, Romano S, Pinto A, et al. Gastroduodenal perforations: conventional plain film, US and CT findings in consecutive patients. Eur J Radiol ; &#; doi/funduszeue.info
  16. Tasu JP, Takun K, Rocher L, et al. Evaluation of plain abdominal radiography prescriptions in a university hospital center. Presse Med ; &#;
  17. Nagurney JT, Brown DF, Novelline RA, et al. Plain abdominal radiographs and abdominal CT scans for nontraumatic abdominal pain--added value? Am J Emerg Med ; &#; doi/ S(99)
  18. Ashindoitiang JA, Atoyebi AO, Arogundade RA. The value of plain abdominal radiographs in management of abdominal emergencies in Luth. Nig Q J Hosp Med ; &#;
  19. Rothrock SG, Green SM, Hummel CB. Plain abdominal radiography in the detection of major disease in children: a prospective analysis. Ann Emerg Med ; &#; doi/ S(05)
  20. Bansal J, Jenaw RK, Rao J, et al. Effectiveness of plain radiography in diagnosing hollow viscus perforation: study of 1, patients of perforation peritonitis. Emerg Radiol
  21. Thorsen K, Glomsaker TB, von Meer A, et al. Trends in diagnosis and surgical management of patients with perforated peptic ulcer. J Gastrointest Surg ; &#; doi/ s
  22. Ulukaya Durakbaşa C, Taşbaşi I, Tosyali AN, et al. An evaluation of individual plain abdominal radiography findings in pediatric appendicitis: results from a series of children. Ulus Travma Acil Cerrahi Derg ; &#;
  23. Türkyilmaz Z, Sönmez K, Konus O, et al. Diagnostic value of plain abdominal radiographs in acute appendicitis in children. East Afr Med J ; &#; doi/eamj.v81i
  24. Petroianu A, Alberti LR. Importance of the new radiographic sign of fecal loading in the cecum in the presence of acute appendicitis in comparison with other inflammatory diseases of the right abdomen. Eur J Intern Med ; &#; doi/funduszeue.info

[1]

Pediatrik abdomen grafileri Dr. Güleç Mert Doğan Inönü Universitesi Tıp Fakültesi, Radyoloji AD, Pediatrik Radyoloji BD

[2]

Abdominal radyografi • AP supin grafi – İlk tercih • AP ayakta – Rutin değil • Lateral dekubitus – Rutin değil – Hava içinse sol lateral dekubitus tercih, sağda mide gazı karışabilir.

[3]

Neden Yatarak Batın Grafisi? •Gaz dağılımı konusunda daha aydınlatıcı bilgi verir •Tek grafi çekilecekse ve intestinal obstrüksyondan şüpheleniliyorsa tercih edilmelidir.

[4]

Neden ADBG? • Batın içi serbest hava • Hava-sıvı seviyeleri • Barsak perforasyonu şüphesinde tercih edilmeli

[5]

Supin Radyografi • Properitoneal yağ hatları filme dahil edilmeli. • Aksi takdirde bazı abdominal içerik filmin görüntüleme alanına girmeyebilir.

[6]

Ayakta abdominal grafi • Hava sıvı seviyesi – İntestinal obstrüksiyon • Perforasyon – Diafragma altı hava

[8]

Lateral dekubitus • PA pozisyonda çekim tercih – Anteriorda radyosensitif organlar • Ayakta grafiye göre avantajlı – Alınması kolay – hasta çocukta pozisyonun sabit kalması kolay ve hasta için daha rahat

[11]

Abdomen Grafilerindeki Dansiteler • Kemik Beyaz • Kalsifikasyon • Yumuşak Doku • Sıvı • Yağ • Hava Siyah

[12]

Abdominal grafi değerlendirme kriterleri • Uygun pozisyon – iskial tuberositler, diafragma ve lateral abdominal duvarlar net görülecek. – Vertebra orta hatta • Uygun doz – Yumuşak doku yapıları (örn. psoas kası), properitoneal yağ çizgileri, ve renal + hepatik konturlar görülmeli

[13]

Abdominal grafi değerlendirme kriterleri • Uygun pozisyon – iskial tuberositler, diafragma ve lateral abdominal duvarlar net görülecek. – Vertebra orta atta, simetrik rotasyon olmamalı • Uygun doz – Yumuşak doku yapıları (örn psoas kası), properitoneal yağ çizgileri, ve renal + hepatik konturlar görülmeli

[14]

funduszeue.infoK DİREKT BATIN GRAFİSİ funduszeue.info AYAKTA DİREKT BATIN GRAFİSİ BATIN FİLMLERİ

[15]

İntestinal gazlar • Lokalizasyon • Mukozal yapı (valvüla konniventes, haustral yapı..) • İçerik (fekal materyel)

[16]

İnce-Kalın barsak ayırımı Ince Barsak Kalın Barsak Valvüla Konniventes Jejenumda Yok Lup sayısı Çok sayıda Birkaç Lupların dağılımı Santral Periferik Haustra Yok Var Çap cm 5 cm üzeri Solid feçes Yok Var Kurvatür yarıçapı Küçük Büyük

[17]

GAZ Valvulate conniventes Haustra

[18]

Abdominal film değerlendirme • Akciğer • Kemikler • Abdomen

[22]

Abdominal film değerlendirme • AKCİĞER – Alt akciğer sahaları; pnömoni – Diafragma altı serbest hava

[23]

Abdominal film değerlendirme • KEMİKLER – Neoplastik değişiklikler – Kırıklar – Metabolik değişiklikler – İnfeksiyonlar

[24]

Abdominal film değerlendirme • ABDOMEN – Psoas gölgesi: • Silinme varsa retroperitoneal proses – Properitoneal yağ hatları: • Peritoneal sıvı için bak – Yumuşak dokular: • Kc, safra kesesi, dalak, böbrekler, pancreas, üreterler, mesane; boyut, şekil, lokalizasyon, kalsifikasyon için bak – Gaz dağılımı • Osephagusdan anüse kadar

[25]

Üriner sistem, karaciğer,biliyer sistem, pankreas ve dalak kalsifikasyonları ve opasiteleri Vasküler opasiteler Genel gaz dağılımı Normal , Azalmış, Artmış Dilate barsak segmentleri varlığı Barsak lümeni dışında veya cidarında gaz olması Kitleler nedeniyle barsak gazlarında yer değişikliği Biliyer sistemde gaz Portal venöz sistemde gaz Hepatosplenomegali İntraperitoneal sıvı koleksiyonu

[26]

Gazsız abdomen • İlk birkaç saatte normal yenidoğanda • Önlenemeyen kusma • Sürekli gastrik aspirasyon • Belirgin peritoneal sıvı • Ciddi dehidratasyon • Fistülsüz özefageal atrezi • Orotrakeal entübasyon • SSS depresyonuna bağlı yutma bozuklukları • Mekanik ventilasyon

[27]

Gazsız Abdomen • Strangülasyon • Akut pankreatit • Mezenterik infarkt • Özefageal veya pilorik obstrüksiyon

[28]

AZALMIŞ GAZ DAĞILIMI Fistülsüz ösefagial atreziler

[30]

ARTMIŞ GAZ DAĞILIMI • 11 hafta, kız • TE fistül • Respiratuar distres • Abdominal distansiyon • Kilo alamama • Bronkopnömoni • Gaz distansiyonu

[32]

Hepatosplenomegali Splenomegali

[33]

BATINDA OPASİTELER Böbrekte hidatik kist kals. Porselen safra kesesi

[34]

Kist kalsifikasyonları

[35]

Mezenter lenf bezi kals. Psoas kals.

[36]

Pankreas kalsifikasyonları

[38]

• Direkt batın grafisi • Parakolik bölge , subhepatik bölge (Morrison poşu) ve iliak resessler • Tüm batın flu homojen dansitede • Barsak gazları batın orta kesiminde toplanır • Barsak lupları birbirinden ayrılır • Dalak, karaciğer, böbrek ve ileopsoas konturlarının silinir • US, BT İNTRAPERİTONEAL SIVI

[40]

GASTRİK DİLATASYON Etiyoloji funduszeue.info çıkışının mekanik obstrüksiyonları (pilor atrezisi) funduszeue.info volvulusu funduszeue.info doğanın duodenum obstrüksiyoları (duodenal atrezi double bouble) funduszeue.info obstrüksiyonuna sekonder olarak funduszeue.infotik ileus funduszeue.infoübasyon yolu ile hava yutulması 7.Üremi

[43]

35 haftalık fetus Doğumdan sonra

[44]

Direkt batın grafisi Kolonda gaz hem infantta hem de erişkinde normal İnce barsakta gaz Normal erişkin görülmez İnfant normal İnce barsaklarda gaz varsa Gastroenterit,laksatif kullanımı, aerofaji, paralitik ileus, mekanik ileus Lokal inflamatuar olaylar akut apandisit, akut kolesistit, akut pankreatit İNCE BARSAK VE KOLON DİLATASYONU

[45]

Gas pattern • Mide • Hemen her zaman hava vardır • Ince barsak • Genelde lupda az miktarda hava bulunur • Kolon • Hemen her zaman rektum ve sigmoidde hava • diğer kolon segmentlerinde değişen miktarlarda hava bulunabilir Neler normaldir?

[46]

İnce barsak mekanik obstrüksiyonu Kalın barsak mekanik obstrüksiyonu Paralitik ileus Lokal peritoneal irritasyon (akut apandisit,akut pankreatit ve akut kolesistit) Gastroenteritis Üremi Hipokalemi Serozal metastaz Boşaltıcı lavman yapılması BARSAKLARDA HAVA SIVI SEVİYELERİ

[47]

Normal sıvı seviyeleri • Mide – Her zaman (adbg, dekubitus) • Ince barsak – seviye kabul edilebilir • kolon – Normalde hiç bulunmaz

[49]

İnce barsak obstrüksiyonu

[50]

İnce barsak obstrüksiyonu

[51]

Yatarak ve ayakta direkt batın filmleri (İnce barsak obstrüksiyonu)

[52]

İnce barsak obstrüksiyonu • Etiyoloji – Brit ileusu – Boğulmuş fıtık – İnvajinasyon – Appendiks apsesi – Crohn hastalığı – Safra taşı ileusu

[53]

İnce barsak obstrüksiyonu Radyolojik bulgular Obstrüksiyonu takiben saatlerde başlar ve saatte tamamlanır. Yatarak direkt batın grafisi İnce barsaklarda dilatasyon ve gaz distansiyonu Kolon boş Ayakta direkt grafisi Çok sayıda hava-sıvı seviyesi

[54]

Bir yıl önce appendektomi olmuş

[55]

İnvajinasyon Düz film bulguları • Normal olabilir • Yumuşak doku kitlesi, sıklıkla sağ üst kadranda

[56]

İnvajinasyon İnce barsak distansiyonu mevcut ve çekal gölge izlenemiyor

[59]

Etiyoloji Volvulus Paralitik ileus Perikolik apse Sepsis Diabet Toksik megakolon Nörojenik bozukluklar KOLON DİLATASYONU

[63]

Toksik megakolon (farklı hastalar)

[64]

Akut Apandisitis Düz film bulguları: • Appendikolit – sık değil fakat spesifik • Serbest hava-nadir • Diğer düşündüren bulgular; – – – – – – Çekal duvar kalınlaşması Psoas kas gölgesi silinmesi Sağa konkav skolyoz (ağrı) Komşu properitoneal yağ çizgisinde fokal silinme Apendiksde hava Sağ alt kadranda sentinel luplar (relatif olarak gazsız abdomende sağ alt kadranda dilate luplar)

[67]

Akut apandisit; çekumda dilatasyon ve hava sıvı seviyeleri, ileumda hava sıvı seviyesi

[68]

Peritoneal kavitede serbest hava Perforasyon pnömoperitoneum Ayakta direkt batın grafisi diafragma altında serbest hava Ayakta duramayan hasta sol lateral dekübitus grafi Lateral abdomen duvarı ile karaciğer kenarı arasında serbest hava PNÖMOPERİTONEUM

[69]

Peritoneal kavitede hava Akciğer grafisi Ayakta direkt batın grafisi Sol lateral dekübitus grafisi Yatarak direkt batın grafisi PNÖMOPERİTONEUM

[70]

Etiyoloji Perforasyon Postoperatif ( gün nadiren hafta) Peritoneal dializ Travma İntraabdominal terapotik embolizasyon İmmünosupressif tedavi PNÖMOPERİTONEUM

[71]

• Barsak duvarında – Pnömatosis İntestinalis – İntestinal nekroz – Postoperatif sızıntı • Safra yollarında – funduszeue.infoü – Kolesistoenterik fistül – Amfizematöz kolesistit • Portal vende – Barsak nekrozu – Umblikal ven kateterizasyonu

[78]

Nekrotizan Enterokolit: Düz grafi bulguları: • Fokal barsak dilatasyonu • Pnömatosis intestinalis • Portal gaz • Pnömoperitoneum

[79]

Nekrotizan Enterokolit • Pnömoperitoneum; cerrahi eksplorasyon için tek endikasyon • Serbest hava için; – ADBG ise diafragma altına bak yada dekubitus grafiler çek. • Kontrastlı çalışmalar; erken dönemde endike değfunduszeue.infoe striktür için.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası