mazı ne işe yarar / Meşe Mazısı Faydaları - Kadın Ve Yaşam

Mazı Ne Işe Yarar

mazı ne işe yarar

Mazı, ağacının sarı-yeşil renkli odunundan elde edilen kerestesi, hafif ve pek dayanıklıdır. Özel amaçlarla makbul sayılarak kullanılır. Mazıların yaprak ve sürgünlerinde, tajon adı verilen uçucu yağ, flavonit, meyve şekeri, yapışkan bitki özü ve tanen bulunur.

Kimyevi Terkibi: % 70 kadar galatoninler, serbest gal asidi, elag asidi ve sairedir.

Hangi Hastalıklarda Kullanılır: Midevi ve kan dindirici. Mazılar ; halk tababetinde ishal, dizanteri, çeşitli kanamalar ve zehirlenmelerde ugulanır. Haricen, sulu ekzamalarda ve saç boyamalarında kullanılır. Boya sanayiinde de kullanılır.

Kullanılışı: Dövülmüş mazılardan 1 kahve kaşığı 0,5 lt. suda 15 dakika kaynatılır. Günde 4 defa yemeklerden evvel birer çay bardağı alınır. Bizde en çok sapsız meşe (Quercus robur) mazı meşesi (Quercus robur) türlerinde yaygın halde bulunur. Bunlarda bulunan mazılarda % 30 miktarında tanen.

Mazının körpe sürgünlerinin, yani o yıl süren ince dal ve yapraklarının, sağlığımıza yararlı birçok etkisi vardır. Bu etkileri ve faydalanma yöntemlerini şöylece özetleyebiliriz:

İdrar söktürücü, doku ve damar büzücü, bağırsak kurtlarını (solucanları) döktürücü, terletici, kasları gevşetici, insan bünyesini destekleyici ve iyileştirici etkiler taşır.

Sedef hastalığının ve romatizmanın tedavisinde yardımcı olur.

Kadınlarda geciken aybaşını başlatır ve aybaşını düzene sokar.

Ayrıca mazı, siğillerin iyileştirilmesinde de etkili olur. Bu etkisinden yararlanmak için yukarda hazırlanışı verilen infüzyon, siğillerin üzerine sürülüp sıkıca ovuşturulur. Gebe kadınlar, düşüğe neden olabileceği için mazı kullanmamalıdır.

 

Daha Fazla Göster

Mazı Ağacı Nedir, Nerede Ve Nasıl Yetişir? Mazı Ağacı &#;zellikleri, Bakımı Ve Faydaları Hakkında Bilgi

Mazı Ağacı Latince İsmi

Mazı ağacının Latince ismi Thuja Plicata'dır.

Mazı Ağacı Özellikleri

 - Mazı ağacının görünümü piramit şekline benzer.

 - Mazı ağaçlarının ince kabukları vardır.

 - Kabukları lifli bir yapıdadır.

 - Mazı ağaçlarının dalları ise yatay bir şekilde büyür. Bazı dalları ise yukarı şekilde büyüdüğü görülmüştür.

 - Yaprakları olgunlaşmadığı durumlarda iğne şeklini alır. İğne yapraklı olarak değerlendirilirler.

 - Yumurtaları ise kozalak biçiminde oluşabilmektedir.

 - Mazı ağacının 6 türü bulunmaktadır. Bunlar;

 Kore, Batı, Boylu, Japon, Çin ve Doğu mazısıdır.

Mazı Ağacı Ne Zaman Dikilir?

Mazı ağacı özellikle yağmur mevsimini çok sevmektedir. Bundan dolayı yağışlı mevsim olan sonbaharda dikilmesi önerilmektedir. Mazı ağacı sonbahar mevsiminde dikildikten sonra hızlı bir şekilde büyümeye başlar.

Mazı Ağacı Nerede Yetişir?

Mazı ağacı doğal olarak ülkemizde yetişmez. Ülkemiz coğrafyasına yabancı olan bir ağaç türüdür. Özellikle Doğu Asya'da Kore, Japonya ve Çin gibi ülkelerde sürekli olarak mazı ağaçlarına rastlayabilirsiniz. Bunun yanı sıra mazı ağacı Kuzey Amerika ülkelerinde de görülmektedir. Kuzey Amerika ülkelerinde Kanada ve Amerika Birleşik Devletleri gibi ülkelerde mazı ağacı yetişmektedir. Buraların iklimi bu ağacın yetişmesine olanak sağladığından dolayı bu ağaçlara rastlamak mümkündür.

Türkiye'de ise mazı ağacı bahçe süslemelerinde daha çok yetişmektedir.

Mazı Ağacı Nasıl Yetiştirilir ve Budanır?

Mazı ağacını yetiştirmek için iyi bir tohum tercih etmeniz gerekmektedir. Tohum ile birlikte mazı ağacı iyi bir şekilde yetiştirilir. Mazı ağacını düzgün bir şekilde yetiştirmek için toprağını iyi bir şekilde hazırlamanız gerekmektedir. Bu konuya özen göstermeniz mazı ağacının yetişmesi için elzemdir.

Olgun olan kahverengi mazı tohumlarını 5 santimetre toprağı eştikten sonra içerisine ilave edin. Dilerseniz tohumu bir paçavraya da sararak toprağa o şekilde gömebilirsiniz. Üzerini yine yapraklarla kapatabilirsiniz. İki günde 1 sulayarak tohumun filizlenmesini bekleyin. Mazı ağacının iyi bir şekilde büyümesi için besin karışımı gerekiyor.

Mazı ağacı büyüdükten sonra dilerseniz dallarını yan taraftan ya da üst taraftan budayabilirsiniz. Fakat kesinlikle aşağıdan budamamanız önerilir.

Mazı Ağacı Yaprak Döker mi?

Mazı ağacı yaprak dökmeyen ağaç türleri arasındadır.

Mazı Ağacı Bakımı Nasıl Yapılır?

Mazı ağacının bakımını yapmak için mutlaka toprağı kontrol etmek gerekiyor. Toprağın yeterli kalitede olduğundan emin odluktan sonra mazı ağacını iyi bir şekilde bakım yapabilirsiniz. 2 günde 1 kez su vermeniz yeterli olacaktır. Onun dışında yeşil budama işlemini de gerektiği zamanlarda yapmanız önem teşkil eder.

Mazı Ağacı Faydaları Nelerdir?

Mazı ağacının yaprakları yüz siğilleri için birebirdir. Cildiye doktorları tarafından da önerilen mazı ağacı yaprakları her türlü siğil oluşumunu engeller ve tekrardan siğil çıkmasının da önüne geçer.

Mazı Ağacı Ne İşe Yarar ve Nerelerde Kullanılır? Mazı Ağacı Kullanım Alanları

Mazı ağacı faydalı bir ağaçtır. Özellikle ateş düşürücü ilaçların yapımında mazı ağaçlarından faydalanılır. Ayrıca mazı ağacı bahçe süslemelerinde de yine kullanılan ağaç türüdür.

False

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası