cv nasıl okunur / CV açılımı nasıl okunur?

Cv Nasıl Okunur

cv nasıl okunur

İyi Bir İngilizce CV Nasıl Yazılır?

Bu yazıda staj yapmak isteyenler, yeni mezun olup ilk işini arayanlar ve hatta tecrübeli çalışanlar için İngilizce CV nasıl hazırlanmalıdır, bununla ilgili bilgiler vereceğiz.

İş başvurusunda karşınıza çıkacak rekabet ortamını göz önüne alarak sizi en doğru biçimde ifade eden ve iş vereni etkileyen bir yazı hazırlamanız yerinde olur. Başvurduğunuz iş pozisyonu için neden en uygun aday olduğunuzun altını çizdiğiniz, gereksiz bilgilere ve abartılı detaylara kaçmadan hazırladığınız bir CV belki de binlerce adayı geride bırakarak hayallerinizdeki işe kavuşmanızı sağlayacaktır.

Örneğin bilgisayar mühendisliği alanında eğitim almış, stajını yapmış ve tecrübesi de bulunan birinin yabancı bir şirketteki işe başvururken hazırlayacağı ingilizce CV, başlığından özetine, eğitim bilgilerinden iş deneyimine ve ek bilgilere kadar büyük bir özenle hazırlanıp yazılmalıdır.

Bilgisayar mühendisliği çağımızın en popüler meslekleri arasındadır ve büyük bir iş sahası potansiyeli bulunmaktadır. Bu nedenle bu alanda kariyer yapmak isteyen insan sayısı da fazladır. Bu rekabetçi ortamda öz geçmişinizin diğerlerinin önüne geçebilmesi için neler yapmanız gerektiğini inceleyeceğiz.

İçindekiler

İngilizce CV örneği

Enes Ugursan
Computer Engineer
+90 00 00
[email protected]
funduszeue.info

‘’Computer engineer with more than 5 years of experience in embedded systems, artificial intelligence, machine learning, and automation technologies. After completing my undergraduate education at Middle East University, I went to London to improve both my  language skills and my culture, and I studied English language. To become the head computer engineer at BTCM Automotive Technologies, I want to use my firsthand expertise with autonomous car technology and integrated systems.’’

Senior Computer Engineer, Amazon
08/05/08 &#; Present

  • Designed and assessed proof-of-concept prototype applications
  • Collaborated with members of the development team to identify, fix, and eliminate software bugs.
  • Led a team of 25 developers to analyse and reproduce software, from the earliest stages through to completion of tasks.
  • Designed, developed and automated the revision process, improving the company’s efficiency in 12%.

Education
Bachelor’s in Computer Science
Yıldız Technical University
()

Skills

  • Project management
  • Performance improvements
  • Disaster Recovery Auditing
  • UNIX (Sun, HP, AIX)
  • CICS
  • Quality and Productivity Improvement
  • Software Troubleshooting

Programming Languages

  • C++
  • C#
  • Java
  • Javascript
  • Python
  • PHP

İngilizce CV Başlığı

CV’nizi hazırlamaya başladığınızda ilk yapmanız gereken bir başlık yazmaktır. Çünkü tüm öz geçmişlere başlık ile giriş yapılır. Bu bölüm sizin kısa künyenizdir. Adınız, mesleğiniz ve iletişim bilgilerinizin yer aldığı kısımdır.

Bir internet siteniz varsa bunu da ekleyebilirsiniz. Hatta portföyünüzün bulunduğu link de başlık kısmına eklenir. Fakat medeni durumunuz, burcunuz gibi işle doğrudan ilgisi olmayan bilgilere yer vermekten kaçınmalısınız.

Doğru Örnek

Merve Yaban
Computer Engineer
+90 90 90
[email protected]
funduszeue.info

Yanlış Örnek

Merve Yaban
Computer Engineer
+90 90 90
[email protected]
funduszeue.info
Married to Ali Yaban
Living in İzmir
Mother of a son

Gördüğünüz gibi yanlış örnekte işe alım uzmanlarını ilgilendirmeyecek olan medeni durum, çocuk durumu gibi bilgilere de yer verilmiş. Ayrıca çok bilinmeyen bir e-posta sunucusu kullanılmıştır.

Başlık kısmında kullandığınız iletişim bilgilerinizin ve e-posta adresinizin güncel ve aktif olduğundan emin olun. İş başvurunuzun sonucunda eğer şirket sizinle mülakat yapmak için size ulaşmak isterse bu bilgileri kullanacaktır. Ayrıca gmail uzantılı e-posta adresinin diğerlerine göre daha profesyonel göründüğünü unutmayın.

İngilizce CV Özeti Nasıl Olmalıdır?

CV özeti, öz geçmişinizin sayfa başında bulunan, deneyimlerinizi, kendinizi ve hedeflerinizi bir iki paragrafla anlattığınız kısa bir yazıdır. Özetin amacı, öz geçmişinizi okuyan kişiye ilk göze çarpan bölüm olarak en önemli bilgileri kısa yoldan vermek ve CV’nin geri kalanının okunmasını sağlamaktır.

Kendinizi ve profesyonel deneyiminizi kısa yoldan ve ilk anda iş verene yansıtmak için özet bölümünü kullanın. Öz geçmişinizin ilk bölümü olduğunu daima aklınızda tutarak etkileyici ve düzgün bir yazı hazırlayın.

Burada dikkat edilmesi gereken nokta, gereksiz hiçbir bilgiye yer verilmemesi, yeteneklerinizi,  deneyimlerinizi ve kariyer hedefinizi kısa birkaç cümle ya da en çok iki paragraf ile özetlemenizdir. Böylece iş verenin dikkatini çekebilir ve işi kazanan siz olabilirsiniz.

Örnek:

Doğru

‘’Computer engineer with more than 5 years of experience in embedded systems, artificial intelligence, machine learning, and automation technologies. After completing my undergraduate education at Middle East University, I went to London to improve both my  language skills and my culture, and I studied English language. To become the head computer engineer at BTCM Automotive Technologies, I want to use my firsthand expertise with autonomous car technology and integrated systems.’’

Yukarıdaki örnekte iş deneyimi, çalışma sahası ve kariyer hedefinden başka bir bilgiye yer verilmediğini görebilirsiniz. Bir CV’nin tamamının okunması için iş verenlerin ya da insan kaynakları uzmanlarının ortalama olarak yalnızca 8 saniye ayırdıklarını düşünecek olursak, özet kısmının da konsantre olması gerektiğini anlayabiliriz.

İngiltere&#;de çalışmak için özgeçmiş

İngilizce CV’de Profesyonel İş Tecrübelerini Yazmak

Bu bölümde geçmişteki iş deneyimlerinizden söz edeceğiniz için sistematik ve sıralı bir düzende yazmanız, akılda kalması açısından önemlidir. Seçmiş olduğunuz CV formatına göre belli bir tarihsel düzenle ilerleyen bu akışın da kısa ve net olması önemlidir.

Eğer üniversiteden yeni mezun olduysanız ve henüz herhangi bir çalışma deneyiminiz yoksa, bunun yerine edindiğiniz diğer başarılardan, yaptığınız stajlardan ya da katıldığınız kurslardan da söz edebilirsiniz.

Baş vurduğunuz işle ilgili olmayan tecrübelerinizi CV’nize yazmamanız daha doğrudur. Bunun yerine her iş başvurusu için öz geçmişinizi güncelleyerek, o işe daha uygun hale getirebilir ve okunma şansını da yükseltebilirsiniz.

İngilizce CV’de Profesyonel İş Tecrübesinin İçeriği

Bu bölümde sırasıyla lu bilgileri girebilirsiniz.

  • Şirket adı
  • Görev ünvanınız
  • Çalıştığınız tarih aralığı
  • Şirketin lokasyonu
  • Yaptığınız işin tanımı
  • Görevleriniz, sorumluluklarınız ve başarılarınız

Örneğin:

Doğru

BTCM Automotive Technologies
Computer Engineer
December &#; December
İzmir / Turkey

Key Responsibilies

  • System-on-chip devices and Internet-of-Things (IoT) electronics were designed, developed, and upgraded under my supervision.
  • I developed prototype testing methodologies for driverless cars, AI assistants, and other commercial efforts.
  • Microprocessor and microcontroller design attributes are supervised by me to assure performance, accuracy, and cost-effectiveness.

İmportant Achievements

  • Before items hit the market, we discovered 5 incompatibility concerns that the QA team had overlooked.
  • Through an analysis revamp, we were able to improve multiply-accumulate performance on proprietary DSP algorithms by 5%.

İngilizce CV’de Eğitim Bilgileri Nasıl Yazılır?

Eğitim bilgileriniz de belli bir düzen ve sıra içinde ilerlemeli, kafa karışıklığı oluşturmamalıdır. Tıpkı iş tecrübeleri kısmında olduğu gibi maddeler halinde alt alta ve belli bir tarihsel düzeni takip ederek yazmanızda fayda var.

Bir bilgisayar mühendisi olarak yüksek eğitim almış olmanız gerekir. Buna ek olarak ileri eğitim de almış ya da kendinizi mesleğinizde daha da geliştirmek için bazı kurslara katılmış olabilirsiniz. Mesleğinizle ilgili olarak aldığınız tüm eğitimleri, diplomaları ve sertifikaları eğitim bilgileri bölümüne girmelisiniz.

Hızla yükselen bir iş sahasında görev yapacağınızın bilinciyle, buna bağlı olarak edinmiş olduğunuz diploma ve sertifikaları işe alım uzmanlarına sunmanız, işe kabul edilmeniz açısından çok önemlidir.

Eğitim bilgilerinizi yazarken şu detayları girebilirsiniz.

  • Mezun üniversite ve bölüm bilgileri
  • Diploma dereceniz
  • Mezun olduğunuz yıl
  • Kısaca, aldığınız eğitimin içeriği

Örnek:

Doğru

Education

Middle East Technical University
Department of Computer Engineering
BA

Ankara / Turkey

Coursework: Produce and disseminate theory, principles, practice and know-how of computing for the critical analysis, design, evaluation, and improvement of computer-based systems in the contexts of computers and man, computers and the society, computers and the industry and services.

Certifications

The London School of English
Business and Professionals English
Advanced Level Diploma

İş Tecrübesi Olmayan Biri Nasıl İngilizce CV Hazırlamalıdır?

Herkes iş tecrübesi olduğu için yeni bir işe başvurmuyor. Elbette okulundan okulundan yeni mezun olanlar için de iş olanakları var. Özellikle dijital alandaki ilerlemeler sonucunda bilgisayar mühendislerine olan talep de tüm dünyada artış gösteriyor.

Uzun yıllar okuduktan, stajınızı tamamladıktan ve gereken eğitimi aldıktan sonra, siz de hayallerinizi süsleyen işte çalışmak isteyeceksiniz. Yabancı ülkede bulunan şirketlerden birine iş müracatında bulunacaksanız, hiç iş deneyiminiz olmasa bile, hakkını vererek hazırlayacağınız CV ile işi elde edebilirsiniz.

Araştırmalara göre (funduszeue.info)  önümüzdeki yıllarda bu iş alanında %22 oranında büyüme olacağı sonucuna varılmış. Bu nedenle ister iş deneyiminiz olsun ister olmasın, iyi bir öz geçmiş hazırlayarak dilediğiniz işi almakta başarı gösterebilirsiniz.

Stajınızı yazın

Bir yeni mezunun nasıl İngilizce CV hazırlaması gerektiğine bakalım şimdi. Bunun için iş deneyimi bölümüne okuduğunuz okullardaki başarılarınızı, eğer varsa ödüllerinizi ve yaptığınız stajları eklemeniz yeterli.

Örnek:

Doğru

Software Engineer Intern
ABC Inc. USA
April &#; June

Key resposibilities

  • Every week, I solved about 50 difficulties by troubleshooting known issues.
  • Upgraded network functionality in the company&#;s best-selling software product with the help of senior personnel.
  • User experience design was prioritised in order to address users&#; demands head-on.
  • Composed 12 test cases adapted to the requirements of each particular project.

İngilizce CV’nin Yapı ve Tasarımı İle İş Verenleri Etkileyin

CV hazırlama sanıldığı kadar zor ve karmaşık bir iş değildir. Ama düz yazı halinde hazırlanmış, bölümlere ayrılmamış, imla hatalarıyla dolu, fotoğrafsız ve uzun biçimde hazırlanmış CV kimsenin ilgisini çekmeyeceği gibi, elenme riski de bulunmaktadır. Bu yüzden öz geçmişinizin düzenine, formatına ve tasarımına dikkat etmelisiniz.

İngilizce CV örnekleri incelendiğinde hepsinin belli bir düzene sahip olduğu, bölümlerin sıraya konarak işlevselliklerinin arttırıldığı görülebilir. Dil dikkatli ve ekonomik kullanılmıştır. İşe yaramayan tüm bilgi ve kelimelerden arındırılmıştır. Paylaşılan bilgi tamamen o işle ilgilidir.

Tıpkı Türkçe CV’nizi hazırlarken olduğu gibi İngilizce CV yazarken de şu sıralamayı takip etmelisiniz:

  • İletişim bilgileriniz
  • Kişisel bilgileriniz (Hakkınızda)
  • İş tecrübeleriniz
  • Eğitim, Sertifika, Staj bilgileriniz
  • Bildiğiniz yabancı diller
  • Teknik ve sosyal becerileriniz
  • Ek bölümler

Bu yapıyı kurduktan sonra başlığı yazıpü ardından kısa bir özetle devam edip, sırasıyla bu maddelerle ilgili detayları girebilirsiniz.

İpucu: CV örnekleri için blogumuzu incelemeyi unutmayın.

İngilizce CV’nin Geliştirilmesi İçin Püf Noktaları

Yapısını düzgün kurduğunuz İngilizce öz geçmişinizi geliştirmek için şu noktaları dikkate alın:

  • CV uzunluğu bir sayfayı geçmeyecek biçimde kısa tutulmalıdır. Hızla akan iş yaşantısı içinde kimsenin sayfalar dolusu bilgi okuyacak kadar uzun zamanı yok.
  • Başvuracağınız her iş için aranan özellikler farklı olabileceğinden, başvurunuzu yapmadan önce öz geçmişinizi gözden geçirip güncelleyin. İş ilanında yer alan niteliklerinizi ön plana çıkarmayı unutmayın.
  • Kullandığınız dilin profesyonelliği kadar yazının boyutu da önemlidir. 10 ya da 12 font CV için en uygun olandır.
  • CV’nizi yazıp bitirdikten sonra imla ve yazım kuralları için tekrar gözden geçirin. Gerekli düzeltmeleri yapın. Gereksiz cümle ve kelimeleri çıkarın. Gerekirse bir arkadaşınıza okutarak onun da fikirlerini alarak yeniden düzenleyin.

İngilizce CV’nin Biçim ve Yapısı

Günümüzde tüm dünyada üç CV formatı kullanılmaktadır. Başvuracağınız şirket ister yurt dışında olsun isterse Türkiye’de bulunsun, öz geçmişinizi bu üç formattan birine göre hazırlamalısınız.

  • Ters kronolojik format
  • Fonksiyonel format
  • Hibrit format

Her formatın kendine ait özellikleri var. Ters kronojik format, CV’nizde verdiğiniz tüm bilgilerin yakın tarihten başlayarak sıralandığı türdür. En son çalıştığınız iş, son okuduğunuz okul ve yaptığınız stajdan başlayarak geriye doğru bilgilendirme yapar ve böylelikle iş verenin yakın tarihteki deneyimlerinizi öncelikle görmesini sağlarsınız.

Fonksiyonel format ise daha çok sosyal alanlarda iş arayanların tercih ettiği türdür. Çünkü bu formatta sosyal ve teknik beceriler ön plana çıkarılarak vurgulanır. Belki de bilgisayar mühendisliğiyle ilgili işlerde teknik becerilerinizi ön plana alarak bu formatı kullanmak isteyebilirsiniz.

Hibrit format ise, ters kronolojik format ile fonksiyonel formatın birarada kullanıldığı türdür. Aslında etkisi açısından içlerinde en iyi etkiyi bırakan tür diyebiliriz. Yine de seçim size kalmış.

İngilizce CV İçin Başlık ve Ünvan Nasıl Yazılır?

İngilizce CV yazmaya karar verdiğinizde internette CV örnekleri arayabilirsiniz. Her örnekte ünvanın nasıl yazılması gerektiğiyle ilgili farklı bir bilgiye rastlarsanız aşağıdaki noktalara dikkat edin. Çünkü ünvanını yanlış yazan birisiyle kimse çalışmak istemeyecektir, öyle değil mi?

Doğru Örnek

Merve Yaban
Computer Engineer
+90 90 90
[email protected]
funduszeue.info

Yanlış Örnek

Merve Yaban
Computer Engineer
+90 90 90
[email protected]
funduszeue.info
Married to Ali Yaban
Living in İzmir
Mother of a son

İpucu: Son yıllarda Avrupa’da doğum tarihi ve cinsiyet gibi bilgiler yaş ve cins ayrımı yapılmaması adına artık öz geçmişlere eklenmemeye başlandı. Yine de bunun kişisel bir tercih unutmayın. İsterseniz ekleyebilirsiniz.

Eylem kelimeleri Kullanarak CV’yi Güçlendirin

ATS adı verilen aday takip sistemi artık sıklıkla kullanılıyor. Bu sistemle, iş ilanında belirtilen özellikleri taşıyıp taşımadığınız CV’niz ile kolayca belirlenebiliyor. Aslında çok donanımlı ve o işe uygun bile olsanız, böyle bir sistem tarafından elenmek istemiyorsanız öz geçmişinize bu kelimeleri eklemelisiniz.

Ayrıca tüm dünyada iş başvurularında olumlu etkisi bulunan bazı eylem kelimeleri de CV’nize serpiştirerek işi kazanma şansınızı yükseltebilirsiniz. Peki İngilizce bir CV için geçerli olan bu kelimeler nelerdir?

  • Informed
  • Trained
  • Spearheaded
  • Mobilized
  • Guided
  • Established
  • Outlined
  • Created
  • Designed
  • Collaborated
  • Contributed
  • Organized
  • Participated
  • Encouraged

Bu ve buna benzer etken kelimeleri CV’nizin ilk bölümünden sonuna kadar ekleyebilirsiniz.

ingilizce cv

İngilizce CV İçin Beceriler Bölümü

Kişisel becerilerinize sosyal ve teknik becerileriniz dahildir. Hangi mesleği yapıyor olursanız olun, aldığınız eğitimin ve edindiğiniz tecrübenin yanı sıra tüm işe alım uzmanları o işe yatkınlığınızı sağlayan becerilere sahip olup olmadığınıza bakacaklardır.

Önemli becerileri teknik ve sosyal olarak iki kısma ayırdığımızda, bilgisayar mühendisliği için hazırlanacak olan İngilizce CV için şöyle bir içerik yazabilirsiniz:

Technical Skills:

  • Microprocessor design
  • Operating systems
  • Digital design
  • Digital signal processing
  • Debugging

Social Skills:

  • Teamwork and collaboration
  • Communication
  • Job security
  • Problem solving

İpucu: Kendinizi farklılaştırın. Beceriler bölümünde, bilgisayar alnında çalışan herkesin ihtiyaç duyduğu ortak becerileri listeleyin. Ancak iş verenin dikkatini çekecek bir özellik daha ekleyin ve  bunu özgeçmişinizin özetinde vurgulayın.

Ek Bölümlerle Bilgileri Tamamlayın

Diğer tüm bölümleri tamamladıktan sonra CV’nizin son kısmı olan ek bölümleri yazmalısınız. Bu bölümde öz geçimişinizin içinde yer vermediğiniz ama sizi ve özelliklerinizi bütünleyici olduğuna inandığınız bazı bilgilere yer verebilirsiniz.

Uzun tutulmaması gereken bu bölüme bildiğiniz yabancı diller, ehliyet ve ilgi alanlarınız gibi bilgileri girebilirsiniz. Bunu bilgisayar mühendisliği alanında yazılacak olan bir CV’ye uyarlayacak olursak örnek şu şekilde olabilir:

Extras:

  • Interests and hobbies: Reading, maths, gardening
  • Driving Licence: Category B
  • Languages: French ( Professional level)
ingilizce cv olusturma

Son yıllarda neredeyse her genç yurtdışında üniversite okumak ve kendini geliştirmek için yeni adımlar atmak istiyor. Birçok öğrenci için doğup büyüdüğü yeri terk etmek ve yeni bir başlangıç yapmak korkutucu olsa da yurtdışına okumaya giden her öğrenci, kendini geliştirmiş olarak mutlu dönüyor. Bu kişilerden biri de siz olabilirsiniz!

Yurtdışında üniversite okumak size birçok kapıyı da açacaktır. Başta yeni bir dil öğrenmek, farklı bir kültürü kucaklamak, özgüveninizi geliştirmek ve CV’nize güzel bir ekleme yapmak gibi sayısız avantaj sağlayacaktır. Yurtdışında üniversite okumayı düşünüyorsanız ve hangi adımdan başlayacağınızı bilmiyorsanız içeriğimiz kapsamlı bir rehber görevi taşıyacaktır.

Neden Yurtdışında Üniversite Okumalısınız?

Türkiye’de üniversite mezunu işsizlerin sayısı her geçen gün yükseliyor. Bu doğrultuda kendi uzmanlık alanında çalışma şansı elde edebilen kişilerin sayısı da çok az. Büyük bir işsizlik ordusuna katılmamak için kendinizi geliştirmeniz ve farklı alanlarda başarı göstermeniz gerekir. Yurtdışında üniversite eğitimi tam da bu anlamda size farklı iş olanakları sunar.

Uluslararası geçerliliği olan bir üniversitede eğitim almanız hem yurtdışında hem de Türkiye’de iş bulma olasılığınızı yükseltecektir. Aynı zamanda yurtdışında üniversite eğitimi aldığınızda çalışma, vatandaşlık veya oturum gibi haklardan da faydalanabilirsiniz.

Yurtdışında üniversite okumak sadece iş anlamında değil, kendiniz için de yapabileceğiniz en avantajlı yatırımlardan biridir. Yeni insanlarla tanışmak ve farklı bir kültürde hayata alışmak özgüveninizi arttırır. Global bakış açısına sahip olurken geniş bir iş ağından da faydalanabilirsiniz. Üstelik yurtdışındaki üniversitelerin büyük çoğunluğu okurken kendi alanınızda çalışmanız için de birçok seçenek sunar. Bu da hayata erken atılmanız, iş ve sosyal alanda kendinizi daha fazla geliştirmenizi sağlayacaktır.

Yurtdışında Üniversite Okumanın Avantajları Ve Dezavantajları

Yurtdışında üniversite okumanın avantajları ve dezavantajları öğrencilerin en fazla merak ettiği konular arasındadır. Aşağıda her iki konuya yönelik farklı bakış açılarını inceleyerek kendiniz için en doğru kararı verebilirsiniz.

Yurtdışında Üniversite Okumanın Avantajları

Yurtdışında üniversite okumanın avantajları kişinin eğitim, çalışma ve sosyal alandaki başarısına göre farklılık gösterir. Ancak küçük bir genellemeyle her öğrencinin başarılı ve mutlu sonuçlar aldığı görülebilir. Yurtdışına çıkarken sadece gezip görmeyi veya yeni insanlarla tanışmayı hedefliyorsanız eğitim ve iş anlamında başarılı olma ihtimaliniz düşecektir.

Yurtdışında üniversite eğitimi alırken kendinizi sosyal alanda da geliştirirseniz tüm avantajlar önünüze serilecektir. İşte yurtdışında üniversite okumanın avantajları:

  • Prestijli eğitim kurumlarından faydalanırsınız, (Türkiye’deki üniversitelerin büyük bir kısmı uluslararası geçerliliğe sahip değildir)
  • Onlarca farklı kültürden yeni insanlarla tanışırsınız,
  • Avrupa’daki üniversitelerin büyük bir kısmı üç yıl lisans eğitimi verir bu durum da Türkiye’deki bir üniversiteye göre bir yıl daha erken hayata atılmanızı sağlar,
  • Almanya, Hollanda, Fransa vb. ülkelerde eğitim aldığınızda tüm Avrupa’yı özgürce gezebilirsiniz,
  • Üniversiteden sonra eğitime devam etmek istediğinizde yüksek lisans, doktora vb. fırsatlardan daha kolay faydalanırsınız,
  • Birçok ülke farklı uyruktan üniversite mezunları için çalışma veya oturum hakkı tanır,
  • İngilizcenizi ana dil seviyesine getirirken ikinci bir yabancı dili de kolayca öğrenebilirsiniz,
  • CV’nize göz alıcı bir avantajınızı ekleyerek iş bulma sürenizi kısaltırsınız,
  • Eğitim aldığınız ülkede farklı müzeleri, doğal güzellikleri ve tarihi mekanları görerek kendinizi farklı bir alanda geliştirebilirsiniz,
  •  Üst düzey bir eğitim alma fırsatınız olur,
  • Farklı bir yaşam deneyimi ile unutulmaz anlara imza atarken özgüveninizi de geliştirirsiniz,
  • Yurtdışında üniversite eğitimi aldıktan sonra Türkiye’deki üniversite mezunlarına göre kazancınız daha yüksek olur,
  • Uluslararası geçerliliği bulunan bir diploma, bir veya iki yabancı dil, farklı kültürden insanlarla kaynaşma sonucunda çok daha geniş bir alanda iş bulabilirsiniz.

Yurtdışında Üniversite Okumanın Dezavantajları

Yurtdışında üniversite okumanın dezavantajları öğrencilerin bu yola tereddütle girmesini veya hiç başlamamasına sebep oluyor. Birçok dezavantaj kişinin kendi korkularından kaynaklanmakla birlikte öğrenciler yeni bir ülkeye gitmekten çekiniyor.

Yurtdışında üniversite okumanın dezavantajları ve avantajlarına göz atarak karar verme sürecinizi kısaltabilirsiniz.

  • Farklı bir ülke ve yeni bir kültürü tanımak ilk zamanlarda adaptasyon sorunu yaşamanıza neden olabilir,
  • Yurtdışında üniversite eğitimi alan öğrencilerin büyük bir çoğunluğu özellikle ilk birkaç hafta kültür şoku yaşıyor,
  • Ana dilinde eğitim alan öğrenciler arasında sosyal veya akademik açıdan zorluk yaşayabilirsiniz,
  • Ailenizden, arkadaşlarınızdan ve doğup büyüdüğünüz şehirden ayrı olmanız zaman zaman ruhsal bunalımlar yaşamanıza sebep olabilir,
  • Yurtdışında üniversite okumak Türkiye’de devlet üniversitesinde eğitim almaktan çok daha maliyetlidir,
  • Ev arkadaşınız yoksa veya yurtta kalmayacaksanız ev ve eğitim giderleri bütçenizi aşabilir.

Yurtdışında üniversite okumanın dezavantajları ekonomi kaynaklı değilse genellikle kısa sürelidir ve alışma dönemi içinde yaşanır. Birkaç farklı kültürden arkadaş edindiğinizde ve insanlarla sık sık iletişim kurduğunuzda hayatınız büyük ölçüde kolaylaşır.

Yurtdışındaki Üniversitelere Nasıl Başvurulur?

Yurtdışında üniversite okumak için yapmanız gereken en önemli şey ülke seçimidir. Avrupa mı? Amerika mı? Uzak Doğu mu? Genellikle Türk öğrenciler Avrupa veya Amerika’da eğitim görmeyi tercih ediyor. En fazla tercih edilen ülkeler arasında İngiltere, Polonya, Kanada, Amerika, Macaristan, Almanya ve İtalya bulunuyor.

Ülke seçerken maliyet hesabı ve Türkiye ile mesafesini göz ardı etmemelisiniz. Lisans eğitimi süresince veya daha fazla yıl boyunca bu ülkede kalacaksınız. Örneğin, Polonya ve Türkiye arasındaki uçuş süresi iki saattir. Ancak Türkiye ve Kanada arasında seyahat edecekseniz 12 saatlik bir uçak yolculuğunu göz önünde bulundurmanız gerekir. Elbette istediğiniz bölüm ve ülkedeki seçkin eğitim kurumları da en önemli faktörlerden biridir.

Realist bir bakış açısıyla düşündüğünüzde maliyeti de unutmamanız gerekir. Örneğin, Amerika’da üniversite okumayı düşünüyorsanız yıllık harç ücretleri 15 – 98 bin dolar arasında değişim gösterir. Bu ücret Almanya’da – Euro arasında farklı seviyelerdedir.

Üniversite okuyacağınız ülkeyi seçtikten sonra her yükseköğretim kurumunun farklı taleplerinin olduğunu da bilmeniz gerekiyor. Temelde ise en önemli konu yabancı dil seviyesidir. Yabancı dil seviyenizi, eğitim göreceğiniz ülkenin diline göre kanıtlamalısınız.

Yurtdışında Okumak İçin Hangi Sınavlara Başvurmalıyım?

Yurtdışındaki her üniversite, öğrencilerden farklı belge, eğitim ve dil seviyesi talep ediyor. Örneğin, bazı üniversiteler öğrencilerin not ortalamasını dikkate alırken bazı üniversiteler bu konu üzerinde yoğunlaşmıyor. Yurtdışındaki üniversiteler, genellikle yabancı dil sınavlarını dikkate alıyor. Aynı zamanda bazı üniversiteler, öğrencilerin kendi alanındaki başarısını görmek için de sınav düzenleyebilir.

Neredeyse her üniversitenin dikkat ettiği en önemli konu ise TOEFL ve IELTS puanlarıdır. Avrupa ülkelerinde üniversite okumak istiyorsanız IELTS; Amerika ve Kanada’da eğitim almak istiyorsanız TOEFL skorunuzun yüksek olması gerekiyor. Öte yandan bazı üniversiteler, ülkenin ana dilinde de sınav skorunuzu görmek isteyebilir.

Yurtdışında eğitim görmek için seçtiğiniz ülke, üniversite ve dile bağlı olmak üzere aşağıdaki sınavlara girmeniz gerekebilir.

TOEFL IBT (Test of English as a Foreign Language)

TOEFL tüm dünyada geçerliliği olan yabancı dil tespit sınavlarından biridir. Özellikle Amerika veya Kanada’da eğitim görmek istiyorsanız bu sınava girmeniz gerekir. Öte yandan ana dili İngilizce olmayan her öğrenci farklı ülkelerde eğitim almak için de bu sınavda başarılı olmalıdır. TOEFL, dijital ortamda yapılır ve sınav süresi 3,5 saattir. TOEFL skoru iki yıl boyunca geçerlidir ve yılda en az otuz defa sınava yapılmaktadır.

Öğrenciler okuma, dinleme, konuşma ve yazma olmak üzere dört ayrı bölümde sınava tabii tutulur. Okuma ve dinleme bölümleri için ayrı ayrı 60 dakika, konuşma için 20 dakika, yazma testi için ise 50 dakika süre verilmektedir. TOEFL skoru 0 – arasında farklılık gösterebilir. Üniversiteler genellikle 80 skor civarında bir puan ister. Sınav sonuçları 15 gün içinde açıklanır ve TOEFL ücreti USD olarak belirlenmiştir.

IELTS (International English Language Testing System)

Dünya çapında güvenirliğini kanıtlayan sınavlardan biri de IELTS’dir. Yabancı öğrencilerin İngilizce seviyesini ölçmek için bazı üniversiteler bu sınav sonucunu görmek ister. IELTS Akademik ve IELTS Genel Eğitim olmak üzere iki farklı kolda sınav yapılır. Eğitim almak isteyen öğrenciler IELTS Akademik sınavında başarılı olmalıdır. Sınav dinleme, konuşma, yazma ve okuma olmak üzere dört farklı bölümden oluşur.

Sınav merkezine göre değişmekle birlikte konuşma bölümü sınavdan yedi gün önce veya sonra ya da sınavın gerçekleştiği gün yapılabilir. İngiltere’den Yeni Zelanda’ya kadar birçok yükseköğretim kurumu IELTS skorunu göz önünde bulundurur. Sınava giren kişiler 0 – 13 skor arasında değişen puan alır. Üniversiteler için 6 – 6,5 skor yeterli olur. Sınav ücreti TL’dir.

SAT (Scholastic Aptitute Test)

Türkiye’de de yabancı uyruklu öğrencilere uygulanan SAT, uzun yıllardır üniversitelerin esas aldığı sınavlardan biridir. Amerika’ya lisans, yükseklisans veya yüksekokul düzeyinde eğitim görmek istiyorsanız SAT sınavına girmeniz gerekir. SAT, 1 ve 2 olmak üzere farklı alanlarda yapılıyor. SAT 1 öğrencilerin sayısal, analitik ve yabancı dil seviyelerini ölçmeyi amaçlar. Çoktan seçmeli olarak yapılan sınav 3 saat 45 dakika sürmektedir. SAT 2 ise öğrencilerin akademik alandaki başarısını ölçmek için yapılır.

Yurtdışında üniversite eğitimi almak için SAT 1 yeterli olur. Ancak dünyanın en saygın üniversiteleri SAT 2 skorunu da görmek ister. SAT, dijital ortamda gerçekleştirilir ve sınav merkezleri İstanbul, İzmir ve Ankara’dır. Sınav ücreti dolardır.

GRE (Graduate Record Examination)

Yurtdışında mühendislik ve sosyal bilimler alanında yüksek lisans veya doktora yapmak istiyorsanız GRE skorunuzun olması gerekir. GRE Subject Test ve General Test olmak üzere iki farklı alanda sınav yapılır. Genellikle GRE Subject Test yeterlidir ancak bazı üniversiteler her iki sınav sonucunu görmek ister. Sınavın geçerlilik süresi beş yıl olmakla birlikte birçok üniversite son iki yılda içinde sınava girilmesini talep ediyor.

Sınava online, fax, telefon veya merkeze giderek başvuru yapabilirsiniz. General Test ücreti ; Subject Test ise dolardır. Bilgisayar tabanlı bir testtir ve sadece İstanbul, Ankara ve İzmir’deki merkezlerinde sınava girebilirsiniz.

Diğer Yabancı Dil Testleri

Yurtdışında üniversite okumak için birçok kurum yukarıdaki sınavlardan birinin sonucunu görmek isteyecektir. Ancak eğitim almak istediğiniz okulun ana dili farklı bir dilse bu alanda da sınav sonucu talep edebilir. Örneğin, Almanya’da üniversite okumak istiyorsanız TestDAF veya DSF skorları için de farklı sınavlara girmelisiniz.

Üniversite seçerken mutlaka sizden istenen belgeleri öğrenmelisiniz. Aksi takdirde yarım yıllık bir dönem kaybına uğrayabilirsiniz.

Yurtdışında Üniversite Nasıl Kazanılır?

Öğrencilerin en fazla merak ettiği sorulardan biri yurtdışında üniversite nasıl kazanılır? Konusudur. Yurtdışında üniversite kazanmak kimileri için çok kolayken bazı öğrenciler için çok zordur. Burada en önemli kriter hayalleriniz ve yabancı dil düzeyinizdir.

Yurtdışındaki üniversitelerin büyük bir çoğunluğu YKS puanını göz önünde bulundurmaz. Özellikle Kanada, Polonya, Macaristan ve Amerika’da üniversite okumak istiyorsanız YKS puanınızın çok önemli olmayacağını bilmeniz gerekir. Almanya ve Avustralya gibi ülkeler ise YKS puanını önemser.

Yabancı dil testlerinden birine girdikten sonra öğrenim görmek istediğiniz ülkedeki üniversiteleri araştırmaya başlamalısınız. Üniversiteler genellikle bahar aylarında başvuru almaktadır. Başvuru sürecinde sorun yaşamamak adına öncesinden yabancı dil sınavına girmeniz önemlidir.

Yurtdışındaki Üniversitelere Ne Zaman Başvuru Yapılır?

Yurtdışında ücretsiz üniversite eğitimi ya da ücret ödeyerek okumak istiyorsanız kurumların web sitelerini düzenli olarak takip etmeniz gerekiyor. Günümüzde yurtdışında eğitim almak isteyen öğrenciler, ilgili danışmanlık şirketlerine başvurarak da tüm işlemlerini halledebilir. Ancak bu daha fazla masraf yapmanıza sebep olabilir.

Yurtdışında üniversite okumak için başvuru yapmak istiyorsanız birtakım belgelerinizi önceden hazırlamanız gerekiyor. Bu belgeleri kenarda hazır tutmak sürecin daha hızlı ve sorunsuz işlemesini sağlayacaktır. Her ülke ve dolayısıyla her üniversite farklı dönemlerde başvuru kabul ediyor. Ancak genelde güz döneminden önce başvurular alınmaktadır. Mayıs – Haziran aylarından sonra birçok üniversite başvuruları kabul etmeye başlar.

Yurtdışında Üniversite Okumak İçin Hangi Belgeler Gerekiyor?

Yurtdışında üniversite okumak için gerekli belgeler her ülke, okul ve hatta bölüm için farklılık gösteriyor. Bu nedenle eğitim almak istediğiniz kurumların web sitelerini takip etmeniz son derece önemli. Öte yandan ortak bir listeden bahsetmek gerekirse birçok üniversite aşağıdaki belgeleri talep etmektedir:

  • Lise veya üniversite diploması (henüz liseden mezun olmadan başvuru yapacak olan öğrenciler okullarından şartlı mezuniyet belgesi temin edebilir)
  • Lise Mezuniyet Ortalaması/GPA (lise transkripti veya not dökümü),
  • Başvuru yaptığınız üniversitenin online başvuru formu,
  • Başvuru yaptığınız üniversitenin sizden talep ettiği dil sınavının skoru (TOEFL, IELTS, SAT vb.)
  • Başvuru yapılan okul belirli bir alana yönelik yetenek, yeterlilik sınavı istiyorsa belgesi gönderilmelidir,
  • Akademik Referans Mektubu (son eğitim gördüğünüz kurumdan öğretmenler yazmalıdır)
  • Motivasyon Mektubu veya Niyet Mektubu (okulu neden istediğinizi belirten detaylı bir kompozisyon)
  • Kimlik kartı veya pasaportunuzun ilk sayfa fotokopisi,
  • Banka referans mektubu (her okul istemiyor)
  • Size ait özgeçmiş.

Bazı üniversiteler yukarıdaki belgelerin online olarak sisteme yüklenmesini talep eder. Birçok üniversite ise belgelerin posta yoluyla gönderilmesini istiyor. Başvuru yaptığınız okul, belge gönderim şeklini ayrıntılı olarak belirtecektir.

Yurtdışı üniversite başvuru tarihlerini kesinlikle göz ardı etmeyin. Her üniversite son başvuru günü konusunda oldukça katı ve disiplinli kurallara sahiptir.

Başvuru Sonucu Nasıl Bildirilir?

Online veya posta yoluyla belgelerinizi gönderdikten sonra yapacağınız tek şey beklemektir. Her üniversite farklı süre zarflarında sonucu açıklar. Ancak ortalama 2 ay gibi bir süre beklemeniz gerekiyor. Bu süre içinde başvuru yaptığınız okul veya okulları sık sık arayabilir ve durum hakkında haberdar olabilirsiniz.

Başvuru sonuçları genellikle e-mail üzerinden bildirilir. Birçok üniversite ise hem mail hem de posta yoluyla başvuru sonucunu gönderir.

Kabul mektubu aldıysanız, uluslararası öğrenci oldunuz demektir! Bu mektuptan sonra vize, konaklama, seyahat vb. işlemlerinizi halletmeye başlayabilirsiniz. Tebrikler! Öğrenci vizesi başvurusu yaparak sorunsuz bir seyahat ve konaklama işlemi için işlemlere başlamanız mümkün olur.

Yurtdışında Üniversite Eğitimi Konusunda Bilinmesi Gerekenler

Yurtdışında üniversite okumak için ne yapmalı? Sorusuyla ilgili ayrıntılı bilgi edinmek, geleceğinizi daha iyi planlamanızı sağlar. Yurtdışında üniversite eğitimi almak için öncelikle kendinize bir hedef, ülke ve bölüm belirleyerek işe başlamanız gerekir.

Ülke Seçimi

Ülke seçimi yaparak hedeflerinizi daha iyi bir alanda yönetebilirsiniz. Yurtdışında üniversite eğitimi için neredeyse her ülkeyi seçmek mümkündür. Ancak Avrupa ülkeleri, Kanada veya Amerika gibi ülkeler saygın bir kurumda eğitim görmek için daha avantajlıdır. Öte yandan iklim ve hava koşullarını da göz ardı etmemeniz gerekir.

Sınavsız yurtdışı üniversiteleri de öğrencilerin en fazla dikkat ettiği konulardan biridir. Örneğin, Polonya, İrlanda, Rusya, Amerika, Macaristan, Kanada ve Avustralya sınavsız yurtdışı üniversiteleri ile ön plana çıkar. Bu ülkelerde eğitim almak için YKS şartı aranmaz.

Ülke para birimlerinin TL’ye karşı durumunu da kriterleriniz arasında ekleyebilirsiniz. Örneğin Avustralya para kuru daha düşüktür ancak İngiltere’nin para birimi de TL’ye karşı daha yüksektir. Son olarak sosyal ihtiyaçlarınızı da hesaba katmalısınız. Sosyal yaşantısı hareketli biriyseniz sakin veya muhafazakar ülkelerde mutlu olma ihtimaliniz çok daha düşüktür.

Bölüm Ve Okul Seçimi

Ülke konusunda karar verdiyseniz okumak istediğiniz bölüme yoğunlaşabilirsiniz. Seçeceğiniz bölüm sadece eğitim hayatınızı etkilemez, bu nedenle yapmaktan hoşlandığınız şeyleri düşünerek bir karar verebilirsiniz. Örneğin, matematik alanında başarılıysanız bu alandaki derslere yönelin.

Okumak istediğiniz bölümlerde eğitim veren okulu bulmak çok daha kolay olacaktır. Okul seçiminde YÖK denkliğini de göz önünde bulundurabilirsiniz. Bu sayede, Türkiye’de çalışmak istediğinizde işleriniz daha kolaylaşır. Son olarak uluslararası akreditasyon konusuna dikkat etmelisiniz.

Okul Konumu Ve Öğrenci İmkanları

Yurtdışındaki üniversitelerin bir kısmı şehir merkezinde bir kısmı ise kırsal alanda yer alır. Sosyal açıdan daha gelişmiş bir yerde üniversite okumak istiyorsanız okul konumuna mutlaka dikkat etmeniz gerekir. Örneğin, küçük bir kentte üniversite okumak sosyalleşmenizi engellerken ders çalışma sürenizi olumlu yönde etkileyebilir.

Öğrenci oryantasyon programı sağlayan üniversiteler, adaptasyon sürecinizin daha kısa sürmesine yardımcı olur.

Seçtiğiniz üniversitenin bulunduğu ülkede öğrencilere sunulan imkanlara da göz atmalısınız. Örneğin, birçok ülkede üniversite mezunu yabancı uyruklu kişiler için belirli sürelerle çalışma izni verilir. Bu sayede geleceğinizi yurtdışında şekillendirebilirsiniz.

Bütçe

Yurtdışında ücretsiz üniversite eğitimi almak da mümkündür. Ancak çok başarılı öğrenciler için geçerlidir. Öte yandan Almanya, Fransa vb. ülkelerde de devlet üniversiteleri ücretsizdir. Bu okulları tercih ettiğinizde yurtdışında ücretsiz üniversite eğitiminden faydalanabilirsiniz. Öte yandan yıllık harç ücretleri Euro olan üniversiteler de maliyetsiz bir eğitim dönemi için tercih edilebilir.

Yurtdışındaki Üniversitelere Başvuru Tarihleri Nedir?

Yurtdışında ücretsiz eğitim de ücretli eğitim için de aynı tarihlerde başvurular alınır. Başvuru tarihleri küçük aralıklarla farklılık gösterebilir. Ancak fikir edinmeniz açısından yurtdışı üniversiteleri başvuru tarihleri ve ülkelerini aşağıda görebilirsiniz.

  • İngiltere: Ekim – Aralık ve Ocak – Mayıs
  • İrlanda: Ekim – Mayıs
  • Kanada: Ekim – Nisan
  • Amerika: Ekim – Ocak ve Ocak – Nisan
  • İspanya: Ekim – Mayıs
  • Polonya: Ekim – Ocak
  • Avustralya: Ekim – Şubat
  • Estonya: Ocak – Nisan
  • İtalya: Ekim – Mayıs
  • Finlandiya: Ekim – Ocak
  • Macaristan: Ekim – Nisan
  • Almanya: Ocak – Nisan
  • Danimarka: Ekim – Mart
  • Hollanda: Ekim – Ocak

Yurtdışında eğitim göreceğiniz üniversitede hazırlık sınıfı okuyacaksanız başvuruları yakından takip etmeniz gerekir. Yukarıdaki tarihler, ülke genelindeki birçok üniversite için aynıdır. Ancak özellikle takip ettiğiniz üniversiteler varsa mutlaka web sitelerini inceleyin.

Yurtdışındaki Üniversite Fiyatları Ne Kadar?

Yurtdışındaki üniversite fiyatları bazı ülkeler için bütçenizi zorlayabilir. Örneğin, Amerika’da yıllık 90 bin dolara kadar yükselen üniversite harç ücretleri vardır. Ancak yine Amerika’da yıllık harç ücreti 10 bin dolar olan üniversite sayısı da bir hayli fazladır. Yurtdışında üniversite fiyatları tıpkı Türkiye’deki vakıf üniversitelerinde bölüm ücretlerinin değişmesiyle benzerlik gösterir. Örneğin, biyomedikal, psikoloji, mühendislik vb. alanlar için fiyatlar daha yüksektir.

Yurtdışı üniversite fiyatları Macaristan, Estonya, Polonya ve Ukrayna gibi ülkelerde oldukça uygundur. Öyle ki Türkiye’deki vakıf üniversitelerinden çok daha uygun ücretlerle eğitiminizi tamamlayabilirsiniz. Öte yandan yurtdışı üniversiteleri burs imkanı açısından da avantajlıdır. Birçok kurum öğrencileri için burs imkanı sağlar.

Yurtdışında En Fazla Tercih Edilen Üniversite Bölümleri Hangileridir?

Yurtdışında hayalini kurduğunuz her üniversite bölümünü okuyabilirsiniz. Ancak bazı bölümler sağlanan iş olanakları ve geniş istihdam oranı ile öğrencilerin ilgisini daha çok çekiyor. Sınavsız yurtdışı üniversite eğitimi almak istiyorsanız da bu bölümleri tercih edebilirsiniz.

Yurtdışında en fazla tercih edilen üniversite bölümleri bütçe merkezli olarak da değişiyor. Örneğin, Polonya’da para kurunun daha düşük olması nedeniyle Türk öğrenciler 6 yıl Tıp fakültesini burada okuyabiliyor. Üstelik İngilizce eğitim, Avrupa ülkesi olması ve uluslararası geçerliliğe sahip olan diploma şansı ise öğrencileri cezbediyor.

  • Uzay – Uçak Mühendisliği
  • İşletme
  • Ekonomi veya Ekonometri,
  • Mühendislik Bilimlerinin tamamı
  • Sosyal Bilimler
  • Psikoloji
  • Tıp
  • Hukuk
  • Yönetim
  • Görsel Tasarım
  • Dijital Medya
  • Biyomedikal, Biyoteknoloji, Biyoloji

Yurtdışında Okurken Çalışmak Mümkün Mü?

Yurtdışında üniversite okurken hayallerinize bir adım daha yaklaştığınızı hissedebilirsiniz. Gideceğiniz ülkede dersleriniz, arkadaşlarınız ve sosyal yaşantınızla ilgilenirken dilerseniz çalışma izninden de faydalanabilirsiniz.

Üniversite okurken çalışmak dünyanın neredeyse her ülkesinde oldukça popülerdir. Birçok genç hem ailesine yük olmamak hem de isteklerini daha kolay gerçekleştirmek için part time işlerde çalışır. Yurtdışında üniversite okurken çalışma izniniz kaldığınız ülkeye göre farklılık gösterir. Bazı ülkeler öğrencilere yarı zamanlı çalışma izni hakkı tanıyor. Ancak bazı ülkeler de okurken çalışma izni verilmiyor.

Yurtdışındaki Üniversitelerin Eğitim Sistemi Nasıldır?

Yurtdışındaki üniversiteler uzun yıllardır en iyi üniversiteler arasında yer alıyor. Ancak Türkiye’deki üniversitelere kıyasla bazı üniversitelerin eğitim sisteminin daha kalitesiz olduğu söylenebilir. Bu nedenle sadece ‘yurtdışında üniversite okumak istiyorum’ düşüncesiyle hareket etmeniz yanlış kararlar almanıza sebep olacaktır.

Gideceğiniz üniversitenin akademik eğitim kalitesini mutlaka araştırmalısınız. Öte yandan yurtdışındaki üniversitelerin eğitim süresi de Türkiye’ye göre daha farklıdır. Örneğin, Avrupa ülkelerinde lisans eğitimi süresi üç yıldır. Bununla birlikte Kanada, İspanya ve Amerika’da lisans eğitimi süresi dört yıldır.

Türkiye’de mühendislik bölümlerinin lisans süresi dört yılken Avrupa’da beş yıldır. Eczacılık ve Tıp Fakültelerinin eğitim süresi ise Türkiye ile aynıdır. Ancak Kanada ve Amerika’da tıp eğitimi almak istiyorsanız yaklaşık sekiz yıl sürebilir.

Yurtdışında Üniversite Okumak İle İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Yeni bir hayata atılmak için her öğrenci uzun uzadıya araştırmalar yapar. Soruların ardı arkası kesilmez ve adaptasyon sürecinin tamamlanmasına kadar her öğrenci tereddüt yaşayabilir. Ancak birçok öğrenci endişe ve tereddütlerini yendiği zaman gerçek deneyimlerini yaşamaya başlar. Siz de yurtdışında üniversite eğitimi almak istiyorsanız aşağıdaki soru cevapları inceleyebilirsiniz.

Üniversiteye kabul edilmek için mülakata girmem gerekir mi?

Öğrenciler, çoğunlukla ekonomik sebepler yüzünden sık sık ülke değiştiremiyor. Üstelik eğitim takvimi, aile programları vb. etkenler de buna engel oluyor. Başvuru yaptığınız üniversite yüz yüze mülakat talep edebilir. Ancak bu durumun oranı oldukça düşüktür. Mülakatlar genellikle online görüşme uygulamaları üzerinden gerçekleşir. Birtakım üniversiteler ise hiç mülakat yapmayabilir.

Yurtdışında üniversite okumak için referans mektubunu kim yazmalı?

Yurtdışındaki en iyi üniversiteler de diğer üniversiteler de sizden referans mektubu isteyebilir. Bu mektup sayesinde sizinle ilgili olumlu veya olumsuz görüşleri pekişir. Dolayısıyla sizi seven ve güvenen öğretmenlerinizin referans mektubu yazması çok daha doğru olacaktır.

Yabancı dil bilmeden yurtdışında üniversite okuyabilir miyim?

Yabancı dil bilmeden de yurtdışında üniversite okuyabilirsiniz. Ancak yabancı dil bilen kişilere oranla şansınız daha düşük olur. Yabancı dil bilmeyen ancak akademik ortalaması çok iyi olan ve spor, sanat vb. faaliyetlerde başarılı olan öğrenciler şartlı kabul avantajından faydalanabilir. Şartlı kabulde öğrenci, eğitime başladığında hazırlık sınıfında dil dersleri alır.

Yurtdışında üniversite okumak için en iyi ülke hangisidir?

Yurtdışında üniversite okumak için en iyi ülke her öğrencinin istek ve ihtiyaçlarına göre farklılık gösterir. Bu nedenle en iyi ülke kavramını daha fazla daraltmak gerekir. Örneğin, ekonomik zorluk çekeceğinizi düşünüyorsanız en iyi ülke Polonya, Macaristan, Ukrayna veya Estonya gibi ülkelerdir. Geniş iş ağı oluşturmak, seçkin bir üniversiteden eğitim almak istiyorsanız İngiltere, Kanada vb. ülkeleri tercih edebilirsiniz.

Yurtdışında ücretsiz üniversite eğitimi alabilir miyim?

Yurtdışında ücretsiz üniversite eğitimi ile mezun olmanız da mümkündür. Örneğin Avusturya, Finlandiya, Çek Cumhuriyeti, Fransa, Norveç vb. ülkelerde devlet üniversiteleri ücretsizdir. Bu ülkeleri tercih ederek yıllık harç ücreti ödemekten kurtulabilirsiniz.

Kategoriler Üniversite ve Yurtdışı

İşe Alım Yapan İçin CV Okuma Teknikleri

CV Okumak Bir Sanattır

Farklı sektörlerden farklı seviyelerde pek çok danışanım var. Mülakat danışmanlığı da yaptığım için mülakat anılarını dinleme şansım oluyor.

*Ahmet Bey mülakat için çağrılmıştır. İK uzmanıyla görüşmeye başlar. CV’sinin üzerinden mülakat ilerlemektedir. Kişisel bilgilere gelindiğinde İK’cı şu yorumu yapar. Aslında biz sizden daha genç birisini arıyoruz. Hâlbuki ki CV’ de tüm detaylar bulunmaktadır.

*Ayşe Hanım tecrübelidir ve yönetici seviyesindedir. CV’si iş arama kanalında bulunmuş ve ısrarla mülakat çağrılmış çok detay verilmemiştir sormasına rağmen. Yine de görüşmeye gider ve mülakat başlar. Mülakat sırasında pozisyonun uzman seviyesinde olduğu anlaşılır. Ayşe Hanım’ ın tecrübesinin bu işe fazla geleceği ifade edilir. CV yeterli özende incelenmediği için tecrübelerine ve son pozisyonuna dikkat edilmemiştir.

İşe alım yapan tüm profesyoneller (İK ya da ilgili teknik yönetici olsun) mutlaka ve mutlaka CV’leri mülakata çağırmadan önce detaylı incelemeli ve pozisyon için gereklilikleri ve beklentilerini karşılayıp karşılamadığını kontrol etmeli. Yanlış adayla mülakat her iki taraf için vakit kaybı. Aday o mülakattan sonra olumsuz fısıltılar yayıyor. İK’nın kendini dolayısıyla şirketi en iyi şekilde pazarlaması lazım kaldı ki vitrinde yer alıyor. İşe alım yapan profesyonellerin bu tarz bariz hataları yapması işveren markasını zedeler. İster İK uzmanı, ister firma sahibi, ister bir teknik müdür olun eğer mülakat sürecini en etkin şekilde yürütmek istiyorsanız önce CV okumayı bilmeniz gerekir. CV’yi iyi okursanız mülakatta soracağınız soruları, sorgulayacağınız yetkinlikleri (teknik, kişisel, yönetsel ) didikleyeceğiniz konuları belirlemeniz için de çalışmış olursunuz.

CV Tarama

CV taramak için kaynakları çok etkin kullanmak ve tabiri caizse didiklemek gerekli. Taramak, CV havuzunun uygun olmayan ve sahip olunması istenilen nitelik ve özelliklerin filtrelenmesine ve en uygun adayı bulmak anlamına gelir.

Yani mülakat sürecini en efektif şekilde yönetmek için elimizde ki CV’leri iyi okumalıyız. İş ilanını vermeden önce beklenti ve gerekliliklerin belirlenmesi gerekir ki bu detaylar İK’nın diğer disiplinlerinde yapılan çalışmalarla zaten belirlenmiş olmalıdır. Ancak işe alım uzmanının ilanı vermeden önce ilgili birim yöneticisi ile bu detayları tekrar teyitleşmesi faydalı olandır. Uzun ve kısa liste sürecini yapılandırmalıyız.

CV Nasıl Okunur?

CV’leri okumak mülakatlara çağrılacak adayları seçmek için atılmış en önemli adımlardan ilkidir. CV’yi okumak ve tabii ki anlamak için farklı yollar var. Her pozisyon için ortak bakılacak detaylar gibi pozisyona göre bakılacaklar farklılaşır.

Gereklilikler - Gereksizler

Mülakata çağırılacak adayları bulmak, mülakatta sorulacak sorularını hazırlamak ve sorgulanacak açıkları belirlemek için de bu konu çok önemli. CV’yi anlarsanız hazırlığınız da o derece kolaylaşır.

İşte bazı detaylar, bu bilgiler pozisyona göre önceliklendirilebilinir. Her pozisyonda aşağıda ki tüm bilgilerin aranmasına gerek olmayabilir. Bu bilgilerin önceliklendirilmesi uzun liste ve kısa liste sırasında değişkenlik gösterebilir. Tarama için pozisyona özel bir liste/tablo oluşturabilir ve sonuçları not alarak değerlendirme aşamasında adaylar arasında karşılaştırma yapabilirsiniz.

*İsim ve iletişim bilgileri

*Adres (Yer)

*Geçerli/Son iş profili, uzmanlıkları, görevleri

*Bir önceki ve tüm iş tecrübeleri, süreleri

*CV pozisyona göre gerekli yetkinlikleri, görevleri ve sorumlulukları yansıtıyor mu?

*Görüşülecek pozisyona göre tecrübe yılı

*Eğitim yeterliliği okuduğu okul, mezuniyet yılı

*Aldığı eğitimler, sertifikalar

*Doğum Tarihi, Askerlik Durumu, Ehliyet gibi pozisyona özel bilgiler (yaş bir şekilde akıştan çıkabilir)

*Başarıları

*Adayın iş geçmişi ve pozisyonlar arasında ki boşluklar, kariyerinde ki istikrarı, iş değişikliği sıklığı

*Kariyerinde ki yatay dikey değişiklikler ve kariyerinde kararlı mı?

*CV’sinin biçimi ve düzeni nasıl? Profesyonel duruyor mu? yansıtıyor mu? Özenli mi? Pozisyona göre yaratıcı mı?

·*Maskelenebilecek bilgilerin mülakatta sorgulanmak üzere detayı kontrol

*Kullanılan niteleyiciler nasıl? Bilgi sahibi olmak ve yapmak arasında ki fark gibi

Mülakat Davet ve Süreci

Mülakat yapabileceğiniz adayları davet etmeden CV inceleme sonucunda mülakatın seyrini değiştirecek detaylarıuygun bir dille sorabilir ve cevaba göre mülakat davetini yapabilirsiniz. Mülakata için CV’ye göre hazırlık yapmalısınız. Sorulacak sorular yetkinlik, eğitim, tecrübe, başarı odaklı olacak şekilde pozisyona göre hazırlanmalı, CV’de gördüğünüz sorgulanacak detayları belirlemelisiniz. Çalıştğınız kuruma ve pozisyona uygunluğunu kontrol edecek soruları ve konuşmayı hazırlamalısınız. Aynı tedaylar teknik görüşmeleri yapacak olan yöneticiler içinde geçerli. Adayları karşılaştırabileceğiniz bir değerlendirme/puanlama hazırlığını da mutlaka yine önceden hazırda bulundurmalısınız. (CV okuma ve değerlendirme sürecinizi standart bir İK Politikası haline getirmenizde fayda var. Özellikle stratejik pozisyonlarda)

Her pozisyon için CV’de belirli standartla detaylı okuma mutlaka ve mutlaka yapılmalı. Kullanılan sistemlerde önceliklerinize göre mutlaka filtreleme yapılmalı, mümkün olduğunca çok CV okunarak en doğru adaylar mülakata çağrılmalıdır. Mülakatların yüksek performans ve verimle geçmesi için önce İK ve işe alım yapacak profesyonelin doğru şekilde hazırlanması işini yapması gerekmektedir. Mülakat ister yetkinlik bazlı ister davranış bazlı olsun hazırlık çok önemli. Ayrıca pozisyona uymayan adaylara da kurum politikaları dâhilinde mutlaka geri dönmek gerekli. Danışanlarımdan duyduğum diğer bir detayda ilgili sitede ne başvurum ne de özgeçmişim görüntülendi. Tam benlik bir iş hâlbuki ki? Bu noktada öncelikle CV’nizi tekrar gözden geçirin, profesyonel olsun, ilanları günü güne takip edin. Diğer taraftan nitelikli kişiyi bulmak isterken neden mümkün olan en fazla CV’ler gözden geçirilmez ki?

Mülakatlarda CV’nin yeterli derecede özenli okunmamasından dolayı yapılan bu tip hatalar maalesef İK ve kurum için kötü bir imaj oluşturmaktadır. Sonucunda vakit kaybı, emek kaybı, aday için hayal kırıklığı olmaktadır. Bu tip hatalarla kimsenin ahını almamak lazım di mi? Devir teknoloji devri artık İK sistemlerini işlerinizi kolaylaştıracak şekilde geliştirebiliyor veya yeni yazılımlar yazılmasını sağlayabiliyorsunuz.

yılını planladınız mı? Hedeflerinizi belirlediniz mi? Kariyerinizi gelişimi hedeflediğiniz süreçte gelişiminizi nasıl sağlayacağınızı biliyor musunuz? İş arama sürecinde neler yapacaksınız nasıl bir iş hedefliyorsunuz şimdiden planlayıp üzerine odaklanmanız gerekli.

hepimize huzur, mutluluk sağlık getirsin ve bereketli olsun. Yaşadığınız her andan keyif alıp, iş hayatına taptaze devam etmeniz dileğiyle…

KARİYERİNİZ PARLASIN

ESRA KEMER

Kariyer Danışmanı, İnsan Kaynakları Profesyoneli

Kurumsal ve bireysel danışmanlık talepleriniz için e-posta adresinden iletişime geçebilirsiniz.

İngilizce CV

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası