elektrik zammı hesaplama 2022 / Elektrik Faturası Hesaplama - Aydem Perakende

Elektrik Zammı Hesaplama 2022

elektrik zammı hesaplama 2022

Elektrik faturası hesaplama nasıl yapılır? Kademeli elektrik tarifesi ne kadar?

Elektriğe mesken, sanayi ve ticarethane abone grupları için vergi ve fonlar dahil ortalama yüzde 52 ile yüzde arasında değişen oranlarda zam geldi. Elektrik zammı 1 Ocak tarihinden itibaren geçerli oldu. Elektrik tarifesi hanelerde kWh’ye kadar olan tüketimler kilovatsaat başına vergiler dâhil 1,37 TL’den faturalandırılacak, bunun üzerindeki her kilovatsaat tüketim için uygulanacak birim fiyat ise 2,06 TL olacak.

Yayınlanma:

Elektrik faturası hesaplama nasıl yapılır? Kademeli elektrik tarifesi ne kadar?

Elektrik tarifelerinde tüm tüketici grupları için vergi ve fonlar dahil olmak üzere zam yapıldı. EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, EPDK fatura hesaplama modülünün kullanılarak, herhangi bir hata tespit edilmesi halinde şikayet edilmesi gerektiğini dile getirdi. EPDK fatura hesaplama, ilk okuma, son okuma ve toplam tüketim üzerinden hesaplanabiliyor.

ELEKTRİK TARİFESİ NE KADAR?

Resmi Gazete'deki tarife tablolarından yapılan hesaplamaya göre, elektrik tarifelerinde mesken, sanayi ve ticarethane abone grupları için vergi ve fonlar dahil ortalama yüzde 52 ile yüzde arasında değişen oranlarda artışa gidildi.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun kararı kapsamında tüm mesken tek zamanlı alçak gerilim aboneliklerinde 1 Ocak itibarıyla kademeli tarife uygulamasına geçildi. Bu uygulamaya göre mesken abonelerinin elektrik tüketimleri EPDK tarafından yılı için belirlenen kademeli tarife birim fiyatlarıyla faturalandırılacak. Kademeli tarifeye tabi olan tüketimlerinin günlük ortalama 5 kWh kadar olan kısmı düşük tüketimli kademeden, 5 kWh aşan kısmı ise yüksek tüketimli kademeden hesaplanacak.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nca (EPDK) 01 Ocak'tan itibaren getirilen kademeli fiyat tarifesinde hanelerde kWh'ye kadar olan tüketimler kilovatsaat başına vergiler dâhil 1,37 TL'den faturalandırılacak, bunun üzerindeki her kilovatsaat tüketim için uygulanacak birim fiyat ise 2,06 TL olacak.

EPDK FATURA HESAPLAMA MODÜLÜ

EPDK FATURA HESAPLAMA NASIL YAPILIR?

* EPDK fatura hesaplama işlemi gerçekleştirmek için EPDK sitesine giriş yapınız.

* Açılan sayfanın üst kısmında yer alan “FATURA HESAPLAMA” kısmına giriş yapınız.

* Gelen ekrana, faturanız üzerinde yazan “İlk Okuma Tarihi”ni yazınız.

* Daha sonra “Son Okuma Tarihi”ni yazınız.

* Tarife tanımı kısmına; Faturalardaki “Tüketici grubu” bölümünde yer alan tarifenizi giriniz.

* Son olarak ise aylık “Tüketim miktarı” giriniz ve hesaplayarak ödemeniz gereken tutarı öğrenebilirsiniz.

nasıl yapılırSanayizam

ELEKTRİK FATURASI HESAPLAMASI

Yeni elektrik faturası hesaplama herkesin dilinde ve elektrik saati, elektrik şebekesi yeni zamları Ocak ayında yürürlüğe girdi. Elektrik saati kilowatt hesabıyla kWh üzeri tüketimlerde birim fiyatlandırma miktarı değişti.
yeni elektrik faturası hesaplaması bundan böyle kWh'ye kadar olan tüketimler artık 1,37 ile çarpılarak hesaplanıyor. kWh üzeri tüketimler ayrıca hesaplanarak 2,06 ile çarpılıyor ve kWh tüketimin üzerine ekleniyor.

YENİ ELEKTRİK FATURASI ZAMLI HESAPLAMA

Yapılan resmi açıklamada elektrik faturası zamlı hesaplama konusunda değişiklikler meydana geldi. Elektrik santralinden çıkan elektrik faturası yeni yıldan itibaren zamlı olarak faturalara yansıyacak. Elektrik tüketim birim fiyatı ve yapılan düzenlemelerden sonra artışlar meydana geldi.

Konutlarda ve işyerlerinde üretim tesislerinde elektrik faturaları artık zamlı olarak faturalara yansıyacak.



ELEKTRİK ZAMMI KWH (KİLOVATSAAT) TÜKETİM MÜMKÜN MÜ?

Yeni elektrik faturalarında artık aylık kilovatsaatlik tüketim sınır olarak belirlendi. Eğer elektrik faturasına sadec yüzde 50 zamlı olarak maruz kalmak için ayda kilovatsaatten fazla tüketim yapmamak gerekiyor.

kWh elektrik tüketimi ve üzeri tüketimler artık farklı zam oranlarıyla çarpılıyor.


ELEKTRİK FATURASI KİLOVAT ALTINDA NASIL TUTULUR?

Elektriği en çok ne zaman kullandığınıza bakın:Mesken ve ticarethane kullanıcıları elektriği tek veya çok zamanlı kullanıyor. Tek zamanlı tarifede tüm gün boyunca tek tip enerji bedeli uygulanırken çok zamanlıda elektrik kullanım yoğunluğuna göre gün üçe bölünüyor. Bu saat dilimleri de - - olarak ayrılıyor. Elektriğin en pahalı olduğu saatler - olarak öne çıkıyor. Eğer bu saatlerde evde bulunmuyorsanız veya elektriği diğer saat dilimlerine nazaran daha az kullanıyorsanız üç zamanlı tarife size uygun olabilir. Bu saat dilimlerindeki tüketimlerinizi elektrik faturanız üzerinde görerek kararınızı verebilir ve üç zamanlı tarife kullanmaya başlamak için elektrik tedarikçinizle iletişime geçebilirsiniz.

Elektrik tedarikçinizi değiştirin:Aylık 85 TL ve üzerinde elektrik faturası ödüyorsanız elektrik tedarikçinizi değiştirerek tüketiminizi azaltmaya gerek kalmadan yüzde 10 ile yüzde 25 arasında tasarruf edebilirsiniz. Üstelik mevcut tedarikçinize ödediğiniz teminatı geri alıp yeni tedarikçinize teminat ödemezseniz bir yılda aylık elektrik faturası tutarı kadar tasarruf edebilirsiniz.

Cihazları prizden çıkartın:Elektrikli aletleri kullanmadığınız zaman stand by konumunda bırakmak yerine tamamen kapatır veya prizden çıkartırsanız aylık elektrik faturanızdan en az yüzde 2 tasarruf edersiniz.

Çamaşırları nemliyken ütüleyin:Ütünün ısısı yeterli olacağından ütüleme işlemi bitmeden 5 dakika önce fişten çekin. Ütünün termostatını kumaş cinsine göre en düşük seviyeye ayarlamak tasarrufa yardımcı olur. Çamaşırlar nemliyken toplayıp ütülemek önemli. Bu yöntemle maksimum elektrik tasarrufu sağlanır. Ayrıca 60ºC yerine 40ºC'de çamaşır yıkamak, yüzde 55'e kadar enerji tasarrufu demek.

Ampulleri değiştirin:Geleneksel ampulleri düşük enerjili veya LED olanlarla değiştirmek daha az enerji harcamanızı sağlar. LED ampuller elektrik enerjisinin yüzde 90'ını ışığa çevirir, böylece ısınma ile kaybolan enerjinin oranı oldukça düşük olur. Ayrıca ampulleri ve lambaları temiz tutmak, tüketimde yüzde 20 oranında tasarruf getirir.

Kettle'ı filtreyle kullanın:Hava soğuk olduğu zaman sürekli çay kahve içme ihtiyacı bu ürünün kullanımını artırıyor. Ancak kettle, en çok elektrik harcayan ev aletlerinden. Kettle'da oluşan kireç ve tortuları sık sık temizlemek, cihazı filtreyle kullanmak önemli.

Önce havlu sonra saç kurutma makinesi:Yazın güneşin ve sıcak havanın yardımıyla saç kurutma makinesini neredeyse hiç kullanmıyoruz. Ancak kışın bu alet olmazsa olmaz. Saç kurutma makinesi kullanımında tasarruf sağlamak için saçı önce havlu ile iyice kurulayıp ardından makineyi kullanmak gerekiyor.

Evinize yalıtım yaptırın:Evde iyi bir yalıtım yapılması, kışın ısıtma ve yaz aylarında soğutma ihtiyacında yüzde 20 ile 30 arasında bir düşüş anlamına gelir. Çift camlı pencereler ve ısının kaçmasını önleyen önlemlerle tasarruf edilebilir.

Buzdolabı sıcaklığını ayarlayın:Buzdolabının iç ortam sıcaklığını 3 ile 7 derece arasında ayarlayın. Ayrıca dolabın arka kısmını havalandırılmış ve tozsuz tutmak gerekir, bu da enerji tasarrufu yapmayı sağlar.

Mutfakta da tasarruf yapın:Yemek yaparken pişmesine 5 dakika kaldığında ocağı söndürebilirsiniz. Yemek mevcut ısıyla pişmeye devam eder. Küçük porsiyonlarda yemek pişirmek çabuk pişmesini sağlarken israfı da önler.

Tasarruflu beyaz eşyaları tercih edin:Enerji verimliliği yüksek beyaz eşyalar kullanmak elektrik faturasında yüzde 50'ye kadar tasarruf anlamına gelir.

ELEKTRİK FATURASI , YENİ ZAMLI ELEKTRİK FATURASI HESAPLAMA NASIL YAPILIR?

"Verimlilik odaklı kademeli tarifeye geçiş ile birlikte 1 Ocak tarihinden itibaren mesken aboneleri için aylık kWh'e kadar olan tüketim miktarları için nihai fiyat 1,37 TL/ kWh, aylık tüketimlerin kWh'ın üstündeki kısmı için ise 2,06 TL/ kWh olarak uygulanacaktır."

Haber ile daha fazlasına ulaşın:

Genel Haber

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir