falım sakız neyden yapılır / Sakız Nasıl Yapılır | İzlesene.com

Falım Sakız Neyden Yapılır

falım sakız neyden yapılır

Her gittiğiniz markette veya dükkanda kasanın yakınında sakızlara rastlamanız adeta kaçınılmazdır.

Sakızın şekerlemeler gibi dişlerinize zararlı olduğunu düşünebilirsiniz ama dişleriniz için faydalı olabilecek sakızların varlığı şaşırtıcı bir gerçektir.

Şekersiz Sakızlar Dişlerinizi Temizlemeye Yardımcı Olabilir

Ağız sağlığınızı daha iyi hale getirmek için, çürüklere karşı gelen sakızlar çiğnemenize gerek yok. Şekersiz herhangi bir sakızı çiğnemek dişlerinizin yüzeyindeki yemek kalıntılarını kaldıracağı için diş çürüklerini önlemeye yardımcı olabilir. Diğer yandan sakız çiğnemek yemek kalıntılarını yıkamak için daha fazla tükürük salınımına sebep olacak, bu da dişleri güçlendirerek diş çürüğüne sebep olabilecek asitlerin seviyesini düşürecektir.

Bu kadar opsiyon varken, tatlı isteğinizi bastırırken dişlerinizi çürüklerden korumak artık daha kolay. Canınızın tatlı çektiği bir sonraki sefer, içi şeker dolu bir tatlı yemektense şekersiz bir sakız çiğnemeye ne dersiniz? Dişleriniz size müteşekkir kalacak.

Mutluluğun Ufak Paketli Hali: Sakız

En kalabalık alışverişlerde bile kendini para üstü olarak tanıtan, her çantada kendine bir yer edinen, 7’den 70’e sakız bağımlılığı etkisi yaratan sakızın hikayesini okuyalım bu yazımızda.

Ekmek almayan giden çocukların ceplerinde para üstü olarak sıkışmış sakızlar, şimdiye kadar sakız fiyatları açısından taviz vermeyen ve her şekilde popüler kalmış harika bir abur cubur ürünüdür. Sigara içenden içmeyene, sarımsak yiyenden yemeyene kadar her insanı mutlu edebilecek bir tadı vardır. Evet standart bir sakız olarak görseniz de onu, arz-talep yoğunluğundan çeşit çeşit sakız üreten firmalara minnet borçluyuz. Her lezzette sakız üretilen bir çağın mutluluğunu yaşıyoruz.

Bir ağacın reçinesinden, rengarenk paketlerle avucumuza kadar gelen sakin ve mütevazı sakızın hikayesine hazır mısınız? Haydi! Birer sakız alın ve gelin.

Her Dönemde Etiketine Sahip Çıkan Sakız Nedir?

Tarihin en eski ve en kalıcı şekerlemelerinden biridir, sakız. Neredeyse 2000 yıllık bir geçmişi ve itibarı vardır gönüllerde. Tarihçilerin ifadelerine göre sakız ilk çağlarda ağaç reçinelerinden elde edilen ve şifalı olduğuna inanılan bir şekerlemedir. Sakız ağacı reçinelerinden elde edine ufak parçaları bir süre çiğneyen eski insanlar; bu parçaların kendilerine iyi geldiğine inanırmış.

İlk sakız üretimi ise ladin ağacından alınan reçinelerle yapılmıştır. Günümüzde ise sakızlar abur cubur reyonları dışından eczane raflarına kadar ulaşmıştır. Tabi eczanelerde satışa sunulan sakızlar tıbbi içerikli, mide rahatlatıcı veya sigara bırakmaya yardımcı niteliktedir.

Neşeli Elastik Sakız Nasıl Yapılır?

Günümüzde talebi çok olan sakız, sakız hamurundan yapılmaktadır. Çok eskiden sakız ham maddesi sadece saf sakızla yapılıyordu fakat nüfus artışının da etkisiyle sakız tüketen rakam da çoğaldı. Birçok firma kauçuk ve plastik reçine kullanarak sakız yapımı gerçekleştirir.

Sakız hamurunun içine renklendirici ve aroma şurupları katılır. Şekerli tadını ise glikoz şurubundan almaktadır. Sakız makinelerinde neredeyse 30 dakika bir karıştırma işleminden geçer. Karışmanın da etkisiyle ekmek hamuruna benzeyen bir kıvamda sakız hamuru oluşur. Daha sonra şekil alması için çeşitli şekil cihazlarından geçer ve yine cihazlarla dilenen şekil verilir. Şekil alan sakızlar soğumaya bırakılır. Soğuma işleminden sonra da sizlere ulaşması için paketlenir.

Kasaların Ufak Detayı: Sakız Çeşitleri Nelerdir?

“Çam sakızı, çoban armağanı.” cümlesini duymuşsunuzdur. Alçak gönüllü bir cümledir esasında. Sakız da olsa içinde ne şifalar vardır aslında. Solunum hastalıklarına şifa olan çam sakızı, sakız çeşitlerine öncülük eden bir tattır. Damla sakızı da en leziz ve güzel kokulu bir sakız çeşididir. Tatlıların olmazsa olmazı, kahvenin en hoş aromasıdır. Diyetlerin abur cuburu olarak bilenen sandaloz sakızı da kilo vermek isteyenlerin tercih ettiği bir türdür. Diş eti rahatsızlıklarına iyi geldiği söylenen kenger sakızı da kenger bitkisinin toprak altında kalan kısmından elde edilir. Yaraları iyileştirici özelliği ile bilinen köknar sakızı da yöresel gıda marketlerinde satılmaktadır.

Üretici firmalar arzuya göre, şekerli ve şekersiz sakız çeşitlerini de piyasaya sunmuştur. Hatta bunlarla sınırlı kalmayıp meyve aromalı sakızlar bile marketlerde kendilerine minik fakat çekici bir reyon bulmuştur.

Düzenli Sakız Çiğnemenin Faydaları ve Zararları

Araştırmalar sonucunda sakız çiğnemenin faydaları şöyle bilinir:

  • Sakız çiğneme hafıza kaybını önlediği gibi, daha da güçlendirmektedir.
  • Gün içinde motivasyonu yükseltmektedir
  • Beyine kan akışı sağlayıp stresi azaltmaktadır.
  • Kalori yakımında yardımcı olup kilo verme sürecini hızlandırır.
  • Yorgun başlayan günlerde uykuyu açıp daha dinç olmanızı sağlamaktadır.
  • Ağız kuruluğuna karşı en ideal çözümdür. Tükürük salgılayıp reflü oluşumunu önler.
  • Ağız bakımının en keyifli ve masrafsız şeklidir.

Faydaları olduğu gibi aşırı tüketimde zararları da olabilmektedir. Zararları ise:

  • Şekerli sakız tüketimi, diş çürüğü meydana getirir.
  • Aşırı sakız çiğneme halinde çene kaslarında ağrı meydana gelmektedir.
  • Çene kaslarını yorduğu gibi, baş ağrısına da sebep olabilir.
  • Aşırı sakız çiğneme, mideye gıda alımı sinyali verir. Mide de bu sinyal sebebiyle asit üretir ve kendini yorar. Bunun sonucunda karın ağrısı meydana gelebilmektedir.
  • Çocuklara sakız çiğneme bazı durumlarda alerji yapabilir. Bu gibi durumları önlemek için kontrollü şekilde sakız verilmelidir.
  • Dişinizde dolgu varsa yapışkan özelliği ile dolgunuza zarar verip çıkarabilir.
  • Dikkat edilmediği takdirde ve sakız patlatma durumlarında, özellikle çocuklarda boğulma tehlikesi vardır.
  • Sakız yutmaları sonucunda ciddi mide ve sindirim hastalıkları meydana gelebilir.

Sakız çiğnemenin dışında dikkat edilmesi gereken önemli bir detay daha vardır: Sakız atıkları. Sokaklarda yerlere atılan sakızları, yiyecek olarak gören kuş ve ufak hayvanlar ölüm tehlikesi ile karşı karşıya gelmektedir. Kendimizi hoşnut ederken çevreye zarar vermemek için sakız atıklarını çöp kutusuna, bir kağıda sarılı şekilde atmakta fayda var.

Hepimizin Merakı: Sakız Çiğnemek Zayıflatır Mı?

Sakız, bağırsakların hareketlenmesine fayda sağlar. Hareketli bağırsak da hızlı metabolizma demektir. Aynı zamanda kilo verme sürecinde yardımcı bir ürün olduğunu belirten diyetisyenler, iştahı azalttığını ve daha az öğün tercih ettirdiğini de ekler. Diyetlerde sakızdan faydalanmak isteyenlerin şekersiz sakız tercih etmeleri gerektiğini de vurgularlar. Şekerli sakızların, diyet sürecinde kilo vermeyi zorlaştırdığı bilinir.

Diyetisyenler, atıştırmak için kalorili gıdalar tercih etmektense, sakız çiğnemenin zayıflamaya yardımcı olacağını belirtirler. Üstelik bir adet sakız kalori açısından oldukça memnun edici bir rakama sahiptir. Sadece 7 kalori!

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır