isbn nedir ne işe yarar / ISBN nedir ne ise yarar? – funduszeue.info

Isbn Nedir Ne Işe Yarar

isbn nedir ne işe yarar

Ahmet Alp Balkan

UYARI: ISBN alamıyorum, nasıl alınır mailleri atmayınız ve yorumları yazmayınız lütfen. Sitesinde yazıyor, zahmet edip okuyunuz. Bugün de biraz bilgilendirici bir içerik sunayım dedim. Çok azımız kitap vs. gibi içerikler yazar ve yazdıklarını gizler. Kalan azınlığın çok azı da kitabını basmak ister fakat türlü engelden ötürü vazgeçer. Oradan da kalan azınlıktan da yine çok azı ise (misal ben) kararlıdır ve bu işi yapabileceğini düşünür.

Yazdıklarını gizleyenleri teşvik etmek ve engelleri ortadan kaldırmak için bir yazılı-görsel-basılı içeriği çıkarırken karşımıza çıkacak ögeleri incelemeyi düşünüyorum. Mutlaka hatalarım olacaktır. O yüzden yine de kendiniz de araştırmaya bakın. Evet, kısaca nelere değineceğim:

  • ISBN numarası nedir? Kim, neden, neyine, nasıl alır?

  • Barkod nasıl üretilir

  • Bandrol işleri nasıl işler ****ISBN numarası nedir? Kim, neden, neyine, nasıl alır?

ISBN (International Standart Book Number), uluslar arası standart kitap numarası demek oluyor. Hemen bir örnek vereyim. Masamdaki ders kitabında şeklinde (yeni standartla birlikte 13 haneli olan) bir numara yazıyor ve dünya üzerinde bu ISBN numarası sadece bu kitaba tahsis edilmiş bulunuyor. Diyelim basılı yayın (kitap, dergi..), mikroform, film, kaset, paket bilgisayar yazılımı, görme engelliler için Braille alfabesiyle hazırlanmış materyal veya elektronik yayın çıkarma kararı aldınız. Ama varlığınızı resmi bir şekilde tescil ettirmek ve tarihe kalıcı olarak geçmek istiyorsanız ISBN numarası alma ihtiyacı duyarsınız. Düşünün arkadaşınız kitap basıyor. Ama ISBN’si yok, ama sizin var. Şimdi hangisi daha havalı? :) (tam olarak neye isbn alınır, neye alınmaz diyorsanız buradan buyrun)

Öncelikle şuna karar vermelisiniz ki materyali **kendiniz **mi basacaksınız yoksa bir **yayınevi **veya yayımcı aracılığıyla mı dağıtacaksınız. Eğer yayınevi-yayımcı yapacaksa bu işi, kesinlikle bu makalenin devamını okumaya zahmet etmeyiniz :) Kendi işimi kendim yaparım diyorsanız devam edelim. Türkiye’de bu işi T.C. Kültür ve Turizm BakanlığıKütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü yapıyor. ISBN işleriyle ilgili site de funduszeue.info oluyor. Şimdi ISBN nasıl alınır, kısaca işleyişine gireceğim.

  • Önce earsiv‘den bir hesap açacağız. Yayımcı->Yeni başvuru altından yayımcı türünü “Şahıs” seçerek devam ediyoruz. Gelen formda kişi ve iletişim bilgilerini oldukça doğru doldurmanızı tavsiye ederim.

  • Daha sonra önünüze gelen dokümanın çıktısını alıp imzalayıp posta ile dokümanın başında belirtilen KYGM’nin ofisine ulaştırmanız isteniyor. (Ben PTT APS ile 15 km lik yola gönderdim. 4 günde vardı mesela.)

  • Takibi birkaç gün içinde e-postanıza earsiv hesabınızın üye no ve şifresi geliyor. Aman kaybetmeyin.

  • Daha sonra giriş yapıyoruz earsiv’den. Hemen sol menüde Yeni Materyal Başvurusu linkini görüyoruz ve atlıyoruz. Bu arada bir yayımcı önsayısı görüyoruz gelen formun başında.

  • Yeni Materyal Başvuru Formu’nu güzelce dolduruyoruz ve beklemeye geçiyoruz. Takibi en fazla iş günü içinde materyalimizin ISBN numarası e-posta ile elimize ulaşıyor ve earsiv hesabımızda görünüyor.

  • Daha sonra kitabın kapak, barkod vs işleri hallolunca soldan Basım Sonrası menüsüne girip bir iki işlem daha yapıyoruz bitiyor.

  • TAMAMEN ÜCRETSİZ! Evet mutlu son sandınız değil mi? Tabi ki değil :) Burası Türkiye. Yeni Materyal Başvuru Formu’nu doldururken kitabın basım tarihini seçiyordunuz değil mi? İşte ISBN numarası e-postayla elimize geçerken şöyle bir şey de beraberinde geliyor:

sayılı ‘Fikir Eserleri Kanunu’ ve sayılı ‘T.B.M.M. Genel Sekreterliği Teşkilat Kanunu’ gereğince; çoğaltılan eserlerin derleme nüshalarının (6 adet) İstanbul’da Derleme Müdürlüğü’ne, Ankara’da Adnan Ötüken İl Halk Kütüphanesi Müdürlüğüne diğer illerde ise İl Halk Kütüphanesi Müdürlüklerine teslim edilmesinden yayınevi / yayıncı sorumludur. Basım tarihinden sonraki 15 iş günü içinde, Derleme nüshalarının teslim edilmesi gerekmektedir. 15 gün içinde teslim edilmeyen Derleme nüshaları için sorumlular hakkında yasal işlem yapılacaktır. ISBN tahsis edilen yayınlara ait bilgileri içeren Materyal Başvuru Formları kitap örnekleri ile birlikte [Yayıncının kaşe/mühür ve imzalı (şahıs yayıncılar için yalnızca imzalı) olarak] 15 gün içinde Ajansımıza ulaştırmaları gerekmektedir. Evet, bu tip bir kanun gereğince böyle bir bürokrasi söz konusu. Peki “ben sadece 2 tane basacaktım zaten” diyen vatandaş ne yapacak? Elbette ki (en az) 2+6=8 tane basacak bu durumda. Hmm, peki nasıl kurtulabiliriz bu işten, düşünelim. Ne zaman yasal işlem yapılıyor? Basım tarihinden sonraki 15 günü içinde… Öyleyse başvuru yaparken basım tarihini mümkün olabildiğince uzak bir tarihe ayarlayın. Örneğin, var ise, 31 Aralık :D O vakte kadar kim öle kim kala. Bunu da benden duymadığınızı varsayıyorum. İşte bu şekilde bir ISBN numaramız oluyor ve kitabın hemen kapağın içindeki sayfasına gururla yazıyoruz.

Barkod nasıl üretilir?

Öncelikle barkod nedir söylemeyeceğim. Biraz yukarıdaki resimde var kendisi. Kitabımızın arka kapağına bir de barkod ekleyecek olursak çok karizmatik duracağını düşünüyorum. Zaten bu makalenin hedef kitlesi amatör yayımcı. Elbette diyorsanız ben binlerce basıp ünlü olmak istiyorum, o zaman yayınevleriyle anlaşmanızda ve bu makaleyi unutmanızda fayda var, zira kendileri her şeyi hallediyorlar.

Barkodlar, bildiğiniz üzere, sadece kitap için değil, sakızdan kıyafete her şey için var ve bu nedenle otuza yakın standartı var. Fakat kitaplarınki biraz daha diğerlerinden farklı bir şekle ve fragmantasyona sahip. Resimde göreceğiniz gibi opsiyonel olarak üstte düz ISBN yazılıyor ve kalanında diye ISBN ayrımından farklı bir ayrıma sahip. Ayrıca aynı ISBN’yi Google’dan “barcode generator” diye aratarak bulabileceğiniz farklı barkod sitelerinde üretmeye kalkarsanız optik içeriği de farklı bir barkodla karşılaşacaksınız ve bu da işleri oldukça karıştıracak.

Bu sebeptendir ki size bulduğum güzel bir barkod üreticisini tanıtmayı planlıyorum. Kendisine bu linkten ulaşabilirsiniz. **Ücretsiz **çalışıyor. Öncelikle ilk seçimde “Yeah, yeah, free software, it might not work. Fine. I heard you the first time. Give it a rest” seçeneğini seçmenizi öneriyorum. Burada “Product Code” yerine çizgilerini silmeden 13 haneli ISBN numaranız yazmanız gerekiyor. Daha sonraki seçimlerde “No, don’t want the “>"” seçeneğini ve Scale Factor’u 80% ayarlarsanız iyi olur. Generate butonuna bastıktan sonra gelen PDF ve JPG sonuçlarından birini alıp rahat rahat kullanabilirsiniz. Benim tavsiyem PDF formatını açıp % gibi zoom düzeylerine getirip screenshot vs. gibi yöntemlerle kaliteli ve büyük bir biçimde kaydetmeniz yönünde olur.

Bandrol işleri nasıl işler

Bunu fazla açıklamayacağım. Ben de denemedim çünkü. Fakat yayınınızı parayla satmayı düşünüyorsanız bunu da kurcalamak zorundasınız ne yazık ki. earsiv sitesinde Basım Sonrası kısmında bandrol işlemiyle aslında karşılaşmış olmalısınız. Bandrolünüz var mı seçeneğine hayır dediyseniz yayınınız “Yayınlarım” bölümü altında olacak. Açılan sayfada sorgulamak yerine yayınlarım’a tıklayabilirsiniz. Daha sonra gelen sayfada ISBN numaranıza tıklayarak oradaki Düzenle linkinden bandrol seçeneğini düzenleyebilirsiniz. Bu hikaye de “Bandrol Uygulamasına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik” adında bir yönetmelikle yürütülüyor. Gerisi size kalmış.

Hadi hayırlı traşlar. :)

ISBN kodu nasıl alınır?

İçindekiler:

  1. ISBN kodu nasıl alınır?
  2. ISBN li ne demek?
  3. ne demek?
  4. İssn numarası nasıl alınır?
  5. ISBN nerede kullanılır?
  6. ISSN ne anlama gelir?
  7. ISBN numarası ne işe yarar?
  8. barkod kodu nerenin?
  9. Dergi ISSN numarası nedir?
  10. Yayın No ne demek?
  11. Yayıncı sertifikası nasıl alınır?
  12. EAN ISBN kodu nedir?
  13. Barkod hangi alanlarda kullanılır?
  14. ISSN dergi ne demek?
  15. Makalede ISSN ne demek?
  16. Dergi issn numarası nasıl alınır?
  17. Çin&#;in barkod numarası nedir?
  18. barkod kodu hangi ülkenin?

ISBN kodu nasıl alınır?

ISBN nasıl alınır?
  1. İnternet sayfasına girip (funduszeue.info) ISBN bölümüne giriş yapınız.
  2. Sisteme kayıt olmak için “Yeni Yayımcı Başvuru” formunu doldurup yazıcı çıktısını alınız.
  3. Çıktısını aldığınız formu imzalayınız.
Daha fazla öğe

ISBN li ne demek?

·ISBN(International Standard Book Number), hızla değişen ve gelişen dünyamızda artan bilgi üretimini izleyebilmek ve geniş çapta kullanıma sunmak için yılında Uluslararası Standartlar Organizasyonu (ISO) tarafından hazırlanan ve üye ülkelerin onayı ile yürürlüğe giren bir kitap numaralama sistemidir.

ne demek?

Buradaki sayı gruplarının ifade ettiği anlamlar şudur : İlk üç sayıdan oluşan öbek () ülkemizin kodudur. İkinci öbekteki sayı grubu kitabın hangi dilde yazıldığını gösterir. Demekki Türkçe yazılmış kitaplar için kullanılmıştır.

İssn numarası nasıl alınır?

verilen ISSNalmak için de; funduszeue.infoissnadresine ulaşılıp, online olarak işlemler yapılmak suretiyle alınabilmektedir.

ISBN nerede kullanılır?

ISBN, barkod üretiminde yoğun olarak kullanılması nedeniyle, ticari dağıtım sistemlerine hız ve etkinlik kazandırarak yayımcılar ve kitap satıcıları arasında etkin ve ekonomik bir iletişim sağlayacağı gibi, materyal siparişlerine, yazışmalara ve bibliyografik tarama işlemlerine de hız kazandırmaktadır.

ISSN ne anlama gelir?

ISSN(Uluslar arası Standart Süreli Yayın Numarası), belirli bir süreli yayın (devamlı kaynak-devam eden süreli yayın) için oluşturulan ve süreli yayının adına bağlı 2 küme ve 8 haneden oluşan uluslararası bir numaralama sistemidir.

ISBN numarası ne işe yarar?

· ISBN(International Standard Book Number), hızla değişen ve gelişen dünyamızda artan bilgi üretimini izleyebilmek ve geniş çapta kullanıma sunmak için yılında Uluslararası Standartlar Organizasyonu (ISO) tarafından hazırlanan ve üye ülkelerin onayı ile yürürlüğe giren bir kitap numaralama sistemidir.

barkod kodu nerenin?

Açıklama:
GS1 Önekleri
GS1 Malezya
GS1 Macau
Seri yayınlar (ISSN)
- Kitaplar (ISBN)
satır daha

Dergi ISSN numarası nedir?

ISSN(Uluslar arası Standart Süreli Yayın Numarası), belirli bir süreli yayın (devamlı kaynak-devam eden süreli yayın) için oluşturulan ve süreli yayının adına bağlı 2 küme ve 8 haneden oluşan uluslararası bir numaralama sistemidir.

Yayın No ne demek?

Uluslararası Standart Süreli YayınNumarası (ISSN) süreli yayınlariçin verilmiş olan uluslararası bir numaralandırma sistemidir. ISSN numarası Türkiye'de Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü tarafından verilmektedir.

Yayıncı sertifikası nasıl alınır?

İNTERNET İŞLEMİ VE İSTENİLEN BELGELER TAMAMLANDIKTAN SONRA, İLGİLİ BELGELERLE BİRLİKTE İL KÜLTÜR VE TURİZM MÜDÜRLÜĞÜ'NE BAŞVURULACAKTIR. funduszeue.info adresinden giriş yapınız. F.S.E. sertifikalandırma vatandaş başvurusu bölümünü tıklayarak, ilgili sayfayı açınız.

EAN ISBN kodu nedir?

EAN( European Article Number ) Avrupa Madde Numarası standartı ve bunun Amerika'daki karşılığı ise UPC( Universal Product Code) Uluslararası Ürün kodu'dur. EANbarkodun iki ana tipi vardır. Bu barkodlarda EANve UPCsadece rakam kodlar. Alfabetik karakterlerin kodlanması bu kodlarla mümkün değildir.

Barkod hangi alanlarda kullanılır?

Koli, kutu, paket etiketleri, Hastane, Laboratuvar, Klinik, Poliklinik, Eczane gibi sağlık sektöründe kullanılanetiketler, Terazi, dijital tartı, POS cihazı, ATM etiket ruloları, Süper market reyon ve raflarında kullanılanetiket, karton etiketler.

ISSN dergi ne demek?

ISSN(Uluslararası Standart Süreli Yayın Numarası)

Makalede ISSN ne demek?

Uluslararası Standart Süreli Yayın Numarası (ISSN) süreli yayınlar için verilmiş olan uluslararası bir numaralandırma sistemidir.

Dergi issn numarası nasıl alınır?

ISSNtahsis başvurunuzu funduszeue.infoissnadresinden yapabilirsiniz. Yayının özelliklerine göre istenilen evrakların neler olduğu bilgisi de belirtilen adresten öğrenilebilir.

Çin'in barkod numarası nedir?

Hangi ürünün Tayvan'da veya Çin'de yapıldığı ayırt edilebilir mi? İddiaya göre, barkodun ilk 3 hanesi , 6 ise ürün Çin'de, ise Tayvan'da, 8 ise Türkiye'de üretiliyor. funduszeue.info'un haberine göre; barkodnumaralarındaki önekinin Türkiye'ye tahsis edildiğini söylemek mümkün.

barkod kodu hangi ülkenin?

Açıklama:
GS1 Önekleri
7GS1 Brezilya
- GS1 İtalya
8GS1 İspanya
GS1 Küba
satır daha
ISBN Nedir?
·ISBN (International Standard Book Number), hızla değişen ve gelişen dünyamızda artan bilgi üretimini izleyebilmek ve geniş çapta kullanıma sunmak için yılında Uluslararası Standartlar Organizasyonu (ISO) tarafından hazırlanan ve üye ülkelerin onayı ile yürürlüğe giren bir kitap numaralama sistemidir. 
·Amaç, kitap numaralarının uluslararası bir yöntemle düzenlenerek standardize edilip, Uluslararası Standart Kitap Numarası (ISBN) verilerek belirli bir yayımcının yayınladığı bir materyalin kimliğini tanımlamaktır. 
·ISBN sistemi, yayınlanan her materyale bir tanımlama numarası verir. Bu numara dört grup ve on haneden oluşur. Birinci grup yayının yapıldığı ülkeyi, ikinci grup yayımcıyı, üçüncü grup materyale ait sıra numarasını belirler. Dördüncü   
grup da ISBN’ nin doğruluğunun denetimini sağlayan tek haneli bir rakamdır. 
Örneğin; ISBN Türkiye Yayımcı Kataloğunun numarası “ISBN ”dır. Bu numarada Türkiye’yi, 17 Kültür ve Turizm Bakanlığı’nı, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın ISBN alan yayınını ( Türkiye Yayımcı Kataloğu), 6  ise denetim numarasını göstermektedir.

Nelere Uluslararası Standart Kitap Numarası (ISBN) verilir? 

·Basılı materyal (kitap, katalog, yıllık vb.) 
·Mikroformlar 
·Video, film ve kasetler (eğitim amaçlı) 
·Karma yayın araçları (kitap+kaset, kitap+CD gibi) 
·Bilgisayar yazılımları (eğitim amaçlı) 
·Atlas ve haritalar 
·Braille alfabesiyle yazılmış materyal 
·Elektronik yayınlar (http, www, ftp, CD, disket vb.) 

Nelere Uluslararası Standart Kitap Numarası (ISBN) verilmez?
·Takvim ve günlükler 
·El yazması eserler 
·Broşürler 
·Poster, afiş ve gazeteler 
·Gösteri programları (tiyatro, müzikal, resital, konser vb.) 
·Okul müfredat programları 
·Formlar 
·Ajandalar 
·Fiyat listeleri, satış ve reklam katalogları, reçeteler 
·Kitap haline getirilmemiş makale, genelge, yönerge vb. materyal 

ISBN nasıl alınır? 
·ISBN sistemine katılabilmek için yayımcı bilgileri ile yayımcının gelecek on yıl için basmayı tasarladığı yayın sayısını içeren “Yayımcı Başvuru Formu” doldurularak ISBN Türkiye Ajansı’na (Kütüphaneler Genel Müdürlüğü) başvurulur. 
·ISBN’ nin zamanında yayımcıya ulaştırılabilmesi için “Materyale ait Bilgiler Formu” nun yayın baskıya girmeden yaklaşık bir ay önce, eksiksiz olarak ISBN Türkiye Ajansı’nda olabilecek biçimde ulaştırılması gerekir. 
·Başvuru, Ajansa ulaştığında yayımcıya, on yıllık yayın kapasitesiyle orantılı bir yayımcı ön sayısı belirlenerek buna bağlı numara grubu ayrılır. Bu sayı grubu sadece o yayımcıya aittir.
 Örneğin; Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın yayımcı ön sayısı 17'dir ve sadece Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın yayınlarında kullanılır.
·Yayımcı Başvuru Formu, ISBN sistemine ilk giriş için bir kez doldurur. 
·Yayımcılar, basımla ilgili bilgileri kesinleşmiş her bir materyal için “Materyale Ait Bilgiler Formu” nu doldurarak ajansa iletir. 
·Başvuru formları, faks ile gönderilebileceği gibi e-mail aracılığı ile de ulaştırılabilir. Yayımcılar, başvuru sonrasında materyale ait bibliyografik bilgileri ve numaralarını internetteki web sayfamızdan da öğrenebilirler. Ayrıca, e-mail   
adreslerini veren yayımcılara, ISBN otomatik olarak iletileceği gibi, yayımcılar ajansı telefonla aradıkları takdirde numaralarını alabilirler. Ancak resmi bildirim, formun aslı ajansa ulaştığında yayımcıya gönderilir. 
·Formlarda, ISBN verilen yayımcı konumundaki kişi ve kuruluşlarla ilgili bilgiler ile kaşe, mühür, sorumlu ad ve imzalarının yer alması gerekir. 

ISBN’ nin Kontrolü
·Ajansta kayıtlı bulunan ve internete aktarılan bibliyografik bilgilerin doğruluğunun ve ISBN’nin standartlara uygun basılıp basılmadığının denetlenebilmesi için, basımdan hemen sonra materyalin bir örneği ajansa gönderilmelidir. Aksi takdirde, materyal ulusal ve ticari bibliyografyalarda yer almayacağı gibi internete aktarılan veriler de yanlış ve eksik kalacaktır. 

ISBN’ nin Sağladığı Yararlar:
·Yayımcı ön sayısı verilen yayımcılara ilişkin bilgiler, altı ayda bir Uluslararası ISBN Merkezine bildirilmekte, Merkez tarafından yayınlanan “Uluslararası Yayımcı Kataloğu” aracılığı ile bu sisteme kayıtlı ülkelere duyurulmaktadır. ISBN alan materyale ilişkin bilgiler, ISBN Türkiye Ajansı olarak Kütüphaneler Genel Müdürlüğünce ilgili çevrelere iletilmektedir. 
·ISBN, barkod üretiminde yoğun olarak kullanılması nedeniyle, ticari dağıtım sistemlerine hız ve etkinlik kazandırarak yayımcılar ve kitap satıcıları arasında etkin ve ekonomik bir iletişim sağlayacağı gibi, materyal siparişlerine,    
yazışmalara ve bibliyografik tarama işlemlerine de hız kazandırmaktadır. 
·Kütüphane içi sipariş, satın alma ve ödünç verme ile kütüphaneler arası ödünç verme işlemlerini, toplu katalogların oluşturulmasını kolaylaştırmaktadır. 

AÇIKLAMALAR:
·Daha önce ISBN alan bir materyal, aynı yayımcı tarafından farklı bir adla yada başka bir yayımcı tarafından basılacaksa yeni bir ISBN alınması gerekir. 
·Ayrı basımlar için yeni bir ISBN alınır. 
·İçeriğinde ve biçiminde değişiklik yapılarak yeniden basılacak materyal için, yeni bir ISBN alınır. Ancak materyal hiçbir değişiklik olmaksızın yeniden yayınlanacaksa yeni bir ISBN almasına gerek yoktur. 
·Aynı yayımcı tarafından bir materyal için alınmış olan ISBN, aynı yayımcının başka bir materyali için kullanılamaz. 
·Aynı materyal, farklı dillerde basılacak ise her bir dil için ayrı ISBN alır ve dili Materyale Ait Bilgiler Formu’nda belirtilir. 
·Materyal, birden çok yayımcı tarafından ortak yayın olarak işlem görecekse, her yayımcının kendi yayımcı ön sayısı üzerinden ISBN alması gerekir. 
·Yılda bir kere yayınlanacak materyale ISBN ile birlikte ISSN (Uluslararası Standart Süreli Yayın Numarası) de verilir. 
·Yayımcının, ilk başvuruda belirlediği yayınlar için aldığı ön sayı grubu bittiğinde yeni yayınları için ikinci bir yayımcı ön sayısı verilir. 
·ISBN alınan yayının bibliyografik bilgilerinde bir değişiklik varsa, kayıtların düzeltilebilmesi için ajansa bildirilir. 
 Birden fazla ciltten oluşan yayınlarda her cilde verilen ISBN yanında bütün ciltlerde ortak kullanılmak üzere bir de takım numarası verilir. 
Örneğin; Sefiller
ISBN (tk. no)
 ISBN (1.c.) 
·Birden fazla yayından oluşan setler için (ayrı ayrı satılmayacağı kesinse) tek bir ISBN alınır ve set içerisindeki her yayına aynı numara basılır. 
·ISBN sistemine kayıtlı şirket statüsündeki bir yayımcıya ait yayın hakları başka bir kişi ya da kurum tarafından satın alındığında ya da yayımcının yayın hayatına son vermesi durumunda ajans bilgilendirilir. 
·Yayımcı isim değişikliği yapmış ise yeni bir yayımcı ön sayısı için ajansa başvurmalıdır. 
·Yazarlar herhangi bir yayıneviyle anlaşmadan da kişisel olarak ISBN sistemine kayıt olabilir ve yayımcı ön sayısı alabilir. 
·Üniversitelere bağlı birimlerle Bakanlıklara bağlı alt birimler bağlı bulundukları birimin yayımcı ön sayısını kullanırlar. Üniversitelere bağlı alt birimler ISBN almak istediklerinde, “Materyale Ait Bilgiler Formu”nu üniversitelerin yayın kurulu    ya da kütüphane dokümantasyon birimlerince onaylatarak, kurum kaşesi, yetkilisinin adı soyadı ve imzası ile ajansa gönderir. 
·Birlikler, odalar, holdingler vb. bağlı oldukları üst birimin yayımcı ön sayısı üzerinden numara alır. 
Örneğin; Makine Mühendisleri Odası, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği gibi
·Alındığı halde basılmayan ya da yanlış basılan ISBN’ nin hiçbir geçerliliği yoktur. Bu gibi durumlarda ajans bilgilendirilir. 
·ISBN telif hakkını koruyucu bir sistem değildir. 
·Fiyat değişiklikleri yeni bir ISBN alınmasını gerektirmez. 

Elektronik Yayınlar

·Aynı yayın hem basılı materyal hem de elektronik ortamda yayınlanacak ise her biri için ayrı ISBN alınır. 
·Bir bilgisayar yazılımının farklı dilde uygulamaları var ise, farklı elektronik ortamlarda kullanılıyorsa her biri için ayrı ISBN alınır. 
·Bilgisayar yazılımı ile birlikte satılan el kitaplarına ayrı ISBN verilmez. El kitabında, yazılım için verilen ISBN kullanılır. 
·Bir yazılım paketi birden fazla parçadan oluşuyor ve ayrı ayrı kullanılıyorsa her biri için ayrı ISBN, parçalar tek başına kullanılamıyor ve satılmıyorsa paket için bir ISBN alınır. 
·Bilgisayar yazılımlarında ambalaj değişikliği yeni bir ISBN gerektirmez. 

ISBN Materyalin Neresinde Yer Alır
·ISBN kitaplarda, bibliyografik bilgilerin bulunduğu iç ve dış kapağın arkasına matbaa tekniği ile okunabilecek büyüklükte basılmalıdır. Numaranın, başka bir teknik (damga, etiket vb.) ile basılması ISBN sistemine aykırıdır. 
·Kitap dışı materyalde ( kaset, CD vb.) numara etikete ve koruyucu kapağa basılır. 

ISBN/ISSN Alma İşlemleri

Üniversitemiz, Kültür Bakanlığı Telif Hakları Genel Müdürlüğü’nden sertifika alarak Kütahya Dumlupınar Üniversitesi markasıyla yayıncılık yapmaktadır.

Yapılacak yayınlar için ISBN ve ISSN alınması bir zorunluluk olduğundan, ISBN ve ISSN alabilmek için, bilgi ve formların Ayşe Nur DÖLEK'e ([email protected], ) iletilmesi gerekmektedir.

ISBN Nedir?

ISBN (International Standard Book Number), hızla değişen ve gelişen dünyamızda artan bilgi üretimini izleyebilmek ve geniş çapta kullanıma sunmak için yılında Uluslararası Standartlar Organizasyonu (ISO) tarafından hazırlanan ve üye ülkelerin onayı ile yürürlüğe giren bir kitap numaralama sistemidir. Amaç, kitap numaralarının uluslararası bir yöntemle düzenlenerek standardize edilip, Uluslararası Standart Kitap Numarası (ISBN) verilerek belirli bir yayımcının yayınladığı bir materyalin kimliğini tanımlamaktıfunduszeue.info 13 haneli bir numaralama sistemidir. ISBN sistemi, yayınlanan her materyale bir tanımlama numarası verir.

Nelere Uluslararası Standart Kitap Numarası (ISBN) verilir?

Basılı materyal (kitap, katalog, yıllık vb.) Mikroformlar Video, film ve kasetler (eğitim amaçlı) Karma yayın araçları (kitap+kaset, kitap+CD gibi) Bilgisayar yazılımları (eğitim amaçlı) Atlas ve haritalar Braille alfabesiyle yazılmış materyal Elektronik yayınlar (http, www, ftp, CD, disket vb.) Nelere Uluslararası Standart Kitap Numarası (ISBN) verilmez? Takvim ve günlükler El yazması eserler Broşürler Poster, afiş ve gazeteler Gösteri programları (tiyatro, müzikal, resital, konser vb.) Okul müfredat programları Formlar Ajandalar Fiyat listeleri, satış ve reklam katalogları, reçeteler Kitap haline getirilmemiş makale, genelge, yönerge vb. materyal

ISSN Nedir?

ISSN (Uluslar arası Standart Süreli Yayın Numarası), belirli bir süreli yayın (devamlı   kaynak-devam eden süreli yayın) için oluşturulan ve süreli yayının adına bağlı 2 küme ve 8 haneden oluşan uluslararası bir numaralama sistemidir.

Nelere Uluslararası Standart Süreli Yayın Numarası (ISSN) verilir?

Süreli yayınlara (örnek olarak akademik veya akademik olmayan dergiler, elektronik dergiler, fihristler, yıllık raporlar, gazeteler ve monografik yayınlar sayılabilir.) ISSN tahsis edilir.

Son Güncelleme Tarihi: 21 Aralık , Pazartesi

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası