fransız ihtilalinin osmanlıya olumsuz etkileri / Fransız İhtilalinin Osmanlı Devletine Etkileri Maddeler Halinde

Fransız Ihtilalinin Osmanlıya Olumsuz Etkileri

fransız ihtilalinin osmanlıya olumsuz etkileri

Mendeley
Özet:

Kavramlar toplumlar için bazen çok farklı anlamlar ifade ederler. İhtilal kavramı da bunlardan birisidir. İhtilaller, kimi toplumlar için değişimin başlangıcı olurken, bazen de milletlerin felakete sürüklenmelerinin sebebi sayılabilir. Fransa’da başlayan ve tüm dünyayı etkisi altına alarak evrensellik kazanan ihtilal, sonraki yıllarda da diğer milletlere ilham kaynağı olmuştur. XVIII. Yüzyıl Avrupa’sında başlayan bu hareketin etkileri gerek yayın yoluyla gerekse sürgündekilerin taşeronluklarını üstlendikleri çeşitli ideolojilerin pozitivist cereyanlarıyla beslenerek Osmanlı ülkesine giriş yapmış, belki de sonun başlangıcını teşkil etmiştir.           Bir döneme damgasını vuran Türk siyasal hayatında söz sahibi olan Jön Türkler’in kuruluş ve organizasyon süreçleri tesadüflerden oluşmayan ciddi bir planlamanın ürünüdür. Jön Türklerin çıkış noktası olarak doğrudan etkilendikleri alan Avrupa’da gerçekleşen siyasi olaylar ve bu olayların sonuçlarıdır. Hepsi üst üste konulduğunda dünya çapında bir yapılanmanın parçası olan Jön Türk hareketi imparatorluğun sonunun hazırlanmasında kurtuluş hedefiyle yola çıkan bir maşa olmaktan öteye gitmemiştir. Düşüncelerinden dolayı yurtlarından sürülen Jön Türkler ilk fırsatta memleketlerine dönecek Batıda daha da keskinleşen fikirleriyle ülkelerine döndüklerinde yapacakları ihtilal ile kurtuluşu hedeflerken aslında devletlerinin sonunu hazırlayacaklardır.                Bu çalışma esas itibari ile Fransız İhtilali ve Jön Türk İnkılâbını hem kavramsal olarak, hem de alt yapısal bir değerlendirmeye tabi tutarak her iki hareketin sonuçlarının değerlendirilmesi açısından yapılmıştır. 

Anahtar Kelimeler:

Fransýz ihtilalinin osmanlýya olumlu ve olumsuz etkileri nelerdir?

14 temmuz da baþlayan fransýz ihtilali kuvvet yoluyladevletin siyasi ve toplumsal yapýsýný kökünden deðiþtirdi öncesinde fransadki siyassal ve toplumsal yapý tanrý haklarýna dayanýfunduszeue.info benim anlayýþý,fransýz krallarýnýn gücünü funduszeue.info güç,herþeye hakimdi.özgürlüklerden sözetmek söz konusu deðfunduszeue.infosal yapýyý oluþturan sýnýflar arasýnda korkunç ayrýcalýklar vardý.
inkýlap fransadaki baskýcý,eþitliðe dyanmayan,bozuk düzeni yýktý.Fransa'nýn olduðu kadar bütün dünyanýn siyasal,hukuksal ve toplumsal yapýlarýný deðiþtiren yeni bir düsenin temelini attý.bu düzenin dayanaklarý,her yurttaþýn özgür olduðu,yassalar karþýsýnda eþit haklara sahip bulunduðu,ulusun kendi kendisini yönetmesi yani demokratik bir düzen,bu düzenin temel yapýsýný belirleyen anayasalarýn yapýlmasý,devletin laikleþtrilmesi ve ulusçu bir niteliðe büründürülmesi idi.
bir ihtilal sonucu fransa da kurulan yeni düzen, önce avrupaya,giderekte tüm dünyaya yayýlmaya baþladý.
bilindiði üzere osmanlýnýn egemen olduðu topraklar üzernde birbirinden farklý biçok ulus yaþýfunduszeue.infoýn ulusal niteliklerini deðiþtirici herhangi bir politika izlenmemiþfunduszeue.infoýz ihtilalinin getirdiði MÝLLÝYETÇÝLÝK anlayýþý bunlarýn eyleme geçmesine neden funduszeue.infoýyý çökertmek isteyen devletlerinde kýþkýrtmasý ile,sýrplar,rumlar,bulgarlar,romenler vs.. ayaklandýfunduszeue.info ayaklanmalarý bastýrmak osmanlýyý ekonomik yönden sarstýðý gbi siyasal yönden de büyük devletlerin osmanlýnýn iç iþlerine karýþmalarýna yol açtý.bunlarýn önce özerklik daha sonrada baðýmsýzlýklarýný ilan etmeleriosmanlýnýn giderek küçüklmesine yol açtý.

Fransız Devrimi'nin Osmanlı'ya Olumsuz Etkileri Nelerdir?

Fransız İhtilalinin dünyaya yaydığı milliyetçilik (ulusçuluk) fikri, Osmanlı&#;yı olumsuz etkiledi. Osmanlı İmparatorluğunda yaşayan birçok millet, milliyetçilik akımının etkisiyle, bağımsızlık isteğiyle, XIX. yüzyıldan itibaren ayaklanmaya başladı. Böylece imparatorluk parçalanmaya, çözülmeye başladı.

Yüzyıllarca Osmanlı içinde din ve mezheplerini özgürce yaşayan gayrimüslim (Müslüman olmayan) milletler, Avrupalı emperyalist (sömürgeci) devletlerin ki bunların başında Rusya gelir, kışkırtması ile Osmanlı otoritesine karşı gelmeye başladı. Özellikle XIX. yüzyıldan itibaren Çarlık Rusyası, &#;&#;Panslavizm&#;&#; politikası (bütün Slavları birleştirme) ile kendisi gibi Slav milletinden olan Balkan uluslarını kendisine bağlamak için ayaklandırdı.

Osmanlı Devleti&#;nde milliyetçilik akımının etkisiyle ilk ayaklanan millet Sırplar oldu. Bükreş Anlaşması ile Osmanlı&#;dan imtiyaz (ayrıcalık) elde eden ilk millet de Sırplar oldu. Sırplar, Edirne Anlaşması ile Osmanlı&#;dan özerklik elde ederken, Berlin Anlaşması ile Osmanlı&#;dan tamamen bağımsız oldu.

Osmanlı Tarihi&#;nde milliyetçilik akımının etkisiyle Osmanlı&#;dan ayrılan, bağımsızlığı ilan eden ilk millet ise Yunanlılar (Rum) oldu. Yunanlılar Edirne Anlaşması bağımsız oldu.

Sırasıyla;

Edirne Anlaşması: Yunanlılar Osmanlı&#;dan ayrıldı.

Berlin Anlaşması: Sırbistan, Karadağ Romanya Osmanlı&#;dan ayrıldı.

&#;de Bulgaristan Osmanlı&#;dan ayrıldı.

&#;de I. Balkan Savaşı sırasında Arnavutluk Osmanlı&#;dan ayrıldı. Arnavutluk Osmanlı&#;dan ayrılan son Balkan milleti oldu.

I. Dünya Savaşı sırasında Osmanlı&#;dan ayrılan son millet ise İngilizlerin kışkırtmasıyla Araplar oldu.

Yazar: Ali ÇİMEN

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası