bebeklerde konak ne zaman geçer / Bebeklerde konak neden olur, nasıl geçer? İşte, bebeklerde konak temizleme yöntemleri

Bebeklerde Konak Ne Zaman Geçer

bebeklerde konak ne zaman geçer

Bebeklerde Konak

Bebeklerde konak (seboreik dermatit), bebeğin kafa derisindeki pullu lekelerdir. Konak, ciddi değildir, ancak kalın kabuklanma ve beyaz veya sarı pullara neden olabilir. Bazı bebeklerde ayrıca bebek bezi bölgesinde, yüz, boyun ve gövdede seboreik dermatit olabilir. Bebek konağı genellikle ilk yıl içinde temizlenir. Konak, genellikle yeni doğan bebeklerde yaygındır. Bazen atopik dermatit ile de karıştırılır ancak ikisinin arasındaki temel fark; atopik dermatit kaşıntılıdır, konak kaşıntılı değildir. 

Bebeklerde Konak Sebepleri Nelerdir?

Bebeklerde konak nedeni tam olarak bilinmemektedir. Ancak çevresel ve genetik faktörlerin bir kombinasyonundan kaynaklandığı düşünülmektedir. Konak, bulaşıcı değildir; enfeksiyon ya da alerjiden de kaynaklanmaz. Bunun yanı sıra kötü hijyenden de kaynaklanan bir durum değildir. Bazı durumlarda deri altındaki yağda bulunan Malassezia mantarlarının aşırı büyümesi de bu duruma neden olabilir. Bebeklerdeki konak, kaşınmaz ve rahatsız edici bir his bırakmaz. 

Hangi Çocuklar Konak İçin Risk Altındadır?

3 hafta ile 12 ay arasındaki bebeklerin konak riski daha yüksektir.

Bebeklerde Konak Belirtileri Nelerdir?

Belirtiler her çocukta biraz farklı şekilde ortaya çıkabilir. Kafa derisinde kuru veya yağlı pullar içerebilirler. Kafa derisi kırmızı da görünebilir. Genellikle kaşınmaz veya bebeğe rahatsızlık vermez. Tipik belirtiler şu şekilde sıralanabilir: 

  • Saç derisinde düzensiz ölçekleme veya kalın kabuklar,
  • Beyaz veya sarı pullarla kaplı yağlı veya kuru cilt,
  • Deri pulları,
  • Hafif kızarıklık.

Bu belirtiler; kulaklarda, göz kapaklarında, burunda ve kasıkta da benzer ölçekler mevcut olabilir.

Bebeklerde Konak Nasıl Teşhis Edilir?

Konak genel olarak çocuğunuzun fizik muayenesine dayanarak teşhis edilir. Bebeklerde görülen konak ile ilgili kızarıklık benzersizdir; fizik muayene ile teşhis edilebilir.

Konak Nasıl Tedavi Edilir?

Tedavi çocuğunuzun belirtilerine, yaşına ve genel sağlığına bağlı olacaktır. Ayrıca, durumun ne kadar şiddetli olduğuna da bağlı olacaktır. Sorun zamanla kendiliğinden ortadan kalkacaktır. Ancak çoğu ebeveyn tedaviyi tercih eder çünkü genellikle sorunu azaltmaya veya ondan kurtulmaya yardımcı olur. Tedaviyle bile sorun, bebeğin yaşamının ilk yılında geri gelebilir. Tedavi genellikle semptomlara yardım etmede etkilidir ve şunları içerebilir:

  • Bebeğinizin kafasını yıkamadan önce kabukları yumuşatmak için bebek yağı kullanabilirsiniz. 
  • Bebeğinizin reçete ettiği özel şampuan kullanabilirsiniz. 
  • Belirtiler şiddetli ve kalıcı ise için kortikosteroid krem ​​veya losyon kullanmanız gerekebilir. 

Çocuğumdaki Konağı Önlemek İçin Ne Yapabilirim?

Konak, küçük bebeklerde yaygındır ve kötü hijyene veya bakım eksikliğine işaret etmez. Aşağıdakiler kafa derisinde pul birikmesini önlemeye yardımcı olabilir:

  • Pulları kafa derisinden nazikçe çıkarmak için yumuşak kıllı bir fırça kullanın.
  • Bebeğinizin saçını sık sık şampuanlayın.
  • Şampuanlamadan sonra saç derisine bebe yağı sürün.

Önemli Noktalar

Konak, bir bebeğin kafa derisindeki pullu lekelerdir.

3 hafta ile 12 ay arasındaki bebeklerde konak olma riski daha yüksektir.

Sorun zamanla ortadan kalkacaktır.

Çoğu konak vakası evde yumuşak kıllı bir fırça kullanılarak, sık şampuanlayarak ve bebek yağı sürülerek tedavi edilebilir.

Bebeklerde Konaklar Ne Zaman Geçer?

Beşik konağı, bebeklerde ve 3 yaşına kadar olan küçük çocuklarda ortaya çıkabilir. Konak çözüldüğünde genellikle geri gelmez. Bebeğinizdeki belirtiler şiddetliyse ve uzun süre bakım rutinine rağmen iyileşme göstermezse doktorunuza başvurabilirsiniz. 

Konak: Neden Olur, Nasıl Temizlenir?

Bebeklerde konak; özellikle doğumdan sonraki 1. – 3. ay arası ortaya çıkan, daha çok kafa derisi ve kaş bölgesinde oluşan, kepeğe benzeyen görüntüsüyle dikkat çeken sarı/beyaz kabuklanmalardır. Anneler tarafından saç derisinde pullanma veya kepek olarak tarif edilen konak, genellikle doğumdan 1 ay sonra ortaya çıkıyor. 2 – 3 ay içerisinde de herhangi bir müdahaleye gerek kalmadan kendiliğinden geçiyor. Bazı bebeklerde bu süreç 1 yıla kadar uzayabiliyor. Konağın nedeni henüz tam olarak aydınlatılamamış olsa da uzmanlar ciltte üretilen fazla yağın (sebum) bebeklerde konak oluşmasına neden olduğunu düşünüyor. Bu nedenle sanılanın aksine, bebeğin kafa derisindeki konak ile hijyen arasında hiçbir bağ bulunmuyor. 


Bebeğinin kafasında konak olan anneler her ne kadar endişeli davransa da konak bebeği rahatsız etmiyor veya kafasında kaşıntıya sebep olmuyor. Yalnızca saç derisindeki dökülmenin etrafı kızarık bir hal alırsa, o zaman çocuk doktoruna muayene olunması öneriliyor. Konak her ne kadar birkaç ay içinde kendiliğinden geçse de bazı bebeklerde süreç uzayabiliyor. Bu durumda konak nasıl temizlenir sorusunun cevabı da anneler için önem kazanmaya başlıyor. Ama bunun öncesinde konak nedir, bebeklerde konak ne zaman geçer sorularının yanıtlarına bakalım

Bebeklerde Konak Neden Olur, Konak Nasıl Temizlenir?

Konak Nedir?

Bebeğin saç derisinde pullanma şeklinde tanımlanabilen bilinen konak, halk arasında beşik kapağı veya kızak kapağı olarak bilinse de tıptaki adı infantil seboreik dermatittir. Bebeklerin çoğunda görülen konak, genellikle doğumdan 3 – 4 hafta sonra oluşmaya başlar. Daha çok bebeğin baş derisinde pullanma şeklinde görülür ancak alnında, kulak arkasında, kaş bölgesinde ve yüzünün diğer kıvrımlı bölgelerinde gelişebilir. Bebeklerde konak belirtileri değişiklik gösterse de infantil seboreik dermatit olan hemen hemen bebeğin kafa derisinde beyaz/sarı kabuklanmalar dikkat çeker. Katmanlar şeklinde pul pul kepek görünümünü andıran konak, nadiren kötü kokuya da sebep olabilir. İlerlemiş durumlarda ise saç derisindeki pullanmaların etrafında kızarıklık oluşabilir Bu durumda mutlaka çocuk doktoru ile iletişime geçilmeli ve uygulayacağı tedaviye uyulmalıdır.

Konak: Neden Olur, Nasıl Temizlenir?

Bebeklerde Konak Neden Olur?

Bebeklerde saç derisinde kabuklanma, kepek, saç derisinde pullanma gibi çeşitli isimlerle adlandırılan konak, genellikle doğumdan 1 ay sonra oluşmaya başlar. Görüntü olarak ebeveynleri bir hayli endişelendirdiği için, bebeklerde konak neden olur sorusunun cevabı da anne babalar tarafından merak edilir. Bebeğin genel sağlık durumunu olumsuz etkilemeyen ve çoğu zaman kendi kendine geçen konağın temel sebebi, ciltte biriken sebumdur. Bebekler çok hızlı bir şekilde gelişim gösterirler. Bu sırada cilt altındaki yağ bezleri de hızla çalışır ve fazla yağ üretir. Oluşan yağ tabakası ölü deri olarak cilt yüzeyine yapışır ve bunun sonucunda konak adı verilen saç derisindeki pullanmalar görülür. Aynı zamanda deride bulunan ve bir maya türü olan Malassezia’nın da bebeklerde konağa neden olabileceği düşünülüyor. Tüm bunlara ek olarak bebeğin saç derisinde kabuklanma/kepek oluşmasının diğer nedenleri arasında genetik yatkınlık, bebeğin cildini tahriş eden kimyasal maddeler kullanılması, banyodan sonra saçın nemli kalması, bebeğin alerji yatkınlığı, sıcak/soğuk hava ve hatta annenin gebeliğinde nasıl beslendiği gibi faktörlerin de bebeklerde infantil seboreik dermatite neden olabileceği düşünülüyor.

Peki, bebeklerin saç derisinde pullanmaya neden olan fazla yağ üretimi neden olur? Hemen söyleyelim, hamilelik hormonları! Anne doğumdan kısa bir süre sonra hamilelik hormonlarını atsa da bebek hemen atamıyor. Yağ bezlerinin fazla çalışması ciltteki Malassezia adlı maya türünün gelişmesine sebep oluyor. Bu da bebeğin kafasında kepeklenme olarak tarif edilen konak görünümüne zemin hazırlıyor. Ancak iyi tarafından bakılacak olursa, hormonları attığı zaman bebeğin saç derisindeki kabuklanma da azalarak kayboluyor.

En İyi Bebek Şampuanı Hangisi?

Bebeklerde Konak Belirtileri

Saç derisinde kabuklanma olarak da bilinen konak, sıklıkla kafa derisinde ortaya çıksa da kaşta, kulak arkasında veya yüzün diğer kıvrımlı bölgelerinde oluşabilir. Aşırı yağ üretimi, Malassezia mayası, duştan sonra nemli kalan saç, sıcak/soğuk hava ve daha birçok faktörün kombinasyonu olarak ortaya çıkabilen bu deri hastalığının, bilinenin aksine hijyen ile alakası yoktur. Görünümü kepeğe benzese de aşağıdaki durumlar bebeklerde konak belirtileri olarak değerlendirilebilir.

  • Saç derisinde beyaz/sarı pullanma,
  • Katmanlar halinde pul pul kepek görünümü,
  • Kalın ve yağlı görünen saç derisi,
  • İleri vakalarda derinin kızarması.

Bebeklerde Konak Nasıl Temizlenir?

Görünümü ebeveynleri endişelendirse de konak genellikle bebeğe acı veya ağrı vermez. Bir hastalık olmadığı için tedavisi de yoktur. Zira oluştuktan birkaç ay sonra kendiliğinden gerilemeye başlar. Ancak çoğu anne baba, süreci hızlandırmak için konak nasıl temizlenir sorusunun yanıtını aramaya başlar. Konağın temizlenmesi için evde yapılabilecek basit yöntemler bulunuyor. Ancak bu yöntemlerin mutlaka doktor onayı alınarak yapılması gerekiyor.

  • Öncelikle belirtmek gerekir ki, konak kesinlikle tırnaklarla kazınmamaları, kabuklar el ile müdahale edilerek koparılmamalıdır. Bu durum hem enfeksiyon riski doğurur hem de konağın yayılmasına ve bebeğin kafasının tahriş olmasına neden olabilir.
  • Bebeğin kafasında oluşan konağın temizlenebilmesi için özel bebek yağlarından veya zeytinyağından faydalanılabilir. Çok az bir yağ kullanarak, ufak hareketlerle bebeğin kafasına masaj yapılabilir. Ardından organik bebek şampuanı ile bebeğin kafası yıkanabilir. Konak geçinceye kadar bebeğin rutini bu şekilde oluşturulabilir.
  • Kalın kabuklanmalarda ise yağ ile masaj yapıldıktan sonra konak tarağı ile bebeğin saçı taranabilir ve yumuşayan kabuklar uzaklaştırılabilir. Ancak kabuklar yumuşamadan tarama işlemi gerçekleştirilmemelidir. Aksi halde bebeğin cildi zarar görebilir.
  • Konak hastalığı olan bebeklerin daha sık yıkanması ve konak belirtileri hafifleyene kadar her banyo öncesi yukarıdaki rutinlerin yapılması önerilir. Hafiflemeye başladıktan sonra yağ ile masaj yapma işlemi bir banyo atlayarak uygulanabilir. Tüm bu yumuşatma, tarama ve yıkama önlemlerine rağmen birkaç hafta içinde şikâyetlerde hafifleme görülmüyorsa veya aksine şikâyetler şiddetleniyorsa, mutlaka çocuk doktoruna muayene olunmalıdır.
  • Konak temizliği sırasında bebekte saç dökülmeleri görülmesi son derece doğaldır. Deri iyileştikten sonra bebeğin saçları güçlenerek artmaya ve uzamaya devam eder. Konak, bebeklerde tam veya bölgesel kelliğe sebep olmaz. Eğer şiddetli saç dökülmesi göze çarpıyorsa, enfeksiyon ihtimali düşünülebilir. Bu durumda mutlaka doktora başvurmak gerekir.

Yenidoğan Bebeklerde Cilt Bakımı ile İlgili 10 İpucu!

Bebeklerde Saç Derisinde Pullanma Tedavisi

Seboreik dermatit olarak da bilinen konak bir hastalık değildir. Dolayısıyla tedavisi de yoktur. Zaten bebeklerde görülen konak genellikle hafif şiddetli olur ve birkaç ay içinde gerileme eğilimi gösterir. Çoğu zaman tıbbi tedaviye gerek kalmadan 3 – 4 ay içinde kendiliğinden geçer. Çok nadir durumlarda 1 seneye kadar devam ettiği bilinmektedir.  Ancak bazı bebeklerde inatçı konak gelişebilir ve evde yapılan bakıma rağmen geçmeyebilir. Buna bir de bebeğin saç derisinde şiddetli kızarıklık, akıntı, kanama, kötü koku, sivilce benzeri oluşumlar, huysuzluk, ciltte ısı artışı ve iltihap gibi belirtiler de eklenirse mutlaka çocuk doktoruna veya dermatoloji uzmanına muayene olunması gerekir. Zira bu belirtiler, enfeksiyona işaret ediyor olabilir. Bebeklerde konak nasıl geçer sorusuna da yanıt verdiğimize göre, şimdi konağı önlemek için neler yapılabilir, buna bakalım…

Konak: Neden Olur, Nasıl Temizlenir?

Tekrarlayan Konağı Önlemek İçin Neler Yapılabilir?

Bazı bebeklerde ise tekrarlayan konak görülebiliyor. Bebeklerin kafa derisinde pullanma oluşumunu önlemek için ebeveynlerin alabileceği birkaç önlem bulunuyor. Örneğin, konak önleyici şampuan ile bebeğin kafası yıkanabilir. Yıkama esnasında bebeğin başına hafifçe masaj yapılabilir. Çoğu anne baba, bıngıldak boşluğu sebebiyle bebeğin kafasına masaj yapmaktan kaçınır. Ancak bıngıldak, dokunmayla zarar görebilecek bir doku değildir. Bu nedenle hafif hareketler ile masaj yapılmasında herhangi bir sakınca yoktur. Bununla birlikte bebeğin başı terlediğinde mutlaka silinmeli, nemli bırakılmamalıdır. Uyuduğu odanın ısısı ise 24 dereceyi geçmemelidir. Eğer mevsim şartları el veriyorsa, ev içinde bebeğe şapka takılmamalıdır. Mümkünse bebek her gün yıkanmalı ancak haftada 2 – 3 kere şampuan kullanılmalıdır. Bebeklerde konak genellikle doğumdan 1 ay sonra ortaya çıkar. Bu nedenle ortaya çıkmadan önce belirttiğimiz önlemlerle, en azından şiddeti azaltılabilir.

Konak Bebekleri Rahatsız Eder mi?

Bebeğin saç derisinde kabuklanma olarak kendisini belli eden konak hastalığı, genelde bebekleri rahatsız etmez. Bebeğin herhangi bir ağrı veya kaşıntı duymasına sebep olmaz. Ancak bazı bebeklerde konak ile birlikte mantar enfeksiyonu da görülebilmektedir. Bu enfeksiyon ilerledikçe, bebeğin kafa derisi kızarır ve kaşıntı başlayabilir. Böylesi bir durumda elbette çocuk doktoru ile görüşülmesi gerekir. Çünkü konak her ne kadar kendi kendine geçme eğilimi gösterse de mantar enfeksiyonu etkili bir tedavi gerektirir.

Bebeklerde Atopik Dermatite Karşı Alınabilecek 6 Önlem!

Editörün Seçtikleri

Popüler Yazılar

Gebe Sözlüğü

Bebeklerde Konak Neden Olur ve Nasıl Önlenebilir?

Bebeklerin kafa derisinde yağlı, pullu ve kabuklu görünümlere neden olan durum beşik konağı olarak bilinir. Durum ağrılı veya kaşıntılı değildir. Bununla beraber, kafa derisinden çıkarılması zor olan kalın, sarı ve beyaz pullara neden olabilir. Beşik konağı genellikle haftalar veya birkaç ay içinde kendiliğinden temizlenir. Beşik konağı aynı zamanda seboreik dermatit olarak da adlandırılır. Bebeklerin kafa derisinde oluşan ve bebeklerde konak olarak bilinen seboreik dermatiti ayrıntılı bir şekilde sizler için kaleme aldık.

Bebeklerde Konak Nedeni

Kesin nedeni bilinmemekle birlikte, konağın, genetik ve çevresel faktörlerin bir kombinasyonundan kaynaklandığı düşünülmektedir. Bazen, deri altındaki sebumda (yağ) bulunan Malassezia mantarlarının aşırı büyümesinden de kaynaklanır. Konak, kafa derisinde rengi beyazdan sarıya kadar değişen kalın, yağlı lekelere neden olur. Bebeğinizin kafa derisinde kovan varsa, bu yamalar koltuk altları, kasıklar ve kulaklar gibi vücudun diğer yağlı bölgelerinde de olabilir. Konaklar kaşıntı hissi uyandırmaz ve bebeğinizi rahatsız etmez. Bebek kepeği aynı zamanda bir tür infantil seboreik dermatittir. Beşik konağının yaygın görünümünün aksine kepek beyaz, kuru ve bazen kaşıntılıdır. Kepek genetik olabilir. Kuru cildiniz varsa bebeğiniz de kuru cilde sahip olabilir. Bebeğinizin kafasını sürekli yıkamanız kepek oluşumuna neden olmaz.

Bebeğinizin saç derisinin kurumasına neden olan durumlardan biri de alerjilerdir. Kuru saç derisine kırmızı, kaşıntılı bir kızarıklık eşlik ediyorsa, nedeni alerji olabilir.

Bebeklerde Konak Belirtileri

Beşik konağının yaygın belirtileri şunları içerir:

  • Saç derisinde düzensiz ölçekleme veya kalın kabuklar,
  • Beyaz veya sarı pullarla kaplı yağlı veya kuru cilt,
  • Deri pulları,
  • Hafif kızarıklık.

Bu belirtiler; kulaklarda, göz kapaklarında, burunda ve kasıkta da benzer ölçekler mevcut olabilir.

Beşik konağı yeni doğanlarda yaygındır ve genelde kaşıntılı değildir. Beşik konağı, infantil seboreik dermatit için yaygın bir terimdir. Beşik konağı bazen atopik dermatitle de karıştırılır. Bu koşullar arasındaki en büyük fark, atopik dermatitin genellikle belirgin kaşıntıya neden olmasıdır.

Bebeklerdeki Konak İçin Ne Yapılabilir?

Bebeğinizde geçmeyen belirtiler varsa bir alerji uzmanından yardım lamanız faydalı olacaktır. Alerji uzmanınız, bu durumun önüne geçebilmeniz için bazı tedaviler uygulayabilir. Bunun yanı sıra evde alabileceğiniz bazı önlemler belirtilerin hafiflemesini sağlayabilir.

Şampuan programınızı ayarlayın

Bebeğinizin saçını şampuanla yıkamak, saç derisindeki fazla kir ve yağı gidermeye yardımcı olur. Yine de, bebeğinizin saç derisini ne kadar şampuanladığınız, durumuna göre değişebilir. Beşik konağı için günlük şampuanlama, bebeğinizin kafa derisindeki yağın giderilmesine ve pulların gevşemesine yardımcı olabilir. Gün aşırı şampuanlamak, aşırı kuruluğu giderebilir.

İlaçlı şampuan kullanın

Şampuanlama sıklığını ayarlamak işe yaramazsa, alerji uzmanınızın tavsiyesi ile bir ilaçlı şampuanı deneyebilirsiniz. Kepek ve egzama için, pirition çinko veya selenyum sülfür içeren kepek önleyici şampuanları kullanmaya çalışın.

Hangi ilaçlı şampuanı seçerseniz seçin, önemli nokta şampuanı en az iki dakika bebeğinizin kafa derisinde bırakmaktır. Beşik konağı için işlemi tekrarlamanız gerekebilir. İlaçlı şampuanı belirtiler düzelene kadar ya da talimatlara uygun bir şekilde kullanın.

Mineral yağı deneyin

Mineral yağın kafa derisinde kalan yapışmış pulları gevşetmeye ve beşik konağının semptomlarını azaltmaya yardımcı olduğu düşünülmektedir.

Mineral yağı denemek istiyorsanız, şampuandan önce yağı bebeğinizin kafa derisine nazikçe masaj yapın ve durulamadan önce birkaç dakika yağın emilmesini sağlayın. Burdaki önemli nokta, tüm yağı tamamen yıkadığınızdan emin olmaktır. Kafa derisinde kalan fazla yağ, beşik konağını daha da kötüleştirebilir.

Zeytinyağlı masaj

Bebeğinizde kepek veya egzama varsa, mineral yağ yerine zeytinyağı ile saç derisine masaj yapmayı deneyebilirsiniz.

Konak Ne Kadar Sürer?

Beşik konağı, bebeklerde ve 3 yaşına kadar olan küçük çocuklarda ortaya çıkabilir. Çocuğunuz büyüyene kadar kuru kafa derisine sahip olmaya devam edebilir. Beşik konağı veya kepek çözüldüğünde, genellikle geri dönmez. Kuru kafa derisinin bazı nedenleri, örneğin egzama gibi kroniktir. Çocuğunuz yaşlandıkça ara sıra tedaviye ihtiyaç duyabilir. Kuru cilt ve alerji gibi genetik faktörler de çocukluk ve yetişkinlik döneminde devam edebilir. Bebeğinizin kafa derisi iyileşirse, diğer cilt belirtileri yaşamın ilerleyen dönemlerinde ortaya çıkabilir, ancak tedaviler mevcuttur.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir