kanadanın kuruluşu / Ekonomik Özgürlükler Araştırma Merkezi, Merkezler

Kanadanın Kuruluşu

kanadanın kuruluşu

Kanada

Kanada Büyükelçiliği - Kanada Büyükelçiliği

Main menu

Kanada, eski adı ile Kanada Dominyonu Kuzey Amerika kıtasında en kuzeydeki ülkedir. 10 eyalet ve 3 bölgeden oluşan, merkezi olmayan, anayasal monarşi ile yönetilen, 'de Konfederasyon yasası ile kurulan bir federasyondur. Kuzey Amerika kıtasının hemen hemen yarısını kaplayan, yüzölçümü bakımından Rusya Federasyonundan sonra dünyanın ikinci büyük ülkesi. Doğusunda Atlas Okyanusu, batısında Pasifik Okyanusu, kuzeyinde Alaska ve Kuzey Buz Denizi, güneyinde ise ABD vardır. Atlas Okyanusundan Pasifik Okyanusuna uzunluğu km, Amerika-Kanada sınırından kuzeye kadar olan uzunluğu ise kilometredir. 

Kanada Vize İşlemleri İçin Bizi Arayın!  25 28 

Kanada'nın başkenti Ottawa'dır. Eski bir Fransız ve İngiliz kolonisi olan Kanada, hem La Francophonie, hem de İngiliz Milletler Topluluğuna bağlıdır. 

Kanada çağdaş ve teknolojik olarak ilerlemiş bir ülkedir ve fosil yakıt kaynakları, nükleer enerji üretimi ve hidroelektrik güç üretim imkanları ile enerji bakımından genelde kendine yeterlidir. Ekonomisi geleneksel olarak yüksek miktarlardaki doğal kaynaklarına dayalıdır. Her ne kadar çağdaş Kanada ekonomisi çeşitlenmişse de doğal kaynakların kullanımı halen çoğu bölgesel ekonominin önemli bir parçasıdır. 

Güney komşusu Amerika Birleşik Devletleri'nin onda biri nüfusu ile, Kanada'nın ekonomik gücünün de onda biri olması beklenirken, gerçekte bu oranı genellikle aşar.

 

Kanada’nın Tarihi

Kanada’ya ilk yerleşenler, Bering Boğazını geçerek, Kuzey Amerika’ya gelen Kızılderililer (güney kesimde) ve Eskimolar (kuzey kesiminde) olarak kabul edilir. On altıncı yüzyılda Jacques Cartier, Kanada topraklarını keşfetti. Cartier yılları arasında Saint-Laurent Körfezine girerek, bugünkü Montreal’a ve Québec’e kadar ilerleyip Kanada ülkesini bulmuş oldu ve bu toprakları Fransa’ya dahil etti. O zamanlar ülkede maden bulunmadığından kolonileştirme hareketi yarım kaldı ve Kanada tarafı yalnız Morino avcıları ile kürk tüccarlarının uğrak yeri oldu. Fakat Fransız yöneticilerin asıl maksadı, avcılığı, orman ve maden işletmesini geliştirmek, Fransa’nın ihtiyaç duyduğu hammaddeleri tedarik etmek ve misyonerler vasıtasıyla Hristiyanlığı yaymaktı. 

’da İngilizlerin eline geçen Kanada’yı ’de Fransa geri aldı. Ülkede yerleşmeyi desteklemek için her yıl göçmen ve paralı gönüllüler gönderdi. 

On sekizinci yüzyılda İngiltere’yle yapılan bir antlaşmayla Kanada’ye İngiltere’ye bırakıldı. İngiliz göçmenlerin Kanada’ya büyük hızla yerleşmesi ile yılları arasında İngiliz rejimi ülkede etkili oldu. 

yılında ABD’nin bağımsızlığını tasdik eden Versailles Antlaşmasından sonra Kanada, İngiltere taraftarı göçmenlerin akınına uğradı. ’de İngiltere, Saint Laurent topraklarını ikiye bölerek güneydoğu tarafları Fransız, kuzeybatı tarafları da İngiliz eyaleti şekline soktu. Her iki eyalette de parlamento rejimi kuruldu ise de, genelde İngilizler ticarette yönetimi ellerinde tutuyorlardı. 

’de Yukarı Kanada ve Aşağı Kanada’da meydana gelen isyan ile, Avrupalılar ülkenin yönetiminde kendilerine daha çok söz hakkı veren bir hükümetin kurulmasına imkan verdi. ’de Kuzey Amerika Britanya antlaşması, Ontario, Québer, Nauvelle-Ecorse ve Nouveau-Brunswich’i birleştirerek Kanada dominyonunun doğmasına sebeb oldu. 

yılları arasında vuku bulan Birinci Dünya Savaşına İngiltere’nin katılması Kanada’yı da savaşa sürükledi. Bir İngiliz kolonisi olan Kanada, İtilaf devletlerine teçhizat ve malzeme yardımında bulundu. 

yılında, Londra’da imparatorluk konferansında İngiltere ve dominyonlarına statü eşitliği verildi. West Minster Tüzüğü ile Kanada bağımsız bir devlet oldu. ’da İkinci Dünya Savaşı patlak verince Kanada, Almanya’ya karşı savaş ilan etti ve bu savaştan güçlenmiş olarak çıktı. başında yapılan bir antlaşmayla ABD ile Kanada arasındaki gümrükler kalktı.

 

 

Kanada’nın Fiziki Yapısı

Kanada’nın yarısına yakın bir kısmı, Laurentian yaylası da denilen Kanada Kalkanı adlı bölgeden meydana gelmektedir. Kıtanın bu bölgesi, kilometrekarelik bir alanı kaplayan çok eski ve sert kayalardan meydana gelmiş bir görünümdedir. Bu bölge Hudson Körfezinin etrafında bir kalkan biçiminde yayılarak Labrador kıyılarından başlayıp, funduszeue.infoce Irmağı ile Huron ve Superior Gölleri boyunca uzanır. ABD topraklarına girdikten sonra kuzeybatıdaki göllerin arasından geçerek Mackenzie Irmağı ağzının yakınlarında Kuzey Buz Denizinde son bulur. Kenarları, orta kısmını meydana getiren Hudson Körfezinden daha yüksek olduğu için bu bölge, bir tabağa benzetilir. Güneydoğuda Kalkan bölgesi ovalık görünümünden sıyrılarak St. Lawrence Irmağı ve Körfezi boyunca birdenbire yükselir. 

St. Lawrence bölgesi: Kalkanın güneydoğusunda kalan bu bölge, yarımada biçimindeki Güney Ontario’yu ve Québec kentinin güneybatısında hafifçe dalgalanan alanı içine alır. Huron Gölünde Bruce yarımadasından güneydoğu uzantısına kadar bölge sert bir kireç taşı tabakası ile kaplıdır. Bu tabakanın Niyagara Irmağı tarafından yarılmasıyla ünlü Niyagara Çağlayanı meydana gelir. Kalkan ile Kanda Appalaşları arasında yer alan funduszeue.infoce Ovaları, tarih öncesi dönemlerde denizle kaplanmışlardır. Bugün ise bir birikinti ovası görünümündedirler. Ancak bu duruma, Montreal’in doğusunda sıra halinde yükselen ve sayıları sekizi bulan Montreregian Tepelerine rastlanmaz. Ovalar Ontario yarımadasından Kalkanın güneydoğusundaki bir uzantısıyla ayrılırlar. Bu uzantı, Ontario Gölü ağzına yakın bir yerde, funduszeue.infoce Irmağı tarafından kesilir. 

Appalaş bölgesi: Appalaş dağ sisteminin bir parçası olan bu bölge, Québec’in doğu sınırını, New Foundland adasını ve New Brunswick, Nova Scotia ve Prince Edward adası eyaletlerini içine alır. Kuzeyde Kanada Kalkanı ile Nova Scotia’daki sert kayalık arazi arasında yer alan Maritime eyaletleri bir havza meydana getirir. 

İç ovalar: Kanada Kalkanının batısında bulunan üçgen biçimindeki bölüm, ABD’deki büyük ovaların bir uzantısıdır. Bu iç ovalar, değişik jeolojik merhalelerden geçmişlerdir. Ova içlerine doğru ilk yükselti, m’lik Manitoba yüksekliğidir (Duch, Riding ve Porcupine Dağları) ikinci yükselti ise Saskat Chewan’da m yükseklikteki Missouri Coteau’dur. Eski buz göllerinin birikimi, ovaların özelliğini kaybetmelerine yol açmıştır. Saskatchewon ve Albetro’daki ovalar, akarsular tarafından derin bir biçimde oyulmuşlardır. Güney kesimlerinde ise ünlü Prairie bölgesi vardır. 

Akarsular ve göller: Kanada’da doğan bütün akarsular, sularını denize dökerler. Bu nehirlerin çoğu hem ulaşım yolu, hem enerji kaynağı olarak kullanılırlar. Ülkenin en önemli nehirleri, kayalık dağların doğusundan doğan, Kuzey Buz Denizine, Atlas Okyanusuna ve Hudson Körfezine dökülen nehirlerdir. Bu nehirlerden Mackenzienin uzunluğu km olup, Kuzey Buz Denizine dökülür. Bu nehir yılın sekiz ayında donduğu için ulaşımda yararlanılamaz. Saint Laurent Nehri daha kısa olmasına rağmen, ülkenin çok önemli ulaşım yoludur. Ontario Gölünden doğar, bir dizi gölün meydana gelmesine sebeb olur ve Atlas Okyanusuna dökülür. Denize döküldüğü yerde meydana gelen haliçin uzunluğu 40 km’yi bulur. 

Göllere gelince, Kanada topraklarındaki irili ufaklı göllerin sayısı bini bulur. Bunların en büyükleri Ayı Gölü km2, Büyük Esir Gölü km2, Winnipeg Gölü km2dir. Saing Laurent göller serisi ise ABD ile Kanada toprakları arasında yer alır.

 

Kanada’da İklim

Bölgeler arasında iklim bakımından büyük farklılıklar görülür. Kuzey bölgelerinde kışlar uzun ve soğuk, batı ve güneydoğuda ise daha yumuşak geçer. Temmuz ayında ısı ortalaması 16°C’dir. iklimi etkileyen en önemli faktörler denize ve Kuzey Kutbu’na olan uzaklık ve yakınlık derecesidir. Kuzey Kutbu kuşağı içinde kalan bölgelerde, mesela Euroka’da kışın ısı ortalaması °C’dir. Yazın ise en yüksek +6°C’ye çıkar. Yağmur kar yağışı da denizden olan uzaklığa bağlı olarak değişiklik gösterir.

 

Kanada’nın Tabii Kaynakları

Bitki örtüsü ve hayvanlar: Kanada’nın toprağı ve bitki örtüsü iklime çok bağlıdır. Orman kuşağı, Mackenzie Irmağı ağzından Hudson Körfezinin güney sahillerine ve Ungaua yarımadasına kadar uzanır. Bu kuşağın kuzeyinde verimsiz topraklar üzerinde yalnızca tundralara rastlanır Güneyde ise “Prairie”ler dışındaki bütün alanlar ormanlıktır. 

Bu ormanlarda her çeşit yabani hayvan ve kuşlara rastlamak mümkündür. Kutuplarda kutup ayıları ve misk sığırları yaşarlar. Denizlerde fok, mors ve balinalar vardır. Daha güneyde geyikler, siyah ve boz ayılar, kurtlar, tilkiler, kunduzlar ve diğer kürk hayvanları görülür. 

Madenler: Kanada geniş yeraltı zenginliklerini daha yeni kullanmağa başlamıştır. En önemli madenler arasında petrol gelmektedir. Çıkarılan diğer madenler ise nikel, demir, bakır, çinko, altın, kurşun ve uranyumdur. Kanada uzun zamandan beri dünyanın en fazla nikel çıkaran ülkesidir.

 

Kanada’da Nüfus ve Sosyal Hayat

Kanada 27 milyonu aşkın nüfusa sahiptir. Nüfus yoğunluğunun en fazla olduğu bölgeler doğudaki deniz eyaletleridir. Ontario ve Québec; sonra daha batıdaki bölgeler (Manitoba, Saskatchewan, Alberta) ve İngliiz Kolobiyası gelir. Kuzeyde nüfus seyrektir. 

Kanada oldukça şehirleşmiş bir ülke olup, nüfusunun üçte ikisinden fazlası şehirlerde yaşar. Nüfusun ekseriyetini iki büyük etnik grup meydana getirir: Britanya asıllı Kanadalılar, yani İngiliz, İrlandalı ve İskoç kökenliler (% 43) ve Fransız asıllı Kanadalılar (% 31). Nüfusun diğer bölümünü yakın tarihteki göçlerle Avrupa’dan gelenler meydana getirir: Almanlar, Ukraynalılar, İtalyanlar, Macarlar vs. Kızılderililer ve Eskimolar bütün nüfusun ancak % 1’ini teşkil eder. İngilizceyi ana dil olarak kabul eden şehirlilerin oranı Britanya asıllıların oranından fazladır. İstatistiklere göre, iki dil konuşan Kanadalıların çoğu, nüfusun Fransız kökenli olduğu bölgelerde oturmaktadır.

 

Kanada'nın Siyasi Hayatı

Kanada, Cumhuriyet ile yönetilir. Anayasası ’de kabul edilmiştir. İngiltere Kraliçesi İkinci Elizabeth aynı zamanda Kanada’nın da kraliçesidir. Ottawa’da kendisi tarafından atanan bir genel vali bulunur. Parlamento, Senato ve Avam Kamarasından meydana gelmiştir. Senato, başbakanın tavsiyesiyle seçilen senatörden müteşekkildir. Avam Kamarası, her eyaletten nüfus oranına göre, beş yıllık süreyle seçilen milletvekilinden meydana gelir. Her Kanada vatandaşı 18 yaşından itibaren bulunduğu seçim bölgesinde oy kullanma hakkına sahiptir. 

Kanada, 10 eyalet ve ülkeye bağlı iki toprak parçasının bir araya geldiği bir federasyondur.

 

Kanada'nın Ekonomisi

Kanada son derece zengin tabii kaynaklara sahiptir. Geniş alanlara yayılan verimli topaklar, ülkeyi saran orman kuşakları, zengin balıkçılık sahaları ve maden yatakları çok çeşitlidir. Bu kaynaklar sanayiye gerekli hammaddeyi sağlar. 

Tarım: Topraklarının % 7, 8’i tarıma elverişli olup, işgücünün % 10’u bu kesimde çalışmaktadır. Ülkede buğdaydan şeker kamışına, tütünden sebze ve meyveye kadar her çeşit ürün yetiştirilmektedir. 

Kanada, en çok buğday yetiştiren ülkelerden biridir. Buğday ihracatında ABD’den sonra dünyada ikinci gelir. Diğer yetiştirdiği ürünler arasında arpa, yulaf, çavdar bulunur. Kanada, en çok elma yetiştiren ülkeler arasındadır. Elmanın yanında armut, şeftali erik gibi meyvelerin de önemi büyüktür. 

Hayvancılık: Kanada’da otlakların ve meraların çokluğu sebebiyle hayvancılık önemli bir gelir kaynağıdır. Süt ve et ürünleri ihraç eder. En çok yetiştirilen hayvan sığırdır. Küçükbaş hayvanların ve atların sayıları gittikçe azalmaktadır. 

Ülkede kürkçülük geliştiği için ’e yakın çiftlikte vizon, tilki, su samuru ve şinşila gibi kürk hayvanları yetiştirilmektedir. 

Ormancılık: Ülke topraklarının yaklaşık % 48’ini kaplayan ormanlar, orman sanayiinde büyük önem taşır. Fakat işgücünün ancak % 1’inin çalıştığı halde, orman sanayiinin ihracata katkısı büyüktür. Kereste kaynaklarının en çok bulunduğu Québec’te elde edilen ürünün büyük kısmı kağıt hamuru yapımında kullanılır. İngiliz Kolombiya’sında yetişen çam ağaçlarından biçilmiş kütük ve kontraplak yapılır Ormancılığın kışın yapıldığı ülkede kütüklerin fabrikalara ulaştırılması için daha çok akarsulardan faydalanılır. Kanada’da senede yaklaşık 10 milyon tondan fazla gazete kağıdı üretilmektedir. Bu ise dünya imalatının yarısıdır. Bunun büyük kısmı ABD’ye ihraç edilir. 

Balıkçılık: Kanada’nın batısı ve doğusu büyük okyanuslarla çevrili olması ve ülkede büyük göllerin bulunması sebebiyle balıkçılık çok gelişmiştir. Balık ihraç eden ülkeler arasında Japonya ve Norveç’den sonra üçüncü sırayı alır. Büyük ve modern balıkçı filosuyla som, morina, borlam, ringa ve sardalya gibi balıklar avlanır. 

Sanayi: Kanada, ülkeye yeterli iş gücünü temin eden nüfus artışı, tabii kaynakların bolluğu, enerji kaynaklarının bulunması ve yabancı sermayenin ülkeye akışı gibi faktörlerle dünyanın en büyük sanayi güçlerinden biri olmuştur. 

Kanada, ilaçtan dokumaya, elektronik aletlerden tarım aletlerine, uçaktan otomobile kadar birçok sanayi ürününü üreten bir güce sahiptir. Toronto-Montreal ekseri sanayi faaliyetlerinin en önemli merkezini teşkil eder. Ontario eyaleti imalatın % 40’ını, Québec eyaleti ise % 25’ini sağlar. 

Ülkede gelişmiş olan sanayi dalları olarak çelik sanayii, tarım makinaları sanayii, ulaştırma malzemesi sanayii, kağıt sanayii, kimya sanayii ve gıda sanayii sayılabilir. Bu sanayi kollarının bir kısmı dünyaca ünlüdür. 

Sanayinin gelişmesinde büyük rolü olan enerji kaynakları ülkede bol, işletilmesi kolay ve ucuzdur. Bilhassa hidroelektrik enerjisi potansiyeli dikkate değer derecededir. 

Kanada dünyanın en büyük ticaret ülkeleri arasında yer alır. Ticaret hacmi bakımından ABD, Birleşik Almanya, İngiltere, ve Fransa’dan sonra dünyada beşincidir. 

Kanada dışarıya elde ettiği sanayi ürünlerini satar. Otomobil ve yedek parça ihracatı bütün ihracatının % 25’i kadardır. Bunu kağıt, selüloz, alüminyum, nikel, uranyum, asbest, bakır, petrol, elektrik enerjisi, tabii gaz, soy metaller, demir filizi, kurşun, kimya ve balık ürünleri takip eder. En fazla ihracat yaptığı ülkeler ABD, İngiltere ve Japonya’dır. En fazla ithalatı yine bu üç ülkeden yapar. 

Ulaşım: Kanada’da ulaşım km uzunluğunda demiryolu ve km’lik karayolu ile sağlanır. Bu karayollarının % 57’si asfaltlanmıştır. Demiryollarının yarısı devlete, yarısı özel sektöre aittir. Büyük göller bölgesinde bulunan St. Lawrence su yolu, dünyanın en büyük su yollarından biri olup, gölleri ve kanalları denize birleştirir. 

İki yanı denizlerle çevrili olan Kanada’da deniz ulaşımı çok gelişmiştir. Limanlarına her tonajda gemi yanaşıp, yük boşaltıp alabilmektedir. Önemli limanları Vancouver ve Sept-Iles’tir. 

Hava ulaşımı devlete bağlı Kanada Havayolları ve özel sektöre ait Kanada Pasifik Havayolları ile sağlanmaktadır. Tarifeli sefer yapılan havaalanı 61’dir. 

YUKARI



 Bu internet sitesi Kanada Büyükelçiliği resmi web sitesi değfunduszeue.infon bilgilendirme amaçlıdır.

Kanada Hakkında

Kuzey Amerika’da bulunan Kanada hakkında her şey, ülkeyi ziyaret eden turistlerin ve dünya üzerinde yaşayan insanların ilgi odağı olmayı başarmaktadır. Rusya’dan sonra dünyanın yüzölçümü bakımından 2.büyük ülkesi olan Kanada, Amerika kıtasının en kuzeyinde yer almaktadır. Toplamda 10 eyaleti olan ülke, 3 ayrı bölgeye sahiptir. Aynı zamanda ülke; Atlas Okyanusu, Pasifik Okyanusu ve Kuzey Buz Denizi ile çevrilidir.

Kanada; uranyum madenciliği, akçaağaç şurubu üretimi ve dünyanın 3. en büyük petrol rezervine sahiptir. Bu özellikleri ile ülkenin, dünya çapındaki ekonomik faaliyetlerde etkin bir rol oynadığı bilinmektedir. Ancak Kanada’nın doğal mirasları ile otantik mimari yapıları, en çok dikkat çeken ayrıntılardandır. Kanada ile ilgili bilgiler arasında hem şaşırtıcı hem de hayranlık yaratan detaylar bulunmaktadır. Dünyanın en eğitimli ülkesi olan Kanada, dil okulları ve sanat faaliyetleriyle de ünlüdür. Ülke nüfusunun %20’sini yabancı uyruklu insanlar oluşturmaktadır.

Eski Quebec ve Montreal bölgelerinde yer alan eşsiz mimari yapılar ve ülke tarihini temsil eden müzeler; hayranlık uyandıracak derecede dikkat çekicidir. Kanada İnsan Hakları Müzesi ile Parlamento Tepesi de turistlerin gerek ülke mimarisini gerek ise tarihi ayrıntıları keşfetmeleri için vazgeçilmez lokasyonlardandır. Niagara Şelalesi, Fundy Körfezi, Vancouver Adası, Gros Morne Ulusal Parkı ve Stanley Parkı; ülke ziyaretçilerine muhteşem doğa harikalarını inceleme fırsatı sunmaktadır. Kuzey ışıklarını izlerken büyülenmek isteyen turistlerin Takhini Kaplıcalarını ziyaret etmesi dahi mümkündür.

Sanat ve mimari alanda modern akımlara ayak uyduran Kanada’nın yemek kültürü de övgüyü hak edecek derecede eşsiz yorumlara sahiptir. Ülkeyi ziyaret eden gezginler, akçaağaç şuruplu hamur işlerine veya sushi pizza gibi ilgi çekici lezzetlere hayran kalmaktadır. Birbirinden etkileyici doğal alanlara beşiklik eden Kanada’da sörf, buz hokeyi, kayak, dağ tırmanışı veya orman yürüyüşleri gibi çok sayıda eğlenceli aktivite yapılabilmektedir. Aynı zamanda Kanada’nın her biri eşsiz olan festivalleri, rengarenk kültürel dokusunun temel etkenlerindendir.

Kanada'nın Tarihi

Kuruluşu yılı olan ülkenin, Eskimolar ile Kızılderililere beşiklik ettiği bilinmektedir. Festivalleri, gelenekleri ve farklı etnik gruplarının oluşturduğu kültürel dokusu kadar ülkenin tarihi detayları da oldukça ilgi çekicidir. İlk yerleşimcilerinin Kızılderililer ile Eskimolar olduğu bilinen Kanada, yüzyılda Jacques Cartier tarafından keşfedilmiştir. Ülke, zaman içerisinde madencilik, avcılık ve tarım gibi ekonomik faaliyetler ile sanat tarihi bakımından gelişim göstermiştir.

Ülke topraklarının keşfedildiği döneme bakıldığında, yılında Ontario merkezini keşfeden Brownell Jameson tarafından söylenen birkaç cümle hemen akıllara gelmektedir. Kanada’nın vahşi doğayla çevrili olduğunu ve yeşillikleri arasında gizemli derinliklere beşiklik ettiğini belirten Jameson, ülkenin zengin doğal kaynaklara da ev sahipliği yaptığını öngörmüştür. yüzyılda ülkede gelişen edebiyat faaliyetleri, müzik ve film festivalleri, modern mimariyi yansıtan eşsiz yapılar ise Kanada’nın bugünkü popüler konuma ulaşmasına temel hazırlamıştır.

Kanada Denildiğinde İlk Akla Gelenler

Kanada denildiğinde anda akla gelen o kadar fazla eşsiz detay vardır ki bölgeye giden turistlerin birçoğu tatillerini önceden planlamaktadır. Ülkenin en belirgin özellikleri arasında kış mevsiminde karlarla bezenen caddeleri ve ormanları bulunmaktadır. Dört mevsimin yaşandığı ülkede, özellikle sonbaharda yere dökülen yapraklarla büyüleyici bir hal alırken yazın ise capcanlı bir atmosfere bürünmektedir.

Ülkenin bayrağında akçaağaç yaprağı simgesi bulunduğu için turistlerin aklına gelen popüler detaylardan biri de bu özel ağacın şurubunun üretimidir. Buz hokeyi ve rodeo gibi sporlarla özdeşleşen Kanada, çok sayıda ülkeden öğrenci alması ve dil okulları ile de meşhurdur. Dolayısıyla ülkenin eğitim, gıda üretimi, iklim özellikleri ve hatta sembolik figürleri ile tüm dünyada yankı yarattığı söylenebilmektedir.

Kanada topraklarında yer alan doğal güzellikler de akıllarda beliren muhteşem detaylardandır. Niagara Şelalesi’nin bir bölümünü toprakları üzerinde bulunduran Kanada; hayranlık uyandıran gölleri, dağları ve ormanlarıyla da ünlüdür. Takhini Kaplıcaları gibi bölgelere giden turistler, Kanada’dan kuzey ışıklarının efsanevi manzarasına tanıklık etme fırsatı da yakalamaktadır. Doğa yürüyüşü yapma, yaban hayatı keşfetme, deniz fenerlerinin bulunduğu sahil kasabalarını ziyaret etme gibi imkanlar sunan Kanada; ülke halkının nazikliği ile de adından söz ettirmektedir.

Kanada'ya Gideceklere Tavsiyeler

Kanada, tüm dünyada doğal güzellikleri ile tanınmaktadır. Ülkeye giden turistlerin Kanada’nın sahip olduğu tüm doğal güzellikleri keşfetmesi tavsiye edilmektedir. Banff Ulusal Parkı ile Rocky Dağları’na giden ziyaretçiler hem doğa yürüyüşü hem de dağcılık aktiviteleriyle ülkede unutulmaz anlar yaşamaktadır. Whistler Blackcomb adlı kayak merkezi ise kış sporlarını seven gezginlerin uğraması gereken lokasyonlardandır. Muhteşem bitki örtüsü ve kamp alanları ile bilinen Vancouver Adası da Kanada ziyaretçilerinin doğayla bütünleşmesini sağlamaktadır.

Kanada’ya giden ziyaretçilere yemek tadımlarından doğa yürüyüşlerine ve uğranması gereken eşsiz lokasyonlara dek çok sayıda öneri sunulabilmektedir. Hamur işi lezzetleriyle meşhur olan ülkede akçaağaç şuruplu pancake ile sushi pizza gibi lezzetleri tatmaları önerilmektedir. Muhteşem lezzetlerle enerji depolayan turistlerin doğal alanları keşfetmek isteyeceği ise hiç şüphe götürmemektedir. Fundy Körfezi, Gros Morne Ulusal Parkı ve Vancouver şehrindeki rengarenk Stanley Parkı; ziyaretçilerin mutlaka görmesi gereken yerlerin başında gelmektedir.

Kanada’ya giden turistler, ülkenin göz alıcı mimari yapılarını da yakından görmek istemektedir. Kanada İnsan Hakları Müzesi ve tarihi binalarıyla ünlü Eski Montreal bölgesi; turistlerin hayran kaldığı lokasyonlar arasındadır. Ottawa şehrindeki neo-gotik tarzda tasarlanan binalarıyla mest eden Parlamento Tepesi ise yeşil çimlerle masmavi gökyüzünün arasında kalan efsanevi bir bölgedir.

UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne dahil olan Eski Quebec bölgesinde de rengarenk tarihi binaların ve Place d’Armes gibi ünlü meydanların gezilmesi de Kanada’yı ziyaret eden turistlere önerilmektedir.

Kanada'ya Giderken Alınması Gerekenler

  • Kanada’ya giden turistlere, birtakım elzem ekipmanları yanında götürmesi tavsiye edilmektedir. İlk olarak ülkenin iklim özellikleri göz önüne alınarak çeşitli kıyafet veya aksesuar gereksinimlerinden söz edilebilmektedir. Kış mevsiminde yün şapka, eldiven, kar botları, kalın montlar ve sıcak tutan atkılar ile ülkede doyasıya gezilebilmektedir.
  • Yazın daha sıcak olan ülkede sonbahar ve ilkbaharda ise yağmur görülebildiği için kapüşonlu sweatshirt veya yağmurluk bulundurulması mantıklı bir seçim olmaktadır.
  • Dağ tırmanışlarının veya doğa yürüyüşlerinin en popüler gezi aktivitelerinden olduğu Kanada’da, turistlerin dağcılık ekipmanları ile tüm eşyaların taşınabileceği dayanıklı bir sırt çantası da götürmesi önerilmektedir.
  • Şahane kar manzaralarının ve büyüleyici tarihi yapıların fotoğraflanması için tüm Kanada ziyaretçilerinin bir kamera bulundurması yerinde olmaktadır.
  • Ayrıca körfezleriyle de meşhur olan ülkede sualtı çekimlerinin yapılabilmesi için özel sualtı kameraları da alınabilmektedir.
  • Ülkenin benzersiz sahil şeritlerinde bisiklet sürmek isteyen turistlerin tayt veya çeşitli spor kıyafetleri yanında götürmesi de tavsiye edilmektedir.
  • Yaz mevsiminde ülkeye giden ziyaretçilerin ise plaj kıyafetlerini yanlarına almayı unutmaması gerekmektedir.

Kanada Hakkında İlginç Bilgiler

Kanada hakkında bilinmeyenler genellikle ülkenin kültürel, doğal ve coğrafi özelliklerine yöneliktir. Dünyanın en eğitimli ülkesi olarak bilinen Kanada, aynı zamanda akçaağaç şurubunun da en büyük üreticisidir. Ülke nüfusunun %20’sini yabancı yerleşimcilerin oluşturması turistleri şaşırtsa da Kanada’nın benzersiz kültürü düşünüldüğü zaman, bu bilgi gayet mantıklı bir temele oturmaktadır. Ancak ülkedeki yerçekiminin dünya üzerindeki diğer bölgelere göre daha az olması gerçekten ilgi çekici bilgiler arasındadır.

km ile dünyanın en uzun sahil şeridine ev sahipliği yapan Kanada, farklı böcek türüne sahip olması sebebiyle entomologların odak noktası haline gelmektedir.

Kanada’da milyonlarca gölün yer alması ve milyar yıllık kayaların keşfedilmesi de ülke hakkındaki özel bilgilerdendir. Superman karakterinin bir Kanadalı tarafından yaratılması ve “eh” sözcüğünün gerçek bir kelime olarak literatüre eklenmesi ise Kanada’yı temsil eden eğlenceli bilgilerden biridir. Uranyum madenciliğinin kalbi olan Kanada, dünyanın funduszeue.info büyük petrol rezervine de sahiptir. Ekonomik faaliyetlerinden kültürel renklerine dek tüm dünya üzerinde adından söz ettiren ülkenin, bazı bölgelerindeki enteresan yasaklarıyla da turistleri şaşırttığı bilinmektedir. Ottawa’nın Kanata semtinde ev veya garaj kapılarının mora boyanması, Alberta’da hamster beslenmesi veya Kanada genelinde milli parklara lama getirilmesi; ülkenin ilginç detaylarındandır.

Kanadalı insani yardım kuruluşu depremzedeler için 1,6 milyon dolar yardım topladı

Kampanyanın Koordinatörü Husam Helal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, deprem haberinin Kanada’ya ulaşmasının ardından kendileri ile diğer Müslüman topluluk ve kuruluşların hemen çalışmalara başladığını söyledi.

Türkiye ve Suriye’de birçok arkadaşı olduğunu hatırlatan Helal, "Onların bir kısmı da bazı aile üyelerini kaybettiler. Bu acı kalbimize dokundu. Hepsinin acısını yüreğimizde hissediyoruz. Acınız acımızdır. Biz bir vücuduz." dedi.

Helal, "HCI olarak ilk etapta bilgi topladık ve ardından kampanyamızı başlattık. Şu an itibarıyla 1,6 milyon dolar toplandı. Buradaki Müslüman toplum çok hassas ve bağışlar devam ediyor." ifadesini kullandı.

Bağışların Türkiye ve Suriye'ye ulaştırılması için Uluslararası Yardımlaşma ve Kalkındırma Derneği ONSUR ve AFAD ile işbirliği yaptıklarını anlatan Helal, "Yardımı bu kuruluşlar aracılığıyla yolluyoruz. Bağışlar, acil ihtiyaçlar, barınma, sağlık, yiyecek ve giyim gibi neye ihtiyaç varsa oraya harcanacak. Aynı şekilde, Suriye’deki ekibimiz de oradaki kardeşlerimize yardım ulaştıracak’" diye konuştu.

Kanada’daki Türkiye Büyükelçiliği ve diğer temsilciliklerle temas halinde olduklarını ifade eden Husam Helal, birçok insani yardım kuruluşunun hem sahada hem Kanada genelinde çalıştığına işaret ederek, "Biz bu yardımlara, öyle 1 hafta veya 10 gün değil, bu felaketin yaraları sarılana, yıkılan yerler yeniden inşa edilene kadar devam edeceğiz" dedi.

Helal, "Öyle tahmin ediyorum haberiniz yayınlandığında bağış miktarı 2 milyon dolara ulaşacak" ifadesini kullandı.

HCI, yılının son haftasında ünlü oyuncu Engin Altan Düzyatan’ı davet ettiği Ertuğrul Gecesi’nde de Afrika ve Asya’daki bazı ülkeler ile Kanada’nın kırsal kesimlerinde yaşayan Yerli kabilelerin temiz içme suyuna erişimleri için 3,4 milyon Kanada doları bağış toplamıştı.

 

Kaynak: Haber Kaynağı

Bu haber toplam defa okunmuştur

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası