sağ gözün uzağı bulanık görmesi / Uzağı görememe veya bulanık görme hastalığı nedir? Uzağı görememe neden olur, nasıl tedavi edilir?

Sağ Gözün Uzağı Bulanık Görmesi

sağ gözün uzağı bulanık görmesi

Bulanık görme, sanki gözlere bir sis bulutu inmiş gibi odaklanma problemleri yaşamanıza neden olabilmektedir. Bulanık görme, kendi başına bir göz hastalığı değil, çeşitli göz hastalıklarının bir belirtisidir. Avicenna Hastanesi Göz Hastalıkları bölümü uzman hekimleri, sisli puslu görme hakkında merak edilenleri anlattılar.

Bulanık görmeye başlamak sadece görüşünüzün belli bir bölümünü etkileyebileceği gibi, tamamını da etkileyebilmektedir. Bazı hastalarda görüş alanının tek bir yönü bulanıklaşabilirken (Örneğin sağ ya da sol taraf), bazı hastalarda da tamamen bulanık görüş ortaya çıkabilir.

Bulanık Görme Nedenleri

Puslu sisli görme sorunun çok sayıda nedeni olabilir. Öte yandan bulanık görme, bütün bu nedenlerin en önemli belirtisi olabilir.

  • Miyopluk ve astigmat gibi kırılma hastalıkları
  • Kornea yaralanmaları
  • Makula dejenerasyonu
  • Katarakt
  • Diğer kornea problemleri
  • Retinit
  • Migren
  • Optik nevrit
  • Diyabetik retinopati
  • İnme
  • Göz travmaları ya da yaralanmaları
  • Psikolojik bulanık görme

Diyabet hastalarında, kan şekerinin önemli seviyelerde dalgalanmalar yaşamasına bağlı olarak da sisli puslu görme durumu gerçekleşebilmektedir.

Hangi Durumlarda Doktora Görünmek Gerekir?

Gözde sisli puslu görme ve baş ağrısı gibi problemlerin aniden ortaya çıkması halinde hiç vakit kaybetmeden bir doktora görünmek gerekmektedir. Ani bulanık görme belirtisinin yanı sıra, aşağıda yer alan belirtiler de kendisini gösteriyorsa, en yakın zamanda bir doktor kontrolünden geçmelisiniz:

  • Yoğun baş ağrısı
  • Konuşma güçlüğü çekme
  • Kas kontrol kaybı
  • Yüz kaslarında problemler yaşanmaya başlanması
  • Bulanıklıkla beraber diğer görme problemlerinin ortaya çıkması

Yukarıdaki semptomlar genellikle felç (inme) gibi durumlarda ortaya çıkar. Aniden başlayan gözlerin puslu görmesi durumu da bu semptomlardan biridir. İnme, acilen tedavi edilmesi gereken çok ciddi bir problemdir. Bu tarz aniden başlayan belirtiler dışında, yavaş yavaş ortaya çıkan ve yavaş ilerleyen bir bulanıklık, uzağı bulanık görme ya da tek gözün bulanık görmesi gibi bir durum söz konusuysa, bir göz hastalıkları doktorundan randevu almalısınız. Böyle durumlarda yüksek ihtimalle sisli görmeye yol açan bir göz kusuru ile karşı karşıya kalınmış demektir.

Bulanık Görme Teşhisi Nasıl Konur?

Doktorunuz, size ilk ne zaman bulanık gördüğünüzü fark ettiğinizi ve sisli görmeyi azaltan ya da artıran etkiler olup olmadığını sorarak muayeneye başlayacaktır. Ardından genel sağlık öykünüzü dinleyecek, ailenizde görülen göz hastalıklarını soracak ve genel göz muayenesine geçiş yapacaktır. Genel göz muayenesi sonrasında bir takım göz testleri ve kan testleri yaptırmanız istenebilir. Spesifik bir bulanık görme testi bulunmamaktadır.

Bulanık Görmenin Tedavi Yöntemleri

Sisli puslu görme, kendi başına bir hastalık değil, bir hastalık belirtisi olduğu için, “bulanık görme hastalığı tedavisi” diye bir tedavi yöntemi yoktur. Ancak puslu görmelerin genel nedenlerinden birisi kan şekeri düşmesi olduğu için, hızlı etki edecek şekerli gıdaları tüketmek kısa süreli ve etkili bir tedavi olacaktır. Meyve suyu içmek ya da bir takım şekerlemeleri yemek buna dahildir. Bazı insanların kan şekerini hızlıca artıran glikoz tabletlerini yanlarında taşımaları bile gerekebilmektedir.

Genel olarak bir puslu sisli görme tedavisi gerçekleştirebilmek için, önce hastalığın teşhis edilmesi, sonra da bu hastalığın tedavi edilmesi gerekir. Eğer altta yatan hastalık tedavi edilebilirse, sisli puslu görme durumu ortadan kalkacaktır.

Bulanık Görmeyi Önlemenin Yolları

Eğer bir hastalığa bağlı olarak bulanık görmeye başlanmışsa, bunu önlemenin basit yolları yoktur. Ancak göz sağlığınızı korumaya yönelik yaşamsal değişiklikler yaparak, sisli puslu görme gibi belirtilere neden olabilen göz hastalıklarının oluşmasını engelleyebilirsiniz. Sağlıklı bir görüş için alınabilecek bazı önlemler şunlardır:

  • Güneşli havalarda dışarıya çıkarken her zaman yanınıza koruyucu bir güneş gözlüğü alın.
  • Göz sağlığı açısından etkili bir beslenme düzenine geçiş yapın. Ispanak ve lahana gibi yeşil yapraklı gıdaların göz sağlığı için önemli olduğu bilinmektedir. Ton balığı ve alabalık gibi Omega-3 yağ asitleri bakımından zengin gıdaları tüketmeye de özen gösterin. Öte yandan içerisinde A vitamini bulunan havuç gibi besinler de göz sağlığınız için oldukça önemlidir.
  • Sigarayı bırakın.
  • Aile bireyleri arasında göz hastalıkları yoğun bulunuyorsa, düzenli göz muayenesi randevularınızı aksatmayın.
  • Eğer lens kullanıyorsanız, lensi takıp çıkarmadan önce her zaman ellerinizi yıkayın. Böylece enfeksiyon riskini bir hayli azaltmış olursunuz.
  • Ağır makineleri kullanmak zorunda olduğunuz bir işte çalışıyorsanız ya da evinizde bir takım onarım işleri yapıyorsanız, koruyucu gözlük takmayı unutmayın.

Günlük hayatı ciddi derecede etkileyen ve aşa kalitesini düşüren sisli puslu görme zamanla daha rahatsız edici hale gelebilir. Bulanık görmenin önüne geçmek ve ilerleyip farklı hastalıklara sebep olmaması adına erken tedavisi önemlidir. Sisli puslu görme ve diğer göz hastalıkları kontrolleri adına, Avicenna Hastanesi Göz Hastalıkları uzman doktorlarımızdan randevu alarak, muayene olabilirsiniz.

 

Sıkça Sorulan Sorular

Adrenalin göz bulanıklığına neden olur mu?

Evet. Vücutta yüksek düzeyde adrenalin artışı gözlerde basınca sebep olarak, bulanık görmeye yol açabilmektedir. Aynı durum stres anlarında da mümkündür.

Yakını bulanık görme neden olur?

Yakını görememe olarak bilinen hipermetropi sahibi kişiler, nesneleri bulanık şekilde görme sorunu yaşayabilirler. Bu bulanıklık durumu nesnelere yakınlaştıkça artık, uzaklaştıkça azalmaktadır. Hipermetropi tedavisi ile yakını sisli ve puslu görme sorunu çözülebilir.

 

Avicenna Hastanesi Göz Hastalıkları Bölümü Doktorlarımız

Göz Hastalıkları bölümü doktor listesi aşağıda yer almaktadır:

GÖZ YORULMASI YALANCI MİYOP NEDENİ!

Kudret Göz İstanbul’dan Göz Hastalıkları Uzm. Op. Dr. Cem Selvi gençlerde sıklıkla rastlanmasına rağmen fazla bilinmeyen bir göz hastalığı yalancı miyop hakkında bilgi verdi:

“Hemen hemen herkes tarafından miyop, hipermetrop ve astigmat hastalıkları tanınır, kimi zaman bu hastalıklar birbirlerine karıştırılsa da her birinin görme bozukluğu olduğu iyi bilinir. Yalancı miyop sıklıkla görülmekle beraber çoğu kişinin yabancı olduğu bir hastalıktır. Yalancı miyop, gözlerin odaklanma yeteneğini sağlayan siliyer kasların spazmına bağlı olarak uzağı görememe problemidir. Siliyer kaslar gözün herhangi bir mesafede net görüş sağlamak için göz merceğinin  bombeliğini değiştirerek tıpkı fotoğraf makinesinin objektifi gibi odaklanmasını sağlar. Kısa mesafeli görüş gerektiren durumlarda odaklanmak için göz kasları kasılır. Gözleri dinlendirmeden uzun süreli kitap okumak, yazı yazmak, bilgisayar, tablet ve artık hepimizin cebinde olan akıllı telefonlarla uzun vakit geçirmek gibi eylemler göz kaslarının kasılı kalmasına ve uzağa baktığında bulanık görmeye neden olabilir. Biz bu durumu yalancı miyop olarak adlandırıyoruz.”

ŞİKAYETLER MİGRENLE KARIŞABİLİR!

Göz Hastalıkları Uzm. Op. Dr. Cem Selvi, yalancı miyopun akıllı telefonların yoğun olarak kullanılması sonucu özellikle gençlerde görüldüğünün altını  çizdi: “Yalancı miyopiye, teknolojinin -bilgisayar, ellerden düşmeyen tablet ve akıllı telefonların -  etkisiyle özellikle gençlerde sıklıkla rastlamaktayız. Bununla birlikte ofiste bilgisayar başında çalışan muhasebeci, grafiker, bankacı ve benzeri meslek grupları da risk altındadır. Bulanık görmenin yanı sıra göz ağrısı, göz yorgunluğu, ışığa karşı aşırı duyarlılık yani fotofobi,  baş ağrısı, görme keskinliğinde değişkenlik gibi belirtilerle ortaya çıkabilir. Ortaya çıkan şikayetler migrenle karıştırılmasına yol açabilir. Bazen üst boyuna, üst boyundan da omuzlara kadar yayılacak şiddetli baş ağrılarının görülmesine neden olur.”

GÖZLERİ DİNLENDİRMEK ŞART!

Kudret Göz İstanbul Göz Hastalıkları Uzm. Op. Dr. Cem Selvi yalancı miyop tedavisi konusunda bilgi verdi: “Yalancı miyop, genellikle göz kaslarının zorlanması, aşırı yorgunluk ve stres  sonucu ortaya çıkar. Bazı göz ilaçları, beyin sapı yaralanmaları, üveit yani gibi göz içi iltihapları da yalancı miyopa neden olabilmektedir. Detaylı bir göz muayenesinin ardından, nedenleri saptanarak tedavi planı çizilir. Muayene esnasında numara değişkenliğinin önüne geçmek ve net görmenin sağlanması için gözlere damla damlatılarak, siliyer kasları uyuşturulur. Tedavide öncelikle ortaya çıkma nedeninin ortadan kaldırılması gerekmektedir.  Gözün zorlanmasından kaynaklı Siliyer kas spazmlarında gözün dinlendirilmesi gerekir. Tedavide çeşitli göz damlaları, gözlük reçete edilebilir. Yalancı miyopun tedavi süresi hastadan hastaya değişkenlik göstermektedir. 

GÜNDELİK HAYATTA DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Göz Hastalıkları Uzm. Op. Dr. Cem Selvi günlük hayatta dikkat edilmesi gerekenler konusunda bilgi verdi:

-Telefon, tablet, gazete, kitap gibi yakın odaklı işlerde 50 cm veya kol mesafesini koruyun.

-Kitap okurken oturarak okumak mesafemizi korumamızı sağlar. Yatar pozisyonda, uzanarak kitap okumamaya dikkat edin.

-Bilgisayar ve tablet gibi ortamlarda film veya dizi izlemek yerine televizyona aktararak izlemeyi tercih edin. 

-Ayrıca her saat başı 5 – 10 dakika uzağa bakarak gözü dinlendirmek önemlidir.

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır