çulluk avı için fişek seçimi / Av, Atış, Güvercin Videoları | Tüfek, Fişek, Tabanca, Silahlar, Güvercinler Hakkında Bilgiler

Çulluk Avı Için Fişek Seçimi

çulluk avı için fişek seçimi

ÇULLUK AVI PÜF NOKTALARI

Özellikleri
Yetişkinler cm boyunda olup, cm düz bir gagası vardır. cm kanat genişliğine sahiptir. Ortalama gr ağırlığa sahiptir. Başının yukarısında geniş gözleri yer alır. Bacakları kısa ve pembemsidir. Trakya bölgesinde Yelve ve Gagalı olarak bilinir ve avı çok yapılır ama Anadolu da avcılar tarafından pek tercih edilen kuş değildir. Boynu ve kuyruğu kısa gövdesi ise oldukca dolgun olup uçarken kaba bir görüntü sergiler. Sakin bir orman kuşudur.Çulluğun vücudu üstte tarçın rengi olup alta ise funduszeue.info te olsa albino türlerine rastlanmaktadır.

Halk Arasında Bilinen Adları

Esrarengiz ve tam olarak sırrı çözülememiş bir kuş olması nedeni ile her yörede kuşa farklı isimler takılmış ve bu isimler le anılmıştıfunduszeue.info bilinen isimleri;
Çulluk-Kepelcen-Lökeşe-Şişli-Elhoca-Bigatsa-Burnaka-Körtavuk-Bağtavuğu-Yelve-Gagalı-Hoca Ali-Kazıklı-Meşe Tavuğu-Karagözlüm-Helvacı-Yaban Tavuğu-Gazel Tavuğu-Yelfe-Eli Koca-Gazel ördeği-Kakaç-Kör culuk-Gübür Tavuğu-Dağ tavuğu-Patkoca-Kepelden-Ülkemiz de bilinen bu isimlerin dışın da yurt dışında Woodcock(İngilizce)-Beccaccia(İtalyanca)-Bécasse(Fransızca)-Scolopaxrusticola(Latince) olarak anılır.

Çulluklar genellikle toprak kurtları,böcekleri ve bitkisel maddeler ile beslenir. Gagalarıyla yumuşak toprağı karıştırarak veya çamurlu toprağa sokarak uzun dilleriyle kurtcukları bulup yerler. Akşam alaca karanlığında ormandar çıkar ve az ağaçlıklı bölgeler ve dere kenarlarına gelerek buralarda yayılırlar.Çulluğun beslenebilmesi için kesinlikle nemli ortam olması funduszeue.info yüzden bir gecede km mera değiştirdiği tespit edilmiştir.






Üreme

Dişi çulluk kök diplerinde,çalılar arasında toprağı yuva olacak biçimde çukurlaştırır.

İçine kuru ot ve yumuşak malzemeler funduszeue.info dört adet yumurta bırakarak kuluçkaya yatar. Kuluçka süresi yaklaşık gündür. Yumurtalar yuvarlak renkleri mat olup, pas ve kahverengi karışımıdır. Çulluklar senede bir defa kuluçkaya yatar. Çünkü ikinci seferde çıkacak yavrular göç etmeye hazır hale gelemeyecektir. Yavrular hafta sonra uçar hale gelir.


Dağılımı

Bu çulluk türü ılıman bölgelerin çoğunda ve Asya-Avrupa Kuzey kutbu altında bulunur. Kuzey Asya grubu güney Avrupa'ya ve güney Asya'ya sırasıyla göç eder. Daha yumuşak iklime sahip olan batı Avrupa ülkeleri kuşların yerleşim yeridir. Bu kuş Yeni Dünya'daki yaşayan Amerika Çulluğu ile aynı olmakla birlikte biraz daha ufaktır.

Göç

Çulluklar Türkiye'de Trakya, Marmara, Karadeniz, Ege ve Akdeniz bölgeleri ormananlarında kış göçmeni olarak bulunur. Türkiye dışında Ortadoğu, Kuzey Avrupa'da, Rusya'da kuluçkaya yatar, güney Avrupa, kuzey Afrika ve Ortadoğu'daki ormanlık ve ağaçlık bölgelerde kışı geçirirler. Havaların soğumaya başlamasıyla Kuzey Avrupa ülkelerinden, Rusya'dan ve Balkanlar'dan yurdumuza göç etmeye başlarlar. Bu göç Ekim sonu ve Kasım ayı ortalarında yoğunlaşmaya başlar. Kuşlar Kasım ayı içinde yoğun bir şekilde Trakya ve Karadeniz kıyılarına yakın yerlerde görülürler. Çulluk daha sonraları güney bölgelerine doğru göç eder. Çulluk solucan ve böcekleri nemli ortamda aradığından, Trakya'ya göç ettiği zamanda buralarda havalar sert ve yağışlı olursa güneye daha erken iner.
Aşağıda ki haritada GPS ile takip edilen bir kuşun günde 74 km ortalama ile 3 ayda km ye yakın göç ettiğini tespit etmişlerdir.

Çulluk avında kullanılan ekipmanlar
Pek çok ülkede çulluklar spor olarak avlanır. Özellikle Birleşik Krallık'ta popülerdir. Kuşların hacmi, hızı ve uçuş örnekleri onları meydan okuma atışı yapar. Bu işin av olarak yapılmasında ise, gerekli olan malzemeler:
  • Tüfek: Çulluk avı tüm gün yapılan bir av olması ve çoğu zaman ani swing atış yapılması gerekliliğinden kullanacağınız tüfeğin hafif ve bu av için özel tasarlanmış tüfeklerden olması tercih edilir. 12 kalibre çifte veya funduszeue.info cm, namlulu 4/4 (silindir/silindir) veya 4/3 (silindir/modifed) şoklu olmalı.Pozisyon şansı çok az vermesi sebebi ile benim tercihim otomatik 61 namlu  


  • Fişek: Her iki kalibre için numara, saçma ağırlığı olarak 20 kalibre için gram; 12 kalibre için ise gr. arası. Namludan çıkar çıkmaz dağılan keçe tapa veya bior tapalı ve dispersante fişekler tercih edilir. Ancak ikinci namluya power tapa bir fişek koymak faydalıdır.
  • Köpek: Çulluk avını köpeksiz yapmak çok zordur. Bu iş için başarıları kesinleşmiş olan köpekler şarttır. Cins olarak İngiliz Setter, İngiliz Pointer ve Kurzhaar önerilir. Ancak Epagneul Breton (Britany) küçük boyda olması ve çok süratli arama yapması nedeniyle çulluk avı için son zamanlarda en mükemmel av köpeklerinden biri olmaya başlamıştıfunduszeue.info avda en önemli etken köpeğinizin kuşu bulmasından sonra kuşu sizin vurabileceğiniz şekilde yukarıya fırlatıyor olması bu sayede  düzgün atış pozisyonu funduszeue.info sebepten Epagneul Breton ve Setter cinsi köpekler bu avda torbacı köpekler diye anılırlar.
  • Beeper ve Çan Açık gezen köpeğiniz ve Orman içinde sıklıkta yapılan avlarda kesinlikle beeper kullanmanız gerekiyor aksi halde çoğu zaman kuşu görmeniz mümkün olmayacaktıfunduszeue.info zamanlarda sesli beeper lar kuşu ürkütmesi ve kuşun kaçmasına uygun pozisyon almasına neden olması nedeni ile GPS uydu beeper ların kullanımı artmıştır.
  • Kıyafet Çulluk avı genellikle sık ormanda yapıldığı için giyiminizde oranj veya dikkat çekici renkli elbiseler olmasına özen gösteriniz. Çulluk avında çulluktan gizlenmeniz gerekmediği için kesinlikle kamufle kıyafet kullanmayınız. Kendi ve arkadaşlarınızın emniyeti için sadece kuşu değil kuşun arkasını da görmeye çalışın. Çulluk avı tüm gün yürüyüş avı olduğu için sıkı giyinmeye gerek yoktur. Ancak ayağınızda tercihen kaliteli bir lastik çizme,kaymayan ve hafif bir bot,üstünüzde sırt cebi olan bir avcı yeleği veya rahatsız etmeyecek hafif bir sırt çantası ve bunun içine koyacağınız her zaman bir yağmurluk ve yedek kıyafet bulundurmalısınıfunduszeue.infoıca bu avda sık ormanda gezildiğinden ve kullanılan fişeklerin düzensiz saçma dağılımı olmasından dolayı atış gözlüğü takmanız güvenliğiniz açısından önemli bir ayrıntıdır. 
  • Gps ve Pusula: Çulluk avın da çoğu zaman avcı,avın heyecanından geçtiği yollara bakmadığı için kaybolur dönüş yolunu bulabilmek için akıllı telefonlarınızdan veya Gps cihazınızdan ava başlamadan önce başlama yerinizi işaretlemenizi tavsiye ederim.
  • Püf Noktaları
    Öncelikle çulluk avı köpek ile yapılır köpeğinizin bu konuda çok iyi olması funduszeue.info halde her püreni her sıklığı taşlamak zorunda kalırsınız ve bu durumda avdan keyif almanızı öfunduszeue.infoın da Çulluğu arayacak yeri ve zamanı iyi biliyor olmanız funduszeue.info konuda tecrübeniz yoksa etrafınızdaki iyi çulluk avcılarından ve çobanlardan yeri ve zamanı konusunda bilgiler almaya bakın.Çulluk göç kuşu olduğu için gecede km ye kadar geniş bir yayılma alanı göfunduszeue.info gün önce çok kuş bulduğunuz yerde ertesi gün kuşu bulamamak sizi şaşırtmasın Çulluk gece yayılıp gündüz uyuduğu için avlayacağınız meranın yakınlarında kesinlikle yaylım meraları olması funduszeue.infom çulluk avı esnasında merada yapılması gerekenlere meraya çok erken girdiğiniz zaman muhtemelen kuş yaylımdan yeni gelmiş ve henüz ayakta olacaktıfunduszeue.info sebepten muhtemel geliş yönünü yaylım alanına göre kestirebilirsiniz ve ava o yönden başlayabilirsiniz .Çulluk sıklığı çok sever ve kendini daha güvende hissettiği sık çalılıkların içerisinde gün boyu saklanır.Köpeğiniz kuşu bulduğu ve beeper ötmeye başladığı zaman kesinlikle kuşa ses çıkararak ve koşarak yanaşmayınız çok iyi kulakları olduğu çin sizin geliş yönünü kestirmesi durumunda aksi yönden kaçış yolu bulur ve çoğu zaman kuşu dahi görme fırsatınız olmadan kanat seslerini duyarsınıfunduszeue.info sebepten kesinlikle fermada köpeğinizin arkasına yanaşmayın ve muhtemel kaçış yönüne doğru konum alın yanınızda başka avcı var ise kuşu çevirmeniz durumunda yukarıya doğru fırlayacak ve size atış imkanı tanıyacakktıfunduszeue.infoğiniz merada iz takibi yapabilirsiniz genelde çulluk pisliği beyaz zemin üzerine siyah dışkı şeklindedir.


       

Çulluk gagasını sokarak kurt ve soğulcan aradığı için mantar ve yerlerde gaga izlerine rastlayabilirsiniz. 
   




HERKESE KAZASIZ AVLAR DİLERİM
MakciL


Kaynakça

  • BirdLife International (). Scolopax rusticolaTehlike altında olan türlerin  IUCN Kırmızı Listesi. IUCN  11 May tarihinde alınmıştır.
  • [1] International about the Woodcock Club from the definitive source
  • [2] Description of Wodcock flight from BASC ,an authority on British shooting
  • [3] A fantastic book on Woodcock superbly illustrated by british artists.
Yazar bilalarabaci

 

 Ava Göre Fişek Seçimi – B&P Fişek Tavsiyeleri

Dünyaca ünlü İtalyan fişek firması Baschieri & Pellagri’nin resmi internet sitesindeki
Ava göre B&P Fişeğinizi Seçin
başlığı ile avlara göre fişek tavsiyeleri listesini, ilgili fişek modellerinin ülkemizdeki av bayilerinde bulunma durumuna ve yaygın olan tüfek çaplarına göre sadeleştirip resimli görsel tablolar halinde sizlere sunuyorum. Bir nevi katalog çalışması oldu.

Videoyu izlemek için önizleme resmine tıklayınız.

Üveyik Avı için Fişek Seçimi:

Birçok avcı, “bıldırcın ve çulluk avlarında da kullanırım” düşüncesiyle av dönemi öncesi toplu fişek alımlarında tercihini ince saçmalı fişeklerden yana yapıyor. Örneğin; 9 numaralı saçma üveyiğe ince gelebiliyor. Bir iki tane 9 numara saçma isabet etmiş üveyiğin yüz metre daha uçtuktan sonra düştüğünü gözlemlersiniz. Ben bunun nedenini; saçmanın o ava göre ince gelmiş ve gramajının düşük olmasından kaynaklı olarak kuvvet yitirmiş ve avın vücuduna nüfus etmekte yetersiz kalmıştır &#; diye yorumluyorum.

Dünyaca ünlü İtalyan fişek firmalarının 12 çap tüfek için 28 gramdan aşağı “Av Fişeği” modelleri yok.  24 ve 28 gram doluluktaki /5, 8, /2 saçma numaralı fişekler genellikle Trap ve Skeet gibi atış fişekleridir. Kutularında “Competition” yazan fişekler “Atış Fişeği” demektir, yani Trap ve Skeet gibi atış disiplinleri için üretilmiş fişeklerdir.

İtalya’da tarla ve ardıç kuşu avlarının serbest olduğu duymuşsunuzdur. 31 gram ve aşağı doluluktaki fişek modelleri, genellikle 7 ila 12 numara saçma inceliğinde olan o fişekler işte o tarla ve ardıç kuşları gibi küçük kuş avları için üretilen fişek modelleridir.

Öte yandan “Arjantin’de üveyik avlarında küçük çap tüfek ve düşük gramajlı fişek kullanıyorlar, biz Türkiye’de bıldırcın ve üveyik gibi kuşlara daha ağır dolular atıyoruz” diye karşı çıkan avcılar var. Ama bence bu adil bir kıyaslama değil. Arjantin’de üveyik avında “3 çentikli şokun takılı olduğu, 71 cm namlu boylu 20 çap tüfek ve 25 gram 7 numara fişek kullanıyor” olmaları bizim onları örnek alacağımız anlamına gelmiyor. Zira doğru bir karşılaştırma olmuyor. Arjantin’de 50 milyon üveyik olduğu söyleniyor. Biz burada bir av gününde 3 üveyik vurduğumuz zaman avımızın fena geçmedi diyoruz.  Onun için ben 12 numara tüfek, 32 gram 7 numara fişek öneriyorum ki o avlayacağımız 3 üveyikten de olmayalım. “Aklın yolu birdir”, aynı şekilde: B&P firmasının Üveyik avı için fişek tavsiye listesinde 12 çap için 32 gramdan aşağı fişek modelleri yer almıyor, bir diğer ifadeyle 32 gramdan aşağı doluluktaki fişek modellerini üveyik avı için önermiyor.

12 Çap için tavsiye edilen fişek model çeşitleri:

16 Çap için tavsiye edilen fişek model çeşidi:

20 Çap için tavsiye edilen fişek model çeşitleri:

28 Çap için tavsiye edilen fişek model çeşitleri:

36 Kalibre için tavsiye edilen fişek model çeşidi:

uveyik-avi-fisek-secimi-bp

Üveyik Avı İçin Fişek Seçimi

Bıldırcın Avı için Fişek Seçimi:

B&P firmasının Bıldırcın Avı için fişek tavsiye listesinde 12 çap için 32 gramdan aşağı dolulukta fişek modellerinden sadece bir çeşit var. 30 gram, keçe tapalı “MB Tricolor” diye bir model, Türkiye’de yok, zaten mühim de değil.

12 çap için tavsiye edilen fişek model çeşitleri:

16 çap için tavsiye edilen fişek model çeşidi:

20 Çap için tavsiye edilen fişek model çeşitleri:

28 Çap için tavsiye edilen fişek model çeşitleri:

36 Kalibre için tavsiye edilen fişek model çeşidi:

bildircin-avi-fisek-secimi-bp

Bıldırcın Avı İçin Fişek Seçimi

Çil Keklik Avı için Fişek Seçimi:

B&P firmasının Çil keklik avı için fişek tavsiye listesinde 12 çap için 34 gramdan aşağı dolulukta fişek modeli yok.

12 çap için tavsiye edilen fişek model çeşitleri:

16 Çap için tavsiye edilen fişek model çeşidi:

20 Çap için tavsiye edilen fişek model çeşitleri:

cil-keklik-avi-fisek-secimi-bp

Çil Keklik Avı İçin Fişek Seçimi

Kınalı Keklik Avı için Fişek Seçimi:

B&P firmasının Kınalı keklik avı için, fişek tavsiye listesi yok. Belki de Kınalı Keklik türünün genellikle bizim Anadolu coğrafyasında bulunan bir kuş olmasından kaynaklıdır. Sülün avı için oluşturdukları listede tavsiye ettikleri fişek modelleri bizim Kınalı Keklik avına uyum sağlıyor.

Sülün Avı için tavsiye listesini hem özetledim hem de bizim Kınalı Keklik Avına uyarladım:

12 Çap için tavsiye edilen fişek model çeşitleri:

16 Çap için tavsiye edilen fişek model çeşidi:

20 Çap için tavsiye edilen fişek model çeşidi:

28 Çap için tavsiye edilen fişek model çeşidi:

36 Kalibre için tavsiye edilen fişek model çeşidi:

kinali-keklik-avi-fisek-secimi-bp

Kınalı Keklik Avı İçin Fişek Seçimi

Çulluk Avı için Fişek Seçimi:

B&P firmasının çulluk avı için fişek tavsiye listesinde 12 çap için 32 gramdan aşağı dolulukta fişek modeli yok.

“Çulluk Fişeği”: Son zamanlarda “Çulluk fişeği” ve “Çulluk tüfeği” gibi kelimeler sıkça kullanılır oldu. Yalnız, bir fişek paketinin üzerine çulluk kuşu fotoğrafı koymak ya da tüfeğin şarjör kapasitesini düşürmek, bu sözde fişek ve tüfeği ne derece o avda verimli kılıyor orası tartışılır. Ya da benim gözümden kaçan bazı ayrıntılar var.
Ama her nasılsa av ismi ile birlikte “…fişeği” ve “…tüfeği” demek kulağa hoş geliyor.

Dispersante Tapa Nedir? Dispersante (Dağıtıcı, serpici, yayıcı, saçıcı) anlamlarına geliyor. Dispersante Tapa, bilinen diğer standart tapalardan farklı, saçmaların daha geniş dağılımını sağlayan bir çeşit fişek tapasıdır. Özellikle Orman Çulluğu avında kullanılmak için hazırlanmış bir tapa ve fişek model çeşididir.
İşte “Çulluk Fişeği” lafını gerçek anlamda ifade eden bir tapa çeşidi ve fişek modeli.  Gerçi B&P firmasının avlara özel koleksiyonu &#;Mygra&#; adlı serisi var. Örneğin, Çulluk, Tahtalı 12 Çap, Tahtalı 20 Çap, Üveyik 12 Çap ve Üveyik 20 çap için özel üretim ürün hattı var ama ülkemizdeki av bayilerinde bulunmuyor. B&P firmasının Çulluk Özel fişeği &#;Mygra Beccaccia&#; için olanı  zaman zaman geliyor olabilir, av bayilerine sorunuz. 

12 Çap için tavsiye edilen fişek model çeşitleri:

16 Çap için tavsiye edilen fişek model çeşidi:

20 Çap için tavsiye edilen fişek model çeşitleri:

culluk-avi-fisek-secimi-bp

Çulluk Avı İçin Fişek Seçimi

Tahtalı Avı için Fişek Seçimi:

B&P firmasının Tahtalı güvercin avı için fişek tavsiye listesinde 12 çap için 35 gramdan aşağı dolulukta fişek modeli yok. Tahtalı güvercini Avrupa’da özellikle İngiltere’de bolca bulunduğu hatta tarım zararlısı olduğu için tahtalı güvercin avı için fişek tavsiye listesi bayağı kabarık. Ülkemizde avının çok etkili yapılamamasından dolayı listeyi naklen almadım ve özetledim:  

12 Çap için tavsiye edilen fişek model çeşitleri:

16 Çap için tavsiye edilen fişek model çeşidi:

20 Çap için tavsiye edilen fişek model çeşitleri:

tahtali-avi-fisek-secimi-bp

Tahtalı Avı İçin Fişek Seçimi

Ördek Avı için Fişek seçimi:

B&P firması, mühimmat tavsiye eden diğer otoriteler gibi ördek avı fişek tavsiye listesini, “Büyük Ördekler” ve “Küçük Ördekler” diye ikiye ayırmış.

Ördek avı için fişek seçiminde ikinci önemli nokta: Fişekteki saçmanın kurşun mu yoksa çelik mi olduğudur. Çünkü çevreye daha duyarlı olma düşüncesiyle Amerika’da başlayan Ördek ve Kaz gibi su kuşu avlarında çelik saçmalı fişek kullanımı akımı giderek yaygınlaştı. Hatta bazı bölgelerde yasal zorunluluk haline geldi. Aslında birçok Amerikalı ördek avı tutkunu “çelik saçmalı” fişeklerin avdaki performansından memnun değil.

Ayrıca, Amerikalı silah firmaları tüfek kullanma kılavuzlarına şu bilgileri yazarlar:

“Çelik saçmalı fişeklerin, kurşun saçmalı fişeklere göre dağılım ve performans farkı vardır. Çünkü çelik saçma, kurşun saçmaya göre daha sert ve hafiftir. Çelik saçmalı fişeklerin 1 numara ve daha iri taneli olanları kullanılacaksa 4 çentikli şok tercih edilmelidir. 4 çentikli şokla 1 numara ve daha iri taneli çelik saçmalı fişekler atıldığında, 1 çentikli (full) şokla atılmış kurşun saçma dağılımına denk bir yayılım gösterdiği tespit edilmiştir.

Namluda kabarma ve bozulmalara yol açabilme durumu söz konusu olduğundan; 1 (Full şok) ve 2 çentikli şoklarla kesinlikle çelik saçmalı fişek kullanmayınız. Çünkü günümüzün modern yivsiz av tüfekleri kurşun saçmalı fişeklere göre tasarlanır.”

Öte yandan, Amerikalı komedyen George Carlin’nin bir gösterisinde dediği gibi:

“…Gezegen 4,5 milyon yıldır burada. Peki biz ne zamandır buradayız? Yüz bin yıl, belki de iki yüz bin yıl? Ağır sanayi ile kısa bir süre önce sene önce tanıştık. yıl, 4,5 milyon yıla karşı ve bu gezegene tehdit oluşturduğumuzu düşünecek kadar kibirliyiz öyle mi? 
Gezegen bizden kötülerini atlattı; depremler, volkanlar, tabaka tektonikleri, kıtasal kayma, güneş parlamaları, güneş lekeleri, manyetik fırtınalar, kutupların manyetik evirilmesi, yüzyıllarca süren kuyruklu yıldız, astroid ve meteor bombardımanı, dünya çapındaki seller, gelgit dalgaları, dünya çapında yangınlar, erozyon, kozmik ışınlar, tekrar eden buzul çağları&#; Ve biz &#;bir plastik torbanın ya da alüminyum kutunun&#; fark yaratacağına mı inanıyoruz? (George Carlin)”

Çelik saçmalı fişek kullanarak doğaya daha az vermeyi düşünecek kadar hassas olanlar çelik saçmalı fişek tercih edebilirler. Ama ben oluşturduğum görsel tabloyu kurşun saçmalı fişekleri temel alarak hazırladım.

Aynı av için bile olsa eğer çelik saçmalı fişek tercih edilecekse saçma numarası ve gramajlar bile fark ediyor. İlla çelik saçmalı fişek kullanacaklar bu ayrıntılara da dikkat etsin. 

Çelik saçma, kurşun saçma derken bir de aslında Tungsten alaşımlı saçmalar var ama o konuya hiç girmiyorum. Tungsten fişek modellerini Türkçeye çevirdiğim tavsiye listelerine de yazmadım. Fişek konusunda kılı kırk yaranlar kendileri araştırsın artık.

“Büyük Ördekler” grubu Yeşilbaş ve Kılkuyruk gibi iri yaban ördekleri için:

12 Çap için tavsiye edilen fişek model çeşitleri:

12 Çap için tavsiye edilen “Çelik saçmalı” fişek modelleri:

16 Çap için tavsiye edilen fişek model çeşidi:

20 Çap için tavsiye edilen fişek model çeşitleri:

buyuk-ordek-avi-fisek-secimi-bp

(Büyük) Ördek Avı İçin Fişek Seçimi

“Küçük Ördekler” grubu Fiyu ve Çamurcun ördeği gibi ufak ördekler için:

12 Çap için tavsiye edilen fişek model çeşitleri:

12 Çap için tavsiye edilen “Çelik saçmalı” fişek modelleri:

16 Çap için tavsiye edilen fişek model çeşidi:

20 Çap için tavsiye edilen fişek model çeşitleri:

kucuk-ordek-avi-fisek-secimi-bp

(Küçük) Ördek Avı İçin Fişek Seçimi

Kaz Avı için Fişek Seçimi:

B&P firmasının Kaz avı için fişek tavsiye listesinde 12 çap için 36 gramdan aşağı dolulukta fişek modeli yok.

Kaz Avı ve BP Fişek ile ilgili bir tecrübe paylaşımı: Sayın funduszeue.info ENGİN&#;in &#;Av Doğa&#; dergisinin Şubat sayısında &#;Romanya&#;nın Karlı Buzlu Kazları&#; adlı yazısından alıntı: &#;&#;Havanın karlı ve sisli olması bizim için avantaj olduğunu derece sıcaklıkta&#; Herkes &#;er fişek aldı. 2 numara 35 gram B ve P fişekleri, Halil Gülçur başta olmak üzere birçok Türk avcı tarafından denenmişti&#;&#;

12 Çap için tavsiye edilen fişek model çeşitleri:

 

 

Kaz Avı İçin Fişek Seçimi

Kaz Avı İçin Fişek Seçimi

Tavşan Avı için Fişek Seçimi:

B&P firmasının yaban tavşanı (Ada Tavşanı olmayan) avı için fişek tavsiye listesinde 12 çap için 36 gramdan aşağı dolulukta fişek modeli yok.

12 Çap için tavsiye edilen fişek model çeşitleri:

16 Çap için tavsiye edilen fişek model çeşidi:

20 Çap için tavsiye edilen fişek model çeşitleri:

28 Çap için tavsiye edilen fişek model çeşidi:

36 Kalibre için tavsiye edilen fişek model çeşidi:

tavsan-avi-fisek-secimi-bp

Tavşan Avı İçin Fişek Seçimi

Domuz Avı için Fişek Seçimi:

B&P firmasının yaban domuzu avı için fişek tavsiye listesinde şevrotin veya dokuzlu misket diye tabir edilen iri taneli fişek modelleri yok. Sadece tek kurşun öneriyor.

12 Çap için tavsiye edilen fişek model çeşitleri:

16 Çap için tavsiye edilen fişek model çeşidi:

20 Çap için tavsiye edilen fişek model çeşidi:

domuz-avi-fisek-secimi-bp

Domuz Avı İçin Fişek Seçimi

İlave Bilgiler: 

“Magnum Av Fişeği” nedir?
Fişek, saçma ağırlığı bakımından “dolu” veya “sıkı” diye de adlandırılır. Fişeklerdeki “Magnum” ifadesini Türkçe olarak “Ağır Dolu” şeklinde kullanmamız hoş olur. Aynı zihniyetle “Baby Magnum” ifadesini Türkçeye “Bebek Magnum” diye değil “Yarı-Ağır Dolu” şeklinde çevirdim.   

Av Fişeklerindeki “Max Bar” yazısı ne demektir?
Bazı fişeklerin üzerinde “Max Bar” yazar. Bu ifade, fişekten ziyade, o fişeği kullanacağınız tüfekle alakalı bir uyarıdır.   
Ateşli silahlar ve mühimmatları Avrupa standardı CIP’nin test uygulamasında, bir 12 çap tüfeğin (76 MM) fişek yatağının Bar teste tabi tutulmuş ve geçmiş olması icap eder.   “Fişek yatağı Bar’dan daha düşük basınçlarda test edilmiş bir dandik tüfeğiniz varsa işte o tüfeğinizle bu fişeği atmayınız” uyarısıdır. Yani kalite standardı olan bir diğer ifadeyle Avrupa’ya ve Amerika’ya tüfek satan silah fabrikalarının üretimi orta şekerli tüfeklerle bile o Bar basınç yaratan fişek sorunsuzca kullanılır.

Sonuç:

Unutmadan… “Önce Emniyet Sonra Hareket

Ne demişler? “Uygun Fişek Kullanın”: “Asla, zarar görmüş ve kalitesiz fişek kullanmayın. Bundan kazanacağınız para harap bir silahı ya da daha kötü olayları ödeyemez.”

Tags:atış-silah, ava göre fişek seçimleri, Avcılık, fişek, tüfek


Yazar Hakkında

bilalarabaci Av tutkunu, doğa hayranı, silah ve atış meraklısı, güvercin sever, amatör film yapımcısı, profesyonel bilgisayar ve internet kullanıcısı, İngilizce çevirmen, yazar.



ÖRDEK AVI

             Ördek avını meskûn mahallerden uzak her türlü göl, gölet, deniz, su kanalları, su birikintileri, sazlık alanlarda yapmak mümkündür. Ağır kış şartlarında ördek meskûn mahallere daha çok yaklaşabilir. Önemli olan önce ördek avını nerede rahatça yapabileceğinizi tespit etmektir. Özellikle, sabah ve akşam avları için ördeklerin göl-kara-göl güzergâhında yakın geçtikleri noktaları bulmak ve oralarda beklemek, gündüzleri ise, sazlıklar arasında bot veya kasık çizmesi ile dolaşarak parlama avı yani ördeğe sessizce yaklaşıp daha sonra havalandığında ateş etmek, veya mühre denilen plastik ördeklerden gölün içinde açık alanlara belli bir düzen dahilinde dizerek yukarıdan geçen ördeklerin ilgisini çekmek suretiyle yapılır.
 

            Mühre avında gizlenmek için etraftaki sazlıklar veya kamuflaj ağlar kullanılır. Ayrıca ördek düdüğü kullanmak daha fazla çekicilik sağlar.

            Ördek avı için tavsiye edilecek tüfek çeşitleri yarı otomatik veya süperpoze olup 71 veya 76 cm. namlulu olması gerekir. Ancak parlama avı için daha kısa namlulu açık şoklu tüfek kullanılabilir. 12 kalibre yarı otomatik tüfek kullanacaksanız ful şok takmanız gerekir. Süperpozeyi tercih etseniz de yine şoklar full-full / full-mod. olmalıdır.
12 kalibre için de tavsiye edilen fişek ise, parlama avında gr. no. fişek mühre avında gr. no. fişek, geçit avlarında no. fişektir. Fişeğin gramajını artırmak saçma adedini artırarak bir avantaj olarak görünüyorsa da fişeği hantallaştırmaktadır. Yani fişeğin sürati azalmaktadır. Bence düşük saçma gramajlı ancak barut hakkı fazla olan fişek yüksek geçen ördekte daha iyi netice verir. Hatta Kettner firmasının özel ördek fişekleri 24 gr.dır. Ördeğin, bıldırcın ve çulluk gibi kuşlara nazaran çok hızlı bir hayvan olduğu, vücudunun yağ ve kalın tüy tabakasıyla kaplı olması ördeğe diğer kuşlara nazaran daha dayanıklılık sağlamaktadır. Düşük süratli saçma ördeğe tam olarak işlememektedir.

          Ördek avı, kış aylarında olması nedeniyle kalın ve özel giyim gerektirir. Öncelikle içimize yün fanila ve uzun kilot giymelisiniz. Havanın durumuna göre muhtelif kazak ve gömleklerin üstüne av yeleğinizi ve en üste tercihan kamuflaj veya saz rengi parka, altınıza normal pantalon veya su geçirmez özel pantalon giymelisiniz. Çizmeniz yüksek konçlu ve kaliteli kauçuktan olmalı, eğer yürüyüş avı değil de bekleme avı yapıyorsanız veya sandal içindeyseniz, çizmeleriniz en aşağı bir hatta iki numara büyük olmalı ki fazlaca yün çorap giyilebilsin ve arada hava boşluğu kalsın. Ancak günümüzde ayağı sıcak tutmak için bir çok değişik, özel malzemelerden imal edilmiş çoraplar, içlikler ve ?C’ye kadar dayanıklı botlar mevcuttur. Tabii tüm bu tür malzemeler size ekstra maddi külfet getirecektir.

          Ördek avı ve kaz avı en çok teçhizat gerektiren avlardır. Tüm giyiminize ilave olarak av çantanızda mutlaka yedek çorap, pantolan ve eldiven bulundurunuz. Herhangi bir suya düşme veya ıslanma hallerinde hayatımız bu yedek malzemeye bağlıdır. Hiç kimse arkadaşının yedek malzemesine bel bağlamamalıdır. Av bıçağınızın dışında el feneri, düdük, pusula, metre sağlam bir ip, küçük bir şişe içinde ispirto, kuş askısı, ördek düdüğü, çakmak ve kış avlarında her zaman küçük bir baltayı av çantanızda bulundurmanızda fayda vardır. Burada önemli olan nokta beklenmedik bir soğuk hava veya ıslanma durumunda ateş yakmayı sağlamaktır. Ördek avlarında yine yanımızda birden fazla yün bere ve şapka bulundurunuz. Hatta çok soğuk havalar için sadece gözleri açıkta bırakan yün berelerden taşıyınız. Çok kalın deri eldivenler yerine adet ince yün eldiven taşırsanız, daha rahat atış yapar ıslandıkça kuru eldiven kullanırsınız.
Ördek, sürati km’yi geçebilen bir kuştur. 
 
 

         Parlama ve mühre avlarında ördeğin tam üstüne atış yapmanız yeterlidir. Geçit yapan bir ördeğe atış yapacaksanız, size olan uzaklığı gözönüne alarak makul bir önleme vermeniz şarttır. Diğer bir nokta da atış sırasında heyecan yapmadan ördeğin iyice yaklaşmasını beklemek ki bu da ördeğin cinsini seçecek veya renklerini görecek kadar yaklaşmasıdır. Siyah olarak gördüğünüz her kuş en aşağı sizden metre uzaktadır. Ördek size yaklaşana kadar kesinlikle hareket etmeyin ve gözlerinizi ördeğe dikerek seyretmeyin. Çünkü gözleriniz ördek tarafından yansıtıcı ayna gibi görülecektir.
Hiçbir zaman buz tutmuş göl üzerinde yürümeye kalkışmayın. Çok soğuk kış şartlarında ördek kendini buz tutmamış neresini bulursa, oraya atar. Bu durumlarda ördeğin gidebileceği çok fazla adres olmadığı için bulması ve vurması kolaydır.
 
 

BILDIRCIN AVI     ÇULLUK AVI    DOMUZ AVI   KAZ AVI   KEKLİK AVI   TAVŞAN AVI
 
 
 
 
 
 

© Copyright AVGÜNÜ 
sayfa duzeni: orhan yılmaz


 
 
 
 

 

Ava Göre Fişek Seçimi &#; B&#;P Fişek Tavsiyeleri


Av, Atış, Güvercin Videoları logo

Yayınlanma Tarihi Nisan 10th,

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası